НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Петя Аврамова: За подобряване на пътната инфраструктура в област Смолян е необходима реализацията на  пет приоритетни обекта

Министър Петя Аврамова: За подобряване на пътната инфраструктура в област Смолян е необходима реализацията на пет приоритетни обекта

26 Март 2019 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Смолян. Министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви, че за подобряване на пътната инфраструктура в област Смолян е необходима реализацията на пет приоритетни обекта. Това заяви в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на Граждански диалог за регионалното развитие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. По думите й, това са 3,5 км от обходния път на Чепеларе, изграждане на тунел по път Смолян – Средногорци – Рудозем, с цел да се преодолее остра крива с радиус 30 градуса, рехабилитация на 22 км от пътя Рудозем – Смолян, рехабилитация на 22 км от пътя Средногорци – Мадан – Златоград – Бенковски. Този път е връзка между ГКПП „Рудозем – Елидже“ и граничните пунктове „Златоград“ и „Маказа“. Необходима е рехабилитация на 36 км от пътя Гоце Делчев – Доспат – Борино – Девин. Министър Аврамова поясни, че по отношение на обходния път на Чепеларе АПИ ще заложи в инвестиционната се програма актуализиране на проекта за трите участъка, на които е разделен и строителството при осигурени финансови средства по предварителни разчети ще струва около 17 млн. лв., които трябва да бъда осигурени в бюджета на АПИ.
Министърът съобщи, че язовир „Пловдивци“ край Рудозем е напълно готов и се очаква да бъде назначена Държавна приемателна комисия за пускането му в експлоатация. Тя отбеляза още, че „Пловдивци“ е първият язовир за питейни нужди, построен в България през последните 30 години. Към него е изградена и модерна пречиствателна станция за питейни води. Новото съоръжение ще подобри водоснабдителните услуги за около 40 000 жители на общините Рудозем и Мадан. Инвестицията е на стойност 47,4 млн. лв., а финансирането е по Проекта за развитие на общинската инфраструктура, който се изпълнява от 2010 г. със заем от Световната банка.
Министър Аврамова посочи, че на територия на област Смолян ще се инвестират и над 91 млн. лв. за модернизация на ВиК мрежата. Проектът се осъществява с безвъзмездна помощ в размер на 68,2 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ и включва изграждане или рехабилитация на 22 км водопроводи и 46 км канализация. Ще се модернизира и пречиствателната станция за отпадъчни води в Смолян. Тя припомни още, че през октомври 2018 г приключиха дейностите по аварийното укрепване на срутището по главния път Смолян – Мадан, край село Тикале и, че до момента е изградена анкерна стена с размери 7 на 100 метра. Монтирана е 1400 кв. метра високоякостна мрежа, има изградена допълнителна предпазна ограда, като извършените дейности са за малко над 1 млн. лв. „Обсъждаме възможността дали да вървим по пътя за обявяване на обществена поръчка и възлагане на строителство или поради създадените неудобства и затваряне на част от пътното платно, да търсим съкратен вариант и да бъде възложено с изготвен технологичен проект на фирмата, която има договор с АПИ за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа. Ще обсъдим тази възможност с ръководството на АПИ, така че да се опитаме в максимално кратки срокове да затворим свлачището, да се изгради джоб-стена, каквато трябва да има по мнението на експерти и която окончателно да затвори този процес на срутището. Обмисляме вариантите и ще намерим най-краткия път, за да може проблемът да бъде решен“, каза още министър Аврамова.
Министър Аврамова каза, че по два договора, финансирани по програмата „ИНТЕРРЕГ България – Гърция“ ще се реализират близо 10 км от пътя Средногорци – Рудозем, който е основна пътна връзка на община Рудозем с областния град Смолян. По отсечката ще преминава бъдещия трафик от ГКПП „Рудозем – Елидже“. Ще се реконструира отсечката от края на село Средногорци до края град Рудозем , както и част от обходния път на града. Там ще преминава трафикът от бъдещия ГКПП „Елидже“. Предвиден е ремонт на 7 моста, 10 подпорни стени, виадукт 200 метра, подобряване на настилки и отводняване, каза още министър Аврамова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Мелемов, кмет: Проектите, които се реализират в община Смолян по ОП „Региони в растеж“, са на стойност 21 млн. лв.

Николай Мелемов, кмет: Проектите, които се реализират в община Смолян по ОП „Региони в растеж“, са на стойност 21 млн. лв.

26 Март 2019 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Смолян. Проектите, които се реализират в община Смолян по ОП „Региони в растеж“ са на стойност 21 млн. лв., като такъв ресурс никога не е разпределян в региона за такъв кратък период. Това заяви кметът на Смолян Николай Мелемов по време на Граждански диалог за регионалното развитие, в който участва и министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Ние се постарахме да насочим тези проекти към важни за града обекти, които ще дадат ново качество на живот на хората. От тях 5 млн. лв. са за ремонт на улици и надлези в града. Повечето от тях са в жилищни комплекси, които не са ремонтирани повече от 40 години, а надлезите бяха опасни. Средствата са за кварталите „Невястата“ и „Нов център“. Дотук има санирани почти 50 жилищни блока, 12 се предстои да бъдат санирани и има още 50, които чакат одобрение. Факт е, че Смолян е планински град, зимата е дълга и тази програма е много важна за нас. Ефектът е голям, обхваща много хора и се надяваме, че реализацията на програмата ще продължи“, отбеляза кметът Мелемов.
Той уточни, че се правят инвестиции и в образователната сфера. Изградени са нови спортни площадки на две училища в града, ППМГ се санира и сега се довършва спортната зала, която тази година ще бъде завършена. „В социалното сфера ще бъдат построени 36 жилища за социално слаби и дневен център за хора с деменция. Това са важни придобивки, защото обхващат социално слаби хора с нужди. По ОП „Региони в растеж“ ще имаме и други по-малки обекти, но е факт, че сме се постарали тези всички обекти да са важни за населението и ефекта, който се постига с реализирането на тези проекти ще стигне до всеки един от нас“, поясни Мелемов. Той припомни, че в предишния програмен период се усвоени пари за пространството около болницата, за централна градска част в Устово и Стар център. Мелемов подчерта, че европейските пари повишават качеството на живот и стандарта на населението и без градът трудно ще се развива.
Кметът подчерта, че от встъпването му в длъжност като кмет местните данъци са намалени и оттогава не са увеличаване, защото Смолян е прекрасен град, но доходите на хората са ниски и това е проблем. „Стремежът е с тези европейски пари и с помощ от държавата да достигнем качеството на живот и то да стане европейско и хората тук да имат условия и качество на живот като във всеки европейски град. Реализацията на тези проекти е важна за нас и се надяваме хората да оценяват това, защото един обект като се построи иска и поддръжка. Трябва да учим децата си да ги поддържат и да ги учим на естетика. Досега не са влизали толкова много пари в града и се надявам всичко това да бъде в полза на гражданите на Смолян“, каза още Николай Мелемов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Министър Петя Аврамова участва в граждански диалог за регионалното развитие в града

Смолян: Министър Петя Аврамова участва в граждански диалог за регионалното развитие в града

26 Март 2019 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Смолян. Граждански диалог на тема регионалното развитие с участието на министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова се провежда в Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Форумът е част от платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“. В него участват и народните представители от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов, областният координатор на ГЕРБ и кмет на Смолян Николай Мелемов, кметове на общини и на кметства от Смолянска област, както и граждани.
Областният управител Недялко Славов заяви, че като политически лица отдават голямо значение на срещи от подобен род – лице в лице, защото на база на непосредствения контакт, се градят политиките и това, което хората задават като приоритети, помага да се градят решения за проблемите от регионите. „Смятам, че чрез оперативните програми успяваме чрез инвестиции в пътища, градска среда, енергийна ефективност, обновяване на обществени сгради. Европа е в нашия дом – ние чувстваме Европа близо до нас благодарение на оперативните програми – „Региони в растеж“ и Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България, които са управлявани от МРРБ. Тези програми показаха, че Европа не е толкова далече от нас, тя е част от начина, по който ние разрешаваме нашите проблеми“, поясни Славов. Той отбеляза, че инвестициите в област Смолян не са за подценяване, а в следващите месеци предстоят още много такива. По думите на областният управител, общините Смолян, Девин и Златоград са преките бенефициенти и са отличници в национален мащаб.
Кметът на Смолян Николай Мелемов благодари на министър Аврамова за участието във форума и подчерта, че около 80% от работата му като кмет и от взаимодействията с правителство и министерства, минава през МРРБ. „Такава е спецификата на областта и общината и основните проблеми се решават в това министерство. Благодаря за доброто сътрудничество, което надявам се вижда от нашите съграждани. Чрез днешната среща се дава възможност за диалог между фирмите и съгражданите, в който може да се поставят всички въпроси от ежедневието ни. Сътрудничеството ни е в множеството оперативни програми и се опира до конкретен диалог, за да се решават проблемите“, каза още Мелемов.
Народният представител и председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Даниела Дариткова каза, че и изключително важно да се представят пред жителите на област Смолян като екип на изпълнителна, законодателна власт и властта в региона, която решава проблемите в региона. „Важно е да изтъкнем постигнатото, защото може да усетим Европа до нас чрез програмите на европейското законодателство. Вярвам, че успешната ни съвместна работа ще направи още по-ефективно използването на тези средства. Те имат пряка връзка и към здравеопазването. Сред тях са големите проекти в областната болница за над 8 млн. лв., в болницата в Златоград за около 4 млн. лв. За настоящия период се реализира проектът за модернизация на спешната помощ за 163 млн. лв. Всичко това показва пряката връзка на оперативните програми и здравеопазването“, допълни д-р Дариткова.
Министър Петя Аврамова заяви, че с екипа от Смолян, който присъства на форума работи с голямо удоволствие. Тя подчерта, че те са много упорити, искащи и настояващи и нетъпрящи възражение. „Когато има работещи хора, каквото са те тогава се случват нещата. Област Смолян е една от отличните по изпълнение на инфраструктурни проекти и тук е и първия бенефициент по Оперативна програма „Околна среда“ за България“, каза още министър Аврамова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.