НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Настя Ванкова, НИМХ – Варна: Варненският район е облагодетелстван с богати водни ресурси

Настя Ванкова, НИМХ – Варна: Варненският район е облагодетелстван с богати водни ресурси

22 Март 2019 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Варна. Варненският район е облагодетелстван с богати водни ресурси. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Настя Ванкова, зам.-директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Филиал – Варна. Тя обясни, че звеното във Варна отбелязва Световния ден на водата, защото голяма част от дейността на неговите служители е свързана именно с хидрологията. Тя обясни, че акцентът на празника тази година е по-скоро социален и се насочва към осигуряването на чиста, питейна вода за всички хора, независимо от тяхното географско положение, раса, пол, здравословен статус и други. Във връзка с достъпа до питейна вода в Североизточна България Настя Ванкова обясни, че районът е богат на значителни водни ресурси, които не се нуждаят от влагане на много средства, за да бъде тя достъпна на хората. „Например, това е река Камчия, с многогодишен отток от около 21 куб. метра на секунда. Имаме изградени големи язовири. Освен това Девненските извори са сред най-големите по дебит на територията на страната. В Североизточна България имаме доста подземни водоносни хоризонти и в това отношение сме облагодетелствани“, обясни Настя Ванкова. По думите ѝ Девненските извори имат дебит от порядъка на около 3 куб. м/сек. Тя допълни, че двата водоносни хоризонти в Североизточна България са Неоген-сарматски и Малм-валанжински, които са едни от най-мощните в страната.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милка Асенова, РИОСВ - Велико Търново: Целта на Световния ден на водата е обществеността да се застъпи за устойчиво управление на водните ресурси

Милка Асенова, РИОСВ - Велико Търново: Целта на Световния ден на водата е обществеността да се застъпи за устойчиво управление на водните ресурси

22 Март 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Отбелязваме Световния ден на водата – 22 март. Той се чества ежегодно в целия свят, като целта е обществеността да се застъпи за устойчиво управление на водните ресурси и да се привлече вниманието на хората върху важността от наличие на прясна вода. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Милка Асенова, експерт „Връзки с обществеността“ в Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Денят на водата се провежда официално от 1993 година. Темата този път е „Вода за всички“. „Тя е определена в съгласие с основния поет от страните ангажимент в Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г., а чрез мотото на кампанията „Всеки е важен!“ се акцентира, че правото на достъп до вода е основно човешко право и никой не трябва да бъде забравен в осигуряването на свободен и лесен достъп до питейна вода, без опасност от замърсяване“, обясни още Милка Асенова. Тя добави, че тазгодишното издание на Деня на водата се обръща към проблемите на хората, които все още са лишени от достъп до вода, като вниманието се насочва към възможността, устойчивото управление на водите да се превърне във водеща сила за промяна.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дирекцията на Национален парк „Рила“ отбелязва Световния ден на водата с поредица от инициативи в Благоевград, Паничище, Самоков и Дупница

Дирекцията на Национален парк „Рила“ отбелязва Световния ден на водата с поредица от инициативи в Благоевград, Паничище, Самоков и Дупница

22 Март 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Дирекцията на Национален парк „Рила“ отбелязва Световния ден на водата с поредица от инициативи в Благоевград и Дупница. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Стефан Кирилов, главен експерт към Дирекция „Национален парк Рила“. Той отбеляза, че в посетителските центрове на парка в Паничище и в Самоков ще има Ден на отворените врати, в рамките на който до 17.00 часа експерти ще предоставят информация за Световния ден и материали за Националния парк и околната среда и ще изнасят беседи пред посетителите. В този час в Детска градина № 9 „Слънце“ – Дупница се провежда образователна беседа и занимателни игри с децата от третите и четвъртите групи. Експерт от парковата дирекция ще представи Световния ден на водата на тема „Вода за всички! Всеки е важен!“ водните ресурси и биологичното разнообразие на защитената територия. От 13.00 часа в ОУ „Неофит Рилски“ –Дупница с тематична беседа ще се популяризира световната природозащитна дата. Екозаниманието ще запознае второкласници от училището с богатото водно богатство и уникалното биоразнообразие на Национален парк „Рила“ и ще завърши с ековикторина. Програмата, посветена на Световния ден на водата, ще продължи от 15.00 часа в СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ –Благоевград. Там експерти от Дирекция „НП Рила” ще проведат беседа и интертактивна екоигра с третокласници от благоевградското училище.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: РЗИ отбелязва Световния ден на водата под мотото „Вода за всички! Всеки е важен!“

Благоевград: РЗИ отбелязва Световния ден на водата под мотото „Вода за всички! Всеки е важен!“

22 Март 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Регионална здравна инспекция – Благоевград е подготвила богата и разнообразна програма по повод Световния ден на водата. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от здравната инспекция. Тя ще премине под мотото „Вода за всички! Всеки е важен!“. Събитията в програмата са разпределени през цялата седмица. Акцент в Седмицата на водата е „Час по екология в лабораторията на РЗИ - Благоевград“ с ученици от 11 ОУ „Хр.Ботев” – Благоевград. През тази година в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, учениците ще обогатят познанията си, свързани със замърсяването и опазването на водата в среща с еколозите от инспекцията. Чрез видеопрожекция на филма „Великата тайна на водата” във фоайето на РЗИ - Благоевград посетителите ще имат възможност да се потопят в тайните на водата, като източник на живот. През седмицата се разпространят здравно-информационни материали в учебни заведения и сред широката общественост с послания да пестим и ценим водата.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Зам.-министър Красимир Живков ще открие общоградски празник по повод Световния ден на водата

Пловдив: Зам.-министър Красимир Живков ще открие общоградски празник по повод Световния ден на водата

22 Март 2019 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков ще открие общоградски празник по повод Световния ден на водата – 22 март в Пловдив. Това съобщиха от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“. Събитието ще се състои от 11.00 часа на площада пред сградата на Община Пловдив. Организаторите на събитието са Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР), „Напоителни системи“ ЕАД – клон Пловдив, ВиК - Пловдив, Община Пловдив, РИОСВ и РД ПБЗН. В инициативата се очаква да се включат над 500 ученици от пловдивските училища, за които ще има организирани места за експозиции на арт инсталации, макети, рисунки, информационни материали, както и възможност за провеждане на опити свързани с опазване на водите и водните екосистеми. На специално изградена сцена млади таланти, възпитаници на Обединен детски комплекс – Пловдив, ще поддържат празничното настроение с много песни и танци. Гражданите и гостите на Пловдив ще могат да се запознаят с дейността на институциите, пряко свързани с управлението на водите и природозащитни организации.
22 март е официално обявен за Световен ден на водата от Общото събрание на ООН през 1992 г. Официално се отбелязва от 1993 г. Заинтересовани групи организират многобройни официални и други събития в целия свят. Сред тези дейности тази година е и публикуването на доклад на ООН за развитие на водния сектор в света.
Тазгодишното издание на Деня на водата се обръща към проблемите на хората, които все още са лишени от достъп до вода, като вниманието се насочва към възможността устойчивото управление на водите да се превърне във водеща сила за промяна. Чрез мотото на кампанията за 2019 г. – „Всеки е важен“, се акцентира върху това, че правото на достъп до вода е основно човешко право и никой не трябва да бъде лишен от свободен и лесен достъп до питейна вода без опасност от замърсяване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести срещу уволнението на кюрдските кметове в Диарбекир, Турция. 21 август 2019 г.
Протести срещу уволнението на кюрдските кметове в Диарбекир, Турция. 21 август 2...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.