НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Петя Аврамова: За подобряване на пътната инфраструктура в област Смолян е необходима реализацията на  пет приоритетни обекта

Министър Петя Аврамова: За подобряване на пътната инфраструктура в област Смолян е необходима реализацията на пет приоритетни обекта

26 Март 2019 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Смолян. Министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви, че за подобряване на пътната инфраструктура в област Смолян е необходима реализацията на пет приоритетни обекта. Това заяви в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на Граждански диалог за регионалното развитие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. По думите й, това са 3,5 км от обходния път на Чепеларе, изграждане на тунел по път Смолян – Средногорци – Рудозем, с цел да се преодолее остра крива с радиус 30 градуса, рехабилитация на 22 км от пътя Рудозем – Смолян, рехабилитация на 22 км от пътя Средногорци – Мадан – Златоград – Бенковски. Този път е връзка между ГКПП „Рудозем – Елидже“ и граничните пунктове „Златоград“ и „Маказа“. Необходима е рехабилитация на 36 км от пътя Гоце Делчев – Доспат – Борино – Девин. Министър Аврамова поясни, че по отношение на обходния път на Чепеларе АПИ ще заложи в инвестиционната се програма актуализиране на проекта за трите участъка, на които е разделен и строителството при осигурени финансови средства по предварителни разчети ще струва около 17 млн. лв., които трябва да бъда осигурени в бюджета на АПИ.
Министърът съобщи, че язовир „Пловдивци“ край Рудозем е напълно готов и се очаква да бъде назначена Държавна приемателна комисия за пускането му в експлоатация. Тя отбеляза още, че „Пловдивци“ е първият язовир за питейни нужди, построен в България през последните 30 години. Към него е изградена и модерна пречиствателна станция за питейни води. Новото съоръжение ще подобри водоснабдителните услуги за около 40 000 жители на общините Рудозем и Мадан. Инвестицията е на стойност 47,4 млн. лв., а финансирането е по Проекта за развитие на общинската инфраструктура, който се изпълнява от 2010 г. със заем от Световната банка.
Министър Аврамова посочи, че на територия на област Смолян ще се инвестират и над 91 млн. лв. за модернизация на ВиК мрежата. Проектът се осъществява с безвъзмездна помощ в размер на 68,2 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ и включва изграждане или рехабилитация на 22 км водопроводи и 46 км канализация. Ще се модернизира и пречиствателната станция за отпадъчни води в Смолян. Тя припомни още, че през октомври 2018 г приключиха дейностите по аварийното укрепване на срутището по главния път Смолян – Мадан, край село Тикале и, че до момента е изградена анкерна стена с размери 7 на 100 метра. Монтирана е 1400 кв. метра високоякостна мрежа, има изградена допълнителна предпазна ограда, като извършените дейности са за малко над 1 млн. лв. „Обсъждаме възможността дали да вървим по пътя за обявяване на обществена поръчка и възлагане на строителство или поради създадените неудобства и затваряне на част от пътното платно, да търсим съкратен вариант и да бъде възложено с изготвен технологичен проект на фирмата, която има договор с АПИ за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа. Ще обсъдим тази възможност с ръководството на АПИ, така че да се опитаме в максимално кратки срокове да затворим свлачището, да се изгради джоб-стена, каквато трябва да има по мнението на експерти и която окончателно да затвори този процес на срутището. Обмисляме вариантите и ще намерим най-краткия път, за да може проблемът да бъде решен“, каза още министър Аврамова.
Министър Аврамова каза, че по два договора, финансирани по програмата „ИНТЕРРЕГ България – Гърция“ ще се реализират близо 10 км от пътя Средногорци – Рудозем, който е основна пътна връзка на община Рудозем с областния град Смолян. По отсечката ще преминава бъдещия трафик от ГКПП „Рудозем – Елидже“. Ще се реконструира отсечката от края на село Средногорци до края град Рудозем , както и част от обходния път на града. Там ще преминава трафикът от бъдещия ГКПП „Елидже“. Предвиден е ремонт на 7 моста, 10 подпорни стени, виадукт 200 метра, подобряване на настилки и отводняване, каза още министър Аврамова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Мелемов, кмет: Проектите, които се реализират в община Смолян по ОП „Региони в растеж“, са на стойност 21 млн. лв.

Николай Мелемов, кмет: Проектите, които се реализират в община Смолян по ОП „Региони в растеж“, са на стойност 21 млн. лв.

26 Март 2019 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Смолян. Проектите, които се реализират в община Смолян по ОП „Региони в растеж“ са на стойност 21 млн. лв., като такъв ресурс никога не е разпределян в региона за такъв кратък период. Това заяви кметът на Смолян Николай Мелемов по време на Граждански диалог за регионалното развитие, в който участва и министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Ние се постарахме да насочим тези проекти към важни за града обекти, които ще дадат ново качество на живот на хората. От тях 5 млн. лв. са за ремонт на улици и надлези в града. Повечето от тях са в жилищни комплекси, които не са ремонтирани повече от 40 години, а надлезите бяха опасни. Средствата са за кварталите „Невястата“ и „Нов център“. Дотук има санирани почти 50 жилищни блока, 12 се предстои да бъдат санирани и има още 50, които чакат одобрение. Факт е, че Смолян е планински град, зимата е дълга и тази програма е много важна за нас. Ефектът е голям, обхваща много хора и се надяваме, че реализацията на програмата ще продължи“, отбеляза кметът Мелемов.
Той уточни, че се правят инвестиции и в образователната сфера. Изградени са нови спортни площадки на две училища в града, ППМГ се санира и сега се довършва спортната зала, която тази година ще бъде завършена. „В социалното сфера ще бъдат построени 36 жилища за социално слаби и дневен център за хора с деменция. Това са важни придобивки, защото обхващат социално слаби хора с нужди. По ОП „Региони в растеж“ ще имаме и други по-малки обекти, но е факт, че сме се постарали тези всички обекти да са важни за населението и ефекта, който се постига с реализирането на тези проекти ще стигне до всеки един от нас“, поясни Мелемов. Той припомни, че в предишния програмен период се усвоени пари за пространството около болницата, за централна градска част в Устово и Стар център. Мелемов подчерта, че европейските пари повишават качеството на живот и стандарта на населението и без градът трудно ще се развива.
Кметът подчерта, че от встъпването му в длъжност като кмет местните данъци са намалени и оттогава не са увеличаване, защото Смолян е прекрасен град, но доходите на хората са ниски и това е проблем. „Стремежът е с тези европейски пари и с помощ от държавата да достигнем качеството на живот и то да стане европейско и хората тук да имат условия и качество на живот като във всеки европейски град. Реализацията на тези проекти е важна за нас и се надяваме хората да оценяват това, защото един обект като се построи иска и поддръжка. Трябва да учим децата си да ги поддържат и да ги учим на естетика. Досега не са влизали толкова много пари в града и се надявам всичко това да бъде в полза на гражданите на Смолян“, каза още Николай Мелемов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Министър Петя Аврамова участва в граждански диалог за регионалното развитие в града

Смолян: Министър Петя Аврамова участва в граждански диалог за регионалното развитие в града

26 Март 2019 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Смолян. Граждански диалог на тема регионалното развитие с участието на министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова се провежда в Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Форумът е част от платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“. В него участват и народните представители от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов, областният координатор на ГЕРБ и кмет на Смолян Николай Мелемов, кметове на общини и на кметства от Смолянска област, както и граждани.
Областният управител Недялко Славов заяви, че като политически лица отдават голямо значение на срещи от подобен род – лице в лице, защото на база на непосредствения контакт, се градят политиките и това, което хората задават като приоритети, помага да се градят решения за проблемите от регионите. „Смятам, че чрез оперативните програми успяваме чрез инвестиции в пътища, градска среда, енергийна ефективност, обновяване на обществени сгради. Европа е в нашия дом – ние чувстваме Европа близо до нас благодарение на оперативните програми – „Региони в растеж“ и Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България, които са управлявани от МРРБ. Тези програми показаха, че Европа не е толкова далече от нас, тя е част от начина, по който ние разрешаваме нашите проблеми“, поясни Славов. Той отбеляза, че инвестициите в област Смолян не са за подценяване, а в следващите месеци предстоят още много такива. По думите на областният управител, общините Смолян, Девин и Златоград са преките бенефициенти и са отличници в национален мащаб.
Кметът на Смолян Николай Мелемов благодари на министър Аврамова за участието във форума и подчерта, че около 80% от работата му като кмет и от взаимодействията с правителство и министерства, минава през МРРБ. „Такава е спецификата на областта и общината и основните проблеми се решават в това министерство. Благодаря за доброто сътрудничество, което надявам се вижда от нашите съграждани. Чрез днешната среща се дава възможност за диалог между фирмите и съгражданите, в който може да се поставят всички въпроси от ежедневието ни. Сътрудничеството ни е в множеството оперативни програми и се опира до конкретен диалог, за да се решават проблемите“, каза още Мелемов.
Народният представител и председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Даниела Дариткова каза, че и изключително важно да се представят пред жителите на област Смолян като екип на изпълнителна, законодателна власт и властта в региона, която решава проблемите в региона. „Важно е да изтъкнем постигнатото, защото може да усетим Европа до нас чрез програмите на европейското законодателство. Вярвам, че успешната ни съвместна работа ще направи още по-ефективно използването на тези средства. Те имат пряка връзка и към здравеопазването. Сред тях са големите проекти в областната болница за над 8 млн. лв., в болницата в Златоград за около 4 млн. лв. За настоящия период се реализира проектът за модернизация на спешната помощ за 163 млн. лв. Всичко това показва пряката връзка на оперативните програми и здравеопазването“, допълни д-р Дариткова.
Министър Петя Аврамова заяви, че с екипа от Смолян, който присъства на форума работи с голямо удоволствие. Тя подчерта, че те са много упорити, искащи и настояващи и нетъпрящи възражение. „Когато има работещи хора, каквото са те тогава се случват нещата. Област Смолян е една от отличните по изпълнение на инфраструктурни проекти и тук е и първия бенефициент по Оперативна програма „Околна среда“ за България“, каза още министър Аврамова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.