НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ДФЗ: Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв.

ДФЗ: Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв.

20 Юни 2019 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) преведе още близо 9 млн. лв. (8 923 520 лв.) по мярка 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Това съобщиха от ДФЗ. Плащане получиха 964 земеделски стопани с одобрени заявления по направление „Биологично растениевъдство““, „Биологично пчеларство“, „Биологично животновъдство”, както и тези които са заявили повече от едно от гореизброените направления от мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 за Кампания 2018.
Ставките, по които се извършва оторизацията на субсидиите, са регламентирани в Наредба № 4 от 24 февруари 2015 г. за прилагане на мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагането по мярката е във вид на годишно компенсаторно плащане за земеделски стопани, които доброволно извършват биологични дейности. 75% от средствата се осигуряват от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), а останалите 25% - от националния бюджет.
Миналата седмица 2 582 биопроизводители получиха близо 34,5 млн. лв. (34 498 247 лв.) по мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 г. Общо до момента по мярката за кампания 2018 са изплатени 43 421 767 лв.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Всяка една политика, мярка и документ, се гледа в министерството на няколко етапа и няма нищо непрозрачно

Министър Румен Порожанов: Всяка една политика, мярка и документ, се гледа в министерството на няколко етапа и няма нищо непрозрачно

19 Април 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Бургас. Всяка една политика, мярка и документ се гледа в Министерството на земеделието, храните и горите на няколко етапа и няма нищо непрозрачно. Това каза министър Румен Порожанов пред журналисти по повод протестните действия на 10-те браншови организации на биопроизводителите, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите му диалог с биопроизводителите има. Министър Порожанов заяви, че уважава протеста им, но според него техните доводи не са основателни. „Приоритетът на сектор „Плодове и зеленчуци“, както и на сектор „Животновъдство“ ясно е заложен в програмата за развитие на селските райони – там, където отиват парите. Близо по половин милиард субсидии има по мярката за производство на земеделски продукти 4.1 и по 4.2 – мярката за преработка на земеделски продукти в плодове и зеленчуци. Това е само субсидията. Общата инвестиция е над 1,3 милиарда“, отбеляза министър Порожанов. Той добави, че това представлява над 40 % от всички средства. „Другите 40 % са в сектор „Животновъдство“. В тях над 16 % по 4.1 и около 10 % по 4.2 са биологични производители“, каза още Румен Порожанов.
Той посочи по отношение на биологичното производство е създаден строг контрол, така че храната да бъде гарантирано биологична.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: В момента готвим изменения, така че да се облекчат пробите за биологичното производство до техния минимален размер, изискуем по регламент

Министър Румен Порожанов: В момента готвим изменения, така че да се облекчат пробите за биологичното производство до техния минимален размер, изискуем по регламент

19 Април 2019 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Бургас. В момента готвим изменения, така че да се облекчат пробите за биологичното производство до техния минимален размер, изискуем по регламент. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред журналисти в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „На първо четене това малко ме притеснява, тъй като облекчаването на пробите до техния минимален размер, изискуем по регламент, създава предпоставки за недостатъчен контрол на настояще етап към биологичното производство. Ще бъде обсъдено още веднъж, но към момента промяната е факт. Миналия петък имаше среща, където тези промени бяха уточнени, включително и опцията да бъде разгледана като цяло биологичната наредба“, отбеляза министър Порожанов. По думите му освен заради по-рестриктивните мерки, недоволство на биопроизводителите се е породило от изтичането и неподновяването на лиценза едно от контролиращите лица, с когото основно е работила Асоциацията на биологичните производители. „Бяха давани срокове за изчистване на тази документация, но това не беше направено в срок“, допълни Румен Порожанов.
Той отбеляза, че всяко едно плащане се извършва в срок, както през изминалата година, така и през настоящата. „Появиха се чисто политически декларации – да не забравяме, че имаше и такъв елемент. Директните плащания се получават от всички, работещи „на декар“. След това се получават преразпределителните плащания, които основно са към малките и големите зеленчуци. Получават се и необлагодетелстваните райони. След това ще бъдат и „зелените“ плащания. Плащанията по биологичните ще бъдат през месец май“, каза още министър Порожанов.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗХГ: Винаги е имало диалог с биопроизводителите, няма основание за оставка на министъра (ОБЗОР)

МЗХГ: Винаги е имало диалог с биопроизводителите, няма основание за оставка на министъра (ОБЗОР)

9 Април 2019 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Диалог с биопроизводителите има и винаги е имало. Случва се често да ми благодарят, но и да се сърдят. Когато има нарушения и те са установени аз не мога да си затворя очите. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на извънредна пресконференция заради протест на биопроизводителите пред сградата на МЗХГ.
Според протестиращите с новата наредба за биологичното производство се въвеждат много високи изисквания както към производителите, така и към фирмите, които ги сертифицират. По думите им с промените в наредбата им се налага да правят допълнителни анализи в лабораторията, които оскъпяват производството. Протестиращите настояха за оставката на министър Румен Порожанов.
От своя страна той обясни, че в случая с „Кю сертификейшън“ има отказ от издаване на ново разрешително на контролираща фирма, която трябва да следи биопроизводителите. „Ние не сме отнемали разрешителните. Те не бяха удължени заради неточности в изискуемата документация“, обясни Порожанов. Според него е малко странно контролираните да защитават контролиращия. Министърът поясни, че контролиращите лица са били 17 на брой, като един от тях се е отказал сам през миналата година. На петима през последните месеци са изтекли годишните разрешителни. Трима от тях са получили удължаване с 6 месеца, а на две от контролиращите лица, сред които е и „Кю сертификейшън”, е постановен отказ. „Окончателно бяха установени 18 неотстранени несъответствия. Намерили сме основания за да не пресираме производителите и да не прекъсваме биологичния ангажимент, да представят договор до 30 април“, каза още той. Според министър Порожанов всеки има право да избере с кой да сключи договор, а въпросната фирма има право след шест месеца, ако е изрядна, да получи разрешение за опериране. Той бе категоричен, че контролът, който извършват е, за да се гарантира високо качество при биохраните.
Министър Порожанов уточни, че към момента България няма спрени средства за биологично производство по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. „Още по време на първите приеми по мярката за биологично производство през 2015 г. и 2016 г., която е с бюджет от 300 млн. лева, той е бил надхвърлен с над 50 млн. лева. Имаше искания отново да се отворят допълни приеми. Причината за това е, че броят на биопроизводителите нарасна значително. Към момента общият им брой е около 6500, а тези които заявяват плащания са близо 4000“, каза още министърът на земеделието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: В момента около 4000 са биологичните производители, които заявяват субсидии в ДФЗ

Министър Румен Порожанов: В момента около 4000 са биологичните производители, които заявяват субсидии в ДФЗ

9 Април 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. В момента около 4000 са биологичните производители, които заявяват субсидии в ДФЗ. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на брифинг пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има един естествен отток. Имаше искане за допълнителен бюджет. Анализът през 2018 г. показа, че отново сме в преразход с над 20 млн. лв. Нямаме как да отворим допълнителен прием. Много срещи сме направили. В непрекъснат контакт сме с абсолютно всички. В конкретния случай с „Кю Сертификейшън“ не бих си позволил да манипулирам, при положение, че има 18 констатации, които са в по-голяма или по-малка степен несъществени. МЗХГ контролира контролиращите лица. Продуктите на пазара – дали са вносни, или от български производители, те се контролират от БАБХ“, подчерта Порожанов. По думите му по наредба 5 има качени изменения, които са обсъдени с бранша. „Да, дали сме един срок за забележки, ако трябва, ще го удължим. Трябва да има контрол и надеждност над храните. Сега се появи проблем за един конкретен контролиращ, който си го „харесваме“, коментира той.
Румен Порожанов обърна внимание, че по системата „Офис“, в която се качват всички установени в ЕС нарушения за биохрани, България е сред водещите нарушители. „Около 30 са нарушенията през 2018 г. от биопроизводители“, добави той.
Експертът по биопроизводство в МЗХГ Михаил Карабельов обясни, че проби няма да се взимат от всички парцели и замърсяванията от външни източници няма да са повод за отнемане на сертификати.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Подходът към фирмите, контролиращи биологичното производство е еднакъв за всички

Министър Румен Порожанов: Подходът към фирмите, контролиращи биологичното производство е еднакъв за всички

9 Април 2019 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. Подходът към фирмите, контролиращи биологичното производство е еднакъв за всички. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на брифинг пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Биологичното производство се развива много бързо. В България след като се одобри мярка 11 за биологично производство, по която има 150 млн. евро субсидии именно за биологични производители. Броят на биологичните производители нарасна, като достигна малко над 2 хил. през 2012 година до 7 300 през 2016 година“, заяви министърът. Той посочи, че в момента бройката намалява и е някъде около 6 500. „Биологичните производители, като система се контролират от одобрени от министерството на земеделието контролиращи лица. Тези контролиращи лица отговарят за това спазват ли се абсолютно всички изисквания на операторите, производители на биологична продукция, за това техният продукт дали излиза, като биологичен“, допълни Порожанов. По думите му през 2015 г. се е установи, че контролиращата система не е достатъчно надеждна и като такава не дава достатъчно гаранции за цялостния процес. „През тази година контролиращите лица са били 17 одобрени, като един се е отказал сам. На петима от тях през последните месеци изтичаха техните годишни разрешения. До момента нямаме спрени пари. Ние не сме отнемали разрешителни. Ние сме прохождащи в биологичното производство и пикът му по моя оценка се породи от субсидиите, които го насърчават. След отнемането на разрешението на една от фирмите, дадохме 7-дневен срок, за да могат да представят документи и да си отстранят недостатъците си. По закон всяко контролиращо лице е задължено да уведоми операторите си един месец преди изтичането на лиценза му. Намерили сме основание, така че да не пресираме хората, така че да си представят договорите и да не им се прекъсва биологичния ангажимент. Това е по отношение на въпросната фирма - „Кю Сертификейшън“, допълни Порожанов.
„Малко е странно за мен контролираният да си защитава контролиращият. Въпросната фирма „Кю Сертификейшън“ има право след 6 месеца отново да си подаде документите, но те трябва да са изрядни. Подходът е еднакъв за всички“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки биопроизводители протестират пред Министерството на земеделието

София: Десетки биопроизводители протестират пред Министерството на земеделието

9 Април 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Десетки биопроизводители протестират пред Министерството на земеделието, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Те издигнаха лозунги с надписи: "Бъдеще за малките и семейни биоферми", "Искаме ясни правила","Био фермер-милионер?! Станете и Вие". Техните искания са за ясни правила и да не се изхвърлят вече напечатани био етикети и истински биохрани, както и наличието на експерти, които да ги подпомагат. Протестиращите настояват за оставката на министъра на земеделието Румен Поружанов.
Представител на пресцентъра на министерството на земеделието покани на мирен диалог протестиращите, но те отказаха и поискаха министърът да слезе при тях.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.