НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Взгляд“: Китай помага на Русия да внася разделение в ЕС

„Взгляд“: Китай помага на Русия да внася разделение в ЕС

29 Март 2019 | 01:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Китай активно купува и разделя Европа. Така могат да оценят резултатите от неотдавнашното посещение на Си Дзинпин в редица страни от ЕС. Освен сключването на колосални търговски договори, тази визита има и политически компонент - и в този смисъл действията на Пекин очевидно са в полза на Москва, анализира руският вестник „Взгляд“.
Икономическата намеса на Китай в Европейския съюз започна отдавна, но сега не беше особено забележима. В края на краищата, това не беше извършено чрез безсрамен натиск (както правят американците), а чрез тихо пълзене в обещаващи проекти, но без достатъчно пари.
Пробата на Пекин може да се счита стартирането на формата 16 + 1 във Варшава през 2012 г. Това са споразуменията за търговско, икономическо и инвестиционно сътрудничество на 16 страни от Централна и Източна Европа, които някога са били в социалистическия лагер (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Македония, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения) и Китай. 11 от горепосочените са членове на ЕС, но ръководството на ЕС не възпрепятства сключването на сделката. Напротив, въздъхва с облекчение: самото финансиране от „Общността на 28-те“ за подкрепа на икономиките на източноевропейските държави нямаше необходимият обем.
Китайците умеят да чакат. Почти до 2018 г. Пекин прехвърляше инвестициите си в Европа много предпазливо, в незабележими части, натрупвайки дялови участия в транспортната мрежа на различни страни (главно акциите на морски пристанища на Гърция, Италия, Испания и някои други). И след като започнаха да оказват влияние върху политиката на превоза на товари в Стария свят, реши да обърна внимание на технологичните предприятия на ЕС. И в този момент инициативата на Доналд Тръмп за „връщане на величието на Америка“ излезе на преден план. Тръмп наложи високи мита върху стоки, доставяни на Съединените щати от Европейския съюз, като продължава да настоява европейците да купуват американски стоки на преференциални условия. Европа се сблъска в търсене на изход - и тогава Поднебесната империя дойде на помощ.
Общата инвестиция на китайските държавни компании и банки в страните от ЕС през 2018 г. достигна 60,4 млрд. долара (малко повече от 52,760 млрд. ввро). В сравнение с 2017 г. размерът на инвестициите се е увеличил с 82%.
"Китай реши да се ориентира към Стария свят, като се има предвид, че инвестициите там ще бъдат безопасен и привлекателен бизнес", заяви испанският El Confidencial през януари 2019 година. - Европейските изглеждат още по-значими, ако вземем предвид факта, че световните преки чуждестранни инвестиции в Китай са спаднали с повече от 45% през миналата година до 108,2 млрд. долара (около 94,52 млрд. евро). Едно просто изчисление показва, че на Европа се падат 56% от общите средства, инвестирани от Пекин в различни икономики по света. "
В петте най-големи държави, които са получили най-много средства от Китай, четири са в Европа, а три от тях са ЕС: Португалия, Финландия, Нидерландия и Обединеното кралство. В Париж и Берлин прозвуча тревога: парите на азиатския гигант влязоха в Европейския съюз, но минаха през основните й „акционери-концесионери“ - Германия и Франция. Ангела Меркел и Емануел Макрон се ангажираха активно да предложат на своите партньори в ЕС „да се страхуват от китайските подаръци. Лидерите на ЕС предупреждават, че азиатските пари могат да разделят единството на Европа - но на практика не предлагат друг капитал.
Останалата част от Европа - Италия, Гърция, Унгария и други страни, останали по този начин назад, разбраха, че няма причина да „чакат за услуги“ от Европейския съюз и открито започнаха да търсят алтернативи. В списъка на първите две места са Китай и Русия.
Изборът на страните, които да посети Си Дзинпин по време на пътуване до Европа от 21 до 26 март не може да се нарече случаен. Италия, с дясното си популистко правителство, днес не е просто камъче в обувката на Европейския съюз, а на практика центърът, който се противопоставя на оста Берлин-Париж. Китай използва финансовите трудности на Рим, не само за да спечели, но и за да укрепите позицията си в Европа и да създадете Апенински плацдарм, от който да води по-нататъшна атака срещу Стария свят.
Франция е "по-малкото зло" от двата гранда в ЕС. По-гъвкава, поради по-слабата икономическа стабилност, отколкото в Германия, и наличието на точки на натиск, които могат да бъдат натиснати я прави подходящ избор. Не бива да се забравя и влияние чрез Париж върху Берлин.
В Рим Си Дзинпин подписа 29 споразумения на обща стойност 2,8 милиарда евро. В днешно време, може би не това не са Бог знае какви пари. Но сред тези 29 документа има един, все още не изразен с конкретни цифри, но е фундаментален. Това е меморандум за намерения, с който Италия стана първата държава в света G7, която се съгласи да участва в глобалния проект „Един пояс - един път“.

Досега „Новият Път на коприната“ се разпростираше до Близкия изток, Азия и Северна Африка, а сега крайната му (временно, разбира се) точка е Апенинският „ботуш“. Със своите пристанища в Генуа и Триест. Италия се превръща в ключова страна за доставката на стоки от Европа към останалата част от света и от останалия свят към Европа.
Ясно е, че Китай няма да спре дотук, тъй като гръцкото пристанище Пирея и испанската морска порта във Валенсия са под контрола на държавни дружества от КНР. За Италия „влизането в „Пояса“ означава да се получи добър шанс да се измъкне от големите дългове (държавният дълг на страната е 131% от БВП).
Останалите 28 договора включват взаимодействие в онлайн търговията, селското стопанство, банкирането, сателитните комуникации и т.н. Италия има шанс да се възстанови икономически. Не е нужно да сте ракетен учен, за да предполагате, че утре заради този шанс ще дойдат много от нейните другари в нещастие от Европейския съюз. Според анализаторите на Morgan Stanley, китайските банки с държавно участие могат да отпуснат 1,3 трилиона долара при преференциални условия за държави и компании, които желаят да участват в проектите от инициативата „Един подпис – един път“
След това Cи отиде в Париж и би могло да се каже, на белия кон на победителя, готов да предложи своята помощ в борбата на ЕС срещу отвъдморските рекетьори.
Емануел Макрон, въпреки цялата си наполеонова природа, не се осмели да преговаря с представител на азиатския гигант сам и повика "момчетата от двора" - германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това е красив ход: да се чувства по-уверен и да намекне на немския колега, - ние също сме тук, за да се погрижим за вашите икономически интереси. Цялото европейско трио в един глас информира китайския посетител, че по принцип те харесват „Пътя“ и „Пояса“,. Но на Пекин трябва да е ясно, че "такива въпроси не се решават прибързано".
Президентът Cи разбира всичко съвършено и измисли козове под формата на предложения, които не могат да бъдат отказани. Китайският лидер е подписал договор с концерна "Еърбъс" за закупуване на 300 самолета (34 милиарда евро). Китай, ако някой не знае, доскоро беше един от основните клиенти на американския "Боинг". През 2017 г. тази компания за производство на самолети продава на Поднебесната империя около 20% от продукцията си.
Митническата война на Пекин с Вашингтон и два разбити „Боинга“ предизвикаха рязък завой в китайското въздушно пространство.
Освен това Париж и Пекин подписаха споразумения за изграждането на вятърна електроцентрала в Китай от френски фирми (1 милиард евро), 10 нови морски плавателни съдове (1,2 милиарда евро), създаването на френско-китайски инвестиционен фонд (1 милиард евро), доставки на френски селскостопански продукти и др. Общият пакет възлиза на 40 милиарда евро. След това по-мекият Макрон заяви, че “подписаните споразумения вдъхват надежда, че европейците скоро ще вземат участие в глобални проекти в Китай”. Си реши да се въздържи от коментар по този въпрос.
Няма съмнение, че Германия е била в плановете на пътуването на китайския лидер към Европа също не случайно. Изглежда, Си, на първо място, се надява да събуди някаква немска ревност към французите („ на тях им наливат пари, а на нас не“ , Но в Берлин, по негово мнение, те все още не са готови и затова има смисъл да бъдат насочени с „желязна ръка към щастието“ и да изчакат „клиентът да узрее“.
Китайска експанзия във формата, в която се осъществява, е от полза на Русия. Първо, парите на Пекин могат да укрепят отделните държави-членки на ЕС, но съюзът като цяло не се обединява, а напротив, се разделя. В края на краищата, всяка от държавите в Европа, които са в контакт с Поднебесната империя, действа главно в техните собствени интереси. В ситуация, в която националните приоритети са по-високи от всички европейски, за Русия е много по-лесно да взаимодейства със специфични държави и правителства на страните от ЕС.
Второ, движенията за национална самоидентификация стават все по-силни в държавите, които забогатяват поради китайските инвестиции. Което, от своя страна, все повече идва с идеи за отмяна на наложените на Русия санкции и че „е по-добре да се търгува с Москва, отколкото да бъдем враждебни”.
Трето, Европа, подхранвана от Китай, постепенно се превръща от съюзник на Вашингтон в негов съперник. И така, светът се движи към установяването на многополярност, един от полюсите на които Русия планира да стане.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Меркел поиска от Китай повече „реципрочност“ в търговията и инвестициите

AFP: Меркел поиска от Китай повече „реципрочност“ в търговията и инвестициите

26 Март 2019 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Париж. Германският канцлер Ангела Меркел във вторник призова китайския президент Си Дзинпин да предложи повече „реципрочност“ по отношение на търговията и инвестициите между Китай и Европа и по-конкретно за огромната китайска инициатива „Един пояс, един път“, предава AFP.
Инициативата е „много важен проект“ и „ние, европейците, искаме да имаме роля в него“, каза Меркел на пресконференция в Париж.
„Това трябва да доведе до реципрочност и ние имаме малко проблеми да я открием“, обясни германският канцлер след разговори със Си, френския Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Си Дзинпин заяви, че Китай и ЕС „вървят напред“ въпреки „подозренията“

AFP: Си Дзинпин заяви, че Китай и ЕС „вървят напред“ въпреки „подозренията“

26 Март 2019 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Китай Си Дзинпин заяви във вторник, че Китай и Европейският съюз „вървят напред“, но двата търговски блока трябва да преодолеят „подозренията“, предава AFP.
„Разбира се, че има различия и конкуренция, но това е позитивна конкуренция“, заяви Си на пресконференция в Париж. „Вървим напред заедно. Не трябва да оставяме да ни водят подозренията и постоянно да гледаме назад“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Макрон призова китайския президент да уважава единството на ЕС

AFP: Макрон призова китайския президент да уважава единството на ЕС

26 Март 2019 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон призова китайския си колега Си Дзинпин да „уважава единството на Европейския съюз“ и призова за „примерни отношения“ между Европа и Китай по време на съвместна пресконференция на двамата, предава AFP.
"Никой не е наивен, но ние уважаваме Китай и сме решени да водим диалог и сътрудничество и естествено очакваме нашите основни партньори да зачитат единството на Европейския съюз и ценностите, които той има и носи в света," каза Макрон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лидерите на Китай, Франция, Германия и ЕС обсъждат подобряването на отношенията в Париж

AFP: Лидерите на Китай, Франция, Германия и ЕС обсъждат подобряването на отношенията в Париж

26 Март 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Париж. Лидерите на Китай, Франция, Германия и ЕС трябва да се срещнат в Париж във вторник за "безпрецедентни" преговори за подобряване на връзките, въпреки нарастващите тревоги за огромните инвестиции на Пекин в Европа, отбелязва AFP.
Това се случва преди срещата на върха ЕС-Китай следващия месец в Брюксел и един ден, след като китайският президент Си Дзинпин подписа редица сделки с Франция, включително голям договор за самолети.
На лъскава държавна вечеря в понеделник вечерта френският президент Емануел Макрон каза, че се надява да изгради "ново глобално управление" с Китай и ще обсъди това на "безпрецедентната среща с германския канцлер и председателя на Европейската комисия".
„Това, което правим сега, е важен жест. Това е свидетелство за дълбоката ви привързаност към сътрудничеството на Китай с Европа ... и моето желание да изградя силна Европа", каза той на Си.
Германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се присъединят към двамата лидери в Елисейския дворец, за да проучат "точките на сближаване" между двата търговски гиганта.
В понеделник Китай и Франция подписаха дузина сделки за ядрена енергия, културен обмен и чиста енергия, а Пекин се ангажира да закупи и 290 самолета Airbus A320 и 10 самолета A350 от европейския конгломерат Airbus.
Поръчката, първоначално за 184 А320 за 13 китайски авиокомпании, бе обявена за първи път по време на държавното посещение на Макрон в Китай през януари 2018 година.
Всички сделки, включително една за износ на френски замразени пилета за Китай, възлизат на общо 40 млрд. долара.
Посещението на Си представлява особено предизвикателство за Макрон, който иска да задълбочи връзките на ЕС с Китай, като същевременно се противопостави на нарастващото глобално влияние на Пекин.
В изказване след разговорите със Си в понеделник, Макрон призова за "силно европейско-китайско партньорство", добавяйки, че това трябва да се основава на "силна многостранност" и "честна и балансирана" търговия.
Междувременно Си подчерта, че "обединена и просперираща Европа се вписва в нашето виждане за многополюсен свят".
"Китай винаги ще подкрепя европейската интеграция и нейното развитие", добави той в изявление пред пресата.
Около 200 гости, включително френският актьор Ален Делон, който е широко известен в Китай, френският композитор на електронната музика Жан-Мишел Жар и китайската актриса Гонг Ли присъстваха на държавната вечеря в понеделник.

„Новият път на коприната“

По-рано по време на своето пътуване Си посетил Италия, която стана първата държава от Г-7, която се присъедини към огромния китайски инфраструктурен проект "Нов път на коприната", който предизвика неспокойствие в САЩ и Европейския съюз.
Макрон обяви, че Франция и Китай ще си сътрудничат по редица инвестиционни проекти в някои от страните, участващи в инициативата, което е огромно начинание за свързване на Азия с Европа.
Участието на Италия идва въпреки опасенията относно проекта на други европейски държави, които се притесняват от нарастващото влияние на Китай.
Си настоява, че проектът ще бъде двупосочна улица за инвестиции и търговия.
Но комисарят по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер в интервю за вестник през уикенда изрази "загриженост, че в Италия и други европейски страни инфраструктурата от стратегическо значение като енергийни мрежи, високоскоростни железопътни линии или пристанища вече не са европейски, а в китайски".
Недоверието на Европа към китайския телекомуникационен гигант Huawei, който ще се превърне в доминиращ играч в мобилните технологии от следващо поколение 5G в световен мащаб, също е емблематичен за все по-напрегнатите отношения.
САЩ оказват натиск върху европейските съюзници да не използват технологията на Huawei, заявявайки, че това създава риск за сигурността, тъй като потенциално позволява на Пекин да има достъп до чувствителни комуникации.
Досега Франция не е изключила използването на технологията Huawei.
Освен че обръща внимание на търговското сътрудничество и стратегическите въпроси със Си, Макрон е призован да се справи с случая с Менг Хонгвеи, китайския бивш шеф на базираната във Франция полицейска агенция Интерпол.
Съпругата на Менг не се е чувала със съпруга си, откакто той бе арестуван в Китай преди близо шест месеца. В неделя се разбра, че тя е писала на Макрон с молба да засегне изчезването му пред Си.
Смята се, че Менг е изправен пред обвинения в корупция.
Въпреки многото източници на търкания, Франция иска да ангажира Китай като по-близък партньор, тъй като Вашингтон става по-изолационистка при политиката на Тръмп "Америка на първо място".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон и Си Дзинпин призоваха за засилване на европейско-китайското сътрудничество, подписаха договри за 40 млрд. евро, търсят формула за нов световен ред

AFP: Еманюел Макрон и Си Дзинпин призоваха за засилване на европейско-китайското сътрудничество, подписаха договри за 40 млрд. евро, търсят формула за нов световен ред

25 Март 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентите на Китай и Франция Си Дзинпин и Еманюел Макрон призоваха за засилване на сътрудничеството между Европейския съюз и Китай във време на нарастваща нервност от огромните инвестиции на Пекин на континента, отбелязва AFP.
В изказване в Елисейския дворец след преговорите със Си, Макрон призова за „силно партньорство между Европа и Китай“, като добави, че то трябва да е на основата на „силна многостранност“ и „честна и балансирана“ търговия.
От своя страна китайският лидер подчерта, че „обединена и просперираща Европа се вписва в нашето виждане за многополюсен свят“.
„Китай винаги ще подкрепя европейската интеграция и нейното развитие“, добави той в изявление пред пресата.
Изявленията последваха подписването на дузина сделки за ядрена енергия, културен обмен, чиста енергия и огромен договор, в който Китай ще купи 290 самолета Airbus A320 и 10 самолета A350 от европейския конгломерат Airbus.
Поръчката, първоначално за 184 А320 за 13 китайски авиопревозвача, първо бе обявена по време на визитата на Макрон в Китай през януари 2018 година.
Всички сделки, включително една за френския износ за Китай на замразено пиле, възлизат на общо 40 млрд. долара.
Разговорите в понеделник идват ден преди друга среща в Париж, този път между Макрон, Си, германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за да проучат „точките на сближаване“ между двата търговски гиганта.
В Брюксел следващия месец ще се състои среща на високо равнище между ЕС и Китай.
По-рано по време на своето пътуване Си посети Италия, която стана първата държава от Г-7, която се присъедини към огромния инфраструктурен проект „Нов път на коприната“ на Китай, който предизвика неспокойствие в САЩ и Европейския съюз.
Макрон обяви също, че Франция и Китай ще си сътрудничат по редица инвестиционни проекти в някои от страните, които предлагат стъпки в този нов Път на коприната.
В понеделник сутринта Макрон и Си се срещнаха край Триумфалната арка, където поставиха венец при гроба на Незнайния воин, по-специално в чест на 140 000 китайски работници, които допринесоха за успеха на Франция в първата световна война.
Разговорите в Елисейския дворец по-късно засегнаха въпроси като изменението на климата, сътрудничеството и бизнес сделките, заявиха представители на френското президентство.
В понеделник вечерта Макрон ще е домакин на държавна вечеря за Си с около 200 гости, включително френския актьор Ален Делон, който е широко известен в Китай.
В интервю за вестник "Ница-Матин", след като прие Си на вечеря на френската Ривиера, Макрон бе предположил, че съвместните преговори „ще ни позволят да установим обща дефиниция за нов международен ред“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Италия и Китай подписват необвързващ протокол за новия „Път на коприната“

AFP: Италия и Китай подписват необвързващ протокол за новия „Път на коприната“

23 Март 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия в събота подписа "необвързващ" протокол с Китай за участие в новия "Път на коприната" на Пекин, който се простира от Азия до Европа, предава AFP.
По този начин Италия стана първата страна от Г-7, която се присъедини към този проект, който предизвиква тревога в САЩ и Европейския съюз, тъй като Китай се стреми към по-голяма световна роля.
Гостуващият китайски президент и италианският премиер Джузепе Конте присъстваха на церемония по подписването на 29 меморандума за разбирателство, за които италианските медии заявиха, че са на стойност от 5 до 7 милиарда евро.
"Ние сме наясно, че този меморандум за разбирателство крие рискове, както и възможности," каза министърът за икономиката Микеле Герачи, който е прекарал десет години в Китай.
Критиците твърдят, че амбициозните морски, железопътни и пътни проекти на Пекин са "хищнически" и преобладаващо подкрепят Китай и китайски компании.
В петък Си Дзинпин отхвърли категорично конфликт на интереси след разговори с италианския си колега Серджо Матарела.
"Китай иска търговията да се движи в двете посоки, както и инвестициите", подчерта Си.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times:Италия посреща Си Дзинпин с кралски почести

The New York Times:Италия посреща Си Дзинпин с кралски почести

23 Март 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Рим. Президентът Си Дзинпин пристигна в петък на тридневна официална визита в Италия. До президентския дворец той и съпругата му бяха съпроводени от кавалерийски екскорт, почест, която се отрежда в тази страна на кралски особи, пише вестник The New York Times.
Италия премахна всички прегради пред световната икономическа суперсила, която обещава милиарди инвестиции и търговски сделки срещу официално подписване на споразумение за ново разклонение на китайския Път на коприната.
В Рим на държавната вечеря за Си и съпругата му Андрея Бочели изнасяше серенада, докато в Брюксел лидерите на Франция, Германия и Европейския съюз се съвещаваха как да укрепят отбранителната сила на Европа срещу онова, което обявиха за икономическо нашествие на Китай.
Невъзможността да се свържат двете сцени оголи разделенията и наперженията в Европа, попаднала в схватката на търговската война между САЩ и Китай, докато се опитва да намери собствените си ориентири и своето място и да заяви силата си в опасно променливата епоха на неустойчиви геополитически алианси и ограничаване на американското присъствие.
“Китай играе важна роля в нашите разделения“, заяви от Брюксел президентът на Франция Еманюел Макрон пред репортерите в петък и добави, че Европейският съюз най-после се пробуди за Китай: „периодът на европейската наивност приключи!“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Макрон, Меркел, Юнкер и Си Дзинпин ще се срещнат във вторник в Париж

AFP: Макрон, Меркел, Юнкер и Си Дзинпин ще се срещнат във вторник в Париж

21 Март 2019 | 21:49 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон ще проведе търговски и климатични преговори във вторник с китайския си колега Си Дзинпин и германският канцлер Ангела Меркел, съобщава AFP.
Към лидерите ще се присъедини и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като ще се стремят да намерят „точки на сближаване между Европа и Китай“, заявиха от офиса на Макрон.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.