НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зоран Заев: С Алексис Ципрас ще разговаряме по 30 въпроса

Зоран Заев: С Алексис Ципрас ще разговаряме по 30 въпроса

30 Март 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Прилеп. „Ще обсъдим над 30 въпроса във всички области, важни за двете страни - Република Гърция и Република Северна Македония, особено икономически, защото ще има среща на търговските палати от двете страни“, каза днес премиерът Зоран Заев при посещение в Прилеп, говорейки за разговорите по време на официално посещение на гръцкия премиер Алексис Ципрас, насрочено за вторник, цитиран от македонският телевизионен “Канал 5“ .
Фокусът на разговорите са икономиката, енергетиката, културата, здравеопазването, образованието, социалната защита ...
Той говори и за срещата на търговските камари на двете страни и представители на бизнеса, защото, както казва той и двете страни очакват икономически ползи от споразумението от Преспа.
„Това е първото официално посещение на министър-председател на Гърция и смятам, че ще бъдем доволни от перспективите, които се отварят от това посещение“, каза Заев.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аnadolu Agency: Турция приветства позицията на Румъния за връзките на Анкара с ЕС

Аnadolu Agency: Турция приветства позицията на Румъния за връзките на Анкара с ЕС

30 Март 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай приветства позицията на Румъния в петък, която подкрепя усилията на Анкара за установяване на "конструктивни" отношения с Европейския съюз, предава Anadolu Agency
"Приветстваме принципната позиция на Румъния и нейните усилия, които допринасят за конструктивното разбиране в отношенията между ЕС и Турция", каза Фуат Октай, изказвайки се на съвместна пресконференция в Букурещ с румънския премиер Виорика Данчила.
"Надяваме се, че позицията на Румъния ще бъде пример за други европейски страни", добави Октай.
„Имахме ползотворна среща с министър-председателя Данчила… Общо обменихме мнения по двустранните отношения, както и по регионалното и международното развитие.
„В рамките на председателството на ЕС на Румъния споделихме нашия подход и очаквания за ускоряване на процеса на преговори за присъединяване на страната ни към ЕС“, каза Октай, наричайки Румъния „близък съюзник“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA (Гърция): Сътрудничеството на В4 ще превърне Балканите в енергиен хъб

ANA-MPA (Гърция): Сътрудничеството на В4 ще превърне Балканите в енергиен хъб

30 Март 2019 | 03:16 | Агенция "Фокус"
Дворец "Снагов", Румъния. Балканските лидери, участници в четиристранната среща на Гърция, Румъния България и Сърбия, съсредоточиха вниманието си върху теми от икономическото сътрудничество между тях, заяви в петък на съвместната пресконференция в двореца „Снагов“, Румъния, Алексис Ципрас, предава гръцката телеграфна агенция ANA-MPA.

Гръцкият премиер: за пояса от взаимовръзки между балканските държави

Този пояс ще включва северна Гърция от юг; връзката Гърция, България и Румъния на изток, Румъния и Сърбия на север, и връзката Гърция и Сърбия на запад през Република Северна Македония. Той говори за инфраструктурата, решетката от газопроводи, търговията и движението на гражданите. „Ще се развият телекомуникациите и високоскоростни пътища, които ще доведат до засилване на туризма. Като обединяваща идея за всичко това е създаването на обвързани енергийни мрежи“, е заявил Ципрас на пресконференцията.
Балканите се оформят като енергиен хъб, който „преначертава енергийната карта“. Той обръща внимание на важните интерконективни проекти между Средиземно, Черно и Егейско море.
Премиерът на Гърция е говорил и за газопровода IGB, свързващ Трансадриатическата тръба, която вече пренася азърбайджански газ през Северна Гърция към останалите части на Европа. Той открива нови възможности за реинсталиране на платформата за втечнен газ (LNG) в Александруполис и съществуващата инфраструктура в Ревитуса, Сароническият залив край Атина.
Ципрас е подчертал „историческото споразумение“, постигнато между Гърция, Кипър и Израел за източносредиземноморския газопровод, "с което се променя енергийната карта на Средиземноморска и Източна Европа, тъй като очертава нови възможности за диверсификация на енергийните източници."
По него ще се пренася природен газ от Израел и Кипър до Гърция през Крит към Централна Гърция, а от там до Италия, „но има възможност да се развие структурата и към Балканите“, е мнението на гръцкия лидер.
Той е заявил още,че в контекста на Източното Средиземноморие, „ние ще имаме мрежа, енергийна решетка, която ще превърне всички страни, включително и Балканите, в особено важен регионален енергиен хъб," с проекти, които ще са като енергийни стълбове- Ревитоса и Александруполис, а също IGB, по-специално вертикалната тръба от Гърция до България, както и IBS интерконекторния газопровод между България и Сърбия.
"Ние сме балканската група B4, четирите балкански държави, които мечтаят да се придвижат към още по-тясно сътрудничество в полза на съвместното развитие, мира и просперитета на нашите народи".
„Румънското председателство на Съвета на ЕС от януари до юни 2019-та е от съдбоносно значение“, изтъква Ципрас, „защото Европа се изправя пред значими предизвикателства“.
Премиерът на южната ни съседка е обявил на пресконференцията, че домакин на следващата четиристранна среща в скоро време ще е Гърция.

Сръбският президент Александър Вучич: за членството в ЕС

Президентът на Република Сърбия Александър Вучич се обърна към Гърция, Румъния и България да подкрепят усилията на страната му да стане член на ЕС. Вучич подчерта, че разговорите са били фокусирани върху енергийните теми, обсъждан е най-добрият възможен начин да се свържат мрежите за природен газ, както и други енергийни източници. Обсъждани са инфраструктурни проекти, в частност магистрали, които да свързват Сърбия с Румъния, България, Северна Македония и Гърция.

Българският премиер Бойко Борисов: за природния газ

На пресконференцията на четиримата балкански лидери извън Букурещ, българският премиер Бойко Борисов изрази в петък увереност, че до юни Гърция и България ще подпишат съвместно споразумение за газопровода.
Борисов е похвалил Сърбия за напредъка й в реформите и е заявил, че е напълно готов да подпише документ в подкрепа на нейното присъединяване към ЕС. Той е изтъкнал, че за ЕС е особено важно Сърбия да стане част от него.
Борисов е похвалил и Румъния за нейния успех в ротационното председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2019, във време, трудно за ЕС и преди изборите през май за Европейски парламент.

Румънският премиер Виорика Данчила: за ползата от интерконективността

Румънският премиер е домакин на 7-та четиристранна среща между Гърция, Румъния, България и Сърбия. Виорика Данчила подчерта в петък значимостта на интерконективността в енергийния сектор. Тя добави подкрепата си към сходни изявления със сходен характер, направени по време на съвместната пресконференция.
Общата декларация от Букурещ, подписана от четиримата лидери в края на срещата B4, е израз на ангажимента, който четирите държави поемат да работят заедно, за да създадат регион на просперитет, свързан с европейските ценности, заяви Данчила.
Румънският премиер е говорила за приоритетите на Румъния по време на нейното председателство на Съвета на ЕС и е подкрепила бъдещото членство на Сърбия в Съюза, както и пътя на останалите балкански страни към Съюза.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AgerPress (Румъния): Гърция и Румъния имат най-силните икономики на Балканите, е заявил в Букурещ Алексис Ципрас

AgerPress (Румъния): Гърция и Румъния имат най-силните икономики на Балканите, е заявил в Букурещ Алексис Ципрас

30 Март 2019 | 01:47 | Агенция "Фокус"
БУкурещ. Според гръцкия премиер Гърция и Румъния са най-силните икономики на Балканите, предава румънската телеграфна агенция AgerPress.

"Гърция премина през икономическа криза, преодоля я и днес е с много повече сили и оптимизъм. Гърция гледа в бъдещето, като същевременно играе важна роля, каквато всъщност винаги е имала, и в Балканския регион. Гърция и Румъния имат най-силните икономики в района. Нашето сътрудничество, което винаги се е основавало на много тясна културна традиция, има специално място в стабилността и развитието на целия район“, са думите на гръцкия премиер след срещата му с румънския му колега Виорика Данчила.

Според Ципрас общностите на румънците в Гърция и на гърците в Румъния успяват да укрепват обществата, в които живеят. Той изтъкна факта, че Гърция доста динамично присъства на румънския вътрешен пазар, като гръцките инвестиции в страната достигат близо четири милиарда евро, открити са 20 000 работни места. „Имаме желание да увеличим търговския обмен, укрепим и стимулираме гръцките инвестиции в Румъния и на румънските в Гърция“, е изтъкнал гръцкият лидер. Близо един милион румънци посещават всяка година Гърция: „Искам това число да расте, тъй като Гърция е атрактивна туристическа дестинация, приятелска страна, особено за балканските държави“.

Ципрас е съгласен с Дънчила, че трябва да се задълбочи сътрудничеството между двете страни в образованието и евентуално в кибернетиката. Според него многостранният формат е много добър, тъй като подобни срещи не само съдействат за сигурността и стабилността на региона, но и приобщават балканските страни към Европа: "Онова, което трябва да разберем във времена, когато всичко се случва много бързо, а енергийната карта се променя в зависимост от новите предизвикателства, пред които се изправяме, е, че Гърция и Румъния остават стабилни полюси в региона, и в икономическото сътрудничество, така и в сигурността. В контекста на това четиристранно сътрудничество ние трябва да създадем рамка на развитието, която да надхвърля конкретните полета на дейност, трябва също да създадем възможност за нашите държави да се развиват, като откриваме нови работни места, увеличаваме силата си и постигаме по-добра геополитическа динамика на Балканите. Трябва да разширим сътрудничеството и на ниво граждани, това ще е общество на гражданите“, е акцентирал гръцкият премиер.
Ципрас специално е подчертал, че и двете държави подкрепят усилията на Северна Македония да се присъедини към ЕС, както и на желанието на останалите държави да сторят това: „Можем да видим, че бъдещето изглежда много добре за Балканите. Регионът повече няма да е второкачествен в Европа. Това повече няма да е район на разпокъсаността, на противопоставянето. Повече няма да приемаме великите сили да ни налагат волята си. Трябва да се превърнем в регион, където се осъзнава необходимостта от сътрудничество, за да решаваме мирно нашите различия. Така балканските страни ще получат нова динамика. Трябва повече да не сме складът на Европа, а двигателят на континента. Предизвикателствата пред нас са твърде големи, но ще се справим с тях успешно“, е казал в заключение Алексис Ципрас.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерите на България и Румъния обсъдиха изграждането на нов мост над Дунав (ОБЗОР)

Премиерите на България и Румъния обсъдиха изграждането на нов мост над Дунав (ОБЗОР)

29 Март 2019 | 21:51 | Агенция "Фокус"
София. В Букурещ се проведе Четиристранна среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и президентът Александър Вучич обсъдиха напредъка по общите проекти в региона в сферите на транспорта, инфраструктурата и енергетиката. Преди Четиристранната среща в Букурещ се проведе и Петото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между България и Румъния. След заседанието бяха подписани редица двустранни документи.
Премиерът Борисов проведе среща на 4 очи с домакина румънския премиер Виорика Дънчила в двореца „Виктория“ в Букурещ. „Потвърдихме решението да придадем необходимия политически тласък на сътрудничеството ни с България“, каза Дънчила след срещата с Борисов. Тя обърна внимание, че срещата се провежда, когато се отбелязват 140-години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Румънският премиер определи страната ни като ключов партньор. „Ще можем да разчитаме на подкрепата на България за поощряване на регионалното сътрудничество на Черно море“, изтъкна министър-председателят на Румъния. Тя съобщи, че България и Румъния ще работят за построяване на нов мост над Дунав. „България, Румъния и Гърция трябва да се подготвят със своите газови магистрали и тук имаме пълно разбиране с румънския премиер Виорика Дънчила“, коментира премиерът Борисов. „Насърчаването на малките и средни предприятия е изключително важно за бизнеса от двете страни на река Дунав, а и не само“, обърна внимание той. Според него срещата между Румъния, България, Сърбия и Гърция е добър знак за целите Балкани. „Надявам се впоследствие и Северна Македония, Албания, Косово да ги включваме към нашите проекти, защото те не са само между нас“, заяви Бойко Борисов. Той обяви, че при следващи срещи между четирите страни трябва да се поработи в сферата на цифровата икономика и на свързаността. Премиерът съобщи, че е разговарял с румънския си колега за трети мост над Дунав, с Ципрас за първа копка на интерконектора Гърция- България през юни. С Вучич са водени разговори за първата копка на интерконектора със Сърбия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Готов съм да се подпиша под писмо на Румъния, Гърция и България за подкрепа на членството на Сърбия в ЕС

Премиерът Бойко Борисов: Готов съм да се подпиша под писмо на Румъния, Гърция и България за подкрепа на членството на Сърбия в ЕС

29 Март 2019 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Готов съм да се подпиша под писмо на Румъния, Гърция и България за подкрепа на Сърбия. Нашите съседи са ни изключително важни, да са заедно с нас в ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „България като председателстваща положи усилия за всички държави. Колегата Вучич и Сърбия са ни изключително важни и скъпи“, заяви той. „Още веднъж благодаря на Румъния за днешното изключително гостоприемство и добра организация. Благодаря за възможността за двустранна среща между двете правителства“, посочи премиерът. „Виждате как с едно идване имаме възможност да си говорим със всички колеги. Спестяваме много време за двустранни срещи и пътувания“, коментира още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: За следващите срещи с Румъния, Сърбия и Гърция трябва да поработим в сферата на цифровата икономика

Премиерът Бойко Борисов: За следващите срещи с Румъния, Сърбия и Гърция трябва да поработим в сферата на цифровата икономика

29 Март 2019 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Не само да се работи в жп и газова инфраструктура, за следващите срещи трябва да поработим в сферата на цифровата икономика и на свързаността. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За оптичните кабели, които можем да прокарваме. Тук малко изоставаме, а ще видите колко бързо това ще стане голяма необходимост“, посочи Борисов. „Поздравявам Румъния за това, което прави като председателстваща ЕС, в много трудно време на предизвикателства. Комисията и парламента са на съвсем друга вълна, на 26 май са изборите. В такава ситуация много трудно се движат портфолията“, коментира той. „Днес на двустранните срещи с Румъния говорихме за трети мост на Дунава и за инфраструктурата“, съобщи премиерът. „С Алексис Ципрас сме конкретизирали и се надяваме през юни, в два дни, да подпишем за смесената компания за строителство и управление на транспортните коридори, и за първа копка на интерконектора Гърция- България с от 3 до 5 млрд. кубически метра газ“, обяви Бойко Борисов. „Имаме редкия шанс за Балкански хъб, за Балкански поток, ако се обединим с колегите. За да можем да не се делим на отделни държави. Имаме огромния шанс за втечнен газ и за газ от Кипър, Египет, Израел и за руски през Турция. Имаме прекрасни възможности“, посочи премиерът. Той обърна внимание, че България работи активно за изграждане и доизграждане на газопреносната система. „С Румъния вече имаме конектор. Те трябва да си сложат само един реверсивен компресор още. България подмени компресорите си с най-добрите реверсивни“, обясни Борисов. „Надявам се с Александър Вучич в най-скоро време да направим и първата копка на интерконектора със Сърбия“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия

Започва Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия

29 Март 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в резиденция „Снагов“ в Букурещ, където започва Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Лидерите на балканските държави се събират за седми път в този формат, който е по инициатива на премиера Борисов.
Премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Данчила и президентът Александър Вучич ще обсъдят напредъка по общите проекти в региона в сферите на транспорта, инфраструктурата и енергетиката.
Сред инициативите, които имат сериозен потенциал да допринесат за свързаността в региона и за икономическото му развитие са: изграждането на интерконекторните връзки, създаването на интермодален коридор, свързващ Егейско и Черно море, както и разширяването на транспортните връзки по р. Дунав.
Фокус на срещата между държавните и правителствени ръководители ще бъде също задълбочаването на регионалното сътрудничество и развитието на добросъседските отношения. Европейска перспектива на Западните Балкани е друга тема, която е от голямо значение за региона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителствата на България и на Румъния приеха Съвместна декларация от петото заседание на Съвета за сътрудничеството на високо равнище

Правителствата на България и на Румъния приеха Съвместна декларация от петото заседание на Съвета за сътрудничеството на високо равнище

29 Март 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Съвместна декларация беше приета в рамките на заседанието на правителствата на България и на Румъния в Букурещ. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. В документа се изразява волята на двете страни да засилят сътрудничеството си в сфери, изискващи съгласувани усилия и общи инициативи по двустранни, регионални, европейски, евроатлантически и международни теми.
България и Румъния изразяват интерес от засилване на сътрудничеството във всички секторни области от общ интерес, с акцент върху транспорт и енергетика, регионално развитие, туризъм, култура, образование, здравеопазване, селско стопанство.
В декларацията се отбелязва значението на диверсификацията на енергийните доставки по оста Север-Юг, както и ангажимента за завършване на газовата компресорна станция Podisor и осигуряването на оптимални условия за функционирането на газовата връзка България-Румъния с оглед постигането на реверсивен газов поток. Потвърждава се желанието да продължат най-добрите практики при изпълнението на Програмата за трансгранично сътрудничество в рамките на бъдещия финансов период.
Двете правителства приветстват откриването през 2018 г. на нов гранично контролно-пропускателен пункт Добромир - Крушари, който заедно с гранично контролно-пропускателния пункт Кайнарджа - Липница, открит през 2017 г., подпомага свързаността в полза на бизнеса и гражданите.
На регионално ниво се поставя акцент върху насърчаването на европейската перспектива на Западните Балкани, която е приоритет на Румънското председателство на Съвета на Европейския съюз, основавайки се на постиженията на Българското председателство.
Подчертава се също така значението на Южния газов коридор и изграждането на липсващата инфраструктура в Югоизточна Европа, включително на междусистемната газова връзка между Гърция и България, която е ключов участък на Южния газов коридор и е от геостратегическо значение за диверсификация на доставките на газ в региона.
В декларацията се приветства създаването на регионални газоразпределителни центрове, в контекста на европейските цели за създаване на взаимосвързан и интегриран паневропейски газов пазар, насочен към подобряване на сигурността на доставките и диверсификация на източниците на природен газ.
България и Румъния потвърждават ангажираността си по отношение на дебата за бъдещето на Европа, с цел да се допринесе за по-силна, по-единна и по-сплотена Европа. Подчертава се значението на насърчаването на солидарността (кохезията) във всичките ѝ измерения. Двете страни заявяват решимостта си да гарантират вътрешната сигурност на Европейския съюз, по-специално чрез укрепване на външните граници на Съюза, и подчертават във връзка с това, че бързото присъединяване на Румъния и Република България към Шенгенското пространство ще допринесе значително за тази обща задача и отговорност.
На евро-атлантическо ниво двете страни се съгласяват да засилят сътрудничеството и координацията в рамките на Европейския съюз и НАТО, заедно с двустранното сътрудничество в областта на отбраната, включително чрез редовни консултации по въпроси от общ интерес и участие в съвместни учения.
Румъния и България остават изцяло ангажирани с по-нататъшното задълбочаване на отличното си партньорство и тясното си сътрудничество за пълноценнотo постигане на неговия потенциал, в полза на своите граждани, региона и единството на Европа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Подписани са документи за задълбочаване на сътрудничеството между България и Румъния в областта на малките и средни предприятия, извънредните ситуации и транспортната свързаност

Подписани са документи за задълбочаване на сътрудничеството между България и Румъния в областта на малките и средни предприятия, извънредните ситуации и транспортната свързаност

29 Март 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Букурещ. В рамките на съвместно заседание на правителствата на България и на Румъния в Букурещ бяха подписани двустранни документи, с които страните се споразумяха да задълбочат сътрудничеството си в областта на малките и средни предприятия, на извънредните ситуации и на транспортната свързаност. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на бизнес средата, търговията и предприемачеството на Румъния Щефан-Раду Опря подписаха Меморандум за разбирателство в областта на малките и средните предприятия. Целта е да се насърчи потенциала и да се повишат производителността и икономическите резултати в тази сфера. Според министър Меморандумът ще стимулира сътрудничеството между предприятия и организации от двете страни, с оглед на развитието и укрепването на трайни икономически отношения. По думите му документът ще стимулира сътрудничеството между малките и средни предприятия в областта на иновациите и трансфера на технологии в партньорство с университети и научноизследователски институти както и развитие на този вид предприятия в селските райони чрез запазване на традиционните изкуства, занаятите и туризма. Ще бъде създадена и съвместна работна група на експертно равнище за бизнес средата и за този сектор.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и румънският му колега Кармен Дан подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на извънредните ситуации. Документът регламентира сътрудничеството в областта на превенцията, готовността и реагирането при мащабни извънредни ситуации, природни и причинени от човека бедствия и пожари. За основа служи европейското законодателство в тази област, както и международните практики, като се разписват подробно двустранните процедури, компетентните органи и начините на взаимодействие. На базата на споразумението, в случай на бедствие на територията на една от държавите, другата може незабавно да изпрати спасителен екип и/или оборудване, материална и хуманитарна помощ. Следва се стандартният механизъм в подобни случаи – помощта се предоставя след отправяне на искане от засегнатата страна. Оперативните контакти се поддържат чрез националните оперативни центрове за извънредни ситуации. Регламентирани са облекчени процедури за преминаване на границата от спасителните екипи, както и от пострадалото население при мащабни бедствия и необходимост от евакуация на съседна територия, а също и при използването на въздухоплавателни и плавателни средства за оказване на съдействие. Въвеждат се също облекчения при транзитно преминаване на екипи от едната страна през територията на другата за оказване на помощ на трета страна.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и румънският министър на транспорта Александру-Разван Кук подписаха Меморандум за разбирателство между правителствата на България и Румъния за прилагане на съвместните инициативи за подобряване на условията за корабоплаване на общия българо-румънски сектор на река Дунав и транспортната свързаност между двете страни. С документа двете страни се задължават да осигуряват ежегодно необходимото финансиране за поддържане на корабоплавателния път на р. Дунав в общия българо-румънски участък. Предвижда се изменение в действащата Спогодба между България и Румъния за поддържане и подобряване на фарватера, която е подписана през 1955 г. В областта на транспортната свързаност, държавите се ангажират да направят предпроектни проучвания за местоположението на бъдещия трети мост над р. Дунав. Предстои страните да се споразумеят за една от следните локации: Оряхово - Бекет; Никопол - Турну Мъгуреле; Свищов - Зимнич; Русе - Гюргево и Силистра – Кълъраш.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила: Ще можем да разчитаме на подкрепата на България за поощряване на регионалното сътрудничество на Черно море

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила: Ще можем да разчитаме на подкрепата на България за поощряване на регионалното сътрудничество на Черно море

29 Март 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Ще можем да разчитаме на подкрепата на България за поощряване на регионалното сътрудничество на Черно море. Това каза министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила по време на брифинг след срещата си с премиера Бойко Борисов на четири очи, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В рамките на днешната среща бяха подписани редица споразумения на икономическо, секторно ниво в приоритетни области за сътрудничеството между двете страни“, каза Дънчила. По думите ѝ приоритетните области са свързани със сътрудничеството на полицейските сили при извънредните ситуации, поощряване на малките и средни предприятия и в областта на транспорта, подобряване на условията за корабоплаване и транспортна свързаност между България и Румъния. „Постигнахме съгласие да придадем по-голям тласък на проектите и съвместните действия в приоритетни области за сътрудничество като свързаността. Ще продължим по този начин съвместните действия, за да обезпечим корабоплаването по Дунав чрез конкретни проекти за поддържане и инфраструктура, идентифициране на конкретно място за построяване на нов мост над Дунав, развитие на жп инфраструктурата, която свързва двете страни. В енергийната област имаме предвид, че газопровода Гюргево – Русе беше открит през ноември 2017 г. и смятам, че ще стане оперативен чрез финализиране на работите през 2019 г.“, допълни още Виорика Дънчила. Тя посочи, че България и Румъния са способни да обезпечат на страните си и на партньорите си от Централна Европа достъп до разнообразни ресурси. „В този момент е важно да оползотворим повече приноса на етническите румънци в България и на етническите българи в Румъния за развитие на двустранните отношения. Също така говорихме за редица конкретни мерки, които можем да предприемем за защитаване, закрила на езиковата идентичност на румънците в България и на българите в Румъния. Що се отнася до сътрудничеството на ниво ЕС, изразявам радостта си относно добрия начин, по който властите от двете страни си сътрудничиха в рамките на механизма за сътрудничество и добри практики. В същото време двете страни си сътрудничат на ниво ЕС за поощряване на съвместните обективи, включително присъединяването към Шенгенското пространство, за които бяха изпълнени техническите критерии още от 2011 г. В същото време това е много важен момент и за ЕС, защото през този период се провеждат обширни дебати относно бъдещето на Европа. Днешната среща е една възможност за Румъния и България за предаване на съвместно послание що се отнася до по-силна и обединена Европа, по-близка го гражданите“, каза Дънчила. Тя отчете, че приоритет на румънското председателство е в отразяването на принципа на сплотеността в рамките на политиките на ЕС, включително в договарянето за бъдещия бюджет на ЕС. „Също така един от приоритетите на Румънското председателство на Съвета на ЕС е поощряване на регионалното сътрудничество на Черно море с подкрепата на ЕС. Изразихме желанието си, че ще можем да разчитаме на подкрепата на България за поощряване на регионалното сътрудничество на Черно море“, допълни още Дънчила. По думите ѝ други области, в които България и Румъния имат общи цели и по които могат да работят заедно на европейско ниво, са укрепването на вътрешната сигурност на ЕС, на Шенгенското пространство, мобилността, социална Европа и поощряване на регионалното и трансграничното сътрудничество и прокарване на политиката за разширяване на Западните Балкани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA: Официално: Алексис Ципрас ще посети Северна Македония на 2 април

ANA-MPA: Официално: Алексис Ципрас ще посети Северна Македония на 2 април

29 Март 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас ще посети Северна Македония във вторник, 2 април, предава атинската информационна агенция ANA-MPA.
Ципрас ще пристигне на летището в Скопие във вторник сутринта, след което ще се отправи към сградата на правителството за официалната церемония по посрещането му. Ще последва среща с македонския му колега Зоран Заев.
След разговора им ще започне заседание на Съвета за сътрудничество между Гърция и Северна Македония, след което двамата премиери ще направят изявления пред медиите. Ципрас ще се срещне и с председателя на парламента в Скопие Талат Джафери. В следобедните часове на 2 април Ципрас и Заев ще вземат участие в бизнес форум.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Срещата между Румъния, България, Сърбия и Гърция е добър знак за целите Балкани

Премиерът Бойко Борисов: Срещата между Румъния, България, Сърбия и Гърция е добър знак за целите Балкани

29 Март 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Срещата между Румъния, България, Сърбия и Гърция е добър знак за целите Балкани. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на брифинг след среща на четири очи с румънския премиер Виорика Дънчила, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По-късно нашата среща ще прерасне в среща Румъния-България–Сърбия–Гърция. Това е добър знак за целите Балкани. Надявам се впоследствие и Северна Македония, Албания, Косово да ги включваме към нашите проекти, защото те не са само между нас. Те са така наречената свързаност и европейски транспортни коридори“, каза още министър-председателят. Той поздрави и министър-председателя на Румъния за провежданото в момента успешно председателство на ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България, Румъния и Гърция трябва да се подготвят със своите газови магистрали и тук имаме пълно разбиране с румънския премиер Виорика Дънчила

Премиерът Бойко Борисов: България, Румъния и Гърция трябва да се подготвят със своите газови магистрали и тук имаме пълно разбиране с румънския премиер Виорика Дънчила

29 Март 2019 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Букурещ. България, Румъния и Гърция трябва да се подготвят със своите газови магистрали и тук имаме пълно разбиране с румънския премиер Виорика Дънчила. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Букурещ след среща на четири с румънския министър-председател Виорика Дънчила, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър-председателят коментира, една от сферите, за които са водени разговори по време на срещата. По думите му във време на бедствия, аварии, земетресения, пожари, наводнения, двете страни трябва да могат автоматично двете министерства да задействат своите сили и средства. „Насърчаването на малките и средни предприятия е изключително важно за бизнеса от двете страни на река Дунав, а и не само. Що се касае до транспортните коридори - имаме вече доста повече конкретика в създаването на смесените дружества и с България - Гърция и съответно с Румъния“, каза още Борисов. По думите му по европейски проект Румъния може да драгира река Дунав, за да могат да се возят по-тежки товари и да има повече туристи по нея. „По Русе-Гюргево може да ползваме, ако започнем мост, с европейски пари, защото това е европейски коридор, а на Свищов и Никопол от българска страна с публично-частно партньорство“, посочи Борисов. Според нето това е изключително важно за енергийната система. „Така че на Никопол – Турну Магуреле може да се направи и централа, и път. Там да положим усилия и няколко дена транспортните министри работиха именно по това да се направи с публично-частно партньорство“, обясни премиерът. По думите му мостът на Русе трябва да се ремонтира основно. „И двете страни ще положат усилия. Що се касае до енергийните проекти малко по-късно и с гръцкия колега, и с Виорика ще разговаряме. Надявам се, че юни ще направим първа копка на интерконектора Гърция – България. Активно работим по газовия хъб „Балкан“. С Румъния имаме интерконектор, но той трябва да бъде уголемен“, допълни министър-председателят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила: Потвърдихме решението да придадем необходимия политически тласък на сътрудничеството ни с България

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила: Потвърдихме решението да придадем необходимия политически тласък на сътрудничеството ни с България

29 Март 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Потвърдихме решението да придадем необходимия политически тласък на сътрудничеството ни с България. Това каза министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила по време на брифинг след среща на четири очи с българския премиер Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Петата среща на Съвета за сътрудничество между Румъния и България се провежда в един важен момент, когато отбелязваме 140-години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. България за Румъния е един ключов партньор“, каза Дънчила. По думите ѝ сътрудничеството е в транспорта, енергетиката, местна администрация и трансгранично сътрудничество. „По време на днешната среща потвърдихме нашето решение да придадем необходимия политически тласък на едно сътрудничество, което да продължи позитивната тенденция и да се проведе в един много по-бърз темп“, посочи министър-председателят на Румъния. По думите ѝ идеята е да се оползотворява колкото може повече потенциалът на страните.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас от Букурещ: Преспаското споразумение е модел за разрешаване на регионални проблеми

Алексис Ципрас от Букурещ: Преспаското споразумение е модел за разрешаване на регионални проблеми

29 Март 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Преспанското споразумение между Атина и Скопие е „модел“ за решаване на други проблеми в региона. Това заяви министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас от румънската столица Букурещ, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Ципрас допълни, че споразумението за името между Гърция и Северна Македония ще укрепи стабилността и икономическия растеж на Балканите.
По време на посещението си в Букурещ, където се срещна с румънския си колега Виорика Дънчила, Ципрас заяви, че двете страни подкрепят амбициите за членство в Европейския съюз на Северна Македония, както и на други балкански държави като Албания. Той увери, че Атина и Букурещ ще помогнат на страните кандидатки да изпълнят критериите за влизане в ЕС.
По-късно през деня Ципрас ще участва на седмата Четиристранна среща между Гърция, Румъния, Сърбия и България.
Гръцкият премиер приветства механизмите за регионално сътрудничество с цел засилване на стабилността, които същевременно укрепват перспективите на държавите от Западните Балкани за членство в Общността.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна срещата на четири очи между министър-председателя Бойко Борисов и румънския премиер Виорика Дънчила в двореца „Виктория“ в Букурещ

Започна срещата на четири очи между министър-председателя Бойко Борисов и румънския премиер Виорика Дънчила в двореца „Виктория“ в Букурещ

29 Март 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Започна срещата на четири очи между министър-председателя Бойко Борисов и румънския премиер Виорика Дънчила в двореца „Виктория“ в Букурещ. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Разговорите се провеждат в рамките на Съвместното заседание на правителствата на България и Румъния и на Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия.
Българският и румънският премиер ще обсъдят задълбочаването на регионалното сътрудничество и развитието на добросъседските отношения, които ще допринесат за свързаността, сигурността и стабилността в Югоизточна Европа.
Министър-председателите Борисов и Дънчила ще се спрат на важните теми от европейския дневен ред, както и на поставените във фокуса му въпроси от Румънското председателство на Съвета на ЕС. България и Румъния споделят сходни позиции за ролята на Кохезионната политика и на Общата селскостопанска политика, които са доказали своята добавена стойност и са от ключово значение за целия Европейски съюз. Двете страни високо оценяват Дунавската стратегия и настояват за по-нататъшното й развитие като пореден инструмент за подобряване на живота на европейските граждани.
Акцент в разговорите между премиерът Борисов и румънският министър-председател Дънчила ще са енергийните и инфраструктурни проекти от общ интерес. Такива са междусистемната газова връзка България-Румъния (IBR) и изграждането на ново мостово съоръжение на р. Дунав.
Докато двамата премиери разговарят на четири очи, двустранни срещи с румънските си колеги провеждат министрите във водената от българския министър-председател делегация. В нея са вицепремиерът Марияна Николова, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на транспорта – Росен Желязков, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и на туризма Николина Ангелкова. След приключване на разговорите, ще бъдат подписани двустранни споразумения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия в Букурещ

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия в Букурещ

29 Март 2019 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Букурещ, където ще участва в Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и президентът Александър Вучич ще обсъдят напредъка по общите проекти в региона в сферите на транспорта, инфраструктурата и енергетиката. Фокус на срещата между държавните и правителствени ръководители ще бъде задълбочаването на регионалното сътрудничество и развитието на добросъседските отношения.
Преди Четиристранната среща в Букурещ ще се проведе и Петото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между България и Румъния. На него ще бъде обсъдено интензивното партньорство с цел укрепването на сигурността, икономическото развитие и свързаността на региона. След съвместното заседание ще бъдат подписани двустранни документи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Ципрас идва в Скопие с делегация от над 70 гръцки компании

„Плюс Инфо“ (Македония): Ципрас идва в Скопие с делегация от над 70 гръцки компании

28 Март 2019 | 18:15 | Агенция "Фокус"
Атина. В бизнес делегацията, придружаваща гръцкия премиер Алексис Ципрас по време на посещението в Скопие, вероятно на 2 април, ще бъдат включени над 70 големи и средни компании, съобщава скопското електронно издание „Плюс Инфо“.
Делегацията е подкрепена от гръцката компания за инвестиции и външна търговия „Enterprise Greece“, а компании от енергийния сектор, строителната индустрия, промишлеността, храните и напитките и високите технологии, вече са проявили интерес към участие и оцениха, че има пространство за инвестиции в Северна Македония.
Гръцката информационна агенция АНА-МПА обяснява, че „Enterprise Greece“ е компетентен държавен орган, под надзора на министерството на икономиката и развитието, за привличане на инвестиции в Гърция и за насърчаване на износа, „с цел да се популяризира страната като привлекателна дестинация за инвестиции и да насърчава конкурентни износни продукти и услуги в Гърция“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Официално: Алексис Ципрас ще посети Скопие през първата седмица на април

„Канал 5“ (Македония): Официално: Алексис Ципрас ще посети Скопие през първата седмица на април

22 Март 2019 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос поясни, че премиерът на страната Алексис Ципрас ще направи историческо посещение в Скопие през първата седмица на месец април, предава македонската телевизия „Канал 5“, като припомня, че като възможна дата на визитата в медиите циркулираше датата 2 април.
Според все още непотвърдена информация по време на първото официално посещение на гръцкия министър-председател в югозападната ни съседка, и като задължение, произтичащо от Преспанския договор, ще бъде открито гръцкото посолство в Скопие, с което отношенията между двете съседи ще бъдат издигнати на много по-високо ниво.
Няма потвърждение и на информацията, че лидерът на кабинета в Скопие Зоран Заев ще посети Атина след Великденските празници.
В навечерието на посещението си в Скопие, Ципрас призова ЕК да определи дата за преговори за Македония през юни, защото, съгласно думите му, в противен случай ситуацията ще се изтълкува като победа за силите на национализма и отстъплението.
След подписването на споразумението между двете страни, няколко гръцки министри посетиха Македония и подписаха редица двустранни споразумения, включително за търговия, транспорт и сътрудничество с международни институции. Така отношенията между двете страни се подобриха значително, подчертава телевизията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Гърция: Ципрас ще посети Скопие през първата седмица на април

Външният министър на Гърция: Ципрас ще посети Скопие през първата седмица на април

22 Март 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос заяви в рамките на интервю пред гръцко радио, че посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Скопие ще се състои през първата седмица на април, без да уточнява датата, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
Той говори и за реакциите спрямо Преспанския договор в Северна Гърция, като подчерта, че има „емоционална реакция“, но, че всички ще разберат ползите от решението с течение на времето, особено икономическите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

To Vima (Гърция): В Гърция се разгневиха от дипломат на Скопие, нарекъл страната си „Македония“

To Vima (Гърция): В Гърция се разгневиха от дипломат на Скопие, нарекъл страната си „Македония“

20 Март 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Основната опозиционна партия в Гърция – „Нова демокрация“ на Кириакос Мицотакис, се разгневи заради „нови нарушения на условията на Преспанското споразумение“ от страна на Скопие, коментират в редакцията на електронното издание на атинския вестник To Vima.
„Преди мастилото на подписите под Преспанското споразумение да изсъхнат, посланикът на Северна Македония при Европейския съюз нарече страната си „Македония“ по време на официална подготвителна среща на Съвместната парламентарна комисия на ЕС и Северна Македония“, поясни говорителят на „Нова демокрация“ Мария Спираки.
Посланик Руси Поповска е споменала предстоящото пътуване на премиера Алексис Ципрас до Скопие с думите: „Министър-председателят Алексис Ципрас ще посети Македония, това е първото посещение на гръцки премиер в страната ни".
Изказването й представлява явно нарушение на Преспанския договор, твърди гръцката опозиционна партия. Спираки, депутат в Европейския парламент, заяви, че ще отнесе въпроса към Европейската комисия.
Депутати от Северна Македония трябва да се срещнат следващата седмица с членовете на парламента в Страсбург в рамките на съвместната парламентарна комисия, представител на която е Спираки.
Ето какъв ще бъде въпросът до изпълнителния орган на ЕС:
„В рамките на подготвителното заседание на Съвместната парламентарна комисия на ЕС и Северна Македония в Брюксел, посланикът на Северна Македония Руси Поповска по време на размяна на мнения с членове на комисията многократно използва името„ Македония “, визирайки Република Северна Македония“.
„В един от случаите тя заяви, че „министър-председателят Ципрас се очаква да посети Македония, което ще бъде първото по рода си посещение на гръцки премиер в нашата страна“.
„Като се има предвид, че при прилагането на Преспанското споразумение, официалното наименование на страната за всички видове употреба е„Република Северна Македония “ или „Северна Македония“, питаме Комисията:
Дали употребата на термина „Македония" от официални представители на Северна Македония се счита за правилно прилагане на Преспанското споразумение, особено в присъствието на членове на Генералната дирекция на Комисията за съседство и преговори за разширяване? "

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: „Денят след Преспанското споразумение беше по-светъл за Гърция“

АНА-МПА: „Денят след Преспанското споразумение беше по-светъл за Гърция“

4 Март 2019 | 06:24 | Агенция "Фокус"
Атина. На следващия ден след сключването на Преспанското споразумение, Гърция подобри престижа си в международен план, заяви външният министър Йоргос Катругалос, който говори на икономическия форум в Делфи, предава агенция „АНА-МПА“.
Той каза, че денят след Преспанското споразумение е бил по-светъл за страната и за региона.
Катругалос заяви, че това е двойно предизвикателство за страната да потвърди своята политическа роля и най-вече да разшири развитието на гръцката икономика след края на меморандумите, като обедини, доколкото е възможно, икономическата роля на Балканите и успоредно с това да подкрепи европейските перспективи за онези страни от региона, които все още не са членки на ЕС.
Фокусирайки се върху политическата роля на Гърция, той каза, че Преспанското споразумение изпрати двойно послание „че нашата страна иска да стане износител на стабилност в този особено тревожен триъгълник с върхове Украйна, Либия и Сирия и като политическа сила, ние не сме сила на бездействието и фобията“.
И накрая, той заяви, че договорът от Преспа премахва всяко подозрение за иредентизъм и всяка възможност за съществуване на малцинство.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ципрас вижда нови политически разделения преди изборите

Kathimerini: Ципрас вижда нови политически разделения преди изборите

4 Март 2019 | 04:59 | Агенция "Фокус"
Атина. В изказване пред членовете на централния комитет на управляващата партия СИРИЗА, премиерът Алексис Ципрас изложи стратегията на партията в навечерието на майските избори за Европейския парламент, съобщава в. Kathimerini.
Тази стратегия е двустранна. Първо, това ще бъде борба срещу „силите на неолиберализма и крайната десница“, определиха от СИРИЗА, чиято цел е да опетни основната опозиционна партия „Нова демокрация” с двата епитета.
Второ, СИРИЗА ще бъде част от широк „прогресивен фронт“, който ще се бори с гореспоменатите тъмни сили.
Според проучвания дясноцентристката „Нова Демокрация“ се явява фаворит за спечелване на европейските избори, които ще се проведат едновременно с първия тур на местните и регионалните избори на 26 май.
Въпреки, че в миналото Ципрас настояваше, че правителството ще изпълни целия си четиригодишен мандат, провеждайки национални избори в най-добрия възможен момент, следващия октомври, все още има възможност за провеждане на избори по-рано, включително в края на май, заедно с другите.
Досега така нареченият „прогресивен фронт“ не се материализира на партийно ниво, като левицата на „Движение за промяна“, и центристката „То Потами („Реката“) яростно отричат всяко желание да се наредят до СИРИЗА. Вместо това, няколко политици от двете партии се отклониха, в различна степен на откритост, към СИРИЗА.
Ципрас говори за „нова политическа реалност“, която се случи след Преспанското споразумение, което създаде пукнатини в почти всяка партия, а СИРИЗА очевидно е засегната най-малко.
Тази политическа реалност, казва Ципрас, „носи ясно нови разделителни линии и нови дилеми ... Политическият пейзаж е преструктуриран и ще продължи да бъде пренареден“, каза той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: „Гърция е ключ към енергийната диверсификация на Европа“

Kathimerini: „Гърция е ключ към енергийната диверсификация на Европа“

2 Март 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция е ключът за енергийната диверсификация на Европа, заяви посланикът на САЩ в страната Джефри Паят, като приветства засилването на двустранните връзки между двамата съюзници в НАТО, съобщава в. Kathimerini.
В кулоарите на икономическия форум в Делфи, Паят приветства новината за най-голямото откритие на природен газ от Exxon Mobil край бреговете на Кипър. Той добави, че САЩ ще продължат да работят в Гърция по всичките си енергийни партньорства, включително терминала за втечнен природен газ на остров Ревитуса и интерконектора Гърция-България и морското проучване на Exxon с Hellenic Petroleum (ELPE) в южната част на Крит.
„Гърция очевидно се очерта като ключов европейски център за енергийна диверсификация и това е нещо, което САЩ подкрепят“, каза той.
Запитан за Стратегическия диалог между САЩ и Гърция, стартиран във Вашингтон през декември, Паят заяви, че „задълбочава и институционализира нашия съюз с Гърция“.
Той съобщши, че двете страни са създали работни групи, занимаващи се с инвестиции, вътрешна сигурност и отбрана.
„Всичко това има за цел да поддържа прогреса напред“, каза той, добавяйки, че очаква още една среща до края на 2019 г.
Американският посланик беше оптимистично настроен по отношение на икономическите последствия от споразумението за името между Атина и Скопие.
„Аз съм много оптимистично настроен по отношение на икономическия потенциал на Северна Гърция и перспективата, че Преспанското споразумение ще отключи всички възможности за Гърция да задълбочи икономическите си отношения с всички свои северни съседи“, заяви Паят.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Димитров: Преспанското споразумение изискваше креативност и постоянство

Kathimerini: Димитров: Преспанското споразумение изискваше креативност и постоянство

2 Март 2019 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Атина. Външният министър на Северна Македония Никола Димитров заяви, че Гърция е подобрила статута си, като е договорила и ратифицирала Преспанското споразумение, което даде на страната му ново име, съобщава в. Kathimerini.
Говорейки на икономическия форум в Делфи Димитров заяви, че начинът, по който една страна третира своите по-слаби съседи, казва много за нейната репутация.
„Това, което направихте, направи Гърция още по-голяма нация“, обяви Димитров пред премиера Алексис Ципрас, външния министър Йоргос Катругалос и бившия външен министър Никос Коциас, които присъстваха на форума.
Димитров каза, че разрешаването на дългогодишния спор между двете страни изискваше много творчество и упоритост.
„Мислихме за бъдещето и за хората, които ще се възползват от това, а не за момент на политическа слава“, каза той.
Външният министър на Северна Македония говори и за перспективите за „стратегическо партньорство“ между двете страни в области като търговията, сигурността, младежката заетост, националните здравни системи. Той отбеляза, че Гърция вече е вторият най-важен търговски партньор на Северна Македония, след Германия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас:  Ще бъда първият гръцки премиер, който ще посети Скопие

Алексис Ципрас: Ще бъда първият гръцки премиер, който ще посети Скопие

2 Март 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че ще направи официално посещение в Северна Македония през следващите месеци, предава македонската агенция “Макфакс“.
"Аз ще бъда първият гръцки премиер, който официално ще посети Скопие", обяви Ципрас на икономическия форум в Делфи, Гърция.
В речта си Ципрас заяви, че неговото правителство и това на Зоран Заев са изправени пред историческа възможност и че за първи път от двете страни на границата има две правителства, които са решени да използват тази възможност.
"Да говорят, да се консултират, да преговарят сериозно, но честно и от сърце и, разбира се, най-важното, с най-голямо уважение към историята," каза Ципрас.
Той също така описа Споразумението от Преспа като исторически момент не само в двете страни, но и на Балканите като цяло, тъй като за първи път в двустранен въпрос е победен национализма.
Ципрас подчерта, че "днес Гърция и Северна Македония са съседи, които инвестират в приятелство, сътрудничество и солидарност и съседи, които дават пример не само на Балканите и в Европа, но и в света".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Среща Димитров-Катругалос в Делфи, темата е изпълнението на Преспанското споразумение

„Канал 5“ (Македония): Среща Димитров-Катругалос в Делфи, темата е изпълнението на Преспанското споразумение

1 Март 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Скопие/Делфи. В кулоарите на Делфийския икономически форум първият дипломат на Скопие Никола Димитров ще проведе среща с гръцкия си колега Йоргос Катругалос, предава македонската телевизия „Канал 5“.
По данни на атинските медии двамата министри ще обсъдят изпълнението на Преспанското споразумение, както и „техническите и практическите проблеми, които възникват ежедневно при прилагането му“.
Очаква се министърът на външните работи на югозападната ни съседка да изнесе реч на централното събитие на форума, който тази година е посветен на темата за „Предизвикателството на инклузивния растеж“.
Четвъртото издани на Делфийския икономически форум се провежда под покровителството на президента на Република Гърция Прокопис Павлопулос и ще продължи до 3 март.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Сигурността, миграцията, перспективите за Европа и Гърция са дневния ред на Делфийския икономически форум

Kathimerini: Сигурността, миграцията, перспективите за Европа и Гърция са дневния ред на Делфийския икономически форум

1 Март 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Делфи. Националната и кибернетичната сигурност, европейската политика в областта на миграцията и убежището, бъдещето на Гърция и Португалия след излизането им от спасителните програми, рисковете за европейското единство и балансът на силите в Близкия изток са сред многото интересни теми, които са включени в дневния ред на втория ден от провеждането на Делфийския икономически форум, който ще продължи до 3 март в едноименния гръцки град, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Основните лектори в Делфи включват Хоакин Алмуния, председател на Центъра за европейски политически изследвания, който ще говори за разликите между гръцката и испанската криза, Андрю Макдауъл, заместник-председател на Европейската инвестиционна банка, Сирил Мюлер, вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия, министърът на външните работи на Кипър Никос Христодулис, вицепремиерът на Румъния Ана Бирчол, министрите на външните работи на Северна Македония Никола Димитров и Сърбия Ивица Дачич, както и гръцкият премиер Алексис Ципрас.
Дискусии ще бъдат проведени с посланиците в Атина на водещи страни като Германия, САЩ и Великобритания, а също и с тези на Панама и Австралия. Предвидена е специална секция за диаспората и образованието.
Разговори и дебати ще има и по деликатни въпроси като бъдещето на Турция в Европа, изборите за Европейски парламент, фалшивите новини и демокрацията, стабилността в Югоизточна Европа и геополитиката в Източното Средиземноморие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Започна икономическият форум в Делфи

„Независен“ (Македония): Започна икономическият форум в Делфи

1 Март 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Делфи/Скопие. В гръцкия град Делфи се провежда четвъртото издание на Икономическия форум, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“, като припомня, че събитието ще продължи до 3 март.
В Делфи Северна Македония е представена от министъра на външните работи Никола Димитров, който ще изнесе реч на централното събитие на форума, който тази година е посветен на темата за „Предизвикателството на инклузивния растеж“.
Освен македонския министър, в рамките на събитието ще направят обръщение министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас, ръководителят на кипърската дипломация Никос Христодулидис, румънският вицепремиер Ана Бирчал и сръбският външен министър Ивица Дачич.
Димитров е първият високопоставен представител на югозападната ни съседка, който участва във форума, чиято цел е да обедини световните лидери чрез задълбочаване на разбирането на проблемите и предизвикателствата, които засягат световната общност, Европейския съюз, по-широкия Средиземноморски регион, както и Югоизточна Европа.
В кулоарите на събитието ръководителят на македонската дипломация ще проведе няколко двустранни срещи, съобщаваха от МВнР в Скопие.
Припомня се, че Делфийският икономически форум се провежда под покровителството на президента на Република Гърция Прокопис Павлопулос.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Ренци. 23 август 2019 г.
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Р...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.