НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Големите идеи и каузи са дефицит

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Големите идеи и каузи са дефицит

23 Март 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Стара Загора Въпросите за дефицита на лидерство, на големи идеи и каузи, за ролята на жената в обществения и политическия живот постави вицепрезидентът Илияна Йотова в изказването си на тема „Жените лидери във века на дефицит на лидери“ на международна конференция „Жените на Балканите в следващите 100“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Форумът се проведе в Стара Загора и е част от събитията, посветени на 100-годишнината от създаването на международната организация „Зонта интернешънъл“, която обединява над 30 хил. членове в 63 страни.
„Поздравявам ви за дейността, отдадена на жените, за стремежа ви към разбирателство, мир, справедливост, зачитане на човешки права“, отбеляза Илияна Йотова и добави, че в XXI век воювани с десетилетия права са пред сериозно отстъпление.
Вицепрезидентът определи „Зонта“ като ярък пример за това как една идея може да се превърне в успешна кауза и да спечели толкова много приятели в цял свят, как може да лобира за защита на своите идеи, при това на високо ниво – в ООН, УНИЦЕФ, ЮНЕСКО, Съвета на Европа.
„Погълнати от ежедневието и дребнотемието забравяме за големите каузи и идеи. Къде са днес големите визионери, смелите хора, които да отстояват своите идеи“, запита риторично Илияна Йотова.
„Понятието лидер загуби своето съдържание. Силата на заеманата позиция не го уплътнява. Съвремието ни е пълно с авторитети, които управляват по силата на служебното си положение.“, посочи вицепрезидентът.
По думите на Илияна Йотова патовите ситуации, кризите са тест за истинското лидерство. „Днес провалите са повече от успешно взетите тестове“, заяви вицепрезидентът.
„Лидерството е мощта да вдъхновяваш, да увличаш множеството след себе си. И то да иска да принадлежи към света, който създаваш. Лидерът трябва да умее да печели доверие, но и да създава доверие между хората“, изтъкна Илияна Йотова.
Според вицепрезидента полът на бива да е фактор дали един човек може да бъде добър лидер или не. Илияна Йотова посочи, че неравенството между половете е една от най-старите форми на неравенство и все още е част от ежедневието в много страни. „На Балканите предразсъдъците и стереотипите за жените все още владеят масовото съзнание. Жената трябва да се грижи за домашното огнище и да не се бърка в мъжките работи“, отбеляза вицепрезидентът.
В изказването си Илияна Йотова постави въпроса за все още съществуващия стъклен таван за жените в тяхното развитие. Вицепрезидентът посочи редица професионални сфери, които са запазена територия само за мъжете, като областта на информационните технологии например. „Дали жените сме достатъчно силни при отстояването на своите права? Опасявам се, че наблюдавам едно примиренчество. Страхът от загубата на работното място като че ли е по-голям от силата да се борим за правата си“, изтъкна Илияна Йотова.
„Днес жените на високи управленски постове не липсват, но паритетът все още е далеч“, отбеляза вицепрезидентът и посочи квотите, които са практика в редица страни, като начин за неговото постигане.
„Определяща, изключително важна е и ролята на жената днес, когато в света липсват съпричастност и толерантност. Ние, жените, сме призвани да създаваме хармония и поддържаме мира“, подчерта Илияна Йотова.
Изказването на вицепрезидента зададе тон на оживена дискусия за равнопоставеността между половете. „Ние, жените, сме не само добри изпълнители, мениджъри и управленци, но искаме своето място при създаването на политики и визии за развитие, защото имаме такива и знаем кое е най-добро за децата ни“, отбеляза Илияна Йотова.
Вицепрезидентът изрази съжаление, че не се е чул гласът на мъжете в дебатите за борбата с домашното насилие и насилието върху жени.
Илияна Йотова е носител на отличието Жълта роза за принос към каузите на „Зонта“. Вицепрезидентът бе патрон на миналогодишния благотворителен Бал на жълтата роза в подкрепа на талантливите деца от музикалните училища в Широка лъка и Котел.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: В града ще се проведе международна конференция „Жените на Балканите в следващите 100“

Стара Загора: В града ще се проведе международна конференция „Жените на Балканите в следващите 100“

23 Март 2019 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Международна конференция „Жените на Балканите в следващите 100“ ще се проведе от 9.30 часа в зала „Петко Славейков“ в Община Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Форумът се организира от СНЦ ОП „Ареа 05 Дистрикт 30 Зонта Интернешънъл“ в партньорство с Община Стара Загора.
„Конференцията е част от тържествената програма за честванията по повод 100 години от създаването на Зонта интернешънъл. Благодарим на Община Стара Загора, която подкрепя инициативите ни от много години“, каза Донка Петкова, директор на Ареа 05 Дистрикт 30 Зонта интернешънъл. По думите ѝ Зонта интернешънъл е водеща световна организация от професионалисти, които се борят за правата на жените, за възможността им да постигнат своя пълен потенциал, както и да имат достъп до всички ресурси и са представени наравно с мъжете във високи властови позиции.
Участниците в конференцията в Стара Загора ще обсъдят темите за икономическата независимост и професионална реализацията на жените на Балканите и у нас. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще говори за жените лидери във века на дефицит на лидери, а зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова за качественото образование за всяка жена приоритет или не според традиционните норми и семейни ценности.
Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще запознае присъстващите с предизвикателства и добри практики в борбата с домашното насилие, а евродепутатът Ева Майдел чрез видео обръщение ще сподели политиките и стратегиите на Европейския съюз за развитие на женското предприемачество в региона на Балканите.
Комисар Явор Колев от ГДБОП ще говори за кибер престъпленията срещу жени и момичета-новите форми на насилие, а депутатът Маноил Манев за жените жертви на трафик на хора.
Ще се дискутират и темите свързани с ранните бракове в циганската общност, предпоставки и правна регламентация за издигане социалния статус на жените.
„След конференцията ще излезем с финален документ, който ще изпратим до Народното събрание. В него ще има препоръки за законодателни промени за превенция на домашното насилие, както и за изграждане на кризисни центрове във всяка точка у нас“, коментира Яна Генчева, председател на Дистрикт 30 комитета за честване на 100 години Зонта интернешънъл.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.