НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Гърция трябва да демилитаризира егейските острови като израз на „искрени, конструктивни и добри двустранни отношения", твърди турският министър на отбраната

Kathimerini: Гърция трябва да демилитаризира егейските острови като израз на „искрени, конструктивни и добри двустранни отношения", твърди турският министър на отбраната

21 Април 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че Гърция нарушава международното право чрез „въоръжаване" на островите в Егейско море и призова гръцкия си колега Евангелос Апостолакис да ги демилитаризира, според изявления, дадени пред държавната информационна агенция Anadolu Agency, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
„Гърция нарушава международното право и договори с въоръжаването на Егейски острови, които са под демилитаризиран статут. Този статут трябва да бъде защитен и продължен", цитира изданието думите на Акар.
Съгласно думите му, че гръцкият министър на отбраната Евангелос Апостолакис трябва да „предприеме необходимите мерки" по този въпрос като част от „искрени, конструктивни и добри двустранни отношения".
В отговор на Акар говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Гениматас отхвърли твърденията му, като заяви, че Гърция упражнява правата си в съответствие с международното право.
„Издигането на тези въпроси от страна на Турция, особено когато заплашва с война суверенна държава като нашата, упражняваме законното си суверенно право, произтичащо от международното право”, поясни Гениматас. „Тъй като Турция твърди, че зачита добросъседските отношения, тя трябва да се научи да спазва международното право в сегашния му вид, а не да го тълкува по произволен начин", допълни говорителят на военното министерство в Атина.
Гениматас призова Турция да понижи напрежението, да изгради доверие и да спре „непрекъснатите безплодни провокации".


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната на Турция: Гърция нарушава международното право като милитаризира Егейските острови

Министърът на отбраната на Турция: Гърция нарушава международното право като милитаризира Егейските острови

20 Април 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Гърция нарушава международното право като милитаризира Егейските острови, които имат демилитаризиран статут, заяви министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар в събота пред „Анадолската агенция“ след заседание на неговия кабинет. Освен това той призова гръцкия си колега Евангелос Апостолакис да предприеме нужните мерки в тази посока.
„Гърция нарушава международното право и договорите, като милитаризира Егейските острови“, които са под демилитаризиран статут, заяви Акар.
Турският министър подчерта, че Атина „трябва да спре нарушенията, които противоречат на договорите и са несъвместими с приятелството и добросъседските отношения“.
„Демилитаризираният статут на тези острови трябва да бъде защитен и продължен“, предупреди той.
Акар подчерта, че Турция е за разрешаване на проблемите в Средиземно и Егейско море, както и на спорния остров Кипър, изключително чрез мирни средства, тъй като Анкара винаги зачита международните договори.
„Ние сме за добросъседски отношения. Очакваме всички наши съседи да се държат по същия начин“.
Той призова гръцкия си колега да предприеме необходимите мерки „по този и други въпроси в рамките на искрени, конструктивни и добри“ двустранни отношения.
Военният министър отново подчерта решителната позиция на Турция да защитава правата и интересите си.
Дългогодишният спор между Турция и Гърция за необитаемите Егейски островчета доведе двете страни на границата на въоръжен конфликт през 1996 година, припомня „Анадолската агенция“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Драматичните промени в отношенията между САЩ и Турция изискват изковаване на национална линия в Гърция

Kathimerini: Драматичните промени в отношенията между САЩ и Турция изискват изковаване на национална линия в Гърция

17 Април 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Атина. Всички са съгласни, пише вестник Kathimerini в материал, представен без редактрорска намеса, драматичните промени в региона (отношенията между САЩ и Турция и развитието на ситуацията в Източното Средиземноморие) ще имат огромно влияние върху Гърция през идните десетилетия. Това налага изковаването на междупартиен консенсус в гръцката външна политика в лицето на зараждащите се тектонични промени.
Тези събития очевидно са по-големи от амбициите на отделните политици и администрации. Ситуацията изисква реализъм и умереност. Няма абсолютно никаква причина за триумфализъм. Всъщност, необходима е внимателна подготовка, за да се предпазим от евентуални неуспехи в бъдеще.
Въпреки призивите за национален консенсус, въпросът с името на Македония не успя да получи междупартийно одобрение. Вместо да се стремят да изграждат общ фронт, някои партии са избрали да насърчават партизанските интереси. Техните усилия обаче не дадоха очакваните резултати.
Въпреки това, противно на спора за името, развитието в региона на Източното Средиземноморие не е източник на партизанско противопоставяне. Следователно почвата е плодородна за общ дългосрочен подход.
Инициативите от гръцката страна досега бяха в правилната посока.
Стратегията на бившия външен министър Никос Коциас, прагматизмът на дипломатическия екип на премиера Алексис Ципрас, дори някои действия, предприети от бившия министър на отбраната и младши коалиционен партньор Панос Камменос и огромният принос на гръцко-американската общност, поставиха благоприятна сцена, която позволи на Атина да се възползва от развитията в по-широкия регион.
Американски представители заявиха, че двустранните връзки с Гърция никога не са били в по-добра форма. Никой не трябва да се противопоставя. Това, което има значение, е общата картина. Страната се отърва от изкривяванията, причинени от идеологически обсесии, които спъваха насърчаването на националните ни интереси.
Гърция трябва да покаже необходимата политическа зрялост - и изглежда, че го прави, поне в значителна степен.
Правителството работи по този въпрос по систематичен и последователен начин, докато консервативната опозиция изглежда готова да изгради своята политика в същата посока, ако дойде на власт след изборите по-късно тази година.
Многостранен дългосрочен подход ще позволи по-ефективно управление на голямо геополитическо развитие с ясни екзистенциални последици за Гърция.
Ние сме изправени пред рядка възможност. Но има и големи опасности.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Проектозакон в САЩ призовава за документиране на турските нарушения спрямо Гърция

Protothema (Гърция): Проектозакон в САЩ призовава за документиране на турските нарушения спрямо Гърция

14 Април 2019 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Атина. Внасянето на двупартиен проектозакон в Сената на САЩ от Боб Менендес (Демократ) и Марко Рубио (Републиканец), който включва разпоредбите на доклад за нарушенията на гръцкото въздушно пространство от Турция след 2017 година, както и вдигането на ембаргото за продажба на оръжие на Република Кипър, подчертава нивото на напрежението в настоящите отношения между Анкара и Вашингтон, пише електронното издание на гръцкия консервативен ежедневник Protothema.
Проектозаконът, наречен „Сигурността на Източното Средиземноморие и енергийното сътрудничество за 2019“ позволява на САЩ да окажат подкрепа по въпросите, свързани с отбраната и енергийната политика, на тристранния съюз между Гърция, Израел и Кипър в Източното Средиземноморие. Той включва клауза, която призовава държавния секретар Майк Помпео и Пентагона да представят списък на нарушенията на въздушното пространство на Гърция, извършени от турски самолети.
„САЩ имат значителни интереси в националната сигурност в Източното Средиземноморие, които са подкрепени от силните и разширяващи се отношения с Гърция, Кипър и Израел. Сътрудничеството в областта на енергийната сигурност между тези страни през последните години отвори пътя към по-широко сътрудничество в регионалната сигурност, икономиката и енергетиката“, заяви сенатор Менендес.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция на Ердоган обръща гръб на Запада

Kathimerini: Турция на Ердоган обръща гръб на Запада

12 Април 2019 | 00:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Става очевидно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е направил своя избор. Неговата реторика се променя, понякога е конфронтационна, а понякога помирителна, но курсът е ясен – Турция се отдалечава от Запада. И това не е защото Западът не иска Турция, а защото Турция не желае повече Западните ценности, пише електронното издание на вестник Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса.
Независимо дали е оправдано или не, Ердоган обвинява определени страни за неуспешния опит да го свалят от власт през юли 2016 г. В комбинация с вродената си мегаломания, както и с личните си предпочитания към някои лидери и страни, той проправя нов път за Турция.
Управляващите във Вашингтон, Брюксел и други главни европейски столици трябва да се примирят и да се съобразяват с този факт. Въпреки че няма абсолютно никаква причина Турция да бъде разглеждана като „враг“, тя със сигурност не може да бъде разглеждана като близък приятел и съюзник в традиционния смисъл на думата. Следователно те трябва да планират ефективен начин за справяне с новото положение на нещата.
В ход са големи промени и положението няма да се върне както е било преди, дори и след ерата Ердоган.
Антиамериканските, антиевропейските и антиизраелските настроения, дори според някои антисемитски настроения, нараснаха значително в Турция през последните 20 години, което направи сътрудничеството със Запада много по-трудно в рамките на отбранителните съюзи, политическите и икономическите институции и дори на двустранно равнище.
Единственият чуждестранен лидер, който наистина уважава турския президент е руският държавен глава Владимир Путин, защото той е начело на ядрена сила, наследник на голяма империя и използва езика на грубата сила. А това е начина, по който Ердоган обича да вижда и себе си.
Европейците държат на ценности и принципи, а Ердоган не се интересува от тях. Някои кръгове във Вашингтон се страхуват, че Турция се превръща в нов Иран или Пакистан. Турция постепенно се откъсва от Запада и това е реалността, без значение дали ни харесва или не.
В тази тежка обстановка Гърция е избрала да поддържа добросъседски отношения с Турция, а от 1999 г. тя е избрала активно да подкрепя по-тесните турско-европейски връзки. В същото време обаче тя също така е бдителна и готова да се защити от предизвикателствата и нарушенията на своите суверенни права, както и от словесни заплахи. Тя има своята значителна военна сила и мрежа от ефективни регионални сътрудничества, които не могат да бъдат подценени от никого.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Джон Съливан подчерта ролята на Гърция на Балканите и в Източното Средиземноморие

Kathimerini: Джон Съливан подчерта ролята на Гърция на Балканите и в Източното Средиземноморие

5 Април 2019 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан потвърди ангажираността на Вашингтон за „задълбочаване на двустранното сътрудничество и продължаване на постигнатия напредък в ключови области след стартирането на Стратегическия диалог САЩ-Гърция през декември“, се казва в разпространено в петък съобщение от Държавния департамент, цитирано от електронното издание на вестник Kathimerini.
Изявлението идва в навечерието на среща между Съливан и гръцкия външен министър Йоргос Катругалос в кулоарите на министерската среща на НАТО във Вашингтон.
Съгласно съобщението на Държавния департамент, Съливан е изтъкнал силното двустранно партньорство в сферите на отбраната и сигурността, като е подчертал ролята на Гърция като стълб на стабилността в Източното Средиземноморие и на Балканите. Той също е „похвалил Гърция за напредъка в енергийните проекти и разширяването на регионалната свързаност“.
Дипломатът също е приветствал визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Скопие по-рано тази седмица, като я е характеризирал като „исторически момент в усилията на Гърция и Северна Македония да изковат по-близки отношения в съответствие с Преспанския договор“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: В отношенията си с Гърция Турция следва модела на „господар и слуга“

Kathimerini: В отношенията си с Гърция Турция следва модела на „господар и слуга“

28 Март 2019 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Атина. Електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini публикува коментар за отношенията между Турция и Гърция, като подчертава, че в тях Анкара се води по модела „господар и слуга“.
„Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определя темпото, но заплахите и надутите забележки, идващи от министрите в Анкара, не са по-малко агресивни“, обобщават в редакцията на изданието.
Министърът на отбраната Хулуси Акар наскоро заяви, че Турция контролира Егейско и Черно море, Югоизточното Средиземноморие и Кипър. Всичко, с други думи, принадлежи на Турция. По-късно Анкара се опита да преработи забележките на Акар, може би защото те донякъде напомняха за кредото на Мусолини. Но същността на концепцията остава същата.
„В края на краищата турски изтребители бяха изпратени над Агатониси, когато беше съобщено, че гръцкият премиер Алексис Ципрас ще посети острова в Егейско море навръх годишнината от началото на войната за независимост на страната от Османската империя. Някои турски вестници стигнаха дотам, че да твърдят, че островът принадлежи на Турция“, пише още гръцкото издание.
„Често се подчертава, че тактиката на тормоза на Турция е част от по-широка стратегия. Трудно е да се предвиди какво може да доведе тази стратегия, ако Анкара смята, че е настъпил благоприятен момент за нея. Реториката със сигурност не е насочена изключително към вътрешна употреба - особено в светлината на предстоящите местни избори в Турция - както много хора биха искали да повярват, особено тук, в Гърция. Поради тази причина Атина трябва да бъде постоянно нащрек, докато укрепва капацитета на гръцките въоръжени сили“, препоръчват от редакцията.
„Въпреки това, тази турска политика на тормоз на Гърция има още едно измерение. Независимо от своите експанзионистични цели и дали действително намеренията на Анкара ще бъдат осъществени, във всички случаи турците се стремят да установят модел на отношения с гърците, основани на този между господар и слуга, при който Гърция няма да може да направи нищо без разрешението на Турция“, е заключението на Kathimerini.
Може би е съвпадение, че тази политика се усеща още по-силно при наближаване на 200-годишнината от гръцкото въстание от 1821 г. „Но това, с което се сблъскваме, със сигурност е опит за възраждане на османизма при стриктни турски стандарти“, категоричен е гръцкият вестник.
И тъй като изглежда, че някои държавни служители в Атина нямат представа за развитието на гръцко-турските отношения, те трябва по-скоро да затворят устата си, препоръчва изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Привидният мир между съседите се разклати на полета до Агатонис

„Нова Македония“ (Македония): Привидният мир между съседите се разклати на полета до Агатонис

27 Март 2019 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Анкара/Атина. Бурните отношения между Гърция и Турция отново се засилват поради редица събития и взаимни обвинения, след като лидерите на двете държави Алексис Ципрас и Реджеп Тайип Ердоган обещаха мирно разрешаване на проблемите по време на неотдавнашната им среща в Анкара, съобщава скопският вестник „Нова Македония“.
Гръцкото външно министерство изпрати вчера демарш на турски посланик в Атина Бурак Озугергин в знак на протест срещу предполагаем инцидент по време на полета на гръцкия премиер до остров Агатониси. Ципрас твърди, че турските военни самолети са летели в непосредствена близост до хеликоптера, с който е пътувал до Агатониси, за да отпразнува 182-та годишнина от въстанието срещу Османската империя, нещо което турските медии отрекоха, позовавайки се на анонимни източници в турската армия. Междувременно гръцкият ежедневник Kathimerini посочва, че турските самолети са нарушили гръцкото въздушно пространство 47 пъти по време на гръцкия национален празник.
Гръцкото правителство изрази възмущение относно предложението на Ердоган, че бившата византийска църква „Света София“, която сега е музей, може да бъде преустроена в джамия. Гърция реагира на забележките на турския министър на отбраната Хулуси Акар, който публично посочи, че Турция контролира Егейско море.
Серията от събития, които предизвикаха напрежение между съседите, идва след съобщенията за успокояване на бурните междудържавни отношения.
Предполагаемият инцидент с полета на Ципрас настъпи няколко дни, след като външните министри Йоргос Катругалос и Мевлют Чавушоглу се съгласиха, че делегации от двете страни ще се срещнат, за да обсъдят мерките за изграждане на доверие въз основа на споразумение, подписано през 1988 г.
По време на посещението на Ципрас в Турция през февруари Ердоган заяви, че проблемите с Гърция могат да бъдат решени „мирно“, въпреки че има разногласия. Междувременно гръцките медии видяха „малки и предпазливи стъпки към сближаване“ между двете страни.
Гърция и Турция често посочват другата страна за нарушаване на въздушното пространство, а отношенията се влошиха, след като Гърция отказа да екстрадира осем турски войници, обвинени от Анкара за участие във военния преврат в Турция през 2016 г. Покрай екстрадирането на турските войски, Ердоган поиска преразглеждане на Договора от Лозана от 1923 г., което гръцкото правителство не възнамерява да направи. Призивът за преразглеждане на споразумението показа турското желание за по-широко преразглеждане на гръцко-турското статукво. Гърция и Турция са в спор за териториалните води, континенталния шелф и експлоатацията на подводните ресурси.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„То Вима“ (Гърция): Бивш началник на Генералния щаб на Гърция нападна СИРИЗА, че е признала правата на Турция в Егейско и Средиземно море

„То Вима“ (Гърция): Бивш началник на Генералния щаб на Гърция нападна СИРИЗА, че е признала правата на Турция в Егейско и Средиземно море

27 Март 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Михалис Костаракос, бивш началник на Генералния щаб на гръцките въоръжени сили и председател на военния комитет на Европейския съюз в периода 2015-2018 гг. нападна яростно правителството на СИРИЗА за начина, по който води външната политика на страната и националните въпроси в дълга публикация във „Фейсбук“, пише електронното издание на големия гръцки консервативен ежедневник „То Вима“.
Костаракос (на снимката вляво) е ядосан най-вече от неотдавнашните изявления на външния министър Йоргос Катроугалос и непосредствения му предшественик Никос Коциас, в които те признават предполагаемите права на Турция в Източното Средиземноморие и Егейско море.
Военният е силно загрижен най-вече от позоваването на „правата на Турция“.
„След последните изявления на господа Катроугалос и Коциас относно„ правата на Турция“, наистина съм загрижен. Отначало бях изненадан, след това бях много ядосан, но сега съм много загрижен като грък и като гражданин на тази страна“, каза бившият началник на гръцките въоръжени сили.
В поста си, озаглавен „Най-голямата заплаха за националната териториална цялост на Гърция, е правителството на СИРИЗА“, Костаракос отприщва тежка критика към позицията на СИРИЗА по националните въпроси, отбелязва „То Вима“.
„Правителството на СИРИЗА е чисто партийно правителство, на което му липсва националната чувствителност. Липсва му национално убеждение, национални идеали и национални ценности. Националните интереси винаги се разглеждат през призмата на интернационализма и неокомунизма. То чувства необходимостта от изплащане на дългове от [гръцката] гражданска война и от прилагане на интернационалистическите решения на пленума на тогавашната Гръцка комунистическа партия [KKE] и на онези, които преди войната разкъсваха Гърция“, заяви Костаракос.
„Правителството на СИРИЗА не прави нищо за Гърция. Всичко се прави за партията и на олтара на фиксираните идеи, с които са подхранвани, фиксирания, от които обществото отдавна се отказа. Известната традиционна логика на лявото е, че партията е преди всичко. Родината и нацията са понятия, към които те са безразлични. Това е безпрецедентно и невероятно тревожно“, пише още той.
„Досега бяхме съгласни по някои въпроси, а по други не, но не се съмнявахме в националните убеждения на нашите правителства. Сега очакваме най-лошото, което е необратимо и трябва да се справим с него своевременно и да го възпрепятстваме“, призова Костаракос.
„За съжаление, от ден на ден става все по-ясно, че най-голямата заплаха за националната независимост, териториалната цялост и националните интереси на Гърция е нейното правителство“, заключи бившият началник на Генералния щаб на гръцките въоръжени сили.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Kathimerini: Атина  връчи демарш на Турция

Kathimerini: Атина връчи демарш на Турция

27 Март 2019 | 02:29 | Агенция "Фокус"
Атина. При засилваща се тревога за неотдавнашната проява от турска страна на трансгресия, във вторник външното министерство на Гърция предаде на турския посланик в Атина Бурак Йозугерджин протестна нота заради инцидента в понеделник с хеликоптера на премиера Алексис Ципрас, докато той е пътувал към източноегейския остров Агатониси, за събитие по повод годишнина от въстанието през 1821 година срещу османското управление, пише на електродната си страница гръцкият Kаthimerini.
Инцидентът се случи само дни след като външните министри на двете държави Георгиос Катругалос и Мевлют Чавушоглу се споразумяха, че делегации от двете страни трябва да започнат да обсъждат мерките за изграждане на доверие, като се основават на споразумение, подписано през 1988 г. от предшествениците им тогавашните външни министри на Гърция и Турция – Каролос Папуляс и Месут Йълмаз.
В същия ден, който беше и религиозен празник в Гърция, турски джетове нарушиха 47 пъти националното въздушно пространство на страната в източно Егейско море.
Според Атина Турция нарушава договореностите от 1988 година, според които двете страни се въздържат от военни действия и избягват провеждането на военни упражнение по време на пика в туристическия сезон и при национални и религиозни празници.
Гръцката страна съзира в тези нарушения демонстрация от турска страна на агресивна позиция, а не само – кампания , организирана от Реджеп Тайип Ердоган в навечерието на местните избори в неделя.
Според докладите Ципрас е бил в хеликоптер Chinook, когато два турски самолета F-4 са го доближили, нарушавайки гръцкото въздушно пространство. Хеликоптерът се е снижил, за да ги избегне, а гръцки F-16 са ги пресрещнали.
“пътувайки насам, бях притиснат от турски самолети, и защо беше това?” е заявил Ципрас, като е слязъл в Агатониси.
Източник от турските служби за сигурност, пожелал анонимност, е обявил, че няма никакво притискане от страна на турските джетове, а те просто са изпълнявали „рутинни задължения“.
Гърция възприема инцидента от понеделник като нова манифестация от страна на Турция на теорията й за т. нар. „сиви зони“ в Егейско море, където тя оспорва суверенитета над няколко острова.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Хулуси Акар увеличи залога, обяви, че Турция контролира Егейско и Черно море и Източното Средиземноморие

Kathimerini (Гърция): Хулуси Акар увеличи залога, обяви, че Турция контролира Егейско и Черно море и Източното Средиземноморие

26 Март 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Атина. Думите на министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар от петък, че моретата, които обграждат страната, включително Егейско море, лежат в териториалните води на Турция бяха интерпретирани от Атина като пореден опит на Анкара да преобърне статуквото в региона, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Контролираме моретата и морското дъно... Черно море, Егейско и Източното Средиземноморие, което включва също Кипър“, заяви Акар, като добави, че „тези райони са в нашата сфера на интереси... ние сме отговорни за обезпечаването на мира и спокойствието там“, бяха думите му, изказани във военен обект в Турция.
Наблюдателите в Гърция отбелязаха, че моментът, в който идва това изказване не е случаен и е направен само два дни преди тристранната среща в Ерусалим между Гърция, Кипър и Израел с участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео.
За Анкара срещата е част от това, което тя смята за съгласувано усилие за обкръжаване на Турция, която сега изглежда се стреми да утвърди своите претенции в региона, пише вестникът.
Пример за това е снимката на първата страница на вестник "Йени Сафак", публикувана в петък, на която са изобразени двама турски тюлени, които държат знаме на Турция край северното крайбрежие на Крит по време на ученията на НАТО Ариадна-19 под заглавието „Средиземноморието е наше”.
Снимката първо се появи на „Туитър“ акаунта на Съюзното морско командване на НАТО (MARCOM) в сряда, но бе свалена след протест на гръцкия военноморски флот, внесен от министъра на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис.
Нещо повече, турската активност в Егейско море и Източното Средиземноморие в четвъртък съвпадна със срещата на външните министри на Гърция и Турция и това бе разбрано в Атина като послание от Анкара, подчертаващо цялостните й намерения в региона.
Часове след изказванията на Акар в петък гръцкият му колега Апостолакис призова турските власти да се въздържат от неразумни изявления, които подхранват двустранното напрежение. „Не мисля, че изявленията на [Акар] могат да бъдат взети на сериозно. [Турските официални лица] трябва да се държат сериозно и да внимават какво говорят. Не бива да стрелят с фойерверки само за да направят впечатление“ - каза Апостолакис.
„Въпреки че сме във фаза, в която се мъчим да намерим начин да разсеем напрежението... Акар ни изненада с нещо ново, с неща, които не се основават на здравия разум“, добави бившият началник на гръцките въоръжени сили.
„Принципите на Гърция са да уважава международното право и договорите. Когато тези принципи са поставени под въпрос, ние имаме правото да се притесняваме“, заяви Апостолакис

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: „Няма част от Гърция, която няма да защитим“

АНА-МПА: „Няма част от Гърция, която няма да защитим“

26 Март 2019 | 00:56 | Агенция "Фокус"
Атина. „Много съм щастлив да бъда сред вас днес в Агатониси. Не можах да намеря по-значимо място", заяви премиерът Алексис Ципрас, като се обърна към жителите на Агатониси, най-далечната северна част на островната група на Додеканезите. Министър-председателят пристигна на острова, за да наблюдава парада за националния празник на 25 март, посветен на революцията в Гърция през 1821 г., съобщава гръцката държавна агенция АНА МПА.
„На този ден чувстваме гордост за смелостта и неугасимата жажда на нашите предци да хвърлят игото на завоевателя, които положиха основите на нашето национално прераждане. Ние се чувстваме горди от големите идеали на Революцията от 1821 г.“ каза той.
Позовавайки се на мярката за транспортни субсидии за островитяни, той отбеляза, че това е патриотичен дълг и изпрати съобщение, че „няма част от Гърция, която да не защитаваме, чрез социалните си политики преди всичко и чрез въоръжените сили“.
Той също изпрати съобщение до Турция, като разкри, че хеликоптерът, който го отвежда до Агатониси, е бил тормозен и принуден да лети на по-ниска надморска височина от турски изтребители, докато те не могат да бъдат пресрещнати и прихванати от самолети на гръцките военновъздушни сили „както се случва всеки път“.
Говорейки за инцидента с неговия хеликоптер, министър-председателят заяви, че турската страна „трябва да знае, че това са глупави действия, които са напълно безсмислени, те просто губят керосин и бензин без причина е посланието, което искам да им изпратя“.
В заключение премиерът заяви, че посланието му към всички страни е, че Гърция е отворена за диалог и разбирателство, но също така е подготвена, ако е необходимо, да „направи това, което знаем как да правим и на какво са ни научили нашите предци да защитаваме нашите права и суверенитет“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Турция издаде нов НАВТЕКС, с който запази голям район в Егейско море за военноморски учения

Greek Reporter: Турция издаде нов НАВТЕКС, с който запази голям район в Егейско море за военноморски учения

11 Март 2019 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Атина. С издаването на нов Навигационен Телекс (НАВТЕКС) в петък, 8 март, Турция има намерение да блокира голям район в центъра на Егейско море, където да проведе поредните си военноморски учения, предава базираният в САЩ портал Greek Reporter.
Новият НАВТЕКС идва само броени дни след края на широкомащабните военноморски маневри „Синя родина“, проведени от Турция през февруари и март.
Според турския телекс, районът в Егейско море ще бъде използван от Анкара в осем различни дни и група от поредни дни в периода между 11 март и 30 април.
Големият район, който турските ВМС имат намерение да използват за ученията си лежи между островите Скирос и Хиос, точно по средата на Егейско море между двете страни.
Все още няма коментари от гръцка страна за обявлението на турските власти.
Както посочва медията, новите маневри могат да се възприемат като поредна сериозна провокация от Турция, защото блокират голям район в Егейско море за много дълъг период от време.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency (Турция): Русия и Турция провеждат съвместно военно-морско учение в Черно море

Anadolu Agency (Турция): Русия и Турция провеждат съвместно военно-морско учение в Черно море

9 Март 2019 | 01:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски и руски военноморски сили проведоха съвместна маневра в Черно море, е съобщило в петък руското военно министерство, предава турската осведомителна агенция Anadolu Agency.
Два руски кораба – патрулният „Василий Биков“ и морският траулер „Валентин Пикул“, и два турски - военноморската корвета „Бургазада“ и миноносецът „Акчай“ участваха в учение, проведено недалеч от пристанище Новоросийск, се казва в съобщението от военното ведомство на РФ. В него се пояснява, че военноморските сили на двете държави работят заедно да симулират надеждна навигация на плавателните съдове в условия на морско минно поле.
Учението е част от националните военноморски игри на Турция „Синя Родина 2019“.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември 2019
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.