НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Доналд Тръмп обяви „Ислямска държава“ за „сто процента“ победена

AFP: Доналд Тръмп обяви „Ислямска държава“ за „сто процента“ победена

22 Март 2019 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ за „сто процента“ победена на територията на Сирия, предава AFP.
Тръмп направи коментара си, като същевременно показваше на репортерите карти на региона. На едната имаше регионите, някога контролирани от джихадистите, а другата изобразяваше ситуацията към днешна дата.
„Териториалният халифат е елиминиран в Сирия“, заяви и говорителя на Белия дом Сара Сандърс.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Около 40 хиляди бойци от различни незаконни формирования в Сирия са амнистирани

ТАСС: Около 40 хиляди бойци от различни незаконни формирования в Сирия са амнистирани

14 Март 2019 | 05:05 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Около 40 хиляди граждани на Сирия, които са били в нелегални въоръжени групировки, са получили амнистия от правителството,заяви директорът на Организацията за национално помирение Яна Хаддур, цитирана от TACC.
„Благодарение на взаимодействието на организацията с компетентните органи, около 40 000 души, участвали във въоръжени формирования срещу сирийската държава, са уредили статута си и обещали да не се връщат към участие в незаконни въоръжени групи”, каза Хаддур.
Според нея, 6 хиляди жени, които са били в зоните под контрола на терористични групи, "уреждат статута си със сирийското правителство и получават право на безопасен и достоен живот".
Организацията за националното помирение в Сирия, която е пряко подчинена на министър-председателя на страната, е създадена в края на миналата година на базата на бившето Министерство на националното помирение. Тази нова структура помага на хората да открият загубени по време на войната роднини, изяснява списъците на загиналите и помага на бежанците да получат легитимни документи.
Обобщавайки първите резултати от работата си, Хаддур потвърди данните за 16 хиляди души, които изчезнаха по време на военните действия. Тази информация, каза тя, е предадена на провинциалните ръководства. Освен това, „са получени 237 потвърждения за възможността за обмен на отвлечени от терористични групи лица за лица, задържани от държавните органи”, каза директорът на организацията.
Тя посочи също, че 600 искания на сирийски граждани в чужбина за връщане в родината са получили 600 положителни отговора. Хаддур отбеляза, че нейното ведомство е готово да работи за уреждане на статута на всички временно разселени лица, за да се гарантира по-нататъшният им достоен живот в родните им места.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: „Ислямска държава“ организира контраатаки в последния си анклав в Източна Сирия

Reuters: „Ислямска държава“ организира контраатаки в последния си анклав в Източна Сирия

13 Март 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Членовете на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ е организирала две контраатаки срещу подкрепяните от САЩ „Сирийски демократични сили“, които се борят да превземат последния анклав на джихадистите в източната част на страната, но са били спрени, предава Reuters.
Втората атака, стартирана следобед, е била „много по-силна" от първата, съобщиха от пресслужбата на СДС в изявление, разпространено сред медиите.
„Борбата все още продължава. („Ислямска държава“) не постигна напредък и бе спряна“, се казва в текста, като се подчертава, че джихадистите са направили опити за самоубийствени атаки, но са завършили без успех.
Няма жертви в резултат на последните бойни действия, увериха от СДС.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Около три хиляди бойци на „Ислямска държава“ в Сирия се предадоха

AFP: Около три хиляди бойци на „Ислямска държава“ в Сирия се предадоха

13 Март 2019 | 04:07 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Около три хиляди бойци на "Ислямска държава" се предадоха от последната крепост на групировката в Сирия, съобщиха вчера представители на кюрдските сили, след като въздушните нападения и обстрела бяха възобновени след кратко затишие, предава AFP.
Празен палатков лагер в източната част на сирийското село Багуж е всичко, което е останало от „халифата“ на някогашната могъща групировка, обявен през 2014 г. в големи части на Сирия и съседен Ирак.
Подкрепяните от САЩ сирийски демократични сили (СДС) се опитваха да победят бойците на „Ислямска държава“ в продължение на седмици, но масовото бягство на мъже, жени и деца от крайречното село забавяше напредъка им.
Подкрепена от ръководената от САЩ коалиция, СДС поднови нападението си в неделя, след като предупредиха, че времето на бойците е изтекло.
След интензивни бомбардировки и наземен огън хиляди бойци се предадоха във вторник на доминираните от кюрди СДС, предава агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Около две хиляди души, предимно членове на „Ислямска държава“, са се предали на СДС

AFP: Около две хиляди души, предимно членове на „Ислямска държава“, са се предали на СДС

12 Март 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Около две хиляди души, предимно членове на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, са се предали на подкрепяните от САЩ сили, които се борят с последните части на ислямистите в Източна Сирия, предава AFP.
Говорителят на „Сирийските демократични сили“ Аднан Африн заяви, че последната група, която ще напусне анклава на джихадистите край границата с Ирак, е прехвърлена на позиция на СДС за проверка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: ЦРУ раздава фалшиви паспорти на терористите от „Ислямска държава“, появи се снимка на ал Багдади в американски брониран автомобил

Yeni Safak: ЦРУ раздава фалшиви паспорти на терористите от „Ислямска държава“, появи се снимка на ал Багдади в американски брониран автомобил

11 Март 2019 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. САЩ готвят нов заговор с „Ислямска държава“. Към момента ЦРУ е разпитало около две хиляди терористи от джихадистката организация, които се намират в лагери под контрола на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК) и е раздало на 140 от тях фалшиви паспорти. В рамките на новите секретни планове на САЩ, с новите имена, документи и паспорти, терористите ще бъдат изтеглени от региона през Ирак, пише електронното издание на турски консервативен ежедневник Yeni Safak в материал, представен без редакторска намеса.
ЦРУ обяви региони, като Дейр-ез-Зор, Кесра, Бусейра, Ал Омар и Сувар за военни зони и спря влизането и излизането от тях на гражданско население. В защитаваните от Пентагона зони се провеждат разпити на избрани специални лица. Някои от разпитваните там терористи не се доставят в сборните пунктове на „Ислямска държава“ в контролираните от ПКК лагери Хасака, Ел Хол и Рукба, а в секретен, определен отново от ЦРУ сборен център в Абу Хашем.

Разпитани са две хиляди терористи от „Ислямска държава“

Създадените от ЦРУ центрове за разпити се посещават също и от представители на израелските, френските и британските специални служби. От друга страна, отново в тези лагери се подготвят удостоверения на личността и паспорти за избрани лица, за които се осигурява изтегляне през Ирак.
Към настоящия момент, както стана ясно, са разпитани близо две хиляди терористи от „Ислямска държава“, а на 140 от тях ЦРУ е раздало паспорти. В рамките на новите секретни планове на Америка, джихадистите ще бъдат изкарани от пределите на региона през Ирак. А за това, че с хиляди мирни жители се държат като с терористи от „Ислямска държава“, САЩ си затварят очите. Някои от тези, които са свалили оръжието си, са изгорени живи, а други са убити без съд и следствие.
Стана ясно, че лидерът на терористичната организация „Ислямска държава“ Абу Бакър ал Багдади действа под надзора на Вашингтон. Публикувани са негови фотографии в брониран автомобил на САЩ. Бойците от ИД, спасили се от атаките в Багуз, също потвърждават тези снимки.
Убити са 45 мирни жители

Към настоящия момент е известно са 45 убити мирни жители от региона. При това САЩ и терористите от ПКК са получили в свое разпореждане повече от 5 тона злато и 25 милиона долара. Същевременно, лидерът на ИД Абу Бакър ал Багдади е бил сниман в брониран автомобил на САЩ.
На изображението, предадено на „Йени Шафак“ от източници от редиците на сирийската опозиция, също така се вижда, че ал Багдади се намира в бойна машина на САЩ. Но източниците не дават никаква информация за това, къде и кога е направена снимката.


Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah (Турция): Турция заклейми решението на белгийския съд да не предприеме разследване срещу терористи от ПКК    Истанбул

Daily Sabah (Турция): Турция заклейми решението на белгийския съд да не предприеме разследване срещу терористи от ПКК Истанбул

9 Март 2019 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Брюксел. Решението на Белгийската Камара на държавното обвинение, с което не се дава ход на разследване от страна на Федералния прокурор на Белгия на 36 души, свързани с ПКК, е неприемливо, е обявил в петък говорителят на турското МВнР Хами Аксьой, пише в днешния си брой турския всекидневник Daily Sabah.
"Независимо от доказателствата, представени от Федералния прокурор на Белгия за терористичния характер на ПКК, това решение, според заявеното в него, гарантира на терористичните организации много опасна територияq която те да използват,"се казва в официалното съобщение.
Аксьой е отбелязал, че решението може да бъде оспорвано в Апелационния съд на Белгия и е добавил, че Турция ще продължи „по категоричен начин“ своята съдебна битка.
В петък Апелативният съд в Брюксел постанови, че членовете на ПКК не могат да бъдат обвинени в тероризъм и отхвърли повдигнатите срещу всичките 36-ма заподозрени по казуса ПКК в страната.
Това решение идва след като Федералната прокуратура оспорва предишно съдебно решение. Прокурорите са на мнение, че то влиза в противоречие с признаването от страна на Белгия и на ЕС на терористичния характер на групата. Заподозрените се обвиняват, че са отвличали деца от техните семейства в Белгия и други европейски държави и са ги изпращали в Гърция и Ирак, където са били обучавани за редници от военното крило на ПКК. Те са обвинени също така и за фалшифициране на документи, и за изнудване на бизнесмени.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Сирия обеща да атакува Израел, докато не се откаже от Голанските възвишения

The Jerusalem Post: Сирия обеща да атакува Израел, докато не се откаже от Голанските възвишения

8 Март 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Дамаск отправи официално предупреждение към Израел: Сирия няма да спре да атакува страната, докато тя не се откаже от Голанските възвишения. Съответното е предадено на израелските власти от ръководителя на Организацията на Обединените нации за контрол на примирието (UNTSO) Кристин Лунд от името на заместник-министъра на външните работи на Сирия Фейсал Мекдад, съобщава вестник The Jerusalem Post.
Според изданието предупреждението на Дамаск може да бъде изтълкувано като опит от страна на Сирия да предотврати официалното признаване от страна на САЩ на израелския суверенитет над Голанските възвишения.
Редица политици, сред които Габи Ашкенази, Яир Лапид, Бени Ганц и Моше Яалон посетиха Голанските възвишения по-рано тази седмица и се заклеха да не се отказват от тях. „Ще увеличим броя на жителите, изпращайки послание към всички - никога няма да се откажем от Голанските възвишения", увери Ганц, като същевременно допълни: „Ще привлечем подкрепата на САЩ и международната общност за насърчаване на интересите на Израел на северната ни граница“.
„Ние имаме историческо право за това, Голанските възвишения са стратегически актив", заяви на свой ред Лапид. Той увери: „Ние никога няма да се откажем от Голанските възвишения. Те са наши и ще останат наши".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Командващият силите на САЩ в Близкия Изток: Няма натиск да се изтеглим от Сирия до определена дата

Командващият силите на САЩ в Близкия Изток: Няма натиск да се изтеглим от Сирия до определена дата

8 Март 2019 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Командващият силите на САЩ в Близкия Изток генерал Джоузеф Вотел заяви, че върху него не се упражнява натиск да изтегли американските военнослужещи от Сирия до някоя определена дата, предава Reuters, като припомня, че по-рано американският президент обяви изтеглянето на страната от Северна Сирия.
„Това, което води до изтеглянето, разбира се, е нашата мисия, която е разгромяването на „Ислямска държава“ и това е основният ни фокус. Трябва да гарантираме защитата на нашите сили, така че те да се изтеглят по начин, който не увеличава рисковете за нас“, заяви Вотел пред комитета за въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ.
„Върху мен няма натиск да свърша това до определена дата“, съобщи генералът.
Тръмп разпореди изтеглянето на всичките 2 000 американски военнослужещи о Сирия през декември, след като заяви, че те са победили „Ислямска държава“ в страната. Внезапното решение предизвика протест от съюзници и американски конгресмени и беше основен фактор за оставката на Джим Матис като министър на отбраната.
Но американският държавен глава бе убеден от своите съветници, 200 американски войници да се включат в една обща сила от около 800 до 1500 души заедно с европейските съюзници, която да остане и да наблюдава зоната за сигурност в Северна Сирия, за която се преговаря в момента.
Освен това, около 200 американски войници ще останат в базата в Ат Танф, в близост до границата на Сирия с Ирак и Йордания.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция осъди джихадист-ветеран на 16 години затвор

AFP: Франция осъди джихадист-ветеран на 16 години затвор

7 Март 2019 | 22:41 | Агенция "Фокус"
Париж. Парижки съд в четвъртък осъди джихадист-ветеран от алжирски произход на 16 години затвор за пътувания в Сирия между 2012 и 2014 г., където се е бил на страната на джихадистите, предава AFP.
Присъдата е една от най-големите във Франция на завърнали се джихадисти от сирийските бойни полета. Тежката присъда се дължи отчасти на предишните му престъпления.
Ахмед Лайдуни, на 50 години, е лежал в затвора седем години след 2004 г. заради участието си в набирането на бойци за Афганистан. По време на този процес той отрече да е бил на военни тренировъчни лагери в Босна и Афганистан. Смята се, че след изтърпяването на тази присъда той е пътувал до Сирия и се е присъединил към свързания с „Ал Кайда“ фронт "Ан-Нусра" между 2012 и 2014 г.
Лайдуни е "проповядвал смъртоносна идеология" от повече от 20 години, е заявил прокурорът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Борбата срещу „Ислямска държава“ е „далеч от приключила“ , предупреждава генерал Джоузеф Вотел

AFP: Борбата срещу „Ислямска държава“ е „далеч от приключила“ , предупреждава генерал Джоузеф Вотел

7 Март 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Борбата срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ е „далеч от приключила“ – джихадистите остават в готовност да възстановят халифата, въпреки победата над физическите им бази в Сирия. Това предупреди генерал Джоузеф Вотел, ръководител на Централното командване на Въоръжени сили на САЩ, предава AFP.
„Намаляването на физическия халифат е монументално военно постижение - но борбата срещу „Ислямска държава“ и екстремизма далеч не е приключила, нашата мисия остава същата", подчерта американският генерал.
„Членовете на „Ислямска държава“, евакуирано от останалите анклави на халифата, остава до голяма степен непокаяно и радикализирано. Ще трябва да поддържаме бдителна офанзива срещу сега широко разпръснатата и дезагрегирана организация", подчерта Вотел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Тръмп: Съгласен съм на 100% да запазя американски войски в Сирия

Anadolu Agency: Тръмп: Съгласен съм на 100% да запазя американски войски в Сирия

6 Март 2019 | 06:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е съгласен с решението за запазване на военно присъствие в Сирия, предава агенция Anadolu Agency.
Неговите коментари идват два месеца след като той внезапно обяви, че Вашингтон ще изтегли всички сили от региона.
NBC News получи копие от писмо, изпратено от група законодатели до Тръмп, което включва писмен отговор от президента.
Писмото от 22 февруари приветства решението на президента да запази „малка американска стабилизираща сила“ заедно със „сухопътни сили от нашите европейски съюзници“ в района, за да се предотврати възраждането на терористичната група „Ислямска държава“.
През декември Тръмп обяви планове за изтегляне на всичките 2000 американски войници от изтощената от войната страна, заявявайки, че коалицията, водена от САЩ, е успяла да победи „Ислямска държава“.
Миналия месец администрацията на Тръмп се отказа, като заяви, че между 200 и 400 войници ще останат в Сирия като част от мироопазващи усилия.
Миналата седмица, докато говори пред американски войски във военновъздушната база Елмендорф в Аляска, Тръмп заяви, че 100% от територията на „Ислямска държава“ е била завзета.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пентагонът препоръча увеличаване на числеността на американските войски в Европа за сдържане на Русия

ТАСС: Пентагонът препоръча увеличаване на числеността на американските войски в Европа за сдържане на Русия

5 Март 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Европейското командване на въоръжените сили на САЩ (EUCOM) препоръча увеличаване на числеността на разположените на постоянна и ротационна основа в региона американски военнослужещи, заяви във вторник на изслушване в комитета по работите на въоръжените сили на Сената на САЩ главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа американският генерал Къртис Скапароти, предава ТАСС.
„С оглед на модернизиращото се и все по-агресивно военно присъствие на Русия, EUCOM препоръчва увеличение на числеността на нашите разположени за постоянно и на ротационна основа сили, за да засилим нашите възможности за сдържане“, заяви той.
„EUCOM също препоръчва допълнителни инвестиции с цел разширяване на европейската логистична инфраструктура и възможности за бързо реагиране на силите на САЩ в Европа“, добави генералът.

Разполагане на изтребители в Европа

Планира се американски изтребители-бомбардировачи от пето поколение да бъде разположени в Европа на постоянна основа, заяви Скапароти.
„Американските ВВС в момента ми предоставят самолети от пето поколение, бомбардировачи и т.н. на ротационна основа, а ние трябва да разположим такива за сдържане, както и за осигуряване на своята бойна готовност <...> Също така очаквам дислокацията на определено количество в Европа на постоянна основа“, заяви военачалникът пред американския Сенат.
ТАСС отбелязва, че Скапароти също така оглавява Европейското командване на ВС на САЩ.
Американските изтребители-бомбардировачи от пето поколение са F-22 и F-35. Става въпрос за многоцелеви машини, проектирани с използването на технологията „стелт“, способни да носят ядрени бойни заряди.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Началниците на генералните щабове на Русия и САЩ обсъдиха Сирия

AFP: Началниците на генералните щабове на Русия и САЩ обсъдиха Сирия

5 Март 2019 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Виена. Началниците на Генералните щабове на Русия и САЩ се срещнаха в Австрия в понеделник, за да обсъдят ситуацията в Сирия, където ще остане постоянна американска военна сила дори след териториалното поражение на групировката „Ислямска държава“, предава AFP.
Генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началниците на щабове на САЩ се срещна с руския си колега Валери Герасимов във Виена.
„Двамата военни лидери обсъдиха мерки за избягване на конфликти между коалицията и руската армия в Сирия и обмениха възгледи за състоянието на военните отношения между Русия и САЩ и настоящата ситуация около сигурността в Европа, както и други теми“, заяви говорителят на Съвета на началниците на щабове на САЩ полковник Пат Райдър.
След влизането на Русия в сирийския конфликт през 2015 година, Москва и Вашингтон изградиха канали, чрез които да избягват конфликти между своите военни части в близкоизточната страна, като се предупреждават за планирани въздушни операции, обяснява „Франс прес“.
„И двамата лидери осъзнават колко е важно да се запази постоянната комуникация, за да се избегнат грешки и да се насърчава прозрачността и избягването на конфликти в райони, където нашите военни действат в непосредствена близост“, отбеляза Райдър.
Срещата - първата от юни - идва на фона на засиленото напрежение между Съединените щати и Русия, като Пентагонът отново прехвърля своя фокус върху Москва, като конкурентна „велика сила“, отбелязва френската агенция, като припомня, че след като Вашингтон излезе от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), в понеделник руският президент Владимир Путин официално обяви, че и Русия спира да изпълнява споразумението.
Въпреки конфликта в Сирия и нарастващото напрежение между двете страни, военните на Русия и САЩ запазват отворени каналите за комуникация помежду си.
Както се разбра след изтичане на информация, през 2018 година Русия е изпратила поверително писмо на САЩ, в което се съдържа предложение за сътрудничество и гарантиране на възстановяването на Сирия, както и завръщането на бежанците.
„Франс прес“ припомня още, че президентът на САЩ Доналд Тръмп реши през декември да изтегли американските военни сили от Североизточна Сирия, където бяха разположени, за да се борят срещу „Ислямска държава“ заедно с местните кюрдски формирования, но след това промени решението си и обяви, че там ще останат за постоянно 200 американски военнослужещи. Понастоящем Вашингтон води преговори със Западните си съюзници и коалицията срещу „Ислямска държава“ за формиране на международни сили, които да обучават кюрдските сили за сигурност, които, от своя страна, ще са способни да гарантират сигурността в части от Сирия.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Експерт обяснява на какво се дължи неуспехът на срещата САЩ-КНДР в Ханой

РИА Новости: Експерт обяснява на какво се дължи неуспехът на срещата САЩ-КНДР в Ханой

5 Март 2019 | 00:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Неуспехът на срещата на върха в Ханой между САЩ и КНДР се обяснява с факта, че това е било „шоу на един човек“ и това е президентът на САЩ Доналд Тръмп, без необходимата подготовка, предава РИА Новости, като цитира мнението на Лора Розенбергер, старши научен сътрудник в Германския форум „Маршал“ и бивш съветник по международните въпроси към предизборния щаб на Хилари Клинтън.
"Преговорният процес е важен. Той е особено важен, ако искате да постигнете добър резултат ", е казала Розенбергер на конференция във Вашингтон, на която е анализирала ханойската среща на върха, организирана от Фонд „Карнеги“.
Според нея в хода на преговорите, които предшестваха срещата, постоянно е стоял въпросът за степента на пълномощие на американските преговарящи. Това е важно при условие, че се провеждат постоянни преговори, които са сложни от техническа гледна точка, смята експертът, информира РИА Новости.
Срещата в Ханой, проведена на 27 и 28 февруари, завърши по-рано от предвиденото без да се подпише съвместен документ, както беше обявено в програмата на Белия дом. Тръмп призна, че не е успял да постигне някакво съгласие с Ким Чен- ун, но смята, че контактите между делегациите ще продължат и в бъдеще. Според Белия дом срещата беше продуктивна. Според президента на САЩ основните разногласия се отнасят до отмяната на санкциите и замразяване на ракетно-ядрената програма на КНДР.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Star Lebanon: Иран настоя, че връзките му с Москва са „силни“ и отхвърли твърденията за координация между Израел и Русия за изтеглянето на чуждестранните армии от Сирия

Daily Star Lebanon: Иран настоя, че връзките му с Москва са „силни“ и отхвърли твърденията за координация между Израел и Русия за изтеглянето на чуждестранните армии от Сирия

4 Март 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министерството на външните работи на Иран настоя в понеделник, че връзките на Техеран с Москва са „силни“ и отхвърли информацията за координация между Русия и Израел във връзка с изтеглянето на чуждестранните войски от Сирия, пише електронното издание Daily Star Lebanon.
„Връзките на Иран с Москва са силни и ние винаги поддържаме контакт и се консултираме едни с други“, заяви говорителят на външнополитическото ведомство Бахрам Касеми пред репортери в Техеран.
По времена визитата си в Русия миналата седмица, където се срещна с президента Владимир Путин, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху подчерта, че еврейската държава „Няма да позволи военно установяване на Иран в Сирия“.
„Президентът Путин и аз също така се съгласихме за обща цел: оттегляне на чуждестранните сили, които пристигнаха в Сирия след избухването на гражданската война. Трябва да формираме общ екип за постигането на тази цел, заедно с други елементи“, заяви министър-председателят на Израел.
Русия, която заедно с Иран застана на страната на правителството в Дамаск, не е реагирала официално на това изявление.
По думите на Касеми, това е пореден пример за „психологическата война“, която води еврейската държава.
Официалните лица от Израел „имат навик, от който не могат да се отърват и това е да лъжат. Те създават психологическа атмосфера, чрез която да повлияят на отношенията на Иран с неговите съседи и Русия“, заяви той.
Хиляди бойци от Иран, включително членове на мощната иранска Революционна гвардия, се намират на територията на Сирия от избухването на войната там през 2011 година, като официалната причина, която се посочва за това е борбата с тероризма.
Но Техеран отрича да е изпращал редовни войски в Сирия и обяснява, че членовете на Корпуса на стражите на ислямската революция служат там като „военни съветници“ и че изпратените в страната бригади са съставени от доброволци от Иран, Афганистан и Пакистан.
„Докато правителството на Сирия ни иска там, ние ще останем“, категоричен е Касеми.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Специалният пратеник на САЩ за Сирия е на посещение в Турция

Anadolu Agency: Специалният пратеник на САЩ за Сирия е на посещение в Турция

4 Март 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри е на двудневно посещение в Турция, предава държавната агенция Anadolu Agency.
В Анкара Джефри ще проведе срещи с делегация на Министерството на външните работи и военни представители, а в дневния ред на разговорите ще бъде изтеглянето на САЩ от Сирия и пътната карта на Манбидж.
Последната среща на турско-американска група за координиране на изтеглянето на американските войски от Сирия се състоя в Анкара в периода 28 февруари-1 март, припомня агенцията. В момента в Сирия има повече от 2000 военнослужещи на САЩ. Очаква се в следващите месеци броят им да бъде намален на около 200.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Правителството в Берлин се споразумя за германските джихадисти – ще бъдат лишени от гражданство, но при определени условия

Die Sueddeutsche Zeitung: Правителството в Берлин се споразумя за германските джихадисти – ще бъдат лишени от гражданство, но при определени условия

4 Март 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Федералното правителство в Берлин постигна споразумение за третирането на германските членове на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, съобщава най-тиражираният вестник в страната - Die Sueddeutsche Zeitung, като се позовава на източници сред управляващите.
Съгласно разпространената информация, федералният министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер (ХСС) и правосъдният министър Катарина Барли (ГСДП) са постигнали съгласие за лишаване от германско гражданство на джихадистите, отпътували за бойните полета в Сирия и Ирак.
Паспортът им обаче ще бъде отнеман при определени условия. На първо място – джихадистите трябва да имат навършено пълнолетие и да притежават второ гражданство. Осъдените ще получат привилегията да запазят германския си паспорт. Следователно правилото не трябва да се прилага с обратна сила.
В дебатите за мерките срещу джихадистите по-рано се намеси и председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер, която призова министъра на правосъдието Катарина Барли (ГСДП) да разчисти пътя за отнемането на германското гражданство на джихадистите.
„Нашите очаквания към министъра на правосъдието Катарина Барли са тя най-накрая да даде одобрението си за съответния законопроект. Всеки, който се присъединява към терористична организация и има два паспорта, трябва да знае, че се лишава от германското си гражданство и по този начин – от възможността да се върне във ФРГ", подчерта лидерът на ХДС.
За онези с германски паспорт, които вече са се завърнали в страната, следва да бъдат извършени проверки „по всеки отделен случай“, подчерта Крамп-Каренбауер, като поясни, че най-напред вниманието трябва да бъде насочено към онези, които са все още в чужбина.
Всеки трети до четвърти член на терористична организация от Германия има друго гражданство. Мнозина от тях биха искали да се върнат във ФРГ, но Берлин се стреми да отмени това им право.
В коалиционното споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП бе договорено изменение на Закона за гражданството. Процесът на промените обаче е в застой заради противоречия между вътрешните министри на отделните германски провинции.
Оценките на органите по сигурността показват, че около 200 германски поддръжници на терористичната милиция „Ислямска държава“ все още се намират във военните зони. Около 40 души вече са задържани в Североизточна Сирия, 50 в Идлиб и почти 100 на границата с Ирак.
Според Федералното министерство на вътрешните работи от 2013 г. насам около 1050 души са напуснали Германия за Сирия или Ирак. Един от всеки петима от тях е загинал, а повече от 300 души вече са се върнали в Германия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ отказаха да пропуснат транспортни колони, които трябвало да приберат бежанци в Сирия

ТАСС: САЩ отказаха да пропуснат транспортни колони, които трябвало да приберат бежанци в Сирия

3 Март 2019 | 00:10 | Агенция "Фокус"
Дамаск. САЩ са отказали да пропуснат сирийски транспортни колони, които пътували към лагера „Ер-Рукбан“ в зона Ет-Танф, за да изведат бежанците от там. За това е съобщил в събота на журналисти Сергей Соломатин, ръководител на руския Център по примирие между враждуващите страни в Сирия, предава ТАСС.
"Независимо от успешното приключване на подготовката от страна на властите на Сирийската арабска република за извеждане на бежанците от лагер „Ер-Рукбан“ към местата на довоенното им пребиваване, американската страна отказа да отговори на съвместното обръщение на междуведомствените координационни щабове на Русия и Сирия по организиране на връщането на бежанците, съдържащо молба да се пропуснат транспортните колони на територията на зона „Ет-Танф“, е казал Соломатин.
Както беше съобщено по-рано, предава ТАСС, в петък към пропускателния пункт в селището Джлеб са се отправили колони с автобуси, които е трябвало да осигурят извеждане на бежанците от лагера „Ер-Рукбан“ към местата на постоянно жителство в населените пунктове Халидие, Ел-Амара, Палмира, Мхин, Ел-Карятеин, а също и в околностите на Дамаск, Хомс и Алепо.
Лагерът е разположен в зона за сигурност, където се намира и американска военна база. По данни на Световната здравна организация в момента в бежанския лагер се намират около 40 000 души, предимно жени и деца.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: „Ислямска държава“ се изправя пред загуба и на последната си територия в източна Сирия

Reuters: „Ислямска държава“ се изправя пред загуба и на последната си територия в източна Сирия

2 Март 2019 | 23:06 | Агенция "Фокус"
Околностите на Багхоуз. „Ислямска държава“ (ИД) се изправя пред загуба и на последната си територия в източна Сирия, след като подкрепяните от САЩ сирийски сили водиха сражения с джихадистите недалеч от последната им крепост близо до иракската граница, предава Reuters.
Падането на Багхоуз, източно сирийско село на брега на река Ефрат, е крайъгълен камък в световната кампания срещу „ИД“. Въпреки това организацията си остава заплаха, тъй като прилага партизанска тактика и държи в ръцете си къс изолирана територия в западните части на страната.
Хиляди бойци, последователи и цивилни лица напуснаха Багхоуз. През последните няколко седмици те се разпръснаха из тясната ивица от селски колиби и планински хижи, из фермите в провинция Деир ал-Зор, в очакване на последната атака.
В петък вечерта, от Сирийските демократични сили съобщиха, че останалите цивилни лица са изкарани и те ще водят сражения, докато не победят джихадистите. Техният говорител Мустафа Бали заяви пред Reuters, че очакванията са за скорошна победа. Сблъсъците продължиха и през нощта, Сирийските демократични сили напредваха на два фронта, като използваха средно и тежко въоръжение, имало е и въздушни бомбени атаки. „ИД“ е отвърнала с дронове и ракети. Седем бойци на сирийските сили са били ранени.
Последното настъпление на Сирийските демократични сили беше забавено със седмици заради използването от джихадистите на тунели и „живи“ щитове. Не е изключено някои от тях да са се прикрили сред цивилното население.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: „Ислямска държава“ в Сирия е победена на почти на 100%"

Washington Examiner: „Ислямска държава“ в Сирия е победена на почти на 100%"

2 Март 2019 | 21:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Тръмп потвърди, че малък контингент от американски войски ще остане в Сирия, въпреки че миналата година обяви своето спорно решение да изтегли всички американски сили от страната, съобщава в. Washington Examiner.
„Ще оставим малка група от момчета и момичета, но искаме да върнем нашите хора у дома. Искаме да върнем нашите хора у дома. Време е“, каза Тръмп по време на реч на Консервативната конференция за политически действия в Оксън Хил:„ Щяхме да бъдем в Сирия в продължение на четири месеца. В края на краищата ние се бихме пет години. Те просто обичат да се бият“.
В Сирия, по-специално, президентът каза, че още днес 100 процента от халифата на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак ще бъде победен от коалицията, ръководена от САЩ.
През декември Тръмп нареди 2000 американски служители в Сирия да се завърнат у дома, заявявайки, че „Ислямска държава“ е победена. Но ходът на президента беше широко критикуван от законодателите и доведе до оставката на министъра на отбраната Джим Матис, който не се съгласи с изтеглянето на войските.
Оттогава Белият дом отстъпи от първоначалния си план за премахване на всички американски сили от Сирия. Говорителят на Белия дом Сара Сандърс обяви миналия месец, че „малка мироопазваща група от около 200 души ще остане в Сирия за определен период от време“.
Тръмп често обещава да прибере американските войски в чужди конфликти и критикува президента Барак Обама за „участието в безкрайни войни“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Народни отряди за защита“ предлагат на терористи от „Ислямска държава“ да се преместят в Турция

„Народни отряди за защита“ предлагат на терористи от „Ислямска държава“ да се преместят в Турция

2 Март 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Терористичната групировка „Народни отряди за защита“ (НОЗ) предложи на членовете на „Ислямска държава“ в Сирия да ги прехвърлят тях и техните семейства в съседна Турция, пише в. Yeni Şafak.
През миналия месец беше постигната сделка с посредничество на САЩ между терористите от НОЗ и „Ислямска държава“ в град Багуз в източната провинция Дейр аз-Зор.
Според репортерите на Анадолската агенция в района, сделката позволява на членове на
„Ислямска държава“ и техните семейства да останат в лагери на НОЗ, ако желаят.
На членовете на ДАЕШ, които не искат да останат в лагерите, бяха обещани алтернативни маршрути, включително в зоната на операция „Щитът на Ефрат“ и Африн, които бяха освободени след турските военни кампании, или в райони, контролирани от режима на Башар Асад.
Според сделката НОЗ ще предостави специален документ за пътуване на членовете на „Ислямска държава“, които искат да напуснат лагерите, съобщиха кореспондентите.
С този документ терористите от ДАЕШ и техните семейства ще могат да пребивават на териториите, окупирани от „Народни отряди за защита“.
Освен това, пострадалите членове на „Ислямска държава“ ще бъдат лекувани в болници, държани от НОЗ, и ще бъдат освободени в рамките на два месеца.
Терористичната групировка „Ислямска държава“ понастоящем контролира само два процента от територията в Сирия.
Междувременно подкрепената от САЩ терористична групировка „Народни отряди за защита“ контролира около 28% от сирийската територия и около 70% от петролните полета на страната.
Стотици хиляди цивилни са били убити или разселени по време на конфликта, главно от въздушни удари на режима, насочени срещу райони, държани от опозицията.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Ким Чен-ун напусна Виетнам след провала на срещата на върха

Washington Examiner: Ким Чен-ун напусна Виетнам след провала на срещата на върха

2 Март 2019 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Усмихвайки се и вдигайки свити ръце в победоносна поза, лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун се качи на частния си влак на границата между Виетнам и Китай за 60-часово пътуване до дома си, завършвайки пътуването си до Виетнам, където имаше провалена среща на върха с президента Доналд Тръмп, пише в. Washington Examiner.
Той прекара последния си ден в Ханой, полагайки големи червени и жълти венци на военен мемориал и в мавзолея на националния герой Хо Ши Мин, заобиколен от виетнамски войници. На границата излезе от бронираната си лимузина и стисна ръцете си, като махаше на тълпа от хора, които приветстваха отпътуването му.
След като Тръмп отлетя към Вашингтон, Ким влезе в светлината на прожекторите, желаейки да се покаже като балансиран лидер, който заема своето законно място на международната сцена. Той се срещна в петък с президента Нгуен Фу Чонг, лидер на страната и шеф на Комунистическата партия.
Докато Ким се срещаше с властите в Ханой, Съединените щати и Северна Корея въртяха своите версии на случилото се по време на един от най-известните дипломатически провали през последните години.
Но някои експерти смятат, че Ким, като стои рамо до рамо с Тръмп на срещата на върха ще има една сигурна победа: Той ще може да се представи на своя народ и поддръжници като харизматичен ръководител на ядрена сила, а не международно презрян човек, който кара гражданите си да гладуват, за да може да строи ядрени оръжия и ракети.
Ким, вървеше бавно зад венец с името си и послание, което казваше: „Аз оплаквам героите и патриотичните мъченици“, докато беше отнесен до паметника на героите от войната и мъчениците. Освен това той наблюдаваше поднасянето на голям венец в мавзолея на Хо Ши Мин, където се поклони и влезе вътре.
Преговорите между Ким и Тръмп бяха прекъснати в четвъртък, втория ден от двудневната им среща на върха, в спор за това колко трябва Вашингтон да облекчи санкциите срещу Пхенян в замяна на стъпки за ядрено разоръжаване. Въпреки намекът на висш севернокорейски служител - в бърза среднощна пресконференция, призована да оспори версията на Тръмп за края на срещата - че Ким може да „е загубил воля“ за дипломация, лидерът на Северна Корея изглежда излезе като победител от дипломатическата катастрофа.
Ким отговаря на въпроси с хумор и лекота, когато се сблъсква с агресивен международен медиен контингент тук. И най-важното за неговия образ у дома е, че той е твърд в исканията си за облекчаване на санкциите, наложени върху ядрената програма, която Северна Корея твърди, че е построена в отговор на неумолимата американска враждебност.
Ким ще бъде подкрепен от контролирани от държавата медии, които вече бяха заети да представят срещата на върха като победа за своя лидер, като заявиха, че Ким и Тръмп „оценяват, че втората среща в Ханой даде важен повод за задълбочаване на взаимното уважение и доверие и поставяне на отношенията между двете страни на нов етап“.
Северна Корея заяви, че е поискала частично освобождаване от санкции в замяна на затварянето на главния си ядрен обект в Йонбьон, което е важно съоръжение за производство на ядрено гориво, но се смята, че не единственото място на Севера, където се произвежда такова гориво.
Висши служители казват, че Северна Корея иска милиарди долари облекчение в замяна само на частично демонтиране на Йонбьон.
Не е ясно какво ще се случи след това: работни срещи на експертно ниво, за да се затвори пропастта в преговорите? Друга среща на върха? Или Тръмп, погълнат от противоречия във Вашингтон и опарен от провала в Ханой, губи интерес?
Най-лошият сценарий би бил връщането към личните обиди и заплахите за война между Тръмп и Ким през 2017 г., когато Северът организира поредица от все по-мощни оръжейни тестове, включително ядрена детонация и показване на ракети с голям обсег, които могат да се насочат към САЩ, въпреки че експертите смятат, че тези междуконтинентални ракети все още не са завършени.
Тръмп твърдеше преди срещата на върха в Ханой, че икономическите ползи от сделката могат да накарат Ким да се откаже от ядрените си амбиции.
Ким дойде на срещата на върха, чувствайки се уверен, че може да уреди нещо, което ще сложи край на болезнените икономически санкции, като му позволи да запази голяма част от своята ядрена програма и само да направи „редица жестове, които имитират разоръжаването“, написа Джефри Луис, ядрен експерт в Института за международни изследвания в Мидълбъри. Този резултат би бил сигнал, че „светът трябва да живее с бомбата на Северна Корея, но Ким няма да я натрива в ничие лице“.
„Тъй като би било крайна лудост да се опитваме да свалим диктатор с ядрено оръжие, изглежда очевидно коя страна трябва да се откаже“, каза Люис. Ако Тръмп „не приема реалността, че сега живеем със Северна Корея с ядрено оръжие, тогава сме обречени на краха на преговорите, а може би дори на връщане към терора от 2017 г.“

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: „Турция никога няма да позволи терористичен коридор на границата“

АА: „Турция никога няма да позволи терористичен коридор на границата“

2 Март 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция никога няма да позволи създаването на терористичен коридор близо до южната граница, заяви министърът на правосъдието, съобщава Anadolu Agency.
„Турция абсолютно никога няма да допусне терористичен коридор по южните си граници. Направихме всички видове подготовка с всички наши средства и институции“, за да предотвратим това, заяви Абдулхамит Гюл в предизборен координационен център в Газиантеп.
Турция може да се прицели в тероризма в свърталището му, за да предпази турската територия от нападение, добави той.
„Тероризмът никога няма да може да накара Турция да коленичи“, каза Гюл.
Турция обеща антитерористична операция в Сирия, източно от Ефрат, срещу ПКК.
В своята 30-годишна терористична кампания ПКК - призната за терористична групировка от САЩ, ЕС и Турция - е отнела около 40 000 живота, включително на жени и деца.
Сега, когато сирийските региони близо до Турция стават все по-стабилни след две успешни турски антитерористични операции в Сирия от 2016 г., каза Гюл, сирийските бежанци в Турция ще се завърнат по-бързо в родината си.
Турция е приела около 3,6 милиона сирийски бежанци, повече от всяка друга страна в света.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ООН: 84  са загинали, докато бягат от „Ислямска държава“ в Сирия

ООН: 84 са загинали, докато бягат от „Ислямска държава“ в Сирия

2 Март 2019 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Деир ез-Зор/Женева. От декември до сега поне 84 души са намерили смъртта си, докато са бягали от сирийската провинция Деир ез-Зор, окупирана от терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД). Това се случва или на път, или скоро след като пристигнат в бежанския лагер Ал-Хол, според официални данни, обявени в петък от ООН, предава АА.
“Мисията на ООН в Сирия продължава да е силно загрижена за хилядите цивилни, които напускат последната територия, която е в ръцете на ИД, - Ал-Багхоуз, в селската провинция Деир ез-Зор. Районът премина през интензивни противоборства“, заяви в петък пред репортерите в Женева Йенс Ларке, говорител на Службата за координация на хуманитарните дела към ООН.
Според него “175 деца са били хоспитализирани заради усложнения вследствие на остро недохранване”.
Само през миналата седмица в бежанския лагер в Ал-Хол в Ал-Хасакех са приети 13 000 души, 90 процента от които са жени и деца и по-голяма част от тях са били “изтощени от глад и болни“, поясни Ларке. Броят на пристигналите в лагера сирийски бежанци само след декември 2018 година е приблизително 45 000 души.
В момента ИД контролира два процента от сирийската територия, след като изгуби земи, източно от река Ефрат. Но 28 процента от сирийските земи са окупирани от ПКК и Народните отряди за защита (НОЗ). 60 процента са под контрола на силите на режима, докато военната опозиция и въоръжени антиправителствени групировки държат контрола на 10 процента от сирийската територия.
Анкара постоянно критикува Вашингтон за доставките на оръжие за терористичните ПКК и НОЗ, които трябва да се бият срещу ИД. Аргументът на Турция е, че няма смисъл да се използва една терористична групировка в борбата срещу друга.
Самата ПКК в 30-годишната си терористична активност е отнела живота на 40 000 души, в това число жени и деца, а НОЗ е нейното сирийско разклонение.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: В Германия продължават дискусиите за мерките срещу членове на „Ислямска държава“, АКК настоя за отнемане на паспортите им

Die Welt: В Германия продължават дискусиите за мерките срещу членове на „Ислямска държава“, АКК настоя за отнемане на паспортите им

1 Март 2019 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Берлин. Във ФРГ продължават дискусиите за това какви мерки да бъдат предприети срещу членовете на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, които притежават германски паспорт. В дебатите се намеси и председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер, която призова министъра на правосъдието Катарина Барли (ГСДП) да разчисти пътя за отнемането на германското гражданство на джихадистите. „Това е спешно - и също така важно възпиращо средство", цитира думите й националният ежедневник Die Welt.
„Нашите очаквания към министъра на правосъдието Катарина Барли са тя най-накрая да дадсе одобрението си за съответния законопроект. Всеки, който се присъединява към терористична организация и има два паспорта, трябва да знае, че се лишава от германското си гражданство и по този начин – от възможността да се върне във ФРГ", подчерта лидерът на ХДС.
За онези с германски паспорт, които вече са се завърнали в страната, следва да бъдат извършени проверки „по всеки отделен случай“, подчерта Крамп-Каренбауер, като поясни, че най-напред вниманието трябва да бъде насочено към онези, които са все още в чужбина.
Всеки трети до четвърти член на терористична организация от Германия има друго гражданство. Мнозина от тях биха искали да се върнат във ФРГ, но Берлин се стреми да отмени това им право. От редакцията припомнят, че в коалиционното споразумение бе договорено изменение на Закона за гражданството. Процесът на промените обаче е в застой заради противоречия между вътрешните министри на отделните германски провинции.
Министърът на правосъдието на ФРГ вече подчерта необходимостта от бързи решения и отнемане на паспортите на германските граждани, които се бият в редиците на джихадистите. Съюзът (ХДС/ХСС) критикува Барли като твърде мудна в придвижването на законопроекта.
Оценките на органите по сигурността показват, че около 200 германски поддръжници на терористичната милиция „Ислямска държава“ все още се намират във военните зони. Около 40 души вече са задържани в Североизточна Сирия, 50 в Идлиб и почти 100 на границата с Ирак.
Според Федералното министерство на вътрешните работи от 2013 г. насам около 1050 души са напуснали Германия за Сирия или Ирак. Един от всеки петима от тях е загинал, а повече от 300 души вече са се върнали в Германия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Мун Дже-ин заяви, че Сеул ще помогне на САЩ и Северна Корея да преговарят „по всякакъв начин“

Reuters: Мун Дже-ин заяви, че Сеул ще помогне на САЩ и Северна Корея да преговарят „по всякакъв начин“

1 Март 2019 | 06:00 | Агенция "Фокус"
Сеул. Южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че страната му ще си сътрудничи със Съединените щати и Северна Корея, за да помогне на преустановените им преговори да постигнат пълно уреждане, съобщава агенция Reuters.
Втората среща на върха между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун се провали заради санкции срещу Пхенян. Двете страни дадоха противоречиви сведения за случилото се, повдигайки въпроси за бъдещето на преговорите за денуклеаризация.
„Вярвам, че това е част от процес за постигане на по-високо ниво на съгласие. Сега нашата роля стана още по-важна“, каза Мун в реч, докато отбелязваше национален празник.
„Моята администрация ще комуникира и сътрудничи тясно със Съединените щати и Северна Корея, за да помогне на техните преговори да постигнат пълно уреждане по всякакъв начин“, заяви той.
Южна Корея ще се консултира със Съединените щати за начините за възобновяване на туризма в планината Къмгансан и за функционирането на индустриалния комплекс Кесон, и двете в Северна Корея.
Ким Чен-ун също подчерта необходимостта от укрепване на туризма като част от стремежа му да развива икономиката на страната.
Северът е спечелил 30 милиона долара годишно от турове в Къмгансан в периода 1998-2008 г., преди да бъдат преустановени, оценява южното министерство на обединението.
Мун заяви, че сътрудничеството на Южна Корея с Япония също ще бъде засилено в името на мира на Корейския полуостров.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Тръмп: САЩ превзеха „100 процента“ от „халифата“ на ДАЕШ

АА: Тръмп: САЩ превзеха „100 процента“ от „халифата“ на ДАЕШ

1 Март 2019 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ са взели повече от 100% от територията на „Ислямска държава“ в Сирия, предава Anadolu Agency.
„Сега е 100%, ние просто превзехме 100% от халифата. Това означава района, земята, имаме 100%“, заяви Тръмп пред войници във военновъздушната база „Елмендорф“ в Аляска. „Имаме всичко“.
Президентът спря в базата, за да презареди гориво на връщане от пътуването до Ханой, където се срещна с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.
„Направихме го за много по-кратко време, отколкото предполагахме“ каза Тръмп.
Тръмп обяви „бързото“ изтегляне на американските войски от Сирия през декември, твърдейки, че световната коалиция е успяла да победи „Ислямска държава“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: КЦНА: Ким и Тръмп ще продължат „продуктивните разговори, за да обсъдят денуклеаризацията“

AFP: КЦНА: Ким и Тръмп ще продължат „продуктивните разговори, за да обсъдят денуклеаризацията“

1 Март 2019 | 02:49 | Агенция "Фокус"
София. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и американският президент Доналд Тръмп се договориха да продължат „продуктивните“ дискусии за денуклеаризацията, съобщи държавната медия на Пхенян.
Ким и Тръмп „се съгласиха да продължат да водят продуктивни разговори, за да обсъдят денуклеаризацията на Корейския полуостров и подобряването на отношенията между САЩ и Северна Корея“, съобщава Корейската централна новинарска агенция, без да споменава провала на двудневната среща във Виетнам.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Срещата между Тръмп и Ким в Ханой се провали заради неуспешните преговори

The Guardian: Срещата между Тръмп и Ким в Ханой се провали заради неуспешните преговори

1 Март 2019 | 02:31 | Агенция "Фокус"
Ханой. Втората среща на върха между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун завърши с неуспех, като двете страни бяха далеч по централните въпроси за разоръжаването и облекчаването на санкциите, пише британският в. The Guardian.
Внезапното приключване на срещата в Ханой, която беше скъсена с няколко часа, беше неуспех и за двамата лидери, които бяха направили дълги пътувания - Ким по релсите,а Тръмп по въздух - в очакване, че сделката е наблизо. Няма планове за трета среща на върха, но САЩ изразиха готовност да продължат преговорите на по-ниско ниво.
Крахът на разговорите между двамата лидери настъпи внезапно. Късно в сряда вечерта Белият дом разпространи подробни планове за преговорни сесии, работен обяд и церемония по подписването на съвместно споразумение. Когато двамата лидери се събраха отново в четвъртък сутринта, те изглеждаха мрачни и предпазливи относно възможността за сключване на сделка.
Няколко часа по-късно срещата на върха беше отменена. Церемонията по подписването беше отменена и официалният обяд остана неизяден. Приборите на масата и картоните с имената не бяха използвани в празната трапезария на хотел „Метропол“, мястото на срещата на върха, тъй като лидерите се върнаха в собствените си хотели.
В своята версия на събитията Тръмп заяви, че сделката е провалена, защото Ким иска пълно вдигане на санкциите за демононтирането на главния ядрен комплекс в Йонбьон, но САЩ искат да извадят от строя и други ядрени съоръжения, включително скрити места.
„Беше основно за санкциите“, каза Тръмп на пресконференция в Ханой. „Искаха санкциите да бъдат вдигнати изцяло и ние не можехме да направим това ... Понякога трябва да се разходиш, а това беше само един от онези пъти“.
„Има несъответствие. Трябва да имаме санкции“, каза той. „Има несъответствие. Трябва да имаме санкции и той да иска да премахне всички ядрени оръжия. Но той иска просто да го направи в райони, които са по-малко важни, отколкото в тези, които искаме“.
Северна Корея оспори версията на Тръмп за събитията. На внезапно планираната пресконференция в Ханой, севернокорейският външен министър Ли Йон Хо заяви, че Пхенян само е поискал частично санкционно облекчение в замяна на затварянето на Йонбьон. Той каза, че САЩ са загубили възможността, която „може да не дойде отново” и позицията на Пхенян няма да се промени, дори ако САЩ се стремят към по-нататъшни преговори.
Тръмп обаче заяви, че статуквото ще продължи, като Северна Корея ще спира ядрените и ракетните изпитания, докато САЩ няма да участват в съвместни военни учения с Южна Корея, срещу които американският президент се противопоставя по принцип.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза, че прекъсването на преговорите е отчасти причинено от различията по отношение на последователността на ядреното разоръжаване и вдигането на санкции. САЩ искат Северна Корея да постави сегашния си арсенал, за който се смята, че се състои от няколко десетки бойни глави, някои от които са монтирани на ракети, на масата за преговори, заяви той.
Помпео каза, че преговорите по ядрените въпроси ще се подновят бързо, въпреки че не са планирани нови срещи.
Тръмп излетя от Ханой в късния следобед, а Ким остана в града за разговори с виетнамското ръководство и ще направи 70-часовото пътуване с кола и влак до Пхенян през уикенда. Не е ясно дали ще спре в Пекин да се срещне с китайския президент Си Дзинпин.
Южнокорейски дипломат каза, че Сеул удивен от резултата. „Беше шок. Опитваме се да разберем какво се случи“, каза дипломатът.“Трябва да гледаме какво се случва зад кулисите“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Външните министри на Турция и Русия обсъдиха борбата срещу тероризма в Сирия

АА: Външните министри на Турция и Русия обсъдиха борбата срещу тероризма в Сирия

28 Февруари 2019 | 21:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Външните министри на Турция и Русия обсъдиха по телефона последните събития в Сирия, според изявление на руското външно министерство, съобщава Anadolu Agency.
Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров също размениха мнения относно усилията, които полагат в рамките на формата от Астана, се казва в официалното изявление на уебсайта.
„Министрите потвърдиха взаимния ангажимент и общите подходи към борбата с терористичните елементи в Сирия, за да стабилизират ситуацията в страната възможно най-скоро и да продължат напред в политическото й уреждане“, се посочва в съобщението.
Чавушоглу и Лавров също обърнаха внимание на предстоящите двустранни контакти на високо и най-високо ниво.
Миналата година беше белязана от усилените руско-турски контакти. Лидерите на двете страни проведоха шест двустранни срещи през годината.
През март лидерите ще се срещнат за преговорите във формат Астана, а през април ще ги събере руско-турската сесия на Съвета за сътрудничество на високо равнище.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп обсъди Северна Корея с Шиндзо Абе и Мун Дже-ин

AFP: Тръмп обсъди Северна Корея с Шиндзо Абе и Мун Дже-ин

28 Февруари 2019 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп проведе разговор по телефона с лидерите на Япония и Южна Корея докато лети обратно към Вашингтон, след като срещата на върха с Ким Чен-ун завърши без споразумение, заявиха от Белия дом, предава AFP.
Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви пред репортери, които пътуват с Тръмп на Еър Форс 1, че той е говорил за около 15 минути с японския премиер Шиндзо Абе и южнокорейския президент Мун Дже-ин.
„Той им даде актуална информация за срещата“, каза Сандърс. „Той им каза, че ще продължи диалога“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Няма споразумение след срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

АFP: Няма споразумение след срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

28 Февруари 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Ханой. Срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун приключи без постигане на споразумение, пише AFP
Това може да не е толкова лошо, казват анализатори. След срещата в Сингапур - първата среща между лидерите на две страни от двете страни на технически все още недовършената корейска война – бяха направени много гръмки изявления.
Споразумението, което те подписаха, нямаше конкретни подробности, тъй като Ким се ангажира само с неясно обещание да "работи за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров". Последващият напредък се забави, като двете страни не се съгласиха с това, което означава, и преди срещата в Ханой анализаторите очакваха да се допълни текста на споразумението от Сингапур.
Тръмп каза пред репортерите, че Ким иска всички санкции, наложени от Запада, да бъдат премахнати от неговите оръжейни програми, преди да предприеме някакви допълнителни действия за ядрената централа Йонбьон и други тайни обекти и на което американският президент е решил да си тръгне.
Въпреки че не е договорена трета среща на върха с Ким, Белият дом каза, че преговорите на работното ниво ще продължат.
Това увеличава перспективата Ким да се обърне към съсед и съюзник Китай за помощ.
Липсата на резултат от Ханой оставя президента на Южна Корея Мун Джей-ин, който се възползва от миналогодишните Зимни олимпийски игри в страната си, за да посредничи в преговорите между Пхенян и Вашингтон - в неясно положение.
Сега с предположенията за пътуване на Ким Чен-ун до Сеул вероятно ще продължи да се спекулира и остава да се види дали Мун ще може да продължи своето междукорейско сближаване толкова агресивно както преди, пише агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Макрон приветства САЩ за оставянето на войски в Сирия

АА: Макрон приветства САЩ за оставянето на войски в Сирия

26 Февруари 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон приветства решението на Съединените щати да оставят поне 200 войници в Сирия след планираното оттегляне на повечето от техните сили, съобщава Anadolu Agency.
„За решението на САЩ, мога само да приветствам този избор ... решението на САЩ е добро нещо“, заяви Макрон по време на съвместна пресконференция с иракския си колега Бархам Салих в Елисейския дворец.
Засягайки сътрудничеството между Франция и Ирак по въпросите на сигурността и отбраната, той подчерта, че Франция ще продължи да подкрепя Ирак срещу тероризма.
В момента в Сирия има повече от 2000 войници.
Белият дом заяви, че 200 войници ще останат в Сирия. В съобщение, публикувано от Washington Post обаче, се казва, че 400 войници ще останат.
Изтеглянето, което не се очаква да бъде завършено до лятото, ще бъде продиктувано от ситуацията на място, според служители на САЩ.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Предадените на Ирак френски джихадисти ще бъдат съдени от Багдад

AFP: Предадените на Ирак френски джихадисти ще бъдат съдени от Багдад

25 Февруари 2019 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Багдад/Париж. Предадените на Ирак 13 членове на близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава" с френско гражданство ще бъдат съдени в страната. Това увери държавният глава Бархам Салех, предава AFP.
Бойците, които бяха предадени на Ирак от подкрепяните от САЩ сирийските кюрдски сили, "ще бъдат съдени според иракския закон", подчерта Салех на пресконференция след разговори с френския президент Еманюел Макрон в Париж.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Подкрепяните от САЩ сирийски сили възобновиха евакуацията от последния анклав на "Ислямска държава"

AFP: Подкрепяните от САЩ сирийски сили възобновиха евакуацията от последния анклав на "Ислямска държава"

25 Февруари 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Подкрепяните от САЩ сирийски сили възобновиха евакуацията от последния анклав на "Ислямска държава", предава AFP.
Кореспондент на агенцията съобщава за 30 камиона, които са транспортирали цивилни извън зоната, контролирана от джихадистите. Припомня се, че евакуацията, организирана от Сирийските демократични сили (СДС) бе преустановена преди два дни.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Подкрепяни от САЩ сирийски сили прехвърлиха в Ирак 14 джихадисти с френско гражданство

AFP: Подкрепяни от САЩ сирийски сили прехвърлиха в Ирак 14 джихадисти с френско гражданство

25 Февруари 2019 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Багдад. Подкрепяните от САЩ сирийски сили прехвърлиха в Ирак 14 членове на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, които имат френско гражданство, предава AFP, като се позовава на източник от правителството в Багдад.
Събеседникът на агенцията не конкретизира кога джихадистите са били прехвърлени на територията на Ирак, както и дали те ще бъдат съдени от Багдад или екстрадирани във Франция.
Към настоящия момент посолството на Франция в Ирак не е коментирало информацията.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Швеция отказа да върне бивши бойци от Сирия

„Российская газета“: Швеция отказа да върне бивши бойци от Сирия

25 Февруари 2019 | 02:48 | Агенция "Фокус"
Стокхолм. Швеция няма да вземе обратно в страната граждани, които са се били на страната на „Ислямска държава“. Министър-председателят Стефан Льовен подчерта, че министерството на външните работи на кралството е предупредило гражданите да не ходят в Сирия, следователно онези, които „отидоха там, не могат да разчитат на консулска помощ“, пише в. „Российская газета.
Междувременно Льовен заяви, че няма точно решение за децата, родени от шведски граждани в Сирия, съобщава SVT. Той се изказа и срещу лишаването на екстремистите от шведското гражданство, тъй като това противоречи на международното право.
Около 300 души от скандинавската страна отидоха в Сирия, за да участват в боевете на страната на бойците.
По-рано американският президент Доналд Тръмп, под формата на ултиматум, поиска от Великобритания, Франция, Германия и „други европейски съюзници“ незабавно да вземат пленените от международната коалиция бойци, за да бъдат изправени пред правосъдието в Европа. Става дума за 800 екстремисти.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Лавров заяви, че преговорите за зона за сигурност в Сирия са в ход

АА: Лавров заяви, че преговорите за зона за сигурност в Сирия са в ход

24 Февруари 2019 | 21:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският външен министър заяви, че дискусиите за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия по протежение на турската граница са в ход, като той вижда възможността за разполагане на руска военна полиция., съобщава Anadolu Agency.
В изказване пред китайски и виетнамски журналисти преди посещението си в тези страни, Сергей Лавров каза, че военните в момента приключват преговорите относно зона за сигурност с уважение към интересите на Дамаск и Анкара.
Той отбеляза, че зоната ще бъде създадена „въз основа на споразумението, подписано между Турция и Сирия през 1998 г.“, известно като споразумението от Адана.
„Това е споразумение за сътрудничество за премахване на терористични заплахи на общата граница, включвайки възможността турската страна да действа в някои части по границата на сирийска територия“, обясни той.
„Сега окончателният формат на тази буферна зона се договаря с участието на военните“, добави той, като изключи всякакви съвместни военни действия в планираната зона за сигурност.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче подчерта в събота, че предполагаемата зона за сигурност в Северна Сирия трябва да бъде под контрола на неговата страна.
Той също така подчерта, че споразумението от Адана позволява на турските сили да извършват операции в Сирия близо до турската граница за премахване на терористичните заплахи.
През 1998 г. Сирия и Турция подписват споразумение в южния турски град Адана, целящо да облекчи тревогите на Анкара относно терористичната групировка ПКК.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SANA (Сирия): Повече от 20 цивилни са загинали при взривяване на противопехотна мина в Сирия

SANA (Сирия): Повече от 20 цивилни са загинали при взривяване на противопехотна мина в Сирия

24 Февруари 2019 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Хама. Повече от 20 цивилни са загинали при взрив на противопехотна мина в района на Уади ал-Азиб в провинцията Саламия, предава сирийската държавна агенция SANA.
Източник от полицейското командване в Хама каза за агенцията, че повече от 20 цивилни са били убити в неделя в резултат на взрив на противопехотна мина, поставена от терористичната групировка „Ислямска държава“, когато автомобил, превозващ работници е попаднал върху мина в района.
Източникът добави, че телата на загиналите са били закарани в болниците в Саламия и Хама.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия и САЩ запазват диалога по Сирия, Северна Корея и Афганистан

Сергей Лавров: Русия и САЩ запазват диалога по Сирия, Северна Корея и Афганистан

24 Февруари 2019 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва и Вашингтон поддържат контакти със Сирия, КНДР и Афганистан, но не съществува пълномащабен диалог между двете страни по целия спектър от отношения. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за виетнамската телевизия, Китайската централна телевизия и китайския телевизионен канал Phoenix, цитиран от TACC.
"Вече споменах, че имаме контакти с американски дипломати и военни", каза той. "В Сирия е създаден канал на така наречения „деконфликтинг“ - намаляване на риска от непредвидени инциденти. Той работи редовно. Има и консултации, за които не се разпространява информация. но те продължават като цяло по отношение на аспектите на сирийското урегулиране. "
Руският външен министър отбеляза, че подобни контакти са полезни, защото САЩ, макар и незаконно, са в Сирия. "За да се предотвратят всякакви нежелани инциденти, е необходим такъв диалог", продължи той. "Сега е още по-необходимо, като се има предвид намерението на САЩ ще изтеглят въоръжените си сили от Сирия."
Както посочи Лавров, все още не е ясно как и кога ще се изтеглят американските войски. "Мнозина обикновено се съмняват дали това ще стане", отбеляза той. "Но такъв диалог е полезен. Радваме се, че Съединените щати остават ангажирани с изпълнението на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, чиято основна цел е съдбата на Сирия да бъде решена от самите сирийци без външен натиск“
Други области, в които Русия и САЩ поддържат контакти, според Лавров, са Северна Корея и Афганистан. "Американците се интересуват от нашия съвет, в оценките, както и в оценките на Пекин," каза той. "Те провеждат тесни консултации с Китайската народна република, с Република Корея."
"Афганистан е и посоката на външнополитическия календар, където американците поддържат контакти с нас, дори те сами ги инициират", продължи руският външен министър. "Специалният представител на Държавния департамент за афганистанско национално помирение Залмай Халилзад неколкократно е комуникирал с моя заместник Игор Моргулов., като е оценил високо усилията на Русия за нормализиране на обстановката в Афганистан, включително провеждане на среща в т.нар. московски формат, където взеха участие Китай, Пакистан, Иран, Индия и всички централноазиатски страни.
Министърът припомни, че Съединените щати редовно са поканени на този формат, но по време на срещата през октомври те отказаха поканата. "Сигурен съм, че когато продължаваме да се срещаме в такъв кръг, ще продължим да каним американски представители", добави той.
"Можете да се разгледат и други въпроси от дневния ред на Съвета за сигурност на ООН, на които се поддържат нашите контакти. За съжаление, това са важни, но отделни въпроси. Но няма диалог, който да бъде посветен на целия спектър от нашите отношения", заключи Лавров.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сергей Лавров не изключи разполагането на руска военна полиция на сирийско-турската граница

ТАСС: Сергей Лавров не изключи разполагането на руска военна полиция на сирийско-турската граница

24 Февруари 2019 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Руската военна полиция може да бъде разположена в буферната зона, създадена на границата между Сирия и Турция. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за виетнамската телевизия, Китайската централна телевизия и китайската телевизия Phoenix, цитиран от TACC.
"Говори се за създаване на буферна зона въз основа на споразумение, подписано между Турция и Сирия през 1998 г.", каза Лавров. "Това е споразумение за сътрудничество за премахване на терористични заплахи на съвместната граница, включително възможността турската страна да разположи някои части от границата на сирийска територия. "
"Сега окончателният формат на тази буферна зона се финализира с участието на военните и, разбира се, като се вземе предвид позицията на Дамаск и максималното възможно зачитане на интересите на Турция", добави той.
Въпреки това руският външен министър обясни, че не става дума за съвместни военни действия.
"Ние по принцип имаме опит, когато споразуменията" на място "за прекратяване на огъня, спазването на мерките за сигурност и създаването на зони за обезвреждане бяха придружени от разполагането на руската военна полиция, каза министърът." Тази възможност остава за тази буферна зона. В момента военните уточняват подробностите, като се вземат предвид позициите на Дамаск и Турция. "
Русия, Иран и Турция не планират съвместни военни операции в Сирия, каза Лавров.
"Ние не планираме съвместни военни действия на Русия, Турция и Иран на територията на Сирия", заяви Лавров. "Русия и Иран действат на територията на Сирия по покана на легитимното правителство на Сирия. Турция спомена загрижеността за заплахата за своята сигурност и сирийското правителство протестира срещу престоя на турските военни в Сирия. "
Както Лавров отбеляза, Русия и Турция не са достигнали до общо разбиране за това кои кюрдски формации в Сирия се считат за терористични и кои не.
"В повечето части на Сирия има прекратяване на огъня," каза той. "Проблемът остава в Идлиб, където има нужда да се разделят конструктивно въоръжената опозиция и терористите, както и на североизток, където САЩ са създали много проблеми, разчитайки на кюрдите, които са започнали да се заселват в земите на арабите, като по този начин предизвикват тяхното раздразнение и безпокойство в Турция. "
"Може би планът на Вашингтон е да създаде толкова много проблеми, така че по-късно, както им харесва, да ръководят процеса", предложи министърът.
"Ние нямаме общо разбиране за това кои от кюрдите се смятат за терористи. Турция има специална позиция", каза той. "Разбираме загрижеността й, но все пак е необходимо да се отдели зърното от плявата и да видим кое от кюрдските формирования е наистина екстремистко и представлява заплаха за сигурността на Турската република. "


Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Европа дължи сигурността си на жертвите, които прави Турция

Реджеп Тайип Ердоган: Европа дължи сигурността си на жертвите, които прави Турция

23 Февруари 2019 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Европа дължи сигурността си на жертвите, които прави Турция и нейния народ, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в събота, цитиран от близкия до властта вестник Yeni Safak
Говорейки на митинг в югоизточната провинция Кахраманмарас, Ердоган каза, че сирийците, които са избягали от гражданската война в страната си и са намерили убежище в Турция, "тъгуват за страната си".
"Те (сирийците) искат да се върнат в родината си възможно най-скоро", добави той.
Турският президент каза, че около 311 000 сирийци са се върнали в райони в Африн, Джараблус и Идлиб, които са освободени от терористи от турските сили и техните съюзници.
Ердоган отбеляза, че Турция настоява да направи региона на Идлиб напълно сигурен и заяви, че Анкара е постигнала "значителен напредък" в преговорите с Русия и Иран в това отношение.
Той подчерта, че ако сътрудничеството от тези страни не беше възможно, Анкара е решена да постигне тази цел чрез собствените си усилия.
Призовавайки се за подкрепа на усилията на Турция за улесняване на завръщането на сирийци в тяхната страна, Ердоган подчерта, че поне 500 000 сирийци очакват Турция да защити северния сирийски град Манбидж - понастоящем под контрола на терористичната група „Отряди за народна самообрана“ (ОНС), под контрола на кюрдите, които Турция счита за крило на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).
"Милиони сирийци ще се върнат у дома, когато осигурим земите на изток от река Ефрат", каза Ердоган.
Турция обеща антитерористична операция на изток от Ефрат в северна Сирия, след две подобни успешни по неговите думи операции от 2016 г. насам.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: САЩ ще участва в създаването на зона за сигурност в Североизточна Сирия

АА: САЩ ще участва в създаването на зона за сигурност в Североизточна Сирия

23 Февруари 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Няколкостотин американски войници ще останат в Сирия след изтеглянето на САЩ като част от многонационални сили за създаване на зона за сигурност в региона, съобщи Пентагонът, цитиран от “Анадолската агенция (АА).
"Сили на САЩ, чиято численост ще е няколко стотин, ще останат в Североизточна Сирия като част от многонационални сили", каза говорителят на Пентагона Шон Робъртсън.
„Зоната за сигурност е въпрос на терминология“, обясни той.
Робъртсън каза, че САЩ разглеждат възможността за създаване на "зона за сигурност по протежение на турската граница".
"Многонационалните сили за наблюдение и контрол ще бъдат съставени предимно от съюзници от НАТО, които заедно с американските сили ще поддържат стабилността и ще предотвратят възраждането на „Ислямска държава“ в Сирия", добави Робъртсън.
Представител на отбраната, който разговаря с Анадолската агенция при условие за анонимност е заявил, че турските сили и силите на кюрдскта опозиция няма да участват в създаването на планираната зона за сигурност.
В четвъртък Белият дом заяви, че 200 войници ще останат в Сирия като част от мироопазващи усилия. В доклад, публикуван от "Вашингтон пост" обаче, се казва, че ще останат около 400 войници, като 200 ще бъдат дислоцирани в Североизточна Сирия и още 200 в гарнизона "Ат-Танф" в Южна Сирия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийските сили извеждат жени и деца от  районите, които са в ръцете на ислямистите

AFP: Сирийските сили извеждат жени и деца от районите, които са в ръцете на ислямистите

23 Февруари 2019 | 02:12 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Поддържаните от американците бойци, силно желаещи да влязат в последна битка с джихадистите, са започнали в петък да извеждат цивилните лица от последната крепост на организацията „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия, предава AFP.
Повече от четири години след като ИД заграби огромни територии от Сирия и съседен Ирак и обяви „халифат“, тя изгуби всичко, като в момента държи в ръцете си едно малко село Багхоуз до иракската граница.
Повече от 40 камиона са извозвали мъже , жени и деца от анклава в петък, съобщават кореспондентите на AFP, които в този ден заедно с части от Сирийските демократични сили (СДС), подкрепяни от САЩ, са се намирали на позиция извън селото.
Когато е бил попитан за ситуацията, един млад мъж от напускащите е отговорил съвсем кратко: „Не е на добро“.
Говорителят на СДС Аднан Африн е казал пред журналистите, че вътре има още 2000 души и се очакват нови камиони да пристигнат, за да могат да ги изведат всички.
'Война или капитулация'
След края на тази евакуация джихадистите трябва да решат дали ще продължат да защитават територия, по-малка от половин квадратен километър.
По-рано в петък друг говорител на СДС Мустефа Бали е изразил надежда, че до събота ще приключи евакуацията на цивилните лица. „Те са предимно иракчани и от републиките от бившия Съветски съюз, но има и европейци“.
Международната организация за човешки права Human Rights Watch е предупредила военните да превърнат в свой приоритет закрилата на цивилните. От началото на декември до момента близо 45 хиляди души са напуснали територията, заета от ИД, по данни на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права.
„Миротворците“ от САЩ
В момента Багхоуз се оказва единствената „жива“ фронтова линия в сирийската война, която отне живота на повече от 360 000 души и прогони милиони от 2011 година насам.
Сирийските кюрди изразяват притеснение, че при евентуално пълно напускане на американските войници, те ще могат да се окажат изложени на дълго подготвяна и плашеща ги атака от страна на Турция. Според тях „много е важно да се запази стабилността и защитата на нашия регион от турските закани и да гарантираме, че тероризмът няма да се завърне“, е заявил пред репортерите кюрдският отговорник за международните въпроси Абдулкарим Омар.
Отвъд Багхоуз, ИД може да запази позициите си само в сирийската пустиня и от там да напада.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ оставят 400 войници в Сирия: 200 в Ат Танф и 200 в северната част на страната

Reuters: САЩ оставят 400 войници в Сирия: 200 в Ат Танф и 200 в северната част на страната

22 Февруари 2019 | 20:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще оставят общо около 400 свои военнослужещи в Сирия, които ще бъдат разделени между зоната за сигурност, която беше договорена за Североизточна Сирия и американската военна база в Ат Танф, в близост до границата с Ирак и Йордания, съобщава Reuters, като се позовава на неназован източник от администрацията във Ваашингтон.
В петък събеседникът на британската агенция е уточнил, че 200-те войници в Североизточна Сирия ще бъдат част от контингент, наброяващ от 800 до 1500 души, съставен от европейски съюзници на НАТО, който ще отговаря за установяването и наблюдението на зоната за сигурност, договорена с Турция.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Близо 30 камиона изведоха цивилни от последния анклав на „Ислямска държава“ в Сирия

AFP: Близо 30 камиона изведоха цивилни от последния анклав на „Ислямска държава“ в Сирия

22 Февруари 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Близо 30 камиона изведоха мъже, жени и деца от последния анклав на близкоизточната радикална групировка „Ислямскa държава“ в източната част на Сирия, предава кореспондент на AFP.
Агенцията отбелязва, че това е втората мащабна евакуация през последните дни, организирана от подкрепяните от САЩ „Сирийски демократични сили“ (СДС), които са на път да превземат последната територия, контролирана от джихадистите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Подкрепените от САЩ сирийски сили предадоха на Ирак 130 джихадисти

AFP: Подкрепените от САЩ сирийски сили предадоха на Ирак 130 джихадисти

21 Февруари 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Подкрепяните от САЩ „Сирийски демократични сили“ (СДС)предадоха на Багдад 130 иракски членове на близкоизточната групировка „Ислямска държава“, арестувани на територията на Сирия, предава AFP, като се позовава на източници от кръговете на сигурността.
Говорител на СДС обаче отрече твърдението.
Наим ал-Хаод, началник на отдела за сигурност в провинция Анбар в Ирак, заяви за агенцията, че джихадистите са „издирвани" от иракското правителство. Командир на паравоенна организация на свой ред разкри, че всички предадени на Багдад са иракски граждани.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийските сили евакуират последните цивилни от анклава на „Ислямска държава“

Reuters: Сирийските сили евакуират последните цивилни от анклава на „Ислямска държава“

21 Февруари 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Очаква се в четвъртък да приключи евакуацията на цивилни граждани от последния останал анклав на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ в Източна Сирия, предава Reuters.
Това, което ще последва, е обкръжаването на последните джихадисти в страната от членовете на „Сирийските демократични сили“ (СДС).
Малко населено място в провинция Дейр ез-Зор на границата с Ирак е последният остатък от територията, контролирана от „Ислямска държава“ след поредица от поражения, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.