НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Канал 5“ (Македония): Пендаровски в Илинден, Зелениково и Петровец: Ще победим, защото имаме европейско бъдеще, нека продължим заедно напред!

„Канал 5“ (Македония): Пендаровски в Илинден, Зелениково и Петровец: Ще победим, защото имаме европейско бъдеще, нека продължим заедно напред!

13 Април 2019 | 01:25 | Агенция "Фокус"
Илинден. Пред жителите на община Петровец, Пендаровски заяви, че след дълъг период държавата се присъединява към развитите страни и сега трябва да продължи още повече напред, съобщава македонският телевизионен „Канал 5“.
„НАТО ни даде покана за членство, с това осигурено нашето настояще и бъдеще. Двадесет и девет най-мощни страни сега са с нас, не сме сами. Въпросът не е дали няма да бъде. Затова нека използваме шанса и да продължим напред“, каза Пендаровски.
На срещите с гражданите на община Илинден и Зелениково, Пендаровски подчерта, че това е избор между две концепции, тази, която води към по-добро бъдеще, и втората, водена от Силяновска, която връща страната в миналото.
„На другата опция, която няма план и визия, нека кажем, че не искаме да се връщаме в тъмното минало. Това, което постигнахме като правителство и отворихме вратите към ЕС и НАТО, е от историческо значение, защото само тогава можем да укрепим икономиката, да продължим да повишаваме заплатите, да насърчаваме младите хора да останат у дома и да изградят бъдеще тук“, добави Стево Пендаровски.
Убеден съм, че ще потвърдим и продължим прогресивните политики и ще спечелим на 21 април и на 5 май, защото носим по-добър живот и европейско бъдеще за всички. Ето защо, отбележете кръг номер 3, за да продължим заедно напред, призова Пендаровски.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Николовски (ВМРО-ДПМНЕ): Гневните, разочарованите и забравените ще изберат Гордана Силяновска-Давкова  за президент

Александър Николовски (ВМРО-ДПМНЕ): Гневните, разочарованите и забравените ще изберат Гордана Силяновска-Давкова за президент

11 Април 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гневните, разочарованите и забравените ще изберат Гордана Силяновска-Давкова за президент, пише заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ на страниците на скопския вестник “Независен“.

Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса, като изразените мнения и становща принадлежат на автора.

Имайки предвид, че пиша на страниците на "Независен" всяка втора сряда и че до първия кръг на президентските избори няма да има друга статия, бих искал да кажа мнението си за кампанията и кандидатите. Първото нещо, което идва на ум, е огромната разлика в качеството. От една страна, Гордана Силяновска-Давкова омагьосва с качествата си във всички аспекти - експертиза, отдаденост, красноречие, ясна визия, какво иска да направи и как да го направи. От другата страна е Стево Пендаровски, за когото изглежда, че единственият мотив е желанието да се компенсира поражението преди пет години на президентските избори. Той няма готовност, отдаденост и ясна визия за работа.
Има и друга разлика, която е от съществено значение за мен. Гордана Силяновска-Давкова е идеалист, а Стево Пендаровски е посредствен, който се приспособява само към наложените условия. Това е същественото, което ще определи тази кампания. А именно, Гордана вярва в това, за което говори, вярва, че със справедливост и върховенство на закона много неща могат да бъдат решени, коригирани и да бъдат взети нови решения. Стево просто се приспособява към условията в момента. Старото правило е, че политиката без силен идеализъм е просто управление на ежедневните дела. Затова политиката се нуждае от силен идеализъм. Силна идея, която ще ви води към постигането на това, което сте обещали на избирателите. Да, този идеализъм понякога може да бъде по-голям от възможностите, които има човекът или човекът, който го е получил, но е посоката, към която се стреми политикът.
От друга страна, дори за да реши някой да се приспособи към ежедневните условия, това е повече работа за правителството, отколкото за президента. Президентът трябва да бъде този, който води, който определя рамката на политическия дискурс, който дава насока на обществото и политическия живот на държавата. И затова трябва да има силна идея, която да го води. Гордана има тази идея! Идея за справедливост за всички нас, справедливост за Македония. В тази посока третият кандидат Блерим Река изглежда много по-добре от Пендаровски, защото има представа къде иска да отиде държавата. Той говори за републиката като концепция, към която трябва да се стремим. И може би това е една от основните причини, поради които в социологическите проучвания той се представя много по-добре от очакваното.
Тези дни, като част от кампанията на проф. Гордана Силяновска-Давкова "Правда за Македония", пътувам из Македония, посещавам села и градове, срещам се с много хора, говоря с тях, имам речи или изказвания, в които говоря за идеята си за Македония. Това, което мога да събера като общо впечатление от всички събрания, е, че както във всяка предишна кампания, от която съм бил част - гражданите са ядосани! Те са много ядосани! Те се чувстват разочаровани, оставени, забравени. Няма град, по-малък или по-голям, по-малко или по-голямо село, в което аз не чувам това. Те говорят за огромното разочарование от властта на Заев. Те са разочаровани от разпродажбата на националните интереси, промяната на името, въвеждането на противоконституционно двуезичие, но са много по-разочаровани от корупцията, която процъфтява, от разрушената икономика, от унищоженото здравеопазване и образованието, което е на най-ниското си ниво. Мнозина мислят да напуснат и много от тях вече са напуснали Македония. Отиват кой накъдето стигне. Тези, които имат български паспорти, които ги взимат не за това, което иска да представи България, а само от пуста мъка, за да получат шанс да пътуват и да работят свободно в ЕС, те отдавна са напуснали, сега това правят и македонци, и албанци, и турци, роми и всички останали. Който има роднина или приятел извън страната, отива при него, който не - отива сам. Всеки, който има работна виза, заминава, който няма – отива за три месеца и се връща, а след това отива, много от тях остават с нерегламентиран престой. Една тъжна картина на пустош и загубена надежда. Ще бъда нереалистичен, ако кажа, че емиграцията има само от три години власт на СДСМ, не, тя и преди е съществувала, но сега се вижда, че е в огромни размери. И за първи път, освен най-важното – заетостта и заплатата, има и втори важен фактор .
За първи път мнозинството от гражданите решават да напуснат, въпреки че имат работа и добра заплата. Те отиват, защото не виждат бъдеще в Македония. Това е вторият основен фактор, който за пръв път се появява тези три години в такъв мащаб. Както се казва, те заминават заради децата, които не виждат бъдещето тук. Те не виждат бъдещето главно поради лошите условия на живот, които не са свързани със заетостта и заплатите, а с други фактори: като надеждност, корупция, неефективност на публичната администрация, здравното и образователно бедствие. С една дума, те заминават, защото не вярват, че животът ще се промени. Те заминават, защото няма справедливост!
Това е според мен основната причина за тези избори е да гласувам за Гордана Силяновска-Давкова. С цялата си изминала дейност, тя показа, че се придържа към това, което обещава и знае как да го направи. И преди всичко трябва като президент трябва да се възстанови и ще възстанови справедливостта в Македония! Връщането на правосъдието ще реши повечето от проблемите, поради които много граждани емигрират от Македония. Също така победата на Гордана ще означава падането на това некомпетентно правителство, което е унищожило всичко, с изключение на бизнеса на Заев и техните роднини. Ново способно правителство от ВМРО-ДПМНЕ със силен професионален персонал и уроци, научени от миналото, ще бъде силно ангажирано да работи и ще има Силяновска-Давкова като най-важния коректив, за да възстановят заедно справедливоста в Македония.
Следователно изборът е лесен, но той трябва да излезем на изборите много, всички. Само бунт, мизерия и гняв, без глас за Гордана, няма да промени нищо, напротив, тази пустош ще продължи, в която всеки ще отиде, освен Заев, който са готови да доведе чужденци, да се населят в Македония, както е обявено. Затова на 21 април масовият гняв от несправедливостта и разочарованието на огромното мнозинство, че Заев и правителството са ги забравили, трябва да се превърнат в решение - и това е глас за Гордана Силяновска-Давкова!

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.