НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Страна“ (Украйна): Резултати от първия тур на президентските избори при 27% обработени протоколи

„Страна“ (Украйна): Резултати от първия тур на президентските избори при 27% обработени протоколи

1 Април 2019 | 05:20 | Агенция "Фокус"
Киев. На 31 март в Украйна се проведоха президентски избори с рекорден брой кандидати - 39. Избирателните секции работиха в продължение на 12 часа и затвориха в 20:00 часа. След това данните бяха прехвърлени към окръжните комисии, а след това към ЦИК.
ЦИК ще обяви резултатите от волята на украинците. Тя трябва да го направи след десет дни, но първите резултати от гласуването ще се появят днес.
„Страна“ поддържа актуална информация за изборните резултати с данни от ЦИК.
Протоколи: 27,74%. Зеленски 30.10%, Порошенко 16.77%.
Резултатът на Зеленский нараства, Порошенко е леко надолу. Юлия Тимошенко също продължава да губи част от процента, докато гласовете за Юрий Бойко се увеличават. Гриценко остава около 7%, почти 6%, а резултатът на Ляшко намалява до 5%.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: ЦИК обработи повече от една четвърт от протоколите на президентските избори в Украйна

РИА Новости: ЦИК обработи повече от една четвърт от протоколите на президентските избори в Украйна

1 Април 2019 | 05:09 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленский води на първия кръг на президентските избори в Украйна с резултат 30,02% от гласовете, сегашният президент на Петро Порошенко беше подкрепен от 16,86% от гражданите, а Юлия Тимошенко - 13,29%, според ЦИК след обработка на 25,31% от протоколите, предава РИА Новости.
Лидерът на „Опозиционна платформа - за живот“ Юрий Бойко се нарежда на четвърто място, той има 11,30%.
Президентските избори бяха проведени в Украйна на 31 март. Според ЦИК никой от кандидатите не получава необходимия брой гласове за победа в първия тур.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Порошенко запазва шансове за победа във втория тур на изборите, смята експерт

РИА Новости: Порошенко запазва шансове за победа във втория тур на изборите, смята експерт

1 Април 2019 | 04:49 | Агенция "Фокус"
Киев. Петро Порошенко има шансове за победа на втория тур на президентските избори, но борбата ще бъде сериозна, смята руският експерт Александър Гущин, предава РИА Новости.
След обработката на 5% от протоколите ЦИК съобщи, че Владимир Зеленский води с 28,7%, действащият президент Порошенко е втори с 17,31%. На трета позиция е Юлия Тимошенко с 14,61%.
„Не изключвам, че Порошенко ще използва административния ресурси, възможностите си за избирателна активност, и така нататък, може да обърне ситуацията в своя полза. Ниска избирателна активност е в полза на Порошенко. За президента ще бъде много трудно, разликата е достатъчно голяма. Да се преодолее 10-процентната разлика е много сложно. Но има вероятност президентът да се бори и Зеленский ще бъде вкаран в много сериозна борба с голяма вероятност Порошенко да победи - докато има шансове“, каза Гущин пред РИА Новости.
Според неговата прогноза, във втория кръг „борбата ще бъде много сериозна, като се има предвид, че Коломойски и цял конгломерат от украински олигарси са зад Зеленский“. Според Гущин Тимошенко може да се присъедини към лагера на Зеленский, но нейната подкрепа и споразумения не са непременно публични: например, тя може просто да настоява да не се гласува против шоумена.
Президентските избори бяха проведени в Украйна на 31 март. Според ЦИК никой от кандидатите не получава необходимия брой гласове, за да спечели в първия кръг, Зеленский води в президентската надпревара. Също така, Порошенко и Тимошенко твърдят, че влизат във втория кръг, между тях има лека разлика.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВЗГЛЯД: Зеленски и Порошенко не се забавляваха

ВЗГЛЯД: Зеленски и Порошенко не се забавляваха

1 Април 2019 | 03:23 | Агенция "Фокус"
Киев. В Украйна започна изчисляването на резултатите от първия тур на президентските избори. След обработка на 13,49% от бюлетините Владимир Зеленский води с близо 30%, съобщава в. ВЗГЛЯД.
На второ място е сегашният президент Петро Порошенко с 16,65%. На трето място е лидерът на „Отечество“ Юлия Тимошенко - тя има 13,49%. Вярно е, че централата на Тимошенко вече е оспорила преминаването на Порошенко във втория тур. Според изчисленията на щаба, Зеленский и Тимошенко трябва да се борят за президентството във втория кръг.
Четворката на лидерите е затворена от представителя на партията „Опозиционна платформа - за живот“ Юрий Бойко - той има 11,45% от гласовете, според ЦИК на Украйна. В същото време, избирателната активност е била 63,48%, т.е. 17,5 милиона души са дошли на избирателните секции.
„В известен смисъл гласовете на Зеленский и Бойко могат да бъдат сумирани, но само теоретично на избирателно ниво. Малко вероятно е те да са съюзници“, каза Михаил Погребински, директор на Киевския център за политически изследвания.
Той счита също така за възможен съюз между Тимошенко и Зеленский във втория кръг.
„Теоретично споразумение между тях не може да бъде изключено, тъй като Коломойски има нормални отношения с Тимошенко и няма да бъде против такъв съюз. Но има една стара истина, че гласовете не могат просто да бъдат предадени. Съюзът на Тимошенко и Зеленский е възможен само, ако Тимошенко се съгласи да бъде премиер при президента Зеленский. Но, на първо място, това е малко вероятно тя да предприеме такава стъпка. Второ, Зеленский едва ли ще направи това“, заключи експертът.
От своя страна Киевският политически анализатор Денис Гаевский счита, че сделката между Зеленский и Тимошенко е много реалистична. „Вероятността за формална и неформална подкрепа от страна на лидера на„ Отечество ”в полза на Зеленский е доста висока. Освен това при президент Зеленский ще бъде много по-лесно да се превърне Украйна в парламентарна република, а Тимошенко ще получи шанс да се бори за креслото на премиера. Това е в нейните интереси“, каза Гаевски.
„Във втория кръг, който ще се състои на 21 април, вероятно не само Юрий Бойко, но и гласовете на Александър Вилкул вероятно ще стигнат до Владимир Зеленский, което е приблизително 45% от всички, които гласуваха на първия тур. Социологията твърди, че около половината от украинците са съгласни с предоставянето на специален статут на Донбас и тези хора гласуваха главно за Зеленский, Бойко и Вилкул“, заяви той пред вестник „ВЗГЛЯД“.
Експертите също отбелязват, че изборите отново затвърдиха дълбокия вътрешен конфликт в украинското общество - страната отново се е разделила електорално на Югоизток и Запад. Според данните от екзит пола, цитирани от украинския телевизионен канал „112“, Зеленский е събрал най-много гласове на Изток и Юг, включително в Донбас. Става дума за Днепропетровск, Запорожие, Харков, Донецк, Луганск, Николаев, Одеса и Херсон. Между другото, Юрий Бойко се очакваше да получи най-много гласове в Донбас, като спечели поне две области.
Порошенко, напротив, печели повече гласове на Запад, Север и в Центъра на страната, което означава Волинска, Лвовска, Ровненска, Закарпатска, Ивано-Франковска, Тернополска, Чернивецка, Виницка, Кировоградска, Полтавска, Хмелницка, Черкаска, както и Житомирска, Киевска, Сумска и Черниговска области.
Що се отнася до столицата, там. Съдейки по социологическите проучвания, гласувалите за Зеленски са по-малко, отколкото за Порошенко. Успехът на Порошенко в столицата, най-вероятно, се дължи на факта, че в Киев е по-лесно да се използва административния ресурс. В допълнение, концентрацията на държавните служители в столицата е по-висока, отколкото във всеки друг регион на Украйна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Разликата между Зеленский и Порошенко почти се е удвоила

РИА Новости: Разликата между Зеленский и Порошенко почти се е удвоила

1 Април 2019 | 03:01 | Агенция "Фокус"
София. Владимир Зеленски води в първия тур на президентските избори в Украйна с 29,66% от гласовете, сегашният президент Петро Порошенко е подкрепен от 16,83% от гражданите, според ЦИК след обработка на 10,27% от протоколите, предава РИА Новости.
Лидерът на партията „Отечество“ Юлия Тимошенко събира 13,75%,
Според ЦИК никой от кандидатите не получава необходимия брой гласове, за да спечели на първия кръг, Владимир Зеленский води в президентската надпревара. Настоящият президент Петро Порошенко и лидерът на партията „Отечество“ Юлия Тимошенко претендират за преминаване във втория кръг. Порошенко води на Тимошенко с малко повече от 3%.
Порошенко заяви, че изборите са свободни, според стандартите на ОССЕ. Самата организация не е дала своите оценки. От своя страна щабът на Тимошенко обвини Службата за сигурност на Украйна за фалшификации и провокации на изборите, а самият политик не изключи, че ще оспори резултатите от гласуването.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Властта на Порошенко е обречена, заяви Юрий Бойко

РИА Новости: Властта на Порошенко е обречена, заяви Юрий Бойко

1 Април 2019 | 02:49 | Агенция "Фокус"
Киев. Действащата власт в Украйна е обречена, заяви кандидатът за президент на страната, Юрий Бойко, предава РИА Новости.
Политикът изрази мнение, че неговият резултат от екзит пола е занижен, въпреки това, по думите му, той може да покаже, че Порошенко ще изгуби властта след изборите.
„Нашите цифри са донякъде занижени, защото хората просто се страхуват да кажат, че са гласували за представителя на „Опозиционна платформа - за живот“. И това е разбираемо, защото натискът беше безумен, особено в региони, които са наши основни. Въпреки това, аз съм много доволен, защото показахме, че правителството, въпреки огромния натиск, въпреки всички опити за подкуп, е обречено“, каза Бойко.
Освен това, той обяви предстоящото начало на подготовката на „Опозиционна платформа - за живо“ за парламентарни избори.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Опозицията ще подкрепи Зеленский на втория тур

Известия: Опозицията ще подкрепи Зеленский на втория тур

1 Април 2019 | 02:35 | Агенция "Фокус"
Киев. Повечето представители на украинската опозиция планират да подкрепят Владимир Зеленский във втория кръг на президентските избори. Това казаха за „Известия“ във Върховната Рада. По време на гласуването на 31 март актьорът очаквано победи, придобивайки, според проучванията, около 30% от гласовете. Основната борба за преминаване в следващия кръг се разгърна между сегашния държавен глава Петро Порошенко и лидера на партията „Отечество“ Юлия Тимошенко. В 23:00 не бяха известни окончателните резултати от първия ден на гласуване, но по-голямата част от анкетите дадоха сребро на сегашния украински лидер: 18% срещу 14% за неговия съперник.
Украинците прекараха последния ден на март на избирателни секции. Предварителната избирателна активност, според ЦИК, надвишава 63%, което е с поне 4% повече в сравнение с 2014 година. Хората, които пет години очевидно бяха уморени от това, което се случва в страната, побързаха да гласуват.
Войната на югоизток, която Петро Порошенко, обеща да приключи за две седмици, корупцията, икономическите пропуски и несигурността за бъдещето на страната сериозно разделят обществото. Още преди гласуването малцина изразиха съмнение, че на тези избори Украйна ще се нуждае от втори тур.
Независимо от факта, че на изборите имаше 39 кандидати, част от населението открито подкрепи Петро Порошенко, „който не позволи на Русия да завземе страната“. Няма обаче други аргументи за тази категория избиратели. Привържениците на сегашния президент, както и техният лидер, говориха главно за Москва и нейната „агресия”. В същото време повечето украинци също открито осъдиха гаранта на конституцията.
ЦИК на Украйна редовно съобщаваше през целия ден, че по време на гласуването не е имало системни нарушения, а отделни случаи възникват на всички избори.
Основните кандидати гласуваха през поървата половина на деня. След раздялата с бюлетините, конкурентите започнаха да дават обещания. Владимир Зеленский например каза, че ако спечели, ще кара колело до работата, а Юлия Тимошенко призна, че вярва в „успешна и богата Украйна“. Петро Порошенко не излезе с нищо ново и припомни във Facebook, че от 1 април споразумението за приятелство с Русия най-накрая престава да действа.
Както се очакваше, първият кръг беше спечелен от Владимир Зеленский. По начало малцина приемат актьора сериозно - в началото на изборната надпревара неговият електорат често се категоризира като „против всички“. Въпреки това, за няколко седмици шоуменът успя да убеди украинците да гледат по различен начин на неговата кандидатура и през последните два месеца Владимир Зеленский беше несменяем лидер на кампанията. В резултат на това, актьорът остави след себе си и старият украински политик Юлия Тимошенко и настоящият президент.
Владимир Зеленский благодари „на всички, които не са гласували за забавление“. Освен това, победителят записа видео съобщение във Facebook на руски език, изразявайки благодарност към своите поддръжници и заяви за „голяма, сериозна работа напред“. Петро Порошенко предсказуемо благодари на онези, които „подкрепиха влизането на Украйна в НАТО, пътя към членство в ЕС и окончателната независимост от Руската федерация”. А Юлия Тимошенко постави под въпрос данните на „манипулативните екзит полове“, призовавайки да се изчака окончателните официални резултати, тъй като според „нейните данни“ именно тя е тази, която отива на втория тур.
Така или иначе, на 21 април Владимир Зеленский ще спори за президентството с един от опитните политици. И следващите две седмици ще бъдат решаващи за Украйна. Кой ще подкрепи актьора ще бъде ясно още на 1 април.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: ЦИК посочи избирателна активност на президентските избори

УНИАН: ЦИК посочи избирателна активност на президентските избори

1 Април 2019 | 02:04 | Агенция "Фокус"
Киев. Избирателната активност на президентските избори в Украйна е 63,48%, предава информационна агенция УНИАН.
Това съобщиха от Централната избирателна комисия. По думите на ръководителя на комисията Татяна Слипачук, в гласуването за президент участие са взели 17 000 599 избиратели от 26 770 419 души.
Най-много избиратели са гласували в Лвовска област (68,88%). Най-ниска избирателна активност е регистрирана в Закарпатска област – 46,99%.
Както вече беше съобщено, в Украйна гласуването в първия кръг на президентските избори в Украйна приключи. Според окончателните данни от „Национален екзит пол 2019 г.“, на първи тур на президентските избори в Украйна Владимир Зеленский печели с резултат 30,6%. На второ място е Петро Порошенко с показател от 17.8%. Юлия Тимошенко стана трета - 14,2%.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Междинни данни на ЦИК. Зеленский излезе начело в президентската надпревара

ТАСС: Междинни данни на ЦИК. Зеленский излезе начело в президентската надпревара

1 Април 2019 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Киев. В лидери на президентската надпревара в Украйна отново бяха Владимир Зеленский и настоящият президент на страната Петро Порошенко, съобщава агенция TACC.
Според публикувани данни от ЦИК, след преброяването на 5% от бюлетините, Зеленский събира 28,7% от гласовете.
На второ място е действащият президент Петро Порошенко със 17,31%, лидерът на партия „Отечество“ Юлия Тимошенко му отстъпва с 2,7%, събирайки 14,61%.
Редовните президентски избори в Украйна се състояха в неделя. 39 кандидати кандидатстват за поста държавен глава, което е рекорд за страната.
По данни на екзит половете, публикувани след приключването на изборите, Владимир Зеленский и Петро Порошенко трябва да отидат във втория кръг. Вторият кръг на гласуването е насрочен за 21 април.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Украйна с бюлетината

„Российская газета“: Украйна с бюлетината

1 Април 2019 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Киев. Гражданите на Украйна се опитаха да изберат президент на първия кръг от предложената група болезнено познати лица, сред които дори и номинираният за лидер в надпреварата Владимир Зеленский трудно можеше да се нарече оригинал. Гласуването се проведе неспокойно, с традиционните ексцесии, пише в. Российская газета.
Според данни на социологическия консорциум „Национален екзит пол-2019“, Владимир Зеленский и сегашния президент Петро Порошенко отиват на втория кръг на президентските избори в Украйна. Според социолозите Зеленский е събрал 30,4% от гласовете, а Петро Порошенко е получил подкрепата на 17,8% от гласоподавателите. Те ще се срещнат в спор за президентския жезъл във втория тур, който ще се проведе на 21 април.
На трето място се очаквано се оказа Юлия Тимошенко с 14,2%, а на четвърто място се класира кандидатът от партия „Опозиционна платформа – За живот“ Юрий Бойко – него го подкрепиха 9,8% от избирателите.
Веднага след приключването на гласуването сградата на Централната избирателна комисия на Украйна беше поставена под тежка охрана от полицията, особено след като имаше всички причини за това - от обяд силни млади мъже започнаха да се натрупват на площада и да поставят палатки. Въпреки, че сутринта ситуацията не предвещава нищо необичайно: избирателните секции бяха отворени точно в 8 часа по киевско време, което отново стана равно на московското време. Общо, по официални данни на ЦИК, в момента на началото на изборите са отворени 29 888 избирателни секции в 199 избирателни района. 29,789,643 души бяха включени в избирателните списъци - Комисията го нарече „ориентировъчен брой избиратели“.
В бюлетината за гласуване бяха включени 39 имена - рекорд за съвременна Украйна. Затова дължината й е 80 сантиметра. Една седмица преди изборите Александър Мороз, бивш председател на парламента и основател на Социалистическата партия на Украйна, обяви отказа си да се кандидатира. Той мотивира решението си с голям брой предстоящи измами, но името му не е изтрито от бюлетината. Този път кандидатите не излизат според изтеглените номера, както беше установено по-рано, а по азбучен ред, което предизвика критики към кандидата Юлия Тимошенко заради присъствието сред кандидатите на пълния й съименник - Юрий Владимирович Тимошенко, който се счита за „технически кандидат” на сегашния президент. Такова съседство в бюлетината, според експерти, може в крайна сметка да струва на „истинския“ Тимошенко от 1 до 3 процента. Според оценки на местни наблюдатели, повече от дузина кандидати са свързани по някакъв начин с Порошенко и основната им задача е да предоставят на президента мнозинство сред наблюдатели и членове на избирателните комисии. И, съдейки по резултатите от анкетите, тази манипулация е изиграла ролята си.
В навечерието на отговорния ден министерството на вътрешните работи засили мерките за сигурност в Киев и големите градове. Само в столицата до шест хиляди патрулни служители следяха за реда, без да вземат под внимание поне по двама полицаи във всяка избирателна секция. Също така, специални сили на Службата за сигурност на Украйна в пълно бойно снаряжение са патрулирали в Одеса, Харков и градове в „зоната на анти-терористичната операция“. Въпреки това, обикновените украинци не обраха внимание и продължиха да показват неуважение към законите: „В Чернигов, непознат човек обеща да взриви всички щабове на един от кандидатите за президент“, "В Одеса, председателят на избирателната комисия е набил човек, който е дошъл да гласува“, „Жената на кандидата Гриценко не е намерена в избирателните списъци”, „В Киев сградата на ЦИК е взета под засилена сигурност”, „Гласоподавателка е родила направо в секцията“ - такива заглавия в украинските медии описват хода на гласуването.
До края на гласуването министерството на вътрешните работи получи около 2 000 сигнала за нарушения на изборния процес. Сред основните нарушения са: незаконна агитация, фотографиране на бюлетини - знак за контролирано гласуване, подкупване на избирателите, опити за увреждане на бюлетините или изнасянето им от избирателната секция. Така радикалът Ляшко беше предупреден за селфи с бюлетина и напомняне за наказателна отговорност за такива действия - до три години затвор.
Но не тези, главно административни нарушения, вдъхват съмнение в изборните резултати. Необясним е експлозията на ентусиазирани гласоподаватели в Донецк и Луганск - части, контролирани от украинските сили за сигурност: 48% от гласоподавателите гласуваха по организиран начин. Отговорът на източниците на такъв ентусиазъм трябва да се търси в украинските медии, които преди това публикуваха целия фон на създаването на така наречената „мрежа” в тези региони - системата на контролираното и платеното или принудителното, насилственото и безплатното гласуване в тези региони. Резултатът изглежда възмутително и безсрамно: в районите, обстрелвани от украинските сили за сигурност, избирателната активност е по-висока, отколкото в Западна Украйна.
В навечерието на гласуването западните медии вече изразиха съмнения относно честността на изборите. Неотдавна те не забелязаха никакви проблеми в Украйна, сега смятат, че „ако изборите се провеждат без измама, това ще бъде победа“, а полското издание „Fakt“ обобщи кампанията по следния начин: „Мрачна колекция от клоуни и измамници, представляващи повърхностни и опростени изборни програми“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Чешки експерт предрича победа за Порошенко на втория тур

РИА Новости: Чешки експерт предрича победа за Порошенко на втория тур

1 Април 2019 | 00:13 | Агенция "Фокус"
Киев. Предварителни данни на резултатите от гласуването на президентските избори в Украйна показват, че Владимир Зеленский ще отиде на втори кръг, но сегашният държавен глава Петро Порошенко ще спечели, защото има необходимите лостове на властта и към него ще отидат повечето от гласовете на загубилите в първия кръг кандидати, каза бившият заместник външен министър на Чехия и бивш посланик в Киев Ярослав Баща, предава РИА Новости.
„Порошенко жъне реколта от позицията на най-силния от кандидатите, който разполага с всички лостове на властта. Зеленский приема своята политическа новост, опозицията на сегашното правителство, на този етап му помага и известна раздробеност на елитните сили сред многото кандидати. Но на втория кръг Порошенко ще дръпне повечето от тези сили на своя страна и накрая ще спечели“, каза Баща пред РИА Новости.
„Освен това мисля, че в Украйна много добре помним израза на Йосиф Висарионович Сталин, който каза:„ Няма значение кой и как гласува, важно е кой брои гласовете“, добави чешкият експерт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Щабът на Тимошенко заяви, че тя и Зеленский отиват на втори тур

РИА Новости: Щабът на Тимошенко заяви, че тя и Зеленский отиват на втори тур

31 Март 2019 | 23:31 | Агенция "Фокус"
София. Заместник-председателят на партия „Отечество“ Сергей Соболев заяви, че съгласно паралелно преброяване на 29% то гласовете, във втория тур на президентските избори на Украйна отиват Юлия Тимошенко и Владимир Зеленский, а действащият президент Петро Порошенко е на трето място, предава РИА Новости.
Съгласно първите данни от ЦИК, никой от кандидатите не събира необходимите за победа в първия тур брой гласове. Във втория кръг на изборите отиват Владимир Зеленский и действащият президент Петро Порошенко.
Порошенко заяви, че изборите са преминали свободно, според стандартите на ОССЕ. Самата организация не е дала своята оценка. Щабът на Тимошенко обвини Службата за сигурност във фалшификации и провокации на изборите, а самият политик не изключи, че може да оспорва резултатите от гласуването. Кандидатът за президент Юрий Бойко също заяви за нарушения по време на предизборната кампания. ЦИК обяви, че не са регистрирани сериозни нарушения в хода на гласуването.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Юрий Бойко нарече предизборната кампания в Украйна „най-мръсната“ в историята

РИА Новости: Юрий Бойко нарече предизборната кампания в Украйна „най-мръсната“ в историята

31 Март 2019 | 23:13 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент на Украйна, лидерът на „Опозиционна платформа – за живот“ Юрий Бойко заяви, че изминалата предизборна кампания е била „най-мръсната“ в историята на страната поради факта, че президентът на страната Петро Порошенко е оказал силен натиск върху избирателите, предава РИА Новости Президентските избори се проведоха на 31 март. За поста държавен глава претендират 39 кандидата.
Той отбеляза, че екипът на Порошенко е оказвал натиск върху избирателя по различни начини. „Започвайки с баналното разпределение на парите и завършвайки с безпрецедентен натиск върху работниците от бюджетните организации, когато те бяха принудени да гласуват или за сегашния президент, или за уволнение от работата си“, заключи депутатът.
Съгласно първите резултати от екзит пола, във втория кръг продължават Владимир Зеленский с малко над 30% то гласовете и действащият президент Петро Порошенко, който е подкрепен от около 18% от гражданите. Лидерът на партия „Отечество“ Юлия Тимошенко събира почти 14%. Бойко заема четвърто място, събирайки около 10%.
По-рано Порошенко заяви, че изборите са преминали свободно, според стандартите на ОССЕ. Самата организация все още не е дала оценка.
От своя страна щабът на Тимошенко обвини Службата за сигурност във фалшификации и провокации на изборите, а самият политик не изключи, че може да оспорва резултатите от изборите. ЦИК обяви, че не са регистрирани сериозни нарушения в хода на гласуването. Въпреки това, според данни от министерството на вътрешните работи, полицията е регистрирала над 1900 сигнала за нарушения в хода на гласуването.

Преводи редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Окончателни данни от националния екзит пол: Зеленский събира 30,6 %, Порошенко - 17,8%

УНИАН: Окончателни данни от националния екзит пол: Зеленский събира 30,6 %, Порошенко - 17,8%

31 Март 2019 | 23:11 | Агенция "Фокус"
Киев. По данни към 20:00 часа местно време (съвпада с българското време) първият тур на президентските избори в Украйна печели Владимир Зеленский с 30,6%, предава информационната агенция УНИАН.
Втори е настоящият държавен глава Петро Порошенко със 17,8%, следван от лидера на "Баткивщина" Юлия Тимошенко с 14,2%.
Данните от окончателния национален екзит пол са както следва:

1. Владимир Зеленский - 30,6%
2. Петр Порошенко - 17,8%
3. Юлия Тимошенко - 14,2%
4. Юрий Бойко - 9,7%
5. Анатолий Гриценко - 7,1%
6. Игор Смешко - 6,5%
7. Олег Ляшко - 4,7%
8. Александър Вилкул - 4,0%
9. Руслан Кошулинский - 1,7%
10. Александър Шевченко - 0,5%

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: ЦИК на Украйна започна преброяване на бюлетините

УНИАН: ЦИК на Украйна започна преброяване на бюлетините

31 Март 2019 | 23:03 | Агенция "Фокус"
Киев. Централната избирателна комисия на Украйна започна преброяване на бюлетините от президентските избори в страната, предава информационната агенция УНИАН.
При 0,17% обработени бюлетини в първия тур на гласуването води Петро Порошенко с 24,76%. Втори е Владимир Зеленский с 26,60%, следван от Юлия Тимошенко със 17,07%.
По официални данни към 20:00 часа местно време (съвпада с българското време) избирателната активност в страната е била 63,2%.
Агенцията припомня, че според различни екзит полове първият тур на президентските избори в Украйна печели Зеленский. Втори е Порошенко, а трета - Тимошенко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Зеленский  заяви, че е готов на дебат с Порошенко

РИА Новости: Зеленский заяви, че е готов на дебат с Порошенко

31 Март 2019 | 22:52 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленский заяви, че е готов на дебат с действащия президент Петро Порошенко, съобщава РИА Новости.
„Да, готов съм. Порошенко или не, каква е разликата за мен“, каза Зеленский, отговаряйки на въпрос дали е готов на дебат с Порошенко.
Той отбеляза също, че е готов за всеки изборен резултат.
Гласуването на втори тур на президентските избори ще се проведе на 21 април.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Зеленский отпразнува резултатите от първия тур на изборите със семейството

РИА Новости: Зеленский отпразнува резултатите от първия тур на изборите със семейството

31 Март 2019 | 22:44 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленский, който по данни на екзит пола е лидер на първия кръг на президентските избори в Украйна, има намерение да отпразнува победата в семеен кръг, съобщава агенция „Украински новости“.
„Да, с жената и децата“, каза той, отговаряйки на въпрос дали ще отпразнува резултатите от първия тур и с кого.
Според първите резултати от екзит пола, ще се състои втори тур на изборите за президент на Украйна. Зеленский съобра малко над 30% от гласовете, действащият президент Петро Порошенко е подкрепен от около 18%, а лидера на партия „Отечество“ Юлия Тимошенко – почти 14%.
По-рано Порошенко заяви, че изборите са преминали свободно, според стандартите на ОССЕ. Самата организация все още не е дала своята оценка. Щабът на Юлия Тимошенко обвини Службата за сигурност във фалшификации и провокации на изборите, а самият политик не изключи, че може да оспори резултатите от изборите. ЦИК на Украйна обяви, че не регистрирала сериозни нарушения по време на гласуването. Въпреки това, по данни на вътрешното министерство са регистрирани над 1900 сигнала за нарушения по време на гласуването.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Косачев не изключва Русия да не признае резултатите от изборите в Украйна

ТАСС: Косачев не изключва Русия да не признае резултатите от изборите в Украйна

31 Март 2019 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Москва. Константин Косачев, ръководител на Комисията по външни работи към Съвета на Федерацията, не изключва Русия да не признае резултатите от президентските избори в Украйна, позицията на Руската федерация ще зависи от реакцията на украинските власти към хилядите жалби за нарушения по време на първия тур и резултатите от втория тур, съобщава TACC.
„Не бих изключил нито една възможност. Но сега е рано да говоря за това. Първо трябва да видим как украинските власти сега ще оценят хилядите жалби за нарушения, дошли от първия кръг и ще трябва да видим как ще мине втория кръг. След това ще бъде възможно да се направят заключения“, каза Косачев.
Той също така смята, че победата на президентските избори в Украйна на всеки друг кандидат освен Петро Порошенко би била по-предпочитана за Русия. Сенаторът смята, че ако дойде на власт за втори път, ще настъпи радикализация на антируската политика.
„Разбира се, бих искал вторият кръг да мине без Порошенко. Това би било добър резултат за Русия. Подчертавам, би бил. Ние по никакъв начин не се опитахме да му влияем, не се намесихме“, заяви Косачев.
„За Русия всеки друг президент на Украйна, с изключение на Порошенко, вероятно ще бъде по-добър, защото ние ясно разбираме какво ще се случи при Порошенко, ако бъде избран втори път. Няма да има само продължение, но ще има сериозна радикализация на антируската политика на Украйна“, добави той.

Прево ди редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Страна" (Украйна): Владимир Зеленский получава най-голяма подкрепа в Южна и Източна Украйна

"Страна" (Украйна): Владимир Зеленский получава най-голяма подкрепа в Южна и Източна Украйна

31 Март 2019 | 22:14 | Агенция "Фокус"
Киев. На 31 март в Украйна се проведоха президентски избори. Избирателните секции бяха отворени от 08:00 до 20:00 часа.
ЦИК ще изчисли резултатите за няколко дни. Те трябва да бъдат обявени не по-късно от 10 април. Екзит полът ще ви помогне да получите приблизителна картина, която публикува данните в 20:00 часа на 31 март.
Всеукраински екзит пол
„Всеукраински екзит пол“ обяви предварителни резултати от гласуването.
На втори тур на президентските избори отиват Владимир Зеленский с 30,7% от гласовете на избирателите и Петро Порошенко с 18,6% от гласовете.
Това са данни от проучването към 18 ч.
Според резултатите на проучването, повечето гласоподаватели в Източна (42,4%) и Южна (38,85) Украйна са гласували за Зеленский. Най-малка подкрепа са му оказали в западните части (21,9%).
Действащият президент е най-популярен, според публикуваните данни, в Киев (29%) и в Западна Украйна (26,5%).
Трето място в надпреварата зае Юлия Тимошенко с резултат 13,.9% от гласовете. Най-голямото ниво на подкрепа за Тимошенко е в западните региони (18,4%).
С четвърти резултат – Юрий Бойко, да него са гласували, според данните от екзит пола, 10,3% от украинците. Юрий Бойко има най-голяма подкрепа в южната част на Украйна (20,3%), както и в Донбас (39,7%).
Национален екзит пол
„Национален екзит пол“ обяви предварителни резултати, получени чрез анонимна анкета на избирателите на изхода от секциите.
Владимир Зеленский – 30,4%
Петро Порошенко – 17,8%
Юлия Тимошенко – 14,2%
Юрий Бойко – 9,8%
Анатолий Гриценко – 7,1%
Игор Смешко – 6,4 %
Олег Ляшко 4,8%
Александър Вилкул – 4,0%
Руслан Кошулинский – 1,8%
Екзит пол ТСН
По данни на екзит пол ТСН петимата лидери са:
Владимир Зеленский – 30,1%
Петро Порошенко – 18,5%
Юлия Тимошенко – 14,0%
Юрий Бойко – 9,1%
Анатолий Гриценко – 7,6%
Екзит пол „Социса“
Във втория кръг на президентските избори в Украйна продължават Владимир Зеленский с 29,25% от гласовете на избирателите и Петро Порошенко с 19,19% от гласовете.
Юлия Тимошенко събира 14,75%
Юрий Бойко – 9,24%
Анатолий Гриценко – 7,91%
Игор Смешко 6,74%
Олег Ляшко – 4,63%.
Проучването обхваща 430 избирателни секции във всички региони на Украйна (включително Киев), разположени равномерно в цялата страна; Проучването не е проведено в Автономната република Крим и в окупираните територии на Донецката и Луганската области.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская правда“: Порошенко към избирателите на Зеленский: Чух ви

„Украинская правда“: Порошенко към избирателите на Зеленский: Чух ви

31 Март 2019 | 21:50 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент и действащ държавен глава Петро Порошенко отговори на първите резултати от националния екзит пол и се обърна към младите хора с думите, че ги е чул и поискал сега да го чуят, съобщава „Украинская правда“.
Той заяви това в централата си.
„Готов съм за задълбочен и съществен диалог с онези, които не успях да убедя в първия кръг. Бих искал да се обърна към тези, които са на възраст под 30 години. Виждате промени в страната, но искате промените да бъдат по-дълбоки и по-бързи. Споделям желанието ви. За да бъдат промените качествени, трябва да се обединим, за да постигнем това и да не губим време. Напълно разбирам мотивите на вашето недоволство, чух ви и ви моля да ме чуете“, каза Порошенко.
По думите му, „всичко, което правихме в продължение на 5 години е за младите хора, за бъдещето на Украйна“.
В същото време, Порошенко твърди, че „точката на непоправимото не е премината“.
„Ето така можете да загубите всичко, което е направено през последните 5 години. За да направите това, достатъчно е да направите грешка във втория кръг“, заяви настоящият президент.
Той също коментира резултатите от проучването и нарече Владимир Зеленский „марионетка на Коломойски“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Тимошенко обяви, че е втора и че не признава данните от екзит пола

УНИАН: Тимошенко обяви, че е втора и че не признава данните от екзит пола

31 Март 2019 | 21:49 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент на Украйна и лидер на партия „Баткивщина“ Юлия Тимошенко обяви публикуваните данни от екзит половете за манипулация и призова хората да не им вярват, предава кореспондент на агенция УНИАН от изборния щаб на политика.
Тимошенко е отбелязала, че „в момента някой зад кулисите се опитва да представи резултатите от екзит половете като окончателен резултат от избирателната кампания“.
По нейните думи, екзит половете за „влизане на Петро Порошенко на втори тур, по нашите оценки и изследвания, не съответства на действителността – те са абсолютно поръчкови, манипулативни екзит полове, точно както в последно време беше манипулативна и поръчкова социологията в Украйна“.
Тимошенко подчерта, че от 24 часа нейният екип ще започне да обявява паралелното преброяване на гласовете на базата на данните от протоколите от всеки избирателен участък.
Лидерът на „Баткивщина“ призова обществото да не възприема екзит половете като „истина в последна инстанция“.
Освен това кандидатът за президент призова хората да се съберат пред избирателните секции, за да защитят резултатите от изборите.
„Ще има силова намеса от страна на хората на президента, за да бъдат подменени протоколите. Бъдете силни, не напускайте избирателните секции цяла нощ. Ние с вас ще се борим за всеки протокол“, отбеляза Тимошенко.
При това тя подчерта, че „ние не оспорваме първото място на Владимир Зеленский с резултат 27% по нашия екзит пол. На второ място е нашият екип с резултат 20,9%, а на трето е Порошенко с 17,5%“.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Избирателната активност на президентските избори в Украйна е над 65 процента

УНИАН: Избирателната активност на президентските избори в Украйна е над 65 процента

31 Март 2019 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Киев. Избирателната активност на президентските избори в Украйна към 20.00 часа местно време (съвпада с българското време) по данни от 31 области е 65.35%, предава кореспондент на информационната агенция УНИАН. Информацията за областите е следната: Волинская - 66.87%, Ровненска - 67.52%, Лвовска - 67.89%, Хмелницка - 62.74%, Тернополска - 65.88%, Киевска - 66.91%, Сумская - 67,45%, Черкаская - 63.28%, Кировоградска - 63.32%, Одеска - 63.19%, Херсон - 55.20%, Днепровска - 68.54%, Полтавска- 65.92%, Харковска - 62.61 %, Луганска - 69.99%, Донецка - 59.90%.
Съгласно разпространените данни, Владимир Зеленский набира 30,4% от гласовете, Порошенко - 17,8%, Тимошенко е на трето място с 14,2%.
Централната избирателна комисия (ЦИК) на Украйна ще обяви резултатите на пресконференция, която ще започне в 22:30 часа. Органът ще докладва за избирателната активност, за регистрираните случаи на нарушения, за постъпили жалби.
В Украйна има общо 199 избирателни района. Броят на избирателните секции е 29 989. Зад граница има 101 избирателни секции.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Тимошенко може да оспорва резултатите от изборите за президент

РИА Новости: Тимошенко може да оспорва резултатите от изборите за президент

31 Март 2019 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Киев. Лидерът на партия „Отечество“ Юлия Тимошенко заяви, че нейната партия може да оспори резултатите от първия тур на президентските избори, съобщава РИА Новости.
„Докато не съберем последния протокол, със сигурност няма да оспорим нищо. Ако имаме в ръцете ни всички оригинални протоколи от районните избирателни комисии , а ние ще ги имаме, и ако се различават с тези данни, които ЦИК обяви, само тогава ще оспорим резултатите“, заяви Тимошенко на брифинг след обявяването на данните от езкит пола.
По данни на екзит пола във втори кръг продължават Владимир Зеленский и действащият президент Петро Порошенко.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Порошенко нарече второто място на първия тур „суров урок“

AFP: Порошенко нарече второто място на първия тур „суров урок“

31 Март 2019 | 21:05 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинският лидер Петро Порошенко заяви, че не чувства „еуфория“, след като проучванията показаха, че той стига до втория кръг на изборите, но изостава от Владимир Зеленский, който е комик и политически новак, предава AFP.
„Това е суров урок за мен и властите като цяло. Това е причина да работим върху грешките си“, заяви той в предизборния си щаб.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Зеленский след победата: Екзит половете са много, а победителят – един

Владимир Зеленский след победата: Екзит половете са много, а победителят – един

31 Март 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленский благодари на всички, които са гласували за него на първия тур на президентските избори в Украйна в неделя, предава агенция УНИАН.
„Благодаря, че гласувахте... Екзит половете са много, а победителят – един“, заяви кандидатът на партия „Слуга народа“ от изборния си щаб след публикуването на Националния екзит пол по поръчка на ТСН, според който той получава 30,4% от гласовете на избирателите, а действащият държавен глава Петро Порошенко – 17,4% и двамата отиват на втори тур на 21 април.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Зеленский заяви, че в първия кръг печели „само първата стъпка“

AFP: Зеленский заяви, че в първия кръг печели „само първата стъпка“

31 Март 2019 | 20:49 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленский заяви, че победата му в първия кръг на президентските избори в Украйна е „само първа стъпка“, докато се подготвя да срещне Петро Порошенко в следващия тур, съобщава AFP.
„Това е само първа стъпка към голяма победа“, каза той на поддръжници в предизборния си щаб след няколко проучвания, които му дадоха решителна преднина.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Тимошенко нарече резултатите от екзит пола „продажни и неверни“

РИА „Новости“: Тимошенко нарече резултатите от екзит пола „продажни и неверни“

31 Март 2019 | 20:40 | Агенция "Фокус"
София. РИА „Новости“: Тимошенко нарече резултатите от екзит пола „продажни и неверни“
Юлия Тимошенко смята, че резултатите от екзит половете са „продажни и неверни“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Порошенко благодари на украинците, които отидоха да гласуват

РИА Новости: Порошенко благодари на украинците, които отидоха да гласуват

31 Март 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Киев. Порошенко благодари на всички украинци, които не останаха вкъщи и отидоха да гласуват.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Зеленский получава 30,4%, Петро Порошенко – 17,8%, показват първите екзитполове

ТАСС: Владимир Зеленский получава 30,4%, Петро Порошенко – 17,8%, показват първите екзитполове

31 Март 2019 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Киев. Представителят на партия „Слуга народа“ Владимир Зеленский на изборите за президент на Украйна получава подкрепата на 30,4% от гласовете на избирателите, а действащият държавен глава Петро Порошенко – 17,8%, показват данните от националния екзитпол към 18:00 часа, предава ТАСС.
За лидера на партия „Баткивщина“ Юлия Тимошенко са гласували 14,2%, а за кандидата от „Опозиционна платформа – За живот“ Юрий Бойко – 9,8%.
Руската агенция уточнява, че данните се основават на анкетите на 18 хиляди души.
Така на втория тур на изборите, които ще се състоят на 21 април, борбата за президентското кресло ще продължат Зеленский и Порошенко.
Националният екзитпол е проведен от Украинския център за икономически и политически изследвания Александър Разумков, Фонда „Демократически инициативи“ Илка Кучерива и Киевския международен институт по социология.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Зеленский и Порошенко на балотаж на изборите в Украйна

AFP: Зеленский и Порошенко на балотаж на изборите в Украйна

31 Март 2019 | 20:23 | Агенция "Фокус"
Киев. Комикът и политически новак Владимир Зеленский спечели първия кръг на президентските избори в Украйна, показва екзитпола, водейки пред действащия президент Петро Порошенко, съобщава AFP.
Очакванията за Зеленски са да спечели 30,4% от гласовете, а действащият президент Порошенко да получи 17,8%.
Бившият премиер Юлия Тимошенко, която се бореше за място във втория кръг, е с 14,2%, според комбинирани данни от трима анкетьори.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская правда“: Около централата на ЦИК са се събрали около 250 младежи със спортно телосложение

„Украинская правда“: Около централата на ЦИК са се събрали около 250 младежи със спортно телосложение

31 Март 2019 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Киев. Около централата на ЦИК има около 250 младежи със спортно телосложение, , които твърдят, че са дошли, за да предотвратят „бунт”, и се събират в бели палатки с надпис “Обществена приемна на депутата”,съобщават кореспондентите на “Украинская правда“.
Младите хора заявяват, че са студенти, които идват пред ЦИК, за да предотвратят "провокации и бунтове", като твърдят, че не са дошли срещу заплащане.
В петък, 19 март, представители на организацията „Потон“ публикуваха видео в интернет, където заявиха, че са пристигнали в Киев и няма да напуснат столицата, докато Украйна не избере нов президент.
„Хората, които следват нашия канал, знаят, че искаме да променим сегашната власт", се казва в изявлението.
Организация „Потон“ е регистрирана в Харков. Преди това тя се занимава с борбата срещу продажбата на наркотици в аптеките и се застъпва за закриването на местата за продажба на алкохол.
Според журналиста Алексей Братущак, младите хора се събират в палатките на партия „Отечество“ на Юлия Тимошенко.
“Депутатите от “Отечство” създадоха палатки за прием. Те са пълни с младежи, които се противопоставят на фалшификации ...”, - пише Братущак.
Секретарят на ЦИК Наталия Бернатска заяви, че, комисията не чувства натиск.
"В момента не чувстваме никакъв натиск, работим в редовен режим, готови сме да работим денонощно, за да представим резултатите от изборите възможно най-скоро", каза тя.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Неизвестно лице е отправило заплахи за наличие на бомба в щаб на един от кандидатите в Чернигов, но сигналът се е оказал фалшив

ТАСС: Неизвестно лице е отправило заплахи за наличие на бомба в щаб на един от кандидатите в Чернигов, но сигналът се е оказал фалшив

31 Март 2019 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Чернигов. Полицията не е открила никакви експлозиви, след като е проверила информация за намерението на неизвестно лице да взриви щаба на един от кандидатите за президент в Украйна "в случай на вземане на подкупи на избирателите". Това се съобщава в неделя в пресслужбата на Националната полиция на Украйна в Черниговска област, цитиран от TACC.
"Непознат човек се обади в полицията и заплаши да взриви щаба на един от кандидатите за президент в Украйна. След като прегледа помещенията, специалистите не са разкрили никакви опасни предмети или вещества", се казва в изявление, публикувано на уебсайта на полицията.
От пресслужбата добавиха, че на адресите, посочени от нападателя, е установено, че се намират частни домве на граждани, а не седалища на кандидатите за президент.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНН (Украйна): В избирателна секция в Минск не са допуснати руски журналисти

УНН (Украйна): В избирателна секция в Минск не са допуснати руски журналисти

31 Март 2019 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Минск. В избирателна секция в белоруската столица Минск в украинското посолство не са допуснати руски журналисти, съобщава белоруската редакция на радио „Свобода“, цитирана от украинската агенция УНН.
На журналистите е разрешено да снимат или да разговарят с гласоподаватели само извън оградата на посолството на Украйна.
В посолството са допускани само белоруски, украински или чуждестранни (не-руски) журналисти, а самото посолство се охранява от белоруската полиция.
Според представител на избирателната комисия в Минск, те са взели такова решение, защото по техните думи „руските журналисти изкривяват информацията и пречат на работата на комисията“, за разлика от останалите журналисти, които „отразяват изборния процес, такъв какъвто е“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Режат каса с бюлетини с флекс преди началото на изборите в Лвовска област

„Страна“ (Украйна): Режат каса с бюлетини с флекс преди началото на изборите в Лвовска област

31 Март 2019 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Лвов. В една от избирателните секции в с. Жировское, Лвовска област е станал любопитен инцидент точно преди началото на гласуването. Бравата на касата, в която са били заключени бюлетини, е отказала напълно. След като членовете на комисията не са успели да отворят сейфа с ключ, се е наложило да използват флекс, пише украинското издание “Страна“
Нито една от бюлетините не е пострадала. Това съобщиха наблюдатели от обществената мрежа „Опора“, които не са регистрирали сериозни нарушения в региона на Лвов. Кампанията е спокойна.
Много граждани искат да изразят волята си извън кабините - на первазите и на масите, което е нарушаване на тайната на гласуването. Това се прави предимно от възрастни хора. Наблюдателите приписват такива нередности на липсата на осветление в самите кабини за гласуване. Що се отнася до младите хора, въпреки предупрежденията да не се прави селфи с бюлетина, много избиратели все още се снимат в избирателните секции. Но това също не е масово.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская Правда“: Хвърлят коктейл Молотов  в избирателна секция в Черниговска област

„Украинская Правда“: Хвърлят коктейл Молотов в избирателна секция в Черниговска област

31 Март 2019 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Киев. Хвърлят коктейл „Молотов“ в избирателна секция в Черниговска област, информира електронното издание “Украинская правда“.
„В 10:50 в град Борзна в една от избирателните секции гражданин хвърлил запалителна смес, като е последвало запалване, което бързо е било ликвидирано“ – съобщават от Министерството на вътрешните работи, като уточняват, че никой не е пострадал и изборният процес не е спиран .
„Гражданинът, който се е опитал да запали избирателна кабинка е задържан и отведен в местното полицейско управление“, информират от полицията и добавят, че във връзка с инцидента е образувано наказателно дело за хулиганство.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

УНН (Украйна): Според информация жена е родила пред избирателна секция

УНН (Украйна): Според информация жена е родила пред избирателна секция

31 Март 2019 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Киев. Според информация жена е родила пред избирателна секция по думите на прес-секретаря на отдел „Здравеопазване“ към Киевската градска администрация Наталия Вишневская, цитирана от украинската агенция УНН.
По късно обаче тази информация е опровергана от Вишневская , като е уточнено, че жената е родила и след това е гласувала в избирателна секция, която се намира в непосредствена близост до родилния дом.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украинската полиция е образувала три наказателни дела за изборни нарушения

ТАСС: Украинската полиция е образувала три наказателни дела за изборни нарушения

31 Март 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Киев. До обяд Националната полиция на Украйна е образувала три наказателни дела, свързани с нарушения на президентските избори в страната, които се провеждат в неделя. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на вътрешните работи, цитирани от TACC.
"До обяд бяха получени 284 заявления и доклади за нарушения в изборния ден и бяха открити три наказателни дела", казаха от отдела.
Както е обяснено от представител на Националната полиция Ярослав Тракало, образувани са наказателни дела, свързани с фалшифициране на избирателните документи в Херсоска област, нарушаване на тайната на гласуването в Днепропетровска област и хулиганството в Черниговска област.
Според съветника на министъра на вътрешните работи, Иван Варченко, повечето от нарушенията са свързани с " непознаване на изборното законодателство или неговото умишлено нарушение - разкриването на тайната на гласуването и неспазването на забраната за снимки и видеозаснемане. "
Според неправителствената украинска организация „Опора“ в неделя от 284 нарушения 25 засягат незаконна агитация, има 9 случая на подкупи на гласоподаватели, 10 случая на повреждане на бюлетини, 25 снимки на бюлетини, 1 кражба на кабел, 5 опита за премахване бюлетин от избирателната секция.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„УНИАН“ (Украйна): Активността на изборите към 11:00 часа е 16 процента

„УНИАН“ (Украйна): Активността на изборите към 11:00 часа е 16 процента

31 Март 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Киев. Според Централната избирателна комисия (ЦИК) към 11:00 часа избирателната активност на президентските избори в Украйна през 2019 г. е 16,08%, предава украинската агенция
Според ЦИК, най-активни са избирателите в Кировоградска област, където избирателната активност в момента е 21,62%, а в Запорожска област - 21,1%. На трето място е Черкаска област - 20.05%. В Киев, към 11:00 часа, избирателната активност е 15,52%. Данните са предоставени от 81 от 199 избирателни района.
Избирателните секции са отворени в 8.00 часа и ще работят до 20.00 часа. Регистрирани са 39 кандидата за президент на Украйна. Изборите са два тура, като втори тур се провежда, ако никой от кандидатите не е събрал повече от 50% от гласовете, като на него се явяват двамата кандидати с най-много гласове и победител става този, който спечели повече гласове.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Гласува  кандидатът за президент Владимир Зеленски

ТАСС: Гласува кандидатът за президент Владимир Зеленски

31 Март 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент на Украйна, представител на партията „Слуга на народа“ Владимир Зеленски, гласува на президентските избори в избирателна секция в Колежа по морско и речно корабоплаване, предава TACC.
"Надявам се, че демокрацията ще победи", каза той пред репортери, след като напусна кабината за гласуване.
Пред избирателната секция имаше множество хора, което се обяснява с интереса на пресата и избирателите, които заобикаляха Зеленски, затруднявайки го да се движи из избирателната секция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Виталий Кличко гласува за запазване на евроатлантическия курс на Украйна

РИА Новости: Виталий Кличко гласува за запазване на евроатлантическия курс на Украйна

31 Март 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Киев. Кметът на Киев Виталий Кличко гласува на президентските избори в Украйна в неделя сутринта, веднага след откриването на избирателните секции, той пристигна с велосипед, според предаването на украинския телевизионен канал “Прямо”, предава РИА Новости.
В разговора с журналистите кметът на Киев отбеляза, че Украйна не трябва да се отклонява от курса си към НАТО и ЕС, за което е дал своя вот.
Той каза, че е говорил с наблюдателите на мястото и им е пожелал всичко най-добро. "Всички сили са хвърлени, за да се гарантира, че изборите се провеждат спокойно, дойдоха много наблюдатели", каза кметът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Юлия Тимошенко гласува на изборите в Украйна

ТАСС: Юлия Тимошенко гласува на изборите в Украйна

31 Март 2019 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Киев. Един от ключовите кандидати за президентските избори в Украйна, лидерът на партията "Отечество" Юлия Тимошенко гласува в неделя в избирателна секция в един от лицеите в Киев, предава TACC.
"Знаете, че днес Украйна премести часовника напред към пролетта, аз вярвам, че в същото време ще направим крачка към една успешна, просперираща, европейска Украйна," каза тя. "Смятам, че днес започва нов етап в историята на страната, Считам, че пролетта ще спечели, имам абсолютно убеждение, че Украйна чака промяна. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Украйна напомни, че от 1 април се прекратява Договора за дружба с Русия

ТАСС: Президентът на Украйна напомни, че от 1 април се прекратява Договора за дружба с Русия

31 Март 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна напомни, че от 1 април се прекратява Договора за дружба с Русия с публикация в социалната мрежа „Фейсбук“ , цитиран от TACC.
"Както обещах, от 1 април, след приключването на всички официални процедури, така нареченото базово споразумение с Москва приключва", написа Порошенко в изборния ден.
За прекратяването на споразумението с Русия, ръководителят на украинската държава благодари на депутатите на Върховната Рада. "Благодарен съм за демонстрираната държавническа позиция на народните депутати на Украйна, подкрепили инициативата и гласували съответния закон през декември миналата година", написа той.
Договорът за приятелство, сътрудничество и партньорство между Русия и Украйна е подписан през май 1997 г. и влезе в сила през април 1999 г. за период от 10 години, с автоматично подновяване за следващите десетгодишни периоди. През септември миналата година Киев уведоми Москва за решението си да не подновява документа.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Активността на изборите в Украйна е висока, има опашки пред избирателните секции

ТАСС: Активността на изборите в Украйна е висока, има опашки пред избирателните секции

31 Март 2019 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Киев. Активността на избирателните секции на следващите президентски избори в Украйна, които се провеждат в неделя, е доста висока. Както кореспондентът на ТАСС съобщава от една избирателна секция , около 100 души вече са чакали преди отварянето на секцията
Изборите протичат нормално и без инциденти. Според кореспондента хората са решили за кого да гласуват, защото не се задържат пред таблата със снимките на кандидатите.
„Всеки път, когато гласуваме, ние се надяваме на по-добро бъдеще. Може би този път това ще се случи ”, заяви един от избирателите, който се представи като Владимир Федорович в интервю за ТАСС.
Традиционно по-голямата част от гласоподавателите са възрастни хора. Това може да се дължи на смяната на часовото време в нощта преди изборите. Времето в Киев е топло, а през деня може дори да е горещо, както буквално, така и в преносен смисъл, пише кореспондентът на ТАСС.
В същото време хората остават в тъмните стаички за много дълго време, тъй като бюлетините не са номерирани, а поради големия брой кандидати - 39, трябва дълго време да търсят своя кандидат.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„УНИАН“ (Украйна): Започнаха президентските избори в Украйна

„УНИАН“ (Украйна): Започнаха президентските избори в Украйна

31 Март 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Киев. Започнаха президентските избори в Украйна, предава украинската агенция „УНИАН“.
Според избирателния план избирателните секции са отворени в 8.00 часа и ще работят до 20.00 включително местно време, което съвпада с българското. Централната избирателна комисия регистрира 39 кандидати за президент.
Основните кандидати са настоящият президент Петро Порошенко , който се явява като независим кандидат; Владимир Зеленски, комик, издигнат от партията „Слуга на народа“; Юлия Тимошенко , кандидат на партията „Баткивщина“ и Юрий Бойко, независим кандидат.
В социологическите проучвания води Зеленски, следван от Тимошенко и Порошенко, но никой от кандидатите засега не се очаква да събере повече от половината от гласовете и да спечели изборите на първия тур.
Украйна е разделена на 199 избирателни района. Приблизителният брой на избирателните секции, според уебсайта на ЦИК, е 29 888. 101 избирателни секции ще работят в чужбина. В същото време, на 31 декември 2018 г., въз основа на писмо от Министерството на външните работи на Украйна, Централната избирателна комисия елиминира 5 избирателни секции в Русия. ЦИК регистрира 2 хиляди 344 наблюдатели от чуждестранни и международни организации на президентските избори. Повече от 135 хиляди служители на реда ще бъдат ангажирани в осигуряването на обществения ред в Украйна в изборния ден.
Според календарния план за дейностите по подготовката и провеждането на президентските избори ЦИК трябва да обяви резултатите от гласуването до 10 април. Ако никой от кандидатите не събере повече от 50% от гласовете днес, 31 март, тогава на 21 април ще се проведе втори тур на изборите с кандидати, които заемат първите две места в първия тур.
В случай на втори тур ЦИК трябва официално да обяви изборните резултати до 1 май 2019 г., а встъпването в длъжност на новоизбрания президент трябва да се проведе до 31 май.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Украинските кандидати прекрачват границите на „тихия ден“ преди да се отворят изборните секции

The Guardian: Украинските кандидати прекрачват границите на „тихия ден“ преди да се отворят изборните секции

31 Март 2019 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Киев/Лондон. Кандидатите за президент в Украйна нямат право да провеждат кампании в деня преди неделя, когато ще се проведе силно оспорваното гласуване. Но „тихият ден“ на Украйна съвсем не е тих, пише в неделния си брой британският The Guardian.
Ако включите на телевизионния канал 1+1, ще видите лидерът във всички социологически проучвания на общественото мнение Володимир Зеленски като попзвезда в собственото си комедийно шоу „Квартал 95“. Късно вечерта в събота тази телевизия излъчи биографичен филм за Роналд Рейгън, друг актьор, който влезе в ролята на политик, а гласът му се дублира от Зеленски.
Постове в Instagram показват как президентът Петро Порошенко се моли за „украинското единство“ заедно с висши представители на Църквата и военни ветерани. Статия на сайта на неговото правителство обяснява, че групата се моли и „за мъдростта на народа, който утре (неделя – бел. ред.) ще реши какво да е бъдещето на Украйна“.
В цялата страна билбордовете от предизборната кампания правят ловки и рафинирани внушения и така се опитват да прикрият напомнянето, че има забрана за външна реклама, но от друга ясно притискат различни привърженици да ходят и да гласуват.
Украинците са длъжни да дадат гласа си в неделя. Тогава е най-важното изборно състезание от дълги години. Украйна обаче преживя доста тежки пет години след революцията от 2014 година. Реформите бяха отложени за по-подходящ момент, цените на битовите услуги се увеличиха, а хиляди изпомряха в една война с подкрепяни от Русия сепаратисти в югоизтока на страната.
Зеленски, който играе ролята на президента в собственото си шоу, Слуга на Народа, се очаква да победи в единни избори, които се определят като укор, отправен към лидерите на тази страна. Порошенко и бившият премиер Юлия Тимошенко се борят за второто място, а също и за място на балотажа по-късно през април. Минималната разлика между тях двамата може да обясни тактиката им да се стремят да си приберат всеки един глас.
Кандидат с името Юри Тимошенко се е регистрирал за първия кръг на изборите. Навярно за да покаже колко са глупави симпатизантите на Тимошенко, когато зачеркват неправилното квадратче. От няколко кандидатски централи се разнасят оплаквания за купуване на гласове. Членове на една националистическа група са се обявили като официални наблюдатели на вота в неделя. Така са засили още повече тревогите за злоупотреби и заплахи по време на самия изборен ден.
„Честно“, украинска неправителствена организация, която защитава прозрачните избори, също твърди, че е открила мистериозни билбордове, на които имената и лицата на кандидатите са изтрити или изпокъсани, но внушават в крайна сметка точно определена дума, от която избирателите да се ръководят в неделя, когато застанат сами с изборните бюлетини.
“Мисли!” се чете на един билборд, който изглежда подозрително точно като реклама на Порошенко. “Не губи нови пет години! ” пише на друг, от който привличат цветовете на Зеленски. “Промени!” внушава трети, на който ясно личи, че преди това е имало реклама на Тимошенко.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Денят за размисъл в Украйна не минава без скрита агитация

ТАСС: Денят за размисъл в Украйна не минава без скрита агитация

30 Март 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Киев. В Украйна, в навечерието на гласуването на следващите президентски избори на 31 март, можете да се наблюдава скрита кампания за отделните кандидати за главния държавен пост на страната. Както кореспондентът на ТАСС докладва, общо взето, работещите в комунални услуги изчистваха билбордове от рекламни плакати, както и места, които не са специално предназначени за това. Няколко билборда обаче стоят непокътнати. Те съдържат лозунги, които преди това са били в една или друга степен използвани в предизборните кампании на определени кандидати.
Както съобщи в събота публичното движение „Честно“, тези лозунги не съдържат директни препратки към кандидатите, но са в стила на тяхната агитация. "Официална маркирана реклама" Има много кандидати - президентът е един "(използван в агитацията за Петър Порошенко - ТАСС).
От там подчертаха, че е подобна ситуацията в случая с кандидата за президент Юлия Тимошенко. Лозунгът на нейната политическа реклама “Украйна избира промените” е променен на “Промяна”, а сега е на разположение и на билбордове без основни данни. Подобни примери съществуват и в случая с кандидата за президент Владимир Зеленский. Междувременно движението “Честно” отбелязва, че формално рекламата не нарушава украинското избирателно законодателство.
Изборите на президента на Украйна са насрочени за 31 март. Избирателните секции ще бъдат отворени от 08:00 до 20:00 часа. Общо 39 кандидати бяха включени в бюлетините.
Засега в проучванията води комикът Владимир Зеленский с 24.9%, следван от Юлия Тимошенко с 18.8%, настоящия президент Петро Порошенко и считания от някои наблюдатели за проруски кандидат Юрий Бойко.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Пет сценария за провал на Зеленски на президентските избори в Украйна

„Взгляд“: Пет сценария за провал на Зеленски на президентските избори в Украйна

29 Март 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Киев. Изборите в Украйна достигнаха връхната си точка - двама финалисти ще бъдат определени в неделя, един от които ще бъде следващият президент на страната. Вече може с увереност да бъде разкрито името на този човек, но все пак промяната на властта в Украйна рядко се провежда без борба, а последният път тя коства на страната и част от територията й. Ще бъде ли възможно сега всичко да премине без големи загуби и какви са възможните сценарии? Отговор на тези въпроси търсят в редакцията на руския вестник „Взгляд“.
Ако всичко беше просто, тогава на 21 април 2019 г., след втория тур на изборите, новият президент на Украйна щеше да бъде комикът Володомир Зеленски. Не само рейтингите му говорят в полза на това, но и общата умора на украинския избирател от целия политически елит, благодарение на което стана възможен възходът на човек като Зеленски.
Неговият антирейтинг, т.е. броят на онези, които при никакви обстоятелства не биха гласували за него, е 14%, докато Порошенко е категорично неприемлив за половината от избирателите. Все пак, освен баналната победа на Зеленски във втория кръг на президентските избори, има още няколко сценария, които определено си заслужава да бъдат разгледани.
Първият вариант – да не възниква необходимост от провеждането на втори тур. След резултатите от първия кръг да бъде обявена победата на Петър Порошенко. Този сценарий е фантастичен - но закоравелите бойци от украинската политическа арена се готвят за него за всеки случай, като твърдят, че Порошенко няма какво да губи и ще направи всичко в името на победата, дори това да означава фалшифициране на резултатите от гласуването, за да запази живота и активите си. Т.е., ще бъде обявено, че той печели над 50% от гласовете на украинците.
Нереалистичният характер на този сценарий се дължи не само на факта, че Порошенко (и всъщност никой в Украйна) няма такъв административен ресурс, за да направи своите 15% на 50%. По-важното е, че Порошенко, независимо как се отнасяте към него, преди всичко не глупак. Подобна дръзка измама на избори – дори да беше възможна, би довела до такава протестна експлозия, че вероятно ще завърши с импийчмънт или нов „Майдан“. Подобно нещо може да направи само клиничен идиот.
Вторият вариант - Тимошенко и Зеленски излизат един срещу друг на втория кръг, но Порошенко не признава резултатите си, обжалва ги и с помощта на съдиите анулира изборите. Един вид повтореие на сценария от първия „Майдан“ от 2004 г., но под нова форма. Случаят е забавен, всички са недоволни от Порошенко, но докато съдът разглежда делото, той получава възможност за нови комбинации.
Но този сценарий също няма смисъл за Порошенко - защото той провокира единствено народни вълнения и ще обедини всички останали кандидати и олигарси срещу него.
Това означава, че в крайна сметка Порошенко все пак ще изгуби властта.
Чрез използването на сила или с машинации той може и да остане в Украйна, при това ще има добри шансове да отиде в затвора.
Третият сценарий за това как Зеленски не влиза в Президентството в Киев: той излиза на втори тур с Тимошенко и го губи от нея. Всички анкети твърдят, че ще се случи обратното и че Зеленски ще спечели с убедителна преднина. Ето защо почти няма шанс, при който той да е стигнал до втория етап на гласуването и да го загуби. Тимошенко, от друга страна, е заемала второ място на президентски избори в Украйна – при това два пъти.
Тя все още принадлежи на стария политически елит - и на по-голямата част от украинците им е омръзнало от местните „политици“, които са по-лоши и от горчива ряпа.
Четвърти вариант. Зеленски и Порошенко излизат на втория тур - и тогава Зеленски е отстранен от изборите. За нарушения - например в телевизионното шоу „Слуга на народа" в деня за размисъл в навечерието на изборния ден. Мястото на Зеленски е окупирано от Юлия Тимошенко. Във втория кръг тя печели срещу Порошенко и става президент.
Нереалистичният характер на този сценарий (наред с други неща) се съдържа в това, че отстраняването на Зеленски ще разбърка ситуацията – все някой от останалите претенденти за поста ще уредят „Майдан“с всички последствия за Порошенко.
Петият сценарий е вариант на четвъртия. Това означава, че след отстраняване на Зеленски, Порошенко печели изборите, а не Тимошенко. Няма смисъл да се води дискусия – шансовете на Порошенко да спечели мандат са незначителни. Той може да победи Тимошенко само чрез измама.
Да, сега някои социологически проучвания дават на бившия премиер във втория кръг минимално предимство пред сегашния президент – 25% срещу 23% - но не трябва да забравяме, че антирейтинга на Порошенко е 50%, а Тимошенко има само 30%. Тя вероятно ще се насочи и към електората на Зеленски, така че победата на настоящия държавен глава на Украйна е изключена. Ако това все пак се случи, Петро ще трябва да се сблъска със същите последици, както в горните сценарии - въстание, сваляне от власт и бягство.
Така че единствената възможна реалистична, безкръвна и всъщност дори най-добрата възможност за Украйна е победата на Зеленски над Порошенко във втория кръг на изборите. И спокойно прехвърляне на властта от Петро към Володомир.
Ясно е, че шансовете за загуба на власт, капитал и дори свободата на настоящия президент на Украйна са много големи. Но в обратния случай никой няма да даде и пукната стотинка за бъдещето му.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Украйна в навечерието на президентските избори – комик води в проучванията на общественото мнение

AFP: Украйна в навечерието на президентските избори – комик води в проучванията на общественото мнение

29 Март 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Киев. Комик, чийто политически опит се ограничава до това да играе ролята на президент в телевизионно предаване, води в проучванията на общественото мнение в Украйна, публикувани в навечерието на първия тур на изборите за нов държавен глава на страната, отбелязва AFP.
Володимир Зеленски надскочи политическите настроения на фона на общественото недоволство от корупцията и стагнацията на жизнения стандарт.
Няколко проучвания, публикувани преди гласуването в неделя, показаха, че 41-годишната звезда на политическата комедия „Слуга на народа" събира подкрепата на над 25% от гражданите, въпреки че анализаторите твърдят, че състезанието остава отворено.
Настоящият държавен глава Петро Порошенко и бившият премиер на страната Юлия Тимошенко събират по около 17%. Според някои от анкетите Порошенко изпреварва Тимошенко, но при всички положения и двамата остават зад Зеленски.
На свой ред комикът признава, че няма „опит“, но за сметка на това има „сила“ да води Украйна. „Нямам познания, но сега се уча", каза той в интервю за AFP по-рано този месец.
Критиците подчертават неяснотата на неговата програма, чиито ключови точки бяха определени след публично гласуване в социалните медии. Но поддръжниците му твърдят, че само съвсем ново лице може да почисти мрачната политика на Украйна.
Някои обвиняват Зеленски, че действа в интересите на олигарха Игор Коломойски. Той притежава канала, който излъчва спектаклите на артиста, въпреки че Зеленски отрича всякакви политически връзки.
Порошенко беше избран за президент преди пет години, след като събитията принудиха предшественика му на поста Виктор Янукович да напусне страната. Прозападната революция беше последвана от присъединяването на Крим към Русия и конфликт в източната част на Украйна между силите на Киев и поддръжниците на Москва.
Порошенко влезе в обещания да се справи с корупцията, да съюзи Украйна със Запада и да сложи край на борбите на изток. Той проведе редица реформи, за да стимулира икономиката и да се бори с корупцията, но те все още не са постигнали забележими промени в жизнения стандарт на обикновените хора.
В последния си митинг в западен град Лвов в четвъртък обаче Порошенко обеща, че „най-лошото, приятели, определено е свършило".
„Току-що започнахме да компенсираме загубите след кризата, предизвикана от руската агресия и война", увери Порошенко пред хиляди поддръжници. 53-годишният лидер се представя като единствения човек, който може да се изправи срещу Кремъл и обеща да върне Крим в Украйна, ако бъде преизбран. Залогът беше широко отхвърлен като нереалистичен.
На свой ред Тимошенко се фокусира върху битовите разходи. Тя обеща да намали наполовина потребителските цени на природния газ и да увеличи пенсиите.
С рекордните 39 кандидати на първия тур, анализаторите смятат, че доминирането на Зеленски в анкетите не е гаранция за успех.
„Ако погледнете неговите цифри, ще получите усещането, че (Зеленски) вече е достигнал своя електорален връх", коментира политическият анализатор Никола Давидюк. По-младите му поддръжници също така са по-малко склонни да излязат до урните в изборния ден, добави той.
Без резултат, при който един кандидат да премине прага от 50% в първия кръг, на вторият тур ще се проведе на 21 април.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Революцията, която не се състоя в Украйна

The Wall Street Journal: Революцията, която не се състоя в Украйна

28 Март 2019 | 21:58 | Агенция "Фокус"
Киев. Преди пет години украинците организираха революция, която трябваше да прогони подкрепеното от Русия правителство и да помете корумпираната управляваща класа. Те се надяваха, че Европа и Западът ще изтеглят страната в орбитата си, оживявайки дълго-страдалата икономика, пише авторитетното издание The Wall Street Journal.
Днес, когато украинците се подготвят да гласуват на президентските избори в неделя, революционният плам е заменен с широко разпространено разочарование. Война с подкрепяните от Русия бойци продължава, блокирайки надеждите на страната за бързо членство в Организацията на Северноатлантическия договор и Европейския съюз, а икономиката, зависима от западната помощ, продължава да страда от хронична корупция.
Гласуването в неделя ще бъде референдум за това кой от няколкото десетки кандидати може да издърпа икономиката на Украйна - втората най-бедна страна в Европа след Молдова – страната да излезе от блатото, да сложи край на корупцията и да се противопостави на усилията на Русия да върне страната в сферата си на влияние. Копнежът за промяна е такъв, че комедиантът без политически опит сега води изборите, надминавайки настоящия президент Петро Порошенко и бившия премиер Юлия Тимошенко.
За Вашингтон и други западни столици, които са инвестирали милиарди долари за помощ и значителни политически ресурси, Украйна е на предната линия във влошаващите се отношения с Москва.
"Тези избори са критични за всички: украинците искат по-бърз напредък, Русия иска един подчинен съсед, а Западът иска стабилност в един важен регион", каза Джон Хербст, бивш американски посланик в Украйна.
Само 9% от украинците имат доверие в своето правителство, което е най-ниското ниво в света, спрямо 24% по време на протестите през 2014 г., според проучване на „Галъп“ от 2018 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Генералният прокурор на Украйна възбужда наказателно дело срещу Бойко и Медведчук за посещението им в Русия

ТАСС: Генералният прокурор на Украйна възбужда наказателно дело срещу Бойко и Медведчук за посещението им в Русия

27 Март 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Киев. Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко обяви, че в сряда ще бъде възбудено наказателно дело срещу кандидата за президент Юрий Бойко и председателя на политическия съвет на партия „Опозиционна платформа – За живот“ Виктор Медведчук за незаконно пресичане на границата, предава ТАСС.
„Днес ще бъде регистрирано наказателно дело срещу Бойко и Медведчук за незаконно пресичане на границата. Но въпросът не е толкова към авиослужбата, но и към пограничната служба, която е пуснала тези лица“, заяви той на заседание на правителството.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести срещу уволнението на кюрдските кметове в Диарбекир, Турция. 21 август 2019 г.
Протести срещу уволнението на кюрдските кметове в Диарбекир, Турция. 21 август 2...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.