НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Настя Ванкова, НИМХ – Варна: Нашата професия страда от липса на млади и образовани кадри, които да останат в системата

Настя Ванкова, НИМХ – Варна: Нашата професия страда от липса на млади и образовани кадри, които да останат в системата

23 Март 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Варна. Нашата професия страда от липса на млади и образовани кадри, които да останат в системата. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Настя Ванкова, зам.-директор на филиала на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) във Варна. По думите й младите хора трябва да бъдат привлечени към метеорологията с добри битови условия, добро отношение и добър колектив. „Ние трудно намираме млади хора, които да се обучат и да останат в системата по-дълго време, за да се подмлади съставът, макар че в последните години по станциите нашият директор успя да намери и да привлече хора, които са перспективни. Всяко едно нещо изисква обучение и, когато се инвестират време и усилия в обучението, хубаво е да може след това човек да приложи тези знания“, посочи Настя Ванкова. Във връзка с познанията, които трябва да притежава един метеоролог, зам.-директорът на звеното във Варна заяви, че е нужно образование в областта на географията и физиката, както и добра компютърна грамотност поради навлизането на нови технологии в сферата.
„Общо взето специалистите на най-високо ниво за правене на прогнози, това са физици и географи със специализация в областта на метеорологията, като за един прогнозист е необходимо обучение на място, образованието не е достатъчно. Необходими са няколко години обучение, различни ситуации, в които той да е участвал, за да бъде самостоятелен прогнозист“, каза още Настя Ванкова. Според нея разлики в дейността има и според региона, който метеоролозите покриват, тъй като всеки от тях има своя специфичен климат и време. „Във Варна също много е важно да се каже, че ние сме единственото място, което дава морски прогнози. Нашият филиал обхваща цялото Черноморие до най-южната точка и морските прогнози са нещо много специфично и различно от останалите“, посочи Настя Ванкова. За младите хора, които обмислят да се насочат към тази област, тя обясни, че метеорологията е интересна дейност, която е пряко свързана с природата. По думите й специалистите от НИМХ наблюдават природата, оценяват я и предоставят услугите си в полза на обществото.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.