НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев: Тази година очакваме по-ниско изпълнение на приема в държавните висши училища

Министър Красимир Вълчев: Тази година очакваме по-ниско изпълнение на приема в държавните висши училища

22 Март 2019 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. Тази година очакваме по-ниско изпълнение на приема в държавните висши училища, защото увеличаваме този в професионалните направления, в които по принцип има неизпълнение и ниско търсене. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на пресконференция в Министерството на образованието и науката, свързана с въпроси за завършването на различните етапи в средното образование, както и за приема на студенти и докторанти във висшите училища и научните организации, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В частните висши училища общият прием тази година е 12 300, от които малко над 4 100 са магистър след бакалавър. След завършване на училищно образование ще бъдат 8 200. Приемът е висок, но той не е по-висок от приема на завършващите. Това е нещо, което е популярна теза и се чува често. В този прием имаме магистър след бакалавър и това винаги трябва да се има предвид“, заяви министър Вълчев. Според него не е важен единствено и само общият брой, а и структурата. „Това, което ние правим през последните години е политиката за преструктуриране“, заяви Красимир Вълчев. „За съжаление, само в няколко професионални направления успяваме да постигнем по-значително увеличение на приема на няколко приоритетни професионални направления през последните няколко години“, каза министърът. Той посочи, че това са специалностите: информатика и компютърни науки, компютърна и комуникационна техника, педагогика и ветеринарна медицина.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: План-приемът за бакалвър в държавните висши училища за учебната 2019-2020 г. е за 36 984 места, което е с 1700 бройки по-малко от миналата година

Министър Красимир Вълчев: План-приемът за бакалвър в държавните висши училища за учебната 2019-2020 г. е за 36 984 места, което е с 1700 бройки по-малко от миналата година

22 Март 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
София. План-приемът за бакалавър в държавните висши училища за учебната 2019-2020 г. е за 36 984 места, което е с 1700 бройки по-малко от миналата година. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“.Ще предложим за обществено обсъждане най-напред, а след това на Министерски съвет обобщеният план-приемът във ВУЗ-овете за 2019-2020 г., който ще бъде 54 000 бройки. За държавните висши училище ще бъде 43 276 места - „бакалавър“, „магистър“ и „доктор“. Приемът за „бакалавър“ след завършено средно образование в това число е 36 984, което е 1700 бройки по-малко в сравнение с миналата година, обясни министър Вълчев. В частните висши училища примът за студенти „бакалавър“, след завършено училищно образование е 8200. Общият прием на студенти „бакалавър“ ще бъде близо 45 200, добави той.
„Миналата година имаме 92% изпълнение на държавно финансирания прием и 50% на приема в частните училища. В частните училища ние не регулираме приема и една голяма част от възприемането, че приемът е висок идва от тази липса на регулиране. При тях имаме удвоен прием на етап заявка. При така представения план-прием тази година очакваме същите проценти на изпълнение, което означава, че приблизително между 37 000 и 37 500 ще бъдат приети след завършено училищно образование, което като дял от завършващи средно образование е 68%. Това е по-нисък процент от този, който имахме преди 4 години, но значително по-висок от този,който сме имали преди 30 години - може би 30%“, каза още министър Вълчев и коментира, че оптимумът е някъде около 55% от завършващите средно образование да постъпват във висши учебни заведения. В частните висши училища общият прием тази година е 12 300, от които малко над 4 120 са за „магистър“ и 8200 „бакалавър“. Приемът е висок, но не по-голям от боря на завършващите, което е популярна теза.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: В 16 професионални направления в различни висши училища няма да бъде утвърден приемът

Министър Красимир Вълчев: В 16 професионални направления в различни висши училища няма да бъде утвърден приемът

22 Март 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. В 16 професионални направления в различни висши училища няма да бъде утвърден приемът. Миналата година са имали прием, тази година ще бъде нулиран. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на пресконференция в Министерството на образованието и науката, свързана с въпроси за завършването на различните етапи в средното образование, както и за приема на студенти и докторанти във висшите училища и научните организации, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Част от специалностите са: Национална сигурност в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Икономика - в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Университета по хранителни технологии-Пловдив и Аграрния университет-Пловдив, Администрация и управление - в Национален военен университет „Васил Левски“-Велико Търново, Лесотехнически университет-София, Висше училище по телекомуникации и пощи, Обществени комуникации и информационни науки - в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Обществено здраве в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, заяви министърът на образованието.
По думите му нулевият прием се получава от механизма, който е заложен в Постановление № 64 на МС от 25.03.2016 г. за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и за приемане на Списък на приоритетните професионални направления и на Списък на защитените специалности (Загл. доп. – ДВ, бр. 69 от 2016 г., в сила от 1.01.2017 г.). „Те трябва да обучават под 15 бройки и това, че са професионални направления, които ние не сме определили като приоритет. Последните десетилетия в най-голяма степен не рационалното търсене на висше образование избуя в професионалните направления от социалните, стопанските, правните науки и Национална сигурност. Системата трябва да се настрои към това да работи с по-малко студенти в следващите десетилетия“, посочи Вълчев. Той подчерта, че Министерството на образованието залага на този метод от 2016 година. „Политиката, която правим съвпадна и с негативните демографски тенденции от края на миналия век, които сега навлизат в системата на висшето образование“, каза още той.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Министерството на образованието и науката ще се проведе пресконференция

В Министерството на образованието и науката ще се проведе пресконференция

22 Март 2019 | 07:21 | Агенция "Фокус"
София. В залата на 5-ия етаж в Министерството на образованието и науката от 11.00 часа ще се проведе пресконференция по актуални въпроси, свързани със завършването на различните етапи в средното образование, както и за приема на студенти и докторанти във висшите училища и научните организации. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.