НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Почти готова е Регионалната система за управление на отпадъците

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Почти готова е Регионалната система за управление на отпадъците

15 Април 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Почти готова е Регионалната система за управление на отпадъците. Това каза на пресконференция кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите му това е радостна новина. „Повярвайте ми няма по-труден проект, който Община Благоевград да е реализирала до този момент, а и в цяла България“, посочи д-р Атанас Камбитов. Той подчерта, че изграждането на депото ще бъде една от гордостите за Благоевград. „С него ще решим и един от най-важните проблеми за общината, но и за още няколко общини – Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Няма какво да се заблуждаваме – ако не бяхме изградили депото, то няма как бюджета да издържи, защото щяхме да работим само, за да плащаме санкциите. Успоредно с депото, работим и по компустиращата инсталация. Там вече има избран изпълнител. В момента тече и процедурата за анаеробната инсталация. С това ще имаме една от най-модерните инсталации в България“, заяви д-р Атанас Камбитов. Той допълни, че на един по-следващ етап ще започне изграждане на обходен път, така че автомобилите, събиращи отпадъци да не минават през село Бело поле.
Д-р Атанас Камбитов коментира, че след откриването на клетката предстоят две неща. „Първото от тях е да вземем решени с другите общини – кой ще извършва дейностите по сметосъбирането и сметоизвозването. Най-вероятно това ще бъде общинската фирма. В този ред на мисли ще направим програма за обновяване на парка на „Биострой“. Искаме да видим какъв е обема и нуждите. По това нещо ще търсим каква техника ни е необходимо. Другото, което също трябва да се реши е кой ще оперира на депото“, посочи д-р Камбитов. Той отбеляза, че по-добрия вариант е оператор да не е Община Благоевград, защото това ще носи допълнителни разходки и натоварвания. По време на пресконференцията бяха коментирани и други актуални теми, свързани с поставянето на Великденската украса и монтирането на Параклиси на различни места в града. По първата тема кметът посочи, че украса вече са поставили като са започнали с цветни пеперуди пред голям търговски център, също така както в предходните, така и тази година ще има цветна инсталация от чадъри в централна градска част.
Във връзка с Параклисите д-р Камбитов каза, че те няма да могат да бъдат монтирани до Великден, тъй като се изработват в Гърция и оттам няма да смогнат да реализират поръчката. Кметът подчерта, че моделът на Параклисите и местата, на които ще бъдат монтирани вече са избрани като поетапно ще започна и тяхното поставяне. Освен това той посочи, че продължава и реализирането на проектите, свързани с инициативата „Ти предложи! Кмете направи!“. В рамките ѝ се изграждат детски площадки и други. Също така д-р Атанас Камбитов е разпоредил проверка на всички детски площадки като пясъчниците в тях ще бъдат премахнати. Проверяват се и спортните съоръжения. Коментирани бяха и въпроси, свързани с предстоящата сесия на Общински съвет – Благоевград. Стана ясно, че е направена нова инвестиционна програма, свързана с ВиК – Благоевград, където има увеличение с около 70 000 лв. като от страна на водното дружество е поет ангажимент за изграждането на улица „Мелник“. Д-р Атанас Камбитов добави, че в сесията ще има и точка за подпомагане на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ по повод 100-годишнината от откриването му като за целта са предвидени 60 000 лв. „Ще направим и искане за целеви краткосрочен кредит в размер на 7.5 млн. лв. Това е мостово финансиране, касаещо единствено и само европрограмите“, подчерта д-р Камбитов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Завършен е първият етап от изграждането на видеонаблюдението в града, до този момент са обхванати районите около детските градини и училищата

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Завършен е първият етап от изграждането на видеонаблюдението в града, до този момент са обхванати районите около детските градини и училищата

15 Април 2019 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Завършен е първият етап от изграждането на видеонаблюдението в Благоевград, до този момент са обхванати районите около детските градини и училищата. Това каза на пресконференция кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите му тези зони са били приоритетни. „Сега вече започва вторият етап от изграждането, който може би касае повече хора, защото обхваща централна градска част и всички най-големи и по-важните пътни артерии“, каза още д-р Атанас Камбитов.
Той подчерта, че до края на годината видеонаблюдението ще бъде изцяло изградено. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов посочи, че са били проведени няколко срещи с представители на Областна дирекция на МВР – Благоевград и комисар Николай Хаджиев по време на които е станало ясно, че те също вече са подали всички необходими документи, за да им бъде отпуснати щатни бройки. Той отбеляза, че от полицията са осигурили и помещение, така че когато бъде готов Центъра за наблюдение да започнат и всички необходими дейности, свързани с видеонаблюдението и осигуряване на обществения ред.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: С 10 дни е удължен срокът за избор на изпълнител за изграждане на подлез в кв. „Грамада“

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: С 10 дни е удължен срокът за избор на изпълнител за изграждане на подлез в кв. „Грамада“

15 Април 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С 10 дни е удължен срокът за избор на изпълнител за изграждане на подлез в кв. „Грамада“. Това съобщи на пресконференция кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Крайният срок е 19 април 2019 година“, каза още д-р Атанас Камбитов.
По отношение образователната инфраструктура той посочи, че ще бъдат извършвани различни дейности в Пето СУ „Георги Измирлиев“, Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград (НХГ) и 3 ОУ „Димитър Талев“. „В НХГ ремонтите вече вървят. За 5 СУ има сключен договор, изпълнителя е определен, получен е и аванс. В момента проектират и всеки момент предстои да започнат дейности. При 3 ОУ за втора поредна процедура няма избран изпълнител, затова най-вероятно ще се наложи да преминем към пряко договаряне, за да можем да спазим сроковете. От друга страна законът го позволява“, добави д-р Атанас Камбитов. Според него проблемът при цялата инфраструктура е съчетаването на строителните дейности с учебния процес. Д-р Атанас Камбитов допълни, че се е разбрал с изпълнителите да изпълняват дейности, които не пречат, а когато децата излязат ваканция ще бъдат положени по-интензивни усилия, за да може срокът на проекта, който е 13 февруари 2020 година да бъде спазен.
Той добави, че в проекта за подобряване образователната инфраструктура е включено и изграждането на нова детска градина „Вечерница“. „Там сме на етап съгласуване на проекта, който вече е готов. Предполагам, че до борени дни предстои да направим и първата копка“, уточни кметът на Благоевград. Той допълни, че утре предстои официалното откриване на реновираната улица „Марица“, където всичко вече е приключено и разплатено.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Новите 172 социални жилища, които изграждаме в града, са готови, в момента същите се дооборудват

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Новите 172 социални жилища, които изграждаме в града, са готови, в момента същите се дооборудват

15 Април 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Новите 172 социални жилища, които изграждаме в града, са готови, в момента същите се дооборудват. Това каза на пресконференция кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите му крайният срок за приключването на дейностите е 21 май 2019 г. „В тази връзка съм възложил на заместник-кметът на Община Благоевград Христина Шопова и на всички, които имат отношение да се промени наредбата за настаняване. Искам много ясни и строги правила относно това кой може да бъде настанен в общински жилища като до някъде приемам идеите на ВМРО и на министър Красимир Каракачанов за въвеждането на допълнителни условия“, каза още д-р Атанас Камбитов. Според него не е редно някой, който не си изпълнява задълженията като гражданин, не изпраща децата си на училище, само ползва социални помощи в един момент да получава и общинско жилище.
Той подчерта, че цялата наредба ще бъде променена така, че да няма дискриминационни елементи в нея. „Винаги съм казвал, че Община Благоевград има един много сериозен фонд от общински жилища – почти 800. Много малко общини имат такъв фонд и всъщност постигнатото е част от нашия социален ангажимент“, добави д-р Атанас Камбитов. По отношение IV микрорайон, кметът на Благоевград заяви, че в момента са на финала на проекта, който се реализира там като е започнало асфалтиране на улиците, които вече са почти готови. „Подпорната стена, която се прави също е готова. Фактически ни остава доасфалтирането на една част от улица „Ветрен“ до самата подпорна стена. След което ще започна облагородяване на района“, допълни д-р Атанас Камбитов. Той посочи, че вече имат издаден Акт 15 от 10 април 2019 г. Кметът на Благоевград отбеляза, че срокът за приключването на дейностите е 17 май, което след около 1 месец.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Кметът д-р Атанас Камбитов ще даде пресконференция по актуални теми, свързани с развитието на града

Благоевград: Кметът д-р Атанас Камбитов ще даде пресконференция по актуални теми, свързани с развитието на града

15 Април 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кметът д-р Атанас Камбитов ще даде пресконференция по актуални теми, свързани с развитието на Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Срещата ще започне в 12.00 часа в зала №5 на Общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.