НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на БСП - София Калоян Паргов се срещна с протестиращите майки от „Триадица“

Председателят на БСП - София Калоян Паргов се срещна с протестиращите майки от „Триадица“

21 Март 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на БСП - София Калоян Паргов прие в централата на столичните социалисти майките от „Триадица“, които протестират срещу липсата на места в яслите и детските градини в района. Това съобщиха от пресцентъра на БСП - София. Лидерът на левицата в София изслуша проблемите им и заедно обсъдиха различни варианти за справянето с тях. Майките от „Триадица“ са инициирали и подписка, с която искат да покажат на управляващите в Столична община и на кмета на района, че проблемите наистина са сериозни и настояват във възможно най-кратки срокове да бъде намерено решение. До момента събраните подписи са над 550.
„Единственият начин проблемите с недостига на места в детските ясли и градини да бъде разрешен е да започне ударно строителство на нови такива заведения", обясни Калоян Паргов, който е заместник-председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет. „До този момент управляващите в Столична община само усвояват средства, санират, ремонтират и разширяват вече съществуващи детски градини. А после режат лентички като за нови. Това не е решение".
Калоян Паргов добави, че проблемът, който съществува в район "„Триадица" с недостига на места в детските ясли, го има на доста места в София. „През следващия месец ще стартират класиранията и ще започне отново голямата олелия", каза той. „Истината е, че от 2008 година насам управляващите в Столична община непрекъснато променят критериите и правилата за прием. И тези промени ги правят в зависимост от това коя целева група е по-изостанала или ощетена през тази година, за да може през новата да бъде стимулирана. И така се въртим в омагьосан кръг от 10 години. Всички обяснения на управляващите, че детските градини били закрити, преустроени и не знам още какво в миналото са само елементарни оправдания. Не може 10 години да управляват Столична община и да не намерят решение на този проблем", добави той.
Лидерът на столичните социалисти категорично заяви, че БСП е против идеята за премахването на леглата в детските градини. „Това предложение се прокрадна миналата година след протестите на различните граждански инициативни комитети", каза Калоян Паргов. „Премахването на леглата в детските градини противоречи на всякакви медицински и санитарни изисквания. В момента нашите експерти в образованието подготвят становище по тази тема и ще го обявим съвсем официално. За мен подобна идея е скандална", посочи той.
Калоян Паргов информира протестиращите майки, че с общинския съветник от БСП Борис Цветков вече са внесли доклад в СОС относно възстановяване ползването на неизползваните сграда и двор на ул. „305" 1 в квартал „Драгалевци", район "Витоша", за общинска детска ясла и градина чрез откриване на филиал на 160 ОДЗ „Здравец" и разкриване на яслени и градински групи. В доклада има и предложение за частично преодоляване на проблема с недостига на места в общинските детски ясли и градини в район „Триадица". То е свързано с промяна на предназначението на съществуваща общинска сграда, намираща се в квартал „Гоце Делчев", зад блок №238 на ул. „Боянски водопад", известна като „малката Триадица". „Идеята е тази сграда да бъде предназначена за детско заведение, да бъде реконструирана, преустроена и да бъде използвана временно за детска ясла и градина", обясни Калоян Паргов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Михаела Стоянова, организатор на подписка: Колкото повече подписи се съберат, толкова повече някой ще обърне внимание на проблема с детските градини и ясли в район "Триадица"

Михаела Стоянова, организатор на подписка: Колкото повече подписи се съберат, толкова повече някой ще обърне внимание на проблема с детските градини и ясли в район "Триадица"

23 Февруари 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Колкото повече подписи се съберат, толкова повече някой ще обърне внимание на проблема с детските градини и ясли в район "Триадица". Това каза за Агенция "Фокус" организаторът на подписката Михаела Стоянова. Тя уточни, че преди няколко дни Георги Ангелов - председател на Младежко обединение в БСП – Триадица, се свързал с нея и е подкрепил инициативата, като е изявил желание да помогне да се съберат колкото може повече подписи. „Аз съм една от майките, за чиито деца се оказа, че няма място в държавните ясли в София, по-специално в "Триадица". Така и като дойде време за детска градина пак се оказа, че няма място за нас. В началото бях изключително учудена от това, което се случва, като се има предвид колко е ниска раждаемостта в България. Би трябвало държавниците да направят така, че поне това нещо да е уредено в държавата, но се оказа, че не е така. Реших, че няма смисъл повече да си мълчим, защото докато си мълчим, няма да се променят нещата“, допълни тя. „Забелязах, че след като направих подписката само за втори или трети ден има над 350 подписа към момента. С надеждата да се променят нещата. Забелязахме, че този проблем не е само в "Триадица", а явно е за цяла София. Това, което днес организираха младежите от БСП-"Триадица", беше протест в тази връзка, за да можем да съберем повече подписи. Доколкото разбрах, там на мястото има някакъв терен, на който е трябвало да се построи детска градина, така била обещала общината. Но към този момент няма детска градина“, каза още Михаела Стоянова. „Колкото повече подписи, толкова повече някой ще обърне внимание на този проблем. Идеята е тези подписи да бъдат внесени в Община Триадица и след това да поискаме да построят повече детски градини на територията на общината. Съответно някой после да се сети и за цяла София. На протеста може би имаше около 20 човека. Оттук нататък няма да бързаме да подаваме нищо, искаме да съберем максимален брой подписи, за да можем да покажем на управниците, че повече не може да е така“, допълни още майката.
Теодора ПАТРОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП-София: Млади социалисти от столицата участваха в протест за повече места в детските градини в „Триадица“

БСП-София: Млади социалисти от столицата участваха в протест за повече места в детските градини в „Триадица“

23 Февруари 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. Членове на Младежко обединение в БСП - Триадица, както и други младежи от столичната организация на БСП се включиха в протест под надслов "Срещу липсата на места в детските градини в София". Организатор на инициативата е Михаела Стоянова, млада майка, живееща в района със своето семейство. Това съобщиха от пресцентъра на ГС на БСП-София.
От години районният кмет на „Триадица“ обещава да бъде изградена детска градина на улица "Иван Кирков" в квартал „Манастирски ливади“, а строежът на такава все още не е започнал.
Днес протестиращите се събраха точно на мястото, където би трябвало да се изгради детското заведение, за да отрежат символично лентичката на обекта.
„Събираме подписи в подкрепа на изграждането на детска градина на това място. За няколко дни сме събрали 350 подписа, продължаваме да търсим подкрепа от гражданите на столицата“, сподели Георги Ангелов - председател на МО в БСП - Триадица.
„Проблемът с недостига на места в детските градини и яслите в столицата е основна тема вече над 10 години. Това показва липса на управленска визия от страна на управляващите в столицата, както и липса на воля за промяна в София“, каза лидерът на младите социалисти в столицата Петко Димитров.
Инициативата е част от кампанията на Младежко обединение в БСП - София „24х24“. Целта ѝ е младежите да насочат вниманието към проблемите на всеки един район в столицата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП - София: Млади родители от „Триадица“ ще протестират срещу липсата места в детските градини и ясли в района

БСП - София: Млади родители от „Триадица“ ще протестират срещу липсата места в детските градини и ясли в района

23 Февруари 2019 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. По инициатива на младите социалисти от столичния район „Триадица“, ще се проведе протест срещу липсата на места в детските градини и ясли в района. Това съобщиха от пресцентъра на БСП - София. Акцията е в подкрепа на млади родители, които са организирали петиция, в която само за два дни са се сключили над 300 граждани. Те ще поставят 3 въпроса на районния кмет Николай Терзиев:
- защо за миналата година на територията на района имаше само 50 свободни места в детските ясли;
- защо за поредна година се обещава, че ще се строят така нужните за жителите на района детски градини и ясли, но това така и не се случва, а общинските терени си стоят обрасли и запустели;
- ще започне ли изобщо в близко бъдеще строеж на нови детски градини и ясли или те ще останат мираж.
Събитието ще се проведе от 11.00 до 14.00 часа, в ж.к. „Манастирски ливади”, на улица “Иван Кирков”, блок 10 А.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.