НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бинали Йълдъръм: Турция и Гърция не трябва да допускат външни сили да се месят в отношенията им

Бинали Йълдъръм: Турция и Гърция не трябва да допускат външни сили да се месят в отношенията им

13 Юни 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бинали Йълдъръм, кандидат за кмет на Истанбул от управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР), заяви, че Турция и Гърция не трябва да позволяват отношенията да бъдат засягани от външни сили, защото всички проблеми може да бъдат решени двустранно, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
„Възможно е да има хора в чужбина, които да искат да ни провокират, но ние не трябва да попадаме в капана им", подчерта Йълдъръм пред частния гръцки оператор SKAI, добавяйки, че когато външни сили се месят в двустранните отношения, „всичко върви погрешно".
Запитан за напрежението в Егейско море и Източното Средиземноморие, Йълдъръм каза, че подобен климат е често срещан в период преди избори.
Йълдъръм, който бе министър-председател на Турция от 2016 г. до 2018 г., заяви, че всички спорове в Егейско море и около Кипър може да бъдат разрешени с „двустранно уважение“ и „в съответствие с международното право“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimeini: Турция е нарушила многократнo въздушното пространство на Гърция

Kathimeini: Турция е нарушила многократнo въздушното пространство на Гърция

22 Май 2019 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Осем турски военни самолети във вторник извършиха 34 нарушения на гръцкото национално въздушно пространство в североизточната, централната и югоизточната част на Егейско море, според източници на Министерството на отбраната, които съобщиха за опасно приближаване между гръцки и турски военни самолети, пише електронното издание на гръцкия вестник Кathimerini
Турските самолети - шест изтребителя F-16, които летяха в три формации и два самолета CN-235s, които летяха отделно са извършили нарушенията.
Два от турските самолети са били въоръжени, съобщиха източници, добавяйки, че всички турски самолети са били прихванати от гръцки изтребители в съответствие с международните правила.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Двойка турски F-16 са нарушили въздушното пространство на Гърция

Kathimerini: Двойка турски F-16 са нарушили въздушното пространство на Гърция

13 Май 2019 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Атина. Два изтребителя F-16 на турските ВВС са нарушили гръцкото въздушно пространство, прелитайки над островите Инусес и Хиос в източната част на Егейско море, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Машините са забелязани в 15:55 часа местно време (съвпада с българското време) на височина от 27 000 фута, според данни от Министерството на отбраната на Гърция.
Длъжностни лица заявиха, че е бил регистриран втори турски изтребител в 15:59 часа над северното крайбрежие на остров Хиос в източната част на Егейско море, отново на височина 27 000 фута.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Ново преследване между гръцки и турски изтребители в Егейско море

Kathimerini (Гърция): Ново преследване между гръцки и турски изтребители в Егейско море

18 Април 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Атина. Турски и гръцки изтребители са се гонили над източната част на егейския остров Ро в четвъртък следобед, докато хеликоптера на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Гърция генерал-лейтенант Йоргос Камбас се е опитвал да кацне, предава електронното издание на вестник Kathimerini.
Според информацията на ежедневника, турски F-16 са влезли в гръцкото въздушно пространство и са летели една миля (1,6 км) над остров Ро. Веднага след това те са прихванати от гръцки изтребители и е имало кратка гонитба.
Генерал Камбас е бил на посещение на военните сили в района.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Американският флот увеличава присъствието си в гръцки води

Kathimerini: Американският флот увеличава присъствието си в гръцки води

16 Април 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Пирея. Капитанът на американския военен кораб „Мичър“ Иън Скалиатин в понеделник посрещна малка група гръцки журналисти за обиколка на разрушителя, акостирал в Пирея, потвърждавайки засиленото американско присъствие в гръцките води през последните седмици, пише англоезичното електронно издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Нашето присъствие в Средиземноморието и сътрудничеството с гърците са от жизненоважно значение за сигурността в този изключително важен регион“, заяви Скалиатин в понеделник.
Ракетният разрушител от клас „Арли Бърк“ пристигна в Пирея на 13 април за планирано посещение на пристанище, чиято цел е да засили отношенията между САЩ и Гърция, като присъствието на кораба в Средиземно море „се разглежда като демонстрация на постоянния ангажимент на Вашингтон за колективна сигурност в региона ”, се казва в съобщение на американското командване на ВМС за Европа и Африка.
Посещението на „Мичър“ в Пирея е „поредна демонстрация на нашето виждане за Гърция като стълб на регионалната стабилност“, добави той.
„Народът на Гърция ни оказа много топъл прием“, каза Скалиатин. "Екипажът е много развълнуван да проучи историята на Атина и да научи повече за гръцката култура."
Коментирайки инициативата в понеделник, американското посолство благодари на Скалиатин чрез социалната мрежа „Туитър“.
„Много благодареним на капитана и екипажа на кораба „Мичър“ за посрещането на група от гръцки медии. Чудесно е да чуем колко е важно да работим с нашите международни партньори, за да гарантираме регионалната сигурност и свободните и открити водни пътища. – заявяват от посолството.
„Мичър“ е един от няколкото съюзнически кораби, които в момента са в Гърция, включително британски военен кораб и френската фрегата „Лангедок“, която понастоящем също е акостирала в Пирея.
В последните седмици американски кораби са акостирали и на островите Родос и Крит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ и Гърция се стремят към задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната

Kathimerini: САЩ и Гърция се стремят към задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната

15 Април 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Атина. САЩ и Гърция проучват „гъвкави“ възможности за по-нататъшно укрепване на присъствието на американски оръжейни системи в Гърция, съобщава ексклузивно електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Съгласно разпространената информация, опциите включват разполагането на повече безпилотни летателни апарати или самолети-цистерни във военната военна база в Лариса, Централна Гърция. Освен това САЩ са готови да увеличат участието си в гръцките военни учения и да разширят обхвата им.
Като се има предвид все по-тясното военно сътрудничество между двете страни, Гърция очаква все повече кораби от ВМС на САЩ в пристанищата си на Егейско море.
Укрепването на отношенията съвпада с нарастващото напрежение в отношенията между Вашингтон и Анкара. Според изданието в условията на тази ситуацията Атина „успя да спечели геополитически от очевидното изместване на баланса на силите в Източното Средиземноморие“.
Миналата седмица Вашингтон настоятелно призова Турция да се откаже от закупуването на руската система за противовъздушна отбрана С-400, докато в Конгреса на САЩ бе представен Закон за партньорство за сигурност и енергетика в Източното Средиземноморие. Целта му е дипломатическо и военно укрепване на Гърция и Кипър, уверени са в редакцията.
Засега обсъжданията между Атина и Вашингтон са фокусирани върху военната база в Лариса, където понастоящем са разположени два безпилотни летателни апарата тип MQ-9 Reaper. За договора за разполагането им в базата в Лариса, който изтича през август, се обсъждат две възможности. Първата се отнася за възможното разполагане на танкери KC-135, а втората, макар и по-малко вероятна, предполага замяната на MQ-9 Reaper с други безпилотни летателни апарати, а именно Global Hawk RQ-4.
Освен това се очаква предоставянето на военновъздушната база „Стефановикео" в Централна Гърция на разположение на американски хеликоптери да продължи и занапред, като пристанищата Александруполис или Солун ще служат като площадки за междинни кацания за полети до Източна Европа.
Въпреки че Атина приветства новата фаза, в която навлизат нейните военни връзки с Вашингтон, тя иска на всяка цена да избегне попадането в „капана“ на напрежението между Анкара и Вашингтон.
Гърция също е загрижена за начина, по който Турция реагира на нарастващото й сътрудничество със Северна Македония. Анкара вече е уведомила Атина, че счита реториката, призоваваща за възпрепятстване на турското влияние в Западните Балкани, като изключително враждебна.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: ООН представи предложения за рестартиране на преговорите за Кипър

Kathimerini: ООН представи предложения за рестартиране на преговорите за Кипър

12 Април 2019 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Никозия. Специалният представител на ООН за Кипър Джейн Хол Луте е представила нови идеи, които да помогнат за възобновяването на преговорите за разрешаване на кипърския въпрос. Това обяви министърът на външните работи на Република Кипър Никос Христодулис, съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
Съгласно думите на министъра, Джейн Хол Лут е разговаряла по телефона с всички участници в процеса и е представила нови идеи, които биха могли да помогнат за подновяване на преговорите.Запитан дали Луте е предложила четиристранна конференция, външният министър на Кипър отрече да има подобна идея.
По-рано тази седмица правителствени източници разкриха, че предложението за четиристранна конференция идва от турската страна и е предадено на страните от Луте.
Коментирайки неотдавнашния законопроект за премахване на оръжейното ембарго на САЩ за Кипър, Христодулис заяви, че тази стъпка има важно и символично значение. Кипър не планира да закупува оръжейни системи, подчерта министърът, добавяйки, че този ход от страна на Вашингтон е признание на ролята на страната в региона.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Представители на Гърция и Турция стартират консултации в Атина

Kathimerini: Представители на Гърция и Турция стартират консултации в Атина

12 Април 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Атина. Делегации на Министерствата на външните работи на Гърция и Турция ще се срещнат в Атина за политически консултации като част от усилията, предприети от двете съседни страни за деескалация на напрежението в Егейско море и насърчаване на двустранните отношения, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Двете делегации, водени от генералния секретар на гръцкото външно министерство Димитрис Параскевопулос и заместник-министърът на външните работи на Турция Седат Онaл, ще подновят дискусиите, прекъснати преди близо 18 месеца.
Освен ситуацията в Егейско море, дневният ред ще включва също разговори по кипърския въпрос, както и актуални регионални и международни въпроси. Разговорите обаче не предвиждат обсъждане на мерки изграждане на доверие, тъй като това е в компетенцията на военните власти в двете страни, пояснява изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евангелос Апостолакис: Американският законопроект за стратегията за Източното Средиземноморие е стъпка в правилната посока

Евангелос Апостолакис: Американският законопроект за стратегията за Източното Средиземноморие е стъпка в правилната посока

10 Април 2019 | 23:05 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис приветства представянето в Сената на САЩ на законодателство за преструктуриране на стратегията на страната за Източното Средиземноморие, описвайки го като „стъпка в правилната посока", съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Законът за партньорство за сигурност и енергетика в Източното Средиземноморие от 2019 г., представен от сенаторите Боб Менендес и Марко Рубио, ще позволи на САЩ изцяло да подкрепят тристранното сътрудничество на Израел, Гърция и Кипър чрез инициативи в областта на енергетиката и отбраната - включително чрез премахване на оръжейното ембарго на Кипър.
„Това е стъпка в правилната посока. Мисля, че тя подчертава ролята на Гърция като много сериозен играч в региона на Източното Средиземноморие“, подчерта Апостолакис пред журналисти по време на презентация за военно изложение за отбрана, което ще се проведе в Атина през 2020 година.
„Мисля, че това е първият път, в който Сенатът на САЩ показва такъв интерес дори по отношение на нарушенията на въздушното пространство, които се извършват в цялото Егейско море и Кипър от страна на Турция", допълни гръцкият министър на отбраната, отбелязвайки, че това е резултат от стратегическия диалог, който южната ни съседка води със САЩ.
Апостолакис заяви, че проектозаконът показва, че усилията на Гърция за поддържане на мира и сигурността в по-широкия регион са марката на страната като надежден играч в отбраната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Cyprus Mail: Американски законопроект предлага вдигане на оръжейното ембарго за Кипър

Cyprus Mail: Американски законопроект предлага вдигане на оръжейното ембарго за Кипър

10 Април 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Двупартийният законопроект, който цели да премахне оръжейното ембарго върху Кипър, който е в сила от 1987 г., беше представен от сенатора на демократите Боб Менендес от Ню Джърси, член на комисията по външни отношения на Сената и сенатор Марко Рубио от Флорида, пише кипърското англоезично издание Cyprus Mail.
В съобщение двамата сенатори казват, че „Законът за партньорство за сигурност и енергийно партньорство от Източното Средиземноморие от 2019 г.“ ще „премахне забраната за продажбата на оръжие на Република Кипър, разрешава създаването на енергиен център на Съединените щати и Източното Средиземноморие за улесняване на енергийното сътрудничество между САЩ, Израел, Гърция и Кипър.
Той също така ще разреши три милиона долара в помощ на Гърция за чуждестранно военно финансиране , два милиона долара помощ за международно военно образование и обучение за Гърция и още толкова за Кипър.
Законопроектът също така се стреми да възпрепятства прехвърлянето на самолети F-35 в Турция, докато Турция продължава с плановете си за закупуване на системата за противовъздушна отбрана С-400 от Руската федерация - покупка, която може да бъде санкционирана съгласно американското законодателство.
„Законът за партньорство за сигурност и енергийно партньорство от Източното Средиземноморие от 2019 г. ще позволи на САЩ изцяло да подкрепят тристранното партньорство на Израел, Гърция и Кипър чрез инициативи за сътрудничество в областта на енергетиката и отбраната - включително чрез премахване на ембаргото върху трансфера на оръжие към Република Кипър“ в прессъобщението.
Законопроектът отбелязва, че директната продажба или прехвърлянето на оръжие от САЩ към Република Кипър ще подобри интересите на Вашингтон в областта на сигурността в Европа, като помогне за намаляване на зависимостта на правителството на Кипър от други страни, свързани с отбраната, включително страни, които представляват предизвикателства пред интересите на Съединените щати по света. "
В същото време в интерес на САЩ беше да продължат да подкрепят усилията на ООН за постигане на цялостно решение на разделението на Кипър; и Република Кипър да се присъедини към програмата на НАТО за партньорство за мир.
Той също така предвижда, че „не по-късно от 90 дни след датата на влизане в сила на този закон, държавният секретар трябва да представи на съответните комисии на Конгреса доклад за вредното влияние на Руската федерация в Кипър, Гърция и Израел от 1 януари 2017 г.
Освен това той постановява, че не по-късно от 90 дни след датата на влизане в сила на закона държавният секретар, след консултации с министъра на отбраната и министъра на енергетиката, представя на съответните комисии на Конгреса доклад, в който се посочват инциденти, при които са нарушени изключителната икономическа зона на Кипър или суверенната територия на Гърция в Егейско море.
Законопроектът предвижда, че „нито един самолет на F-35, закупен от Турция, не може да бъде изнасян, реекспортиран или прехвърлен на правителството на Турция“.
„Ограниченията остават в сила, докато„ правителството на Турция официално не се откаже и отхвърли закупуването на противовъздушна система С – 400 или друга подобна система от Руската федерация; и на територията на Турция не се намират никакви елементи от системата С – 400 или подобна система “, се казва в него.ю

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Американски сенатори предлагат промени в стратегията на САЩ за Източното Средиземноморие

Kathimerini: Американски сенатори предлагат промени в стратегията на САЩ за Източното Средиземноморие

10 Април 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенаторите Боб Менендес, член на Комисията по външни отношения на Сената и Марко Рубио обявиха въвеждането на двупартийно законодателство, което да промени стратегията на САЩ в Източното Средиземноморие. Законът за партньорство за сигурност и енергийно партньорство от Източното Средиземноморие от 2019 г. ще позволи на САЩ изцяло да подкрепят тристранното партньорство на Израел, Гърция и Кипър чрез инициативи за сътрудничество в областта на енергетиката и отбраната - включително чрез премахване на ембаргото върху трансфера на оръжие към Република Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Законодателството също така се стреми да актуализира стратегията на САЩ като признание за последващи промени в Източното Средиземноморие, включително неотдавнашното откриване на големи находища на природен газ и влошаването на отношенията на Турция със САЩ.
„Съединените щати имат значителни интереси за националната сигурност в Източното Средиземноморие, подкрепени от силни и разширяващи се отношения с Гърция, Израел и Кипър. Сътрудничеството в областта на енергийната сигурност между тези страни през последните години проправи пътя за сътрудничество за по-широка регионална сигурност, икономическа и енергийна програма “, каза сенатор Менендес. „Настъпи моментът САЩ да задълбочат това сътрудничество и да надграждат конструктивния напредък, постигнат от нашите съюзници, за да гарантираме сигурно Източно Средиземноморие. Това законодателство се стреми да укрепи нашите приятелски връзки чрез съвместни усилия за насърчаване на мира, просперитета и сигурността на нашите народи. "
„Това двупартийно законодателство ще продължи да укрепва взаимното ни сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността с нашите съюзници в региона на Източното Средиземноморие“, каза Рубио. "С вдигането на ембаргото за въоръжение на САЩ за Кипър и разширяване на необходимата чуждестранна военна помощ за Гърция, това законодателство дава всеобхватен подход към стабилността на ключовите регионални партньори."
Законът за партньорство за сигурност и енергийно партньорство от Източното Средиземно море от 2019 г цели:

- премахване на забраната за продажба на оръжие на Република Кипър;

- да се разреши създаването на енергиен център на Съединените щати и Източното Средиземноморие за улесняване на енергийното сътрудничество между САЩ, Израел, Гърция и Кипър;

- разрешаване на помощ в размер на два милиона долара за чуждестранно военно финансиране за Гърция;

- разрешаване на помощ в размер на два милиона щатски долара за международното военно образование и обучение (IMET) за Гърция и също толкова за Кипър.

- да затрудни прехвърлянето на самолети F-35 в Турция, докато Турция продължава с плановете си за закупуване на системата за противовъздушна отбрана С-400 от Руската федерация - покупка, която може да бъде санкционирана съгласно американското законодателство.

- да изиска от администрацията да представи на Конгреса стратегия за засилено сътрудничество в областта на сигурността и енергетиката със страните от Източното Средиземноморие, както и доклади за вредните дейности на Русия и други страни в региона.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турски изтребители отново нарушиха въздушното пространство на Гърция

Kathimerini: Турски изтребители отново нарушиха въздушното пространство на Гърция

2 Април 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Двойка изтребители F-16s на турските ВВС нарушиха въздушното пространство на Гърция, като преминаха над остров Инусес в източната част на Егейско море, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Инцидентът се е случил в 12:37 часа местно време (съвпада с българското време), когато двете машини да прелетели на височина 27 хил. фута. Няколко минути по-късно изтребителите отново са преминали над Инусес.
Турските самолети са прихванати и изгонени от гръцките пилоти, в съответствие с международните правила, подчертава изданието.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Anadolu Agency:  Нужни са нови идеи, за да се разрeши кипърския въпрос

Anadolu Agency: Нужни са нови идеи, за да се разрeши кипърския въпрос

30 Март 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Следващата седмица в турската част на Кипър ще се проведе конференция, на която ще се потърсят нови пътища за разрешаване на дългогодишния проблем с разделения остров, предава турската Anadolu Agency.
Намирането на решение може да се окаже невъзможно, след като на два пъти – в 2004 и 2017-та, се провалиха опитите да се преговаря под егидата на ООН. Освен това гръцката кипърска администрация гледа на турската страна като на малцинство.
Островът не може вече поне 55 години да намери трайно разрешаване на въпроса с разделението. Старата конституция на държавата, която даваше равин права и еднакъв статут на турските и гръцки кипърски граждани, беше отменена от гърците в 1963 година, точно тир години след създаването на Република Кипър. В 2002 година Кипър почти беше разрешил проблема си – тогавашният генерален секретар на ООН, Кофи Анан, предложи идеи на двете спорещи страни. Гърците отначало приеха плана на Анан за реунификация с кипърските турски общности, но малко преди референдума, те организираха кампания срещу него.
През 2004 година с референдум планът на Анан беше приет от близо 65 на сто от населението на Турската република в Северен Кипър, но 76 на сто от кипърските гласоподаватели го отхвърлиха.
В 2017 г. в Кранц-Монтана, Швейцария, се проведе среща под ръководство на Турция, Гърция и Великобритания. Гърците обаче отново проявиха нетолерантност към въпроса за равните права на двете общности и така провалиха самия преговорен процес.

Международна конференция за Кипър

Следващата седмица от 1 до 3 април в Източно-средиземноморския университет на Лефкоза, столицата на турски Кипър, ще се проведе конференция, на която ще се обсъждат алтернативни модели за разрешаване на Кипърския въпрос. Заявили са участие повече от 50 учени и експерти- практици от целия свят да обсъждат различни аспекти на проблема. Сред тях е например и въпросът как откриването на нефтените залежи в източната част на Средиземно море може да засегне темата. Един от нейните основни аспекти за дискусии ще е моделът „един остров, две държави“, конфедерация или две държави. Докладите ще бъдат издадени в сборник от издателството на медийната група „Шпрингер“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Турският министър на отбраната призова Гърция да се въздържа от провокации в Егейско море

„Макфакс“ (Македония): Турският министър на отбраната призова Гърция да се въздържа от провокации в Егейско море

29 Март 2019 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар призова Гърция да се въздържа от провокативни действия в Егейско море, като добави, че Анкара ще отговори на всички предизвикателства срещу суверенните й права, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като се позовава на гръцки медии.
В обръщение към група турски ветерани в Истанбул Акар заяви, че очаква всички страни да се въздържат от провокации и че всеки трябва да има предвид, че Турция ще отговори на всяко действие, насочено срещу нея.
„Няма да правим никакви отстъпки", увери турският военен министър.
Акар предупреди, че Анкара няма да се откаже от правата си в Егейско море. Отбелязвайки, че Турция е ангажирана с принципа на добросъседските отношения и разрешаването на проблеми в рамките на международното право, Акар отбеляза, че Анкара няма да жертва нито едно от правата си на – съгласно думите му – „нашата свята нация“.
По-рано тази седмица гръцкият министър на отбраната Евангелос Апостолакис отново подчерта растящата загриженост на Атина от поведението на Турция.
„Дългогодишният проблем е Турция, която има свой собствен план, действа по свой начин и не си сътрудничи добре със съседите си или със своите исторически съюзници", заяви Апостолакис. Коментирайки новата ескалация на напрежението между Атина и Анкара, той заяви, че Гърция има проблеми с Турция ежедневно.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Съюзът между Кипър, Гърция и Израел обслужва американските интереси

Kathimerini: Съюзът между Кипър, Гърция и Израел обслужва американските интереси

28 Март 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Отдавна Средиземно море е известно като Средно море, защото от векове е осигурявало основните начини за комуникация между империите и цивилизациите. Днешното Средиземно море възстановява голяма част от това историческо наследство, пише гръцкият Kathimerini.
Неограниченият потенциал на региона беше изцяло показан по време на шестата тристранна среща на върха между Кипър, Гърция и Израел, която се състоя в Ерусалим миналата седмица. Срещата беше особено забележителна, защото Съединените щати, представлявани от държавния секретар Помпео, също участваха за първи път.
Турция - някога пример за стабилност и източник на голям оптимизъм за мнозина на Запад - става все по-авторитарна и ненадеждна. Управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган превърна външната политика на „нулеви проблеми със съседите“ в такава, в която Анкара има нулеви съседи, с които няма проблеми.
Две взаимосвързани кризи, една икономическа и другата, свързана с миграцията, разтърсиха Европейския съюз, започвайки с неговите държави-членки по Средиземноморието.
Изправени пред безпрецедентен брой външнополитически горещи точки, САЩ рискуват да бъдат прекалено слаби, за да отговорят адекватно на предизвикателствата в региона и да защитават американските интереси. Именно тук влизат Израел, Гърция и Кипър.
Първо, има ценностна привързаност - в американските национални интереси е да се подкрепят общества с еднакво мислене. Твърде дълго Вашингтон трябваше да се обърне към държави с съмнителни демократични пълномощия като свои партньори в региона. Този тристранен съюз от солидни западни демокрации разрушава шаблона.
Второ, Кипър, Гърция и Израел предоставят важни предимства за западните интереси в сигурността. Всяка държава вече сама е допринесла съществено и приемайки растящото си сътрудничество и координация в областта на борбата с тероризма, борбата с разпространението, търсенето и спасяването и морската сигурност на следващо ниво, Източното Средиземноморие и Югоизточна Европа ще станат по-безопасни.
И накрая, има неотдавнашни големи открития на природен газ и амбициозни планове за нови подводни тръбопроводи. Американските компании - Noble и ExxonMobil - вече са най-значимите играчи в изключителните икономически зони на Израел и Кипър. Само преди три седмици ExxonMobil обяви третото най-голямо находище на газ в света през последните две години край бреговете на Кипър.
В краткосрочен план, тези находки на природен газ ще помогнат на страните от Източното Средиземноморие да преминат от суров петрол като източник на производство на електроенергия и биха могли да предоставят икономически стимули за страни като Кипър, Египет, Гърция и Йордания, които излизат от икономическа криза или във всеки случай, силно се нуждаят от стимулиране. Освен това те осигуряват алтернатива на рисковата зависимост от руския газ, не само за страните от Източното Средиземноморие, но и за Балканите и Италия.
В дългосрочен план дипломацията в областта на енергетиката има потенциала да трансформира Източното Средиземноморие от просто географско предназначение до жизненоважен политически и икономически субект. Отдавна твърдим, че природният газ от Източното Средиземноморие може да бъде „стоманата и въглищата на 21-ви век“, припомняйки основата на днешния Европейски съюз.
Точно както взаимозависимостта на въглищата и стоманата спомогна за прекратяване на векове на конфликт в Западна Европа, енергията и електричеството могат да започнат да отдалечават Източното Средиземноморие от ерата на войни, тероризъм и несигурност.
САЩ се нуждаят от надеждни съюзници и за пръв път в историята на региона могат да гледат предимно на онези, които споделят интересите и ценностите. Гърция, Кипър и Израел са силни партньори, които могат да спрат вледните влияния в този регион и в по-широкия Близък изток.
Вашингтон трябва да задълбочи американското участие в тези тристранни срещи на високо равнище. И администрацията, и Конгресът, които вече имат гръцко-израелски алианс, трябва да проучат превръщането на тристранното сътрудничество в четиристранно партньорство.
По-стабилно, енергонезависимо и интегрирано Източно Средиземноморие ще промени играта в тази жизненоважна част на света и може да послужи като модел за бъдещо трансгранично развитие.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Сенатът на САЩ изтъкна геостратегическото значение на Гърция

Kathimerini: Сенатът на САЩ изтъкна геостратегическото значение на Гърция

22 Март 2019 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Със специална резолюция по повод 198-та годишнина от гръцката независимост американският Сенат обръща внимание на геостратегическото значение на Гърция и отбелязва задълбочаващите се двустранни отношения, пише на електронната си страница гръцкият вестник Kаthimerini.
Документът, подписан от 27 американски сенатори, набляга на факта, че винаги в хода на времето Гърция е била посветена на ценностите на демокрацията и свободата.
Поставяйки ударение върху стабилния съюз между Гърция и САЩ, в резолюцията се изтъква значението на неотдавнашната визита на гръцкия външен министър Георгиос Катругалос във Вашингтон, домакин на първия Стратегически диалог между двете страни. Според американските сенатори, този диалог изтъква ролята, която Гърция има за САЩ като стълб на стабилността в Източното Средиземноморие и като важен съюзник в НАТО.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на САЩ в Атина Джефри Пайт: Гърция е ключова за европейските енергийни маршрути

Посланикът на САЩ в Атина Джефри Пайт: Гърция е ключова за европейските енергийни маршрути

22 Март 2019 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция е в центъра на регионалните усилия за осигуряване на алтернативни енергийни маршрути за доставка на природен газ до Европа, според американския посланик в Атина Джефри Пайт, отбелязва електронното издание на водещия ежедневник в южната ни съседка Kathimerini.
В писмено послание до Първата международна конференция REH 2019 - Кипър-Гърция-Израел: Изследване и експлоатация на въглеводороди , която бе открита в северния гръцки град Кожани, Пайт подчерта, че развитието на залежите в Източното Средиземноморие сближава Гърция, Кипър, САЩ и Израел.
САЩ, съгласно думите му, са окуражени, че американските компании увеличават участието си в стремежите на региона за проучване за природен газ. Това, добави той, се потвърждава от неотдавнашното откриване на залежи от ExxonMobil в Блока 10 на Изключителната икономическа зона на Кипър и от сътрудничеството му с Total и Hellenic Petroleum за проучване за природен газ край западния бряг на Крит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Заплахите на Турция и силата на Гърция

Kathimerini: Заплахите на Турция и силата на Гърция

22 Март 2019 | 04:08 | Агенция "Фокус"
Атина. Въпреки постоянните усилия на Гърция за ограничаване на напрежението с Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие, като се избягват най-крайните реакции и изявления, климатът остава непоносим, пише в. Kathimerini.
Предстоящите местни избори в Турция отчасти обясняват прекомерната реторика на Реджеп Тайип Ердоган, но турският президент, който е известен с буйството си, не е сам в това. Други политици - от лидера на правителствения националистически коалиционен партньор, Девлет Бахчели и хардлайнера Мерал Акшенер до лидера на кемалистката опозиция, Кемал Кълъчдароглу - също правят всякакъв вид заплахи, някои, от които граничат с абсурдността.
Гръцко-турското уравнение не е толкова лесно, колкото някои от другата страна на Егейско море го представят. Гърция е сила, с която трябва да се съобразяват. Тя никога не е била описвана от експертите като безсилна или незначителна по отношение на военната мощ, и със сигурност не е „муха“, както заяви един турски официален представител преди няколко месеца.
Като държава-членка на НАТО - вторият най-голям разточител в отбраната след САЩ по отношение на БВП - в нестабилен регион, в който се намират множество бази, свои и други, и със значителен флот и военновъздушни сили, Гърция има отбранителни способности това не трябва да се омаловажава.
Тясната й връзка със Съединените щати, която наскоро разви по-стратегическо измерение, е друг важен параметър в усилията на страната да укрепи своите отбранителни способности.
Освен това тя непрекъснато изгражда и развива тристранни стратегически сътрудничества с Израел и Египет, които никой не може да пренебрегне, особено ако те са в един и същ географски район.
Срещата на върха между Гърция-Кипър-Израел, на която присъства американския държавен секретар, изпрати няколко символични и съществени послания до различни страни.
Това, което ни споменава по-горе, е, че Турция трябва да плати висока цена в икономическо и политическо отношение, както и в стратегически план, по отношение на всички неуместни действия.
Подготовката на всякакви избори винаги е период, който се поддава на хипербола в името на спечелването на обществена полза, но когато се стигне до атаки, Турция няма какво да спечели от този националистически популизъм.
Същото, разбира се, важи и за Гърция, където обстоятелствата понякога дават глас на политиците, които са опасно незрели. За щастие те са малко.
Във всеки случай, усилията на гръцката страна за климат на мирно съвместно съществуване, което е постоянен политически избор, който пресича партийните линии, не бива да се бърка със слабостта и със сигурност не трябва да бъде отхвърлена от Турция с арогантност и агресия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Майк Помпео приветства „продуктивната“ тристранна среща на върха на Гърция, Израел и Кипър

Kathimerini: Майк Помпео приветства „продуктивната“ тристранна среща на върха на Гърция, Израел и Кипър

21 Март 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Държавният секретар на САЩ приветства в „Туитър“ в четвъртък „продуктивната среща“ с лидерите на Гърция, Кипър и Израел в Ерусалим, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Имах продуктивна среща с лидерите на Израел, Гърция и Кипър по ключови въпроси в Източното Средиземноморие“, написа държавният секретар.
„САЩ подкрепят силно нашите демократични съюзници и техните усилия да разширят сътрудничеството и да инвестират в бъдещето на техните енергийни пазари“, добави Помпео.
В изявление в сряда Алексис Ципрас, Никос Анастасиадис, Бенямин Нетаняху и Помпео потвърдиха ангажимента си за сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността и обещаха да „защитят от външните злокачествени влияния“ Източното Средиземноморие и Близкия изток.
В изявлението се казва още, че Помпео е подчертал подкрепата на САЩ за тристранния механизъм, създаден от Гърция, Израел и Кипър.
„Те приветстваха последните открития на природен газ в Източното Средиземноморие и потенциала им да допринесат за енергийната сигурност и диверсификацията“, се казва в съобщението.
„Нашата основна идея е много важна - да се създаде сигурна мрежа за прехвърляне на енергийни ресурси от региона на Източното Средиземноморие, от Израел, Кипър и Гърция, към Европа“, каза Ципрас накратко в началото на срещата на върха, визирайки изграждането на тръбопровода EastMed за пренос на газ от Израел и Кипър в Гърция и Италия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Лидерите на Гърция, Кипър и Израел се споразумяха да се защитават от „зловредните влияния“ в региона

Kathimerini (Гърция): Лидерите на Гърция, Кипър и Израел се споразумяха да се защитават от „зловредните влияния“ в региона

21 Март 2019 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. В съвместно изявление в сряда в Ерусалим лидерите на Гърция, Израел и Кипър и държавният секретар на САЩ Майк Помпео се споразумяха да продължат взаимодействието между четирите страни и да засилят сътрудничеството в областта на енергетиката и сигурността в Източното Средиземноморие, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В своето изявление Алексис Ципрас, Бенямин Нетаняху, Никос Анастасиадис и Помпео потвърдиха ангажимента си за сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността и обещаха да „защитят от външни зловредни влияния“ Източното Средиземноморие и по-широкия Близък изток.
Както се казва в документа, държавният секретар на САЩ е подчертал подкрепата на Вашингтон за тристранния механизъм, създаден от Гърция, Израел и Кипър.
„Те приветстваха последните открития на природен газ в Източното Средиземноморие и потенциала им да допринесат за енергийната сигурност и диверсификацията“, се казва в изявлението.
„Нашата основна идея е много важна – да се създаде безопасна мрежа за прехвърляне на енергийни ресурси от региона на Източното Средиземноморие, от Израел, Кипър и Гърция, до Европа“, заяви Ципрас накратко в началото на срещата на върха, визирайки планираното изграждане на Източносредиземноморския тръбопровод (EastMed Pipeline), по който трябва да тече газ от Израел и Кипър към Гърция и нататък към Италия.
Ципрас заяви, че неговото изграждане ще засили диалога за сигурността в един нестабилен регион и ще укрепи икономиките на трите страни.
През декември миналата година на петата тристранна среща на върха в Беершева в Израел беше сключено споразумение между трите страни за газопровода.
Както отбелязва вестникът, не се очаква никакво развитие по тръбопровода преди европейските избори през май, тъй като за това се изисква подписът на Рим, а Италия ще се заеме с въпроса чак след европейския вот.
Гръцкият премиер подчерта още, че през последните години и трите страни са се засилили.
„Нашето тристранно сътрудничество стана стратегическо, особено в сферата на енергетиката и сигурността“, заяви той и повтори думите на Нетаняху и Анастиадис, че присъствието на Помпео подчертава подкрепата на САЩ за сътрудничеството , тъй като „укрепва усилията и диалога по въпросите на енергетиката, сигурността и икономиката, както и предстоящите предизвикателства“.
Нетаняху, който описа тристранното сътрудничество като „едно от най-добрите регионални партньорства в световен мащаб“, каза, че участието на Помпео е дало на срещата на върха добавена стойност, докато Анастасиадис каза в „Туитър“, че Гърция, Кипър и Израел са надеждни американски партньори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA: Гръцкият премиер e в Ерусалим за тристранна среща на върха за Източното Средиземноморие

ANA-MPA: Гръцкият премиер e в Ерусалим за тристранна среща на върха за Източното Средиземноморие

20 Март 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас ще вземе участие в тристранна среща на върха в Йерусалим, на която присъстват и лидерите на Кипър и Израел – Никос Анастасиадес и Бенямим Нетаняху, както и държавният секретар на САЩ Майк Помпео, предава държавната агенция ANA-MPA .
Алексис Ципрас, Никос Анастасиадис, Бенджамин Нетаняху и Майк Помпео ще обсъдят развитието в Източното Средиземноморие, както и сътрудничеството в областта на енергетиката, сигурността и отбраната, икономиката и миграцията.
Според правителствени източници, Ципрас ще подчертае, че безопасното прехвърляне на енергийни ресурси към Европейския съюз е един от основните стълбове на гръцката външна политика. Очаква се подписването на Междуправителственото споразумение за насърчаване на газопровода EastMed през следващите дни.
Според същите източници срещата подчертава подкрепата на Вашингтон за тристранното сътрудничество между Гърция, Кипър и Израел, като в същото време подчертава засилената роля на трите страни в развитието на сигурността и енергетиката в Източното Средиземноморие.
„Специално внимание ще бъде отделено на преговорите за енергийно сътрудничество при големи промени в енергийната карта на региона, в която нашата страна играе важна роля, както многократно е подчертавала Атина“, подчертава агенцията.
Перспективата за ангажиране на САЩ с тристранната схема бе обсъдена по време на американско-гръцкия стратегически диалог във Вашингтон през декември.
Гръцкият премиер ще бъде придружен от външния министър Йоргос Катругалос и министъра на околната среда и енергетиката Йоргос Статакис.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Израелският посланик в Кипър заяви, че „участието на САЩ с тристранната среща в Ерусалим е силен знак за подкрепа“

Kathimerini: Израелският посланик в Кипър заяви, че „участието на САЩ с тристранната среща в Ерусалим е силен знак за подкрепа“

20 Март 2019 | 05:40 | Агенция "Фокус"
Никозия. Участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в шестата тристранна среща на върха между Кипър и Гърция и Израел в Ерусалим заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху, гръцкия премиер Алексис Ципрас и президента на Кипър Никос Анастасиадис “е силен знак за подкрепа за тристранната рамка и засиленото сътрудничество между нашите страни ”, каза посланикът на Израел в Кипър Сами Ревел, цитиран от кипърската редакция на гръцкия вестник Kathimerini.
В интервю за Кипърската информационна агенция CNA преди срещата на върха, посланикът също така заяви, че отношенията между Израел и Кипър и тристранното сътрудничество с Гърция "надхвърлят конкретните позиции на политическите партии", добавяйки, че неговата страна очаква "допълнително институционализиране на това сътрудничество. "
Ревел повтори подкрепата на страната си за суверенните права на Никозия в изключителната икономическа зона (ИИЗ), когато беше попитан за заявеното намерение на Анкара да започне сондажи в Източното Средиземноморие.
Очаква се енергийната сигурност и развитието на регионите да бъдат включени в дневния ред на тристранната среща на високо равнище, която се провежда в сряда.
"Израел напълно подкрепя бъдещото укрепване на тристранната рамка", заяви посланикът на Израел, като добави, че ясна цел е по-нататъшно засилване на съвместните действия на министерствата, организациите, изследователските институции и частния сектор.
Той посочи последната тристранна среща на върха, която се проведе в израелския град Беер Шева през декември 2018 г., като заяви, че тя предоставя „отлични примери“, като например практическо обучение за предприемачи и стартиращи фирми, много успешен бизнес форум, сътрудничество в областта на кибернетичната сигурност.
„Очакваме с нетърпение по-нататъшното институционализиране на това сътрудничество“, каза Ревел, когато го попитаха за постоянен секретариат, който се очаква да бъде открит в Никозия по-късно тази година, за да координира тристранното сътрудничество.
Във връзка с предстоящите избори в Израел, посланикът също беше попитан дали вижда бъдещи промени в политиката на страната му, в сравнение с тристранната схема или по-скоро очаква приемственост.
"Отношенията между Израел и Кипър, както и тристранното сътрудничество с Гърция надхвърлят конкретните позиции на политическите партии", каза той.
"Нашите връзки се основават на дълбоко приятелство и взаимно уважение, на общи ценности и обща визия за бъдещето", каза той, говорейки за "бъдеще на стабилност, сигурност и просперитет".
Той добави, че „заедно с други подобни страни, трябва да се изправим пред значителни предизвикателства, по-специално нарастващите заплахи от тероризъм и екстремизъм“ и отбеляза, че общите усилия са жизненоважни за отговор на бъдещите нужди. "Като близки съседи ще продължим да укрепваме партньорството си," каза той.
На тристранната среща на високо равнище в Беер Шева трите страни постигнаха споразумение по текста на Междуправителственото споразумение, което ще улесни популяризирането и изпълнението на проекта за тръбопровода ИстМед.
Запитан за бъдещето на проекта, посланикът каза, че „ИстМед представлява важна визия и стратегически вариант“ и може да допринесе за енергийната сигурност и диверсификацията на доставките за Европа. Той подчерта също, че посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман присъства на срещата на върха, изразявайки подкрепата на САЩ за проекта.
"Ние продължаваме да изследваме и други големи енергийни проекти", каза израелският посланик, като отбеляза, че много важна област на сътрудничество е развитието на възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност. Това може да спести значителни разходи и да намали емисиите с цел опазване на околната среда, добави той.
Запитана за посланието на Израел към Анкара относно дейностите в ИИЗ на Кипър, Ревел заяви, че на предишни срещи на върха и трите страни се противопоставиха на всяко действие в Източното Средиземноморие и Егейско море, което може да предизвика загриженост за стабилността, да наруши международното право или да противоречи на добросъседските отношения.
"Както заявихме в миналото, Израел ясно зачита правата на Република Кипър при упражняване на суверенните си права в изключителната си икономическа зона", каза той, напомняйки споразумението за разграничаване на ИИЗ, което Израел и Кипър достигнаха през 2010 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Гърция, Израел и Кипър формират военен съюз и потвърждават намерението си да построят газопровода ИстМед в присъствието на Майк Помпео

Kathimerini (Гърция): Гърция, Израел и Кипър формират военен съюз и потвърждават намерението си да построят газопровода ИстМед в присъствието на Майк Помпео

18 Март 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Тристранна среща на върха, между лидерите на Гърция, Израел и Кипър, която ще се състои в Ерусалим в сряда с участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, трябва да подчертае намерението за построяване на Източносредиземноморския тръбопровод (EastMed Pipeline), по който да тече газ от региона към Европа, както и да изпрати ясно предупреждение към Турция, която е обвинявана, че предприема агресивни действия в Източното Средиземноморие, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Очаква се на срещата премиерите на Израел и Гърция Бенямин Нетаняху и Алексис Ципрас и президентът на Кипър Никос Анастасиадис, с подкрепата на Помпео, да направят кратко изявление за намерението си да формират военен съюз в региона под егидата на Вашингтон.
Изданието посочва, че САЩ са заинтересовани най-вече от перспективите в енергийния сектор и сферата на сигурността, а също така от възможно развиване на сътрудничеството за разработване на нови технологии.
Присъствието на Помпео в Йерусалим също се възприема като израз на подкрепа за Нетаняху, който е изправен пред няколко дела по обвинение за корупция преди парламентарните избори в Израел, насрочени за 9 април.
Първоначалният план бе да се подпише сделка за строителството на тръбопровода ИстМед още на срещата на върха, но тези планове бяха осуетени заради политически усложнения в Италия, до където трябва да стигне газопровода. Една от партиите в управляващата коалиция, „Движението 5 звезди“, възразява срещу планираното строителство в Пулия, в южната част на страната.
При всички случаи, коментира „Катимерини“, изразените намерения да се продължи с газопровода и да се задълбочи сътрудничеството в сигурността между тези страни в региона дразнят Турция, която има свои собствени намерения за енергийните ресурси в района.
В очевиден отговор на срещата на върха, Анкара е обявила военноморски маневри край Кипър в същия ден.
Турция съобщи, че ученията ще се проведат на 20, 22, 25, 27 и 29 март и резервира голям район на юг от Кипър, включително Блокове 1,7 и 8 от изключителната икономическа зона на острова, където е активен турския сондажен кораб Барбарос.
Кипър, който се оплака в Обединените нации от действията на Турция в региона е силно загрижена от обявените планове на Анкара да проучва за нефт и газ край острова.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Срещата за Източносредиземноморския газопровод изпраща строго послание

Kathimerini: Срещата за Източносредиземноморския газопровод изпраща строго послание

18 Март 2019 | 06:43 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Очаква се тристранната среща на върха между лидерите на Гърция, Израел и Кипър, която ще се състои в сряда в Ерусалим с участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, да подчертае намерението да се изгради Източносредиземноморския газопровод за доставка на природен газ от Източното Средиземноморие до Европа, като същевременно изпраща строго послание към Турция за агресивната й дейност в региона, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Ключовият интерес на Вашингтон към тристранната среща на върха е перспективата, която тя отваря за по-голяма сигурност в региона и в енергийния сектор, последвана от евентуално сътрудничество в развитието на нови технологии.
Присъствието на Помпео в Ерусалим също се възприема като израз на подкрепа за Нетаняху, който е изправен пред обвинения за корупция преди парламентарни избори, насрочени за 9 април.
Първоначалният план бе да се подпише сделката за Източносредиземноморския газопровод на срещата на върха, но това бе отложено на фона на политически катаклизми в Италия. Младши партньор в италианската коалиция възразява срещу планираното строителство в Пулия.
Във всеки случай, силното изявление за намерението да се продължи с тръбопровода, както и с по-тесен съюз за сигурност в региона, разтърси Турция, която има свои собствени гледни точки за енергийните ресурси в района.
В очевиден отговор на срещата на върха, Турция планира да извърши военноморска операция в Кипър в същия ден.
Анкара заяви, че учението ще се проведе на 20, 22, 25, 27 и 29 март и е запазила широк район на юг от Кипър, включително части от блокове 1, 7 и 8 на изключителната икономическа зона на острова, където действа изследователския кораб "Барбарос".
Кипър, който се оплака на Организацията на обединените нации по отношение на дейностите на Турция в района, остава загрижен за заявения от Анкара план за пробиване на газ от острова.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Помпео ще участва в тристранната среща между Гърция, Кипър, Израел

АНА-МПА: Помпео ще участва в тристранната среща между Гърция, Кипър, Израел

16 Март 2019 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ потвърди, че Майк Помпео ще участва в предстоящата тристранна среща на израелски, гръцки и кипърски държавни и правителствени ръководители, която ще се проведе в Йерусалим на 20 март. Помпео ще бъде в Йерусалим по време на втория етап от обиколка, която ще направи и в Бейрут и Кувейт, съобщава гръцката агенция „АНА-МПА“.
В съобщение на държавния департамент се казва, че по време на тристранната среща на върха Помпео ще обсъди „разискването на ключови въпроси за енергетиката и сигурността, пред които е изправен източно-средиземноморският регион“.
Що се отнася до по-широкия спектър от въпроси по време на посещението на Помпео в Израел, Държавният департамент съобщи:
„В Йерусалим секретарят ще се срещне с израелски официални лица, за да се ангажира с критичните регионални въпроси, включително противопоставяне на зловещото влияние на иранския режим и потвърждаване на непоколебимия ангажимент на САЩ за сигурността на Израел. Секретарят също така ще обсъди ангажимента на администрацията за наблюдение и борба с антисемитизма“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ердоган разпалва напрежението в Егейско море

Kathimerini: Ердоган разпалва напрежението в Егейско море

16 Март 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Коментари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че страната му ще реагира всеки път, когато гръцки изтребители летят над Егейско море са описани от гръцкото външно министерство като „напълно неприемливи" и част от умишлено усилие на Анкара да поддържа напрежение, съобщава в. Kathimerini.
На фона на почти всекидневни нарушения на гръцкото въздушно пространство от турски изтребители, Ердоган каза че турските самолети отговарят само на действията на гръцките им колеги, които също правят същото. „Гръцките изтребители не са туристически самолети“, каза той, добавяйки, че ако „излитате, то и моите ще направят същото“.
„Когато понякога нашите самолети излитат над Егейско море, виждате самолети, които също излитат от Гърция. Но когато гръцките самолети започнат да излитат, ние пускаме нашите“, заяви той.
В отговор, гръцкото външно министерство излезе с изявление, в което се казва, че е неприемливо да се сравняват нарушенията на гръцкото въздушно пространство от турски изтребители с гръцки усилия да ги прихване. „Усилията на Турция да приравни полетите на турските военни самолети, които нарушават националния суверенитет на Гърция с мисиите за идентификация и прихващане, които Гръцките военновъздушни сили изпълняват в защита на националния суверенитет, са напълно неприемливи“, се казва в съобщение на министерството. То призова Турция да „осъзнае, че международното право трябва да бъде зачитано от всички и изцяло“.
„Турските военни самолети нарушават почти ежедневно гръцкото национално въздушно пространство, включително чрез прелитания на ниски височини над населени гръцки острови. Това е практика, която Гърция систематично осъжда и докладва както на двустранни, така и на компетентни международни органи“.
Скоро след коментарите на Ердоган, две двойки турски F-16 прелетяха над източните егейски острови Ойнус и Панагия в това, което се виждаше като знак от Анкара, че не само ще продължи да нарушава гръцкото въздушно пространство, но ще го прави и над населените острови.
Ердоган каза също, че Гърция се е снабдила с руските ракетни системи С-300, предшественикът на С-400, в опит да оправдае решението на правителството му да продължи с покупката на последните от Москва.
Неговите коментари бяха направени само дни преди следващата среща на гръцките и турските външни министри Йоргос Катругалос и Мевлют Чавушоглу, които ще обсъдят облекчаването на напрежението в Егейско море и свързаните с това мерки за изграждане на доверие.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турция: Нашите законни полети в Егейско море не заплашват Гърция

Турция: Нашите законни полети в Егейско море не заплашват Гърция

16 Март 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Гръцкото определение като „заплаха“ на полетите на Турция над Егейско море, е несъвместима с Алианса и добросъседските отношения, заяви Турция, в отговор на спора на страните от Егейско море, предава Anadolu Agency.
Изявление на гръцкото външно министерство за военните действия на Турция в Егейско море беше „странно“ както по отношение на времето, така и по отношение на съдържанието му, заяви в изявление Хами Аксой, говорител на турското външно министерство.
Турция смята, че свободното използване на международното въздушно пространство над Егейско море не трябва да представлява спорен въпрос между двете страни, каза Аксой.
"Гърция, от своя страна, претендира за 10 мили въздушно пространство над шестте мили от териториалните води в явно противоречие с международното право", добави той.
"Фактът, че Гърция възприема полетите на Турция - които са в съответствие с международното право - като заплаха и ги представя като нарушения, по никакъв начин не е съвместима със солидарността в рамките на НАТО и добросъседските отношения", каза Аксой.
В четвъртък турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че ако Гърция изпрати изтребители за прехващането на турски F-16 над Егейско море, то не бива да се изненадва, ако Турция отговори на гръцките полети по същия начин.
"Ако излетите, моят [изтребител] също ще излети", каза той в телевизионно интервю.
Но гръцкото външно министерство нарече забележките на Ердоган "напълно неприемливи", твърдейки, че турските полети нарушават гръцкия суверенитет.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Каthimerini: Държавният департамент потвърди участието на Майкъл Помпео в тристранната енергийна среща в Израел

Каthimerini: Държавният департамент потвърди участието на Майкъл Помпео в тристранната енергийна среща в Израел

16 Март 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският държавен секретар Майкъл Помпео ще пътува в Израел, Ливан и Кувейт следващата седмица, включително на срещата между Гърция, Кипър и Изрел в Ерусалим за енергийната сигурност в Средиземно море, съобщи Държавният департамент в петък.
В Кувейт Сити Помпео ще се стреми към засилване на сътрудничеството в областта на отбраната, киберсигурността и търговията, заяви в изявление говорителят Робърт Паладино.
В Израел, който се подготвя за ключови избори следващия месец, той ще се срещне с кипърските и гръцките лидери, за да обсъди износа на природен газ за Европа, добави Паладино.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Гърция порица  „неприемливите“ коментари на Ердоган за нарушенията на въздушното й пространство

Kathimerini (Гърция): Гърция порица „неприемливите“ коментари на Ердоган за нарушенията на въздушното й пространство

16 Март 2019 | 00:04 | Агенция "Фокус"
Атина. В петък гръцкият външен министър критикува коментарите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който обяви, че неговата страна ще реагира винаги щом гръцки бомбардировач лети над Егейско море. Според дипломат номер едно на южната ни съседка „двете събития са напълно несравними“, пише на електронната си страница Kathimerini.
В съобщението за медиите пише още: “Усилията на Турция да сравни полетите на турски военен самолет, нарушаващ националния суверенитет на Гърция, с мисии на гръцките ВВС, предварително идентифицирани и обезпечени съобразно правилата за неговата охрана, са съвършено неприемливи.”
Турски военни самолети нарушават гръцкото въздушно пространство почти всеки ден, включително и като летят на ниска височина над населени гръцки острови. Тази практика Гърция системно порицава и докладва за подобни прояви, както на двустранна основа, така и пред международните институции.“
Според МВнР на Гърция правният статут на Егейско море е „ясно и напълно регулиран“ според международното право и „няма място за съмнения относно това“.
В интервю за новинарската медия Haberturk в четвъртък турският президент Ердоган обяви, че винаги, когато гръцки военни самолети се появят над Егейско море, турските изтребители ще отговарят.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турски изтребители са нарушили гръцкото въздушно пространство

Kathimerini: Турски изтребители са нарушили гръцкото въздушно пространство

15 Март 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Атина. Двойка турски изтребители са нарушили въздушното пространство на Гърция в сутрешните часове на деня, съобщава електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini.
Уточнява се, че двата F-16 от ВВС на Турция са прелетели над остров Инусес в източната част на Егейско море.
Според Генералния щаб на Гърция двата изтребители са направили първото си преминаване през малките островчета малко след 10:00 часа местно време (съвпада с българското време), на височина от 25 000 фута.
Няколко минути по-късно са се върнали и са преминали покрай островчето Панагия, на 18 000 фута височина.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Планират Източно-средиземноморският газопровод с подкрепата на САЩ

Kathimerini: Планират Източно-средиземноморският газопровод с подкрепата на САЩ

14 Март 2019 | 22:19 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. В отговор на тристранната среща на върха следващата сряда в Ерусалим между Гърция, Израел и Кипър, с участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, Турция обяви, че ще започне военноморски учения в същия ден край южното крайбрежие на средиземноморския остров и в част от изключителната му икономическа зона (ИИЗ), съобщава в. Kathimerini.
По време на срещата на върха, която получи благословията на Вашингтон, гръцкият премиер Алексис Ципрас, кипърският президент Никос Анастасиадис и техният израелски домакин Бенямин Нетаняху се очаква да подпишат споразумение, което ще проправи пътя за изграждането на източно-средиземноморския газопровод за пренос на природен газ от Източното Средиземноморие до Европа.
Турция заяви, че учението ще се проведе на 20, 22, 25 и 27 март и е запазило широка зона на юг от Кипър, включително части от блокове 1, 7 и 8 на ИИЗ на острова.
Изборът на зоната не изненадва, тъй като турският проучвателен кораб „Barbaros“ е активен в района.
Кипър, който е подал жалба до ООН за дейностите на Турция в района, продължава да се опасява от заявения от Анкара план за започване на сондаж за газ в южното крайбрежие на острова.
Срещата между тримата мъже идва и на фона на друг публичен спор между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и Нетаняху.
Ердоган нарече Нетаняху „крадец, който ръководи Израел“ и „тиранин“.
Позовавайки се на обвиненията в корупция, преследващи израелския премиер, Ердоган попита: „Защо съдят него и жена му? За кражба“.
„Вие сте тиранин. Вие сте тиранин, който избива 7-годишни палестински деца“, добави той.
Нетаняху отговори в социалните мрежи, наричайки Ердоган „диктатор, който изпраща десетки хиляди политически опоненти в затвора, извършва геноцид срещу кюрдите и окупира Северен Кипър“.
„Диктаторът на Турция Ердоган атакува демокрацията на Израел, докато турски журналисти и съдии запълват затворите му. Каква шега!“, написа той. „Най-добре е да не се замесва с Ерусалим, нашата столица от 3000 години. Ердоган може само да научи от нас как да уважава всяка религия и да защитава човешките права“, заяви Нетаняху.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция може да „управлява дневния ред“ в Западните Балкани, твърдят от Атлантическия съвет

Kathimerini: Гърция може да „управлява дневния ред“ в Западните Балкани, твърдят от Атлантическия съвет

12 Март 2019 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция има възможност да „управлява дневния ред“ в Западните Балкани и да претендира, че икономическият растеж и връщането към нормалността в държавата ще окажат благоприятно влияние за засилване на ролята й роля. Това подчерта изпълнителния вицепредседател на Атлантическия съвет Деймън Уилсън, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
„Гърция може да стане архитект на стратегия на ЕС и НАТО… Това може да бъде изцяло в икономически, политически и политически интерес на Гърция. Страната може да управлява този дневен ред", заяви пред изданието Уилсън.
Коментирайки неотдавнашното захлаждане на отношенията между Вашингтон и Анкара, което доведе след себе си опасенията, че страната ще се отдалечи още по-далеч от съюзниците си в НАТО, Уилсън подчерта „важността Турция да има силни положителни икономически отношения със Запада".
„Това е икономическото бъдеще на Турция. Това е единствената стратегия, която подкрепя турската средна класа”, твърди вицепредседателят на Атлантическия съвет.
„Президентът [Реджеп Тайип] Ердоган е успешен като политически лидер в Турция, защото помогна на десетки милиони хора да се измъкнат от бедността и да попаднат средната класа", обяснява Уилсън. „Какво прави това възможно? Дали отношенията с Китай или Русия? Не точно. Това, което го направи възможно, е, че икономиката на Турция се е интегрира допълнително в глобалната икономика, която е либерализирана, конкурентоспособна. Последното нещо, което искаме, е да пожелаем щети на турската икономика", подчерта Уилсън.
По въпроса за американския ангажимент в Близкия изток Уилсън заяви, че въпреки различията между администрациите на американския президент Доналд Тръмп и неговия предшественик Барак Обама, има „последователност ... в желанието да се ограничат американските военни ангажименти в региона".
„За Обама това се превърна в драматично ограничаване на присъствието ни в Ирак; за президента Тръмп това е за прекратяване на войната срещу „Ислямска държава“ и нашето военно присъствие в Сирия”, обяснява американецът.
„Не е толкова просто. Поради американските интереси и отношения не е реалистично да се казва, че САЩ се оттеглят. Ще видите съкращаване, свиване на американското военно присъствие, особено във военните действия в региона. Но все още имаме присъствие", допълва Уилсън.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Нетаняху заяви, че Помпео ще участва в срещата между Израел, Гърция и Кипър

Kathimerini: Нетаняху заяви, че Помпео ще участва в срещата между Израел, Гърция и Кипър

7 Март 2019 | 01:41 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще посети Израел съвсем скоро, за да помогне с плана си за износ на природен газ за Европа с кипърските и гръцките партньори, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, предава гръцкият вестник Kathimerini.
Израел се надява да привлече няколко европейски страни в изграждането на 2000 километра газопровод, свързващ огромните източници на газ от Източното Средиземноморие с Европа, на цена от 7 милиарда долара.
„След няколко дни лидерите на Кипър и Гърция ще дойдат тук, заедно с... Помпео, за да придвижат газопровод от Израел до Европа през тези страни“, каза Нетаняху пред военноморски кадети в пристанищния град Хайфа.
Посолството на САЩ в Израел отказа коментар.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Лидерът на кипърските турци се срещна с специален пратеник на ООН

АА: Лидерът на кипърските турци се срещна с специален пратеник на ООН

3 Февруари 2019 | 22:05 | Агенция "Фокус"
Никозия. Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ прие специалния пратеник на ООН за Кипър в президентския дворец, съобщава Anadolu Agency.
Акънджъ и Джейн Хол Лют обсъдиха дали може да се създаде база, която да гарантира поддържането на преговорите по кипърския въпрос.
Говорителят на президента Баръш Бурджу също присъства на срещата, която продължи час и половина.
Лют ще се срещне и с лидера на кипърските гърци Никос Анастасиадис.
През 2004 г. преговорите за Кипър бяха възобновени след подкрепяния от ООН план на Анан за обединяване на кипърските и гръцките общности.
Преговорите за обединение, с посредничеството на специалния пратеник на ООН Кипър Еспен Барт Ейде, бяха стартирани през май 2015 г., за да се обсъди постоянно решение за разделения средиземноморски остров.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Анкара повдига отново въпроса за осемте офицери

Kathimerini: Анкара повдига отново въпроса за осемте офицери

1 Февруари 2019 | 00:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Няколко дни преди премиерът Алексис Ципрас да посети Турция, Националният съвет за сигурност на страната направи изявление, в което се казва, че Анкара ще продължи да преследва хората, които обвинява, че са участвали в неуспешния опит за преврат през 2016 г. - включително осемте военнослужещи, които Гърция отказа да екстрадира, съобщава гръцкият вестник Kathimerini.
Гръцки съдилища отхвърлиха няколко искания от Анкара да предаде осем турски офицери, които избягаха в Гърция през юли 2016 г., твърдейки, че те няма да получат справедлив процес и могат да бъдат подложени на изтезания и нечовешко отношение.
В изявлението се казва също, че Турция ще следи отблизо събитията в Кипър, Източното Средиземноморие, Егейско и Черно море и „предприема действия за защита на правата си“.
Съветът заяви, че е „неприемливо“ някои страни да се въздържат от екстрадиране на членове на терористични групи.
Изявлението дойде в момент, когато Гърция се стреми да намали напрежението в Егейско море и в Източното Средиземноморие и да проправи пътя за нова подкрепена от ООН инициатива за възобновяване на преговорите за обединяването на Кипър.
По време на посещението си в Анкара и Истанбул на 5 и 6 февруари, по покана на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Ципрас ще бъде придружен от заместник-министъра на икономиката Стергиос Пициорлас и заместник-министъра на външните работи Йоргос Катругалос. Ердоган и Ципрас ще проведат съвместна пресконференция, която ще бъде последвана от вечеря.
На 6 февруари е планирано Ципрас да посети Вселенския патриарх Вартоломей в Истанбул.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцките въоръжени сили не са засилили военното си присъствие край Имия/Кардак в навечерието на годишнината от кризата

Kathimerini: Гръцките въоръжени сили не са засилили военното си присъствие край Имия/Кардак в навечерието на годишнината от кризата

30 Януари 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Атина. Министерството на отбраната в Атина опроверга докладите в турските медии, според които съседната страна е изпращала кораби до спорната островна група Имия/Кардак в източната част на Егейско море, за да попречат на гръцките кораби да се доближат до района, съобщава електронното издание на водещия ежедневник Kathimerini.
В изявление Генералният щаб на Въоръжените сили на Гърция заяви, че докладите са част от обичайните усилия на Анкара да напомни за годишнината от кризата от 1996 г., която доведе двете страни до ръба на войната. Военните източници добавиха, че ситуацията около островчетата е спокойна.
Междувременно медиите в Анкара съобщиха, че министърът на отбраната на страната Хулуси Акар е изпратил поздравително писмо до новия си гръцки колега и бивш началник на Генералния щаб Евангелос Апостолакис и го е поканил да посети Турция. Министерството на отбраната в Атина не потвърди получаването на официална покана от страна на Атина.
Турската държавна агенция Anadolu Agency приветства инициативата на Акар като опит за намаляване на напрежението в източната част на Егейско море в навечерието на годишнината от събитията от януари 1996 г., когато двете съседни страни бяха изправени на ръба на военен конфликт.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Министърът на отбраната на Турция покани гръцкия си колега

АА: Министърът на отбраната на Турция покани гръцкия си колега

30 Януари 2019 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на отбраната Хулуси Акар поздрави новоназначения гръцки колега Евангелос Апостолакис и го покани на посещение в Турция, предава турската Anadolu Agency.
Акар изтъкна важността на добрите отношения между Гърция и Турция и сътрудничеството във военната сфера, добавяйки че ще се радва да посрещне Апостолакис в Турция.
Преди годишнината от кризата на островите Кардак тази покана се възприема като важна от експертите по сигурността, което може да намали напрежението в Егейския и Средиземноморския регион.
Спор, продължил десетилетия между Турция и Гърция заради необитаваните малки острови в Егейско море доведе страните до ръба на военен конфликт през 1996 г.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: „Нова демокрация“ заяви, че военните са избрани пристрастно от комисията за външни работи и отбрана

Kathimerini: „Нова демокрация“ заяви, че военните са избрани пристрастно от комисията за външни работи и отбрана

30 Януари 2019 | 00:54 | Агенция "Фокус"
Атина. Опозиционната „Нова демокрация“ обвини правителството в опит да постави въоръжените сили под контрола на „СИРИЗА“ чрез новите назначения от миналата седмица, съобщава в. Kathimerini.
„След намесата си в съдебната система, независимите органи и публичната администрация правителството на „СИРИЗА“ продължава с пристрастните си назначения във въоръжените сили и предстоящите в полицията“, се казва в изявление на „Нова демокрация“.
Миналият петък гръцката комисия за външни работи и отбрана (KYSEA), свикана от премиера Алексис Ципрас, обяви редица назначения във въоръжените сили, след като Евангелос Апостолакис напусна поста началник на Генералния щаб за да стане министър на отбраната.
Напусналият главен командир на Гръцкия флот, заместник-адмирал Йоанис Павлопулос, заяви, че отстраняването му от поста не е било меритократично и направи паралел със ситуациите във Венецуела и Северна Корея.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Отношенията с Турция трябва да се основават на спазването на международното право

Kathimerini: Отношенията с Турция трябва да се основават на спазването на международното право

30 Януари 2019 | 00:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Отношенията между Гърция и Турция трябва да се основават на зачитането на международното право, заяви премиерът Алексис Ципрас в изявления по време на петата среща на върха на страните от Южна Европа в Никозия, пише гръцкият вестник Kathimerini.
Събирането на лидери от Франция, Италия, Испания, Португалия, Кипър, Гърция и Малта ще се съсредоточи върху миграцията и други регионални въпроси.
„Всичките седем са съгласни, че отношенията на всяка отделна страна и ЕС с Турция трябва да се основават на взаимно уважение и зачитане на международното право“, каза Ципрас.
Ципрас планира да пътува до Истанбул на 5 февруари за среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Коментирайки кипърския въпрос, той отново потвърди позицията на Гърция за приложимо решение за острова, без окупационни армии.
„Това решение трябва да бъде в полза на всички кипърци - кипърски гърци и кипърски турци“, добави той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Алексис Ципрас ще посети Турция на 5 февруари

Kathimerini (Гърция): Алексис Ципрас ще посети Турция на 5 февруари

29 Януари 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще пристигне на официално посещение в Турция на 5 февруари, гласи неофициална информация, с която се е сдобил вестник Kathimerini.
Министър-председателят на Гърция получи поканата за посещението от турския президент Реджеп Таийп Ердоган по време на разговора им в кулоарите на Общото събрание на ООН миналия септември.
Очаква се основните теми на разговорите да са двустранните отношения и блокираните в момента преговори за обединение на Кипър.
„Катимерини“ припомня, че този януари се навършват 23 години от кризата около островчетата Имия през 1996 година, която едва не доведе до война между Гърция и Турция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцките военни опровергават медийни съобщения за турски кораби край Имия/Кардак

Kathimerini: Гръцките военни опровергават медийни съобщения за турски кораби край Имия/Кардак

29 Януари 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Атина. Армията на Гърция отхвърлиха съобщенията в турските медии, според които страната е изпратила кораби до Имия/Кардак с цел да предотвратяват приближаването на гръцките кораби към спорната островна група, която изправи двете съседни страни на ръба на войната през януари 1996 година, отбелязва електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini.
Съобщение от Генералния щаб на националната отбрана отхвърли докладите като част от обичайните усилия на Турция да напомни за годишнината от кризата и да предизвика необичайно напрежение в източната част на Егейско море.
Военните източници добавиха, че ситуацията около островчетата е спокойна, като допълнително отхвърлиха доклад в ежедневника Sabah, който показва присъствието на три турски военноморски плавателни съдове и един кораб на турската брегова охрана в района.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция отправи предупреждения към Турция в навечерието на годишнината от кризата с Имия/Кардак

Kathimerini: Гърция отправи предупреждения към Турция в навечерието на годишнината от кризата с Имия/Кардак

29 Януари 2019 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Новоназначеният министър на отбраната и бивш началник на Генералния щаб на гръцката армия Евангелос Апостолакис увери, че Атина ще твърдо защитава своя национален суверенитет и териториална цялост, съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini, като отбелязва, че коментарите му може да бъдат изтълкувани като прикрито предупреждение срещу Турция, отправено в навечерието на годишнината от кризата със спорните острови Имия/Кардак, заради които двете страни бяха на ръба на война през 1996 г.
„Нашето национално въздушно пространство, нашите сухопътни граници и морските граници са защитени 24 часа в денонощието, 365 дни в годината - и това е нещо, което ние демонстрирахме", заяви Апостолакис в реч пред парламента в Атина. „Всеки, който поставя под въпрос нашите суверенни права, веднага ще бъде изправен пред опустошителна реакция. Времената са от решаващо значение и те гарантират единство и национално разбиране".
По-рано турските медии съобщиха, че Анкара ще постави два каботажни кораба и един кораб на бреговата охрана край островчетата Имия/Кардак в източната част на Егейско море в навечерието на 23-тата годишнина от спора.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция предупреди Турция преди годишнината от кризата в Имия

Kathimerini: Гърция предупреди Турция преди годишнината от кризата в Имия

28 Януари 2019 | 23:19 | Агенция "Фокус"
Атина. Новият гръцки министър на отбраната Евангелос Апостолакис заяви, че страната му твърдо ще защити националния си суверенитет и териториална цялост, ако се наложи, съобщава гръцкият вестник Kathimerini.
„Нашето въздушно пространство, нашите сухоземни и морски граници са защитени 24 часа на ден, 365 дин в годината – и това е нещо, което показваме“, заяви Апостолакис в парламента. „Всеки, който поставя под въпрос суверенното ни право ще срещне яростен отговор“, каза той. „Времената са повратни и изискват единство и национално разбирателство“.
Турските медии съобщиха, че Анкара ще позиционира два малки военни плавателни съда и един кораб на бреговата охрана близо до островите Имия в източно Егейско море преди 23-та годишнина от спора, който доведе Гърция и Турция до ръба на война през 1996 г.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция демонстрира мускули в Егейско море и Кипър

Kathimerini: Турция демонстрира мускули в Егейско море и Кипър

26 Януари 2019 | 00:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Поддържайки напрежението в Егейско море и Източното Средиземноморие, турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвика спорове, след като подчерта, че военните ще започнат проучване за природни ресурси около Кипър, съобщава в. Kathimerini.
„Ако нямате достатъчно военна, политическа и икономическа мощ, трябва да знаете, че никой няма да ви приеме сериозно“, каза Ердоган по време на посещение във военна академия в Анкара. „Видяхме това по време на мирната операция в Кипър и напрежението в Егейско море“, каза той, позовавайки се на нахлуването на Турция в Кипър през 1974 г.
Междувременно, след среща с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ, външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция ще започне да сондира около етнически разделения остров, тъй като кипърското гръцко правителство е отхвърляло призивите на Анкара да защити правата на кипърските турци. „Втората ни платформа идва през февруари. Щяхме да го изпратим до Черно море; сега го изпращаме в района на Кипър“,каза Чавушоглу.
„В момента нашият сондажен кораб „Фатих“ се намира в района на Алания; работата му там ще приключи през март. Придвижваме се и на юг“, добави той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Турция издаде Навтекс за район на юг от Кипър

Kathimerini (Гърция): Турция издаде Навтекс за район на юг от Кипър

22 Януари 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. В понеделник Турция е издала Навтекс, който запазва за военноморски стрелкови учения район на юг от остров Кипър, предава кипърската редакция на вестник Kathimerini.
Маневрите трябва да се състоят във вторник в голяма секция от Блок 5 на Ексклузивната икономическа зона на Кипър и по-малка част от Блок 6.
Източници от правителството на Република Кипър заявиха, че Турция е нарушила процедурите, като не е получила разрешение от властите на страната преди да издаде навигационен телекс, пише изданието.
Въпреки това, добавят събеседниците на вестника, в този конкретен случай, суверенните права на страната не са нарушени, тъй като ученията ще се проведат извън териториалните води на Кипър.
Все пак Никозия издаде собствен телекс, с който предупреждава, че сигурността на корабите в района на турския Навтекс не е гарантирана.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новият гръцки министър на отбраната: Турция трябва да избере между пътя на конфронтацията или на сътрудничеството

Новият гръцки министър на отбраната: Турция трябва да избере между пътя на конфронтацията или на сътрудничеството

15 Януари 2019 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Новоназначеният министър на отбраната Евангелос Апостолакис призова Турция да избере между „пътя на конфронтацията или пътя на сътрудничеството" с Гърция в първото си изявление след церемонията по предаването на длъжността, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Апостолакис, който подаде оставка от поста на комадващ гръцките въоръжени сили, за да поеме новата си длъжност, заяви, че Гърция е „постоянно ориентирана към мирно съвместно съществуване и сътрудничество".
„Искам да напомня на нашите съседи, че когато се утвърди логиката на сътрудничество и доверие, нашите хора процъфтяват. Но когато национализмът надделя, гражданите ни бяха нещастни”, подчерта Апостолакис.
„Основата на нашите отношения трябва да бъде спазването на международното право и това е единствената червена линия в нашите отношения", добави новият министър на отбраната на Гърция.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Двойка турски изтребители са нарушили гръцкото въздушно пространство

Kathimerini: Двойка турски изтребители са нарушили гръцкото въздушно пространство

3 Януари 2019 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Двойка турски изтребители F-16 прелетяха над някои от най-източните гръцки острови на височина над 28 000 фута, нарушавайки въздушното пространство на страната, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Според Главния щаб на гръцката национална отбрана, два турски изтребителя са преминали над островчетата Фармакониси и след това Панагия, съответно в 12:44 часа и 12:56 часа, без да представят план пред Атинския район за полетна информация (FIR).
Инцидентът се е случил няколко часа, след като Турция издаде навигационен телекс (NAVTEX), за да обяви, че резервира зона в Източното Средиземноморие за сондажни проучвания чрез кораба за наблюдение „Барбарос“ и още два плавателни съда.
Морската зона, която се припокрива с част от Изключителната икономическа зона на Кипър и голяма част от гръцкия континентален шелф, е запазена от 4 до 5 януари.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Кипър осъди турската дейност в Източното Средиземноморие в писмо до генералния секретар на ООН

Kathimerini: Кипър осъди турската дейност в Източното Средиземноморие в писмо до генералния секретар на ООН

3 Януари 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Никозия. Кипър осъди турските сондажи Изключителната икономическа зона на острова в писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в което се казва, че Анкара нарушава суверенитета на страната, съобщава електронното издание на гръцкия ежедневник Kathimerini.
В писмо от 12 декември, публикувано на 31 декември и разпространено като документ на Съвета за сигурност на ООН, постоянният представител на Кипър в ООН Корнилиос Корнилиоу описва дейността на турския изследователски кораб „Барбарос“ Хайреддин Паша като „незаконна“.
През декември 2018 г. Анкара издаде три навигационни телекса (navtexes 1291/18, 1298/18 и 1299/18), запазващи морска зона в Източното Средиземноморие за военноморски учения и сондажни изследвания.
Районът се простира от източния край на континенталния шелф на Гърция близо до остров Кастелоризо до Додеканези до блокове 4 и 5 в ИИЗ на Кипър, пояснява изданието.
„Гореспоменатите сондажи представляват нарушение на суверенните права на Република Кипър от страна на Турция по силата на международното право и по-специално на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. (UNCLOS), чиито разпоредби отдавна са ясни в международното обичайно право “, казва Корнилиоу.
„Турция няма законни права да извършва проучвателни дейности по отношение на природните ресурси на острова без изричното съгласие на правителството на Република Кипър. Следователно всички данни, събрани от Турция по време на това незаконно и неразрешено изследване, принадлежат на Република Кипър”, добавя дипломатът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Чавушоглу нарeче гръцкия министър на отбраната „разглезено хлапе“

Kathimerini: Чавушоглу нарeче гръцкия министър на отбраната „разглезено хлапе“

3 Януари 2019 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Анкара/Атина. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу нарече гръцкия министър на отбраната Панос Каменос „разглезено хлапе", отбелязва електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini, като уточнява, че коментарите му са направени по повод изявления за двустранните териториални спорове и нарушенията на въздушното пространство в Егейско море.
„Имаме предупреждение за Гърция. Имате разглезено хлапе, който наричате свой министър на отбраната. Внимавайте с него, за да не се намесват въоръжените ни сили в евентуални инциденти”, цитира Чавушоглу местна турска медия, на която се позовава вестника. Изявлението му е направено в рамките на реч пред жандармеристите и възпитаниците на Академията за брегова охрана.
„Това е напълно приятелско предупреждение. Нищо не може да се спечели от реториката, която засилва напрежението“, е допълнил Чавушоглу.
Той също така предупреди Гърция, че неговата страна няма да приеме никакви „осъдителни действия“ в Егейско море.
„Напомняме на всички за решението на нашия парламент, нашата брегова охрана и военноморски ни сили продължават да правят това, което трябва да се направи по отношение на всякакви негативни действия", е подчертал първият дипломат на Анкара, позовавайки се на декларация от 1995 г. на турския парламент, която разрешава военни действия срещу Гърция, ако Атина вземе решения за териториалния си суверенитет, считани за враждебни от Турция.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Анкара оспори суверенитета на Атина и Никозия с нов навигационен телекс

Kathimerini: Анкара оспори суверенитета на Атина и Никозия с нов навигационен телекс

28 Декември 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Турция обяви, че ще изпрати изследователския кораб „Чешме“ за извършване на проучвания в район, простиращ се от южната част на Кипър до Северно Егейско море, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, като подчертава, че чрез съответното навигационен телекс Анкара оспорва суверенитета на Атина и Никозия.
Според навигационния телекс, „Чешме“ ще проведе проучвания в три района от Изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ) и две в континенталния шелф на Гърция на юг от остров Кастелоризо. След това той ще продължи да проучва в три области в Егейско море - югозападно от Тилос, северно от Икария и западно от Лесбос.
„Чешме“ започна своя курс от турския пристанищен град Искендерун в четвъртък и се очаква да приключи със задачите си до 30 декември.
Навигационният телекс се разглежда като ясно послание към Атина и Никозия по отношение на намеренията на Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие. Той бе разпространен на фона на поредица от провокативни коментари от турски официални лица и извършването на серия нарушения на гръцкото въздушно пространство от турски изтребители.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Визита на Си Дзинпин в Северна Корея. 20 юни 2019 година
Визита на Си Дзинпин в Северна Корея. 20 юни 2019 година

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.