НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Насрочиха президентски избори в Алжир за 4 юли

AFP: Насрочиха президентски избори в Алжир за 4 юли

10 Април 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
Алжир. Временно изпълняващият длъжността държавен глава на Алжир Абделкадер Бенсалах подписа указ за насрочване на президентските избори в страната за 4 юли, предава AFP, като се позовава на местни медии.
Агенцията припомня, че дългогодишният президент на страната Абделазиз Бутефлика подаде оставка под натиска на масовите протести в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Алжирският парламент утвърди временен президент на страната

Anadolu Agency: Алжирският парламент утвърди временен президент на страната

9 Април 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Алжир. Парламентът на Алжир утвърди Абделкадер Бенсалех, ръководител на Съвета на нацията в страната (горната камара на парламента), като временен президент, който заменя Абделазиз Бутефлика, който подаде оставка миналата седмица, предава Anadolu agency.
Това стана на съвместна сесия на долната и горната камари на парламента, за да се активира член 102 от Алжирската конституция.
Текстът гласи, че в случай на оставка или смърт на председателя, председателят на парламента трябва да поеме изпълнителната власт за период от 90 дни, през който трябва да се проведат президентски избори.
На сесията във вторник присъстваха 470 депутати от общо 487 - общият брой на местата в двете камари.
Миналата седмица Бутефлика подаде оставка след протести, настояващи за оттеглянето на всички длъжностни лица, свързани с режима на бившия президент.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Парламентаристите на Алжир ще решават във вторник кой ще е временно изпълняващ длъжността президент

AFP: Парламентаристите на Алжир ще решават във вторник кой ще е временно изпълняващ длъжността президент

7 Април 2019 | 01:56 | Агенция "Фокус"
Алжир. Парламентът на Алжир се събира във вторник, за да реши кой ще поеме временно поста държавен глава като наследник на президента Абделазис Бутефлика, който се оттегли от властта след масови протести, информират държавните медии на страната, предава AFP.
"Решено е във вторник в 9.00 ч. сутринта (местно време – бел. ред.) да се свика общо заседание и на двете камари на парламента," гласи съобщение на Горната камара на алжирския парламент, обявено в събота от телеграфната агенция на страната APS.
Според алжирската конституция председателят на Горната камара, 77-годишният Абделкадер Бенсалех трябва да поеме поста. Той има право да изпълнява задълженията на държавен глава в рамките на 90 дни, през които да организира президентски избори.
От законотворците в северноафриканската арабска държава се очаква да финализират „процедурата около овакантяването на поста президент … а после да посочат Абдеркадер Бенсалах за държавен глава“, е заявил ръководителят на офиса за комуникации на Горната камара на парламента Салим Рабахи.
Френската телеграфна агенция припомня, че изправен пред масовите протести на алжирския народ лидерът ветеран Бутефлика беше принуден да подаде оставка в началото на тази седмица, след като управлява страната две десетилетия. В петък алжирците отново излязоха на улиците с настояване за реформи, които да пометат стария режим. Те се противопоставят на триумвирата на 3-те Б – Абделкадер Бенсалах, Тауеб Белез, председател на Конституционния съвет и Нуредин Бедуи, министър-председател на републиката. Критиците на стария режим категорично заявяват, че и тримата винаги са били лоялни към Бутефлика и трябва също да подадат оставки.
Протестиращите искат създаване на преходни институции, които да наложат прилагане на практика на реформите и да гарантират, че в страната ще се проведат свободни избори.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: След края на ерата Бутефлика алжирците искат помитаща промяна

AFP: След края на ерата Бутефлика алжирците искат помитаща промяна

4 Април 2019 | 00:45 | Агенция "Фокус"
Алжир/Париж. Като развяваха национални знамена алжирците отбелязаха оставката на ветерана президент Абделазис Бутефлика. В същото време в сряда продължиха протестите и настояването за помитаща промяна на политическата система на страната, предава AFP.
Напускането на 82-годишния държавен глава бе обявено по медиите късно във вторник, след като седмици от многолюдни демонстрации разтърсваха северноафриканската нация. Много алжирци признават, че не познават друг президент освен Бутефлика, който е на власт две десетилетия, но особено след 2013 год., когато получи удар, рядко са го виждали на обществени места. Протестиращите в столица са доволни от оттеглянето му, но са решили да продължат с демонстрациите и да се борят за отричане на какъвто и да е преход, който запазва властта в ръцете на „системата“.

„Успокоение на сърцата“

В сряда Конституционният съд на Алжир обяви, че приема оставката на Бутефлика и информира парламента, че постът му официално е свободен.
Близо 20 алжирски неправителствени групи заявиха, че няма да допуснат властови преход, при който се запазва същата структура. Те призоваха за нови протести в петък за „демократична промяна“. В общо съобщение те обявиха: „Оставката на Бутефлика е първата победа, но тя не е достатъчна.“
Според алжирската конституция председателят на горната камара на парламента, който в момента е 77-годишният Абделкадер Бенсалах, трябва да поеме управлението на държавата и в срок от 90 дни да организира президентски избори.
Алжир избегна размириците и хаосът, които последваха Арабската пролет, довели до смъкването от власт на управляващите съседите му Тунис и Либия. Но недоволството, особено сред младите, се превърна в гняв, след като през февруари Бутефлика заяви, че ще се кандидатира за пети мандат в изборите, които трябваше да се проведат през април. Напрежението се засили, когато във вторник главнокомандващият армията Ахмед Гаид Салах призова за отстраняване на президента от власт. Скоро след този призив държавната телевизия обяви, че Бутефлика е изпратил оставката си до Конституционния съвет. В писмото му се чете: „ С това решение искам да допринеса за успокоение на сърцата и душите на моите сънародници, да им позволя да поведат Алжир към по-добро бъдеще, към което те се стремят.“
В друго писмо, което държавната телеграфна агенция APS публикува, той поднася совите извинения на алжирския народ за „всяка проявена слабост“, но същевременно той е и „горд“ с онова, с което е допринесъл за страната: "напускам политическата сцена без тъга или страх за бъдещето на нашата страна. Господ е свидетел на моята искреност и лоялност.“, пише Бутефлика в писмото си към нацията.
Макар че двете десетилетия на неговото управление са след десетилетието на гражданска война, през която преминава Алжир, Бутефлика често е обвиняват в авторитаризъм. Бившият премиер Али Бенфлис, който се превърна в негов противник, заяви, че напускането му е „злочест епилог“ на отминалите две десетилетия и възхвали протестното движение като „мирна народна революция“.

Призиви за „демократичен преход“

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отбеляза „зрелостта и спокойната природа на готовността на алжирския народ да извърши промени в обществото си“, се казва в съобщение от централата на ООН в НЮ Йорк. „Той се надява на мирен и демократичен преходен процес, който да отрази желанията на алжирците.“ В коментар от САЩ се заявява: „ бъдещето на страната е на алжирския народ и негово право е сам да решава“. Дългогодишният съюзник Русия се обяви за преход без чужда „намеса“. Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриен, заяви, че е убеден, че „демократичният преход“ на Алжир ще продължи „в същия дух на спокойствие и отговорност“, който бе проявен в последните седмици.
В сряда в ареста бе изпратен алжирският бизнес магнат и дългогодишен поддръжник на Бутефлика Али Хаддад. Само преди няколко дни той бе задържан на границата с Тунис, при опит ад я прекоси. В него тогава бе открита недекларирана валута и два паспорта. Списание „Форбс“ описва Хаддад като един от най-богатите алжирски предприемачи, когото нерядко са приемали като политически инструмент в ръцете на Бутефлика. По информация от националните медии на Алжир прокуратурата е предприела мерки да бъдат задържани и редица други бизнесмени от обкръжението на бившия вече президент, за които има съмнение, че може да се укрият или напуснат страната. Започнали са и редица разследвания.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Президентът на Алжир подаде оставка след 20 години

The Guardian: Президентът на Алжир подаде оставка след 20 години

3 Април 2019 | 02:22 | Агенция "Фокус"
Алжир/Лондон. Президентът на Алжир Абделазис Бутефлика се преклони пред многоседмичните масови протести срещу управлението си и подаде оставка, така сложи край на своите две десетилетия във властта, пише в коментара си The Guardian.
82-годишният лидер обяви оставката си във вторник вечерта, като изпрати кратко послание, в което съобщи, че “е уведомил председателя на Конституционния съвет за своето решение да прекрати мандата си“.
Ликуващи алжирци излязоха на улиците в столицата, развяващи националното знаме, за да отпразнуват победата си.
“Това е нещо ново. Лично за мен следващият президент ще е съвсем нов“, казва 20-годишната Нурхан Атмани, студентка, която редовно е участвала в протестите. “Щастлива съм. Възхитена съм и съм объркана. Но онова, което е най-важно, аз съм наясно. Това е само първата стъпка. Ние трябва да продължим докато не стигнем до честните, прозрачни избори и ново управление“

Арогантният режим на невидимия за Алжир мъж се изправи пред собственото си рухване

20-годишното управление на Бутефлика се превърна в символ на застаряващите режими в Близкия изток, а внезапният му край бележи нова победа за народния протест в региона.
Какво обаче предстои е съвсем неясно за една страна, която рядко е преживявала политически промени на върха, след като получи независимостта си от Франция през 1962 година.
Президентът, който във вторник напусна сцената, преживя сърдечен удар в 2003 година и от тогава рядко се появяваше пред публика. Смята се, че брат му Саид управляваше от негово име, но оставаше в сянка, подпомаган от хунта заговорници, наричани „Силата“ (Le Pouvoir).
Мирни демонстранти излизаха на протести всеки петък от 22 февруари насам, като понякога техният брой достигаше стотици хиляди. Само за шест седмици те успяха да накарат Бутефлика да оттегли кандидатурата си за пети президентски мандат и да се оттегли от властта.
Натискът върху „вкаменилия се“ лидер дойде от самото му обкържение вътре в неговия режим, след като във вторник, ръководителят на властните алжирски военни среди Ахмед Гаид Салах призова Бутефлика незабавно да си ходи. “Нямаме повече време за губене … ясно решихме … да застанем редом с народа и да изпълним всички негови искания,”обяви Салах.
Други овластени фигури, включително и бившия премиер Ахмед Уяхиа също се присъединиха към призивите за оставката на президента.
Според Салах изявлението, което се появи в понеделник вечерта от офиса на президента и което обявяваше, че той ще напусне поста си преди края на сегашния си мандат, който изтича на 28 април, е написано от „неконституционни и неупълномощени страни“. Така той се противопостави на непрогледната клика около Бутефлика, за която се носят слухове, че управлява от негово име.
По Конституция временно ангажиментите на президента в такива случаи трябва да поеме председателя на Горната камара на алжирския парламент. Това е 77-годишният Адбелкадер Бенсалах. В срок от 90 дни трябва да се проведат и избори.
Растящите протести обаче окуражиха демонстрантите и те започват да настояват за нещо повече от обикновена президентска оставка.
“Съвсем ясно е, че амбициите на протестиращите нараснаха през последните седмици“, твърди Хлое Тееван, специалист от Магреба в Европейския съвет за международни отношения. „ Това очевидно е значителна победа, но не е достатъчна тя.“
Хамза Заит, журналист и политолог в Алжир, столицата, е съгласен, че протестиращите ще са само временно доволни с тази оставка. „В началото хората само казваха „Не“ на неговия пети мандат, но после започнаха да искат и нещо повече“. Има някои, които твърдят, че това е победа. Но има и други, които настояват за още неща, защото тя не е достатъчна. Системата не може да се промени за седмица, имаме нужда от години за да постигнем реална промяна.“
Външният министър на Франция заяви, че той е убеден, алжирците ще продължат своя демократичен преход по „мирен и отговорен начин“. В специално изявление Жан-Ив дьо Дриен обяви, че „това е важна страница в историята на Алжир. Ние вярваме в способността на всички алжирци да продължат по пътя към демокрацията в същия дух на спокойствие и отговорност“.
Очаква се в петък демонстрантите да се върнат на улиците. „Това е само върхът на айсберга“, според Ясмин Бушен от групата на „Млади активисти“(Les Jeunes Engagés): “Исканията ни не са се променили. Настояваме всички те да си ходят. Хората са в центъра на Алжир, ликуват заради тази миниатюрна победа, но в същото време и пеят, че всичко едвам сега започва. ”

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Бъдещето на Алжир принадлежи на неговия народ, заявиха от САЩ

AFP: Бъдещето на Алжир принадлежи на неговия народ, заявиха от САЩ

3 Април 2019 | 00:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Във вторник след като ветеранът президент Абделазис Бутефлика подаде оставката си под натиска на военните, САЩ са обявили, че бъдещето на Алжир принадлежи на неговия народ, предава AFP.
"Въпросите, свързани с навигацията на този преход в Алжир, трябва да се задават на алжирския народ“, е заявил официално пред репортерите говорителят на Държавния департамент на САЩ Робърт Паладино.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Алжир официално обяви оставката си

ТАСС: Президентът на Алжир официално обяви оставката си

2 Април 2019 | 23:39 | Агенция "Фокус"
Кайро. Абделазиз Бутефлика официално уведоми за решението си председателя на Конституционния съвет на страната, предава ТАСС, като се позовава на алжирската агенция Algerie presse service.
"Президентът Абделазиз Бутефлика официално осведоми председателя на Конституционния съвет за решението си да прекрати пълномощията си като държавен глава ", се съобщава в комюникето на президентската администрация, което се цитира от държавната телеграфна агенция на Алжир.
По-рано във вторник след среща на висшето армейско командване на страната заместник министърът на отбраната и началник на Щаба на Националната народна армия на Алжир Ахмед Гаид Салах заяви, че трябва незабавно да се започне процедура за освобождаване на президента от длъжност според конституцията на страната. По неговите думи армията се е разпоредила за предприемане на незабавни мерки в съответствие с член 102 от алжирския Основен закон за освобождаването на 82-годишния Бутефлика от поста.
Съгласно този член в случай на „тежко и продължително заболяване " действащият председател на Конституционния съвет признава държавния глава за недееспособен. Президентът е длъжен да съобщи на Съвета за своята неспособност да изпълнява задълженията си. Веднага трябва да се свика парламента на арабската република и да се определи временно изпълняващ задълженията на държавния глава.
В сегашният случай постът се поема от 77-годишния Абделкадер Бенсалех, който от януари 2016 година ръководи Съвета на нацията (Горната камара на алжирския парламент).
Бутефлика заемаше най-висшия държавен пост от април 1999 година.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  Армията в Алжир настоява за незабавна процедура по импийчмънт на президента Бутефлика

AFP: Армията в Алжир настоява за незабавна процедура по импийчмънт на президента Бутефлика

2 Април 2019 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Алжир. Във вторник алжирските военни поискаха незабавно стартиране на процедура по импийчмънт на президента Абделазис Бутефлика, предаде френската агенция AFP.
Главнокомандващият въоръжените сили Ахмед Гаид Салах призова за „незабавно приложение на конституционната процедура за отстраняване на главата на държавата от властта“. Това той направи в изявление след среща на висшия военен състав.
В изявлението се казва още, че армията приема съобщението от президентската институция, направено в понеделник, че Бутефлика ще подаде оставка преди изтичане на мандата му на 28 април, като „неавтентично“, тъй като то не е направено от самия президент.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Повече от месец Алжир протестира

AFP: Повече от месец Алжир протестира

31 Март 2019 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Алжир. Алжир е разклатен от безпрецедентни протести срещу президента Абделазис Бутефлика, който се опита да се кандидатира за пети мандат след 20 години във властта, предава AFP. После оттегли кандидатурата си, но предупреди, че ще остане в президентското кресло и след 28 април, когато изтича законният му мандат.

Какво се случва в северноафриканската държава?

Първи протести
На 22 февруари десетки хиляди организираха демонстрации в няколко от големите градове на страната. Това бяха първите големи организирани масови протести срещу Бутефлика и кандидатурата му за президентските избори, определени за 18 април. Протестите бяха организирани през социалните мрежи, а многохилядното недоволно мнозинство по улиците на страната пееше „Без пети мандат!“. Протестираше се дори в столицата Алжир, където подобни масови прояви са забранени от 2001 година. Полицията използва сълзотворен газ, за да спре придвижването на тълпата към района на президентския дворец, което я принуди да започне да хвърля камъни по полицаите.

Предупреждението
На 26 февруари хиляди студенти излязоха на мирно шествие по улиците на столицата. Два дни по-късно десетина журналисти бяха задържани за няколко часа заради участие в шествие против забраната да се отразяват масовите протести в страната. Премиерът Ахмед Уяхиа сравни засилващото се протестно движение с демонстрациите в Сирия от 2011 година, които доведоха страната до войната, която продължава вече девета година.
На 1 март десетки хиляди отново бяха на улицата в страната, а в Алжир някои пееха „Режим на убийци“. Големи протестни шествия имаше и в други два големи града – Оран и Константин.

Публичното обещание
На 2 март от Швейцарияq където бе вече почти седмица за „рутинни медицински прегледи“, Бутефлика уволни своя дългогодишен мениджър за публичните кампании. На следващия ден чрез писмо, прочетено по държавната телевизия, той обеща, че това ще е последен мандат. Сега действащият президент обеща, че няма да го изкара до край, ако бъде преизбран и ще организира предсрочни избори, в които няма да се кандидатира. Новият му мениджър по кампаниите формално обяви кандидатурата му, при това малко преди крайния срок за подаване на заявките за участие в изборите.

'Хаосът'
На 5 март, докато хиляди протестираха отново, главнокомандващият армията тържествено се закле да гарантира националната сигурност, обвинявайки неясни групи на желаещи да се върнат „болезнените години“ за Алжир от 1992 до 2002, когато страната премина през гражданската война. На 7 март Бутефлика предупреди за „хаос“, ако вредители се инфилтрират в демонстрациите. На 8 март десетки хиляди в няколко града участваха в най-големите протестни шествия срещу кандидатурата на Бутефлика.

Президентът напуска състезанието
На 10 март той се връща от Швейцария, а на следващия ден се отказва от участие в изборите. По официалните медии държавният глава обяви: „Няма да има пети мандат, няма да има президентски избори на 18 април“. Вътрешният министър Нуредин Бедуи е назначен за премиер на мястото на непопулярния Уяхиа.
На 15 март огромна тълпа е на шествие в столицата за пети пореден петък. Протести има и в другите големи градове на страната.

Президентът продължава
На 18 март Бутефлика излиза с официално изявление, с което потвърждава, че остава на поста си и след края на мандата му на 28 април и до провеждането на нови избори, според конституцията.
На 20 март партията на президента „ Национален фронт за освобождение“ обяви, че подкрепя посланията на протестите за промяна, но подкрепи и президентската инициатива за диалог.

'Негодният'
На 22 март, точно месец след началото на протестното движение, стотици хиляди алжирци отново демонстрират в цялата страна въпреки лошото време.
На 26 март главнокомандващият армията Ахмед Гаид Салах призова Бутефлика да отстъпи или да декларира, че здравословно е непригоден да управлява.
Ден по-късно дългогодишният съюзник в управляващата коалиция, партията „Национален сбор за демокрация“ на бившия премиер Уяхиа, препоръча „ президентът да се оттегли“. Призивът беше посрещнат с бурно одобрение от влиятелния Общ Съюз на алжирските работници.
На 28 март председателят на Форума на бизнес лидерите в Алжир Али Хадад, който е близък до президента на републиката, подаде оставка.
На следващия ден стотици хиляди протестиращи срещу сегашното управление се стекоха на улиците.Демонстрантите не се подадоха на въздействието на висшите лоялисти.

В Алжир предстоят интересни събития.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Началник-щабът на Алжирската армия призова да се декларира „недееспособността“ на президента

ТАСС: Началник-щабът на Алжирската армия призова да се декларира „недееспособността“ на президента

26 Март 2019 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Алжир. Ахмед Гайд Салах, заместник-министър на отбраната на Алжир и началник на щаба на Националната народна армия (ННА) призова във вторник да се приложи член 102 от Конституцията, който предвижда назначаването на председателя на парламента като временен държавен глава в случай на сериозна и продължителна болест на президента, последвано от свикване на предсрочни президентски избори. Това съобщава информационният портал Alg24, цитиран от TACC
„Необходимо е да се вземе решение за преодоляване на кризата, което да гарантира удовлетворяването на всички законни искания на алжирския народ, спазването на разпоредбите на конституцията и приемствеността на държавния суверенитет, заяви Ахмед Гайд Салах по време на посещението си в Уаргла.
В Алжир от 22 февруари се провеждат масовите протести срещу разширяването на правомощията на президента Абделазиз Бутефлика. Според опозицията и гражданските активисти, през последните години най-важните решения за страната не са взети от самия Бутефлика, а от онези около него, които се интересуват от удължаване на живота на сегашната политическа система. През 2013 г. алжирският лидер претърпя тежък инсулт. Оттогава той се движи в инвалидна количка, едва говори, на практика не се появява публично и често пътува в чужбина за лечение.
В отговор на тези искания на 11 март Бутефлика, в обръщение до нацията, обяви, че няма да се кандидатира за пети президентски мандат, ще отложи президентските избори, насрочени за 18 април, обяви преструктурирането на правителството и започването на общонационална конференция.
Опозицията обаче отхвърли диалога с властите и отказа да участва в такава конференция. Противниците на управляващия режим заявиха намерението си да продължат демонстрациите и да потърсят незабавно оттегляне на Бутефлика и неговото обкръжение и че няма да чакат 10-12 месеца, докато бъде приета нова конституция и се проведат избори за нов президент.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Пред какво се изправят протестиращи и политици в Алжир?

AFP: Пред какво се изправят протестиращи и политици в Алжир?

17 Март 2019 | 01:40 | Агенция "Фокус"
Алжир. Десетки хиляди алжирски протестиращи накараха президентът Абделазис Бутефлика да не се кандидатира за пети мандат, AFP коментира.
Каква обаче ще е следващата стъпка на управляващите?
Бутефлика предложи "национална конференция ", която да проведе реформи преди планираните избори, което означава, че той ще остане във властта докато мине гласуването.

Какво искат протестиращите?
За първи път алжирците излязоха на улиците на 22 февруари, за изразят несъгласието си Бутефлика да се кандидатира отново и да бъде преизбран. Президентът все по-рядко е виждан на публични места след удара, който получи през 2013 година.
В понеделник той обяви, че ще оттегли кандидатурата си, но само разгневи демонстриращите, като, на практика, удължи за неопределено време четвъртия си мандат.
В петък, антипрезидентски настроените алжирци отново излязоха на улиците. Този път обвиниха 82-годишния Бутефлика, че „си играе игрички“, за да остане във властта и след като изтече мандатът му. Сега те настояха този президент да се оттегли, след като две десетилетия ги управлява.
Този път мобилизирането на гражданските сили беше оценено от експертите като историческо. Към демонстрантите сега се бяха присъединили много повече хора в сравнение с предишната седмица, когато по данни на протест бяха излезли десетки хиляди алжирци.

Каква е официалната реакция?
Като част от мерките, обявени в понеделник, Бутефлика нареди да се извършат промени в правителството и непопулярният премиер Ахмед Уяхиа да бъде заменен от бившия вътрешен министър Нуредин Бедуи.
И докато отстраняването на Уяхиа удовлетвори някои хора, то издигането на Бедуи, който като министър на вътрешното ведомство на практика наложи стриктна забрана на всякакви демонстрации в столицата, доведе до недоволство на всички.
Новият премиер обеща да състави правителство на технократи, на „млади експерти, мъже и жени“. Това обаче може да се окаже трудно изпълнимо обещание, защото не се знае как Бедуи ще убеди технократите да приемат работа в държавната администрация, която в страната е подлагана на присмех и презрение, освен това той заяви, че този им ангажимент ще е краткосрочен.
Алжирците искат "радикална промяна, а не смяна на марионетките," така се заяви на висок глас с ясни знаци по време на един от протестите в петък.
Главното искане на демонстрантите си остава едно и също: да се сложи край на управлението на Бутефлика и неговия антураж и смяна на политическата система.

Ще отшумят ли протестите?
Откак започнаха гражданските шествия и недоволството излезе на улиците, властите разиграха картата на изчакването. Няма обаче и знак, че демонстриращите започват да „изпускат парата“.
Алжирците продължават да носят в душите си травмата от гражданската война (1992-2002), а официалните власти я капитализираха като страхове и обявиха, че режимът е единствената им протекция срещу възможността да се върне хаосът. Така хората дълго време се въздържаха да излизат и да протестират, в момента обаче те са готови да се обявят против цялата власт на държавата.
Алжирци на всякаква възраст привнесоха тържествена атмосфера в совите демонстрации, обявиха край на наложената забрана срещу манифестациите и развяха своя национален флаг. Съществуват обаче притеснения сред някои от тях, че умората, който съпровожда целия свещен месец на Рамазана, който започва в началото на май, би могла да доведе до изтощение и самото им движение.

Ще има ли насилие и сблъсъци?
Жестоки репресии не се очакват, тъй като полицията се оказва доста объркана, изправена пред лицето на подобни огромни по размера си тълпи.
Недоволните манифестират по мирен начин предимно, няма инциденти и в провинциите през изминалите три седмици.
В столицата Алжир имаше известни сблъсъци по перифериите в края на всеки от петъчните протести, когато някои младежи замеряха с камъни полицаите. Подобни инциденти обаче са сравнително редки, като се има пред вид очевидната масовост на протестите, а и след всеки от тях доброволци в столицата много старателно са почиствали улиците.
Понастоящем няма знаци, че властите ще потърсят начин да се справят с насилие с демонстрантите, особено като се отчете и засилващото се световно внимание към Алжир.


Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция приветства отказа на Бутефлика за преизбиране

AFP: Франция приветства отказа на Бутефлика за преизбиране

11 Март 2019 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан приветства решението на Абделазиз Бутефлика да преразгледа решението си да поиска пети президентски мандат след седмици на протести, съобщава AFP.
„Франция изразява надеждата си, че една нова динамика, която може да отговори на дълбоките стремежи на алжирския народ, бързо ще се утвърди“, каза Льо Дриан в изявление.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Вътрешният министър на Алжир Бедуи е назначен за премиер

AFP: Вътрешният министър на Алжир Бедуи е назначен за премиер

11 Март 2019 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Алжир. Министърът на вътрешните работи на Алжир Нуредин Бедуи бе назначен за министър-председател на страната в понеделник, съобщи официалната информационна агенция на страната APS, след като по-рано правителството си подаде оставката, а президентът Абделазиз Бутефлика се отказа да се кандидатира за пети мандат като държавен глава, предава AFP.
Бедуи заменя Ахмед Оуяхия на премиерския пост и му е поставена задача да формира изцяло ново правителство.
Решението на Бутефлика да се откаже от кандидатурата си дойде след многохилядните протести в страната, които започнаха на 22 февруари.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Правителството на Алжир си подаде оставката на фона на протестите

РИА Новости: Правителството на Алжир си подаде оставката на фона на протестите

11 Март 2019 | 20:35 | Агенция "Фокус"
Алжир. Правителството на Алжир си подаде оставката на фона на масовите протести в страната, съобщи официалната информационна агенция на страната, позовавайки се на канцеларията на президента, предава РИА Новости.
„Президентът благодари на премиера Ахмед Уяхию за усилията на този пост“, се казва в съобщението.
По-рано президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика заяви, че отлага изборите за държавен глава, както и че няма намерение да се кандидатира за още един мандат.
От 22 февруари в Алжир продължават масовите народни протести срещу участието на Абделазиз Бутефлика на вота за държавен глава. Противниците на издигането му твърдят, че заради здравословното му състояние, президентът не може да управлява ефективно страната, и искат отлагане на изборите.
Ситуацията не се успокои и след заявилението на Бутефлика, че в случай на победа той ще проведе реформи, а след това ще организира предсрочни избори, в които няма да участва. Обстановката в страната става все по-напрегната, а към протестите се присъединяват нови и нови политически сили и профсъюзни организации.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хиляди излязоха да протестират по улиците на Алжир

AFP: Хиляди излязоха да протестират по улиците на Алжир

8 Март 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Алжир. Хиляди демонстранти излязоха в петък по улиците на алжирската столица с искане действащият президент на страната да оттегли кандидатурата си за пети мандат начело на държавата, предава кореспондент на AFP от мястото на събитието.
Размахвайки зелено-бяло-червеното знаме на Алжир, мъже и жени се събраха на площада на градската пощенска станция, докато младежите организираха мирен поход.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Арабската лига ще наблюдава изборите в Алжир следващия месец

Anadolu Agency: Арабската лига ще наблюдава изборите в Алжир следващия месец

7 Март 2019 | 03:26 | Агенция "Фокус"
Кайро. Арабската лига ще изпрати наблюдателска мисия за президентските избори в Алжир, предвидени за 18 април, се казва в изявление на Лигата, съобщава Anadolu Agency.
Решението е взето по време на среща в Кайро между генералния секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт и алжирския външен министър Абделкадер Месаел.
Мисията ще бъде натоварена със задачата да наблюдава процеса на гласуване и преброяването на гласовете, се посочва в изявлението.
Миналия месец управляващият „Фронт за национално освобождение“ номинира 82-годишния президент Абделазиз Бутефлика за пети мандат.
Оттогава Алжир видя няколко демонстрации срещу Бутефлика в различни части на страната, включително столицата Алжир.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Арабската пролет пристигна и в Алжир

„Експерт“ (Русия): Арабската пролет пристигна и в Алжир

4 Март 2019 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Алжир. Вече втора седмица в Алжир не стихват гражданските протести, предизвикани от издигането на кандидатурата на настоящия президент Абделазиз Бутефлик за пети мандат като държавен глава, пише електронното издание на руското официозно списание „Експерт“ в материал, представен без редакторска намеса.

Алжир е една от малкото арабски страни, която бе заобиколена от арабската пролет. През 2011 година, подчинявайки се на всеобщия порив, алжирците излязоха на улиците, но властите успяха да успокоят недоволството бързо, като понижиха цените на горивата, храните и стоките от първа необходимост.
Сега обаче изглежда, че гражданите на Алжир се опитват да наваксат пропуснатото що се отнася до протестите. В страната вече втора седмица не стихват демонстрациите. Гражданите са недоволни от намерението на действащия президент Абделазиз Бутефлика да издигне своята кандидатура за пети мандат.
Жителите на тази богата на природни ресурси страна в Северна Африка са недоволни от своя живот. Алжир, разбира се, е много далеч от положението на Венецуела, но все пак в една от най-големите износителки на нефт и газ (6 място в света) смятат, че биха могли да живеят по-добре. В страната има висока безработица. А най-трудно намират работа младежите, които са недоволни от отсъствието на възможности и политически свободи. Младежката безработица се доближава до 30% и това е много тревожен факт за властите, защото 70% от гражданите на страната нямат и 30 години. Не е изненадващо, че за много млади алжирци Бутефлика е единственият президент, когото познават в живота си.
Критиците на правителството упрекват президент за това, че не провежда реформи, които биха могли да отслабят зависимостта на Алжир от въглеводородите, в резултат от което икономиката й зависи много силно от колебанията в цените на суровината на световните пазари. Резките колебания на цените на енергоносителите през последните години станаха тежко изпитание за алжирската икономика и доведоха до значително понижаване на доходите на правителството. Властите искаха да съкратят значително държавните субсидии за бензина и редица стоки от първа необходимост, но решиха да не бързат и да не предприемат подобни действия преди изборите.
Недоволството към Бутефлика се увеличава и от неговата възраст и здравословно състояние. Настоящият държавен глава кара 82-ата си година. Той боледува тежко и след сърдечния удар през 2013 година се появява рядко пред публика. Но лошото здраве въобще не пречи на Абдулазиз Бутефлика, който стана президент за първи път през 1999 година, да държи здраво властта.
Нова вълна от протести премина в Алжир в неделя, когато стана известно, че изборният екип на Бутефлика официално подаде искане до Конституционния съд за участието му в президентските избори. Опозицията веднага заяви, че ако бъде одобрена кандидатурата на Бутефлика, тя ще откаже да участва в изборите.
Някои видни политици, като Али Бенфлис, бившият премиер и сега лидер на лявата партия „Фронт за национално освобождение“, както и председателят на най-голямата ислямистка партия, „Движение Общество за мир“, Абдерразак Макри, вече напуснаха избирателната надпревара, заявявайки, че с участието на Бутефлика в изборите резултатът им е предопределен.
Демонстрациите срещу Бутефлика, предимно мирни, започнаха на 22 февруари, около две седмици след като президентът потвърди слуховете за участието си в изборите, насрочени за 18 април. Десетки демонстранти бяха задържани. Няколко пъти полицията и силите за сигурност използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите.
Тези демонстрации са най-големите, откакто Абдулазиз Бутефлика е на власт. Нещо повече, ако в първите дни демонстрантите поискаха от президента да откаже да участва в предстоящите избори, сега се чуват все повече искания за неговата оставка.
Нарастването на революционните настроения е затруднено от все още свежи спомени за гражданската война от 90-те години на миналия век между властите и ислямистите, която струва живота на около 200 хиляди души.
Властите настояват алжирците да не излизат на улиците и им напомнят за събитията от арабската пролет и случилото се в Сирия.
„Не казвам това, за да плаша хората“, каза премиерът Ахмед Уяха в парламента. „Не се опитвам да се възползвам от миналото, но не трябва да забравяме, че всичко в Сирия започна с рози“.
Самият Бутефлика не се появи пред публика и не се изказа пред народа за всички 10 дни на протестните акции. Това има просто обяснение. Както пишат швейцарските медии, президентът на Алжир в момента се намира в една от частните клиники в Женева.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Здравословното състояние на алжирския президент се влошава

АА: Здравословното състояние на алжирския президент се влошава

2 Март 2019 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Женева. Докато получава медицинска помощ в Швейцария, здравето на алжирския президент се влошава, съобщават източници в швейцарската болница, предава Anadolu Agency.
Абделазиз Бутефлика, на 81 г., получава медицинско обслужване в Университетската болница в Женева, но състоянието му се влошава, съобщават източници.
Неговият частен самолет бе изпратен обратно в Алжир, въпреки че членовете на семейството му останаха до него, добавиха източниците.
Миналия месец управляващият „Фронт за национално освобождение“ официално номинира 81-годишният силен човек, който управлява Алжир от 1999 г., да участва в президентските избори, насрочени за 18 април.
Опозиционните лидери многократно призоваха Бутефлика да се оттегли от надпреварата.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Алжирският президент е закаран в болница в Швейцария в тежко състояние

ТАСС: Алжирският президент е закаран в болница в Швейцария в тежко състояние

2 Март 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Алжир. Алжирският президент Абделазиз Бутефлика се намира в интензивното отделение на болницата в Женевския университет. Това съобщи в събота телевизионният канал Ал Маяден, цитиран от TACC.
Според него 81-годишният политик е бил отведен в Швейцария със самолет в състояние на безсъзнание и лекарите са изключително загрижени за живота му, съобщават от телевизионния канал.
Бутефлика получи инсулт през 2013 година. Оттогава алжирският лидер се движи само в инвалидна количка. Той говори трудно и рядко се появява публично, прекарвайки много време в чуждестранни клиники. Това обстоятелство обаче не му попречи да се кандидатира за нов петгодишен мандат през февруари. Президентските избори в Алжир ще се проведат през април.
Хоспитализацията на Бутефлика се състоя на фона на масови протестни шествия в столицата на Алжир и други градове на страната. Те бяха организирани от опозиционни лидери, които изразиха съмнения относно способността на президента действително да управлява държавата, и поискаха от Бутефлика да оттегли кандидатурата си.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.