НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

УНИАН: ЦИК на Украйна започна преброяване на бюлетините

УНИАН: ЦИК на Украйна започна преброяване на бюлетините

31 Март 2019 | 23:03 | Агенция "Фокус"
Киев. Централната избирателна комисия на Украйна започна преброяване на бюлетините от президентските избори в страната, предава информационната агенция УНИАН.
При 0,17% обработени бюлетини в първия тур на гласуването води Петро Порошенко с 24,76%. Втори е Владимир Зеленский с 26,60%, следван от Юлия Тимошенко със 17,07%.
По официални данни към 20:00 часа местно време (съвпада с българското време) избирателната активност в страната е била 63,2%.
Агенцията припомня, че според различни екзит полове първият тур на президентските избори в Украйна печели Зеленский. Втори е Порошенко, а трета - Тимошенко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Зеленский  заяви, че е готов на дебат с Порошенко

РИА Новости: Зеленский заяви, че е готов на дебат с Порошенко

31 Март 2019 | 22:52 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленский заяви, че е готов на дебат с действащия президент Петро Порошенко, съобщава РИА Новости.
„Да, готов съм. Порошенко или не, каква е разликата за мен“, каза Зеленский, отговаряйки на въпрос дали е готов на дебат с Порошенко.
Той отбеляза също, че е готов за всеки изборен резултат.
Гласуването на втори тур на президентските избори ще се проведе на 21 април.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Зеленский отпразнува резултатите от първия тур на изборите със семейството

РИА Новости: Зеленский отпразнува резултатите от първия тур на изборите със семейството

31 Март 2019 | 22:44 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленский, който по данни на екзит пола е лидер на първия кръг на президентските избори в Украйна, има намерение да отпразнува победата в семеен кръг, съобщава агенция „Украински новости“.
„Да, с жената и децата“, каза той, отговаряйки на въпрос дали ще отпразнува резултатите от първия тур и с кого.
Според първите резултати от екзит пола, ще се състои втори тур на изборите за президент на Украйна. Зеленский съобра малко над 30% от гласовете, действащият президент Петро Порошенко е подкрепен от около 18%, а лидера на партия „Отечество“ Юлия Тимошенко – почти 14%.
По-рано Порошенко заяви, че изборите са преминали свободно, според стандартите на ОССЕ. Самата организация все още не е дала своята оценка. Щабът на Юлия Тимошенко обвини Службата за сигурност във фалшификации и провокации на изборите, а самият политик не изключи, че може да оспори резултатите от изборите. ЦИК на Украйна обяви, че не регистрирала сериозни нарушения по време на гласуването. Въпреки това, по данни на вътрешното министерство са регистрирани над 1900 сигнала за нарушения по време на гласуването.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Косачев не изключва Русия да не признае резултатите от изборите в Украйна

ТАСС: Косачев не изключва Русия да не признае резултатите от изборите в Украйна

31 Март 2019 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Москва. Константин Косачев, ръководител на Комисията по външни работи към Съвета на Федерацията, не изключва Русия да не признае резултатите от президентските избори в Украйна, позицията на Руската федерация ще зависи от реакцията на украинските власти към хилядите жалби за нарушения по време на първия тур и резултатите от втория тур, съобщава TACC.
„Не бих изключил нито една възможност. Но сега е рано да говоря за това. Първо трябва да видим как украинските власти сега ще оценят хилядите жалби за нарушения, дошли от първия кръг и ще трябва да видим как ще мине втория кръг. След това ще бъде възможно да се направят заключения“, каза Косачев.
Той също така смята, че победата на президентските избори в Украйна на всеки друг кандидат освен Петро Порошенко би била по-предпочитана за Русия. Сенаторът смята, че ако дойде на власт за втори път, ще настъпи радикализация на антируската политика.
„Разбира се, бих искал вторият кръг да мине без Порошенко. Това би било добър резултат за Русия. Подчертавам, би бил. Ние по никакъв начин не се опитахме да му влияем, не се намесихме“, заяви Косачев.
„За Русия всеки друг президент на Украйна, с изключение на Порошенко, вероятно ще бъде по-добър, защото ние ясно разбираме какво ще се случи при Порошенко, ако бъде избран втори път. Няма да има само продължение, но ще има сериозна радикализация на антируската политика на Украйна“, добави той.

Прево ди редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Страна" (Украйна): Владимир Зеленский получава най-голяма подкрепа в Южна и Източна Украйна

"Страна" (Украйна): Владимир Зеленский получава най-голяма подкрепа в Южна и Източна Украйна

31 Март 2019 | 22:14 | Агенция "Фокус"
Киев. На 31 март в Украйна се проведоха президентски избори. Избирателните секции бяха отворени от 08:00 до 20:00 часа.
ЦИК ще изчисли резултатите за няколко дни. Те трябва да бъдат обявени не по-късно от 10 април. Екзит полът ще ви помогне да получите приблизителна картина, която публикува данните в 20:00 часа на 31 март.
Всеукраински екзит пол
„Всеукраински екзит пол“ обяви предварителни резултати от гласуването.
На втори тур на президентските избори отиват Владимир Зеленский с 30,7% от гласовете на избирателите и Петро Порошенко с 18,6% от гласовете.
Това са данни от проучването към 18 ч.
Според резултатите на проучването, повечето гласоподаватели в Източна (42,4%) и Южна (38,85) Украйна са гласували за Зеленский. Най-малка подкрепа са му оказали в западните части (21,9%).
Действащият президент е най-популярен, според публикуваните данни, в Киев (29%) и в Западна Украйна (26,5%).
Трето място в надпреварата зае Юлия Тимошенко с резултат 13,.9% от гласовете. Най-голямото ниво на подкрепа за Тимошенко е в западните региони (18,4%).
С четвърти резултат – Юрий Бойко, да него са гласували, според данните от екзит пола, 10,3% от украинците. Юрий Бойко има най-голяма подкрепа в южната част на Украйна (20,3%), както и в Донбас (39,7%).
Национален екзит пол
„Национален екзит пол“ обяви предварителни резултати, получени чрез анонимна анкета на избирателите на изхода от секциите.
Владимир Зеленский – 30,4%
Петро Порошенко – 17,8%
Юлия Тимошенко – 14,2%
Юрий Бойко – 9,8%
Анатолий Гриценко – 7,1%
Игор Смешко – 6,4 %
Олег Ляшко 4,8%
Александър Вилкул – 4,0%
Руслан Кошулинский – 1,8%
Екзит пол ТСН
По данни на екзит пол ТСН петимата лидери са:
Владимир Зеленский – 30,1%
Петро Порошенко – 18,5%
Юлия Тимошенко – 14,0%
Юрий Бойко – 9,1%
Анатолий Гриценко – 7,6%
Екзит пол „Социса“
Във втория кръг на президентските избори в Украйна продължават Владимир Зеленский с 29,25% от гласовете на избирателите и Петро Порошенко с 19,19% от гласовете.
Юлия Тимошенко събира 14,75%
Юрий Бойко – 9,24%
Анатолий Гриценко – 7,91%
Игор Смешко 6,74%
Олег Ляшко – 4,63%.
Проучването обхваща 430 избирателни секции във всички региони на Украйна (включително Киев), разположени равномерно в цялата страна; Проучването не е проведено в Автономната република Крим и в окупираните територии на Донецката и Луганската области.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская правда“: Порошенко към избирателите на Зеленский: Чух ви

„Украинская правда“: Порошенко към избирателите на Зеленский: Чух ви

31 Март 2019 | 21:50 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент и действащ държавен глава Петро Порошенко отговори на първите резултати от националния екзит пол и се обърна към младите хора с думите, че ги е чул и поискал сега да го чуят, съобщава „Украинская правда“.
Той заяви това в централата си.
„Готов съм за задълбочен и съществен диалог с онези, които не успях да убедя в първия кръг. Бих искал да се обърна към тези, които са на възраст под 30 години. Виждате промени в страната, но искате промените да бъдат по-дълбоки и по-бързи. Споделям желанието ви. За да бъдат промените качествени, трябва да се обединим, за да постигнем това и да не губим време. Напълно разбирам мотивите на вашето недоволство, чух ви и ви моля да ме чуете“, каза Порошенко.
По думите му, „всичко, което правихме в продължение на 5 години е за младите хора, за бъдещето на Украйна“.
В същото време, Порошенко твърди, че „точката на непоправимото не е премината“.
„Ето така можете да загубите всичко, което е направено през последните 5 години. За да направите това, достатъчно е да направите грешка във втория кръг“, заяви настоящият президент.
Той също коментира резултатите от проучването и нарече Владимир Зеленский „марионетка на Коломойски“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Тимошенко обяви, че е втора и че не признава данните от екзит пола

УНИАН: Тимошенко обяви, че е втора и че не признава данните от екзит пола

31 Март 2019 | 21:49 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент на Украйна и лидер на партия „Баткивщина“ Юлия Тимошенко обяви публикуваните данни от екзит половете за манипулация и призова хората да не им вярват, предава кореспондент на агенция УНИАН от изборния щаб на политика.
Тимошенко е отбелязала, че „в момента някой зад кулисите се опитва да представи резултатите от екзит половете като окончателен резултат от избирателната кампания“.
По нейните думи, екзит половете за „влизане на Петро Порошенко на втори тур, по нашите оценки и изследвания, не съответства на действителността – те са абсолютно поръчкови, манипулативни екзит полове, точно както в последно време беше манипулативна и поръчкова социологията в Украйна“.
Тимошенко подчерта, че от 24 часа нейният екип ще започне да обявява паралелното преброяване на гласовете на базата на данните от протоколите от всеки избирателен участък.
Лидерът на „Баткивщина“ призова обществото да не възприема екзит половете като „истина в последна инстанция“.
Освен това кандидатът за президент призова хората да се съберат пред избирателните секции, за да защитят резултатите от изборите.
„Ще има силова намеса от страна на хората на президента, за да бъдат подменени протоколите. Бъдете силни, не напускайте избирателните секции цяла нощ. Ние с вас ще се борим за всеки протокол“, отбеляза Тимошенко.
При това тя подчерта, че „ние не оспорваме първото място на Владимир Зеленский с резултат 27% по нашия екзит пол. На второ място е нашият екип с резултат 20,9%, а на трето е Порошенко с 17,5%“.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Избирателната активност на президентските избори в Украйна е над 65 процента

УНИАН: Избирателната активност на президентските избори в Украйна е над 65 процента

31 Март 2019 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Киев. Избирателната активност на президентските избори в Украйна към 20.00 часа местно време (съвпада с българското време) по данни от 31 области е 65.35%, предава кореспондент на информационната агенция УНИАН. Информацията за областите е следната: Волинская - 66.87%, Ровненска - 67.52%, Лвовска - 67.89%, Хмелницка - 62.74%, Тернополска - 65.88%, Киевска - 66.91%, Сумская - 67,45%, Черкаская - 63.28%, Кировоградска - 63.32%, Одеска - 63.19%, Херсон - 55.20%, Днепровска - 68.54%, Полтавска- 65.92%, Харковска - 62.61 %, Луганска - 69.99%, Донецка - 59.90%.
Съгласно разпространените данни, Владимир Зеленский набира 30,4% от гласовете, Порошенко - 17,8%, Тимошенко е на трето място с 14,2%.
Централната избирателна комисия (ЦИК) на Украйна ще обяви резултатите на пресконференция, която ще започне в 22:30 часа. Органът ще докладва за избирателната активност, за регистрираните случаи на нарушения, за постъпили жалби.
В Украйна има общо 199 избирателни района. Броят на избирателните секции е 29 989. Зад граница има 101 избирателни секции.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Тимошенко може да оспорва резултатите от изборите за президент

РИА Новости: Тимошенко може да оспорва резултатите от изборите за президент

31 Март 2019 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Киев. Лидерът на партия „Отечество“ Юлия Тимошенко заяви, че нейната партия може да оспори резултатите от първия тур на президентските избори, съобщава РИА Новости.
„Докато не съберем последния протокол, със сигурност няма да оспорим нищо. Ако имаме в ръцете ни всички оригинални протоколи от районните избирателни комисии , а ние ще ги имаме, и ако се различават с тези данни, които ЦИК обяви, само тогава ще оспорим резултатите“, заяви Тимошенко на брифинг след обявяването на данните от езкит пола.
По данни на екзит пола във втори кръг продължават Владимир Зеленский и действащият президент Петро Порошенко.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Порошенко нарече второто място на първия тур „суров урок“

AFP: Порошенко нарече второто място на първия тур „суров урок“

31 Март 2019 | 21:05 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинският лидер Петро Порошенко заяви, че не чувства „еуфория“, след като проучванията показаха, че той стига до втория кръг на изборите, но изостава от Владимир Зеленский, който е комик и политически новак, предава AFP.
„Това е суров урок за мен и властите като цяло. Това е причина да работим върху грешките си“, заяви той в предизборния си щаб.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Изборите минаха според стандартите на ОССЕ, смята Порошенко

РИА Новости: Изборите минаха според стандартите на ОССЕ, смята Порошенко

31 Март 2019 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко смята, че президентските избори в Украйна са преминали свободно, по стандартите на ОССЕ, съобщава РИА Новости.
„Изборите бяха свободни и отговориха на стандартите на ОССЕ“, каза Порошенко на брифинг в щаба си.
Съгласно първите резултати от екзит пола, във втория кръг отиват шоуменът Владимир Зеленский с повече от 30% от гласовете и действащият президент Петро Порошенко, който е подкрепен от 18% от гражданите. Лидерът на партия „Отечество“ Юлия Тимошенко събра 14%.
Преди това ЦИК заяви, че не е регистрирала сериозни нарушения по време на гласуването. Въпреки това, според министерството на вътрешните работи, полицията е получила повече от 1,9 хиляди съобщения за нарушения по време на изборите.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Зеленский след победата: Екзит половете са много, а победителят – един

Владимир Зеленский след победата: Екзит половете са много, а победителят – един

31 Март 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленский благодари на всички, които са гласували за него на първия тур на президентските избори в Украйна в неделя, предава агенция УНИАН.
„Благодаря, че гласувахте... Екзит половете са много, а победителят – един“, заяви кандидатът на партия „Слуга народа“ от изборния си щаб след публикуването на Националния екзит пол по поръчка на ТСН, според който той получава 30,4% от гласовете на избирателите, а действащият държавен глава Петро Порошенко – 17,4% и двамата отиват на втори тур на 21 април.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Зеленский заяви, че в първия кръг печели „само първата стъпка“

AFP: Зеленский заяви, че в първия кръг печели „само първата стъпка“

31 Март 2019 | 20:49 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленский заяви, че победата му в първия кръг на президентските избори в Украйна е „само първа стъпка“, докато се подготвя да срещне Петро Порошенко в следващия тур, съобщава AFP.
„Това е само първа стъпка към голяма победа“, каза той на поддръжници в предизборния си щаб след няколко проучвания, които му дадоха решителна преднина.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Тимошенко нарече резултатите от екзит пола „продажни и неверни“

РИА „Новости“: Тимошенко нарече резултатите от екзит пола „продажни и неверни“

31 Март 2019 | 20:40 | Агенция "Фокус"
София. РИА „Новости“: Тимошенко нарече резултатите от екзит пола „продажни и неверни“
Юлия Тимошенко смята, че резултатите от екзит половете са „продажни и неверни“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Порошенко благодари на украинците, които отидоха да гласуват

РИА Новости: Порошенко благодари на украинците, които отидоха да гласуват

31 Март 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Киев. Порошенко благодари на всички украинци, които не останаха вкъщи и отидоха да гласуват.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Зеленский получава 30,4%, Петро Порошенко – 17,8%, показват първите екзитполове

ТАСС: Владимир Зеленский получава 30,4%, Петро Порошенко – 17,8%, показват първите екзитполове

31 Март 2019 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Киев. Представителят на партия „Слуга народа“ Владимир Зеленский на изборите за президент на Украйна получава подкрепата на 30,4% от гласовете на избирателите, а действащият държавен глава Петро Порошенко – 17,8%, показват данните от националния екзитпол към 18:00 часа, предава ТАСС.
За лидера на партия „Баткивщина“ Юлия Тимошенко са гласували 14,2%, а за кандидата от „Опозиционна платформа – За живот“ Юрий Бойко – 9,8%.
Руската агенция уточнява, че данните се основават на анкетите на 18 хиляди души.
Така на втория тур на изборите, които ще се състоят на 21 април, борбата за президентското кресло ще продължат Зеленский и Порошенко.
Националният екзитпол е проведен от Украинския център за икономически и политически изследвания Александър Разумков, Фонда „Демократически инициативи“ Илка Кучерива и Киевския международен институт по социология.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Зеленский и Порошенко на балотаж на изборите в Украйна

AFP: Зеленский и Порошенко на балотаж на изборите в Украйна

31 Март 2019 | 20:23 | Агенция "Фокус"
Киев. Комикът и политически новак Владимир Зеленский спечели първия кръг на президентските избори в Украйна, показва екзитпола, водейки пред действащия президент Петро Порошенко, съобщава AFP.
Очакванията за Зеленски са да спечели 30,4% от гласовете, а действащият президент Порошенко да получи 17,8%.
Бившият премиер Юлия Тимошенко, която се бореше за място във втория кръг, е с 14,2%, според комбинирани данни от трима анкетьори.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская правда“: Около централата на ЦИК са се събрали около 250 младежи със спортно телосложение

„Украинская правда“: Около централата на ЦИК са се събрали около 250 младежи със спортно телосложение

31 Март 2019 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Киев. Около централата на ЦИК има около 250 младежи със спортно телосложение, , които твърдят, че са дошли, за да предотвратят „бунт”, и се събират в бели палатки с надпис “Обществена приемна на депутата”,съобщават кореспондентите на “Украинская правда“.
Младите хора заявяват, че са студенти, които идват пред ЦИК, за да предотвратят "провокации и бунтове", като твърдят, че не са дошли срещу заплащане.
В петък, 19 март, представители на организацията „Потон“ публикуваха видео в интернет, където заявиха, че са пристигнали в Киев и няма да напуснат столицата, докато Украйна не избере нов президент.
„Хората, които следват нашия канал, знаят, че искаме да променим сегашната власт", се казва в изявлението.
Организация „Потон“ е регистрирана в Харков. Преди това тя се занимава с борбата срещу продажбата на наркотици в аптеките и се застъпва за закриването на местата за продажба на алкохол.
Според журналиста Алексей Братущак, младите хора се събират в палатките на партия „Отечество“ на Юлия Тимошенко.
“Депутатите от “Отечство” създадоха палатки за прием. Те са пълни с младежи, които се противопоставят на фалшификации ...”, - пише Братущак.
Секретарят на ЦИК Наталия Бернатска заяви, че, комисията не чувства натиск.
"В момента не чувстваме никакъв натиск, работим в редовен режим, готови сме да работим денонощно, за да представим резултатите от изборите възможно най-скоро", каза тя.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Неизвестно лице е отправило заплахи за наличие на бомба в щаб на един от кандидатите в Чернигов, но сигналът се е оказал фалшив

ТАСС: Неизвестно лице е отправило заплахи за наличие на бомба в щаб на един от кандидатите в Чернигов, но сигналът се е оказал фалшив

31 Март 2019 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Чернигов. Полицията не е открила никакви експлозиви, след като е проверила информация за намерението на неизвестно лице да взриви щаба на един от кандидатите за президент в Украйна "в случай на вземане на подкупи на избирателите". Това се съобщава в неделя в пресслужбата на Националната полиция на Украйна в Черниговска област, цитиран от TACC.
"Непознат човек се обади в полицията и заплаши да взриви щаба на един от кандидатите за президент в Украйна. След като прегледа помещенията, специалистите не са разкрили никакви опасни предмети или вещества", се казва в изявление, публикувано на уебсайта на полицията.
От пресслужбата добавиха, че на адресите, посочени от нападателя, е установено, че се намират частни домве на граждани, а не седалища на кандидатите за президент.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНН (Украйна): В избирателна секция в Минск не са допуснати руски журналисти

УНН (Украйна): В избирателна секция в Минск не са допуснати руски журналисти

31 Март 2019 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Минск. В избирателна секция в белоруската столица Минск в украинското посолство не са допуснати руски журналисти, съобщава белоруската редакция на радио „Свобода“, цитирана от украинската агенция УНН.
На журналистите е разрешено да снимат или да разговарят с гласоподаватели само извън оградата на посолството на Украйна.
В посолството са допускани само белоруски, украински или чуждестранни (не-руски) журналисти, а самото посолство се охранява от белоруската полиция.
Според представител на избирателната комисия в Минск, те са взели такова решение, защото по техните думи „руските журналисти изкривяват информацията и пречат на работата на комисията“, за разлика от останалите журналисти, които „отразяват изборния процес, такъв какъвто е“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Режат каса с бюлетини с флекс преди началото на изборите в Лвовска област

„Страна“ (Украйна): Режат каса с бюлетини с флекс преди началото на изборите в Лвовска област

31 Март 2019 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Лвов. В една от избирателните секции в с. Жировское, Лвовска област е станал любопитен инцидент точно преди началото на гласуването. Бравата на касата, в която са били заключени бюлетини, е отказала напълно. След като членовете на комисията не са успели да отворят сейфа с ключ, се е наложило да използват флекс, пише украинското издание “Страна“
Нито една от бюлетините не е пострадала. Това съобщиха наблюдатели от обществената мрежа „Опора“, които не са регистрирали сериозни нарушения в региона на Лвов. Кампанията е спокойна.
Много граждани искат да изразят волята си извън кабините - на первазите и на масите, което е нарушаване на тайната на гласуването. Това се прави предимно от възрастни хора. Наблюдателите приписват такива нередности на липсата на осветление в самите кабини за гласуване. Що се отнася до младите хора, въпреки предупрежденията да не се прави селфи с бюлетина, много избиратели все още се снимат в избирателните секции. Но това също не е масово.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская Правда“: Хвърлят коктейл Молотов  в избирателна секция в Черниговска област

„Украинская Правда“: Хвърлят коктейл Молотов в избирателна секция в Черниговска област

31 Март 2019 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Киев. Хвърлят коктейл „Молотов“ в избирателна секция в Черниговска област, информира електронното издание “Украинская правда“.
„В 10:50 в град Борзна в една от избирателните секции гражданин хвърлил запалителна смес, като е последвало запалване, което бързо е било ликвидирано“ – съобщават от Министерството на вътрешните работи, като уточняват, че никой не е пострадал и изборният процес не е спиран .
„Гражданинът, който се е опитал да запали избирателна кабинка е задържан и отведен в местното полицейско управление“, информират от полицията и добавят, че във връзка с инцидента е образувано наказателно дело за хулиганство.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

УНН (Украйна): Според информация жена е родила пред избирателна секция

УНН (Украйна): Според информация жена е родила пред избирателна секция

31 Март 2019 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Киев. Според информация жена е родила пред избирателна секция по думите на прес-секретаря на отдел „Здравеопазване“ към Киевската градска администрация Наталия Вишневская, цитирана от украинската агенция УНН.
По късно обаче тази информация е опровергана от Вишневская , като е уточнено, че жената е родила и след това е гласувала в избирателна секция, която се намира в непосредствена близост до родилния дом.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украинската полиция е образувала три наказателни дела за изборни нарушения

ТАСС: Украинската полиция е образувала три наказателни дела за изборни нарушения

31 Март 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Киев. До обяд Националната полиция на Украйна е образувала три наказателни дела, свързани с нарушения на президентските избори в страната, които се провеждат в неделя. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на вътрешните работи, цитирани от TACC.
"До обяд бяха получени 284 заявления и доклади за нарушения в изборния ден и бяха открити три наказателни дела", казаха от отдела.
Както е обяснено от представител на Националната полиция Ярослав Тракало, образувани са наказателни дела, свързани с фалшифициране на избирателните документи в Херсоска област, нарушаване на тайната на гласуването в Днепропетровска област и хулиганството в Черниговска област.
Според съветника на министъра на вътрешните работи, Иван Варченко, повечето от нарушенията са свързани с " непознаване на изборното законодателство или неговото умишлено нарушение - разкриването на тайната на гласуването и неспазването на забраната за снимки и видеозаснемане. "
Според неправителствената украинска организация „Опора“ в неделя от 284 нарушения 25 засягат незаконна агитация, има 9 случая на подкупи на гласоподаватели, 10 случая на повреждане на бюлетини, 25 снимки на бюлетини, 1 кражба на кабел, 5 опита за премахване бюлетин от избирателната секция.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„УНИАН“ (Украйна): Активността на изборите към 11:00 часа е 16 процента

„УНИАН“ (Украйна): Активността на изборите към 11:00 часа е 16 процента

31 Март 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Киев. Според Централната избирателна комисия (ЦИК) към 11:00 часа избирателната активност на президентските избори в Украйна през 2019 г. е 16,08%, предава украинската агенция
Според ЦИК, най-активни са избирателите в Кировоградска област, където избирателната активност в момента е 21,62%, а в Запорожска област - 21,1%. На трето място е Черкаска област - 20.05%. В Киев, към 11:00 часа, избирателната активност е 15,52%. Данните са предоставени от 81 от 199 избирателни района.
Избирателните секции са отворени в 8.00 часа и ще работят до 20.00 часа. Регистрирани са 39 кандидата за президент на Украйна. Изборите са два тура, като втори тур се провежда, ако никой от кандидатите не е събрал повече от 50% от гласовете, като на него се явяват двамата кандидати с най-много гласове и победител става този, който спечели повече гласове.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Гласува  кандидатът за президент Владимир Зеленски

ТАСС: Гласува кандидатът за президент Владимир Зеленски

31 Март 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент на Украйна, представител на партията „Слуга на народа“ Владимир Зеленски, гласува на президентските избори в избирателна секция в Колежа по морско и речно корабоплаване, предава TACC.
"Надявам се, че демокрацията ще победи", каза той пред репортери, след като напусна кабината за гласуване.
Пред избирателната секция имаше множество хора, което се обяснява с интереса на пресата и избирателите, които заобикаляха Зеленски, затруднявайки го да се движи из избирателната секция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Виталий Кличко гласува за запазване на евроатлантическия курс на Украйна

РИА Новости: Виталий Кличко гласува за запазване на евроатлантическия курс на Украйна

31 Март 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Киев. Кметът на Киев Виталий Кличко гласува на президентските избори в Украйна в неделя сутринта, веднага след откриването на избирателните секции, той пристигна с велосипед, според предаването на украинския телевизионен канал “Прямо”, предава РИА Новости.
В разговора с журналистите кметът на Киев отбеляза, че Украйна не трябва да се отклонява от курса си към НАТО и ЕС, за което е дал своя вот.
Той каза, че е говорил с наблюдателите на мястото и им е пожелал всичко най-добро. "Всички сили са хвърлени, за да се гарантира, че изборите се провеждат спокойно, дойдоха много наблюдатели", каза кметът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Юлия Тимошенко гласува на изборите в Украйна

ТАСС: Юлия Тимошенко гласува на изборите в Украйна

31 Март 2019 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Киев. Един от ключовите кандидати за президентските избори в Украйна, лидерът на партията "Отечество" Юлия Тимошенко гласува в неделя в избирателна секция в един от лицеите в Киев, предава TACC.
"Знаете, че днес Украйна премести часовника напред към пролетта, аз вярвам, че в същото време ще направим крачка към една успешна, просперираща, европейска Украйна," каза тя. "Смятам, че днес започва нов етап в историята на страната, Считам, че пролетта ще спечели, имам абсолютно убеждение, че Украйна чака промяна. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Украйна напомни, че от 1 април се прекратява Договора за дружба с Русия

ТАСС: Президентът на Украйна напомни, че от 1 април се прекратява Договора за дружба с Русия

31 Март 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна напомни, че от 1 април се прекратява Договора за дружба с Русия с публикация в социалната мрежа „Фейсбук“ , цитиран от TACC.
"Както обещах, от 1 април, след приключването на всички официални процедури, така нареченото базово споразумение с Москва приключва", написа Порошенко в изборния ден.
За прекратяването на споразумението с Русия, ръководителят на украинската държава благодари на депутатите на Върховната Рада. "Благодарен съм за демонстрираната държавническа позиция на народните депутати на Украйна, подкрепили инициативата и гласували съответния закон през декември миналата година", написа той.
Договорът за приятелство, сътрудничество и партньорство между Русия и Украйна е подписан през май 1997 г. и влезе в сила през април 1999 г. за период от 10 години, с автоматично подновяване за следващите десетгодишни периоди. През септември миналата година Киев уведоми Москва за решението си да не подновява документа.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Активността на изборите в Украйна е висока, има опашки пред избирателните секции

ТАСС: Активността на изборите в Украйна е висока, има опашки пред избирателните секции

31 Март 2019 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Киев. Активността на избирателните секции на следващите президентски избори в Украйна, които се провеждат в неделя, е доста висока. Както кореспондентът на ТАСС съобщава от една избирателна секция , около 100 души вече са чакали преди отварянето на секцията
Изборите протичат нормално и без инциденти. Според кореспондента хората са решили за кого да гласуват, защото не се задържат пред таблата със снимките на кандидатите.
„Всеки път, когато гласуваме, ние се надяваме на по-добро бъдеще. Може би този път това ще се случи ”, заяви един от избирателите, който се представи като Владимир Федорович в интервю за ТАСС.
Традиционно по-голямата част от гласоподавателите са възрастни хора. Това може да се дължи на смяната на часовото време в нощта преди изборите. Времето в Киев е топло, а през деня може дори да е горещо, както буквално, така и в преносен смисъл, пише кореспондентът на ТАСС.
В същото време хората остават в тъмните стаички за много дълго време, тъй като бюлетините не са номерирани, а поради големия брой кандидати - 39, трябва дълго време да търсят своя кандидат.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„УНИАН“ (Украйна): Започнаха президентските избори в Украйна

„УНИАН“ (Украйна): Започнаха президентските избори в Украйна

31 Март 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Киев. Започнаха президентските избори в Украйна, предава украинската агенция „УНИАН“.
Според избирателния план избирателните секции са отворени в 8.00 часа и ще работят до 20.00 включително местно време, което съвпада с българското. Централната избирателна комисия регистрира 39 кандидати за президент.
Основните кандидати са настоящият президент Петро Порошенко , който се явява като независим кандидат; Владимир Зеленски, комик, издигнат от партията „Слуга на народа“; Юлия Тимошенко , кандидат на партията „Баткивщина“ и Юрий Бойко, независим кандидат.
В социологическите проучвания води Зеленски, следван от Тимошенко и Порошенко, но никой от кандидатите засега не се очаква да събере повече от половината от гласовете и да спечели изборите на първия тур.
Украйна е разделена на 199 избирателни района. Приблизителният брой на избирателните секции, според уебсайта на ЦИК, е 29 888. 101 избирателни секции ще работят в чужбина. В същото време, на 31 декември 2018 г., въз основа на писмо от Министерството на външните работи на Украйна, Централната избирателна комисия елиминира 5 избирателни секции в Русия. ЦИК регистрира 2 хиляди 344 наблюдатели от чуждестранни и международни организации на президентските избори. Повече от 135 хиляди служители на реда ще бъдат ангажирани в осигуряването на обществения ред в Украйна в изборния ден.
Според календарния план за дейностите по подготовката и провеждането на президентските избори ЦИК трябва да обяви резултатите от гласуването до 10 април. Ако никой от кандидатите не събере повече от 50% от гласовете днес, 31 март, тогава на 21 април ще се проведе втори тур на изборите с кандидати, които заемат първите две места в първия тур.
В случай на втори тур ЦИК трябва официално да обяви изборните резултати до 1 май 2019 г., а встъпването в длъжност на новоизбрания президент трябва да се проведе до 31 май.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Украинските кандидати прекрачват границите на „тихия ден“ преди да се отворят изборните секции

The Guardian: Украинските кандидати прекрачват границите на „тихия ден“ преди да се отворят изборните секции

31 Март 2019 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Киев/Лондон. Кандидатите за президент в Украйна нямат право да провеждат кампании в деня преди неделя, когато ще се проведе силно оспорваното гласуване. Но „тихият ден“ на Украйна съвсем не е тих, пише в неделния си брой британският The Guardian.
Ако включите на телевизионния канал 1+1, ще видите лидерът във всички социологически проучвания на общественото мнение Володимир Зеленски като попзвезда в собственото си комедийно шоу „Квартал 95“. Късно вечерта в събота тази телевизия излъчи биографичен филм за Роналд Рейгън, друг актьор, който влезе в ролята на политик, а гласът му се дублира от Зеленски.
Постове в Instagram показват как президентът Петро Порошенко се моли за „украинското единство“ заедно с висши представители на Църквата и военни ветерани. Статия на сайта на неговото правителство обяснява, че групата се моли и „за мъдростта на народа, който утре (неделя – бел. ред.) ще реши какво да е бъдещето на Украйна“.
В цялата страна билбордовете от предизборната кампания правят ловки и рафинирани внушения и така се опитват да прикрият напомнянето, че има забрана за външна реклама, но от друга ясно притискат различни привърженици да ходят и да гласуват.
Украинците са длъжни да дадат гласа си в неделя. Тогава е най-важното изборно състезание от дълги години. Украйна обаче преживя доста тежки пет години след революцията от 2014 година. Реформите бяха отложени за по-подходящ момент, цените на битовите услуги се увеличиха, а хиляди изпомряха в една война с подкрепяни от Русия сепаратисти в югоизтока на страната.
Зеленски, който играе ролята на президента в собственото си шоу, Слуга на Народа, се очаква да победи в единни избори, които се определят като укор, отправен към лидерите на тази страна. Порошенко и бившият премиер Юлия Тимошенко се борят за второто място, а също и за място на балотажа по-късно през април. Минималната разлика между тях двамата може да обясни тактиката им да се стремят да си приберат всеки един глас.
Кандидат с името Юри Тимошенко се е регистрирал за първия кръг на изборите. Навярно за да покаже колко са глупави симпатизантите на Тимошенко, когато зачеркват неправилното квадратче. От няколко кандидатски централи се разнасят оплаквания за купуване на гласове. Членове на една националистическа група са се обявили като официални наблюдатели на вота в неделя. Така са засили още повече тревогите за злоупотреби и заплахи по време на самия изборен ден.
„Честно“, украинска неправителствена организация, която защитава прозрачните избори, също твърди, че е открила мистериозни билбордове, на които имената и лицата на кандидатите са изтрити или изпокъсани, но внушават в крайна сметка точно определена дума, от която избирателите да се ръководят в неделя, когато застанат сами с изборните бюлетини.
“Мисли!” се чете на един билборд, който изглежда подозрително точно като реклама на Порошенко. “Не губи нови пет години! ” пише на друг, от който привличат цветовете на Зеленски. “Промени!” внушава трети, на който ясно личи, че преди това е имало реклама на Тимошенко.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Денят за размисъл в Украйна не минава без скрита агитация

ТАСС: Денят за размисъл в Украйна не минава без скрита агитация

30 Март 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Киев. В Украйна, в навечерието на гласуването на следващите президентски избори на 31 март, можете да се наблюдава скрита кампания за отделните кандидати за главния държавен пост на страната. Както кореспондентът на ТАСС докладва, общо взето, работещите в комунални услуги изчистваха билбордове от рекламни плакати, както и места, които не са специално предназначени за това. Няколко билборда обаче стоят непокътнати. Те съдържат лозунги, които преди това са били в една или друга степен използвани в предизборните кампании на определени кандидати.
Както съобщи в събота публичното движение „Честно“, тези лозунги не съдържат директни препратки към кандидатите, но са в стила на тяхната агитация. "Официална маркирана реклама" Има много кандидати - президентът е един "(използван в агитацията за Петър Порошенко - ТАСС).
От там подчертаха, че е подобна ситуацията в случая с кандидата за президент Юлия Тимошенко. Лозунгът на нейната политическа реклама “Украйна избира промените” е променен на “Промяна”, а сега е на разположение и на билбордове без основни данни. Подобни примери съществуват и в случая с кандидата за президент Владимир Зеленский. Междувременно движението “Честно” отбелязва, че формално рекламата не нарушава украинското избирателно законодателство.
Изборите на президента на Украйна са насрочени за 31 март. Избирателните секции ще бъдат отворени от 08:00 до 20:00 часа. Общо 39 кандидати бяха включени в бюлетините.
Засега в проучванията води комикът Владимир Зеленский с 24.9%, следван от Юлия Тимошенко с 18.8%, настоящия президент Петро Порошенко и считания от някои наблюдатели за проруски кандидат Юрий Бойко.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Пет сценария за провал на Зеленски на президентските избори в Украйна

„Взгляд“: Пет сценария за провал на Зеленски на президентските избори в Украйна

29 Март 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Киев. Изборите в Украйна достигнаха връхната си точка - двама финалисти ще бъдат определени в неделя, един от които ще бъде следващият президент на страната. Вече може с увереност да бъде разкрито името на този човек, но все пак промяната на властта в Украйна рядко се провежда без борба, а последният път тя коства на страната и част от територията й. Ще бъде ли възможно сега всичко да премине без големи загуби и какви са възможните сценарии? Отговор на тези въпроси търсят в редакцията на руския вестник „Взгляд“.
Ако всичко беше просто, тогава на 21 април 2019 г., след втория тур на изборите, новият президент на Украйна щеше да бъде комикът Володомир Зеленски. Не само рейтингите му говорят в полза на това, но и общата умора на украинския избирател от целия политически елит, благодарение на което стана възможен възходът на човек като Зеленски.
Неговият антирейтинг, т.е. броят на онези, които при никакви обстоятелства не биха гласували за него, е 14%, докато Порошенко е категорично неприемлив за половината от избирателите. Все пак, освен баналната победа на Зеленски във втория кръг на президентските избори, има още няколко сценария, които определено си заслужава да бъдат разгледани.
Първият вариант – да не възниква необходимост от провеждането на втори тур. След резултатите от първия кръг да бъде обявена победата на Петър Порошенко. Този сценарий е фантастичен - но закоравелите бойци от украинската политическа арена се готвят за него за всеки случай, като твърдят, че Порошенко няма какво да губи и ще направи всичко в името на победата, дори това да означава фалшифициране на резултатите от гласуването, за да запази живота и активите си. Т.е., ще бъде обявено, че той печели над 50% от гласовете на украинците.
Нереалистичният характер на този сценарий се дължи не само на факта, че Порошенко (и всъщност никой в Украйна) няма такъв административен ресурс, за да направи своите 15% на 50%. По-важното е, че Порошенко, независимо как се отнасяте към него, преди всичко не глупак. Подобна дръзка измама на избори – дори да беше възможна, би довела до такава протестна експлозия, че вероятно ще завърши с импийчмънт или нов „Майдан“. Подобно нещо може да направи само клиничен идиот.
Вторият вариант - Тимошенко и Зеленски излизат един срещу друг на втория кръг, но Порошенко не признава резултатите си, обжалва ги и с помощта на съдиите анулира изборите. Един вид повтореие на сценария от първия „Майдан“ от 2004 г., но под нова форма. Случаят е забавен, всички са недоволни от Порошенко, но докато съдът разглежда делото, той получава възможност за нови комбинации.
Но този сценарий също няма смисъл за Порошенко - защото той провокира единствено народни вълнения и ще обедини всички останали кандидати и олигарси срещу него.
Това означава, че в крайна сметка Порошенко все пак ще изгуби властта.
Чрез използването на сила или с машинации той може и да остане в Украйна, при това ще има добри шансове да отиде в затвора.
Третият сценарий за това как Зеленски не влиза в Президентството в Киев: той излиза на втори тур с Тимошенко и го губи от нея. Всички анкети твърдят, че ще се случи обратното и че Зеленски ще спечели с убедителна преднина. Ето защо почти няма шанс, при който той да е стигнал до втория етап на гласуването и да го загуби. Тимошенко, от друга страна, е заемала второ място на президентски избори в Украйна – при това два пъти.
Тя все още принадлежи на стария политически елит - и на по-голямата част от украинците им е омръзнало от местните „политици“, които са по-лоши и от горчива ряпа.
Четвърти вариант. Зеленски и Порошенко излизат на втория тур - и тогава Зеленски е отстранен от изборите. За нарушения - например в телевизионното шоу „Слуга на народа" в деня за размисъл в навечерието на изборния ден. Мястото на Зеленски е окупирано от Юлия Тимошенко. Във втория кръг тя печели срещу Порошенко и става президент.
Нереалистичният характер на този сценарий (наред с други неща) се съдържа в това, че отстраняването на Зеленски ще разбърка ситуацията – все някой от останалите претенденти за поста ще уредят „Майдан“с всички последствия за Порошенко.
Петият сценарий е вариант на четвъртия. Това означава, че след отстраняване на Зеленски, Порошенко печели изборите, а не Тимошенко. Няма смисъл да се води дискусия – шансовете на Порошенко да спечели мандат са незначителни. Той може да победи Тимошенко само чрез измама.
Да, сега някои социологически проучвания дават на бившия премиер във втория кръг минимално предимство пред сегашния президент – 25% срещу 23% - но не трябва да забравяме, че антирейтинга на Порошенко е 50%, а Тимошенко има само 30%. Тя вероятно ще се насочи и към електората на Зеленски, така че победата на настоящия държавен глава на Украйна е изключена. Ако това все пак се случи, Петро ще трябва да се сблъска със същите последици, както в горните сценарии - въстание, сваляне от власт и бягство.
Така че единствената възможна реалистична, безкръвна и всъщност дори най-добрата възможност за Украйна е победата на Зеленски над Порошенко във втория кръг на изборите. И спокойно прехвърляне на властта от Петро към Володомир.
Ясно е, че шансовете за загуба на власт, капитал и дори свободата на настоящия президент на Украйна са много големи. Но в обратния случай никой няма да даде и пукната стотинка за бъдещето му.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Украйна в навечерието на президентските избори – комик води в проучванията на общественото мнение

AFP: Украйна в навечерието на президентските избори – комик води в проучванията на общественото мнение

29 Март 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Киев. Комик, чийто политически опит се ограничава до това да играе ролята на президент в телевизионно предаване, води в проучванията на общественото мнение в Украйна, публикувани в навечерието на първия тур на изборите за нов държавен глава на страната, отбелязва AFP.
Володимир Зеленски надскочи политическите настроения на фона на общественото недоволство от корупцията и стагнацията на жизнения стандарт.
Няколко проучвания, публикувани преди гласуването в неделя, показаха, че 41-годишната звезда на политическата комедия „Слуга на народа" събира подкрепата на над 25% от гражданите, въпреки че анализаторите твърдят, че състезанието остава отворено.
Настоящият държавен глава Петро Порошенко и бившият премиер на страната Юлия Тимошенко събират по около 17%. Според някои от анкетите Порошенко изпреварва Тимошенко, но при всички положения и двамата остават зад Зеленски.
На свой ред комикът признава, че няма „опит“, но за сметка на това има „сила“ да води Украйна. „Нямам познания, но сега се уча", каза той в интервю за AFP по-рано този месец.
Критиците подчертават неяснотата на неговата програма, чиито ключови точки бяха определени след публично гласуване в социалните медии. Но поддръжниците му твърдят, че само съвсем ново лице може да почисти мрачната политика на Украйна.
Някои обвиняват Зеленски, че действа в интересите на олигарха Игор Коломойски. Той притежава канала, който излъчва спектаклите на артиста, въпреки че Зеленски отрича всякакви политически връзки.
Порошенко беше избран за президент преди пет години, след като събитията принудиха предшественика му на поста Виктор Янукович да напусне страната. Прозападната революция беше последвана от присъединяването на Крим към Русия и конфликт в източната част на Украйна между силите на Киев и поддръжниците на Москва.
Порошенко влезе в обещания да се справи с корупцията, да съюзи Украйна със Запада и да сложи край на борбите на изток. Той проведе редица реформи, за да стимулира икономиката и да се бори с корупцията, но те все още не са постигнали забележими промени в жизнения стандарт на обикновените хора.
В последния си митинг в западен град Лвов в четвъртък обаче Порошенко обеща, че „най-лошото, приятели, определено е свършило".
„Току-що започнахме да компенсираме загубите след кризата, предизвикана от руската агресия и война", увери Порошенко пред хиляди поддръжници. 53-годишният лидер се представя като единствения човек, който може да се изправи срещу Кремъл и обеща да върне Крим в Украйна, ако бъде преизбран. Залогът беше широко отхвърлен като нереалистичен.
На свой ред Тимошенко се фокусира върху битовите разходи. Тя обеща да намали наполовина потребителските цени на природния газ и да увеличи пенсиите.
С рекордните 39 кандидати на първия тур, анализаторите смятат, че доминирането на Зеленски в анкетите не е гаранция за успех.
„Ако погледнете неговите цифри, ще получите усещането, че (Зеленски) вече е достигнал своя електорален връх", коментира политическият анализатор Никола Давидюк. По-младите му поддръжници също така са по-малко склонни да излязат до урните в изборния ден, добави той.
Без резултат, при който един кандидат да премине прага от 50% в първия кръг, на вторият тур ще се проведе на 21 април.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Революцията, която не се състоя в Украйна

The Wall Street Journal: Революцията, която не се състоя в Украйна

28 Март 2019 | 21:58 | Агенция "Фокус"
Киев. Преди пет години украинците организираха революция, която трябваше да прогони подкрепеното от Русия правителство и да помете корумпираната управляваща класа. Те се надяваха, че Европа и Западът ще изтеглят страната в орбитата си, оживявайки дълго-страдалата икономика, пише авторитетното издание The Wall Street Journal.
Днес, когато украинците се подготвят да гласуват на президентските избори в неделя, революционният плам е заменен с широко разпространено разочарование. Война с подкрепяните от Русия бойци продължава, блокирайки надеждите на страната за бързо членство в Организацията на Северноатлантическия договор и Европейския съюз, а икономиката, зависима от западната помощ, продължава да страда от хронична корупция.
Гласуването в неделя ще бъде референдум за това кой от няколкото десетки кандидати може да издърпа икономиката на Украйна - втората най-бедна страна в Европа след Молдова – страната да излезе от блатото, да сложи край на корупцията и да се противопостави на усилията на Русия да върне страната в сферата си на влияние. Копнежът за промяна е такъв, че комедиантът без политически опит сега води изборите, надминавайки настоящия президент Петро Порошенко и бившия премиер Юлия Тимошенко.
За Вашингтон и други западни столици, които са инвестирали милиарди долари за помощ и значителни политически ресурси, Украйна е на предната линия във влошаващите се отношения с Москва.
"Тези избори са критични за всички: украинците искат по-бърз напредък, Русия иска един подчинен съсед, а Западът иска стабилност в един важен регион", каза Джон Хербст, бивш американски посланик в Украйна.
Само 9% от украинците имат доверие в своето правителство, което е най-ниското ниво в света, спрямо 24% по време на протестите през 2014 г., според проучване на „Галъп“ от 2018 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Генералният прокурор на Украйна възбужда наказателно дело срещу Бойко и Медведчук за посещението им в Русия

ТАСС: Генералният прокурор на Украйна възбужда наказателно дело срещу Бойко и Медведчук за посещението им в Русия

27 Март 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Киев. Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко обяви, че в сряда ще бъде възбудено наказателно дело срещу кандидата за президент Юрий Бойко и председателя на политическия съвет на партия „Опозиционна платформа – За живот“ Виктор Медведчук за незаконно пресичане на границата, предава ТАСС.
„Днес ще бъде регистрирано наказателно дело срещу Бойко и Медведчук за незаконно пресичане на границата. Но въпросът не е толкова към авиослужбата, но и към пограничната служба, която е пуснала тези лица“, заяви той на заседание на правителството.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская правда“: В случай, че загуби изборите, Порошенко ще преименува партията и ще влезе в парламента

„Украинская правда“: В случай, че загуби изборите, Порошенко ще преименува партията и ще влезе в парламента

25 Март 2019 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Киев. В случай, че загуби предстоящите на 31 март или 21 април президентски избори в Украйна, настоящият държавен глава на страната Петро Порошенко ще преименува партията си „Блок на Петро Порошенко“ (БПП) и ще влезе във Върховната рада, пише електронното издание на вестник „Украинская правда“.
В екипа на украинския лидер са уверени, че независимо от резултатите от вота, Порошенко ще остане в политиката.
„Пьотр не е такъв човек, който ще изчезне просто така. В сравнение с други той е достатъчно млад и има още амбиции, които ще продължи да преследва“, заяви член на щаба на действащия президент пред изданието.
Избирателната „мрежа“ на Порошенко, която по-рано е описал „Украинская правда“ е изградена и за президентските, и за парламентарните избори.
Ако Порошенко загуби вота за държавен глава, той има намерение да се яви на изборите за Рада под номер едно за партия БПП, но преди това фракцията ще бъде преименувана. Очаква се от названието да бъде премахнато името на Петро Порошенко и тя да остане само „Солидарност“.
По думите на събеседника от обкръжението на президента, най-нежелателният вариант за него е да загуби още на първи тур.
„Ще бъде по-болезнено да загубим в първия кръг. Това означава, че всеки трябва да опакова куфарите си и да отиде на дълга ваканция заради некомпетентност. Във втория кръг не е приятно да загубиш, но загубата в първия ще е просто катастрофа“, призна един от служителите на Порошенко.
Ако спечели президентските избори, Порошенко иска да предложи на премиера Володимир Гройсман първия номер в списъка на своята партия.
Според плана на сегашния президент, председателят на Радата Андрей Парубий и секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов трябва да се присъединят към "Солидарност". Той също така планира да запази групата „УДАР“ на Виталий Кличко.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тимошенко посъветва Порошенко да мисли за затворнически, не за президентски срок

ТАСС: Тимошенко посъветва Порошенко да мисли за затворнически, не за президентски срок

24 Март 2019 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент на Украйна и лидер на дясноцентристката либерално-консервативна партия „Отечество“, известна като Всеукраинско обединение „Отечество“, Юлия Тимошенко заяви, че има вероятност нейният опонент на изборите на 31 март, сега действащият държавен глава Петро Порошенко, да бъде подведен под съдебна отговорност заради започнало разследване в Европа и САЩ срещу него и сътрудниците му. Това тя е обявила на пресконференция в Луцк, предава ТАСС.
"Знам, че след края на втория си президентски мандат Порошенко планира да стане депутат в Европейския парламент. Мисля, че след разследванията по съмнения в ЕС за корупция, той ще трябва да помисли за наказателна отговорност в ЕС ", са думите на Тимошенко.
Тя е пояснила, че Кипърският съд, Британската агенция за измами в особено големи размери (SFO) и Организацията за борба с измамите към ЕС (OLAF) са започнали антикорупционно разследване по адрес на Порошенко. " По същество това е част от дългогодишна корупция, в която са замесени президентът и неговите най-близки сътрудници, бизнес партньори и е свързано с бюджета за отбраната. А когато в ЕС започне разследване срещу държавния глава по подозрение в корупция, това говори, че силовите структури на Украйна, за съжаление не работят ", заявява Тимошенко и добавя, че за страната подобна ситуация е недопустима, "още повече, че корупцията и измамничеството на територията на ЕС се извършват с негово участие ".
От пресслужбата на партия „Отечество“ съобщиха, че и в САЩ започва разследване за корупция, насочено срещу обкръжението на действащия президент.. "По всички направления вече са започнали да работят и други държави. А в същото време силовите структури на Украйна не работят“, отбелязва Тимошенко.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петро Порошенко: Военните от НАТО идват да се учат от ВСУ да бият врага

Петро Порошенко: Военните от НАТО идват да се учат от ВСУ да бият врага

22 Март 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че военни от НАТО идват да се учат от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да „бият врага“. Той направи това изказване в ефира на радио „Армия FM“, предава РИА Новости.
По неговите думи, през 2014 година украинската армия е „срещнала врага гола и боса“, „на гол ентусиазъм“.
„Но днес, когато имаме абсолютно мощен боен дух, абсолютно фантастична боеспособност, днес вече нашите партньори от страните-членки на НАТО идват да се учат от нашите украински воини как да дават отпор на агресията, да побеждават в хибридна война, да бият врага“, заяви Порошенко.
Украинският президент нееднократно е говорил за „постиженията“ на ВСУ и е наричал армията на страната „една от най-ефективните в Европа“. Но там има множество проблеми. По думите на главния военен прокурор на страната Анатолий Матиос, от 2014 година небоевите загуби на въоръжените сили са повече от 10 хиляди души. Тази статистика се обяснява с нарастването на броя на самоубийствата, алкохолизма и дезертьорството.
Освен това в страната има проблеми и с военната техника. Украинското оръжие не се ползва с популярност нито вътре в страната, нито сред чуждестранните партньори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Лидерът за президентските избори в Украйна се обяви срещу притесненията против руския език

EA Daily: Лидерът за президентските избори в Украйна се обяви срещу притесненията против руския език

22 Март 2019 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Киев. Лидерът в президентската надпревара в Украйна Владимир Зеленский се обяви против притесненията срещу руския език и езиците на другите малцинства в страната. Както съобщава изданието „Украински новини“, съгласно Конституцията, държавният език е украински и той трябва да остане такъв, но властите трябва да гарантират свободното развитие и използване на другите езици, предава руската агенция EA Daily.
„Не трябва да натискаме езиците им, не трябва да натискаме руския език... Украинският език е прекрасен , а когато на него говорят грамотно и красиво, е невероятно. Всички преминават на украински език с голямо удоволствие, така или иначе у нас образователната система е построена така... Следващите поколения ще говорят на украински“, заяви Зеленский.
Той даде като пример своите деца, които знаят руски, но могат да говорят и на украински.
Зеленский в момента е абсолютен лидер за предстоящите на 31 март президентски избори в Украйна според всички анкети, като последните сочат, че за него са готови да гласуват 34% от избирателите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според допитване болшинството украинци са съгласни с автономия на Донбас

ТАСС: Според допитване болшинството украинци са съгласни с автономия на Донбас

15 Март 2019 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Киев. Малко над половината от украинците (51%) биха подкрепили предложението за предоставяне на автономия на Донбас като част от Украйна, ако това позволи мирно уреждане на конфликта в източната част на страната. Това показват данни от проучване на Киевския международен институт по социология (КМИС), публикуван в петък, цитирани от TACC.
Според резултатите 28% от анкетираните "определено биха подкрепили предоставянето на автономия", 23% "по-скоро биха подкрепили" подобна идея. Тази инициатива се подкрепя предимно от жителите на Южна и Източна Украйна и в контролираните от Киев територии на Донбас, а най-малко – от жителите на Западна Украйна.
Категорично несъгласни със статута на автономия са 15,2% от анкетираните, по-скоро не са съгласни - 8,8%. Повечето от тях живеят в западната част на страната.
Около 23% от анкетираните са имали трудности при отговора, а само 2.2% са отказали да отговорят.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Одобрението за Русия в Украйна достигна най-високите нива от май 2014 - положително се отнасят 57%, а към руснаците – 77%

„Страна“ (Украйна): Одобрението за Русия в Украйна достигна най-високите нива от май 2014 - положително се отнасят 57%, а към руснаците – 77%

14 Март 2019 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Киев. Доброто отношение на украинците към Русия се върна до нивата от май 2014 година и в момента е най-високото за последните пет години. Това се случи въпреки събитията, които се случиха след Майдана в отношенията между двете страни (присъединяването на Крим към Русия, конфликта в Донбас, търговските войни, инцидентите в Керченския пролив и т.н.), както и въпреки продължаващата 5 години антируска информационна кампания, която се води на всички фронтове в Украйна – от телевизионните канали до билбордовете на Петро Порошенко с неговото "Геть від Москви" (Махни се от Москва), пише украинското електронно издание „Страна“, което в материал, представен без редакторска намеса, търси отговора на въпроса защо тенденцията се обръща.

Какво казва социологията

Експерти от Киевския международен институт по социология разбиха „руския въпрос“ на три части: отношението към Русия, руснаците и руските власти.
Украинците имат най-добро отношение към руснаците. Ако се съберат заедно отговорите „добро“ и „много добро“, то се получава обща сума от 77%. Дори Западът, който традиционно се счита за антимосковски, дава 70% положително мнение за руснаците, докато Югът и Изтокът са съответно 85% и 87%. Т.е. разликата не е толкова голяма.
Отношението на украинците към Русия, като държава, също може да учуди. На Запад добре и много добре към нея се отнасят 41% от населението. В централните области са повече от половината – 51%. И 70-75% на Юг и Изток. Като цяло, 57% от украинците се отнасят позитивно към Русия.
Не толкова розова е картината по отношение на ръководството на Кремъл. Но, като цяло, също е доста сензационно. Минимум 13% от украинците се отнасят позитивно към руските власти – 4% на Запад, 11% в Центъра, 14% на Юг и 34% на Изток.
Също така трябва да се има предвид, че в съвременна Украйна е опасно да се изразяват симпатии към Путин. И мнозина вероятно не са говорили за това на социолозите.
Между другото, през септември 2018 г., ръководителят на социологическата група "Рейтинг" Алексей Антипович оценява броя на поддръжниците на руския президент в Украйна като 16%. Това е по-високо от сегашното проучване на КМИС.

Как се промени отношението към Русия

Февруарските цифри на КМИС са най-високите за последната петилетка. Те преминаха нивата от май 2014 година – началото на активните бойни действия в Донбас. Тогава позитивно към Русия се отнасяха 52% от украинците, а сега са 57%.
Разбира се, тези цифри са далеч от ерата, когато броят на симпатизантите на Русия достигаше 80% - последният такъв месец беше февруари 2014 година. Но след това се случи анексията на Крим.
Наистина, тя така и не успя да свали рейтинга на Русия до желания от Киев минимум. Това се случи чак през май 2015 година, след периода на пораженията на Украйна при Донецкото летище и Дебалцево. Тогава тези, които се отнасяха положително към Русия в Украйна останаха само 30%.
А от септември 2017 година започна непрекъснато нарастване. И за година и половина растежа състави 20%.
Интересно е, че за това време нарасна и броя на привържениците на идеята, че между двете страни трябва да бъдат премахнати границите и митата. По-рано те бяха 40%, сега са 48%.
При това тези, които смятат, че са нужни визи и граници, намаляха с 10% - броят на желаещите да се оградят спадна от 49% до 39%.
По-голям е и броят на привържениците на обединението в една държава. „Да се обединят в една страна искат 4% от запитаните украинци, а през февруари 2017 година те бяха 3%“, се казва в изследването на КМИС.

Защо се увеличават симпатиите към Русия?

КМИС обяснява неудобния за украинските власти факто по своему.
„С какво може да бъде свързано същественото подобрение на отношението на украинците към Русия и руснаците, което се случи през последната година? Една от възможните хипотези е предизборната кампания и активизацията на работата на проруските политически сили и телевизионни канали“, заяви началникът на аналитическия център Владимир Паниото.
Но, каналите, които причисляват към „проруските“ нямат такъв обхват, какъвто имат главните всеукраински телевизии. А повечето от тях не могат да бъдат обвинени в симпатии към Русия. Напротив – разпалването на антируските страсти там не намалява.
На риторика против Кремъл строи предизборната си кампания и Петро Порошенко – с целия си медиен ресурс. При което той опонира не само на руското ръководство, но и на руснаците, както и на украинците, които не са готови да намразят Русия.
В тази връзка, президентът активно се бори за изтласкването на руския език от Украйна – което вече не може да бъде приписано на неприязънта към Путин.
Същото може да се каже и за други инициативи на властите, които не са свързани с щети за лидерите на Русия - но удрят населението на Украйна. Това са забраната на руските социални мрежи, прекъсването на транспортните съобщения и други.
И, съдейки по факта, че тези супер усилия са неуспешни, въпросът очевидно не е в появата на няколко „проруски канала“.
Основните причини за подобряване на отношенията с Русия, както можете да си представите, са две.
На първо място, това е разочарование и пълно намаляване на доверието в украинското правителство и лично към Петър Порошенко.
И това отношение се прехвърля към определени аспекти на официалната пропаганда. В края на краищата, ако такива нелюбими политици, в които нямате доверие, ругаят Русия, тогава може би тази Русия не е толкова лоша? Особено чувството, че ни вкарват във вражда се засили след въвеждането на военно положение през ноември 2018 г. Тогава по-голямата част от населението, както социологията показа, не вярваше на Порошенко, че има реална заплаха от Русия. Хората смятат, че президентът, под прикритието на инцидента в близост до Керч, се опитва просто да отмени изборите. И това силно дискредитира тезата за „вражеската Москва“, като цяло.
Второ, силният порив към мир в обществото, който също бива фиксиран във всички анкети. При това мнозинството от украинците споделят идеята, че продължаващата вече пет години война може да бъде прекратена само чрез преговори с Русия (за невъзможността да се постигне военна победа над нея говори и самите власти). А това също, вероятно, намалява въздействието на официозната антируска кампания. В крайна сметка, ако трябва да седнеш на масата за преговори с някого, тогава на подсъзнателно ниво започваш да го виждаш като потенциален партньор, а не като враг.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Порошенко уволни началника на външното разузнаване на Украйна

ТАСС: Порошенко уволни началника на външното разузнаване на Украйна

14 Март 2019 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко уволни Егор Божка от длъжността началник на външното разузнаване на страната, предава ТАСС, като се позовава на указ, публикуван на уебсайта на украинския лидер в четвъртък.
„Уволнявам Божка Егор Валериевич от длъжността председател на Службата за външно разузнаване на Украйна“, се казва в документа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Саакашвили разказа как Порошенко планирал да замени Крим за членство в НАТО и ЕС

РИА Новости: Саакашвили разказа как Порошенко планирал да замени Крим за членство в НАТО и ЕС

13 Март 2019 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Киев. През 2014 година украинският президент Петро Порошенко е искал да получи членство в Европейския съюз и НАТО в замяна на Крим, разказа бившият президент на Грузия и бивш губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили, предава РИА Новости.
По неговите думи, държавният глава е предположил, че Саакашвили практически се е примирил с идеята, че Южна Осетия и Абхазия никога няма да се върнат в Грузия.
„Точно по същия начин ние трябва да свикнем с идеята, че Крим повече няма да бъде в Украйна, но затова пък да го заменим за членство в ЕС и НАТО“, заяви грузинският политик в интервю пред журналиста Дмитрий Гордон.
При това той е изразил увереност, че загубата на Крим може да доведе до това, Украйна да не може да влезе нито в ЕС, нито в НАТО, „защото се появява териториален конфликт“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Министерството на културата на Украйна обяви Албано Каризи (Ал Бано) за заплаха за националната сигурност

Protothema (Гърция): Министерството на културата на Украйна обяви Албано Каризи (Ал Бано) за заплаха за националната сигурност

13 Март 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Киев. Министерството на културата на Украйна постави италианският певец Албано Каризи, по-известен със сценичното си име Ал Бано, в списъка на лицата, които представляват заплаха за националната сигурност на страната, съобщи местния „Интерфакс“. Списъкът, съставен и актуализиран от ведомството въз основа на искания от различни други публични агенции, в момента се състои от 147 души. Ал Бано и бившата му съпруга Ромина Пауър бяха големи звезди в Съветския съюз през 80-те години на XX век и продължават да са популярни в Русия и до днес. „Кълна се, това е като гръм от ясно небе за мен“, заяви певецът пред ANSA, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
„Просто аз никога не съм направил нищо срещу Украйна, или която и да е друга страна по света“.
„Аз отивам, пея песните си за мира и винаги съм се представял като човек на мира. И ще продължа да бъда, защото вярвам в това“, обясни Ал Бано и добави: „Мисля, че Путин върши наистина страхотна работа в Русия, но не искам да се впускам в достойнствата му“.
Той каза, че руският президент е бил „перфектен“ за Сирия, защото „блокира Обама, който искаше да обяви война на Сирия“.
Запитан за цивилните жертви в Сирия, за които е обвинявана Москва, прочутият певец заяви, че „за съжаление, най-глупавото нещо на света е войната“.
„Ние трябва да премахнем думата война от човешкия речник. Само тогава бихме могли да се считаме за хора“, категоричен е Ал Бано.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитро Левус, политолог: Кандидатите за президенти на Украйна от всички политически крила са обединени срещу действащия президент Петро Порошенко

Дмитро Левус, политолог: Кандидатите за президенти на Украйна от всички политически крила са обединени срещу действащия президент Петро Порошенко

12 Март 2019 | 21:16 | Агенция "Фокус"
София. Кандидатите за президенти на Украйна от всички политически крила са обединени срещу действащия президент Петро Порошенко. Това каза за настроенията в Украйна 19 дни преди изборите в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“ директорът на политологическия център „Украински меридиан“ Дмитро Левус. Той обясни, че това прави обстановката в страната доста нервна и напрегната. „Интересна е тенденцията, че независимо от политическите си убеждения, сред кандидатите за президент има представител на хората, които подкрепяха Майдана - Юлия Тимошенко, или представител на предишната власт като Юрий Бойко, или подставеното лице на олигарха Игор Коломойский шоуменът Владимир Зеленский. Техните интереси съвпадат с интересите на Москва“, обясни политологът. По думите му за това свидетелстват действията на Москва на информационния фронт. "Не трябва да се пренебрегва и фактът, че от руската столица по различен начин поддържат тези кандидати. От висшата московска администрация идват изявления, според които ги устройва всеки друг кандидат, освен Порошенко. В борбата се включи и министърът на вътрешните работи Арсен Аваков, който използва за дестабилизация намиращата се под неговия контрол неформална силова организация „Национални дружини“, която се обявява като украинска националистическа, но изповядваща всъщност национализъм по московски образец. Що се отнася до социологическите изследвания и рейтинги, в тях се открояват трима лидери: действащия президент Порошенско, бившия министър-председател Юлия Тимушеско и комика, смятан за подставено лице на Коломойский Владимир Зеленский", каза политологът. Дмитро Левус определи Зеленский като находка и неприятна изненада за останалите кандидати в президентската надпревара. Според него се наблюдава ръст на популярността на Порошенко, за когото работят досегашните му дела: изграждането на силна армия; влизането в безвизовата шенгенска зона и получаването на автокефалия на украинската православна църква. "Порошенко се среща с хората и пътува из цялата страна", обясни политологът. "Целта на националистическите дружини е именно провалянето на такива срещи. Въпросът е, кой ще отиде на 2-ри тур", определи той. Според Дмитро Левус това ще е със сигурност Порошенко, а надпреварата за втория се очертава между Тимошенко и Зеленский.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украинският министър на отбраната обвини Порошенко в подкуп на избиратели с бюджетни средства

ТАСС: Украинският министър на отбраната обвини Порошенко в подкуп на избиратели с бюджетни средства

12 Март 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Киев. Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков заяви, че щабът на президента Петро Порошенко организира подкупване на избиратели с използването на административния ресурс и средствата на бюджетна програма, предава ТАСС.
„Един от щабовете подвластни на екипа наема агитатори, които избират 100 човека, като правило, най-бедните, отиват в домовете им и ги питат, дали са готови да подкрепят и, ако да, то предлагат помощ. От 100 човека 30 казват: ‚Да, готови сме‘. Записват тези хора, отиват в районния съвет и казват на ръководителя му, кмете, изплатете на тези хора по хиляда гривни‘. Използват се средства на програмата „Турбота“, които са заложени в бюджета“, заяви министърът в ефира на украинския телевизионен канал ICTV. След изплащането на средствата, добави той, с човека се свързват от щаба и молят за подкрепа за определения кандидат.
Такива случаи, по думите на Аваков, са фиксирани в Киевска, Харковска и Одеска области, както и в Киев и Одеса.
Вътрешният министър на Украйна съобщи още, че полицията провежда проверка на информациите за възможно подкупване на избиратели и от други кандидати за президентския пост: лидерът на „Баткивщина“ Юлия Тимошенко, председателят на партия „Гражданска позиция“ Анатолий Гриценко и кандидата от партия „Основа“ Сергей Тарутий.
Изборите за президент на Украйна ще се състоят на 31 март. Съгласно последните проучвания, води Владимир Зеленский, а второто и третото място делят действащият президент Порошенко и Тимошенко.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Зеленский с най-висок рейтинг преди президентските избори в Украйна, втора е Тимошенко, трети - Порошенко

ТАСС: Владимир Зеленский с най-висок рейтинг преди президентските избори в Украйна, втора е Тимошенко, трети - Порошенко

11 Март 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент на Украйна Владимир Зеленский запазва лидерството си в президентския рейтинг, като за него са готови да гласуват около 25% от определилите се избиратели. За това свидетелства публикуваните в понеделник данни от проучване на общественото мнение, проведено от социологическата група „Рейтинг“, предава ТАСС.
„Лидер в президентския рейтинг е Владимир Зеленский, който има подкрепата на 24,7% от тези, които са се определили и имат намерение да гласуват“, се казва в съобщението. Второ място заема лидерът на партия „Бактивщина“ Юлия Тимошенко с 18,3%, на трето е действащият държавен глава Петро Порошенко с 16,8%, на четвърто е лидерът на партия „Гражданска позиция“ Анатолий Гриценко, а петицата затваря кандидатът на партия „Опозиционна платформа – За живот“ Юрий Бойко с 9,9%.
Сред кандидатите за президент, с относително високо ниво на доверие се ползват Зеленский (43%), Тимошенко (28%), Гриценко (26%) и Порошенко (24%). Най-високо е недоверието към настоящия президент – 69%.
В същото време обаче 22% от запитаните считат, че следващият президент на страната ще е сегашният – Порошнко. В победата на Тимошенко вярват 20%, на Зеленский – 18%. Положителна динамика по този показател имат Зеленский и Тимошенко. „През последните няколко седмици показателите на Порошенко спаднаха“, се отбелязва в съобщението.
В момента 83% от респондените са готови да участват в президентския вот, но около една четвърт от тях все още не знаят за кого ще гласуват.
Изследването е проведено от 1 до 7 март сред пет хиляди респонденти на възраст над 18 години чрез лично интервю.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юлия Тимошенко: Петро Порошенко е проект на Кремъл

Юлия Тимошенко: Петро Порошенко е проект на Кремъл

8 Март 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент на Украйна и лидер на партия „Баткивщина“ Юлия Тимошенко осъди действащия държавен глава на страната Петро Порошенко за това, че прави бизнес с Русия и го нарече „проект на Кремъл“, предава руската агенция REGNUM.
По нейните думи, постоянно опитвайки се „да облече дрехите на Кремъл върху някого“, Порошенко в действителност „е и проект, и ръката на Кремъл“. „И за това има конкретни факти, защото по време на война президентът на Украйна води най-мощния бизнес с Кремъл“, заяви Тимошенко в интервю пред изданието LB.ua.
Тя обясни, че говорим по-специално за доставките на петролни продукти от Русия, както и за „монополни доставки на руски втечнен газ, за които СБУ разчисти монополната среда и закопа всички конкуренти“.
Самата Юлия Тимошенко по-рано днес, демонстрирайки липсата на отношения с Кремъл, на среща със заместник държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Гейл призова Вашингтон да засили санкциите срещу Русия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Ренци. 23 август 2019 г.
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Р...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.