НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Виолета Радева, Окръжна прокуратура – Варна: Спряхме пратка от над 1 тон кокаин за Холандия, Белгия и Обединеното кралство Великобритания през 2018 г.

Виолета Радева, Окръжна прокуратура – Варна: Спряхме пратка от над 1 тон кокаин за Холандия, Белгия и Обединеното кралство Великобритания през 2018 г.

25 Март 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. Пратка от над 1 тон кокаин, предназначен за нарколаборатории в цяла Европа са успели да пресекат в сътрудничество магистратите от Окръжната прокуратура във Варна и митническите власти през миналата година. Товарът е трябвало да пристигне от Перу и Боливия, за да достигне до Холандия, Белгия и Обединеното кралство. Това коментира по време на отчетно събрание на институцията прокурор Виолета Радева, която е наблюдаващ прокурор по успешно приключилото разследване на трафика на прекурсори на стойност над 225 милиона лева на пристанището в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.
„Важното е, че бяха задържани организаторите на този канал, а не български граждани, използвани в схемата без да знаят“, обясни тя за двамата холандски граждани, процесът срещу които вече е в ход. Прокурор Радева допълни, че действително държавното обвинение е работило по случая в много разширено взаимодействие със структурите на митницата, на Евроджъст и ДАНС. „Действително се касае за много мащабен трафик на наркотици и прекурсори. Същевременно имаше контролирана доставка за пръв път в страната, но и за цялата структура на Евроджъст на огромно количество прекурсори. Преди това имаше две срещи в Хага, където бяха събрани прокурори от Холандия и Белгия. Този товар беше предназначен за там. На тези срещи бяха координирани тези действия. Това за пръв път се случва в историята на Евроджъст, тази контролирана доставка през територията на пет държави“, поясни прокурорът.
По нейни думи подценяването на българските служби и митническите власти, е изиграло лоша шега на задържаните холандски граждани. В момента процесът срещу тях е в съдебна фаза. Те сами са предложили споразумение на прокуратурата за седем години затвор, но лично прокурор Радева е отказала. „За това наказание са предвидени наказания между 15 и 20 години „лишаване от свобода“ и от 200 000 до 300 000 лева глоба. Моето решение беше, че отсъждането на наказания „лишаване от свобода“, по-малки от 10 години, противоречи на закона и морала. Поради което прокуратурата не се съгласи на споразумение“, обясни прокурор Радева. Тя допълни, че от тук нататък делото продължава по общия ред с разпити на свидетели и вещи лица. Има и защитени свидетели по случая. Още на следващо заседание ще бъде разпитан такъв свидетел.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров: Отчитаме 2018 година като година на митническите разследвания

Зам. окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров: Отчитаме 2018 година като година на митническите разследвания

25 Март 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Варна. Отчитаме 2018 година като година на митническите разследвания. Това коментира зам. окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров на отчетна пресконференция на дейността на Окръжната прокуратура за 2018 година, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. По думите му тази констатация е направена не само заради значимия статистически дял и ръста на митническите разследвания през предходната година. През 2017 година са образувани 62 досъдебни производства, при 41 през миналата година. Разследващите митнически инспектори са били със средна натовареност от 25 досъдебни производства. През 2017 година броят им е бил 15. Прокурор Лазаров отчете, че през миналата година успешно е приключило досъдебно производство за трафика на прекурсори на стойност над 225 милиона лева на пристанище „Варна”. На съд са предадени трафиканти, холандските поданици Курт М. и Робърт П., членували в международна престъпна мрежа за трафик на наркотици.
„Припомням, че при разкриването на това престъпление за пръв път Варна, а може би и в страната, беше осъществена контролирана доставка на наркотични вещества от България до Холандия, през множество държави“, уточни зам. окръжният прокурор. Той посочи, че успехът при разкриването на контрабандата на прекурсори, осъществявана реално на четири континента с междинно пристанище във Варна като външна граница на Европейския съюз, е плод на изключителното взаимодействие между митническите и оперативните служби, осъществявано под ръководството на мотивиран и компетентен наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура във Варна и с активно международно сътрудничество между партньорските служби на няколко европейски страни.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Ренци. 23 август 2019 г.
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Р...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.