НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Петко Ангелов, превозвач: Ако протестите ни в София и Страсбург срещу пакета „Мобилност“ 1 не дадат резултат, сме готови и за спиране на камионите по пътищата на ЕС

Петко Ангелов, превозвач: Ако протестите ни в София и Страсбург срещу пакета „Мобилност“ 1 не дадат резултат, сме готови и за спиране на камионите по пътищата на ЕС

22 Март 2019 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. Ако протестите на превозвачите в София и Страсбург срещу пакета „Мобилност“ 1 не дадат резултат, транспортният бранш е готов за по-радикални действия, включително спиране на камионите по пътищата на ЕС. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ превозвачът Петко Ангелов. „Полша, Румъния, България, и другите държави трябва да се намесят, да се съюзим. Имаме такива идеи – дори да се спрат превозвачите, да протестираме в Европа, както са натоварени камионите и ги спираме. Заявяваме на спедиторите, които са ни дали товарите, моята фирма вози с „Волксваген“ и „Мерцедес“, обявяваме на тия фирми, че няма да работим един ден. Правим си протеста, плащаме си неустойките и готово", коментира той. "Да разберат и те, че има нещо – ако ни няма нас „Волксваген“ как ще работи на безценица? Или „Мерцедес“, за който караме за под 1 евро на километър, а същевременно френската или немската фирма взема 1.50 евро на километър", допълни превозвачът. "Трябва да се разбере, че ножът е опрял до кокала и няма мърдане. Оттук нататък ние няма какво да губим вече. Протести ще правим и трябва да се знае, че протестите не са политически, а за да оцелеем“, обяви Петко Ангелов. Според него европейските транспортни фирми имат недостиг на работна ръка и пакетът „Мобилност“ 1 е вариант да се попълни бройката. "По този начин българските превозвачи ще бъдат изхвърлени от европейския пазар", обобщи той.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Влезе ли в пленарна зала в ЕП, пакетът „Мобилност“ 1 ще бъде приет

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Влезе ли в пленарна зала в ЕП, пакетът „Мобилност“ 1 ще бъде приет

22 Март 2019 | 19:56 | Агенция "Фокус"
София. Влезе ли в пленарна зала в ЕП, пакетът „Мобилност“ 1 ще бъде приет. Това прогнозира в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Георги Петърнейчев, председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища. По думите му по този казус след седмица ще се извика т.нар. триалог - тристранните преговори между Комисията по транспорт, Съвета на министрите и ЕП. Според Георги Петърнейчев от Съвета на министрите се избират трима, които да участват в триалога. „От Комисията по транспорт също избират трима и триалогът след седмица е приет. Още една седмица имат – на 17-ти е последната сесия, вкарват го в пленарна зала, гласуват го, на другия ден излиза в Европейския вестник, както е в нашия Държавен вестник, и влиза в действие законът. Убеден съм, че това ще се случи, че е много добре замислено и направено от страните, които имат достатъчно мнозинство и гласове в ЕП, за да си го прокарат“, каза още той. Георги Петърнейчев заяви, че в ЕП се гласува 50+1, а не като при Съвета на министрите, където една трета от тях ако не са съгласни, въпросът не се гледа и се връща отново.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Превозвачи готвят протести в Страсбург и София, ако пакетът „Мобилност“ бъде включен в дневния ред на Европейския парламент (ОБЗОР)

Превозвачи готвят протести в Страсбург и София, ако пакетът „Мобилност“ бъде включен в дневния ред на Европейския парламент (ОБЗОР)

22 Март 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
София. Български превозвачи готвят протести в Страсбург и София, ако в понеделник Европейският парламент включи в дневния си ред за сряда - 27 март, гласуването на пакета „Мобилност“. Изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров обясни, че за 27 март има организиран чартърен полет за 105 души, които ще протестират в Страсбург. Протестът в София ще бъде организиран пред сградата на Европейската комисия на ул. „Г. С. Раковски“. Очаква се в столицата да протестират представители на 12 000 български транспортни фирми с международен лиценз. Димитър Димитров уточни, че протестът не е политически, не е насочен срещу институциите в България и не е обвързан с нито една партия - управляваща или в опозиция.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков подчерта, че ако пакетът „Мобилност“ бъде внесен за разглеждане сега, може да се получи „миш-маш“ от текстове, които никой не е очаквал. Той уточни, че има голяма степен на опасност да се приемат текстове, които нито Алиансът, нито Групата на инакомислещите биха приели. „При всяко положение ние заедно с колегите от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Румъния и т.н. ще настояваме той да се гледа в следващия европарламент“, обясни транспортният министър и посочи, че шансовете са 50 на 50. Желязков обясни, че дори и да се стигне до гласуване обаче, то ще е на първо четене. След това предстоят т. нар. тристранни преговори между Съвет, комисия и парламент. „За първи път с този пакет Европа е разделена по географски и политически признак. Разделена е по начин, който досега няма прецедент - да се настоява за законодателство, което разделя Европа“, заяви Желязков. Той обясни, че паралелно с протестите на превозвачите в Страсбург и София ще се проведе и Съвет на министрите по транспорта в Букурещ в рамките на Румънското председателство на Съвета на ЕС. „Там също имаме организирани множество срещи на Групата на инакомислещите, така че правим всичко необходимо, за да гарантираме едно справедливо европейско законодателство. Ние не сме против пакета „Мобилност“, а сме против протекционизма и против рестриктиращите норми така, както са предвидени в момента“, подчерта транспортният министър.
На 21 март премиерът Бойко Борисов, който беше в Брюксел за срещата на върха на лидерите на ЕС, разговаря по темата с председателя на парламента Антонио Таяни. По думите на българския министър-председател влизането на пакета е нарушение на правилника, защото за първи път в пленарна зала ще влезе текст, който е бил отхвърлен от транспортната комисия. Таяни посочи, че е предложил отлагане, но то е отхвърлено от либералите и социалистите.
Предложеният пакет "Мобилност I" предизвика недоволството на българските превозвачи и техни колеги от други източноевропейски страни, тъй като предвижда камионите да се връщат у дома на всеки четири седмици, а самите шофьори да нямат право да спят в кабините и трябва да нощуват в хотел.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Продължаваме да настояваме пакетът „Мобилност“ да се гледа в следващия Европейски парламент

Министър Росен Желязков: Продължаваме да настояваме пакетът „Мобилност“ да се гледа в следващия Европейски парламент

22 Март 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. Продължаваме да настояваме пакетът „Мобилност“ да се гледа в следващия Европейски парламент. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Доколкото знам и в момента върви организация за протест срещу пакета „Моблиност“ с една особеност – той би трябвало да се проведе в Страсбург, защото там ще се гледа тази тема. Разбира се, това ще бъде външна проява, която колкото е по-мащабна, толкова ще бъде по-впечатляваща и ще има своята функция не само за българските превозвачи, но и за техните колеги от останалите страни“, посочи Желязков.
Той обясни, че паралелно с това ще се проведе и Съвет на министрите по транспорта в Букурещ. „Там също имаме организирани множество срещи на Групата на инакомислещите, така че правим всички необходимо, за да гарантираме едно справедливо европейско законодателство. Ние не сме против пакета „Мобилност“, а сме против протекционизма и против рестриктиращите норми така, както са предвидени в момента“, подчерта транспортният министър.
Желязков посочи, че ако се стигне до разглеждане на пакета „Мобилност“ сега, има пълна мобилизация за внасяне на изменителни текстове, за гласуване против предложените текстове и за гласуване за текстовете, предложени от Групата на инакомислещите. „При всяко положение ние заедно с колегите от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Румъния и т.н. ще настояваме пакетът „Мобилност“ да се гледа в следващия европарламент“, обясни транспортният министър и посочи, че шансовете да се гледа от този ЕП са 50 на 50. „За първи път с този пакет Европа е разделена по географски признак, разделена е и по политически признак. Разделена е по начин, който досега няма прецедент - да се настоява за законодателство, което разделя Европа“, заяви Желязков.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Ако пакетът „Мобилност“ бъде внесен за разглеждане сега, може да се получи „миш-маш“ от текстове, които никой не е очаквал

Министър Росен Желязков: Ако пакетът „Мобилност“ бъде внесен за разглеждане сега, може да се получи „миш-маш“ от текстове, които никой не е очаквал

22 Март 2019 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. Ако пакетът „Мобилност“ бъде внесен за разглеждане сега, може да се получи „миш-маш“ от текстове, които никой не е очаквал. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Получава се гледане на много текстове и никой не знае, ако пакетът „Мобилност“ бъде внесен за разглеждане, какво би могло да бъде прието и кое би било отхвърлено. Ние ще настояваме да бъдат приемани текстове, които гарантират нашия национален интерес. Би имало голяма степен на опасност да се приемат текстове, които нито Алиансът, нито Групата на инакомислещите биха приели“, заяви Желязков. Той посочи, че може да се получи голям „миш-маш“ от текстове, които никой не е очаквал и никой не е предполагал, че могат да се получат. „Защото официалните текстове на ЕК бяха едни, след това Съветът на министрите прие едно решение, след това при транспортна комисия не са получиха необходимите годни за пленарна зала текстове, а сега се предлага всичко това накуп“, посочи Желязков и подчерта, че ако все пак излезе някакъв вариант, тогава той ще отиде на триалози.
„Европейската комисия иска да се предложат текстове, максимално близки до инициалното предложение, но и максимално близки до общия подход, за да може триалозите да бъдат по-леки. Ние считаме, че ако излезе какъвто и да е законодателен пакет, гласуван на първо четене в пленарна зала, тогава румънското председателство не трябва да го подлага за разглеждане на триалози, а да остане за след това. Т.е. бих казал, че имаме много рубежи, които трябва да бъдат осуетявани, за да постигнем това, за което се борим – един справедлив пакет, който обслужва общността, а не отделни национални интереси“, каза още Желязков.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Имаме готовност за протести в Страсбург по време на гласуването на пакет „Мобилност“

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Имаме готовност за протести в Страсбург по време на гласуването на пакет „Мобилност“

21 Март 2019 | 21:09 | Агенция "Фокус"
София. Имаме готовност за протести в Страсбург по време на гласуването на пакет „Мобилност“. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи, във връзка с пакет "Мобилност", известен още като "Плана Макрон“. Той каза още, че насила се опитва да се вкара едно законодателство в предпоследната сесия на ЕП. Димитров каза още, че от Камарата ще продължат да защитават интересите на превозвачите. Има предложение пакет „Мобилност“ да не бъде гледан в понеделник, 25 март, добави той.„Следващата стъпка е на 27 март пакет „Мобилност“ да бъде гласуван от ЕП. След това има още няколко стъпки, а именно, че този пакет трябва да мине с триалог – с договореност между Европейския парламент, Съвета и Комисията. Въпросният триалог ако не се състои по време на сегашния Европейски парламент и ако не приключи до 17 април, съответно да бъде финализиран в последната сесия - това решение, което евентуално ще бъде взето на 27 март, не обвързва следващия ЕП. Тоест, все още имаме шансове, все още не сме се предали”, каза той. Относно това какъв би бил най-лошият сценарий Димитър Димитров заяви, че 65 хиляди са регистрираните тежкотоварни автомобили, които извършват международни превози и от тези 65 хиляди 85% няма да имат възможност да работят. От това следва, че много хора ще останат на улицата и добави, че транспортът генерира около 17% от БВП.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Българските социалисти и либерали в Брюксел са „натискали“ пакетът „Мобилност“ да влезе в дневния ред на Европарламента, а у нас говорят друго

Премиерът Бойко Борисов: Българските социалисти и либерали в Брюксел са „натискали“ пакетът „Мобилност“ да влезе в дневния ред на Европарламента, а у нас говорят друго

21 Март 2019 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Това е изключително важна тема. Толкова хубави неща днес станаха и си отровихме пак деня. Пакетът „Мобилност“ социалистите и либералите, сиреч нашата опозиция в България, гласува той да влезе извънредно, въпреки дори, че са нарушени някои от правилата. Това каза пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В България те говорят друго. А днес техните партии тук направиха това. Говорих пред ЕНП и помолих колегите не само да се въздържат, но и да ни помогнат, защото това е изключително важно за българските транспортни работници. Имаме още ходове. Сега пред цялото ЕНП говорих и ми обещаха да помагат, след това в триалозите с Румъния. Имаме няколко общи мероприятия с Румъния, ще говорим с колегите там и в Букурещ. Това им казах и днес – това е много сложна тема и изисква този дебат да продължи още дълго“, коментира Борисов и припомни, че е поел ангажимент в България. „И като Таяни ми каза, че социалистите и либералите тук са „натискали“ да влезе, въпреки че той като председател не го е искал, аз бях вдивен. Той го каза и пред камерите“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕП Антонио Таяни участваха в откриването на изложбено пространство „Атанас Буров“

Премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕП Антонио Таяни участваха в откриването на изложбено пространство „Атанас Буров“

21 Март 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни участваха в официалното откриване на изложбено пространство “Атанас Буров” в сградата на ЕП в Брюксел. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. На откриването присъства и внучката на Атанас Буров - Ивана Стоянова.
Премиерът Борисов приветства именуването на част от централната сграда на Европейския парламент на Атанас Буров и остро осъди политиката и действията на комунистическата партия, на които жертва е бил българският общественик. „Г-жа Стоянова може да ви каже какво е страх, какво е да живееш в страх, какво е да живееш без медийни и каквито и да било човешки свободи“, заяви министър-председателят и подчерта вижданията си, че бъдещето на България е в Европа. Той припомни незаконното отнемане на имущество, убийствата и репресиите от БКП и формирания тогава Народен съд. Премиерът Борисов благодари на евродепутатите и гостите, уважили откриването на изложбеното пространство „Атанас Буров“. „Това е само началото, защото имаме и много други знаменити държавници, хора на изкуството и културата, допринесли за развитието на Европа", посочи премиерът Борисов.
Откриването на изложбеното пространство „Атанас Буров“ е значимо събитие за България, защото за първи път в историята на институциите на ЕС част от Европейския парламент носи името на български общественик. Атанас Буров е европейски демократ и държавник, работил усилено за въвеждането на модерни за времето си европейски практики в България. Решението за именуването на част от централната сграда на ЕП в Брюксел на Атанас Буров бе одобрено от ръководството на Европейския парламент в края на миналата година по инициатива на български евродепутати. По време на официалната церемония беше открит също бронзов бюст на Атанас Буров и паметна плоча за делото на българския държавник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни във връзка с пакета „Мобилност“

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни във връзка с пакета „Мобилност“

21 Март 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни проведоха среща преди участието си в официалното откриване на изложбеното пространство „Атанас Буров“ в ЕП. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Двамата обсъдиха въпроса с разглеждането на пакета „Мобилност“ от членовете на Европейския парламент. Антонио Таяни обясни, че пакетът ще бъде разгледан в сряда по предложение на председателя на либералите в ЕП Ги Верхофстад, за да бъде гласуван на предпоследната сесия на парламента за този мандат, идната седмица в Страсбург. „Смятам, че това е в нарушение на правилника, защото за първи път в пленарната зала ще влезе текст, който е отхвърлен в транспортната комисия“, посочи Борисов. Премиерът е категоричен, че решението за пакета „Мобилност“ трябва да се вземе от следващия състав на Европейския парламент.
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни посочи, че е предложил отлагане на разглеждането на пакета „Мобилност“, но социалистите и либералите в ЕП са гласували против.
Българските евродепутати ще положат всички усилия, заедно с колегите си от останалите държави, засегнати от мерките в пакета „Мобилност“, да не се стига до гласуване в пленарната зала на ЕП на неприемливия пакет за транспортните работници.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет

21 Март 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Премиерът Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе днес и на 22 март в Брюксел. Това съобщиха от Правителствена информационна служба. Държавните и правителствени ръководители във формат ЕС-27 ще проведат заседание за обсъждане на последните събития след нотификацията от Обединеното кралство съгласно член 50.
Преди да започне работната сесия на Съвета министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни ще открият изложбено пространство „Атанас Буров” в сградата на ЕП. За първи път в историята на институциите на ЕС част от Европейския парламент ще носи името на български общественик. Атанас Буров е европейски демократ и държавник, работил усилено за въвеждането на модерни за времето си европейски практики в България. Решението за именуването на част от централната сграда на ЕП в Брюксел на Атанас Буров бе одобрено от ръководството на Европейския парламент в края на миналата година по инициатива на български евродепутати. По време на официалната церемония ще бъде открит също бронзов бюст на Атанас Буров и паметна плоча за делото на българския общественик.
На 22 март лидерите на страните членки ще се срещнат с министър-председателите на Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия за отбелязване на 25-годишнината от създаването на Европейското икономическо пространство.
По-късно на втората работна сесия на Европейския съвет държавните и правителствени ръководители на ЕС ще обсъдят укрепването на европейската икономическа база, изменението на климата, предстоящата среща на върха ЕС - Китай, както и начините за борба с дезинформацията. В началото на заседанието се очаква президентът на Румъния, който представлява текущото ротационно председателство на Съвета на ЕС, да запознае лидерите с работата и напредъка по приоритетите на Румънското председателство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Утре и на 25 март ще се решава дали пакетът „Мобилност“ ще влезе в окончателния дневен ред на европарламента

Министър Росен Желязков: Утре и на 25 март ще се решава дали пакетът „Мобилност“ ще влезе в окончателния дневен ред на европарламента

20 Март 2019 | 15:32 | Агенция "Фокус"
София. Продължаваме да отстояваме позицията си по пакета „Мобилност“ 1, не се знае какво ще се гласува по него, но утре и на 25 март ще се решава дали да влезе в окончателния дневен ред на европарламента. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време заседанието на Комисията по транспорт и информационни технологии и съобщения в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Атанас Ташков за пакета „Мобилност“ 1, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му независимо от развоя на събитията темата за разглеждане на законодателната инициатива и на пакета в рамките на мандата на този парламент е предпоставена от диалози, които трябва да се проведат от председателстващата Съвета на ЕС - Румъния. „В ситуация сме, в който централните държави натискат комисията, а периферните отстояваме позицията си" допълни министърът. „Еврокомисарят по транспорт държи в рамките на този мандат на ЕП да бъде гласувано нещо по пакета. Ще попитате какво, никой не знае какво“, коментира Желязков и уточни, че в рамките на този парламент има още две сесии. „Виждате, че това са последните мигове от мандата на ЕП. По изрично настояване в предварителния дневен ред на заседанието на парламента фигурира пакета „Мобилност““, обясни министър Желязков. Той уточни, че предстои разглеждане на дневния ред на парламента от конференцията на президентите. Росен Желязков поясни, че заседанието му е утре в 8.30 ч. сутринта (9.30 българско време). По думите му на това заседание ще бъде взето решение на политическо ниво дали да се приеме тази точка в предварителния дневен ред. Министърът изтъкна, че са предприети необходимите действия за становища по искания за промени в дневния ред. „Там необходимото малцинство е 38 гласа. Много повече гласове са обезпечени за отпадане от дневния ред на тази точка“, коментира министърът и допълни, че следващата индикация за дневен ред ще бъде на 25 март вечерта.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Все още не е ясно дали пакет „Мобилност“ 1 ще бъде гласуван на следващата сесия на ЕП в Страсбург

Евродепутатът Петър Курумбашев: Все още не е ясно дали пакет „Мобилност“ 1 ще бъде гласуван на следващата сесия на ЕП в Страсбург

15 Март 2019 | 09:05 | Агенция "Фокус"
София. В проекта на дневен ред на следващата пленарна сесия в Страсбург има предложение да се гласува пакет „Мобилност“ 1. Факт е, че досега това предложение не е влизало в проекта на дневен ред и само е било обсъждано на т.нар. Председателски съвет. Досега обаче това решение беше отлагано - т.е. не беше нито приемано, нито отхвърляно.
Сега е включено в проекта на дневен ред на сесията, която ще се проведе между 25 и 28 март. Това, че съществува като проектопредложение, е неприятен факт. От друга страна, не е задължително Председателският съвет да одобри проекта на дневен ред във вида, в който е предложен. Имало е много случаи, когато предложения са били отхвърляни, също както и е имало неща, които са били добавяни. Това поясни Петър Курумбашев, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, в интервю за Дарик радио, съобщиха от пресофиса на евродепутата.
По думите му Председателски съвет ще се състои на 21 март (четвъртък) и тогава ще разберем дали действително пакет „Мобилност“ 1 ще бъде гласуван по време на последната мартенска сесия на Европейския парламент в Страсбург.
„За нас е интересно да видим дали основните политически сили ще си променят позициите, или ще ги запазят, тъй като при досегашното разпределение на позиции на различните политически сили това предложение не събираше достатъчно гласове, за да влезе за гласуване в пленарна зала. Много е важно да няма промени при някоя от основните политически сили, които да са в наша вреда“, допълни Курумбашев.
„Разбира се, ние трябва да сме готови и за други два момента. Ако все пак надделее предложението пакет „Мобилност“ 1 да бъде гласуван в пленарна зала, ние да се опитаме, като евродепутати, когато се обсъжда дневният ред в самата пленарна зала, да внесем предложение отново да не се гласува. Това технологично е възможно да се направи. И второто нещо - ако не мине и това предложение, да внесем нашите предложения за пленарна зала. Те могат да се внасят с повече от 38 подписа. И когато се внесат тези прочути три проектопредложения, да ги има и нашите предложения, така че те да бъдат гласувани, като те пък ще отстояват нашата позиция.“

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Пакетът „Мобилност“ показа ясно на българските граждани какво е значението на европейското законодателство и как всички български евродепутати могат да се обединят

Евродепутатът Петър Курумбашев: Пакетът „Мобилност“ показа ясно на българските граждани какво е значението на европейското законодателство и как всички български евродепутати могат да се обединят

9 Март 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пакетът „Мобилност“ показа ясно на българските граждани две неща – какво огромно значение има европейското законодателство и как засяга един транспортен сектор, изхранващ десетки хиляди души, също как всички български евродепутати, независимо от коя политическа сила са, могат да се обединят и да работят в своите политически семейства в защитата на транспортния сектор както в България, така и в Централна и Източна Европа. Това каза пред журналисти в Пловдив евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Курумбашев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. По думите му, пакетът „Мобилност“ се е превърнал във визитната картичка на всички български евродепутати. „Имаме, доколкото може да се каже, позитивно развитие, че за пореден път темата е отложена. В четвъртък имаше председателски съвет и за пореден път се реши в пленарна зала да не се разглежда тази тема. Вървят слухове, че е възможно определени групи от евродепутати да го внесат като предложение директно в пленарна зала в понеделник, но така или иначе официалното решение е да се разглежда на следващия председателски съвет, който ще бъде на 21 март. Общо взето ни останаха 3 сесии за тази тема – в понеделник, на 21 март и една сесия през април. Нашата позиция е, че след като две от трите досиета не са гласувани от водещата комисия, няма текстове, които да бъдат гласувани в пленарна зала“, коментира евродепутатът Петър Курумбашев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември 2019
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.