НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Над 236 акции и 143 досъдебни производства отчете ГДБОП за миналата година (ОБЗОР)

Над 236 акции и 143 досъдебни производства отчете ГДБОП за миналата година (ОБЗОР)

28 Март 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
София. Над 236 акции и 143 досъдебни производства към спецпрокуратурата отчете Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) за миналата година. Това показват данните от годишния отчет за 2018 година на дирекцията. Според главния комисар Ивайло Спиридонов, който е директор на ГДБОП, и министъра на вътрешните работи Младен Маринов крайната оценката за ГДБОП е положителна.
Директорът на ГДБОП посочи, като сравнение, че когато дирекцията е била към ДАНС, образуваните производства са били 26 за една година. По-големият процент от проведените операции са по линия наркотици, следват трансгранична организирана престъпност. По думите му от всички акции, 56 са съвместно с чужди партньорски служби. Приключени са общо 224 досъдебни производства за миналата година. Той посочи още, че в 36 операции е участвал агент под прикритие. Министър Маринов подчерта, че е положителна тенденцията все по-често да се прилагат служители под прикритие. Той отчете този метод, като много ефективен.
Борбата с престъпността в цифри показва още, че са иззети общо 353,235 кг наркотици. Пресечени са седем трансгранични канала за наркотрафик, както и осем трансгранични канала за трафик на културно-исторически ценности. Също така и два канала за контрабанда на цигари и канал за трафик на фалшиви банкноти. Във връзка с противодействието на трафика на хора усилията на ГДБОП са част от комплексния подход, прилаган от всички държавни институции, работещи по проблема.
По направлението на контратероризма са иззети 132 автомата, 4 карабини, 12 бойни пушки, 2 ловни пушки, 75 бойни пистолета, 44 573 различни по вид и калибър боеприпаси, 17 преработени газови оръжия, 8 кг взривни вещества; 59 детонатора, 2400 запалки и над 700 цеви за бойно оръжие. А в направление противодействие на киберпрестъпността, от над 100 адреса са иззети 94 сървъра, 70 сателитни приемника, над 80 компютърни конфигурации, лаптопи и таблети, над 60 устройства за нерегламентиран достъп до телевизионни програми, обекти на авторско право, компютърни конфигурации със специализиран софтуер за сваляне и разпространение на материали с порнографско съдържание.
Като основен проблем в дирекцията, Ивайло Спиридонов посочи човешкия ресурс. Той отбеляза, че е трудно да се намерят качествени кадри, които да работят активно, защото хората, които се явяват на конкурси, по думите му са на незадоволително интелектуално ниво. По думите му конкурсите са изключително малко и се наемат хора предимно от МВР.
Спиридонов посочи, че това, което мотивира хората да работят е създадените условия в структурата. Той отчете, че в момента 45% от автопарка на ГДБОП е подменен, като е сменена 100% техниката навсякъде. По думите му служителите, които работят в МВР, не работят единствено за заплата. „Тук има и други предизвикателства. Фактът, че имаш принадлежност към една общност, понякога е над това каква заплата ще получиш“, каза още той.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Над 236 са акциите ни за миналата година

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Над 236 са акциите ни за миналата година

28 Март 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
София. Броят на акциите на ГДБОП е над 236 за миналата година. Това каза гл. комисар Ивайло Спиридонов, директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), по време брифинг за годишния отчет за 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основно, по-големият процент от проведените операциите са за наркотици“, заяви Спиридонов. Той отбеляза, че след това е трансграничната организирана престъпност. „Изключително добре работим и сме създали такива условия с нашите партньори, както европейски, така и от САЩ. Организацията, която сме създали, е да нямаме никакви проблеми. Те имат постоянен достъп до служителите, с които искат да работят. Имаме увеличен брой на съвместните екипи за разследване, с партньорски служби“, каза директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.
По думите му служителите, които работят в МВР, не работят единствено за заплата. „Тук има и други предизвикателства. Фактът, че имаш принадлежност към една общност, понякога е над това каква заплата ще получиш“, посочи още той.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Когато беше възстановена структурата ни в МВР, материално-техническите условията бяха изключително зле

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Когато беше възстановена структурата ни в МВР, материално-техническите условията бяха изключително зле

28 Март 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
София. Когато беше възстановена структурата ГДБОП в МВР, условията бяха изключително зле по отношение на материално-техническото осигуряване. Това каза гл. комисар Ивайло Спиридонов, директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), по време брифинг за годишния отчет за 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С тогавашното прехвърляне от ДАНС към МВР, автомобилният парк в ГДБОП беше много стар“, заяви Спиридонов. Той отбеляза, че компютрите, които са използвали са били доста стари и неадекватни към момента, към който е трябвало да работят с ниски параметри. „В момента 45% от автопарка на ГДБОП сме го подменили за тези 3 години, чрез европейски програми. Сменихме и на 100% техниката на всякъде. Условията, в които работят служителите на ГДБОП са с една степен по-високи от условията в една областна дирекция. Естествено, за да се случи всичко това, помощта на МВР е изключително голяма“, подчерта директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. По думите му хората обикновено ги мотивират създадените условия в една структура.
„Много хора на нашия сайт се интересуват как могат да постъпят в ГДБОП. Това се е получило така, защото са провеждани качествени операции, при които е давана информация от медиите на обществеността и тези хора по един или друг начин си създават едно впечатление за тази структура на МВР и имат желание да работят“, посочи още той.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Изключително трудно е вече да бъде намерен качествен човешки ресурс, който да работи активно

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Изключително трудно е вече да бъде намерен качествен човешки ресурс, който да работи активно

28 Март 2019 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Изключително трудно е вече да бъде намерен качествен човешки ресурс, който да работи активно. Това каза гл. комисар Ивайло Спиридонов, директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), по време брифинг за годишния отчет за 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основният проблем, според мен, в дирекцията, който съществува в момента, е човешкият ресурс“, заяви Спиридонов. Той подчерта, че конкурсите са изключително малко в областните дирекции. „Специално за ГДБОП се обявяват изключително рядко конкурси и то само тогава, когато търсим хора със специфични познания, в определена област. Иначе, ние предпочитаме да взимаме обучени хора от МВР, но за да ги вземем от там, те трябва да дойдат от някъде. Тук основният проблем е в хората, които се явяват по тези конкурси, защото интелектуалното им ниво е незадоволително“, отбеляза директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. „За да работиш в МВР, е изключително важно да си с доста по-сериозни житейски познания, за да може да реагираш адекватно на създалата се ситуация, по един или друг начин“, подчерта още той.
Ирина ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Досъдебните производства, които са образувани в специализираната прокуратура за миналата година са 143

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Досъдебните производства, които са образувани в специализираната прокуратура за миналата година са 143

28 Март 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Досъдебните производства, които са образувани в специализираната прокуратура за миналата година са 143. Това каза гл. комисар Ивайло Спиридонов, директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), по време брифинг за годишния отчет за 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Винаги има нещо, което да бъде подобрено. Един от основните ни критерии е образуваните досъдебни производства в специализираната прокуратура“, заяви директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Той отбеляза, че по времето, когато ГДБОП е част от структурата на ДАНС, досъдебните производства, които са образувани в специализираната прокуратура за една година са 26. „В момента за миналата година, това, което изнесохме от днешния анализ е, че те са 143, като когато ГДБОП беше възстановена в структурите на МВР, започнахме с 67 за 6 месеца образувани досъдебни производства. За да се образува едно досъдебно производство в специализираната прокуратура, критериите са изключително високи“, посочи Спиридонов.
По думите му това означава, че след като са образувани толкова досъдебни производства, ГДБОП са предоставили качествени доказателства и информация за това. „Ние сме продължили да работим заедно до момента на реализацията. Другият факт, който е изключително важен за съвместната ни дейност със специализираната прокуратура, е фактът, че мога да изброя на петте си пръста операциите, които сме провели ние в неотложност“, каза още той. Спиридонов поясни, че това означава, че по всяка една операция на ГДБОП, специализираната прокуратура е била наясно с цялата информация, образувано е досъдебно производство и са работили с нас до реализацията.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

237 специализирани операции са проведени от ГДБОП през 2018 г.

237 специализирани операции са проведени от ГДБОП през 2018 г.

28 Март 2019 | 12:59 | Агенция "Фокус"
София. 237 специализирани операции са роведени от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) през 2018 г., 95 - съвместно с други служби в МВР, и 56 - с чужди партньорски служби. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Пресечена е дейността на 121 организирани престъпни групи. Общо 260 са новообразуваните досъдебни производства (ДП) - 145 ДП по чл. 321 от НК, 115 други и 72 следствени дела. Приключени са общо 224 досъдебни прои5зводства - 113 по чл. 321 от НК и 111 други. По досъдебни производства са повдигнати обвинения на 834-ма, а по следствени дела - на 84-ма.
Самостоятелно и съвместно с други служби в и извън МВР и чужди партньорски служби са иззети общо 353,235 кг наркотици, в т. ч. 234,445 кг хероин, 10,807 кг кокаин, 76,603 кг марихуана (суха маса канабис), 30,981 кг амфетамин субстанция, 197,700 кг екстази и др. Разкрити са нелегална лаборатория за синтезиране на метамфетамин и 8 закрити помещения за отглеждане на канабис. Пресечени са 7 трансгранични канала за наркотрафик. На чужда територия (Молдова, Испания, Португалия, Холандия, Франция, Турция) по сигнали и с участието на ГДБОП, са иззети общо 132,095 кг хероин, 1,200 кг кокаин, 100 кг марихуана и 500 стръка канабис. На територията на гр. Амстердам са разкрити две помещения, оборудвани за отглеждане на канабис. Задържани са общо 23-ма - 13 български граждани, 7 турски, 2-ма испански и 1 с двойно гражданство (молдовско и румънско).
По отношение на дейността, свързана с трафик на културно-исторически ценности - заловени са 3 042 монети и 2 524 други движими културно-исторически ценности. Пресечени са 8 трансгранични канала за трафик на културно-исторически ценности.
Във връзка с противодействието на трафика на хора усилията на ГДБОП са част от комплексния подход, прилаган от всички държавни институции, работещи по проблема. В провежданите държавни политики за справяне с трафика на хора на международно равнище, страната ни е оценена високо, включително и от Държавния департамент на САЩ. В годишния доклад за трафика на хора за 2018 г. България е поставена в по-благоприятната Втора група от държави. По противодействието на трафика на хора България активно се включва в разработването и прилагането на световните и европейските стандарти. Практиката за създаване на съвместни екипи за разследване води до успешно проведени реализации на наша и чужда територия (6 СЕР за 2018 г.).
По направлението на дейност „контратероризъм“ - иззети са 132 автомата, 4 карабини, 12 бойни пушки, 2 ловни пушки, 75 бойни пистолета, 44 573 различни по вид и калибър боеприпаси, 17 преработени газови оръжия, 8 кг взривни вещества, 59 детонатора, 2 400 запалки и над 700 цеви за бойно оръжие, отчитат от дирекцията.
През 2018 г. са пресечени 2 канала за контрабанда на цигари. Разкрита е нелегална фабрика за производство на цигари. Иззети са 23 357 057 къса цигари, 2 562 кг тютюн, 7 т петролни продукти, 21 225 л високоалкохолни напитки и 3000 бр. контрабандна стока.
Резултатите от дейностите по линия фалшификациите се обобщават както следва: иззети 32 149 фалшиви банкноти евро на обща стойност по номинал 3 214 770 евро, 1 302 314 фалшиви банкноти щатски долари (ЩД) на обща стойност 130 116 350 ЩД, 34 973 фалшиви монети паунди на обща стойност по номинал 69 946 паунда. Разкрити са 3 печатници за документи и парични знаци, 5 работилници за документи, монети и електронни платежни инструменти /ЕПИ/ и 1 монетарница в Пловдив за производство на неистински монети, с номинал 2 паунда, на обща стойност 69 946 паунда. Пресечен е канал за трафик на фалшиви банкноти.
Мащабна по обем е работата по приоритетното направление за противодействие на киберпрестъпността: от над 100 адреса са иззети 94 сървъра; 70 сателитни приемника; над 80 компютърни конфигурации, лаптопи и таблети; над 40 външни хард диска; над 60 устройства за нерегламентиран достъп до телевизионни програми, обекти на авторско право; устройства за преобразуване на сигнал, мрежово оборудване, множество флаш памети; електронни устройства за дистанционно манипулиране на софтуера на игрални автомати; компютърни конфигурации със специализиран софтуер за сваляне и разпространение на материали с порнографско съдържание; огромно количество файлово съдържание на сексуално насилие над деца; над 6 хил. артикула с отличителните белези на световни търговски марки; над 120 хил. лв.; хардуерни устройства за достъп до компютърно информационни данни (криптовалута). За първи път в България са иззети различни видове и количества криптовалути (eтериум, биткойн, лайткойн и фотурокойн), оценени на над 4 млн. лв.. Важен момент в сферата на борбата срещу престъпленията с интелектуална собственост, е изваждането на България от т.нар. „Специален списък 301“, в който фигурира през последните 5 години. Този акт е израз за признанието на международните партньори за усилията, положени от нашата страна.
През изтеклата година ГДБОП продължи трайно и задълбочено да развива оперативното сътрудничество с чужди партньорски служби, да се възползва пълноценно от капацитета на европейските и други релевантни институции и да прилага добри практики и механизми. Дирекцията се утвърди като равностоен и конструктивен партньор със своя авторитет и принос в борбата с трансграничната организирана престъпност.
През 2018 г. са проведени 56 съвместни операции с чужди партньори на територията на страната и извън нея (24 международни и 34 реализации – резултат от паралелни разследвания, сигнали, молби за правна помощ и обмен на информация). Документирана е дейността на 12 ОПГ (4 по линия наркотици, 1 - трафик на КИЦ, 2 - трафик на хора, 1 - незаконна миграция, 2 - по линия на фалшификации и 2 - по киберпрестъпност).
Един от най-използваните модели за ефективно противодействие на трансграничната организирана престъпност е създаването на съвместни екипи за разследване (СЕР). През отчетната година ГДБОП е участвала в 11 екипни разследвания – 6 за трафик на хора (с Швеция, Швейцария, Норвегия, Великобритания, Белгия и Холандия), 1 за контратероризъм (с Великобритания, Холандия, Белгия и Франция), 3 по линия фалшификации, от които 2 - с Испания и 1 - с Франция и 1 с Норвегия по киберпрестъпност.
Постигнатите крайни резултати от ГДБОП дават основание да определим 2018 г. като една успешна по противодействие на организираната престъпност. Индикатор за това са присъдените множество колективни и индивидуални награди, в т.ч. и наградата „Полицай на годината“ от фондация „Доверие и закрила“, за цялостната дейност на сектор „Фалшификации“, както и I-ва награда за същия сектор от SELEC, Букурещ за успешно проведената международна операция „Паспорт“ с Албания и Македония за незаконно производство на неистински официални документи за самоличност и пари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Положителна тенденция е все по-честото използване на служители на ГДБОП под прикритие, което е много ефективен метод за противодействие на престъпността

Министър Младен Маринов: Положителна тенденция е все по-честото използване на служители на ГДБОП под прикритие, което е много ефективен метод за противодействие на престъпността

28 Март 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Положителна тенденция е развитието и все по-често прилагане на служители под прикритие, което е един много ефективен метод. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време брифинг за годишния отчет за 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В ГДБОП няма по-маловажни или по-важни линии“, заяви министър Младенов. Той подчерта, че така е структурирана дирекцията, че обхваща всички необходими линии, които пряко влияят върху сигурността и финансово-кредитната система на държавата. „Това са изключително важни линии и всички имат възходяща тенденция, в рамките на три години, след възстановяването на дирекцията. Има подобряване, обаче, и в качеството, защото това е досъдебното производство. Естествено важна е и оперативно-издирвателната дейност и работата със сътрудници“, отбеляза министърът. По думите му цифрите са положителни. „Дирекцията има изградения необходим агентурен апарат и това, което може да посочим още, като положителна тенденция е развитието и все по-често прилагане на служители под прикритие, което е един много ефективен метод“, посочи той.
По думите му целенасоченото развиване на киберпрестъпността също бележи успех. „Знаете, че тази структура от сектор, стана отдел с почти тройно увеличение на състава. Ние смятаме, че киберсигурността е сектор, който много бързо се развива. Там е изключително необходимо да има доверие с всички партньорски служби и бърз обмен на информация. Именно за това ние влагаме ресурси при посещението на САЩ, една от основните теми беше точно, за това как да си взаимодействаме и как да получаваме обучение и да обменяме добри практики и съответно техническа помощ от там. Те смятат, че това е една много важна дейност“, каза още Маринов.
Относно следствените действия в офисите на дружество „Кинтекс“, министър Маринов коментира, че операцията е на Специализираната прокуратура и не може да го коментира. „Подпомагаме по отношение на нашите правомощия, но конкретика няма как да Ви кажа“, каза министърът.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Почти всеки ден служителите ни някъде в страната извършват операции, които решават сериозен проблем

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Почти всеки ден служителите ни някъде в страната извършват операции, които решават сериозен проблем

28 Март 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Почти всеки ден служителите ни някъде в страната извършват операции, които решават сериозен проблем. Това каза пред журналисти гл. комисар Ивайло Спиридонов, директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) по време брифинг за годишния отчет за 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички сме наясно, че едно неадекватно политическо решение, може да доведе до това обществеността да има по-големи претенции към една структура“, заяви гл. комисар Ивайло Спиридонов. Той подчерта, че за негова радост за тези години служителите на ГДБОП са постигнали възходящи резултати. „И по критериите, по които, в крайна сметка се оценява дирекцията, към днешния ден мога да кажа, че постигнатите резултати са изключително високи. За нас продължава да бъде приоритет противодействието на тероризма, корупцията и контрабандата във всичките ѝ форми“, отбеляза директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.
По думите му ГДБОП се стреми ежедневно да доказва това. „Броят на операциите на ГДБОП е такъв, че реално 5 дни в седмицата, ние провеждаме по една операция. Това означава, че почти всеки ден служителите на ГДБОП някъде в страната извършват операции, които решават сериозен проблем“, посочи още той.
Спиридонов подчерта, че организираната престъпност е наистина проблем и то не само за България, а и в световен мащаб.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: Годишният отчет за дейността на ОДМВР за 2018 г. бе представен пред главния секртар на МВР и зам.-директора на ГДБОП

Плевен: Годишният отчет за дейността на ОДМВР за 2018 г. бе представен пред главния секртар на МВР и зам.-директора на ГДБОП

22 Март 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Годишният отчет-анализ за дейността на ОД МВР Плевен за 2018 г. бе представен пред главния секртар на МВР и зам.-директора на ГДБОП, предаде кореспондент на Радио ,,Фокус". ,,Резултатите никак не са лоши. Има намаляване на регистрираните престъпления с 20%. Това съобши гл. комисар Ивайло Иванов. ,,С 4% има увеличение на разкритите престъпления. ОД МВР - Плевен е на второ място по заловени акцизни стоки, за които не е платен необходимият акциз. При тежките пътнотранспортни произшествия ранените в сравнение с 2017 г. са с 39 по-малко, а загиналите с 6 души по-малко.
,,ОД МВР - Плевен има много висока разкриваемост на телефонните измами - 100%. Финансовите загуби са възстановени. Нека предупреждаваме гражданите, да не дават пари на служители на МВР и прокуратурата за съдействие на разследване. За мен е много важно да се подобри доверието в служителите на МВР, да ни се подават все повече сигнали. Важно е колегите да имат обратна връзка с жертвите на престъпления", каза още гл. комисар Ивайло Иванов.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.