НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Независимая газета“: Ръководителите на МВнР на РФ и на Турция са на едно мнение: САЩ пренебрегват нормите на международното право

„Независимая газета“: Ръководителите на МВнР на РФ и на Турция са на едно мнение: САЩ пренебрегват нормите на международното право

29 Март 2019 | 22:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Министрите на външните работи на Русия и на Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу стигнаха до общо мнение, че решението на САЩ да признаят Голанските възвишения като израелска територия е неприемливо и е демонстрация на пренебрежението на Вашингтон към нормите на международното право, пише „Независимая газета“. Близкоизточната тема, в частност въпросът за регулирането на Сирия, са в центъра на пресконференцията на Лавров и Чавушоглу по резултатите от Седмото заседание на руско-турската Съвместна група за стратегическо планиране, което се проведе в петък в Анталия.
Освен това двамата министри са обсъдили подготовката за предстоящото на 8 април в Москва заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище под председателството на двамата президенти – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.
Преди началото на преговорите с присъщото си чувство за хумор руският дипломат номер едно предложи на своя колега да преведе на турски молбата му към фотографите да не „пускат много искри“, а след това се обърна към многобройните журналисти и направо ги попита: „ А вие какво чакате“ Искате ние да скочим и да потанцуваме?“
Въпреки това, темите, които бяха засегнати по време на брифинга, въобще не предизвикаха усмивка сред представителите на медиите.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция: Закупуването на системи за противовъздушна отбрана от Русия е „приключена сделка“

Kathimerini: Турция: Закупуването на системи за противовъздушна отбрана от Русия е „приключена сделка“

29 Март 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще изпълни споразумението за закупуване на системи за противовъздушна отбрана с Русия, обяви Анкара, след като четирима американски сенатори представиха законопроект за забрана на планираната доставка на изтребители F-35, ако Турция пренебрегне американското противопоставяне и приеме С-400, съобщава гръцкият в. Kathimerini.
„Договорихме се с Русия и подписахме споразумение. Това споразумение е валидно и обсъждаме кога ще бъде доставката“, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу след среща с руския си колега.
„Споразумението е свършена работа“.
Американските сенатори представиха двупартиен закон за забрана на трансфера на самолети F-35 от Съединените щати в Турция, докато правителството на САЩ не потвърди, че Анкара няма да приеме руската система С-400.
Турция е получавала противоречиви изявления от САЩ, каза Чавушоглу, добавяйки, че Анкара е изпълнила всички свои задължения, свързани с F-35, които са направени от Lockheed Martin Corp.
Турция е партньор в производствената програма на F-35, но Съединените щати, съюзник в НАТО, се противопоставиха на закупуването на руски системи, което може да компрометира сигурността на самолета.
Турция нямаше намерение да продава С-400 на друга страна, заяви Чавушоглу.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Срещата Лавров-Чавушоглу: Сделката за С-400 остава в сила, Анкара и Москва водят преговори за сроковете на доставки

ТАСС: Срещата Лавров-Чавушоглу: Сделката за С-400 остава в сила, Анкара и Москва водят преговори за сроковете на доставки

29 Март 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Анталия. Сделката между Руската федерация и Турция за доставка на зенитно-ракетните системи С-400 остава в сила – Анкара и Москва водят преговори за срока на предаването им. Това обяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу на пресконференция след срещата с руския му колега Сергей Лавров в Анталия, предава TACC.
„Договорът с Русия за С-400 е в сила, тези отбранителни системи ще бъдат доставени на Турция, водят се преговори по този въпрос“, подчерта първият дипломат на Анкара.
Турският външен министър допълни, че страната му няма намерение да продава С-400 на трети страни, защото ги придобива за целите на собствените си нужди.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Преговорите Лавров-Чавушоглу са проведени при закрити врати

EA Daily: Преговорите Лавров-Чавушоглу са проведени при закрити врати

29 Март 2019 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Анталия. Министърът на външните работи на Руската федерация и турският му колега Мевлют Чавушоглу проведоха преговорите в Анталия при закрити врати, предава информационната агенция EA Daily.
По-късно пред деня под председателството на двамата дипломати ще се състои и седмото заседание на Съвместната група за стратегическо планиране, структура под шапката на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Русия. В хода му ще бъдат обсъдени двустранните отношения, ще бъде направен широк обмен на мнения по актуални въпроси от международните и регионалните теми. След края му МВнР на двете страни ще подпишат План за консултации за периода 2019-2020 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Срещата в Анталия: Лавров определи решението на САЩ за Голанските възвишения открита демонстрация на произвол

ТАСС: Срещата в Анталия: Лавров определи решението на САЩ за Голанските възвишения открита демонстрация на произвол

29 Март 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Анталия. Решението на САЩ да признаят Голанските възвишения като част от територията на Израел е умишлено демонстриране на произвол. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на пресконференция с участието на турския му колега Мевлют Чавушоглу след среща на Съвместната група за стратегическо планиране, предава TACC.
„Освен това много хора анализират тази стъпка в контекста на предстоящите избори в Израел, но има, разбира се, и друго измерение“, отбеляза руският външен министър. „Чувствам, че това е осъзната, съзнателна демонстрация на произвол, наред със заплахи, ултиматуми и санкции, това са цяло всички инструменти, които се използват в американската външна политика“, допълни първият дипломат на Москва.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сергей Лавров ще обсъди с турския си колега сирийската криза и подготовката за срещата на президентите на двете страни

ТАСС: Сергей Лавров ще обсъди с турския си колега сирийската криза и подготовката за срещата на президентите на двете страни

29 Март 2019 | 07:13 | Агенция "Фокус"
Анталия. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров пристига в Анталия за участие в седмото заседание на руско-турската Съвместна група за стратегическо планиране (СГСП) под председателството на ръководителите на външнополитическите ведомства на двете страни, предава TACC. Групата работи в рамките на оглавявания от президентите Съвет за сътрудничество на висше ниво. Последното й заседание се състоя в Москва през март миналата година.
Както бе отбелязано от Министерството на външните работи на Руската федерация, задачата на предстоящата среща на Лавров и турския му колега Мевлют Чавушоглу е цялостното и съществено проучване на предстоящите контакти на лидерите на страните Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган по време на осмата среща на ССВН, която ще се проведе през април в руската столица. Министерството подчерта, че през 2017-2018 г. двамата министри са провели 201 срещи и 19 телефонни разговори. В Анталия се планира да бъде подписан план за консултации между МВнР на двете страни за 2019-2020 г.
В хода на срещата се планира да бъдат обсъдени регионални и международни въпроси. По този начин страните възнамеряват да сравнят позициите си за ситуацията в Близкия изток и Северна Африка, Задкавказието, Централна Азия, Украйна и Черноморския регион. Ще бъдат засегнати и начините за подобряване на ефективността на взаимодействието между двете страни в международните организации.
Приоритетни в преговорите ще бъдат аспектите на политическото споразумение в Сирия: министрите ще обсъдят съвместни стъпки за нормализиране на положението в арабската република чрез елиминиране на останалите терористи и установяване на всеобхватен национален диалог, основан на принципите на международното право, главно на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН. Предмет на обсъждане ще бъде ходът на разграничаването на умерената част от опозицията и терористите в зоната на деескалацията в сирийската провинция Идлиб. Делегациите на двете страни ще обърнат внимание на темата за стартиране на работата на конституционната комисия. На дневен ред са и въпросите за увеличаване на хуманитарната помощ за сирийците, създаване на условия за възстановяване на страната и завръщане на бежанците.

Двустранни проекти

На срещата ще бъде обърнато специално внимание на мерките за засилване на търговското и икономическото сътрудничество между Русия и Турция. През 2018 г. стокообменът между двете страни нарасна с почти 16% и възлезе на 25,5 млрд. долара.Както бе отбелязано от руското външно министерство, Москва възнамерява да се съсредоточи върху необходимостта от премахване на останалите търговски бариери, които възпрепятстват разширяването на износа за Турция.
Планирано е да се обсъди изграждането на първата атомна електроцентрала „Аккую" в Турция и газопровода „Турски поток", които са ключови проекти в сътрудничеството между Москва и Анкара. Очаква се страните да очертаят начини за разширяване на сътрудничеството в металургията и селското стопанство, както и за засилване на военно-техническото сътрудничество.
Според руската дипломатическа служба, министрите може да засегнат и консулските проблеми, включително перспективите за по-нататъшно опростяване на режима на пътувания на гражданите на двете страни. Подготовката за Годината на културата и туризма в Русия и Турция през 2019 г. и други въпроси на културното и хуманитарно сътрудничество също ще бъдат теми на преговорите между Лавров и Чавушоглу.

Турция очаква руски туристи

През ноември Ердоган отчете рекорден брой руски туристи, посетили Турция през първите девет месеца на 2018 г. През януари 2019 г. турският лидер заяви, че Анкара очаква да приеме повече от шест милиона туристи от Русия тази година. За постигането на този показател турските власти се съгласиха с допълнително облекчаване на визовия режим между двете страни.

На 25 март Чавушоглу обяви намерението си да обсъди по-подробно с руския си колега въпроса за предоставяне на гражданите на Руската федерация на възможността да посетят републиката с личните си документи. Той изрази увереност, че в този случай броят на туристите от Русия ще се увеличи. Като пример, той цитира Украйна, чиито граждани от юни 2017 г. имат право да посещават Турция с лични документи. Според Чавушоглу след това решение броят на украинските пътници се е удвоил до 1,4 млн.
От своя страна, официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече инициативата за приемане на руски граждани в Турция с лични документи трудно приложимо, по-специално поради проблема с четенето на информация на руски език и невъзможността да се правят неоторизирани бележки в документа, включително за преминаване на границата.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.