НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Младен Григоров, кардиолог: Вредите от смяната на времето са многократно повече, отколкото ползите

Проф. Младен Григоров, кардиолог: Вредите от смяната на времето са многократно повече, отколкото ползите

30 Март 2019 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. Вредите от смяната на времето са многократно повече, отколкото ползите. Това каза в седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ кардиологът проф. Младен Григоров. Той отбеляза, че смяната на времето причинява стрес на организма, като се нарушава циркадния ритъм, а адаптацията към промяната отнема около 10 дни. „Циркадният ритъм е свързан със сърдечната дейност, пулса и кръвното налягане. При смяната на времето се нарушава адаптацията на организма, което е неприятно като усещане. Променя се времето за сън - не можем да заспим, защото е светло, будим се по тъмно“, допълни проф. Младен Григоров. По думите му през времето на адаптация е възможно хората да бъдат по-нервни, по-напрегнати, да имат сърцебиене или необичайни промени в кръвното налягане. Според проф. Григоров най-уязвими от смяната на времето са невротиците, които имат изострени проблеми с нервната система, както и сърдечно болните, докато младите хора понасят ситуацията по-лесно. За да се избегне дискомфорта, трябва постепенно приспособяване към новото време, каза още кардиологът. „Наблюдава се и пролетната умора, тъй като до голяма степен резервите на организма през зимата се изчерпват. Това е характерно и за целия животински свят“, добави проф. Младен Григоров. Според него смяната на времето се отразява също на работоспособността и активността на хората. „Вредите са многократно повече, отколкото ползите. Абсолютно смяната на времето не си заслужава, доколкото знам и пестенето на енергия също е съвсем скромно“, отбеляза проф. Младен Григоров.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП:  Предвижда се всяка държава-членка в ЕС да избере дали да остане в лятно или в зимно часово време

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Предвижда се всяка държава-членка в ЕС да избере дали да остане в лятно или в зимно часово време

30 Март 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. Засега се предвижда, всяка държава-членка в ЕС да избере дали да остане в лятно или в зимно часово време. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по повод смяната на часовото време от зимно към лятно. „Целта е всички държави в Европейския съюз да спрат да сменят часовото време. Европейската комисия направи едно безпрецедентно проучване с европейските граждани, над 4, 5 млн. взеха участие в него. Над 85 % от тях ясно заявиха, че предпочитат да се спре смяната на часовото време“, посочи евродепутатът. Емил Радев припомни, че преди 40 години целта на въвеждането на смятаната на часовото време е била свързана с опити за пестене на електроенергия. „Но, например в една България, ние спестяваме от смяната на часовото време около 12 часа работа на атомната електроцентрала или това прави около 50 стотинки, които всеки един български гражданин пести за една година. Виждаме, че ефектът не е толкова голям вече“, изтъкна той. „Докато редица изследвания доказаха, че смяната на часовото време вреди на човешкия организъм. След смятана на часовото време зачестяват сърдечно-съдовите заболявания, инфаркти и инсулти. Също така, 40% от европейските граждани, скоро след смяната на часовото време се оплакват и от безсъние“, отбеляза Радев. По думите му веднага след смяната зачестяват и пътно-транспортните произшествия. „Не можем да правим компромис със здравето на 500 млн. европейски граждани. Това винаги е било водещо. От тук нататък, със спиране на смяната ще подобрим и ще отпаднат тези опасности пред здравето на европейските граждани. Надяваме се да се синхронизират всички други области, които могат да бъдат проблем, като телекомуникации и транспорт“, поясни евродепутатът. „Всичко това, смятам, в рамките на една година ще успее да се напасне, така че да няма никакви трудности след отмяната за смяна на часовото време“, допълни Радев.

Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: През есента на 2020 г. ще бъде последната смяна на часовото време

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: През есента на 2020 г. ще бъде последната смяна на часовото време

30 Март 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. През есента на 2020 г. ще бъде последната смяна на часовото време. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по повод смяната на часовото време от зимно към лятно. Той припомни, че първоначално комисията е предложила последната преместване на стрелките да е бъде през 2019 г. „Но при дебатите в ЕП и Съвета се видя, че държавите-членки не са готови толкова бързо да спрат смяната на часовото време. Затова предложението беше есента на 2020 г., да бъде последната смяна на часовото време. Така, че до 2021 г. вече да не сменяме стрелките два пъти в годината, а всяка държава да остане на часовото време, което избере“, обясни евродепутатът. Според него синхронизирането на времето в цяла Европа ще бъде един много труден процес. „Именно затова подходът не беше регламент, който да влезе задължително във всяка една държава-членка, а да бъде директива, защото примерно Скандинавските държави, по-северните като Германия, за тях предпочитанията са да бъде стандартното време“, изтъкна той. „Докато проучванията, които са направени в южните държави, включително и в България, предпочитанията са да останем в лятно часово време и това е обяснимо. Ние сме туристическа държава, колкото по-дълъг е денят, толкова по-добре за бизнеса и за туристите“, допълни Емил Радев.
По думите му най-засегнатите сектори от смяната на часовото време са транспорта и тези, свързани с производителността. „При смяната на часовото време, работниците и служителите непосредствено след промяната се чувстват нетрудоспособни. Производителността на труда е нарушена. Има проблеми като безсъние и всичко това вреди на здравето“, допълни още той.

Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БДЖ: Преминаването от зимно към лятно часово време ще засегне разписанията на 29 влака в нощта срещу неделя

БДЖ: Преминаването от зимно към лятно часово време ще засегне разписанията на 29 влака в нощта срещу неделя

30 Март 2019 | 07:34 | Агенция "Фокус"
София. Предстоящата смяна на часовото време, в нощта срещу неделя, ще наложи промени във времепътуването на общо 29 влака. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ. При преминаването от зимно към лятно часово време всички влакове, които се движат след 03.00 ч., ще генерират виртуално 60 минути закъснение в нощта между 30 март 2019 г. и 31 март 2019 г.
Смяната на часовото време тази година ще засегне 11 бързи влака, един международен влак, 9 пътнически влака, както и 8 крайградски влака. Тези композиции ще се движат с коригирани разписания, тъй като при разминаването с други влакове в еднопътни участъци, се предизвикват промени и в техните разписания от порядъка на 10-15 мин.
Поради тази причина няма да бъдат осъществени връзките на общо 8 влака, основно на пътуващите с нощните композиции, във възелни гари с влакове по други направления, които се движат в сутрешните часове в интервала между 05.00 ч.- 07.00 ч.
Влаковете, които ще се движат с коригирани разписания, пътуват по направленията основно на нощните влакове: София-Варна /през Горна Оряховица и Карлово/, Пловдив-Варна, София-Пловдив-Бургас, Повеляново-Добрич-Кардам, както и единични влакове Мездра-Видин, Самуил-Силистра, Самуил-Русе.
Подробна информация за разписанията на влаковете клиентите на националния железопътен превозвач могат да получат от служителите на гишетата „Информация” и билетните каси в железопътните гари и бюра в страната или на националния информационен телефон 0700 10 200.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Миро Рахнев, хомеопат: Смяната на зимното с лятното часово време не оказва реално влияние върху човешкия организъм

Миро Рахнев, хомеопат: Смяната на зимното с лятното часово време не оказва реално влияние върху човешкия организъм

28 Март 2019 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Бургас. Според мен смяната на зимното с лятното часово време не оказва реално влияние върху човешкия организъм. Това каза за Радио „Фокус“ - Бургас Миро Рахнев, хомеопат и психотерапевт. „Тук става въпрос за смяната на един астрономически час, но в действителност при разлика от повече часове е напълно нормално да се обърка усещането за светлата и тъмната час на деня“, каза още Рахнев. По думите му тогава това започва доста трудно да се възприема от организма, чисто физиологично и чисто физически и е необходим голям период на адаптация. „Аз лично считам, че промяната с един час не е толкова драматична и по-скоро това е социален аспект, който може да натовари човек психически и от там да почувства сериозен дискомфорт“, каза още психологът. Според Рахнев е истина, че адаптационният интервал при здравия човек, за да се отърси от липсата на концентрация или отпадналост е необходима около седмица. „Това се случва при един здрав човек, но ако е болен проблемът става съвсем различен. Много тежко приемат смяната на времето хората страдащи от сърдечни заболявания или ендокринни заболявания“, заяви Рахнев. Според него те са доста по-чувствителни и това е свързано с промяната в начина им на живот на чисто психологическо ниво, дори промяната за прием на лекарства. „На мен връщането на часовника ми е доста неприятно и ако зависи от мен бих го отменил. Не ми е ясно каква е ползата от всичко това. Факт е, че дългото слънчево греене се отразява положително на човешката психика и ако работим по-дълго време през светлата част от деня ще имаме по-големи възможности да си оползотворяваме времето навън и сред природата, ще се чувстваме по-жизнени. Но когато нощта е по-дълга от деня, хората са принудени да стоят по-дълго в къщите си и това действа негативно на психиката“, каза още Рахнев.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселина Пичурова, психолог: Смяната на часовото време увеличава стреса в организма и натоварва психиката на хората

Веселина Пичурова, психолог: Смяната на часовото време увеличава стреса в организма и натоварва психиката на хората

28 Март 2019 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Смолян. Смяната на часовото време и резките промени във времето безспорно се отразяват върху здравето и работоспособността на хората. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян психологът Веселина Пичурова. В съвременния живот на българина е страшно забързан и голяма част от хората работят на две-три места, за да могат да плащат разходите си и една такава промяна във времето страшно много стресира организма и натоварва и психиката на хората, отбеляза Пичурова. По думите й, това е причина за намаляване на работоспособността, стресът и безсънието се увеличават все повече. Времето за сън вече е недостатъчно, хората се будят по-напрегнати. Психологът уточни, че смяната на часовото време влияе на хората с хронични заболявания и най-вече на тези с повишено кръвно налягане и сърдечни заболявания. Пичурова отбеляза, че умората сред хората вече е хронична, а не се наблюдава само т. нар. пролетна умора. „Тя е налице през всичките сезони, тъй като липсата на време за почивка допринася тази умора да се усеща през всички сезони от годината“, посочи, Пичурова. За да се преодолеят неразположенията в началото на пролетта и неудобствата, свързани с промяната на часовото време, тя препоръчва да се отделя време за разходки сред природата, да се приема повече вода, да има активно движение, да се обърне внимание на здравословното хранене и да има повече положителни емоции.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Миро Рахнев, хомеопат: Ако се наблюдават по-продължително време симптоми на повишена умора, може това да се дължи на някакъв вид заболяване

Миро Рахнев, хомеопат: Ако се наблюдават по-продължително време симптоми на повишена умора, може това да се дължи на някакъв вид заболяване

28 Март 2019 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Бургас. Ако се наблюдават по-продължително време симптоми на повишена умора и намалена физическа активност, може да това да се дължи на някакъв вид заболяване. Това каза за Радио „Фокус“ - Бургас Миро Рахнев, хомеопат и психотерапевт. Според думите му в такъв случай специалистът трябва да бъде много прецизен и точен в самото диагностициране. „Да, симптомите на пролетната умора включват умора, понякога човек може да изпадне в някакъв вид апатия, да се чувства малко по-депресивен, както и да бъде по-плачлив, раздразнителен или да не може да се концентрира, ако работи някаква творческа работа“, добави специалистът. Според Рахнев някой хора губят сън, физическа активност и това е свързано обикновено с преминаване от единия сезон в другия. Според Рахнев симптомите на умора могат да започнат още от есента, да продължат през зимата и да стигнат чак до късна пролет. „Препоръчвам преди всеки да си постави т.нар. самодиагноза да си направи някои рутинни изследвани , с които да се изключи възможността от по-сериозни заболявания и от там нататък да действа на този принцип“, заяви хомеопатът и добави, е кръвната картина би могла да покаже определени нива на хемоглобин или броя на червените кръвни клетки. Разчитането на показателите би могъл да го свърши личният лекар. „Конкретно за терапията, то това не е заболяване, а може да се нарече състояние. Поради тази причина няма и лечение към чувството на „пролетна умора, по-скоро бих препоръчал въвеждане на някои промени в начина на живот, храненето. При един добър хранителен режим ние бихме могли това да си спестим. Затова е важно диетата да бъде максимално балансирана, да има в нея достатъчно количество – минерали, витамини, фибри“, каза още той. По думите на Миро Рахнев неблагоприятно е и действието на големите количества захар. Те могат да бъдат причина за образуване на вещества, които стимулират определени възпалителни процеси.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Миро Рахнев, хомеопат и психотерапевт: През пролетта често се случва човек да получи спад на жизнената си енергия или да започне да губи своя ресурс

Миро Рахнев, хомеопат и психотерапевт: През пролетта често се случва човек да получи спад на жизнената си енергия или да започне да губи своя ресурс

28 Март 2019 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Бургас. През пролетта, особено в началото на сезона, често се случва човек да получи спад на жизнената си енергия или да започне да губи своя ресурс. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Миро Рахнев, хомеопат и психотерапевт. Според специалиста това състояние често е свързано със замаяност. „В този случай хората често търсят проблема на биологично ниво, което не е точно така“, отбеляза Рахнев. Психотерапетът добави, че това състояние, нар. още пролетна умора, може да се причисли към т.н. ефективни разстройства или наричани още сезонни разстройства с промяната от един сезон към друг. „Но трябва да се има предвид, че и със самото си хранене, ние можем да подкрепим имунната система и всички възстановителни процеси за преминаването от един сезон в друг, в случая от зимен към летен“, заяви психотерапевтът.
Според Рахнев често се случва, тъй като през зимата се консумират повече въглехидрати и мазнини, ниският прием на енергия и на протеин да потисне имунните функции, имунитетът да започне да се дестабилизира и оттам да се получи т.н. „пролетна умора“. „Започва да се получава дефицит на определени количества витамини, затова е добре да се приемат някакъв вид хранителни добавки, което е част от адаптационния процес“, добави хомеопата. Според него това състояние на сезонна умора засяга предимно младите хора, но може да се наблюдава при всички възрасти. „Определено тези нарушения, които се случват през определените периоди на годината засягат предимно жените. Това е т.н. хормонален дисбаланс, при който организма започва да се повлиява“, заяви Рахнев и добави, че вероятноnjпо време на зимните месеци нивата на серотонина или т.н. хормон на щастието намалява, тъй като за производството му е нужна слънчева и това води до чувство на изтощение в началото на самата пролет.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Сител" (Македония): ЕП премахва смяната на часовото време от 2021 година

"Сител" (Македония): ЕП премахва смяната на часовото време от 2021 година

26 Март 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Европейският парламент решава, че се слага края на сезонната смяна на часовото време. Според предложеното изменение страните, които възнамеряват да останат постоянно през лятото, ще трябва да продължат своите часовници през последната седмица на март 2021 г., докато тези, които предпочитат зимата, трябва да го направят през последната седмица на октомври 2021 година, информира македонския телевизионен канал "Сител".
След днешното гласуване Европейският парламент е готов за по-нататъшни преговори със Съвета на министрите.
„Преди да се определи какво ще бъде часовото време по подразбиране, държавите-членки трябва да проведат обществена консултация, за да вземат предвид мнението на гражданите, както и при определяне на часовите зони, географските фактори и особеностите на регионите в някои държави-членки.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември 2019
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.