НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Грузия прие Стратегия за външна политика за периода 2021-2022 година

ТАСС: Грузия прие Стратегия за външна политика за периода 2021-2022 година

30 Март 2019 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Тбилиси. Правителството на Грузия утвърди Стратегия за външна политика за периода 2019-2022 година и План за действие за нейната реализация, предава ТАСС. За това е съобщил в събота на журналистите в Тбилиси външният министър на страната Давид Залкалиани.
"Стратегията за външната политика на Грузия за 2019-2022 е важен документ с държавно значение, заедно с разработения и утвърден План за действие за практическото й приложение ", отбелязва министър Залкалиани. Той е обърнал специално внимание на основните направления в документа, които са свързани с " осигуряване на суверенитета, териториалната цялост на Грузия в рамките на нейните международно признати граници, интеграцията на Грузия в НАТО и ЕС ".
Кавказката държава сътрудничи с НАТО от края на 1990-те години. През ноември 2002 г. на срещата на НАТО в Прага президентът Едуард Шеварнадзе заяви желанието на страната да стане член на Северноатлантическата организация. Тази идея продължи да поддържа и следващият президент Михаил Саакашвили. Правителството, дошло на власт през октомври 2012 г. след победата на коалицията „Грузинска мечта“, продължи този курс. В същото време „най-важна задача“ на грузинската външна политика беше "поетапната нормализация на отношенията с РФ, но не в ущърб на териториалната цялост на Грузия. Неотдавна сегашният президент Саломе Зурабишвили заяви, че сътрудничеството с НАТО не е насочено срещу Русия или която и да е друга страна. Както изтъква тя, то трябва да съдейства за запазване и създаване на условия за траен мир и стабилност в целия регион .

Грузия и ЕС

През юни 2014 г. в Брюксел Грузия подписа Споразумение за присъединяване към ЕС. Властите в Тбилиси не веднъж са заявявали, че за евроинтеграцията на Грузия ще са нужни минимум 10 години. В последните три години нито от едната, нито от другата страна не е споменат възможен срок за влизане на Грузия в структурите на ЕС.. На 24 август 2018 г. канцлерът на ФРГ Ангела Меркел изтъкна при визитата си в Тбилиси, че "Германия ще продължи да поддържа интеграцията на Грузия в ЕС", но специално объран внимание, че "този процес не може да приключи за пет години ".
На 5 март 2019 г. Тбилиси представи в Брюксел пред Съвета за асоцииране на Грузия в ЕС пътна карта, разработена от грузинското правителство и предвиждаща все по-активно участие на страната в дейностите на ЕС.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Грузия все още върви към НАТО

New Europe: Грузия все още върви към НАТО

27 Март 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Тбилиси. В момент, когато отношенията между някои съюзници от НАТО изглеждат обтегнати, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг беше в Грузия, за да успокои военния щаб в страната, че амбицията на бившата съветска република да се присъедини към западния военен блок остава част от дългосрочните планове на НАТО, пише базираното в Брюксел издание New Europe.
Поводът за посещението му в грузинската столица Тбилиси беше 12-дневно съвместно военно учение, в което участваха 24 от 29-те членки на НАТО, както и грузинските въоръжени сили. По време на посещението си в Националния център за обучение в Крцаниси близо до Тбилиси, Столтенберг похвали приноса на Грузия за мисиите на Алианса по света, въпреки факта, че обеднялото население от 3,5 милиона души не е получило график за тяхното възможно присъединяване към НАТО.
„Ще продължим да работим заедно, за да се подготвим за членството на Грузия в НАТО“, каза Столтенберг и добави, че 29-те други членове на алианса „ясно заявиха, че Грузия ще стане член на НАТО“.
Грузия е и най-големият участник, който не е член на НАТО в мисията за обучение на Алианса в Афганистан и допринася за Силите за бързо реагиране на НАТО. Преди повече от десетилетие, при предишното прозападно правителство на Михаил Саакашвили, Тбилиси изпрати значителен брой войници в Ирак след интервенцията на САЩ в страната.
Ангажиментът на Тбилиси да се присъедини към НАТО се превърна в главен приоритет , с оглед на обтегнатите отношения на страната с Москва. Русия реагира решително на стремежа на Грузия към по-нататъшна западна интеграция, като първо наложи тежка икономическа блокада на ключови селскостопански продукти и струпа на хиляди руски войници в подкрепяните от Кремъл отцепнически райони на Абхазия и Южна Осетия.
"Ние не приемаме, че Русия или всяка друга сила има право да решава какво да правят членовете ни", каза Столтенберг, докато коментираше стремежите на Грузия за присъединяване, преди да добави, че НАТО никога няма да признае окупацията нито на Абхазия, нито на Южна Осетия от Русия.
"Призоваваме Русия да сложи край на признаването на регионите Абхазия и Южна Осетия и да оттегли силите си", каза Столтенберг.
По време на посещението си Столтенберг проведе разговори с няколко високопоставени служители, включително спорният президент на Грузия, родената във Франция Саломе Зурабишвили и премиера Мамука Бахтадзе. Зурабишвили, бивш френски дипломат при Жак Ширак, предизвика гнева на прозападната опозиция в страната заради лошите й грузински езикови способности и за това, че непрекъснато повтаря обвиненията на Москва към Грузия за загубата на Южна Осетия и Абхазия.
Разговорите на Столтенберг с двама висши представители на управляващата партия "Грузинска мечта" идват в критичен момент за Грузия. Общественото мнение през последните години забележимо се измести от твърдите прозападни настроения, които дойдоха след петдневната война с Русия през август 2008 г., в която войниците на Владимир Путин стигнаха на 60 километра от Тбилиси, към доста по-консервативни и приятелски към Кремъл настроения, за които сериозна роля играе неизбраният национален лидер на Грузия – проруският милиардер и основател на „Грузинска мечта“ Бидзина Иванишвили.
Като се ползва с почти пълен монопол върху законодателната власт, „Грузинска мечта“ на Иванишвили позволи да се утвърди широко разпространената корупция в страната.
Както НАТО, така и Европейският съюз все повече се тревожат от отстътплението от демократичните реформи, независимостта на съдилищата на страната, върховенството на закона и отслабването на инвестиционния климат - всички от които са ключови изисквания за присъединяване към единия блок - в седемте години откакто управляващата партия е на власт.
Въпреки опасенията, Столтенберг потвърди ангажимента на НАТО към териториалната цялост на Грузия и докато присъства на съвместна пресконференция с Бахтадзе - третият премиер, избран от Иванишвили през декември 2015 г., упрекна съпротивата на Русия срещу плановете за присъединяване на Грузия към НАТО, както и на изгражданите от Москва бойни и стратегически ракетни сили в Черноморския регион след инвазията на войските ръководени от Путин и анексирането на Крим през 2014 г.
Все още не е определен график за членството на Грузия в НАТО. Малко вероятно е Алиансът да се придвижи бързо към приемането на нов член, тъй като скоро след като тя прие Черна гора в блока през юни 2017 г., се очаква да привлече и Северна Македония, след като наскоро преименуваната страна прекрати 27- годишен спор за името с Гърция в края на миналата година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: „Граждани на Грузия не могат да получат убежище в Европейския съюз“, заяви еврокомисар

РИА „Новости“: „Граждани на Грузия не могат да получат убежище в Европейския съюз“, заяви еврокомисар

6 Март 2019 | 01:34 | Агенция "Фокус"
Тбилиси. Европейският съюз счита Грузия за безопасна страна, затова нейните граждани не могат да получат убежище в ЕС, заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан на пресконференция, предава РИА „Новости“.
Хан направи изявление след петото заседание на Съвета за асоцииране между Грузия и Европейския съюз с участието на премиера на Грузия Мамука Бахтадзе.
Грузинските граждани могат да посещават лагери в Европейския съюз без визи, но по-рано представители на някои европейски страни изразиха загриженост за големия брой пристигащи от Грузия търсещи убежище.
Според него сега няма риск от спиране на безвизовия режим. Европейският комисар смята, че либерализирането на визовия режим е едно от основните постижения на Грузия по пътя към сближаване с ЕС.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.