НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Боцев, ПСС - Благоевград: Сняг има навсякъде в планините и зимата ще е налице поне още месец

Георги Боцев, ПСС - Благоевград: Сняг има навсякъде в планините и зимата ще е налице поне още месец

23 Март 2019 | 21:49 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Снежната покривка е над два метра във високите зони. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Георги Боцев, планински спасител от отряд Благоевград към ПСС, район Рила планина. По думите му времето продължава да се променя рязко в планините. „Ако в градовете започват да цъфтят дърветата и пролетта се усеща, то в планината все още е зима“, посочи Георги Боцев. Той коментира, че ветровете си духат, а нощите са студени. „През деня е сравнително топло, защото е по-близо до слънцето, но вечер и през нощта е доста студено“, допълни Боцев. Той заяви, че сняг има навсякъде и зимата ще е налице в планините поне още месец. Планинският спасител допълни, че туристите трябва да бъдат внимателни и предпазливи през ваканцията в планината. „Най-важното за тях е да уведомят хижарите, за да може да ги очакват и да имат предвид за тяхното предвиждане“, посочи Боцев. Той заяви, че е необходимо да се движат още по зимните маршрути. „Да не тръгват по летни пътеки и места, въпреки, че на някои места снегът е доста тънък, защото във всяка от улеите навяванията са доста и в началото може да се тръгне по пътека, която е чиста и в следващия момент да не може да се продължи по нея“, добави Георги Боцев. Той каза още, че туристите е необходимо да се движат по зимните маркировки, защото обледенените склонове са изключително опасни за преминаване.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Боцев, ПСС – Благоевград: Пропадането в снега крие сериозни рискове

Георги Боцев, ПСС – Благоевград: Пропадането в снега крие сериозни рискове

19 Март 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Пропадането в снега крие сериозни рискове. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Георги Боцев, планински спасител от отряд „Благоевград“ към Планинска спасителна служба (ПСС) – район Рила планина. Той посочи, че е много опасно, че се получава топене на горния слой на снега, а вечер, като паднат температурите, сутрин става доста заледено и хлъзгаво, което е причина за зачестилите травми при туристите.
„Напоследък доста хора излизат като тръгват сутрин рано от туристическите маршрути във високата планина и преминаването им без осигурени съоръжения става доста критично“, посочи Георги Боцев. Той заяви, че е желателно хората, които предприемат походи към съседни хижи през стръмни участъци във високите зони на върховете да използват стикели и въжета за осигуряване на безопасност, защото има много случаи на подхлъзвания в улеите и тежки травми. „Следобедните часове снега става доста мек и при предвижване към хижите започва да се пропада доста във високата зона“, коментира Георги Боцев.
Той допълни, че горният слой на снега сутрин е обледен, но след това става много мек. „Така се затъва като предвижването става доста бавно и трудно“, каза още Боцев. По думите му туристите също трябва да имат предвид, че в определен момент дори със снегоходки се пропада доста. „Най-добре е да се правят походи или да карат ски сутрин рано или привечер, когато снега се уплътни, а най-трудно за предвижване е между 13 и 16 часа, когато е слънчево и няма облаци и вятър като през този интервал от време е доста меко и снегът лепи на ските като се затъва дори със снегоходки и във високата зона се пропада доста“, заяви Георги Боцев.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.