НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Стела Денчева, СБАЛПФЗ – Велико Търново: Глобалният фонд за борба с туберкулоза и СПИН изтегля дейността си от България, тъй като заболеваемостта от туберкулоза у нас е много ниска

Д-р Стела Денчева, СБАЛПФЗ – Велико Търново: Глобалният фонд за борба с туберкулоза и СПИН изтегля дейността си от България, тъй като заболеваемостта от туберкулоза у нас е много ниска

24 Март 2019 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Глобалният фонд за борба с туберкулоза и СПИН изтегля дейността си от България, тъй като нивата на заболеваемост от туберкулоза у нас са много ниски. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Стела Денчева, директор на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) във Велико Търново, по повод Световния ден за борба с туберкулозата. Тя уточни, че в последните години се отчита положителна тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза, като Европа и Северна Америка са континентите, където тя се среща най-рядко.
„За нашия континент туберкулозата не е бич за обществата, нито предизвикателство за медицинските специалисти. В същото време преди години Световната здравна организация създава Глобален фонд за борба с туберкулоза и СПИН и благодарение на всички тези постижения, този фонд изтегля дейността си за профилактика на туберкулоза от Европа и България“, обясни специалистът. Тя уточни, че това означава, че дейностите по профилактика на туберкулозата вече са доказано ефективни и, че ние се нареждаме сред държавите, които са постигнали много сериозен контрол върху туберкулозното заболяване.
„У нас честотата е изключително ниска. Поради което, туберкулозата вече няма да бъде обзорирана от Глобалния фонд, тя ще бъде грижа само на нашето българско общество“, допълни д-р Денчева. В страната се изпълнява Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата, създадена от Министерство на здравеопазването. Целта й е до 2020 година туберкулозата в България да бъде сведена до много ниски, незначителни нива.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.