НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Взгляд“ : Провалът на „руското дело“ ще отслаби още повече САЩ

„Взгляд“ : Провалът на „руското дело“ ще отслаби още повече САЩ

26 Март 2019 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският естаблишмънт има голяма болка - за две години работа специалният прокурор Мълър не можа да докаже, че президентът Доналд Тръмп е имал „руски връзки“. Как ще се развива борбата на американския президент срещу т. нар. „вашингтонско блато“ и как ще се отрази на политическото бъдеще на Съединените щати, анализира руският вестник “Взгляд“.
Доналд Тръмп празнува победата си - няма доказателства за неговите „руски връзки“. Фактът, който беше ясен за всеки нормален наблюдател, получи официално потвърждение.
Като се има предвид, че двугодишното разследване е предшествано от още една година и половина атаки срещу Тръмп на същата руска тема, може да се каже, че кампанията, продължила три години и половина, е приключила. Ако наистина е така.
Уви - не само за руско-американските отношения, но и за самия Доналд Тръмп - атаката срещу президента чрез „руски връзки“ ще продължи. Нито американският естаблишмънт , нито американските медии смятат, че тяхната борба срещу Тръмп е загубена. Те ще продължат да правят всичко, за да го дискредитират и да създадат невъзможни условия за работата на неговата администрация.
Толкова много усилия и време са изразходвани за „руската тема“, че никой няма да откаже от нея.Да не говорим, че веднага щом враговете на Тръмп изоставят “руския въпрос”, президентът ще премине към пълна контраатака. Той със сигурност ще призове за идентифициране и преследване на онези, които са измислили и поръчали цялата тази „руска история“. Това означава, че цялото това „блато във Вашингтон“ като цяло е двупартийно и безпартийно предприятие, което не крие омразата си към набиращия популярност Тръмп и възнамерява да го отстрани по всякакъв начин.
Въпреки че поръчителите се „давят в блатото", Тръмп може да се фокусира върху три ключови фигури от правителството на САЩ от 2016 г., президента Обама, вицепрезидента Байдън и техния партиен кандидат Клинтън. За да се стигне до факта, че един от тях (или всички заедно) е истинският поръчител на кампанията срещу Тръмп – ето я новата цел на собственика на Белия дом. Или поне да намери потвърждение, че са знаели за заговора срещу Тръмп и не са го спрели.
Но дори ако Тръмп не успее да направи това, той получава отлична възможност да говори за това през цялата година и половина преди изборите. Оттеглянето на Хилъри няма да му помогне, но е напълно възможно да покаже Байдън като престъпник и лъжец. Тръмп, който е фаворит на изборите през 2020 г. и преди публикуването на доклада на Мълър, сега още повече укрепи шансовете си за преизбиране.
"Руското дело" има различни странични ефекти. Най-важното е да се подкопае доверието в американския елит като такъв и по-нататъшната поляризация на американското общество. Тръмп всъщност дойде на власт като анти-системен, антиелитен кандидат. И когато по-късно елитът се бореше да го свали, прибягвайки до такива евтини, но мощни атаки като „той работи за чужди страни“, това беше просто още едно потвърждение на фалшивостта и безпринципността на този елит.
И сега естаблишмънтът е загубил тази борба с Тръмп. Той даде допълнителен принос за обединяването на обикновени бели американци, недоволни от елита около президента, и влоши и без това лошата им репутация в страната. Кризата продължава - и въпреки че продължаващото използване на „руския въпрос“ само ще я влоши, враговете на Тръмп не могат да го откажат.
Парадоксално е, че използването на обвинения в отношенията с чужди държави във вътрешната политическа борба отслабва не толкова Тръмп, колкото държавата като такива. Защото то направи САЩ за посмешище в цял сват. Никой не вярва, че Тръмп е човекът на Путин. Но всички виждат как политиците и медийните суперсили сериозно обсъждат тази глупост трета година. Това означава, че лидерите на различни страни по света заключават, че в Щатите ситуацията е толкова лоша, че във вътрешната политическа борба те са принудени да прибягват до много пресилени обвинения.
И, разбира се, иронията на съдбата е, че глобалистите, интернационалистите и противниците на независимостта и самоуправлението на Съединените щати обвиняват в измяна националиста Тръмп. Лицето, което обяви целта си да върне загубения от тях суверенитет (в полза на наднационални, глобалистки сили) към държавите, се атакува с подозрение за работа за чужденци. И кой? Тези, за които Съединените щати представляват интерес, само като основа за "световната революция", т.е. за изграждане на глобален атлантически световен ред.
Русия в този смисъл има точно обратния опит. Тя преживя реална, а не измислена намеса в нашите вътрешни работи от Съединените щати - и не само през 90-те години. Не става въпрос дори за президентските избори през 1996 г., за които американците пишат хвалебствени книги и заснемат същия филм, не за служители на ЦРУ в обкръжението на Чубайс (за което Путин му напомня). И с факта, че през 90-те години Щатите се опитаха да формират нов руски елит и продължават тези опити дори сега. Дори през 2011–2012 г. те се опитаха да окажат натиск върху руските власти и да се намесят в руските избори. Национализацията на елита, започнала от Путин, все още не е завършена - но като цяло Русия е възвърнала не само външната политика, но и вътрешния политически суверенитет.
И следователно за Русия, която е оцеляла от американската намеса, е двойно по-нелепо да слуша за "руските връзки" на Тръмп и за "руската намеса" в американските избори.
Реалната намеса, както добре знаем, води до зависимост и отслабване на страната. Или предизвиква реакция и действия, насочени към укрепване на суверенитета, изграждане на защита срещу вражеските действия и в крайна сметка за укрепването му.
В настоящия американски случай всичко е точно обратното, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Кремъл обяви, че е готов да подобри връзките със САЩ след доклада на Мълър

Yeni Safak: Кремъл обяви, че е готов да подобри връзките със САЩ след доклада на Мълър

26 Март 2019 | 06:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл обяви, че е готов да подобри връзките си със Съединените щати, но Вашингтон трябва да направи първата стъпка след приключването на разследването на САЩ за тайно споразумение между Доналд Тръмп и Русия на изборите през 2016 г., пише турският в. Yeni Safak.
Главният прокурор на САЩ Уилям Бар заяви в резюме, че специалният прокурор Робърт Мълър не е открил доказателства за тайни споразумения в разследването си.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Кремъл сравни „руското разследване“ на Мюлер с търсене на черна котка в тъмна стая

РИА Новости: Кремъл сравни „руското разследване“ на Мюлер с търсене на черна котка в тъмна стая

25 Март 2019 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков във връзка с края на разследването за „връзките“ на Доналд Тръмп с Русия си спомни философската сентенция, че е трудно да намериш черна котка в тъмна стая, особено ако тя не е там, предава РИА Новости.
„Времето тече. За съжаление, някои отвъд океана не разбират това“, добави още той.
Преди това Министерството на правосъдието на САЩ призна, че разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер не е разкрило таен сговор между Тръмп и неговия екип с Русия по време на предизборната кампания в САЩ през 2016 година.
В заключителния доклад даже се посочва, че щабът на американския лидер не е свързан с хакването на компютрите на Демократическата партия.
По този повод Тръмп заяви, че счита обвиненията в сговор за „най-смешните, които някога е чувал“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият дом: Тръмп няма проблем с публикуването на целия доклад на Мюлер

Белият дом: Тръмп няма проблем с публикуването на целия доклад на Мюлер

25 Март 2019 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп „няма проблем“ с публикуването на целия доклад на специалния прокурор Робърт Мюлер, разследващ предполагаемата руска намеса в президентските избори в страната от 2016 г. Това заяви пред журналисти прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс, предава AFP.
„Не мисля, че президентът има какъвто и да бил проблем с това. Той е повече от щастлив, ако някоИ от тези неща излезят, защото знае точно какво е направил и какво не се е случило, а сега - честно казано – и останалата част от Америка знае“, увери Сандърс при гостуване в телевизионно шоу.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Докладът на Мюлер не представи нищо ново в подкрепа на обвиненията срещу Русия

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Докладът на Мюлер не представи нищо ново в подкрепа на обвиненията срещу Русия

25 Март 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Резюмето за резултатите от разследването на специалния прокурор на САЩ Робърт Мюлер за предполагаемата руска намеса в президентските избори в страната от 2016 г. не съдържа нищо ново в обосновката за обвинението срещу Москва. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC.
„Видяхме някакъв вид резюме [на доклада на Мюлер], което обаче не казва нищо ново, освен признаването на липсата на тайно споразумение [между Москва и избирателния щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп]", подчерта пред журналисти Песков.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Разследването на руската намеса в САЩ: Какво разкри Мюлер и какво не?

Der Spiegel: Разследването на руската намеса в САЩ: Какво разкри Мюлер и какво не?

25 Март 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп може да си отдъхне с облекчение: специалният прокурор Робърт Мюлер не е открил доказателства за заговор с Русия по време на кампанията за президентските избори от 2016 г. Той обаче не успя да даде отговори на някои чувствителни въпроси, което е гаранция за това, че политическият спор в страната ще продължи, коментират в редакцията на водещото германско издание Der Spiegel.
Удовлетворението бе изписано на лицето на Доналд Тръмп – неговият триумф е пълен. „Жалко, че страната ни трябваше да премине през това“. И след това изречение, типично за нрава на настоящия лидер на Белия дом: „Честно казано, жалко, че вашият президент трябваше да премине през това“.
Така президентът на САЩ посрещна новината след необичайно спокоен уикенд, прекаран в имението му във Флорида. В продължение на почти 48 часа Тръмп - и с него почти цялата страна - чакаше това, което щеше да излезе наяве с доклада, който руският специален следовател Робърт Мюлер завърши в петък. Щеше ли да го оневини, или напротив? Дали този кошмар за нацията ще свърши – или пък тепърва ще започне?
В неделя следобед, главният прокурор на САЩ Уилям Бар, началникът на Мюлер, представи първото, „четиристранно" резюме на доклада за Русия с „основни заключения". Заглавието накара Белия дом да въздъхне с облекчение: няма доказателства, че екип на Тръмп е действал заедно с Русия за манипулиране на президентските избори в САЩ през 2016 г.
Процесът на импийчмънт, за който много критици на Тръмп мечтаят, е много далеч. Но докладът съвсем не означава, че демократите трябва да си почиват. Мюлер изрично отказа да „освободи” Тръмп от обвинението, че той се опитал да възпрепятства разследването на Русия.
Действителното съдържание на доклада на Мюлер остава в тайна: Бар не е цитирал буквално нито едно изречение от него, спомена само два непълни откъса.
Ето ключовите аспекти на доклада на Мюлер, представен от Бар:

1. Повлияла ли е Русия на изборите в САЩ през 2016 г.?

Да. Тази историческа, вече впечатляваща основа на доклада Мюлер, с която започна Бар, слага край на дебата. Мюлер официално потвърждава, че Москва е провеждала кампания за дезинформация, главно чрез социални медии, за да „влияе" на президентските избори в САЩ през 2016 г. В същото време, руското правителство „хакна успешно компютри и електронни писма от демократите и пусна откраднатите материали чрез различни посредници, включително платформата за разкриване на WikiLeaks“.

2. Имало ли е споразумение между екипа на Тръмп и Русия?

Не. Според Бар, Мюлер е освободил екипа на Трамп от подозрение по този въпрос. Нито един от помощниците на Тръмп не е имал обща кауза с Русия: „(...) разследването не е доказало, че членовете на екипа на кампанията на Тръмп са се наговорили или са се координирали с руското правителство в техните кампании", уверен е Мюлер.
Тази констатация попари самоуверността на демократите и левичарските американски медии. Но остава въпросът без отговор: Защо толкова много консултанти на Тръмп бяха привикани да свидетелстват под клетва през последните две години - когато всъщност е нямало какво да прикриват?

3. Опитвал ли се е Тръмп да възпрепятства съдебната система?

Според Бар, Мюлер няма „убедително" заключение по този въпрос, поради което министърът, след консултация със своя заместник Род Розенщайн, е приложил принципа „под съмнение на подсъдимия". Тук Бар цитира дословно: „(…) този доклад не заключава, че президентът е извършил престъпление, но не го и освобождава от подозрение“. Поради неясните доказателства Мюлер в крайна сметка се въздържа от официално решение на обвинението и оставя такова да бъде взето от Бар. А той се произнесе в полза на Тръмп. Въпреки това, не може да става въпрос за „цялостно и пълно освобождаване“, за което настоява президентът на САЩ.

4. Какво още откри Мюлер?

Не стана ясно. Резюмето на Бар дори се фокусира върху въпроса за вината на Тръмп. Но съдържанието на целия доклад на Мюлер, остава неизвестен.
Екипът на Мюлер, според Бар, е изслушал около 500 свидетели и е поискал информация от чужди правителства 13 пъти. Един свидетел не е било възможно да бъде изслушан лично – това е самият президент на САЩ Доналд Тръмп.
Бар накратко коментира 34 съдебни дела и признания, които Мюлер е завел през последните месеци. Например, 25 руснаци бяха обвинени в манипулиране на изборите и няколко съветници на Тръмп - в други престъпления (измама, укриване на данъци, пране на пари, лъжесвидетелстване). Сред тях са бившият съветник по сигурността Майкъл Флин, бившият шеф на кампанията на Тръмп Пол Манафорт и бившият му адвокат Майкъл Коен. Дори само това показва, че Тръмп е обграден с престъпници.

5. Какво следва?

Вероятно е политическата дискусия да продължи. Тръмп и републиканците виждат резюмето на Бар като ясна „победа". Тръмп отиде още по-далеч в неделя: той изопачи решението на Бар в негова полза и поиска разследване и на „другата страна“.
Демократите, от друга страна, настояват Бар да представи целия доклад на Мюлер, заедно с доказателствата. Те също искат да разпитат Бар и Мюлер под клетва. Спорът за публичното обявяване на действителния доклад на Мюлер би могъл да стигне до Върховния съд и да доведе до конституционна криза в САЩ.
В крайна сметка, политическият дебат трябва да бъде решен само на президентските избори през 2020 г. - ако темата все още изобщо интересува американските гласоподаватели.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Тръмп твърди, че разследването е било „незаконно“ и предположи, че демократите трябва да бъда разследвани

Independent: Тръмп твърди, че разследването е било „незаконно“ и предположи, че демократите трябва да бъда разследвани

25 Март 2019 | 02:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп описва разследването на Робърт Мълър за предполагаемо тайно споразумение между неговата предизборна кампания и Русия като „незаконно премахване”, като същевременно предлага демократите да бъдат разследвани, пише британският в. Independent.
Президентът твърди, че докладът представлява „пълно оневиняване“, когато всъщност Мълър конкретно заяви, че макар неговата проверка да не заключава, че президентът е извършил престъпление, той също не го оневинява.
Мълър не е решил дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието при проучването на Русия, а главният прокурор Уилям Бар и заместник-главният прокурор Род Розенщайн са определили, че доказателствата, събрани от Робърт Мълър са недостатъчни.
В обобщението на доклада на Мълър се казва, че специалният прокурор не намира кампанията на Тръмп или нейните съдружници да са „заговорничили“ с Русия в усилията й да повлияе на изборите през 2016 г.
„Тръмп заяви, без доказателства, че разследването е било „незаконно премахване, което се е провалило“.
Говорейки пред репортери преди да се качи на борда на Air Force One, за да се върне във Вашингтон от уикенд в частния си клуб във Флорида, президентът заяви: „Жалко е, че нашата страна трябваше да мине през това“.
Адвокатът на Тръмп Руди Джулиани каза, че докладът на Мълър е по-положителен, отколкото той е очаквал. „По-добре е, отколкото очаквах“, заяви Джулиани.
Джулиани и други извън правния екип на Тръмп заявиха в изявление: „Това е пълно оправдание на президента.“

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВЗГЛЯД: Мюлер признава липсата на тайни споразумения между Тръмп и Русия

ВЗГЛЯД: Мюлер признава липсата на тайни споразумения между Тръмп и Русия

25 Март 2019 | 00:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американското министерство на правосъдието, което изпълнява функциите на главна прокуратура на Съединените щати, обяви резултатите от разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер, които потвърдиха липсата на тайни споразумения между Москва и щабът на Доналд Тръмп по време на предизборната кампания през 2016 г, пише в. „ВЗГЛЯД“.
Председателят на правната комисия на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Джералд Надлер заяви, че главният прокурор Уилям Бар е предал на законодателите заключенията на Мюлер относно намесата на Русия в американските избори, съобщава ТАСС.
Ръководителят на американското министерство на правосъдието, Уилям Бар, уведоми ръководството на правните комисии на Сената и на Камарата на представителите на Конгреса, че след разследването на Мюлер не са издадени класифицирани обвинения.
В доклада изрично се посочва, че всички заключения „са оповестени публично“, и не се предполага представянето на „нови обвинения“.
Освен това Мюлер заключи, че американският президент Доналд Тръмп не е извършил никакви престъпления, които биха могли да се разглеждат като действия, насочени към възпрепятстване на правосъдието.
Припомняме, че в петък американският специален прокурор Робърт Мюлер приключи разследването за намесата, приписвана на Русия на американските избори.
По-рано Адам Шиф, ръководител на комисията по разузнаване на Камарата на представителите, заяви, че с оглед на резултатите от разследването на Мюлетр могат да бъдат предявени нови обвинения.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Джулиани заяви, че докладът на Мълър е „по-добър от очакваното“

Reuters: Джулиани заяви, че докладът на Мълър е „по-добър от очакваното“

25 Март 2019 | 00:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Адвокатът на президента Доналд Тръмп Руди Джулиани каза, че докладът на специалния прокурор Роберт Мълър за руската намеса по време на изборите през 2016 г. и дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието, е бил по-положителен, отколкото той е очаквал, съобщава агенция Reuters.
„По-добър е, отколкото очаквах“, заяви Джулиани, който, повтаряйки Тръмп, неуморно атакува Мълър и работата му, когато той започна да представлява президента миналата година.
Докладът на Мълър, според резюмето на главния прокурор на САЩ Уилям Бар, не откри никакви доказателства, че президентът Доналд Тръмп е заговорничил с Русия на изборите през 2016 г. Той също така не установи, че президентът е възпрепятствал правосъдието, въпреки че не го оправдава.
Бар каза, че той и заместник-главният прокурор Род Розенщайн са заключили, че няма достатъчно доказателства за възпрепятстване.
„Това е пълно реабилитиране на президента“, се посочва в изявление на Джулиани и други от правния екип на Тръмп.
Мълър прекара почти две години в разследване на твърдения, че Русия се е намесила на изборите през 2016 г.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Мълър оневини Тръмп: Няма руско споразумение, не възпрепятства правосъдието

Washington Examiner: Мълър оневини Тръмп: Няма руско споразумение, не възпрепятства правосъдието

24 Март 2019 | 23:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният прокурор Робърт Мълър заключи, че няма заговор между кампанията на Тръмп и Русия, но не реши дали президентът Тръмп възпрепятства правосъдието, пише в писмо до законодателите главният прокурор Уилям Бар, съобщава в. Washington Examiner.
„Разследването на специалния прокурор не установи, че кампанията на Тръмп или някой, свързан с нея, се е съюзил или координирал с Русия в усилията й да повлияе на президентските избори в САЩ през 2016 г.“, каза Бар в писмо, в което се описват заключенията на почти двугодишно разследване.
Мълър не даде заключение дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието по време на разследването, оставяйки на главния прокурор да реши това. Специалният прокурор заяви, че „докато този доклад не заключава, че президентът е извършил престъпление, той също не го оправдава”.
Бар разкри, че той и заместник-главният прокурор Род Розенщайн са установили, че няма „достатъчно“ доказателства, за да се определи дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието.
Белият дом нарича разкритията на Мълър „пълно оневиняване” на Тръмп.
„Специалният прокурор не е открил никакво споразумение и не е открил никакви пречки. Главният прокурор Бар и заместник-главният прокурор Розенщайн определиха, че няма пречки. Констатациите на министерството на правосъдието са пълна реабилитация на президента на Съединените щати“, се казва в изявление на говорителя на Белия дом Сара Сандърс.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Белият дом: Докладът на Мълър „напълно реабилитира“ Тръмп

AFP: Белият дом: Докладът на Мълър „напълно реабилитира“ Тръмп

24 Март 2019 | 22:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В първата си реакция относно подробностите, публикувани от политически взривоопасния доклад за връзките на Русия с Доналд Тръмп, Белият дом заяви, че президентът е напълно оневинен, съобщава AFP.
„Специалният прокурор не намери тайни споразумения и не е открил никакви пречки“, заяви говорителката на Тръмп Сара Сандърс.
„Констатациите на министерството на правосъдието са пълно освобождаване от отговорност на президента на Съединените щати“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: В Кремъл все още не са запознати с резултатите от разследването на Мълър

РИА „Новости“: В Кремъл все още не са запознати с резултатите от разследването на Мълър

24 Март 2019 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Москва. В Кремъл все още не са запознати с резултатите от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър по „руския случай“, заяви за РИА „Новости“ говорителят на президента Дмитрий Песков.
Американското министерство на правосъдието заяви в писмо до Конгреса, че разследването на Мълър не разкрива тайни споразумения или координация между американския президент Доналд Тръмп или неговия екип с Русия покрай изборите в САЩ през 2016 г.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Мълър не откри сговор между Тръмп и Русия на изборите през 2016 г.

РИА „Новости“: Мълър не откри сговор между Тръмп и Русия на изборите през 2016 г.

24 Март 2019 | 22:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният прокурор Робърт Мълър не е открил сговор или координация между американския президент Доналд Тръмп и неговия екип с Русия по време на предизборната кампания през 2016 г., съобщиха от министерството на правосъдието на САЩ, предава РИА „Новости“.
Разследването на Мълър също води до заключението, че щабът на Тръмп не е свързан с хакването на компютрите на членовете на Демократическата партия. Специалният прокурор хвърли отговорността за това на „хакери, контролирани от руските власти“.
Мълър добави, че неговият доклад за „руския случай“ не съдържа заключението, че Тръмп е извършил престъпление, но и не го оправдава. Специалният прокурор не може да заключи дали американският лидер се е опитал да възпрепятства правосъдието.
Русия многократно отрича твърденията за опити за влияние върху изборите в различни страни, като ги нарича неоснователни и необосновани. Владимир Путин заяви, че случаят за „руска намеса“ в американските избори е вътрешна вражда в САЩ и изрази надежда за развитието на отношенията между страните и за прекратяване на разследването.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рудолф Джулиани: Доналд Тръмп е в „забележително добро настроение“

Рудолф Джулиани: Доналд Тръмп е в „забележително добро настроение“

24 Март 2019 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Рудолф Джулиани, личният адвокат на президента Тръмп, заяви в неделя, че президентът е в „забележително добро настроение“, като Белият дом очаква заключенията на доклада на специалния прокурор Робърт Мюлер, пише електронното издание на американския вестник The Hill.
"Президентът е в доста добро настроение", каза Джулиани.
„Той никога не е ужасно притеснен от тези неща. Единственият път, когато президентът някога е бил притесняван, е, когато преследват други хора. Когато преследват хората, които работят с него, той чувства, че плащат много несправедлива цена ”, добави той.
Politico също съобщи в неделя, че старшите съветници, адвокати и приятели на Тръмп са му казали през уикенда, че не трябва да се притеснява в очакване заключенията на Мюлер. Тръмп прекара уикенда в резиденцията си „Мар-ла-Лаго“ в Палм Бийч, Флорида.
Мюлер, който разследваше намесата на Русия в президентските избори през 2016 г., представи своя заключителен доклад пред главния прокурор Уилям Бар. Обобщение на основните констатации на Мюлер би могло да се сподели с Конгреса и да се оповести веднага след уикенда според първоначалните информации.
Консерваторите до голяма степен празнуваха предаването на доклада на Мюлер и разкритията, че няма да издава допълнителни обвинения като доказателство, че Мюлер не е установил връзки на кампанията на Тръмп с Русия.
В неделя сутринта Тръмп прекъсна мълчанието си в социалната мрежа „Туитър“, продължило повече от 40 часа, като каза на последователите си "Добър ден" и написа лозунга си за кампанията "Направете Америка отново велика " с главни букви.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Нанси Пелоси е против закрито изслушване по доклада на Робърт Мюлер

Politico: Нанси Пелоси е против закрито изслушване по доклада на Робърт Мюлер

24 Март 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси ще се противопостави на провеждането на закрит брифинг за резултатите от разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер за намесата, приписвана на Русия на изборите в САЩ през 2016 г., ако такъв бъде предложен от Министерството на правосъдието на САЩ. Тя обяви това в събота по време на телефонна конференция с участието на демократите, контролиращи долната камара на законодателната власт, съобщи Politico, цитирайки източниците си в партията.
Според тях Пелоси е обещалa на демократите, че ще спре всякакви опити на Министерството на правосъдието да разкрие пред ограничен кръг от депутати подробностите по разследването зад затворени врати. Тя предположи, че Министерството ще предприеме подобна стъпка, за да не публикува подробностите по доклада. Пелоси също така изрази загриженост, че Министерството може да представи само пред лидерите на републиканците и демократите в двете камари на Конгреса данните от разследването. Всички участници в телеконференцията, отбелязва изданието, говориха за пълна прозрачност при информирането на законодателите за резултатите от разследването.
Politico изтъква, че демократите са убедени, че всички заключения, съдържащи се в доклада, трябва да им бъдат представени и публикувани. Те сравниха изискванията си за прозрачност с усилията на републиканците да получат подробна информация за разследването на ФБР във връзка със скандала около официалната кореспонденция на Хилари Клинтън, която, като ръководител на Държавния департамент е използвала лична електронна поща за служебни цели. След това републиканците успяха да получат хиляди текстови съобщения от служители на ФБР, участвали в разследването на Клинтън, както и записи на агенти, вътрешни имейли и хиляди файлове. Демократите наричат този случай прецедент, потвърждаващ валидността на техните призиви за пълна прозрачност на процедурите на Мюлер.
Лидерите на демократите в Камарата на представителите очакват от Министерството на правосъдието да им изпрати основните заключения на доклада на специалния прокурор в неделя или в понеделник. Председателят на правната комисия на долната камара на конгреса, Джеролд Надлър (от щата Ню Йорк), който вероятно ще бъде първият, който ще получи документа, заяви, че незабавно ще уведоми за това други законодатели. Той също така каза, че неговата комисия ще поиска от Министерството на правосъдието да запази цялата документация за разследването на Мюлер.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Възможно ли е докладът на Мюлер от „лов на вещици„ да се превърне в победа за Тръмп ?

AFP: Възможно ли е докладът на Мюлер от „лов на вещици„ да се превърне в победа за Тръмп ?

24 Март 2019 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп заяви, че Робърт Мюлер организира „лов на вещици“. Какво обаче би се случило, ако специалният обвинител се окаже добрата фея-кръстница, носеща късмет за нов мандат след 2020 година на сегашния президент? Въпросът задава в коментар световната агенция AFP.
Докладът на Робърт Мюлер за руските връзки на Тръмп се очаква от дълго време, но в петък беше предаден само на главния прокурор Уилям Бар. Някои нишки отсега водят към съдържанието му.
Основните му принципи отсега са кристално ясни.
Накратко Мюлер проверява дали Тръмп и неговата предизборна кампания от 2016-та не са в „един отбор“ с руски агенти и дали Тръмп ен се опитва да провали разследването.
Демократите, които контролират Долната камара на Конгреса вече започнаха да говорят за импийчмънт.
Но ако на теория един заклеймяващ доклад би могъл да е сигнал за предизвестената политическа смърт на Тръмп, доклад, който не успява да предложи нови сериозни схватки би могъл да се окаже повод за свръхнатоварена с гняв предизборна кампания за втори президентски мандат. В петък се получи и първият сигнал, които препраща към този втори сценарий. И той се съдържа в посланието, което отправи Мюлер, когато предаваше своя доклад – той не желае да повдига нови обвинения. А в изминалите две години вече обвини 34 души, сред които и шестима бивши съдружници на Тръмп.
Спекулациите обаче изобилстват и се разпространяват бързо – говори се, че той може да навлезе по-надълбоко в президентското близко обкръжение и да се насочи към зет му Джаред Кушнер и сина му Доналд Тръмп Младши. Естествено, първата реакция на Белия дом, минути след връчване на доклада, беше тиха.
От голф игрището в Палм Бийч, където Тръмп замина още рано в петък, чиновниците заявиха, че президентът няма предвидени в програмата си повече срещи с журналисти.

Битка за посланието

Бар заяви, че той може да изпрати послание до Конгреса с обобщение или „принципни заключения“.
Истинската битка ще е за исканията от Конгреса – и от по-голямата публика, да се предостави целият доклад, както и подкрепящите го правни документи.
Демократите са убедени, че разкритията на Мюлер могат да подхранят техните собствени силно политизирани проучвания. Те имат специален интерес да могат законодателите да ползват доклада преди Белия дом. Те са наясно, че в момента, в който Тръмп получи екземпляр от него, той ще използва очарованието на онлайн присъствието си, за да формира обществената представа за съдържанието на доклада.
През отминалата седмица Тръмп се похвали няколко пъти, че има вече над 100 милиона последователи на различни платформи, особено в Туитър, така той може да се представи като жертва на политическа вендета. Няколко пъти повтори „лов на вещици“ и поясни, че дори към „наркотрафикантите и трафикантите на хора“ се отнасят по-добре“.
Така че този доклад може да се окаже подаръка, който той очаква и от който има нужда, за да докаже че въпреки всичко именно той е правият.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Examiner: Какво правят ключовите играчи около доклада на Робърт Мюлер

The Washington Examiner: Какво правят ключовите играчи около доклада на Робърт Мюлер

23 Март 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Разследването на специалния съветник Робърт Мюлер относно намесата на Русия в изборите през 2016 г. най-накрая приключи и сега страната чака с затаен дъх да научи за констатациите на Робърт Мюлер, пише електронното издание на американския вестник The Washington Examiner .
Mоже да отнеме известно време, преди американците да са готови да научат плодовете на труда на специалния прокурор, тъй като докладът вече е в ръцете на Министерството на правосъдието и главния прокурор Уилям Бар.
Макар да не е ясно кога подробностите от доклада ще бъдат публикувани, се очаква Конгресът да научи за „основните заключения“ на Мюлер веднага след този уикенд.
И така, кои са някои от ключовите играчи около разследването на Мюлер, които очакват съдържанието на доклада:

Президентът Доналд Тръмп

Тръмп напусна Вашингтон в петък сутринта и замина за Флорида, където прекарва уикенда в резиденцията си в Палм Бийч, „Мар-а-Лаго“. Президентът не е казал нищо публично за края на разследването на Мюлер, което той нарича „лов на вещици“, водено от „ядосани демократи“.
Преди да напусне Белия дом, Тръмп повтори твърдението си пред репортерите, че между президентската му кампания през 2016 г. и Русия няма "тайно споразумение".
Засега президентът мълчи в социалната мрежа „Туитър“, която е основното му оръжие.

Главният прокурор Уилям Бар и заместник-главният прокурор Род Розенщайн

Бар е бил забелязан от репортери да напуска дома си и той пристигна в Министерството на правосъдието малко след това. Розенщайн също е в Министерството на правосъдието.
В писмо, изпратено до лидерите на Конгреса в петък, Бар каза, че може да представи "основните заключения" на специалния прокурор още през този уикенд. Не е известно обаче кога тази информация ще бъде изпратена на Капитолийския хълм.
Бар каза пред депутатите, че планира да се консултира с Розенщайн и Мюлер, за да "определят каква друга информация от доклада може да бъде предоставена на Конгреса и обществеността в съответствие със закона".

Специалният прокурор Робърт Мюлер

Разследването на Мюлер е обвито в тайна, а слуховете за предстоящото й заключение достигнаха до обществеността в края на седмицата.
Край на слуховете сложи обявяването на доклада, като стана ясно, че допълнителни обвинения не се очакват
След като докладът беше предаден, Мюлер бе забелязан в ресторант във Вашингтон, в петък вечер.
Питър Кар, говорител на канцеларията на специалния прокурор, каза, че Мюлер "ще приключи дейността си през следващите дни".
„Малък брой служители ще останат да съдействат за приключване на дейността на офиса за определен период от време“, каза Кар.

Демократите от Конгреса

Законодателите на Капитолийския хълм са в процес на изчакване, като очакват публикуването на основните заключения на доклада.
Според докладите, председателят на парламента Нанси Пелоси и демократите от Конгреса ще имат в събота следобед конферентен разговор, за да обсъдят стратегията си около доклада и следващите стъпки. Редица демократи, включително Пелоси и лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър, призовават Бар да представи пълния доклад на Мюлер на разположение на обществеността и да предаде на Конгреса основната му документация.
Бар, Пелоси и Шумър предупредиха: "Не трябва да даваме на президента Тръмп, неговите адвокати или неговия персонал какъвто и да е" предварителен преглед "на констатациите или доказателствата на Мюлер.

<Ь> Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Доналд Тръмп и Конгресът се подготвят за доклада на Робърт Мюлер

The Hill: Доналд Тръмп и Конгресът се подготвят за доклада на Робърт Мюлер

23 Март 2019 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Тръмп и Конгресът се подготвят за заключенията на разследващия доклад на Робърт Мюлер, който е внесен в петък в Министерството на правосъдието, пише електронното издание на американския вестник The Hill.
Главният прокурор Уилям Бар е получил поверителния доклад, но неговото съдържание остава неизвестно както на президента, така и на американската общественост. Законодателите на Капитолийския хълм ще видят заключенията на Мюлер веднага след този уикенд.
Докладът ще представлява много важен тест за Тръмп, който последователно твърди, че не е имало тайни споразумения между неговата кампания и Москва и редовно определя разследването като партизански „лов на вещици“.
Мюлер прекара почти две години в проучване на връзките между кампанията на Тръмп и Русия и евентуално възпрепятстване на правосъдието.
Демократите от Конгреса незабавно оказаха огромен натиск върху Бар, за да публикува доклада на Мюлер. Главният прокурор внимава да не се ангажира с публикуването на доклада в неговата цялост, като каза по-рано, че се ангажира да публикува колкото е възможно повече от текста в рамките на закона.
Демократите от Конгреса биха могли да разгледат възможността за изискване на пълния доклад или да изискват показанията на Мюлер, ако те са неудовлетворени от това, което получават от Бар.
В писмото си главният прокурор уведоми Конгреса за заключението от разследването, че „може да е в състояние“ да информира депутатите относно общите констатации на доклада веднага след този уикенд.
Източници от Конгреса съобщиха за изданието, че Бар не е определил срокове, в които ще информира законодателите.
Възможно е Бар да информира и лидерите на комисиите за разузнаване в Конгреса и Сената, които провеждат собствени разследвания за руската намеса. Председателят на Комисията за разузнаване на Сената Ричард Бър , републиканец, заяви че „с нетърпение очаква доклада“.
Демократите дават да се разбере, че ще настояват доклада на Мюлер да стане публичен. В съвместно изявление председателят на правната комисия в Конгредса Хамролд Надлър (демократ), председателят на Комисията за разузнаване на Конгреса Адам Счиф , председателят на комисията за надзор и реформи на Конгреса Илайджа Къмингс и трима други демократи посочиха, че ще се борят, за да направят основните доказателства в доклада публични.
"В съответствие с предишната практика на Министерството на правосъдието и за да гарантираме, че Конгресът може да изпълни конституционните си задължения, ние също очакваме основните доказателства, разкрити по време на разследването на специалния прокурор, да бъдат предадени на съответните комисии на Конгреса при поискване" - казаха демократите. "За да бъде ясно, ако специалният прокурор има основание да смята, че президентът е извършил престъпление или друго сериозно нарушение, то тогава Министерството на правосъдието има задължение да не крие такава информация."
Счиф отделно предупреди, казвайки на CNN, че ако Министерството на правосъдието не сътрудничи доброволно, Парламентът ще трябва да „изиска доказателствата“ и „да призове Мюлер и други“ да се явят пред Конгреса, за да отговорят на въпроси.
Заместник-председателят на комисията по разузнаване на Сената Марк Уорнър заяви, че „няма да е излишно нищо“ от разсекретена версия на доклада на Мюлер. ”Членът на комисията и кандидатът за президент през 2020 г. Сенатор Камала Харис (D-Calif.) отиде още по-далеч, настоявайки главният прокурор публично да свидетелства за констатациите на доклада.
Някои републиканци също посочват, че докладът трябва да бъде публикуван.
Водещите демократи, обаче, издадоха предупреждение до Бар: „Не позволявайте на президента да преразгледа доклада предварително!“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Докладът на Робърт Мюлер за руската намеса е предоставен на главния прокурор Уилям Бар

The Wall Street Journal: Докладът на Робърт Мюлер за руската намеса е предоставен на главния прокурор Уилям Бар

23 Март 2019 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният прокурор Робърт Мюлер представи своя дългоочакван доклад пред Министерството на правосъдието в петък, с което приключи почти двугодишното му разследване, което засенчи президентството на Доналд Тръмп и вероятно ще постави началото на политическа битка за заключенията от него, пише авторитетният американски вестник The Wall Street Journal.
В писмо до лидерите на мнозинството и малцинствата в парламентарните и Сенатската правна комисия главният прокурор Уилям Бар заяви, че Мюлер е приключил разследването си за намесата на Русия в изборите през 2016 г. и свързаните с него въпроси и каза, че ще може да осведоми конгреса за „основните заключения“ на Мюлер веднага след този уикенд. Очаква се тези заключения да бъдат оповестени публично, въпреки че остава неясно дали Бар ще публикува в определен момент пълния доклад, за което призовават президентът Тръмп и депутатите от двете партии. Ако не го направи, той би могъл да се сблъска с желанието на контролирания от демократите Конгрес.
Специалният прокурор не препоръчва никакви допълнителни обвинения, според високопоставен служител на Министерството на правосъдието, в широкообхватно разследване, което е довело до обвинения срещу 34 души и присъдите на петима съветници на Тръмп. Дори след като разследването на Мюлер завършва, други правни потоци, включващи президента и неговите съюзници, ще продължат и в други юрисдикции.
Разследването, което разгледа връзките на кампанията на Тръмп Русия и дали самият Тръмп се е опитал да възпрепятства правосъдието, е почти постоянен фактор през по-голямата част от първите две години от президентството на Тръмп - понякога изтласквайки на страни политическия дневен ред. В отговор на това разследване Тръмп и неговите съюзници поставиха постоянен епитет на разследването като го наричат "лов на вещици", който се стреми да подкопае изборната победа на Тръмп през 2016 г.
Докладът на Мюлер беше предаден в кабинета на заместник-главния прокурор в петък следобед, който го предостави на Уилям Бар. Малко по-късно Министерството на правосъдието уведоми и Белия дом, и Капитолийския хълм, заяви представителят на правосъдието.
Длъжностното лице определи доклада като "изчерпателен", което показва, че може да е обемен и да надхвърля кратко резюме и събиране на предишните обвинения, както казаха някои наблюдатели.
Никакви подробности от доклада за разследването не бяха публикувани незабавно. Уилям Бар каза, че ще трябва да прецени колко подробности в крайна сметка ще бъдат публикувани, но увери депутатите, че Министерството на правосъдието не е повлияло на каквото и да било действие, което Мюлер е искал да предприеме по време на разследването си, като ги увери , че разследването е проведено с независимост.
Уилям Бар каза, че ще се консултира със заместник-главния прокурор Род Розенщайн и самия Робърт Мюлер, за да определи каква друга информация от доклада може да бъде предоставена на Конгреса и обществеността.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мюлер представи доклад по руското разследване

AFP: Мюлер представи доклад по руското разследване

23 Март 2019 | 05:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният съветник Робърт Мюлер обяви в петък резултатите от двугодишното си разследване за руска намеса в президентските избори от 2016-та година, предава AFP. Той представи доклада си на правосъдното министерство на САЩ.
Данните и изводите от този доклад са секретни, но главният прокурор и министър на правосъдието Бил Бар написа в писмо до Конгреса, че той ще е в състояние да обобщи „принципните заключения“ от доклада на Мюлер до края на тази седмица.
Няма сведения дали самият Тръмп, членове на семейството му или бивши негови съветници от времето на предизборната кампания са замесени тайни споразумения с Русия или в нарушение на закона – двете следи, по които се водеше разследването и които висяха като облак над президентството на Тръмп от самото му начало.
Бар заяви, че ще се консултира както със своя заместник Род Розенщайн, така и с Мюлер, за да прецени какво ще е нужно да се вземе от доклада, за да се представи на Конгреса и на обществото.
"Аз оставам привърженик на колкото е възможно по-голяма прозрачност и ще ви държа в течение на прегледа, който се прави, в рамките на пълномощията ми“.
Докладът на Мюлер идва след седмици на постоянни спекулации за това дали самият той, който е бивш директор на ЦРУ, останал невидим в хода на самото разследване, ще успее да представи достатъчно доказателства, за да се открие процедура по импийчмънт на Тръмп.
В петък висш служител от правосъдното министерство на САЩ обяви пред американските медии, че след като са били обвинени 34 души, включително и шестима бивши съдружници на Тръмп, екипът на Мюлер не предвижда да препоръчва да се повдигат никакви нови обвинения.
Тръмп постоянно отхвърляше каквато и да е тайна връзка между неговата кампания и Москва.
В петък от Белия дом отговориха, че са доволни да видят най-сетне дълго очаквания доклад. В специално съобщение говорителката на Тръмп Сара Сандърс заяви: „Следващите стъпки трябва да направи министър Бар“ и поясни, че Белият дом нито е получавал, нито е бил информиран за доклада на специалния съветник.
По-рано в петък в Fox Business News Тръмп осмя Мюлер като човек, когото обществото не е упълномощило „да прекъсва моето президентство“."Две години търпяхме тази глупост, няма никаква тайна връзка с Русия. И няма обструкция. Ще рекат, о-о-о, чакай. Няма тайна връзка, има измислица. Той обаче възпрепятства борбата с измислицата. ОК? Да помислим за това една секунда.“

Сложна и претенциозна руска намеса
За първи път в американската история президентът на страната е толкова силно наранен с този доклад.
Американското разузнаване и Малер представиха сложните усилия на Москва да манипулира президентските избори през 2016 година и да разрушат демократичната система в страната.
Мюлер описа хакерите, изпратени от руското правителство, и една ферма за тролове в социалните медии. Неговите усилия бяха част от концерта да се величае Тръмп по време на изборите за сметка на противника му от средите на демократите Хилари Клинтън.
След като видя резултата от необяснените контакти между кампаинята на Тръмп и руснаците, ЦРУ започна да пробва дали пък няма възможна тайна връзка. Тази следа се засили след като Тръмп изгони Джеймс Комей от поста му на директор на разузнавателното ведомство. Тогава Мюлер бе обявен за независим обвинител.
Работейки в незапомнена досега секретност, екипът му повдигна обвинения срещу три дузини индивиди и фирми. В този списък са 25 руснака, шестима бивши съдружници на Тръмп: Пол Манафорт, Рик Гейтс, Майкъл Флин, Майкъл Коен, Джордж Пападопулос и Роджър Стоун.
Петима бяха обвинени в различни престъпления, деветима обаче получиха обвинения за тайни връзки с руснаците.
Демократите незабавно помолиха за съдържанието на доклада на Мюлер.
"Очакваме да получим пълния текст на доклада на Мюлер и съпътстващите го материали," каза Джери Надлър, председател от страна на Демократичната партия на правния Комитет към Камарата на представителите, който трябва да получи обобщението от Бар.
"Прозрачността и общественият интерес не си позволяват да искат по-малко. Необходимостта от публично доверие в управлението на закона трябва да е приоритет."


Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.