НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Deutsche Welle (Македония): Навършват се 20 години от началото на бомбардировките срещу Югославия

Deutsche Welle (Македония): Навършват се 20 години от началото на бомбардировките срещу Югославия

23 Март 2019 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Навършват се 20 години от началото на бомбардировките срещу Югославия, пише македонската редакция на Deutsche Welle.

Агенция "Фокус" представя материала без редакторска намеса и заявява, че изразените мнения и позиции са на автора, като агенцията не носи отговорност за тях.

Белград, 24 март 1999 г.: Силните предупредителни сирени и първите атаки почти се случиха по едно и също време. Последният шанс за мирно решение на косовския конфликт бе загубен неуспешно. НАТО атакува с изтребители и ракети, за да не допусне сръбските сили да извършват брутални действия в албанската провинция. Германските самолети "Торнадо" също излитат от италианската база в Пиаченца. Около 23 часа и 15 минути в Югославия е обявено състояние на война. Същата вечер тогавашният германски канцлер Герхард Шрьодер има телевизионно обръщение към нацията. Според Шрьодер югославските сили за сигурност са засилили своите "терористични действия" срещу албанците, а ръководството на Белград е нарушило всички споразумения "Затова тази крайна мярка е приложена срещу насилието", каза Шрьодер.
По този начин западните съюзници защитават ценности като свобода, демокрация и права на човека, каза канцлерът. Той посочи, че с участието на германската военна авиация за първи път след Втората световна война германските войски отново са във военна операция. "Призовавам съгражданите в такива моменти да подкрепят войниците."
Като част от западния военен съюз, Германия започна въоръжена кампания, която не беше обхваната от мандата на ООН. Това беше война, която западните страни оправдаха, като не успяха да обедят без насилие сръбския президент Слободан Милошевич. В населените предимно с албанци провинция, още от 1998 година се водят сражения межди силите на Армията за освобождение на Косово (АОК) и армията на Милошевич, който девет години преди това премахна автономията на Косово. Сръбските сили за сигурност реагираха с брутална агресия. Постоянно са били извършвани кланета на цивилни и прогонване на цели села. След злодеянията на сърбите във войната в Босна, Западът искаше окончателно да спре политиката на Милошевич на етнически прочиствания. Задължението за защита на правата на човека беше поставен над суверенитета на една държава. Действията на Милошевич предизвикаха вълна от бежанци в околните държави, които застрашиха стабилността на региона. Във френския град Рамбуйе бе опитано безуспешно договаряне на изход от спиралата на насилието. С точни нападения срещу казарми, военни бази и радарни станции, но също и върху граждански цели, като телевизии, рафинерии, електроцентрали и мостове, Милошевич беше принуден да се откаже.

Войната не беше толкова "клинично прецизна", както се опитваха да представят прес-центровете на НАТО. Погрешните нападения са причинили сръбски цивилни жертви, а в един случай и на косовски албанци, които са се придвижвали в провинцията. Особено трагично и от военна гледна точка е бомбардирането на мост в централния сръбски град Варварин се оказа безсмислено. По това време 15-годишната Саня Миленкович посещава училище в Белград, но тя и родителите й смятат, че ще бъдат по-сигурни в селското и спокойно място Варварин. Когато на 30 май, в деня на православния празник Света Троица, с две приятелки, отива на пазара и пресича моста над река Морава, близо до момичетата избухна ракета на НАТО. Саня, която в този момент е имала само леки наранявания, се е придържала към части от разрушения мост.
Преди да се притече някой на помощ, самолетите на НАТО се връщат и отново бомбардират. Шрапнелът от ракетата този път удари смъртоносно момичето. В същата атака загинаха още девет души, 27 бяха ранени. 20 години по-късно майката на Саня Миленкович, Весна Миленкович, стои на обновения мост над Морава. "Казва се, че времето лекува раните", казва тя, "но това не е вярно. Човек само се учи да живее с болка. ”Годишнините се умножават, но за нея е важно да запази спомена за Саня на публично място. - Не трябва да се забравя. Това, което се е случило с нея в това малко населено място, може да се случи на всеки по света.
Весна Миленкович е живяла в Германия в част от детството си, говори немски и често има работа в страната. Заедно с германските активисти се опитва да съди Германия като част от военния съюз след смъртта на дъщеря си. Правният спор достига пред Върховния съд, но делото е отхвърлено на всички инстанции. "Не мио е до парите от обещетението", отбелязва Миленкович. Процесът трябваше да бъде предупреждение.

Войната приключи след 78 дни с капитулацията на Милошевич. Косово беше първо протекторат на ООН, след което обяви независимост през 2008 г. Повече от 100 страни, включително Германия, признаха новата държава на албанците, а други, включително Русия, Китай и пет държави-членки на ЕС, не направиха това. Милошевич беше свален от властта от собствения си народ през 2000 г. и след това изпратен на Международния трибунал в Хага. Той почина през 2006 г., преди да получи присъдата по делото срещу него за военни престъпления в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово.

Превод: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Агресията на страните от НАТО срещу Югославия остави завинаги петно на позора върху Алианса

МВнР на Русия: Агресията на страните от НАТО срещу Югославия остави завинаги петно на позора върху Алианса

23 Март 2019 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Бомбардирането на Югославия от страните от НАТО, което започна на 24 март 1999 г. и продължи 78 дни, е акт на агресия, който завинаги ще остави петно на срама на Съюза. Това се посочва в съобщението на руското външно министерство, публикувано в събота, цитирано от TACC
"Този акт на агресия нарушава основните принципи на международното право, залегнали в Хартата на ООН, Заключителния акт от Хелзинки, както и международните задължения на държавите-членки на блока. Действията на Aлианса противоречат на Северноатлантическия договор от 1949 г., в който страните от НАТО се ангажират да не застрашават международния мир сигурност и правосъдие, както и да се въздържат от употреба на сила или заплаха от нейното използване в международните отношения, ако това противоречи на целите на ООН. Тогава бе сложено началото на подмяната на международното право ", за да" се основава на някои произволни правила, за да бъдем точни - на правото на силния, "- се казва в изявлението на Министерството
По време на "варварските бомбардировки, цинично и безсрамно наричани" хуманитарна интервенция в полза на… ", са загинали около 2 хиляди цивилни , включително най-малко 89 деца, а сред жертвите са много косовски албанци, с чието " спасение " се занимаваше НАТО., напомниха от руското МВнР. „Бяха унищожени хиляди граждански обекти в десетки градове, в резултат на използването на боеприпаси с обеднен уран, почвата и водата бяха заразени в много райони, което доведе до значително увеличение на раковите заболявания.
"Под пропагандния претекст за предотвратяване на така наречената „хуманитарна катастрофа“, автономната провинция Косово бе насилствено откъсната от страната. Всъщност НАТО стана катализатор за истинска човешка трагедия, екранът, зад който се състоя анти-сръбското етническо прочистване, принуждавайки повече от 200 000 неалбанци да напуснат своите домове ", - се посочва от руското външно министерство.
"Ние заявяваме, че в резултат на нападението срещу Югославия преди 20 години, НАТО подкопа механизмите, които осигуряват мира и сигурността в Европа в продължение на много десетилетия. Освен това проблемът с Косово не е решен - напротив, регионът остава основният източник на нестабилност и криза на Балканите" се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство.
Тежкото бреме на отговорност за тези действия и техните последици лежи изцяло върху ръководството на съюза и неговите държави-членки, участвали в агресията срещу Югославия, съобщиха от руското външно министерство. "Това петно на срам завинаги ще остане на репутацията на НАТО. То няма да бъде измито от засиленото приемане на страните от региона в съюза, задълбочаващо разделителните линии на Балканите и социалните противоречия", подчертава изявлението.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерът на Лявата партия в Бундестага нарече натовските бомбардировки в Югославия „нарушение на международното право“

ТАСС: Лидерът на Лявата партия в Бундестага нарече натовските бомбардировки в Югославия „нарушение на международното право“

23 Март 2019 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на фракцията на германската Лява партия в Бундестага Сара Вагенкнехт в събота критикува намесата на НАТО в югославския конфликт през 1999 г. и призова германското правителство да осъществява независима от САЩ външна политика, цитира думите й TACC
Тази операция е "атака срещу суверенна държава, която противоречи на международното право", каза тя пред немските медии.
Политикът също критикува социалдемократите и зелените, които тогава са на власт в Германия и които се съгласяват да участват в операцията. "Войната на НАТО срещу Югославия беше повратна точка за германската външна политика и политика на сигурност", каза Вагенкнехт.
Според нея политиката на САЩ е "войнствена" и Германия не трябва да се ръководи от нея.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Хайко Маас счита, че военната операция на НАТО в Югославия е била „необходима“

ТАСС: Хайко Маас счита, че военната операция на НАТО в Югославия е била „необходима“

23 Март 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският външен министър Хайко Маас смята, че военната операция на НАТО в Югославия през 1999 година е била „необходима“. Това той заяви в интервю за германския вестник Stuttgarter Zeitung, цитиран от TACC
"Видяхме, че имаше масови нарушения на човешките права, включително и масови убийства. Считам, че намесата на НАТО беше правилна. Не искам да знам какво още би се случило там, ако не беше това (операцията на НАТО)", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В92: "Западните държави продължават да прикриват своите и на АОК престъпления "

В92: "Западните държави продължават да прикриват своите и на АОК престъпления "

22 Март 2019 | 22:55 | Агенция "Фокус"
Белград. Руският външен министър Сергей Лавров е заявил, че западните страни продължават да прикриват както собствените си престъпления, така и престъпленията, извършени от Армията за освобождение на Косово(АОК), съобщава на сайта си белградското радио В92, като пояснява, че информацията е от сръбската телеграфна агенция ТАНЮГ, която цитира руската ТАСС.
В интервю за телевизия NTV, Русия, Сергей Лавров е говорил за възможността да се проведе международно разследване за това дали представителите на НАТО са отговорни за гражданските жертви, за въздушните удари по граждански обекти по време на бомбардировките над Югославия (Сърбия и Черна гора).
"Мисля, че Западът винаги е правил и ще прави всичко възможно, за да не допусне подобно разследване. Още веднъж обаче ще повторя, че не виждам никакъв шанс за международните институции, тъй като в тях участва и Западът, а той ще положи всички усилия, за да не го допусне".

Руският дипломат номер едно посочва, че в 2010 година швейцарският парламентарист Дик Марти обяви публично доклад, „който съдържа ужасяваща информация за престъпленията на АОК, която е отвличала хора, за да разработва трафик на човешки органи."

"Западът беше длъжен да накара властите на Косово да проявят загриженост и да създадат специален съд, който да разследва престъпленията, споменати в доклада. За Съдебен обвинител беше определен американец. Съдът обаче преди няколко години прекрати своята дейност," цитират медиите думи на Лавров.

"От тогава на два пъти се определят нови обвинители, но няма нито един осъден. Съмнявам се, че изобщо е направено някакво ясно и точно разследване. Западните страни ще продължат да потулват факти, които разкриват тяхното участие в престъпления срещу човечеството“, акцентира Лавров.

Според руския външен министър бомбардировката на НАТО беше флагрантно организирана кампания, която нарушаваше международното хуманитарно право. "Веднъж натовските въздушни удари засегнаха пътнически влак, преминаващ по мост, а нападението срещу телевизионния център (RTS – държавната радио и телевизия на Сърбия днес, бел. ред.) е абсолютно недопустимо.".

Касапницата през 1999 година в село Рачак, Косово, която принуди НАТО да започне да твърди, че има нужда от употреба на сила в Югославия, е била „съвършено явна провокация“.

"Това не беше причина, а изкуствено оправдание. Отдавна се знае, че е провокация. Убитите тогава граждански лица се оказаха военни от АОК, които са били накарани да се преоблекат в цивилни дрехи. За нещастие, тогавашният ръководител на мисията неа Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Уилям Уолкър, беше един от организаторите на тази провокация. Когато дойде на мястото на събитието и видя мъртвите тела в цивилни дрехи, той съвсем директно заяви, че това е геноцид“., е обявил Лавров в телевизионното си интервю.
Руският външен министър е казал, че западните страни „първи започнаха да променят международния закон, когато бомбардираха Югославия в 1999“. Той е припомнил, че Русия, Китай и непостоянните членове на СС на ООН Аржентина и Бразилия по най-енергичен начин се противопоставяха на плановете и настояванията за употреба на сила.

Според него „нищо не можеше да спре американците“.

"Те бяха решили да действат дълго преди това и търсеха благословията на СС, но когато стана ясно, че няма да я получат, предприеха едностранна агресия срещу суверенна държава, в нарушение на Хартата на ООН и принципите на ОССЕ, като разбалансираха целия световен ред, създаден след Втората световна война“, е заявил руският външен министър Сергей Лавров.
В същото интервю, което се провежда дни преди да се отбележи 20-годишнината от началото на атаките на НАТО срещу Сърбия, Лавров определя въздушното нападение срещу китайското посолство в Белград на 7 май 1999 г. като съзнателно и предварително обмислено.


Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбският премиер Ана Бърнабич: Знаем какви са грешките ни, но бомбардировките на НАТО не са една от тях

Сръбският премиер Ана Бърнабич: Знаем какви са грешките ни, но бомбардировките на НАТО не са една от тях

22 Март 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Белград. Сърбия е наясно какви грешки е допуснала в миналото, но бомбардировките на НАТО от 1999 г. не са сред тях. Те не са по вина на сръбските граждани. Това заяви министър-председателят на западната ни съседка Ана Бърнабич на конференция в Белград, озаглавена „Агресията на НАТО срещу СР Югославия: 20 години по-късно“, предава сръбската електронна медия B92.
Бърнабич бе категорична, че Сърбия не трябва да забравя жертвите на натовските удари, унищожените фабрики, мостове и разрушената икономика. Същевременно тя призова да бъде направен опит в тази насока, защото – съгласно думите й – „това е единственият начин да реализираме големите си потенциали и да се обърнем към бъдещето, партньорството и сътрудничеството“.
Бърнабич заяви, че през последните 20 години Сърбия се опитва да получи отговор на въпроса как една малка страна е станала такъв голям противник на най-големите сили, но и какви са причините за прецедента да бъде нападната суверенна държава без решение на Съвета за сигурност на ООН.
В неделя в Ниш Сърбия ще отбележи "Ден на възпоменание на жертвите на агресията на НАТО". Очаква се на събитието да направи обръщение държавния глава на страната Александър Вучич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Двадесет години от бомбардировките на НАТО в Сърбия

AFP: Двадесет години от бомбардировките на НАТО в Сърбия

22 Март 2019 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Белград. На 24 март 1999 г. НАТО започна 11 седмични въздушни удари срещу Югославия, след година на натиск върху президента Слободан Милошевич да спре смъртоносната си репресия срещу косовските сепаратисти, припомня AFP в материал за западната гледна точка за събитията в западната ни съседка.
Това беше първата намеса на Алианса срещу суверенна държава в нейната 50-годишна история.
Тринадесет месеца по-рано Милошевич беше разгърнал войските си в Косово, тогава все още сръбска провинция, чието население е етническо албанско. Той се опитваше да смаже партизаните от Армията за освобождение на Косово (АОК). Около 13 000 души, предимно албанци, бяха убити по време на двугодишния си конфликт.

Дипломатическите провали

Милошевич твърдо отказваше да приеме мирно споразумение в замъка Рамбуйе близо до Париж (където през февруари и март 1999 г. се проведе мирна конференция), което да осигури автономия на провинцията.
Страните от НАТО се опасяваха, че конфликтът ще се разпространи на Балканите, само три години след края на войните в бившите югославски републики Босна и Хърватия.
11-часовото посещение на американския пратеник Ричард Холбрук в Белград, за да се опита да посредничи в кризата, не успя да убеди Милошевич.

НАТО започна удари

От НАТО дадоха „зелена светлина“ на въздушните удари на 23 март, като подчертаха, че решението е взето със съгласието на всичките 19 членове на организацията.
Всеки опит за договаряне политическо решение се провали, заяви тогава генералният секретар Хавиер Солана. „Няма друга алтернатива, освен да се предприемат военни действия".
Първите бомби паднаха ден по-късно, с удари около 16:00 часа над Белград, столицата на Косово – Прищина, и други градове.
Телевизия в Сърбия излъчи драматични снимки на сгради, обгърнати от пламъци, дим, който се издигаше високо в нощното небе.
Атаките бяха извършени без разрешение от ООН, където съюзниците на Сърбия - Русия и Китай, бяха против военната намеса.

Предотвратяване на „катастрофата“

Американският президент Бил Клинтън излезе на живо по телевизията, за да каже, че ударите на НАТО са от жизненоважно значение, за да се предотврати „барутен погреб " на Косово и възпламеняването на по-голям конфликт.
„Ние действаме, за да предотвратим една по-широка война, да обезвредим бурето барут в сърцето на Европа, избухнало два пъти преди това през този век с катастрофални резултати", привежда агенцията думите на Клинтън.
Британците поясниха, че осем държави-членки на НАТО са участвали във вълната атаки - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания и САЩ.
Около 70 самолета, включително 10 бомбардировачи F-117 Стелт, излетяха от въздушната база на НАТО в Северна Италия.

Етническо почистване

НАТО изглеждаше уверено, че няколко дни на „хирургически" въздушни удари ще върнат Милошевич към преговорите.
Вместо това югославският лидер засили бруталната си кампания срещу етническата албанска общност в провинцията.
Светът гледаше с ужас как стотици хиляди албанци са изгонени от домовете си.
Когато бежанците започнаха да пристигат в съседна Албания и Македония, се появиха истории за изгаряне на домове, за екзекуции и масови изнасилвания.

Убити цивилни

По време на 11-седмичната кампания самолетите на НАТО извършиха 38 000 излитания и извършиха 10 000 бомбардировки, според данни на Алианса.
Атаките бяха разширени извън чисто военните цели и включиха ключова инфраструктура като петролни и електроцентрали, пътни и железопътни мостове и инсталациите на сръбската телевизия и радио.
Гафове като бомбардирането на китайското посолство в Белград или нападението срещу конвой на бежанци край Дяково сериозно поставиха по въпрос ангажимента на съюзниците към кампанията.

Милошевич капитулира

Цивилните жертви така и не бяха точно установени: 500, според правозащитната организация "Хюмън райтс уоч"; 2 500 според сръбските власти.
Милошевич трябваше да се бори със загубите сред войниците си, намеци за бунт сред неговите генерали, осакатена икономика и липсата на признак за спирането на натовските бомбардировки.
На 10 юни 1999 г. той най-накрая нарежда на силите си да се оттеглят от Косово, управлението на което е ефективно поето от международната общност.
Косово обяви независимост през 2008 г., което Сърбия, Китай и Русия все още отказват да признаят.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Двадесет години след бомбардировките на НАТО: 64 процента от сърбите не биха приели извинение

B92 (Сърбия): Двадесет години след бомбардировките на НАТО: 64 процента от сърбите не биха приели извинение

22 Март 2019 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Резултатите от проучване, публикувани в навечерието на 20-тата годишнина от бомбардировките на НАТО над Сърбия, показват, че 64% от гражданите на западната ни съседка не биха приели извинение на Алианса за събитията отпреди две десетилетия, предава белградската електронна медия B92.
Повечето сърби смятат, че причините за бомбардировките са „военни, политически и икономически интереси на САЩ и Запада".
Проучването показа също, че присъединяването на Сърбия към НАТО е подкрепено от около 10% от гражданите, най-вече от тези с „дипломи за средно и висше образование“. Но внушителните 79 на сто от респондентите се противопоставят на членството на страната в западния военен съюз.
Анкетата е проведена от неправителствената организация „Институт за европейски въпроси" по повод предстоящата 20-годишнина от ударите на НАТО срещу Сърбия. Тя ще бъде отбелязана официално в неделя, 24 март, когато Алиансът започва 78-дневната си кампания срещу западната ни съседка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Западът няма да допусне да се разследват престъпленията на НАТО в Югославия

Сергей Лавров: Западът няма да допусне да се разследват престъпленията на НАТО в Югославия

22 Март 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Западът прави и ще прави всичко, за да не допусне разследване на възможни нарушения на международното право от командването на НАТО в хода на бомбардировките в Югославия, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю пред ТВ каналът НТВ, предава агенция EA Daily.
„Що се касае до забранените боеприпаси, то сърбите провеждат сами своето разследване. След като излязат резултатите му ще видим какво можем да направим, за да не остане това престъпление безнаказано. Ще повторя, че практически не виждам шансове международните инстанции, в които присъства Западът и където той има право на глас, ще се съгласят на това. Те ще направят всичко възможно, за да не се случи това“, заяви министърът.
Според него, операцията на НАТО е осъществена с груби нарушения на всички принципи на международното хуманитарно право.
„Самата операция, когато бомбардираха Сърбия, се осъществи с груби нарушения на всички принципи на международното хуманитарно право, защото бомбардираха чисто граждански обекти. Например, известен е случаят, когато на удари на натовската авиация бе подложен преминаващ по мост пътнически влак. А извън всякакви рамки излиза бомбардировката на телевизионния център. В момента това още е в оборот – те се опитват да използват този опит, когато наричат определени медии не средства за масова информация, а „пропагандни инструменти“. Именно така, между другото, във Франция наричат Russia Today и Sputnik, забраняват им да се появяват на мероприятия, където са акредитирани други медии. Именно тогава започна линията да се обвиняват журналистите от редица медии, че са „рупор на пропагандата“ – именно така обясняваха необходимостта да се нанесат удари по телевизионния център в Белград“, заяви Лавров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.