НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: „Тръмп трябва да разделя търговските и миграционните въпроси“

AFP: „Тръмп трябва да разделя търговските и миграционните въпроси“

4 Април 2019 | 22:45 | Агенция "Фокус"
Мексико. Мексиканският министър на икономиката призова президента на САЩ Доналд Тръмп да не смесва въпроса за незаконната имиграция в търговските отношения между двете страни, след като Тръмп заплаши да наложи тарифи на мексиканските автомобили, съобщава AFP.
„За мексиканското правителство е много важно въпросите за миграцията и търговията да бъдат разделени“, каза на пресконференция министърът на икономиката Грасиела Маркез Колин.
Нейните коментари дойдоха, след като Тръмп заплаши да наложи мита върху автомобили, внесени от Мексико, ако южната съседка на Съединените щати не направи повече, за да спре потока от мигранти без документи.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп заплаши да затвори отново границата с Мексико

AFP: Доналд Тръмп заплаши да затвори отново границата с Мексико

28 Март 2019 | 23:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп в четвъртък отново заплаши, че ще затвори американско-мексиканската граница, твърдейки, че южният съсед на САЩ позволява на незаконните имигранти да я пресичат безпрепятствено, предава AFP.
„Може да затворя южната граница!“ - написа президентът в социалната мрежа „Туитър“
"Мексико не прави нищо, за да помогне да се спре потока от нелегални имигранти в страната ни. Те всички говорят и не предприемат никакви действия", пише той.
„По същия начин, Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор вземат парите ни от години и не правят нищо“ – продължaва президентът.
Новата заплаха за затваряне на една от най-натоварените граници в света, разделяща две държави с огромни икономически и културни връзки, показва, че Тръмп подчертава стремежа си да направи имиграцията ключов фактор за кампанията за преизбиране през 2020 година, коментира AFP.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Hill: Конгресът не събра мнозинство да отмени ветото на президента върху отмяната на извънредното положение

Тhe Hill: Конгресът не събра мнозинство да отмени ветото на президента върху отмяната на извънредното положение

26 Март 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Конгресът не успя във вторник да отмени първото вето през мандата на президента Доналд Тръмп, въпреки че демократите , които имат мнозинство настояваха за отмяна на общонационалното извънредно положение за ситуацията на южната граница, пише електронното издание на американския вестник The Hill.
Камарата гласува с 248 срещу 181 гласа за да отмени ветото, но достигна границата от 290 гласа, или две трети от мнозинството, необходимо за преодоляване на ветото. Тръмп наложи вето по-рано този месец, за да отхвърли опита на Конгреса да блокира стремежа му да пренасочи средства от Пентагона за изграждане на стена по протежение на границата между САЩ и Мексико.
По-голямата част от републиканците в долната камара подкрепиха Тръмп във вторник, като само 14 конгресмени от Републиканската партия избраха да нарушат партийните линии и повторно да подкрепят отмяната на извънредното положение.
„Мъжете и жените, които рискуват живота си всеки ден, за да осигурят нашите граници, заслужават всички инструменти, от които се нуждаят, за да си свършат работата, включително и гранична стена“, каза Том Грейвс (републикански конгресмен от Джорджия)по време на дебата. "Чрез извънредното положение на президента Тръмп и неговото вето на Резолюция IV на Конгреса той действа решително, за да се справи с тази криза с правомощията, предоставени му от Конгреса."
Представителите на Републиканската партия, които гласуваха за отхвърляне на ветото на Тръмп поставиха под въпрос дали този ход нарушава Конституцията. Други твърдят, че прехвърлянето на милиарди долари от Министерството на отбраната може да има отрицателно въздействие върху военната готовност.
"Всички сме съгласни с необходимостта от сигурност на границите, така че искам да съм наясно с това, но трябва да разграничим необходимостта от сигурност на границите с това как ще стигнем до там и има конституционни опасения за това, каза пред CNN преди гласуването във вторник Браян Фицпатрик от Пенсилвания.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Пентагонът намира 12 млрд. долара за граничната стена на Тръмп

Washington Examiner: Пентагонът намира 12 млрд. долара за граничната стена на Тръмп

19 Март 2019 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министерството на отбраната е определило 12,8 млрд. долара за възможно финансиране, което би могло да се използва, за да се изпълни призива на президента Тръмп за гранична стена, съобщава американското издание Washington Examiner.
Сенатор Джак Рийд разпространи 20-странична електронна таблица в Twitter.
Миналият месец Доналд Тръмп обяви извънредно положение на границата и заяви, че иска да използва 3,6 млрд. долара за проекти за гранични стени. В списъка на Пентагона се казва, че са открити възможни източници на финансиране, които „надвишават необходимата сума“.
Но не е ясно от кои проекти ще изтегли министерството на отбраната. Някои щати, на които са били отпуснати значително количество пари, които не са изразходвани, могат да получат удар.
Калифорния, например, притежава повече от 700 милиона долара за неизползвани военни конструкции. Хавай има повече от 400 милиона долара, които могат да бъдат използвани.
Повече от 200 милиона долара подобно финансиране, отпуснато за Хавай, Мейн, Ню Йорк, Северна Каролина, Гуам, Германия и Гуантанамо също са в списъка.
Рийд предупреди в съобщението си, че „военните бази във вашия щат могат да бъдат засегнати негативно“ от извънредното положение на Тръмп.
Конгресът прие резолюция, с която не одобрява стремежа на Тръмп за спешно финансиране, но Тръмп й наложи вето и не се очаква законодателите да имат достатъчно гласове, за да го отхвърлят. Противниците на хода на Тръмп все още се надяват, че съдебно отхвърляне може да попречи на Тръмп да харчи парите.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп наложи първото си вето за гарантиране на финансирането на стената с Мексико

AFP: Доналд Тръмп наложи първото си вето за гарантиране на финансирането на стената с Мексико

15 Март 2019 | 22:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп издаде първото вето след встъпването си в длъжност на поста в Белия дом, предава AFP.
Американският президент отмени решение на Конгреса с цел да осигури средства за изграждане на стената по границата с Мексико.
"Имам задължението да наложа вето на това решение", обяви Тръмп от Овалния кабинет.
Агенцията припомня, че ден по-рано Тръмп претърпя поражение, след като сенаторите, включително републиканците, гласуваха за прекратяване на извънредната ситуация на мексиканската граница, въведена по-рано от президента на САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Тръмп пострада, след като Сенатът гласува за прекратяване на обявеното извънредно положение на американско-мексиканската граница

Independent: Тръмп пострада, след като Сенатът гласува за прекратяване на обявеното извънредно положение на американско-мексиканската граница

15 Март 2019 | 03:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп претърпя неудобно поражение на Капитолийския хълм - втората му за два дни - след като републиканци се присъединиха към демократите в Сената, за да отменят декларацията му за национално извънредно положение, съобщава британският в. Independent.
В гласуване 59 гласа срещу 41, в което 12 републиканци се противопоставиха на президента, Сенатът прие мярка за отмяна на националното извънредно положение, обявено от Тръмп миналия месец, ход, който се разглежда като начин за заобикаляне на Конгреса, който отхвърли искането му за повече от 8 млрд. долара за финансиране на гранична стена.
Камарата на представителите вече прие законопроекта и сега той отива в Белия дом, където Тръмп е обещал за първи път да използва правото на вето. Всъщност, Тръмп веднага реагира на новините с едно-единствено съобщение, което казва: „ВЕТО!“.
Дали има достатъчен брой, за да се отхвърли очаквания ход на Тръмп - две трети от гласовете на двете камари на Конгреса са необходими, за да се отмени президентското вето - не е ясно.
Когато Доналд Тръмп обяви извънредното положение през февруари, той заяви, че приема мярката въз основа на националната сигурност.
„Говорим за нашествие в страната ни на наркотици, на трафиканти на хора, на всички видове престъпници и банди“, каза той.
„Не е необходимо да правя това, но бих предпочел да го направя много по-бързо“.
Републиканският лидер в Сената, Мич Макконъл, твърди, че президентът „действа в рамките на съществуващия закон“ и, че ако сенаторите не харесват правомощията, предоставени на президента по Закона за националните спешни случаи, „тогава те трябва да го променят“.
Гласуването отбеляза второто конгресно порицание за президента в толкова дни.
По-рано тази седмица сенаторите одобриха резолюция, която се стреми да сложи край на подкрепата на САЩ за коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, във войната в Йемен. Белият дом заяви, че ще наложи вето на тази мярка.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „ВЕТО!“, заяви Тръмп след отмяната на извънредното положение

AFP: „ВЕТО!“, заяви Тръмп след отмяната на извънредното положение

14 Март 2019 | 21:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп изрази ясно, че ще използва правото си на вето, както беше обещано, за да отмени гласуването в Конгреса за прекратяване на извънредното положение по границата, след неудобно поражение в Сената на САЩ, предава AFP.
„ВЕТО!“ дойде отговорът на президента в една дума, написано в Twitter, след като дузина републиканци се присъединиха към всички демократи в гласуването за отмяна на обявеното от Тръмп извънредно положение, което трябваше да осигури алтернативно финансиране за стена по американско-мексиканската граница.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сенатът на САЩ смъмри Тръмп, гласува за прекратяване на извънредното положение

AFP: Сенатът на САЩ смъмри Тръмп, гласува за прекратяване на извънредното положение

14 Март 2019 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският Сенат изненадващо силно порица президента Доналд Тръмп, след като няколко републиканци се присъединиха към опозиционните демократи в гласуването за прекратяване на обявеното от него извънредно положение на южната граница, предава AFP.
Десетина републиканци подкрепиха прекратяването на извънредното положение на Тръмп, което той се надяваше да му осигури параван за алтернативно финансиране от правителството за защитната му стена по американско-мексиканската граница.
Опонентите предупредиха, че ходът на Тръмп е бил пресилен настояват да се гласува за ограничаване на неговата власт, за да се запази конституционно мандатното разделение на властите във Вашингтон.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Идва първото вето на Тръмп

Washington Examiner: Идва първото вето на Тръмп

9 Март 2019 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Тръмп се доближава до издаването на първото си вето, което може да се случи още следващата седмица, след като Сенатът гласува за отмяна на декларацията му за извънредна ситуация на границата, съобщава в. Washington Examiner.
Най-малко четирима от 53-мата републиканци ще се присъединят към демократите, за да осигурят обикновено мнозинство, необходимо за приемане на мярката, която беше написана след обявяването на Тръмп на извънредно положение, за да изразходва 3,6 млрд. долара за финансиране на бариери по южната граница.
Републиканците от Сената не са обявили дали ще се опитат да променят мярката и не казаха в кой ден от следващата седмица ще се проведе гласуването.
Ако го променят, ще се върне в Камарата на представителите. Ако те пуснат версията на Камарата на представителите, мярката ще се насочи директно към президента Тръмп, който обеща да наложи вето.
Гласуването срещу извънредната ситуация на границата в Сената, ще ужили Тръмп, но в крайна сметка президентът ще се промъкне в Конгреса. След като наложи вето на резолюцията, ще бъде необходимо мнозинство от две трети в Камарата и Сената за бъде прескочен Тръмп, а цифрите просто не са налице.
Усилията за преодоляване на вето трябваше да започне в Камарата на представителите, където е малко вероятно 50 републиканци да гласуват срещу Тръмп.
Ето защо резолюцията най-много ще служи като публично порицание на решението на Тръмп за пренасочване на военните разходи, въпреки че в Камарата и Сената съществуват републиканци, които го подкрепят.
Повечето републиканци твърдят, че са съгласни, че южната граница се нуждае от бариери и то бързо, но не харесват как президентът намира парите за да постигне тази цел.
Почти 70 хиляди нелегални имигранти бяха арестувани по южната граница само през февруари.
„Аз съм с президента“, каза сенатор Тим Скот за Washington Examiner. „Всеки път, когато имате възможност да не правите спешна резолюция, аз също ще го подкрепя. Ако можехме да намерим друг начин да го направим, щях първо да подкрепя това“.
Републиканците обмислят начини да променят законопроекта или да приемат придружаващо законодателство, така че те да могат да одобрят парите, като в същото време изпратят съобщение, че не подкрепят президента да отнеме властта над средствата от Конгреса.
Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл в крайна сметка ще реши какво да постави на масата и дали да разреши изменения. Неговият говорител няма да предостави подробности за плана.
Междувременно Белият дом лобира републиканските сенатори в опит да ги предпази от дезертиране на предстоящия вот. Повече от дузина републиканци са критикували националното извънредно положение, но повечето не са сигнализирали дали действително ще гласуват с демократите, за да го отменят.
Вицепрезидентът Майк Пенс и представители на министерството на правосъдието се срещнаха с републиканци от Сената, за да направят правния случай в полза на националната декларация за извънредни случаи. Тръмп също така се обади на някои републиканци, за да се опита да спечели тяхната подкрепа.
Но републиканците остават предпазливи по отношение на хода на Тръмп, който се страхуват, че ще разруши критични проекти в техните щати, взимайки пари от други области.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The American Conservative: Може ли Тръмп да спре инвазията през границата?

The American Conservative: Може ли Тръмп да спре инвазията през границата?

8 Март 2019 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Във водеща редакционна статия вестник The New York Times призова Конгреса на САЩ да одобри законодателни промени, за да „издигне стена срещу всеки президент, не само Тръмп, срещу създаване на извънредни ситуации там , където няма такива”. Очевидно обаче авторите не са уловили най-важната новина за деня – за броя на преминаващите южната граница на страната, който за пореден път чупи рекорд, коментират в редакцията на американското изолационистко списание The American Conservative в статия, озаглавена „Ще може ли Тръмп да спре инвазията през границата?“.
„През февруари повече от 76 000 мигранти преминаха границата без разрешение. Това са най-високите цифри за последните 11 г.... Новодошлите продължават да пристигат, понякога по над две хиляди на ден“, подчертава изданието, като цитира данни от властите за ситуацията по границата между САЩ и Мексико.
Вярата в отворените граници не е нито криза, нито извънредно положение. Но следва да се помисли за влиянието върху бюджета от тази инвазия, предупреждават от редакцията.
По-голямата част от мигрантите, които нарушават границата, са от Мексико и Централна и Южна Америка. Повечето от тях не четат, пишат или говорят на английски език, не са завършили колеж и пристигат с малко умения. Те стават част от населението на САЩ, което се облагодетелства от социални помощи в по-голям размер, отколкото на данъците, които един ден ще платят.
Тъй като националният дълг на САЩ надхвърля 100% от брутния вътрешен продукт, а дефицитът възлиза на близо 5% от БВП при пълна заетост, тежестта, която милионите мигранти налагат на нашата социална държава, един ден ще срине системата. Защото те идват в страна, където образованието до определена степен е безплатно, и където, ако демократите поемат властта, обучението в колеж може да бъде без такси.
Тези хора ще имат право на градски, окръжни, щатски и федерални програми, които им предоставят безплатна или субсидирана храна, наем, жилище и здравни грижи.
Всички те са приети в ущърб на гражданите на САЩ. Колко още от тях можем да поемем, преди правителството да потъне под тежестта на неговите бенефициенти?
И има по-голям проблем. Ако, както изглежда вероятно, президентът на САЩ Доналд Тръмп не успее да изгради стената и всички мерки за сигурност, предприети през този век, се окажат неадекватни, за да удържат инвазията в Америка, как ще свърши всичко това?
Или това е безкрайната инвазия, чието бъдеще се решава на нашата граница с Мексико, а ние, като последна суперсила, сме жалък, безпомощен гигант, който е твърде морално парализиран, за да я спре?
Решителността и на гражданите на страните от Третия свят да дойдат в Америка, дори ако трябва да нарушат нашите закони, за да влязат и да останат, е доказана.
Ако няма съответстваща национална воля за спиране на инвазията и наистина ефективни средства, които да са приемливи за нашите елити, мигрантите никога няма да спрат да идват. И защо?
Политически тази инвазия означава неизбежната смърт на Републиканската партия. Когато Тексас гласува като Калифорния в президентските избори, това е гейм, сет, мач. Забележителното е в това, че нашите културни елити прекомерно пренебрегват това, от което се отдръпва по-голямата част от напредналия свят.
Медиите, които ругаят Тръмп за това, че се опитва да защити границата със стена, непрекъснато се оплакват от възникването на етническия национализъм, популизъм и „нелибералните демокрации“ в Европа. Но нарастващите „-изми“ на Новата Европа се задвижват от страха и отвращението, коментира The American Conservative.
Населението на Япония от 127 милиона души започва да се свива. Но в Токио няма никакво желание да се „внасят“ милиони южноазиатци или африканци, за да заменят изчезващия японец.
Смята ли Китай многообразието като своя най-голяма сила? Едва ли. Пекин заселва Тибет с китайци и е създал „лагери за превъзпитание" за уйгурските мюсюлмани, така че да прекъсне привързаността им към общността им и да ги превърне в добри комунисти.
В САЩ топката вече се намира в съда на Тръмп. Ако той не може да го накара да финансира стената и службите, които пазят границата, то тогава как ще бъде спряна инвазията? И ако той не я спре, тогава кой? Какво ли ще означава провалът за бъдещето на Америка като нация?

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Компания предложи да построи 234 мили гранична стена за 1,4 млрд. долара

Washington Examiner: Компания предложи да построи 234 мили гранична стена за 1,4 млрд. долара

5 Март 2019 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Washington Examiner: Компания предложи да построи 234 мили гранична стена за 1,4 млрд. долара
Американска компания предлага да построи 234 мили от граничната стена на президента Тръмп само за 1,4 млрд. долара, като малка част от 8-те млрд. долара, които администрацията на Тръмп се надява да използва за този проект, пише в. Washington Examiner.
Президентът и главен изпълнителен директор на Fisher Sand and Gravel Company Томи Фишър заяви, че правителството ще плати много и заяви, че за 4,31 млрд. долара той може да изгради стената и да включи павирани пътища и гранични технологии плюс гаранция.
„Целта ни е да пробием през правителствената бюрокрация“, заяви Фишър пред Washington Examiner. „Ако правят малки поръчки, каквито са сега ... това няма да го намали“.
От 8 млрд. долара, които Тръмп се надява да похарчи, той вече има 1,375 млрд. долара от тази сума от Конгреса, която може да се използва само за изграждане на огради в долината Рио Гранде. Тръмп се опитва да пренасочи още 3,1 милиарда долара за финансиране за повече гранична стена и 3,6 милиарда долара чрез своята декларация за извънредни ситуации, която Конгресът и съдилищата ще оспорят.
Фишър добави, че приблизително 1,4 милиарда долара са достатъчни, за да се построят 20 мили от стената в долината Рио Гранде, плюс още 214 мили. Тази сума обаче може да се използва само в долината Рио Гранде, според законопроекта, който Конгресът одобри и се очакваше да се използва само за около 55 мили ограда от стоманени ламели.
Инженерният корпус на армията не е готов да започне да проучва как да похарчи 8 млрд. долара, заяви представител за Washington Examiner миналата седмица. Корпусът обмисля как да харчи пари, които Конгресът даде на департамента за вътрешна сигурност миналата фискална година и не е поискал оферти от частния сектор, защото все още е в процес на възлагане на обществени поръчки.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Камарата на представителите в американския Конгрес блокира пограничното извънредно положение, обявено от Тръмп

AFP: Камарата на представителите в американския Конгрес блокира пограничното извънредно положение, обявено от Тръмп

27 Февруари 2019 | 02:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Във вторник Долната камара на американския Конгрес одобри резолюция, с която се блокира възможността президентът Доналд Тръмп да получи финансиране за граничната стена с Мексико, като наложи национално извънредно положение, предаде AFP.
В подкрепа на резолюцията гласуваха 245 депутати от Камарата на представителите, която е под контрола на демократите, срещу 182 – „против“. Сега документът трябва да се гласува и от Сената, където преобладават републиканците.
Тринайсет републиканци се присъединиха към демократите срещу декларацията за извънредното положение.
Президентът се закани да наложи вето на депутатското решение, ако резолюцията бъде одобрена и от Камарата, и от Сената.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Washington Examiner: Доналд Тръмп рискува да загуби гласуването в Сената за финансиране на граничната сигурност

Тhe Washington Examiner: Доналд Тръмп рискува да загуби гласуването в Сената за финансиране на граничната сигурност

26 Февруари 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Тръмп в понеделник беше изложен на риск да загуби критичен вот от Сената по националното извънредно положение по южната граница, което би могло да създаде условия за първото президентско вето на Тръмп, пише американското електронно издание The Washington Examiner.
Във вторник Конгресът ще започне да разглежда резолюция, която отхвърля обявеното извънредно положение от американския президент, за да получи достъп до 3,6 млрд. долара от военни строителни фондове, за да построи ограда на южната граница. Очаква се решението за неодобрение да бъде предадено на Парламента във вторник, а администрацията се надява, че ще се провали и в ръководения от републиканците Сенат.
Според информациите се очаква поне трима републиканци от Сената да гласуват за резолюцията заедно с демократите, които се нуждаят само от четири гласа, за да спечелят в Сената.
Има още време да се променят позициите. След като Конгресът одобри резолюцията, Сенатът има 15 дни, преди да проведе решителното гласуване.
Републикански сенатор е заявил в понеделник, че вицепрезидентът Майк Пенс и служител на Министерството на правосъдието ще се срещнат насаме с републиканците от Сената във вторник, за да се опитат да убедят депутатите от Републиканската партия да подкрепят извънредното положение и да отхвърлят резолюцията на Конгреса.
Но мнозина вече смятат, че Пенс е изправен пред трудна битка, в която се опитва да убеди републиканците да подкрепят единодушно президента, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тръмп обяви, че ще наложи вето на мерките, с които се блокира декларацията за извънредното

Reuters: Тръмп обяви, че ще наложи вето на мерките, с които се блокира декларацията за извънредното

22 Февруари 2019 | 23:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В петък американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще наложи вето на всяка мярка, предвиждаща да блокира декларацията за националното извънредно положение, която той обяви, за да построи стената по границата с Мексико, предава Reuters.
По-рано пак в петък, Камарата на представителите, където мнозинство имат демократите, обсъди резолюция, с която се спира прилагането на декларацията. Очаква се във вторник тя да бъде гласувана. Ако бъде одобрена и в двете камари, ще е нужно две трети мнозинство, за да може Конгресът да не се съобрази с президентското вето.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Демократите представиха резолюция, която може да отмени въведеното от Тръмп извънредно положение

Washington Examiner: Демократите представиха резолюция, която може да отмени въведеното от Тръмп извънредно положение

22 Февруари 2019 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Във вторник долната камара на американския Конгрес ще гласува по предложена от Демократическата партия резолюция, която би предотвратила плановете на президента Доналд Тръмп да използва обявеното от него извънредно положение, за да прехвърли федерално финансиране за построяването на стена по южната граница на САЩ с Мексико, пише електронното издание на Washington Examiner.
Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелойзи, от Демократическата партия, съобщи това в петък.
„Президентът по никакъв начин не е над закона и действието, което предприема, заобикаля Конституцията на САЩ и представлява насилие върху нея“, заяви Пелойзи.
Резолюцията бе представена от Хоакин Кастров петък и има 227 съвносители. Само един от тях е републиканец.
„Това, което наистина е от значение, е как ще гласуват във вторник, когато документът ще влезе в зала“, обясни Пелойзи. „Ще приемем резолюцията в Камарата и ще изпратим на Сената“.
Сенатът трябва да се произнесе по мярката в рамките на 15 дни от приемането в долната камара.
Демократите имат нужда от подкрепата на само четирима Републиканци, за да прокарат резолюцията и в Сената, но дори тогава Тръмп най-вероятно ще наложи вето.
Както обяснява Washington Examiner, прекалено малкото поддръжници от републиканската партия означава, че отмяната на ветото в Долната камара е твърде малко вероятна, тъй като най-малко 50 Републиканци ще трябва да се присъединят към Демократите, за да бъде блокиран президентът. Сенатът, където мнозинството е на Републиканците, ще отхвърли дори отварянето на процедура за отмяна на ветото.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Шестнадесет американски щата съдят Тръмп за извънредното положение

AFP: Шестнадесет американски щата съдят Тръмп за извънредното положение

19 Февруари 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Шестнадесет американски щата подадоха съдебни искове срещу администрацията на президента Доналд Тръмп заради решението му да обяви извънредно положение, за да финансира построяването на стена по южната граница на САЩ с Мексико, като заявиха, че това е в противоречие с Конституцията, предава AFP.
Тръмп обяви извънредното положение в петък, за да заобиколи Конгреса, който одобри само една четвърт от исканите от него 5,6 милиарда долара за финансирането на строежа.
Но в съдебния иск, подаден във федерален съд в Калифорния, се казва, че заповедта на президента е в противоречие с конституционните клаузи за представяне и отпускане на средства, които очертават законодателни процедури и определят Конгреса като последен арбитър на публичните средства.
Това вече бе обявено от генералния прокурор на Калифорния Ксавие Бесера, който в неделя заяви, че неговият и други щати имат правни основания, защото рискуват да загубят пари, предназначени за военни проекти, помощ при бедствия и други цели.
Критиците на Тръмп, включително няколко сенатори от Републиканската партия, предупредиха, че той е създал прецедент за бъдещи президенти, които могат да се възползват от този инструмент, когато не успеят да получат своето в Конгреса.
Ако щатите надделеят, делото може да достигне до Върховния съд, като се създаде прецедент за разделяне на властите.
Щатите, които поискаха съдебна забрана за действията на Тръмп са: Калифорния, Колорадо, Кънектикът, Делауеър, Хаваи, Илинойс, Мейн, Мериленд, Мичиган, Минесота, Невада, Ню Джърси, Ню Мексико, Ню Йорк, Орегон и Вирджиния.
Те „предприемат това действие, за да защитят своите жители, природни ресурси и икономически интереси от грубото пренебрежение на президента Доналд Тръмп на основните принципи за разделение на властите, залегнали в конституцията на САЩ“, се казва в жалбата.
Там се добавя, че Тръмп е вкарал страната в „конституционна криза, създадена от него“.
„Конгресът многократно отхвърли настояването на президента да финансира гранична стена, което накрая доведе до рекордно 35-дневно частично закриване на правителството по спора за граничната стена“, се казва в документа.
„След като правителството поднови дейността си, Конгресът одобри и президентът подписа закон, според който се отпускат 1,375 милиарда долара за бариера по южната граница, но Конгресът даде ясно да се разбере, че тези средства не могат да се използват за построяването на предложената от Доналд Тръмп гранична стена“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  Декларацията на Тръмп за извънредно положение предизвика протести пред Белия дом

AFP: Декларацията на Тръмп за извънредно положение предизвика протести пред Белия дом

18 Февруари 2019 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Малка група протестиращи в понеделник са изразили недоволство пред сградата на Белия дом по повод декларацията на Доналд Тръмп за национално извънредно положение, с което се цели да получи финансиране за стената по американско-мексиканската граница, предава AFP.
Декларацията позволява на президента да заобиколи решението на Конгреса, с което се одобрява само една четвърт от сумата от 5.6 млрд. щатски долара, които той иска за стената.
"Доналд Тръмп се опитва да събори нашата демокрация“, заявява 65-годишен активист на Зелената партия.
Макар че и други президенти са обявявали извънредно положение, събитието от петък се оценява като първи случай в историята на САЩ, когато се използва този казус, за да се търсят пари, за които Белият дом е получил специален отказ от Конгреса.
Това президентско решение ще бъде оспорвано в съда, тъй като главният прокурор на щата Калифорния вече предупреди, че неговият щат ще заведе дело.
Декларацията дава право на президента да използва фондове от бюджета на Пентагона и от други източници.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Hill: Доналд Тръмп е готов да наложи вето на резолюция срещу извънредното положение

The Hill: Доналд Тръмп е готов да наложи вето на резолюция срещу извънредното положение

17 Февруари 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Старшият съветник на Белия дом Стивън Милър даде в неделя силен сигнал, че президентът Тръмп ще наложи вето, ако депутатите одобрят мярка за блокиране на извънредното положение за осигуряване на финансиране за стена по южната граница, пише електронното издание на американския вестник The Hill.
"Очевидно президентът ще защити общонационалното извънредно положение", каза Милър пред телевизионния канал Fox News .
Запитан дали това означава, че Тръмп е готов да наложи вето на евентуална резолюция на Конгреса, Милър потвърди, че Тръмп "ще защити извънредното положение, гарантирано".
Тръмп обяви общонационално извънредно положение, за да заобиколи Конгреса и да осигури около 8 милиарда долара за ограда по южната граница.
Този ход вече предизвика вълна от съдебни дела. Законодателите и от двете партии отхвърлиха декларацията, като твърдят, че тя създава лош прецедент и поставиха под съмнение съществуването на извънредна ситуация на границата.
Демократите в Конгреса заявиха, че ще приемат резолюция, която би блокирала декларацията. Не е ясно колко конгресмени от републиканската партия, критици на действията на президента, ще гласуват за мярката.
Ако законопроектът се приеме и от двете камари на Конгреса, той би могъл да принуди Тръмп, за да издаде първото вето в своето президентство.
В неделя Милър твърдо защити правото на президента да обяви извънредна ситуация, като заяви, че той има конституционната власт да направи това и че въпросът за незаконната имиграция изисква извънредни действия.
"Това е дълбок интелектуален проблем, който измъчва страната", каза Милър. - Което означава, че хиляди американци умират година след година, година след година поради заплахи, идващи от южната ни граница.
"Това е заплаха в нашата страна ... и ако президентът не може да защити тази страна, тогава той не може да изпълни конституционната си клетва", добави той.
Милър не успя да посочи друг пример за президент, използващ извънредни правомощия, за да си осигури финансиране, след като Конгресът е отхвърлил исканите средства чрез процеса на отпускане на бюджетно финансиране.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Asahi Shimbun (Япония): Японският премиер е номинирал Доналд Тръмп за Нобелова награда за мир

Asahi Shimbun (Япония): Японският премиер е номинирал Доналд Тръмп за Нобелова награда за мир

17 Февруари 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Токио/Вашингтон. Японският премиер Шиндзо Абе е номинирал американския президент Доналд Тръмп за Нобеловата награда за мир миналата есен, след като бе поискан от Вашингтон, предаде японският вестник Asahi Shimbun.
Вашингтон e проучил възможността Токио да номинира Тръмп за наградата след неговата забележителна среща на върха с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун през юни миналата година.
Информацията идва след твърдението на Тръмп в петък, че Абе го е номинирал за наградата.
Тръмп каза, че Абе му е изпратил копие от писмо за номинация от пет страници, изпратено до комитета за Нобелова награда за мир, в който японският лидер похвали усилията му за намаляване на напрежението с Пхенян.
„В писмото се казва: „Аз съм Ви номинирал с уважение от името на Япония. Аз ги призовах да Ви дадат Нобеловата награда за мир“. Казах му, благодаря ти“ - разказа Тръмп пред репортери в Белия дом.
„Много други хора мислят същото. Вероятно никога няма да я получа. Приемам това" - коментира Тръмп.
Японски официални представители са отказали коментар относно твърденията на Тръмп пред на вестника.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Американските военни все още не са решили за необходимостта от гранична стена

Reuters: Американските военни все още не са решили за необходимостта от гранична стена

17 Февруари 2019 | 02:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан заяви, че все още не е определил дали граничната стена с Мексико е военна необходимост или колко пари ще бъдат използвани от Пентагона, съобщава агенция Reuters.
Президентът Доналд Тръмп обяви извънредно положение, за да финансира обещаната си стена на границата между САЩ и Мексико без одобрение от Конгреса.
Като обяви извънредно положение, Тръмп може да използва някои средства от министерството на отбраната, за да изгради стената.
Според закона, министърът на отбраната трябва да реши дали стената е военно необходима, преди да могат да се използват парите от бюджета на военната структура.
„Винаги сме очаквали, че това ще създаде много грижи и докато парите потенциално могат да бъдат пренасочени, можете да си представите опасенията, които това поражда“, каза Шанахан пред репортери, които пътуват с него до Афганистан, Близкия изток и Европа.
„Умишлено, ние не сме взели никакви решения, определяхме стъпките, които ще предприемем, за да вземем тези решения“, каза Шанахан.
Той добави, че военните плановици са извършили първоначалния анализ и той ще започне да го преглежда в неделя.
Шанахан заяви, че те са идентифицирали различните източници на пари, които могат да бъдат използвани.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Демократите подготвят агресивен отговор на извънредното положение, обявено от Доналд Тръмп

The Hill: Демократите подготвят агресивен отговор на извънредното положение, обявено от Доналд Тръмп

16 Февруари 2019 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократите обещават агресивен отговор на обявяването на извънредно положение от президента Доналд Тръмп на южната граница, като обмислят начини за блокиране този негов ход със съдебни и/или законодателни действия, пише електронното издание на американския вестник The Hill
Но партийните лидери не бързат веднага да разкрият намеренията си, като се надяват да запазят фокуса си върху нарастващите разделения сред Републиканската партия, като притискат повече републиканци да се противопоставят на едностранната игра на президента.
В кабинета на председателя на Конгреса Ненси Пелоси се подготвя електронна таблица, в която се записват редица местни проекти, потенциално застрашени от усилията на Тръмп да прехвърли средства към граничната стена.
Списъкът от близо 400 проекта включва редица начинания в районите на републиканците. Тя включва съоръжения за поддръжка на самолетите F-35 във военновъздушната база Ейелсън извън Феърбанкс, Аляска; функционирането на средно училище във Форт Кембъл, Калифорния; и средства за подмяна на тренировъчен лабиринт в Форт Браг, Северна Каролина.
„Трябва да изтеглим колкото се може повече републиканци, като докажем, че проектите в техните райони са в опасност и вероятно ще бъдат спрени, за да помогнат да се плати за неефективната и политически мотивирана стена на Тръмп“, каза старши помощник-демократ.
Междувременно ключови републиканци от Конгреса не се нуждаят от никакво подтикване от демократите. Те вече се разграничават от декларацията на Тръмп.
„Конгресът е дал на изпълнителната власт определени правомощия за разходване на средства. Аз категорично възразявам срещу всеки президент, който действа извън тези правомощия, за да харчи пари, които Конгресът не е отделил за конкретни инициативи, ”каза Грег Уолдън, бивш ръководител на най-големите кампании на републиканската партия и единственият републикански конгресмен в Орегон.
Демократите обаче няма да гледат безучастно, а подготвят официалния си отговор. Представителите Хоакин Кастро , председателят на групата на конгресмените от латиноамерикански произход и Александрия Окасио-Кортез вече изготвят резолюция, която да блокира влизането в сила на декларацията. Това предложение може да се гласува още следващата седмица, според източници от лагера на демократите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Reuters:  Калифорния и Ню Йорк обещават правни предизвикателства за декларацията на Тръмп за извънредното положение

Reuters: Калифорния и Ню Йорк обещават правни предизвикателства за декларацията на Тръмп за извънредното положение

16 Февруари 2019 | 01:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В петък Калифорния и Ню Йорк обявиха, че ще предприемат законови действия срещу декларацията на президента Доналд Тръмп, с която той обяви национално извънредно положение, за да може да разполага с милиарди долари от бюджета, с които да издигне стена по границата между САЩ и Мексико, предава Reuters.
Стъпката, предприета от Тръмп, ще заобиколи Конгреса и, както предвиждат коментари от Розовата градина на Белия дом, декларацията за извънредно положение ще се изправи пред правно предизвикателство, което ще продължи доста време.
Почти веднага след като Тръмп обяви решението си, главният прокурор на щата Ню Йорк, който е от Демократическата партия, Летиша Джеймс заяви: „ Няма да останем мълчаливо пред това нарушаване на законността и ще използваме всеки правен инструмент, с който разполагаме”.
На свой ред, отделно от нея губернаторът на Калифорния, който е също от демократите, Гейвън Нюсъм, определи националното извънредно положение като измислено и предупреди: „ Нашето послание за Белия дом е ясно и просто: с Калифорния ще се видите в съда”.
Републиканският президент търси начин да построи обещаната от него стена, която по думите му ще спре потока от наркотици и незаконна имиграция.
Демократите, на свой ред, твърдят, че няма да има полза от стената и тя е неморална.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тръмп обяви, че военните ще помагат на нуждаещите се

Reuters: Тръмп обяви, че военните ще помагат на нуждаещите се

16 Февруари 2019 | 00:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В декларацията си от петък за извънредното положение по границата между САЩ и Мексико президентът Доналд Тръмп е заявил, че ще потърси помощ от военните, ако възникне нужда и „в зависимост от конкретната ситуация“, предава Reuters.
“Настоящата ситуация относно сигурността на южната граница и хуманитарната криза там заплашва интересите, свързани с националната сигурност, и създава условия за национално извънредно положение,” е заявил Тръмп в декларацията, която той използва като инструмент, с който да заобиколи Конгреса и да получи нужните му средства за строителство на стената.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Отговори на четири ключови въпроса по повод Декларацията на Тръмп за извънредното положение

The New York Times: Отговори на четири ключови въпроса по повод Декларацията на Тръмп за извънредното положение

15 Февруари 2019 | 22:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. С Декларацията за национално извънредно положение, чиято цел е да заобиколи конституционното право на Конгреса да наложи ограничение, за да се опита да построи дълго обещаваната гранична стена, президентът Доналд Тръмп на практика прилага извънредни и рядко използвани правомощия, пише в анализа си вестник The New York Times.
Демократите са разгневени, а много членове на партията на Тръмп са притеснени от прецедента, който се създава с тази декларация. Законодателите, които търсят начин да блокират волята на президента, имат два пътя – единият в Конгреса, а другият – през съда.
Може ли Конгресът да спре Тръмп да не обяви извънредно положение?
Не, Конгресът няма право.
Съгласно Закона за националните извънредни положения, Камарата и Сенатът могат да приемат т. нар. съвместна резолюция за прекратяване на самия статус на извънредното положение, ако са убедени, че действието на президента е безотговорно или заплахата е изчезнала. Представителят на демократите Хоакин Кастро късно в четвъртък обяви, че е готов да предложи подобна резолюция. След като са мнозинство в Камарата на представителите, за демократите няма да е трудно да я одобрят.
Според закона, ако една от камарите в Конгреса я приеме, другата трябва в срок от 18 дни да я разгледа за гласуване. Макар че са малцинство в Сената, за демократите е нужно да си осигурят подкрепата само на неколцина републиканци, за да мине резолюцията и в Сената.
Как ще постъпи след това Тръмп?
Както и в други случаи, той може да наложи вето на общата конгресна резолюция, след като тя не е одобрена с квалифицирано мнозинство в двете камари.
По принцип Конгресът не си позволява да дава подобно право на президента, особено след Уотъргейт и реформата, проведена тогава. Тя контролира кога и как президентът може да обяви извънредно положение.
Но през 1983 година Върховният съд въведе правилото за т. нар. законодателно вето. Според него за да стане правен акт, всяко конгресно решение трябва да бъде представено на президента, за да го подпише или да го отхвърли. Нужно е две трети мнозинство и в двете камари, за да се заобиколи това президентско решение. Точно заради това за Конгреса е трудно да спре изпълнението на президентската декларация.
Колко силна е опозицията срещу Декларацията в Камарата на представителите и в Сената?
Това е най-важният въпрос. Приблизително половината републиканци се обявиха в четвъртък против декларацията за извънредно положение.
И въпреки всичко, трудно е да се повярва, че демократите ще привлекат достатъчно републикански гласове в Камарата или в Сената, за да спрат ветото, което Тръмп може да наложи на решението им. Най-доброто нещо за демократите е да открият дълбоки пропуквания в мнението на републиканците относно стената. Освен това те може да се опитат да изградят двупартийна подкрепа за законодателство, с което не се позволява на Тръмп да използва пари за стената от средства, които Конгресът е заделил за справяне с бедствия.
Може ли Конгресът да заведе дело?
Тук демократите имат две възможности. Камарата може да подкрепи едно съдебно дело срещу декларацията за извънредно положение, което да е заведено от трета страна или от нея самата.
Възникват обаче въпроси за правния статус на Камарата, ако се опита сама да заведе подобно дело. Лидерите в Камарата на представителите, както и техните адвокати ще трябва да решат, дали си струва да рискуват, като заведат дело.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Демократите определиха като „нарушение на Конституцията“ обявяването на извънредно положение на границата с Мексико

AFP: Демократите определиха като „нарушение на Конституцията“ обявяването на извънредно положение на границата с Мексико

15 Февруари 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократите осъдиха решението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да обяви национална извънредна ситуация по протежение на американско-мексиканската граница, като го определиха като незаконно заграбване на властта и нарушение на Конституцията, предава AFP.
„Неправомерната декларация на президента за криза, която не съществува, е нарушение на нашата Конституция и прави Америка по-малко сигурна, крадейки от спешно необходими средства от фонда за отбрана, за сигурността на нашите военни и на нашата нация", подчертаха председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и Чък Шумер, лидер на демократичното малцинство в Сената
„Това е явно заграбване на властта от президент, който е излязъл извън границите на закона, за да се опита да получи това, което не успя да постигне в конституционния законен процес".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Доналд Тръмп обяви извънредно положение заради граничната стена

The New York Times: Доналд Тръмп обяви извънредно положение заради граничната стена

15 Февруари 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп официално обяви национална извънредна ситуация на границата с Мексико, за да получи достъп до милиарди долари за изграждане на стената, след като Конгресът отказа финансирането на проекта, съобщава американският вестник The New York Times, като коментира, че „политическият спор се превърна във фундаментална конфронтация за разделяне на властите“.
Пред репортери в градината на Белия дом Тръмп обяви подписването на „декларация за защита на страната от потока на наркотици, престъпници и нелегални имигранти, идващ от югозападната граница с Мексико“, която той определя като сериозна заплаха за националната сигурност.
Декларацията ще даде възможност на Тръмп да отклони от бюджета 3,6 млрд. долара за изграждането граничната стена. Пояснява се, че той ще изразходва 2,5 млрд. долара от програми за борба с наркотиците и 600 млн. долара от фонд за конфискация на активи на Министерството на финансите.
В съчетание с разрешените от Конгреса за стената 1,375 млрд. долара, Тръмп ще получи около осем милиарда долара, за да ускори строителството на нови бариери, да разпореди ремонти или подмяна на съществуващите бариери по границата. Така всъщност той ще може да похарчи много повече от 5,7-те млрд. долара, които Конгресът отказа да му отпусне за стената.
Решението на президента предизвика критика не само сред демократите, но и от някои представители на Републиканската партия. Вече стана ясно, че демократите планират въвеждането на закон, който да блокира решението на Тръмп. Ако той получи подкрепата на републиканците, които не са съгласни с мярката на държавния глава на САЩ, документът може да бъде приет, а решението на Тръмп – блокирано. Така може да се стигне до налагането на първото вето в мандата му. Ако тази законодателна стратегия не успее да спре Тръмп, въпросът вероятно ще бъде отнесен до съда или от демократи от Конгреса.
Представителите на Белия дом отхвърлиха критиците, които предупредиха, че Тръмп създава прецедент, който бъдещите държавни глави може да използват, за да игнорират волята на Конгреса.
Президентите на САЩ са обявявали общо 58 пъти национални извънредни ситуации, съгласно закон от 70-те години на миналия век, като 31 от тях все още са в сила. Повечето от тях обаче се отнасят до чуждестранни кризи и включват замразяване на собственост или предприемане на други действия срещу национални противници.
Длъжностни лица от Белия дом поясниха, че в историята са останали само два случая, в които се обявява извънредно положение в САЩ с цел изразходване на средства без одобрението на Конгреса - веднъж от президента Джордж Буш през ноември 1990 г. по време на подготовката за войната в Персийския залив, и за втори път от сина му Джордж Буш-младши през 2001 г. след терористичните атаки срещу Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания.
И в двата случая президентите реагираха на нови събития - нахлуването на Ирак в Кувейт и нападението на „Ал Кайда“ срещу Америка. С обявяването на извънредно положение те прехвърляха средства за военни цели. Нито един от двамата не предприе действия, специално отхвърлени от Конгреса, подчертава изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Доналд Тръмп ще използва извънредните си правомощия, за да построи стена по границата с Мексико

Bloomberg: Доналд Тръмп ще използва извънредните си правомощия, за да построи стена по границата с Мексико

15 Февруари 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп ще използва извънредните си правомощия като държавен глава, за да построи обещаната стена по границата на САЩ с Мексико, отмествайки борбата за финансирането й на несигурното поле на федералните съдилища, вместо да рискува още едно политически вредно спиране на дейността на правителството, съобщава американската агенция Bloomberg, като се позовава на източник от Белия Дом.
Тръмп възнамерява едностранно да прехвърли около седем милиарда долара от федералните ресурси, за да построи физическа бариера по южната американска граница, твърди източникът, а медията е уверена, че това ще предизвика атака на решението в съда. Очаква се този ход да дойде, когато президентът подпише компромисен бюджет в петък, който включва 1,375 милиарда долара за граничната стена, с което ще събере общо около 8 милиарда долара, за да изпълни предизборното си обещание.
Той ще се позове на обявяване на извънредно положение, за да пренасочи допълнителни средства и ресурси на изпълнителната власт, които Конгресът е предвидил за различни цели, към други фондове, твърди източникът от Белия Дом. Неназованият събеседник на „Блумбърг“ не е пожелал да посочи източниците на финансиране, които Тръмп има намерение да използва.
Медията коментира, че този гамбит е мълчаливо признание, че той не е успял да убеди законодателите в политическия императив за осъществяване на най-важното му предизборно обещание, въпреки осемседмичната битка, включваща 35-дневно частично закриване на правителството, което е най-дълго в историята на САЩ. Това оставя изпълнението на ключовата цел на преценката на федералната съдебна система, която той често пренебрегва, както отбелязва „Блумбърг“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Белият дом потвърди, че Тръмп ще обяви „извънредно положение“ заради финансиране на Стената

AFP: Белият дом потвърди, че Тръмп ще обяви „извънредно положение“ заради финансиране на Стената

14 Февруари 2019 | 23:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В четвъртък Белият дом потвърди, че президентът Доналд Тръмп ще обяви национално извънредно положение, предава AFP.Това е опит от негова страна да заобиколи Конгреса и да осигури повече финансиране на своя проект за стена по границата с Мексико.
Освен това Тръмп ще подпише и закон на Конгреса, според който се предоставя по-малка сума за стената от исканата от него.
"Президентът Тръмп ще подпише правителствен указ за финансиране, а както обяви по-рано, ще предприеме и други мерки, включително и национално извънредно положение, за да може да гарантира, че ще осигурим национална сигурност и ще спрем хуманитарната криза на границата“. Това е заявила говорителката на президента Сара Сандерс.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тръмп не харесва споразумението за сигурност на границите, но републиканците настояват за подкрепа

Reuters: Тръмп не харесва споразумението за сигурност на границите, но републиканците настояват за подкрепа

13 Февруари 2019 | 01:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп изрази недоволството си от споразумението на преговарящите от Конгреса относно сигурността на границите, което му отказа средства за обещаната от него стена по границата между САЩ и Мексико, но не го отхвърли категорично, след като републиканците настояваха за неговата подкрепа, предава агенция Reuters.
Тръмп, който предизвика 35-дневно затваряне на около една четвърт от федералното правителство с искане за 5,7 млрд. долара от Конгреса за да помогне за изграждането на стената, заяви, че все още не е решил дали да подкрепи споразумението, постигнато от четирима ключови законодатели.
Тръмп даде знак, че не очаква друго спиране на работата и отново намекна, че ще заобиколи Конгреса, за да построи стената. Срокът на финансирането за министерството на вътрешната сигурност, министерството на правосъдието и множество други агенции трябва да изтече в петък в рамките на мерките за временни разходи, приети миналия месец от Конгреса, за да се прекрати най-дългото федерално спиране в историята на САЩ.
„Трябва да го проуча. Не съм доволен от него“, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом за предварителното финансово споразумение, което трябва да бъде прието от Камарата на представителите и Сената и подписано от него.
Републиканците в Конгреса показаха малко желание за ново спиране на правителствената работа, след като бяха отправили тежки критики към предишното. „Надявам се, че той ще реши да го подпише“, заяви Мич Макконъл, въпреки че Тръмп не получи всичко, което искаше. Лидерът на републиканците в Камарата а представителите Кевин Маккарти също похвали сделката.
Тръмп изпрати смесени съобщения за друго спиране.
„Не мисля, че ще видите спиране“ каза Тръмп, но добави: „Ако го имате, това ще по вина на демократите“.
Тръмп вече заплашваше да обяви „национално извънредно положение“, ако Конгресът не предостави пари специално за стената, действие, при което той би могъл да пренасочи други средства, които Конгресът вече е осигурил, за да плати за изграждане на стена.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Законодателите постигат принципна сделка за границата, включително 1, 375 млрд. долара за бариери

Washington Examiner: Законодателите постигат принципна сделка за границата, включително 1, 375 млрд. долара за бариери

13 Февруари 2019 | 00:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Преговарящите от Камарата на представителите и Сената сключиха двупартийна сделка „по принцип“, която може да избегне второ частично спиране на правителствената дейност, предоставяйки на президента Тръмп 1,375 млрд. долара за финансиране на бариери по протежението на долината Рио Гранде, пише в. Washington Examiner.
Споразумението, което трябва да бъде прието от Камарата на представителите и Сената и да бъде подписано от президента, разреши безизходицата през уикенда относно задържането на незаконни имигранти.
В понеделник вечерта и двете страни твърдяха за победа при преговорите, въпреки че точните подробности на споразумението още не са ясни, а две от основните искания изглежда си противоречаха.
Например, демократите през уикенда се опитваха първо да ограничат броя на задържанията на незаконни имигранти, но се отказаха от това искане. Водещ демократ каза за Washington Examiner, че демократите са осигурили 17% намаляване на местата за арестуване, необходими при задържане на нелегални имигранти, въпреки че не беше ясно как се изчислява това намаляване.
От друга страна, републиканците претендират за победа, защото сделката не включва законови ограничения при задържането на незаконните имигранти.
1,375 млрд. долара, които са финансиране на гранична бариера са далеч под исканите от президента Тръмп 5,7 млрд. долара за стена на южната граница, но съветникът от Републиканската партия заяви, че всички пари могат да бъдат използвани за бариери.
Демократите заявиха, че финансирането на бариера постига целта им, твърдейки, че то не може да бъде използвано за голяма, бетонна стена, която Тръмп дълго пропагандираше по време на кампанията си.
Ако бъде одобрена, сделката ще финансира няколко департамента и агенции, включително министерството на вътрешната сигурност, което отговаря за сигурността на границите.
„Имахме добра вечер и постигнахме принципно споразумение между нас относно вътрешната сигурност и останалите шест законопроекта“, каза Ричард Шелби. „Нашите екипи работят трескаво, за доуточняване на подробностите“.
Шелби намекна, че Тръмп ще подпише сметката. Той каза пред репортери: „Белият дом е бил консултиран през цялото време“.
Преговорите бяха спрени в събота, когато демократите отказаха да отхвърлят искането си за ограничаване на задържанията на незаконни имигранти. Но те бяха подновени в понеделник.
И двете партии са готови да избегнат това, което би било второ спиране на правителствената дейност за тази година, засягащо същите агенции и министерства, които бяха частично затворени за 35 дни.
„Когато нашите преговори спряха и ние си тръгнахме, и двете страни, всички ние осъзнахме, че имаме по-голямо задължение да се съберем отново“, каза Шелби. „Мисля, че фактът, че щеше да има ново закриване на правителството, допринесе за това да се съберем“.
Временният законопроект за финансиране изтича в петък. Както Камарата на представителите, така и Сенатът ще трябва да одобрят закона и президентът Тръмп трябва да го подпише.
Двете страни изглеждаха близо до сделка през уикенда, която щеше да осигури между 1,3 и 2 млрд. долара за огради или други бариери по южната граница. Шелби няма да разкрие какъв краен брой преговарящи решиха за финансирането.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп потвърди за постигнато споразумение в Конгреса

AFP: Доналд Тръмп потвърди за постигнато споразумение в Конгреса

12 Февруари 2019 | 06:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп потвърди за постигнато споразумение в Конгреса, по време на митинг пред привърженици в граничния град Ел Пасо на границата с Мексико, предава AFP.
Президентът Доналд Тръмп продължи експлозивния си политически кръстоносен поход за стена по мексиканската граница на митинг в граничния град Ел Пасо в понеделник, докато преговарящите в Конгреса търсеха компромис, за да разрешат проблема, който парализира правителството.
От преговорния екип във Вашингтон заявиха, че имат принципно споразумение, което може да задоволи стремежа на Тръмп за увеличаване на сигурността на границите.
То ще осигури само 1,375 милиарда долара за изграждане на бариери, много по-малко, отколкото е поискал Тръмп. Но ако бъде приета, сделката ще сложи край на хаотичното противопоставяне, в което Тръмп да спре финансирането на правителството този петък отново.
Новината дойде точно когато Тръмп се е подготвял да се изкачи на сцената в Ел Пасо, като той е заявил, че все още няма достатъчно подробности
"Вероятно имаме добри новини, но кой знае", е казал той.
Обръщайки се към хиляди хора, мнозина носещи червените си шапки от кампанията му "Да направим Америка велика отново!", Тръмп каза: "Нуждаем се от стената и тя трябва да бъде построена и ние искаме да я изградим бързо."
Според Тръмп нелегалните имигранти представляват риск за националната сигурност на Съединените щати и могат да бъдат спрени само от значително разширяване на съществуващите бариери.
Това е аргумент, който той подкрепя със предупреждения за „изнасилвачите и трафикантите на хора“, които са навлезли „далеч в сърцето на Америка“ - послание, което критиците описват като ксенофобско и основано на силно манипулирани данни.
Сенаторът Ричард Шелби, ключов преговарящ от републиканската партия във Вашингтон, обяви за "принципно споразумение" за сигурността на границите.
Според запознати, споразумението включва 1,375 милиарда долара за финансиране на гранични преградни съоръжения – далеч от 5.7 милиарда долара, за които настоява американския президент.
Договорената цифра ще финансира приблизително 55 мили (89 километра) бариери, които ще бъдат разположени в района на долината на река Рио Гранде в южната част на Тексас. Стотици мили от границата вече отдавна са оградени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Републиканците и демократите в Конгреса се споразумяха да избегнат ново спиране на дейността на правителството

The Hill: Републиканците и демократите в Конгреса се споразумяха да избегнат ново спиране на дейността на правителството

12 Февруари 2019 | 06:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Републиканците и демократите в Конгреса на САЩ постигнаха принципно споразумение по въпросите на сигурността по границите, за да се избегне ново спиране на федералното правителство на 15 февруари. Това съобщи в понеделник републиканският сенатор от щата Алабама, председател на комисията по бюджетни кредити на горната камара на конгреса Ричард Шелби, цитирана от електронното издание на американския вестник The Hill.
"Имахме удачна вечер. Стигнахме до базово споразумение", заяви сенаторът. Законодателите не разкриха подробностите на споразуменицето, уточнявайки, че текстът на законопроекта може да бъде публикуван в сряда.
На 25 януари Белият дом и Конгресът се съгласиха за краткосрочно възобновяване на финансирането за американското правителство, като по този начин прекратиха “затварянето”, което продължи 35 дни. Това споразумение обаче важи само до 15 февруари, когато тряба да се постигне взаимоприемливо решение за граничната сигурност.
Въпреки това изданието припомня, че Доналд Тръмп настоява за изграждане на гранична стена и дори заплашва да въведе национално извънредно положение, за да осигури финансиране на стената по границата с Мексико, което демократите категорично отказват да му осигурят.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Губернаторът на Калифорния ще изтегли Националната гвардия от границата с Мексико

Washington Examiner: Губернаторът на Калифорния ще изтегли Националната гвардия от границата с Мексико

11 Февруари 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Лос Анджелис. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм (Демократическата партия), изтегля стотици войници от Националната гвардия от южната граница на щата с Мексико, което цели да демонстрира, че той не е съгласен с характеризацията на президента Доналд Тръмп за имиграцията, пише електронното издание на вестник Washington Examiner.
„Извънредната ситуация на границата е измислена криза“, се очаква да каже Нюсъм по време на речта му за Състоянието на щата във вторник. „И Калифорния няма да бъде част от този политически театър“.
Миналата година бившият губернатор Джери Браун (отново от Демократическата партия) се съгласи да изпрати войски от Националната гвардия на границата на Калифорния с Мексико, но настояваше те да бъдат инструктирани да прилагат законите за имиграцията.
Наследникът на Браун взе решението да изтегли 360-те войници, които понастоящем са разположени на границата, и вместо това да насочи усилията им в други посоки.
Говорителят на губернатора Нейтън Клик заяви пред „Лос Анджелис Таймс“, че 110 войници ще помогнат на държавата да се подготви за следващия сезон на горски пожари, 100 ще се заемат с борбата срещу транснационалната престъпност, а кабинетът на губернатора ще поиска финансиране за останалите 150 души, които да бъдат включени в Групата за борба с наркотиците на Националната гвардия на Калифорния.
Планът на Нюсъм идва във връзка с решението на демократическия губернатор Мишел Гришам от Ню Мексико да изтегли повечето от войските на националната гвардия от южната граница. Тя твърди, че те са били разгърнати, за да може Тръмп да продължи всяването на страх по въпроса с границата.
Изданието отбелязва, че се очертава второ частично затваряне на правителството, тъй като Конгресът има срок до 15 февруари да постигне споразумение с администрацията на Тръмп за финансиране на стената по границата с Мексико. Тръмп заяви, че няма да подпише бюджета, ако в него не е включен този разход.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.