НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново официално получи държавническото признание за историческа и духовна столица

Велико Търново официално получи държавническото признание за историческа и духовна столица

15 Април 2019 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В навечерието на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция Велико Търново официално получи държавническото признание за историческа и духовна столица на България. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева връчи на кмета на старопрестолния град Даниел Панов решението, с което Парламентът одобри предложението на инициативния комитет от 14 видни общественици. Това се случи по време на официалното откриване на изложбата „Учредителите. Търново и българската държавност“, посветена на живота и делото на първите български законотворци и съставена от Регионалния исторически музей.
„За мен е чест да съм в могъщата българска твърдина Велико Търново – непристъпната крепост на българския национален дух, столицата на славните Асеневци, градът на св. Патриарх Евтимий, на Търновската конституция, на обявяването на Независимостта на България“, коментира председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева. Тя не скри своето искрено вълнение по време на връчването на решението за обявяване на града за историческа и духовна столица и подчерта ролята на Инициативния комитет и на кмета Даниел Панов, както и гласуването на предложението с пълно мнозинство.
Кметът Даниел Панов коментира, че няма великотърновец, който да не е развълнуван и горд от решението за обявяване на града на историческа и духовна столица на България. „Това официално признание ни носи гордост, но и отговорности и най-важното – чертае нови хоризонти. Благодаря на обществениците от Инициативния комитет, с които се обединихме и предложихме признаване на това, което още преди 140 години Драган Цанков е изрекъл по време на Учредителното събрание. Благодаря на г-жа Цвета Караянчева, че ни повярва, на Народното събрание – че единодушно подкрепи предложението, на депутатите Станислава Стоянова, Клавдия Ганчева, Станислав Стоянов, доц. Милен Михов, Симеон Симеонов – че макар да са от различни партии, го защитиха в Пленарна зала. Нека продължаваме да бъдем единни, да работим заедно за високите хоризонти, до които да достигне този статут“, каза Даниел Панов.
Цвета Караянчева оцени високо и изложбата от артефакти на първите български законотворци. „Търновската конституция е изключително прогресивна за своето време. Много съм развълнувана, защото да се докоснеш до тези реликви в днешно време е голяма отговорност и чест“, каза още председателят на Парламента.
„Нека нашите съграждани и гости посетят изложбата. Тя ни връща към хората, които са взели решенията за пътя на България, начертан с Търновската конституция. Най-важното е, че нашите предци са били единни и именно заради това следосвобожденска България, чрез своята първа конституция, се превръща в европейска държава, защитаваща основните човешки свободи, права и задължения“, завърши Даниел Панов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Търновската конституция е достижение на цял един народ

Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Търновската конституция е достижение на цял един народ

15 Април 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. От Търново нашите предци избират европейския път пред свободна България и този път е повече от ясен - от изостанала провинция и територия, България се превръща в съвременна европейска държава с гражданско общество. Това каза кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов по време на тържественото заседание на Конституционния съд по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция, предаде репортер на Радио "Фокус" - Велико Търново. По думите му Търновската конституция издига на водещо място най-важните демократични принципи - човешките права и свободи. "Конституцията ни е компилация от норми, пораждащи права и задължения. Тя е този програмен документ, който чертае пътя на една държава и нейното общество, който отразява волята на българския народ. През 1879 година нашите предци се доказват като истински държавници, които макар и да имат люти спорове помежду си, се обединяват и доказват, че милеят за своята родина и имат визия за бъдещето. Благодарение на делото им България се нарежда сред най-модерните по своето устройство европейски и световни държави. Но трябва да помним, че Търновската конституция е достижение на цял един народ. Това достижение е много силен повод за нашата национална гордост", посочи Панов.
Той се обърна към конституционните съдии, като подчерта, че те са хората, които с мъдрост и последователност будят върху правовия ред в България и волята на суверена - българския народ. "Пожелавам Ви в работата си като конституционни съдии винаги да вземате мъдри решения, с които да защитавате правовия ред, а да гарантирате основните човешки права и свободи или най-общо казано пътя пред българската държава и пред българския народ. Този път е да бъдем силна европейска държава с истинско гражданско общество, приемайки Търновската конституция. Не забравяйте техните завети", посочи Панов.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Конституционният съд остана неопетнена институция, издигната високо над грешките, подводните камъни, интригите и междуособиците

Председателят на НС Цвета Караянчева: Конституционният съд остана неопетнена институция, издигната високо над грешките, подводните камъни, интригите и междуособиците

15 Април 2019 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Събирали сме се в Търново, за да честване смелостта и вдъхновението на строителите на съвременна България. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на тържественото заседание на Конституционния съд по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция, предаде репортер на Радио "Фокус" - Велико Търново. Тя припомни как в продължение на два кратки месеца на разгорещени дебати и политически сблъсъци, те са успели да превъзмогнат противопоставянето, а понякога и личната си горделивост, в името на една единствена висша цел - възстановяването на българската държавност. По думите ѝ 16 април 1879 година е денят, в който България става част от модерния свят. "С гордост наричаме първия ни основен закон един от най-демократичните за времето си. Най-важното думи в него са свобода и свободен. Най-вълнуващият текст в него е: "Всякой роб, от какъвто пол, вера и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия". Този текст не съответства пред брожения та на руския органически устав. Той е изцяло израз на волята на първите ни депутати. И ако се чуват понякога разсъждения, че свободата ни е била подарена или че 3-ти март е просто датата на един международен договор, сключен между две воюващи държави, то подписването на Търновската конституция безспорно е изцяло българско дело, което както по-късно Съединението и обявяването на Независимостта", подчерта Караянчева. Тя посочи, че създаването на Конституционния съд от Седмото Велико народно събрание през 1991 година е също дело с огромно значение. "За първи път в България се създава орган, който да осигури върховенството на основния закон по отношение на актовете на Народното събрание и указите на президента. Независимо, че решенията на Конституционния съд винаги имат политически последици, защото актове, в които е посочена политическата воля на различни парламентарни мнозинства и на всички държавни глави, той остава конституционен арбитър при осигуряване на върховенството на конституцията. В него през всички тези години работеха и работят изключителни представители на юридическата практика и на правната теория в България. В 30-ата годишнина от началото на българския преход искрено и с гордост можем да кажем, че Конституционния съд остана неопетнена институция, която издигната високо над грешките, подводните камъни, интригите и междуособиците, които съпътстваха и вероятно ще продължат да съпътстват политическия живот в България. Пожелавам ви сила, която смелост и мъдрост, за да продължите да надграждате поставения до този момент стабилен фундамент", посочи Караянчева.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Търновската конституция укрепва и показва здравите темели на българската държава

Президентът Румен Радев: Търновската конституция укрепва и показва здравите темели на българската държава

15 Април 2019 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Търновската конституция укрепва и показва здравите темели на българската държава. Затова трябва да се връщаме към нея винаги в трудни времена. Това каза президентът на Република България Румен Радев по време на тържественото заседание на Конституционния съд във Велико Търново по повод 140-та годишнина от приемането на основния закон, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Велико Търново. По думите му Търновската конституция е отправна точка за развитието на българската държава. Тя е основополагащ договор и основен върховен закон.
„Именно върховенството на Конституцията заслужава внимание и грижи днес. Връщането ни 140 години назад поставя много въпроси, а всеки следващ допир с Конституцията обогатява с нови послания“, посочи Румен Радев. Той припомни думите на председателя на Учредителното събрание екзарх Антим I по време на закриването на събранието - „Слава Богу, свършихме делото, за което бяхме повикани. Станаха някои неспоразумения, но то се разумява от само себе си. Нашето събрание беше като кораб, изложен на бури: Слава Богу, този кораб достигна пристанището. Можем да кажем, че направихме закони от народа и за народа“.
„Търновската конституция слага началото на българския конституционализъм. В центъра на тази уредба е личността и ние трябва да отстояваме интересите на народа, човека и изконната свобода. Конституционализмът е жив и сега. Вярвам, че в хода на това тържествено заседание ще се предложат идеи и смислени дебати, които ще водят към отговори и предизвикателствата на нашето време“, заяви президентът.
Тържественото заседание бе открито от председателя на Конституционния съд проф. Борис Велчев. В речта си той се обърна към президента с молба Велико Търново да бъде признато за историческа и духовна столица на България и конституционно.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Депутатите да се ръководят от политическата мъдрост и народния суверенитет, за да имат по-малко вета и отменени закони от Конституционния съд

Президентът Румен Радев: Депутатите да се ръководят от политическата мъдрост и народния суверенитет, за да имат по-малко вета и отменени закони от Конституционния съд

15 Април 2019 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Депутатите да се ръководят от политическата мъдрост и народния суверенитет, за да имат по-малко вета и отменени закони от Конституционния съд. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Велико Търново. „Първо искам да поздравя всички граждани на Велико Търново със заслуженото признание и обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България. Искам да се обърна към всички българи и да ги приветствам с утрешната знаменателна за България дата, на която преди 140 години се приема Търновската конституция. Искам да пожелая на всички наши народни представители, на конституционните съдии, много здраве, много енергия и чувство за отговорност, с което да работят за България“, каза още Радев.
„Да припомня някои от най-важните завети на хората, създали Търновската конституция, за политическата мъдрост и за народния суверенитет, а именно - законите да се правят от народа и за народа. Да пожелаем на нашите народни представители да не забравят тези завети, да се водят от тях, за да имат по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони, отменяни от Конституционния съд“, допълни още държавният глава.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: За приноса на всеки един от учредителите, спомогнали за създаването на Търновската конституция разказва историкът проф. Милко Палангурски

Велико Търново: За приноса на всеки един от учредителите, спомогнали за създаването на Търновската конституция разказва историкът проф. Милко Палангурски

15 Април 2019 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. За приноса на всеки един от учредителите, спомогнали за създаването на Търновската конституция разказва историкът проф. Милко Палангурски. Пред жителите и гостите на Велико Търново той ще представи монографията си „Бащите на Търновската конституция“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Събитието е част от официалната програма, посветена на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция, която започва днес. По думите на автора целта на книгата е не толкова да разкрие как е създадена Търновската конституция, а да разкаже кои са тези, които я създават, какво и защо правят те и как го правят. Основната му задача е да представи българския политически елит през далечната 1879 година и всички онези славни събития, до които решенията на първите в държавата мъже водят.
Представянето на книгата ще се проведе в Народно читалище „Надежда“ във Велико Търново. Модератор ще бъде проф. Веселин Янчев.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Юбилейна научна конференция даде старт на честванията за 140-годишнината на Търновската конституция

Велико Търново: Юбилейна научна конференция даде старт на честванията за 140-годишнината на Търновската конституция

15 Април 2019 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С юбилейна научна конференция във Великотърновския университет започнаха честванията за 140 години от приемането на Търновската конституция. Темата на форума е "Модерният свят на българина. Търновската конституция от 1879 година" и е организиран от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Институт за исторически изследвания към БАН. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Конференцията бе открита от ректора на Алма-матер в Старата столица проф. Христо Бонджолов. Когато става дума за значими събития от историята ни, каквото е приемането на Търновската конституция, е добре да се чуе мнението на учените, на научните изследователи, за да не бъдат събитията интерпретирани погрешно, заяви в приветствието си към участниците проф. Бонджолов.
Той изрази радостта на представителите на академичната общност за това, че Велико Търново получи официално статут на историческа и духовна столица на България и заяви, че градът напълно заслужава това признание.
В научната конференция се включват проф. д.и.н Милко Палангурски от ВТУ - с доклад "Бащите на Конституцията. Юристите - между правото и политиката", проф. д-р Екатерина Михайлова от НБУ и проф. д-р Веселин Методиев от НБУ, които разискват теми за Учредителното събрание, проф. д-р Веселин Янчев от СУ - с доклад "Българската армия. Търновската конституция и княз Александър I" и др.
Форумът протича в две части, в които участниците представят 17 научни разработки по темата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: На 15 и 16 април градът става център на националните чествания по повод 140 години от приемането на Търновската конституция

Велико Търново: На 15 и 16 април градът става център на националните чествания по повод 140 години от приемането на Търновската конституция

15 Април 2019 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. На 15 и 16 април Велико Търново става център на националните чествания по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Тържествата започват в 10.00 часа на 15 април, когато във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде дадено началото на научна конференция за Търновската конституция и сега действащия демократичен основен закон. В 14.00 часа в Народно читалище „Надежда - 1869“ ще бъде представена забележителната монография на проф. д.и.н Милко Палангурски „Бащите на Търновската конституция“. Ще бъдат наградени и отличените ученици в конкурс, посветен на първия основен закон на България. Час по-късно пак там ще бъде открита изложбата „Дневниците на Народното събрание“. В 16.00 часа същия ден в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъде представена експозицията „Учредителите. Търново и българската държавност“.
В 17.00 часа в залата на Учредителното събрание ще се проведе първо по рода си изнесено тържествено заседание на Конституционния съд на Република България. Час по-късно започва церемонията по връчване на почетен знак на Читалище „Надежда – 1869“ по случай 150-ата годишнина на културната институция. Вечерта на първия празничен ден ще приключи с концерт-спектакъл на ансамбъл „Българе“ в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“.
На 16 април е кулминацията на честванията. Денят започва с тържествен молебен в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“. В 10.30 часа в залата на Учредителното събрание започва тържествено заседание на 44-то Народно събрание на Република България. Събитията опреди 140 години ще оживеят благодарение на театрална възстановка, подготвена от актьори от МДТ „Константин Кисимов“. След акапелно изпълнение на химните на Република България и Обединена Европа от Детска вокална група „Пеещи камбанки“, в залата от гвардейци ще бъде внесен оригиналът на Търновската конституция. След изказвания на председателите на парламентарните групи и председателя на Парламента Цвета Караянчева, ще бъде прието Обръщение към българския народ по повод паметната годишнина.
Паралелно с тържественото заседание на Народното събрание, в НЧ „Надежда - 1869“ ще се проведе открит „Урок по Конституция“ за учениците от всички великотърновски училища. В същия час открити уроци ще започнат във всички учебни заведения на територията на страната. Родолюбивата инициатива е на Цвета Караянчева.
В 12.30 часа празнично шествие ще премине по главната улица на Велико Търново и ще стигне до паметника „Майка България“, където ще бъдат поднесени венци и цветя. В 12.45 часа в центъра на града жителите и гостите на старата столица ще могат да се насладят на тържествената церемония-спектакъл „Искри“, в изпълнение на Националната гвардейска част и със съдействието на Министерството на отбраната. Следва празнично хоро, което ще поведат изпълнителите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“.
Вечерта ще приключи с тържествена заря-проверка на площад „Цар Асен I” в 20.30 ч., след което ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“, съчетан с празнични илюминации.
Инициативата за честванията е на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Основна роля за провеждането на събитията изигра и специално сформиран инициативен комитет от видни великотърновци. Той внесе предложение Велико Търново официално да получи статут на историческа и духовна столица на България, а 16 април – Денят на Търновската конституция, да бъде обявен за официален празник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Въвежда се временна организация на движението в града във връзка с честванията на 140 години от приемането на Търновската конституция

Велико Търново: Въвежда се временна организация на движението в града във връзка с честванията на 140 години от приемането на Търновската конституция

15 Април 2019 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Въвежда се временна организация на движението в града във връзка с честванията на 140 години от приемането на Търновската конституция. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Във връзка с подготовката и реализацията на събитията в рамките на програмата за тържественото честване ще настъпят следните временни промени в организация движението на МПС:
На 15 април 2019 г.
- за периода от 12.00 до 20.00 часа (или до приключване на събитията от програмата) се затваря движението за МПС на площад „Цар Асен I" и прилежащите улици „Климент Охридски" от църквата „Св. 40 мъченици" до площад „Цар Асен I", ул. „Велчо Джамджията", ул. „Иван Вазов", ул. „Никола Пиколо", ул. „Михаил Кефалов", ул. „Чилталищна";
- за времето от 21.00 до 22.00 часа площад „Цар Асен I" и прилежащите улици;
- за времето от 22.30 до 23.30 часа (или до приключване на събитието) ул. „Васил Левски" от уличното кръстовище с ул. „Цар Освободител" до кръстовището с ул. „Христо Ботев";
На 16 април 2019 г.
- за периода от 06.30 до 22.30 часа (или до приключване на събитията) за движение на МПС ще бъде затворен площад „Цар Асен I" и прилежащите улици „Климент Охридски", от църквата „Св. 40 мъченици" до площад „Цар Асен I, ул. „Велчо Джамджията", ул. „Иван Вазов", ул. „Никола Пиколо" и ул. „Читалищна";
- за периода от 08.00 до 15.00 часа за движение на МПС се затварят улиците „Независимост" и „Стефан Стамболов" до площад „Велчова завера";
- от 12.00 часа до приключване на празничното шествие ще бъдат затворени за движение на МПС улиците от музей „Възраждане и Учредително събрание": „Иван Вазов", „Велчо Джамджията", „Стефан Стамболов", „Независимост" до паметник „Майка България";
- за периода от 08.00 до 14.00 часа (или до приключване на събитията в програмата) се затваря за движение на МПС ул. "Васил Левски" в участъка от кръстовището с ул. "Цар Освободител" до кръстовището с ул. „Христо Ботев" от кръстовището с пл. „Марно поле" до кръстовището с ул. „Васил Левски", улиците около Военен дом заключени до кръстовището с ул. „Христо Ботев" и ул. „Марно поле" и ул. „Цар Тодор Светослав".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие изложба, посветена на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие изложба, посветена на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

15 Април 2019 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. . Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие във Велико Търново изложба, посветена на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Експозицията, която е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“, ще бъде открита на 15 април 2019 г. от 16.00 часа в музей "Възраждане и Учредително събрание". Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в тържественото открито заседание на Конституционния съд на Република България, посветено на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Събитието ще се състои на 15 април 2019 г. от 17.00 часа в музей "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново.
Председателят на парламента ще отправи приветствие към участниците в тържественото заседание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще участва в честванията по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция

Президентът Румен Радев ще участва в честванията по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция

15 Април 2019 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. На 15 и 16 април 2019 г. държавният глава Румен Радев ще посети Велико Търново, където ще участва в честванията по случай 140 години от приемането на Търновската конституция. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На 15 април от 17.00 часа в залата на Учредителното събрание президентът ще произнесе слово на изнесеното тържествено заседание на Конституционния съд на Република България. От 18.30 часа Румен Радев ще връчи почетен плакет „Св. св Кирил и Методий“ на Народно читалище „Надежда-1869“ по случай 150 години от създаването на културната институция. Адресът на читалището е ул. „Читалищна“ 9. На 16 април от 10.30 часа в залата на Учредителното събрание президентът ще присъства на тържественото заседание на 44-ото Народно събрание на Република България и ще наблюдава възстановка на събитията от 1879 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.