НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: ЕС даде „зелена светлина“ за започване на търговските преговори със САЩ

AFP: ЕС даде „зелена светлина“ за започване на търговските преговори със САЩ

15 Април 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Страните от Европейския съюз са дали съгласието си за започване на търговски преговори между Брюксел и Вашингтон, въпреки опозицията на Париж, разкриват източници на AFP.
В продължение на месеци 28-те държави-членки на ЕС се проваляха в опитите си да се споразумеят за мандат за започване на трансатлантическите преговори, като някои се опасяваха, че забавянето ще възобнови търговската война с администрацията на американския президент Доналд Тръмп.
Според източници от ЕС Франция е гласувала против мандата, а Белгия се е въздържала. Гласуването се е състояло в рамките на среща на министрите на ЕС в Люксембург. Пояснява се, че френската позиции е обусловена с опасенията за последиците вътре в страната в навечерието на изборите за ЕП. За взимането на решението за започване на преговори обаче се изисква квалифицирано мнозинство от членовете на ЕС. Това означава, че френското „не“ има единствено символично значение.
Постигането на ограничена търговска сделка е ключов елемент от примирието, договорено през юли между Брюксел и Вашингтон, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Страните-членки на ЕС приеха мандат за официални търговски преговори със САЩ

Reuters: Страните-членки на ЕС приеха мандат за официални търговски преговори със САЩ

11 Април 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Страните-членки на Европейския съюз приеха в четвъртък мандат за официални търговски преговори с Вашингтон, предава Reuters, позовавайки се на източници от ЕС.
Според него, преговорите ще се съсредоточат върху възможността за намаляване на митата върху промишлените стоки и ще опростят прилагането на американските стандарти от европейските компании.
На 1 юни миналата година Съединените щати въведоха мита върху стоманени и алуминиеви продукти, внесени от Канада, Мексико и страните от ЕС, съответно с 25% и 10%. Впоследствие тези държави въведоха ответни мерки. ЕС, по-специално, започна процедури в СТО и от 22 юни въведе 25 процента мита върху редица американски металургични, инженерни и селскостопански продукти, чийто общ обем на износа е 2,8 милиарда евро годишно. Президентът на САЩ заяви също, че Вашингтон ще наложи мита в размер на 20% за автомобили, внасяни от страни от ЕС, ако Европейският съюз не премахне търговските бариери срещу американските компании.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.