НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ученици от Художествената гимназия в Казанлък рисуваха реплики на Чудомирови творби

Ученици от Художествената гимназия в Казанлък рисуваха реплики на Чудомирови творби

26 Март 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Изложба „Цветове и светлосенки” с творби на ученици от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” е представена в една от залите на Литературно – художествен музей „Чудомир”, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Ученическите работи представляват реплики на Чудомирови творби от изложбата „Вариации на тема”. Те са рисувани в часовете по живопис и рисуване, в рамките на творчески работилници провеждани в ЛХМ „Чудомир”.
Творбите са на ученици от 5 до 11 клас от Художествената гимназия в Казанлък.
„Световна практика е ученици да се учат от големите майстори, заставайки пред техни оригинали. Така те научават повече, в една нестандартна форма”, каза Радостина Павлова, преподавател в Художествената гимназия.
Подобна творческа работилница с ученици от Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” се организира за четвърта поредна година в рамките на Чудомирови празници.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В програмата на Чудомирови празници '2019 в Казанлък са включени 29 събития, които ще се проведат в града и три в други населени места на страната

В програмата на Чудомирови празници '2019 в Казанлък са включени 29 събития, които ще се проведат в града и три в други населени места на страната

25 Март 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Казанлък. 26-то издание на Чудомирови празници Фондация „Чудомир” ще възстанови след няколкогодишно прекъсване Националния фолклорен конкурс за хумористична песен и камерен танц „Златен Тръндафил”. Това каза при откриването на Чудомирови празници '2019 директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир” Добрина Матова, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. В конкурса ще вземат участие професионални състави от Стара Загора, Горна Оряховица, Хасково, Карлово, Пловдив, Котел и др. Съпътстващо събитие на конкурса ще бъде организираната Кръгла маса по проблемите на фолклора с участието на ръководителите на творчески състави и представители на Министерството на културата.
В дните на Чудомирови празници ще се проведе за четвърта година Национална конференция по проблеми на Чудомировото творчество, като през 2019 година тя е под надслов „Чудомир между противоречията”. Неин научен ръководител ще бъде проф. Николай Аретов.
В програмата на празниците са включени и четири изложби. Една от тях е тази на Дома на хумора и сатирата в Габрово – „Метафори и пропаганда. Вестник „Папагал” в периода 1939 - 1953 година”. Ще бъде показана и изложбата „Цветове и светлосенки” с творби на ученици от Националното изкуство по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” – участници в творческата работилница за създаване реплики на Чудомирови творби.
В Музея на фотографията ще бъде показана изложбата „Нашенци по света” на Пенка и Койчо Коеви.
Два класически концерта са включени в програмата на Чудомирови празници '2019 - на проф. Йосиф Радионов – цигулка, и Зорница Радионова. Традиционното Съботно матине ще бъде с участието на „златната флейта на България” проф. Георги Спасов и Татяна Божко – пиано.
Ще бъдат представени и редица книги, сред които „Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира” на Явор Милушев, „Животът и смъртта на Людмила Живкова” на Иво Милев, книгата на Георги Тошев за Невена Коканова „Години любов”. Ще бъде представен и филмът за актрисата „Невена Коканова. Пътуване”.
Пътуваща изложба с репродукции на Димитър Чорбаджийски – Чудомир ще бъде представена от 1 април в Туристически информационен център- Хисар, като част от програмата „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“.
Пътуващата изложба „Нашенци“ с оригинали на Чудомир, гостува на Общинска художествена галерия – Карлово от 1 март до 15 април.
Общо събитията н програмата на Чудомирови празници са 29, които ще се проведат в Казанлък и три – изнесени в страната.
Славяна ГАЙДАРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С концерт на проф. Йосиф Радионов в Казанлък официално ще бъдат открити 26-те Чудомирови празници

С концерт на проф. Йосиф Радионов в Казанлък официално ще бъдат открити 26-те Чудомирови празници

25 Март 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Казанлък. 29 са проявите в програмата на Чудомировите празници за 2019 г. Това са изложби, концерти, конкурси, премиери на книги, които ще се проведат в Казанлък, а някои от тях и в други населени места. Това каза Радио „Фокус” директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир” Добрина Матова. Празниците ще бъдат открити официално в 16.30 часа в музея с участието на проф. Йосиф Радионов, който ще изпълни произведения на възстановената цигулка на Мара Чорбаджийска. В една от залите на музея ще бъде открита и изложба с Чудомирови оригинали „Вариации на тема”.
В 17.30 часа в Литературно-художествен музей „Чудомир” ще се състои концерт с класическа музика с участието на проф. Йосиф Радионов – цигулка, и Зорница Радионова – пиано. Концертът е в памет на двукратния носител на наградата „Чудомир” за кратък хумористичен разказ Дамян Бегунов.
В 19.00 часа в Дома на културата ще бъде връчена 50-ата юбилейна награда за къс хумористичен разказ на Фондация „Чудомир” и в. „Стършел”. Ще бъде представен и театралният спектакълът „Три котки на покрива” на Драматичен театър „Никола Вапцаров” - Благоевград.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември 2019
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.