НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Най-старинна в Благоевград е архитектурата на квартал „Вароша“

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Най-старинна в Благоевград е архитектурата на квартал „Вароша“

24 Март 2019 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Най-старинна в Благоевград е архитектурата на квартал „Вароша“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин фолклористът проф. Костадин Динчев, почетен гражданин на Благоевград. По думите му в превод от унгарски наименованието на квартала всъщност означава град. Проф. Динчев обясни, че има писмени сведения, според които в миналото във „Вароша“ е бил съсредоточен целият градски живот, както и основната част от българското население. „Докато пребиваващите турци, власи и други са живеели в от дясната страна на река Бистрица, от лявата ѝ страна, където е „Вароша“, са живеели българите. За културата и нейното развитие в Благоевград е важно да споменем, че от 1866 година имаме основано читалище, което съществува и до днес. То е било едно от първите огнища на културния и просветен живот в града. Важно място в културния живот на Благоевград заема и църквата „Въведение Богородично“, каза още проф. Динчев. Той добави, че след Балканските войни в града се премества и известната Солунска българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, която и днес съществува, но под името Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“.
„Може да кажем, че днешното училище е продължител на традициите на Солунската гимназия. Когато говорим за града, то не може да не се радваме на всички тези неща, но и на културните възможности, които имаме, благодарение на съществуващите паметници като комплекс „Вароша“ с къщата на Георги Измирлиев – Македончето и другите къщи, църквата, мемориала на рода на Гоце Делчев, паметниците в града на Гоце Делчев, Македоно-одринското опълчение, Братската могила. Освен това Благоевград се оформи като фестивален център“, допълни проф. Динчев. Той добави, че в Благоевград има камерна опера, драматичен и детски театър. „Регионален исторически музей – Благоевград пък е голямо средище за цялата област, заедно с Регионалната библиотека заедно те изпълняват не само функции на градски обекти, но и оказват методическа помощ на цялата област. Трябва да кажем, че днес образованието също е много развито в града. Имаме много училища и професионални гимназии, но също и два университета. Първо е създаден Югозападен университет „Неофит Рилски“, който първоначално е филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, уточни проф. Динчев. Той коментира, че университетът заслужено носи името на Неофит Рилски, защото това е най-близкото културно-образователно средище до известната школа на Неофит в Рилския манастир.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Благоевград има многовековна история

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Благоевград има многовековна история

24 Март 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Благоевград има многовековна история, като според историческите сведения той възниква още в древността. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин фолклористът проф. Костадин Динчев, почетен гражданин на Благоевград. По думите му за това свидетелстват археологическите проучвания, които са били извършвани през годините в района на квартал „Струмско“, но за съжаление информацията от тях е твърде оскъдна. „Повече сведения за Благоевград, тогава - Горна Джумая, имаме от средновековието натам, запазени от различни пътешественици, които го споменават в свои документи. А най-подробно може да говорим за историята на града от неговото освобождение през 1912 година насам, когато Благоевград започва да се развива изключително добре“, подчерта проф. Динчев.
Той отбеляза, че в края на XIX век при свое посещение в Горна Джумая Васил Кънчов отбелязва, че града има около 6 000 жители, както и църква, носеща и до днес името „Въведение Богородично“, построена през 1844 година. В града е имало две училища. „Най-голям разцвет в развитието си градът преживява след Втората Балканска война, познатата още като Междусъюзническа. В този период много българи от географската област Македония са били прогонени, затова много от тях, минавайки през Горна Джумая, решават да останат тук. При първото официално преброяване през 1920 година в Горна Джумая е регистрирано население, което наброявало около 7 000 души. При следващото преброяване, което е около 1926 година, броят на хората нараства до 9 000“, добави проф. Динчев. Той отбеляза, че през 1934 година ръстът на населението продължава, като са регистрирани 10 000 души. След Втората световна война населението в Горна Джумая е 14 000, а през 1956 година там вече живеят 21 000 – 22 000 жители. „1965 година броят става над 30 000, през 1975 година – 50 000, през 1985 година – 65 000, 1992 година – 71 000, а според последното преброяване в Благоевград живеят между 80 000 – 90 000 души“, подчерта проф. Динчев.
Той коментира също, че развитието на културата в Благоевград е на изключително високо ниво. „От Втората световна война насам градът става по-привлекателен, като за целта се развива силна хранително-вкусова промишленост, с електроника и други модерни производства“, каза още проф. Динчев. Той добави, че за съжаление много от предприятията са били ликвидирани след промените от 1989 година. Проф. Динчев подчерта, че фестивалите, които се организират в района, и които са част от културната програма на Общината, спомагат Благоевград да се утвърди като културен и фестивален център на Югозападна България, а и не само. Според проф. Динчев развитието на града през последните години е доказателство, че Благоевград е жив, а бъдещето пред него изглежда светло заради многото млади хора, които живеят, работят и творят в него.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.