НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Виолета Радева, Окръжна прокуратура – Варна: Спряхме пратка от над 1 тон кокаин за Холандия, Белгия и Обединеното кралство Великобритания през 2018 г.

Виолета Радева, Окръжна прокуратура – Варна: Спряхме пратка от над 1 тон кокаин за Холандия, Белгия и Обединеното кралство Великобритания през 2018 г.

25 Март 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. Пратка от над 1 тон кокаин, предназначен за нарколаборатории в цяла Европа са успели да пресекат в сътрудничество магистратите от Окръжната прокуратура във Варна и митническите власти през миналата година. Товарът е трябвало да пристигне от Перу и Боливия, за да достигне до Холандия, Белгия и Обединеното кралство. Това коментира по време на отчетно събрание на институцията прокурор Виолета Радева, която е наблюдаващ прокурор по успешно приключилото разследване на трафика на прекурсори на стойност над 225 милиона лева на пристанището в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.
„Важното е, че бяха задържани организаторите на този канал, а не български граждани, използвани в схемата без да знаят“, обясни тя за двамата холандски граждани, процесът срещу които вече е в ход. Прокурор Радева допълни, че действително държавното обвинение е работило по случая в много разширено взаимодействие със структурите на митницата, на Евроджъст и ДАНС. „Действително се касае за много мащабен трафик на наркотици и прекурсори. Същевременно имаше контролирана доставка за пръв път в страната, но и за цялата структура на Евроджъст на огромно количество прекурсори. Преди това имаше две срещи в Хага, където бяха събрани прокурори от Холандия и Белгия. Този товар беше предназначен за там. На тези срещи бяха координирани тези действия. Това за пръв път се случва в историята на Евроджъст, тази контролирана доставка през територията на пет държави“, поясни прокурорът.
По нейни думи подценяването на българските служби и митническите власти, е изиграло лоша шега на задържаните холандски граждани. В момента процесът срещу тях е в съдебна фаза. Те сами са предложили споразумение на прокуратурата за седем години затвор, но лично прокурор Радева е отказала. „За това наказание са предвидени наказания между 15 и 20 години „лишаване от свобода“ и от 200 000 до 300 000 лева глоба. Моето решение беше, че отсъждането на наказания „лишаване от свобода“, по-малки от 10 години, противоречи на закона и морала. Поради което прокуратурата не се съгласи на споразумение“, обясни прокурор Радева. Тя допълни, че от тук нататък делото продължава по общия ред с разпити на свидетели и вещи лица. Има и защитени свидетели по случая. Още на следващо заседание ще бъде разпитан такъв свидетел.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радослав Лазаров, зам. окръжен прокурор на Варна: През 2018 година сме изпратили 336 уведомления до КПКОНПИ

Радослав Лазаров, зам. окръжен прокурор на Варна: През 2018 година сме изпратили 336 уведомления до КПКОНПИ

25 Март 2019 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Варна. През 2018 година Окръжната прокуратура (ОП) във Варна е била особено активна в сътрудничеството си с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). За периода са изпратени 336 уведомления. Това съобщи на отчетна пресконференция заместник окръжният прокурор Радослав Лазаров, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите му за предходната година броят им е бил едва 55. Делата за корупционни престъпления през 2018 година общо за региона на Варна са били 126, при 125 за 2017 г. Увеличението на делата за престъпления против паричната и кредитната система през отчетната година са 306, при 261 досъдебни производства за 2017 г. се дължи на неприключили производства с такъв предмет от предходни периоди. От наблюдаваните за района на Варна общо 271 производства за данъчни престъпления най-голям е делът на тези, свързани с ДДС – 172. За миналата година Окръжната прокуратура отчита снижаване на преписките по следствения надзор на производство.
„Увеличават се като брой въззивните произнасяния. За поредна година се снижава броят на наблюдаваните досъдебни производства и новообразуваните дела. Това е резултат на по-малкото регистрирани престъпления в съдебния регион“, каза още прокурор Лазаров, той не се ангажира да анализира цифрите, но посочи, че ако това е резултат от добра превантивна работа на полицията, този резултат е положителен. През 2018 година в структурата на престъпността в региона е налице продължаваната от предходни отчетни периоди тенденция на спад в престъпленията против личността, против правата на гражданите, с практически стабилитет в престъпленията против брака и семейството и против собствеността. Траен остава ръстът на престъпленията против стопанството, а при финансовите престъпления се отчита леко завишение спрямо 2017 г. Намалели са документните престъпления. Ръст обаче се отчита в престъпленията против реда на управлението, против реда и общественото спокойствие. Известен спад има в общоопасните престъпления за 2018 г. През отчетния период са осъдени и санкционирани 1621 лица, като с влязъл в сила съдебен акт са 1614, което прави над 99, 5 процента. Прокурорите от съдебния район на Окръжната прокуратура във Варна са внесли общо в съда 1514 акта.
Броят на обвинителните актове е бил 906, 360 е бил броят на споразуменията и 248 са завършили с предложенията за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Прокурорите от Окръжната прокуратура във Варна са ръководили 32 досъдебни производства за разследване на пране на пари, 25 са били делата за района на ОП – Варна за трафик на хора, а за злоупотреби с европейски фондове са наблюдавани 9 дела през 2018 г. През 2018 г. срещу непълнолетни лица прокуратурите във Варненския съдебен окръг за водили общо 88 производства, като това представлява почти 0,6 на сто от общо наблюдаваните дела в региона.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Ренци. 23 август 2019 г.
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Р...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.