НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Матей Матев е назначен за председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките

Матей Матев е назначен за председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките

27 Март 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. Министерският съвет прекрати правомощията на председателя на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков поради избирането му от Народното събрание за подуправител на Българската народна банка - ръководител на управление „Банков надзор“.Това съобщиха от правителствена информационна служба. На мястото на Радослав Миленков правителството определи за нов председател на фонда Матей Матев, считано от 25 март 2019 година.
Матей Матев е магистър по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и има дългогодишен опит в областта на облигационното, търговското, вещното право, приватизацията, чуждестранните инвестиции и ценни книжа, както и процесуалното представителство по търговски, административни и граждански съдебни спорове. Решението на правителството за прекратяване на правомощията и определяне на председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките е прието неприсъствено.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радослав Миленков e новият подуправител на БНБ, който ще ръководи управление „Банков надзор“ (ОБЗОР)

Радослав Миленков e новият подуправител на БНБ, който ще ръководи управление „Банков надзор“ (ОБЗОР)

22 Март 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
София. Със 115 гласа „за“ парламентът единодушно избра Радослав Миленков за подуправител на БНБ, който ще ръководи управление „Банков надзор“ с мандат 6 години. Избор на нов подуправител се наложи след оставката на Димитър Костов. Радослав Миленков, който преди това ръководеше Фонда за гарантиране на влоговете в банките, беше единственият кандидат за поста. Управителят на централната банка Димитър Радев предложи кандидатурата на Миленков с аргументите, че той е добре познат и уважаван специалист в банковите среди, който е доказал своите професионални познания и добра репутация. Според Радев Миленков може да осигури приемственост в ключова сфера от мандата на Централната банка - регулирането и надзора върху банките в страната, и да доразвие капацитета на управление "Банков надзор" в продължение на реформите, извършени там през последните няколко години.
От своя страна, Радослав Миленков посочи, че основният приоритет, по който ще работи, е присъединяване към Единния надзорен механизъм. „Продължава и синхронизация на практиките с тези на Европейската централна банка, приобщаване към всичките тези надзорни процедури, които са необходими, в Банковия съвет“, заяви той. Във връзка със случая „КТБ“ Миленков подчерта, че всички уроци са научени, както и че са направени необходимите реформи. Той посочи, че ще работи за това България да влезе в чакалнята на еврозоната и в Банковия съюз до средата на тази година, каквато е целта на правителството.
Процедурните правила за условията и реда за предлагането на кандидат за подуправител-ръководител на управление „Банков надзор“ на БНБ бяха приети от парламента на 8 март.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радослав Миленков, БНБ: Основният приоритет, по който ще работя, е присъединяване към Единния надзорен механизъм

Радослав Миленков, БНБ: Основният приоритет, по който ще работя, е присъединяване към Единния надзорен механизъм

22 Март 2019 | 09:45 | Агенция "Фокус"
София. Основният приоритет, по който ще работя, е присъединяване към Единния надзорен механизъм. Това каза пред журналисти Радослав Миленков, който беше избран от парламента за нов подуправител на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Продължава и синхронизация на практиките с тези на Европейската централна банка, приобщаване към всичките тези надзорни процедури, които са необходими, в Банковия съвет“, заяви Миленков.
На въпрос дали са изключени случаи като КТБ, той отговори: „Надявам се, че всички уроци са научени, необходимите реформи са направени, а процесът по присъединяване ще даде допълнителни гаранции. Ще направя всичко възможно да не се получи това.“
Попитан дали България ще може да влезе в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз в средата на тази година, каквато е целта на правителството, Миленков обясни, че се работи нещата да се случат в този времеви хоризонт.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще избере подуправител на БНБ, който ще ръководи управление „Банков надзор“

Парламентът ще избере подуправител на БНБ, който ще ръководи управление „Банков надзор“

22 Март 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще избере подуправител на Българската народна банка, който ще ръководи управление „Банков надзор“. Това предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание. Избор на нов подуправител се наложи след оставката на Димитър Костов. Единственият кандидат за поста е Радослав Миленков, който в момента ръководи Фонда за гарантиране на влоговете в банките. На 8 март парламентът прие процедурните правила за условията и реда за предлагането на кандидат за подуправител-ръководител на управление „Банков надзор“ на БНБ.
Народните представители ще разгледат и Проект на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагането на кандидат за заместник-председател, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“, и на кандидат за заместник-председател, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, на Комисията за финансов надзор, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание.
По време на петъчното заседание е предвидено и изслушване на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков относно предприетите и планирани мерки, нови услуги и действия на пазара на труда, в това число и мерките за повишаване на предлагането и качеството на работната сила и намаляване на несъответствията на пазара на труда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.