НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Anadolu Agency: Турският министър на отбраната осъди решението на САЩ за Голанските възвишения

Anadolu Agency: Турският министър на отбраната осъди решението на САЩ за Голанските възвишения

29 Март 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар осъди решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над окупираните Голански възвишения, предава държавната информационна агенция Anadolu Agency.
„Това е погрешно, курсът е опасен. Посяваш вятър и жънеш вихрушка", заяви Акар от Истанбул.
В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа декларация, която официално признава Голанските възвишения като израелска територия. Израел заема приблизително две трети от Голански възвишения като фактически резултат от конфликта от 1967 г. Тя пристъпи към официално присъединяване на територията през 1981 г. - действие, единодушно отхвърлено тогава от Съвета за сигурност на ООН.
Израел отдавна принуждава Вашингтон да признае претенцията му към територията, завладяла от Сирия по време на Шестдневната война. Турция, Русия, Китай, Германия и други държави вече се противопоставиха на най-противоречивия ход на Вашингтон през последните години, коментира агенцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Само глупак може да сравни признаването на Голанските възвишения с Крим

Die Welt: Само глупак може да сравни признаването на Голанските възвишения с Крим

28 Март 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Тел Авив/Вашингтон. Признаването от страна на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп на израелския суверенитет над Голанските възвишения е важен сигнал за сирийците, иранците и палестинците, твърди авторът на германския национален ежедневник Die Welt Клеменс Вергин. Колко още войни срещу Израел трябва да загубят арабските държави, преди да престанат да претендират за тази област? Но някои умни глави в Европа твърдят, че чрез признаването на анексията на Голанските възвишения САЩ правят опит да оправдаят присъединяването на Кримския полуостров към Русия. Тези хора авторът на статията определя като „глупаци“.
Доналд Тръмп отново премести координатите на американската политика за Близкия изток – той призна Голанските възвишения като част от Израел. В отговор избухна цяла буря от протести. Някои смятат, че американците, без никакви реципрочни отстъпки, са „изпуснали от ръце“ важен обект от преговорите. Други виждат грубо нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за разрешаване на конфликта в Близкия изток. И някои умни глави в Европа, например, бившият външен министър на Швеция Карл Билд, дори заявяват, че американците практически оправдават руското анексиране на Крим със своите стъпки, пише Вергин.
Във всеки случай, това е голямо преувеличение и само тези, които ги мързи да мислят, може да твърдят подобно нещо. Изявлението на Билд е теза, която активно се насърчава от руските тролове в социалните мрежи. В същото време Крим и Голанските възвишения са диаметрално противоположни неща. Украйна предостави на Русия широк и дългосрочен достъп до стратегически важното пристанище на Черно море в Крим, и все пак без никаква причина или провокация бе атакувана от руснаците.
След това Русия проведе – според автора - незаконен референдум, за да оправдае присъединяването на Крим. Фактът, че част от Голанските възвишения сега е в ръцете на Израел, е резултат от съвсем различни причини. Той е последица от няколко агресивни арабски войни срещу Израел, в които Голанските възвишения постоянно бяха използвани за нахлуване на израелска земя.
Става въпрос за Шестдневната война от 1967 г., когато израелската армия зае Голанските възвишения. С това действие израелците предотвратиха мащабна атака на арабските армии. От гледна точка на международното право, това беше напълно легитимна отбранителна дейност, насочена срещу агресията на другата страна, която трябваше да започне през следващите дни.
В това се състои разликата: руското анексиране на Крим е резултат от завоевателната война на Русия. А завземането на Голанските възвишения от Израел е резултат от няколко арабски завоевателни войни. И възниква справедлив въпрос: колко още войни с Израел трябва да разгърнат и загубят арабските държави, преди да престанат да претендират, че тази територия е загубена по време на тези войни?
Основополагащата Резолюция 242 на Съвета за сигурност на ООН, която всички сега обичат да цитират, не отговаря на този въпрос. Това, което тя предвижда, е по-скоро паралелно действие. Там се говори за връщането на окупираните територии (в английската версия на резолюцията това е относително неясно понятие поради липсата на определителен член) в замяна на „справедлив и траен мир“, който включва „уважение и признаване на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на всяка държава“ в тази област и правото на гражданите на всяка една страна да живеят в мир в рамките на сигурни и признати граници, без да бъдат заплашвани".
Резолюция 242 беше приета през 1967 г., а през 1973 г. арабските държави отново нападнаха Израел и почти бяха принудени да паднат на колене. След някои териториални загуби в началото на войната, включително и на север, израелците все още успяват да държат стратегически важните Голански възвишения. Едва след тази нова агресивна война израелците законно анексират част от Голаните. Това се случва през 1981 година. Т.е. израелската страна отговори на нарушението на арабите на Резолюция 242 със свои нарушение на документа.
Този, който сега е възмутен от признаването от американците на тази реалност, трябва отново да се обърне към историята. Да, Тръмп наистина значително измести американската позиция и по този начин постави под въпрос статуквото. Но защо винаги само иранци, сирийци и „Хизбула“ имат право да променят статуквото на сирийско-израелската граница?
Сирия пусна смъртоносния враг на Израел на своята територия и позволи на Техеран да създаде военни позиции на пряка дистанция от израелската граница. „Хизбула“ също действа в сирийската част на Голанските възвишения. И това е много по-решителна мярка от чисто символичния акт, планиран от Тръмп.
Иран продължава неуморно да потвърждава целта си за пълно унищожаване на еврейската държава и винаги се противопоставя на всякакви опити за мирно уреждане в региона, включително с палестинците. С помощта на Техеран Асад успя да превърне Сирия в един вид васална на Иран държава. Докато влиянието на Техеран продължава е трудно да си представим, че Сирия ще постигне мирно споразумение с Израел. В сравнение с тези фактори в сирийско-израелските отношения, признаването от САЩ на суверенитета на Израел над Голаните е само малка стъпка в историята.
Мир в замяна на територия?
Ако след 20 или 30 години се стигне до нови мирни преговори между Израел и Сирия, то те със сигурност ще се провалят не поради признанието на САЩ на израелския суверенитет над Голаните. Най-трудно ще бъде да се постигне мнозинство в Кнесета, когато се гласува за отмяната на Закона за анексирането.
Именно тази за перспектива много израелски премиери намекваха по време на тайните преговори със Сирия преди началото на гражданската война в страната. Ако в бъдеще и двете страни наистина се споразумеят за обмен на мир за териториите, тогава американците няма да оспорят тези решения, въпреки че сега признават израелския суверенитет над Голанските възвишения.
Всъщност признаването от страна на Тръмп на този суверенитет изпраща важен сигнал и за сирийците, и за палестинците: времето не играе за вас и светът няма да чака вечно да се избавите от вашия израелски комплекс.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Съветът за сигурност на ООН свиква извънредно заседание заради Голанските възвишения

„Российская газета“: Съветът за сигурност на ООН свиква извънредно заседание заради Голанските възвишения

27 Март 2019 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Постоянният представител на Франция към Съвета за сигурност на ООН Франсоа Делатр съобщи, че на 27 февруари Съветът ще проведе извънредно заседание, на което ще бъде повдигнат въпросът за Голанските възвишения, пише в. „Российская газета“.
„Постоянната мисия на Сирия се обърна към нас с искане за провеждане на извънредно заседание. Нашето предложение като председател на Съвета за сигурност е да се проведе при открит режим, вместо предварително планираните затворени консултации“, каза Делатр.
По-рано беше съобщено, че Сирия се е обърнала към Съвета за сигурност с искане да внесе за разглеждане въпроса за признаването от страна на САЩ на израелския суверенитет над Голанските възвишения.
В изпратено писмо сирийската мисия в ООН обясни искането си със „скорошно грубо нарушение“ на резолюцията на Съвета за сигурност от американските власти.
Припомнете си, че на 25 март американският президент Доналд Тръмп в присъствието на израелския премиер Бенямин Нетаняху подписа документ, в който се посочва, че Вашингтон признава израелския суверенитет над Голанските възвишения. Освен Сирия, редица арабски страни, Русия, както и водещи европейски страни, включително Франция и Германия, се противопоставиха на такова решение.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times Of Israel: Съветът за сигурност на ООН ще проведе спешно заседание заради признаването на Голанските възвишения от САЩ

The Times Of Israel: Съветът за сигурност на ООН ще проведе спешно заседание заради признаването на Голанските възвишения от САЩ

27 Март 2019 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН ще проведе спешно открито заседание относно решението на САЩ да признае Голанските възвишения като израелска територия, заяви френският посланик.
Сирия поиска срещата в писмо, изпратено до Франция, която председателства Съвета през март, пише вестник The Times Of Israel.
Гневът на признанието на САЩ беше наречен „лицемерие и лъжа” от израелския представител в ООН Дани Данон.
„В продължение на 19 години Сирия използва Голаните като преден пост срещу Израел, а днес Иран иска да постави войниците си на брега на Галилейско море“, заяви Данон в изявление.
„Израел няма да допусне такова нещо досега и време е международната общност да признае факта, че Голаните ще останат завинаги под израелски суверенитет. Съединените щати и Израел ще стоят като единен фронт пред лицемерието и лъжите“.
Американският президент Доналд Тръмп подписа прокламация, в която Съединените щати признаха анексирането на Израел на част от стратегическото плато, въпреки резолюциите на ООН, които призовават за оттеглянето на Израел от Голаните.
Три резолюции на Съвета за сигурност на ООН призовават Израел да се оттегли от Голанските възвишения, които е иззела от Сирия по време на Шестдневната война от 1967 г. и ефективно анексирана в закон на Кнесет през 1981 г., което никога не е било признато в международен план.
На заседанието на Съвета за сигурност за Близкия изток няколко страни се изказаха срещу решението на САЩ и европейските страни изразиха загриженост, че този ход може да има широки последици в региона.
Изпълняващият длъжността постоянен представител на САЩ Джонатан Коен заяви на срещата, че Вашингтон е взел решение да се противопостави на сирийския президент Башар Асад и Иран.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: ЕС не признава израелския суверенитет над Голанските възвишения

Protothema: ЕС не признава израелския суверенитет над Голанските възвишения

27 Март 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини публикува изявление от името на всички 28 държави от съюза, като подчерта, че ЕС не признава контрола на Израел над Голанските възвишения, съобщава електронното издание на вестник Protothema.
Изявлението дойде, въпреки твърденията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че действията му ще нарушат единодушието на ЕС по въпроси, свързани с Израел.
Американският президент Доналд Тръмп подписа декларацията за признаване на спорната област под контрола на Израел.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: САЩ нямат право да дават Голаните на Израел

Реджеп Таийп Ердоган: САЩ нямат право да дават Голаните на Израел

27 Март 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Съединените щати нямат юрисдикция или право да "дават" Голанските възвишения на Израел, заяви турският президент късно във вторник, предава електронното издание на вестник Yeni Safak.
На предизборен митинг в Истанбул, Реджеп Таийп Ердоган заяви, че избирателите в Израел ще отидат до урните на 9 април.
По неговите думи, президентът на САЩ Доналд Тръмп е помолил израелския премиер Бенямин Нетаняху да дойде в САЩ, за да подпишат прокламацията за Голанските възвишения заради изборите в еврейската държава. Турският президент твърди, че това се е случило, за да бъде увеличена електоралната подкрепа за Нетаняху.
Той каза, че Голанските възвишения напълно принадлежат на Сирия според резолюциите на ООН и САЩ се опитват да дадат тази територия на Израел.
"Нямате юрисдикция или такова право", подчерта Ердоган.
Турският президент отбеляза, че решението на Вашингтон за Голаните не среща подкрепата на Европейския съюз, Организацията за ислямско сътрудничество, Русия или Китай.
„Да говорим смело истината е наш дълг“, подчерта той.
Ердоган добави, че Турция, в качеството си на председател на Организацията за ислямско сътрудничество, е отговорила на решението на САЩ за Голанските възвишения и ще продължи да отговаря в бъдеще.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирия иска свикване на Съвета за сигурност на ООН заради Голан

AFP: Сирия иска свикване на Съвета за сигурност на ООН заради Голан

27 Март 2019 | 04:19 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Във вторник Сирия се обърна към Съвета за сигурност на ООН с искане спешно да се свика по въпроса за Голанските възвишения като израелска територия, предава AFP.
В понеделник Доналд Тръмп подписа обръщение, в което САЩ признава анексията от страна на Израел на стратегическото плато, въпреки резолюциите на ООН, според които Израел трябва да оттегли от него.
В писмо, което френската телеграфна агенция е виждала, сирийската мисия към ООН помоли председателството на СС на ООН, което се ръководи от Франция, да насрочи спешно заседание „да се обсъди ситуацията около окупираните сирийски Голански възвишения и неотдавнашното нарушение на резолюция на СС от държава, негов постоянен член."
Френското председателство не насрочи незабавно заседанието и дипломатите заявиха, че ще проведат обсъждане в Съвета по повод на искането.
В петък Сирия изпрати ново писмо, с което предупреждаваше СС на ООН да изпълнява резолюциите, с които се настоява Израел ад се оттегли от Голан.
Предвижда се в сряда СС на ООН да се събере и да обсъди последната криза, както и въпроса за подновяване на мандата на миротворческите сили на ООН в ивицата между Израел и Сирия на Голан.
Пет европейски държави, които имат представители в СС на ООН, по-рано отхвърлиха решението на Тръмп и изразиха силно загрижеността си, че това поведение на САЩ ще има решаващи последици за целия Близък изток.
Двама от най-близките съюзници на САЩ – Великобритания и Франция, като към тях се присъединиха и Белгия, Германия и Полша обявиха, че европейската позиция остава непроменена – Голан е окупирана от Израел сирийска територия, което е в синхрон с международното право, отразено в резолюциите на ООН.
Три резолюции на СС на ООН призовават Израел да се оттегли от Голан, територия, която той завзе от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 година и анексира в 1981 г., поведение, което никога не бе признато от международната общност.
Действащият американски посланик Джонатан Коен обяви на заседание на СС по Близкия изток, че Вашингтон е решил да се противопостави на Сирия и Иран. „Да се позволи Голанските възвишения да се контролират от сирийския и иранския режим означава да си затворим очите за пораженията, които нанася режимът на Асад и за дестабилизиращото присъствие на Иран в региона," е казал Коен и е допълнил, че няма да има „мирно споразумение за Голан, ако то не гарантира сигурността на Израел".
Китай и Русия се обявиха против решението на САЩ, към тях се присъединиха Индонезия и Южна Африка, две държави, които силно подкрепят палестинците, но също и Кувейт, американски съюзник в региона.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Европейските представители в Съвета за сигурност на ООН заявиха, че не признават Голанските възвишения за еврейски

АFP: Европейските представители в Съвета за сигурност на ООН заявиха, че не признават Голанските възвишения за еврейски

26 Март 2019 | 20:02 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Пет европейски държави, които участваха в заседанието на Съвета за сигурност на ООН във вторник, отхвърлиха решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Голанските възвишения като израелска територия и изрази загриженост, че това решение може да има широки последици, предава AFP.
Белгия, Великобритания, Франция, Германия и Полша настояха, че европейската позиция не се е променила и че Голанските възвишения остават окупирана от Израел сирийска територия в съответствие с международното право, залегнало в резолюциите на ООН.
"Ние не признаваме суверенитета на Израел над териториите, окупирани от Израел от юни 1967 г., включително Голанските възвишения, и не смятаме, че те са част от територията на държавата Израел," заяви пред репортери белгийският посланик в ООН.
"Ние отбелязваме сериозната си загриженост относно по-далечните последици от признаването на незаконното анексиране и също така за по-широките регионални последици", каза той, придружен от посланиците на другите четирите страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран обвини Тръмп в „колониализъм“ заради решението за Голанските възвишения

AFP: Иран обвини Тръмп в „колониализъм“ заради решението за Голанските възвишения

26 Март 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският президент Хасан Роухани във вторник обвини американския си колега Доналд Тръмп в "колониализъм" за признаването на израелския суверенитет над оспорваните Голански възвишения, гранична зона, отнета от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 година, предава AFP.
„В миналото, когато колониализмът е бил в зенита си, някои колониални сили са правили такива неща и са отнемали части от една държава, за да ги дадат на друга... но това е безпрецедентно през този век“, каза Роухани, цитиран от официалния уебсайт на правителството.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Кремъл реагира на решението на САЩ за Голанските възвишения

РИА Новости: Кремъл реагира на решението на САЩ за Голанските възвишения

26 Март 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл се отнася отрицателно към признаването на суверенитета на Израел над Голанските възвишения, предава РИА Новости.
„Такова решение със сигурност ще има негативни последици и от гледна точка на близкоизточното регулиране, и от гледна точка на общата атмосфера в политическото разрешаване на конфликта в Сирия. Това не буди съмнения у никого“, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.
Също така, това е поредно нарушение на международното право от Вашингтон и „ние много съжаляваме в тази връзка“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Svenska Dagbladet (Швеция): Следващият ход на Тръмп е признаване на руската анексия на Крим?

Svenska Dagbladet (Швеция): Следващият ход на Тръмп е признаване на руската анексия на Крим?

26 Март 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Стокхолм. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху се оказа в много сложна ситуация. Резултатът от изборите, които ще се състоят след две седмици, е неясен, а освен това го заплашват обвинения в корупция и мошеничество. Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Голанските възвишения за територия на Израел е подарък, който му дойде много навреме. Но това може да има неочаквани последствия, пише шведското издание Svenska Dagbladet в материал, представен без редакторска намеса.
За първи път Доналд Тръмп участва в предизборната кампания на Бенямин Нетаняху през 2013 г. Тогава той участва във филма, като разказва как Нетаняху е идеалният лидер за Израел. Министър-председателят спечели изборите.
Тази година Тръмп отново прави всичко, за да помогне на стария си приятел, който в навечерието на изборите на 9 април се озова в по-трудна от всякога ситуация. И Тръмп, като президент, вече разполага с повече ресурси: основният му инструмент е американската външна политика.
Преди месец американският държавен секретар Майк Помпео организира конференция във Варшава, най-вече за да даде възможност на Бенямин Нетаняху да направи шоу и да се покаже заедно с арабските външни министри.
И сега Тръмп направи още един подарък на Нетаняху - онзи, който израелският премиер дълго време чакаше: той призна Голанските възвишения за територия на Израел. В същото време, Майк Помпео беше на посещение в Израел в разгара на важния еврейски празник на Пурим.
Нищо чудно, че Нетаняху блестеше като полирана монета в четвъртък вечер на съвместна пресконференция с Помпео.
„Празнуваме Пурим: преди две хилади и петстон години, персите, водени от Хаман, се опитаха да унищожат еврейския народ. Те се провалиха и две и половина хиляди години по-късно персите, водени от Хаменей, отново се опитаха да унищожат еврейския народ и еврейската държава. И те отново ще се провалят“ - каза премиерът.
Израел завладява Голанските възвишения от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 г., след като сирийските войски обстрелваха израелската територия оттам. Тази област е от голямо стратегическо значение, а Израел я анексира, въпреки че преди това никой не признава това анексиране.
Оттогава много израелски премиери, включително Нетаняху, преговарят със Сирия да върнат част от територията й в замяна на мир, но пълното оттегляне на Израел никога не е обсъждано.
Преговорите блокираха, когато избухна гражданска война в Сирия. Оттогава Израел все повече се притеснява, когато се съобщава, че Корпусът на стражите на ислямската революция (КСИР), заедно със своя съюзник Хизбула, се опитва да се установи в сирийските територии в близост до Голанските възвишения.
В известен смисъл можем да кажем, че признаването на Тръмп само потвърждава факта, че това вече се е случило: през последните 52 години Израел контролира Голанските възвишения и ще продължи да го прави в обозримо бъдеще.
В същото време е факт, че изявлението на Тръмп противоречи на позицията на ООН и останалия свят.
Преди по-малко от три години, през 2016 г., Съветът за сигурност на ООН отхвърли твърдението на Нетаняху, че Голанските възвишения „винаги“ ще бъдат под контрола на Израел. Председателят на СС заяви, че резолюцията, която той прие единодушно през 1981 г., все още е в сила. Според него твърденията на Израел за Голанските възвишения са "невалидни и нямат правна сила".
Въпросът е и какви допълнителни последствия може да има решението Доналд Тръмп. Тук, всъщност, може да се говори за истинска Кутия на Пандора. Боговете направиха такъв дар на Пандора в гръцката митология, но по-късно се оказа, че той носи зло и нещастие.
В крайна сметка, ако признават правото на Израел да анексира Голанските възвишения, защо да не се признае незаконното анексиране на Крим от Русия? Това също е факт и е малко вероятно нещо да се промени тук в обозримо бъдеще, независимо от санкциите, които светът може да наложи срещу Русия.
Тръмп никога не е харесвал санкциите. Може би решението за Голанските възвишения ще бъде последвано от признаването на правата на Русия върху Крим.
Но ако правителството на САЩ повече не признава принципа за „отказ от придобиването на територия чрез война“, както това е фиксирано в Резолюция 242 на ООН от 1967 година, може би, тогава то ще признае завоевателните войни за създаване на стратегически буферни зони или достъп до нефтени находища, като нахлуването на Ирак в Кувейт през 1990 година?
Тръмп вярва повече в правото на силата, отколкото в международните договори и закони. Това е лош знак за бъдещето.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Саудитска Арабия осъди решението на САЩ за Голанските възвишения

Reuters: Саудитска Арабия осъди решението на САЩ за Голанските възвишения

26 Март 2019 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Рияд. Саудитска Арабия осъди решението на американския президент Доналд Тръмп да признае официално Голанските възвишения за територия на Израел, се казва в изявление, разпространено от държавната информационна агенция във вторник, предава Reuters.
„Опитите да се наложи свършен факт не променят ситуацията“, се казва в съобщението, където се уточнява, че Голаните са „окупирана земя на Сирийската арабска република съгласно всички съответстващи международни резолюции“.
„Това ще има значителни отрицателни последици за мирния процес в Близкия Изток и сигурността и стабилността в региона“, предупреждава Рияд.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тръмп и Нетаняху заявиха необходимостта от съвместно противопоставяне на Иран

ТАСС: Тръмп и Нетаняху заявиха необходимостта от съвместно противопоставяне на Иран

26 Март 2019 | 06:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп и израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърдиха становището си относно необходимостта от съвместно противопоставяне на Иран в Близкия изток след преговорите във Вашингтон. Това се посочва в изявление, публикувано от пресслужбата на Белия дом, предава агенция TACC.
„Двамата лидери потвърдиха необходимостта да продължат противопоставянето срещу Иран и неговите слуги, за да защитят Израел и региона от иранската агресия“, се казва в документа. Отбелязва се също, че „Нетаняху е изразил благодарност за признанието от президента относно израелския суверенитет над Голанските възвишения“.
„Двамата лидери потвърдиха силните и специални отношения между САЩ и Израел“, подчерта още пресслужбата.
Американският президент подписа прокламация за признаване на израелския суверенитет над Голанските възвишения. Тържествената церемония по подписването на този документ беше проведена в Белия дом в рамките на преговорите между Доналд Тръмп и израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Канада обяви, че не признава постоянния контрол на Израел над Голанските възвишения

„Известия“: Канада обяви, че не признава постоянния контрол на Израел над Голанските възвишения

26 Март 2019 | 05:33 | Агенция "Фокус"
Отава. Канада няма да признае правото на Израел за постоянен контрол над Голанските възвишения, съобщава „Известия“.
„В съответствие с международното право Канада не признава постоянния контрол на Израел над Голанските възвишения“, се казва в изявление на канадското външно министерство. Ведомството подчертава, че „всяко обявяване за едностранна промяна на граници противоречи на международния ред, основан на правилата“
На 25 март американският президент Доналд Тръмп подписа декларация за признаване на израелския суверенитет над Голанските възвишения. Документът беше подписан по време на срещата на американския лидер с израелския премиер Бенямин Нетаняху във Вашингтон.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: САЩ официално признаха израелския суверенитет над Голанските възвишения

Independent: САЩ официално признаха израелския суверенитет над Голанските възвишения

26 Март 2019 | 02:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп подписа документ, който официално признава израелския суверенитет над оспорваните Голански възвишения - стратегическо място, което международната общност отдавна е определила като „окупирано“ от Израел, пише британският вестник Independent.
В ход, който действа като тласък както на израелския премиер Бенямин Нетаняху, така и на консервативните християни, които подкрепят предимството на Израел в региона, Тръмп подписа резолюция, която официално промени позицията на Вашингтон относно територията от 700 квадратни мили.
Тя се отклони от десетилетия на американската политика, както и от международния консенсус за областта, която е била иззета от Сирия от израелските сили през 1967 г .: де факто анексиране, което е обявено за незаконно от ООН.
„Това е било дълъг период от време... трябваше да се случи преди много десетилетия“, каза Тръмп, когато Нетаняху погледна през рамо. Предавайки на министър-председателя писалката, която той използва, за да подпише декларацията, Тръмп добави: „Дайте това на израилтяните“.
В Овалния кабинет Нетаняху похвали Тръмп. „Израел никога не е имал по-добър приятел от американския президент“, каза той.
В ден, когато Израел започна да отговаря военно на ракетна атака от бунтовници от Хамас в Газа, която рани седем души, той добави, че Израел няма намерение да се отказва от Голанските възвишения.
Новината, обаче, беше посрещната с осъждане в останалата част на Близкия изток.
Сирия нарече действието на САЩ „явно нападение“ върху суверенитета и териториалната цялост на страната.
Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт също осъди този ход, като заяви, че действията на Вашингтон не променят статута на района.
Статутът на Голанските възвишения не се е променил в очите на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, заяви говорителят му.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Министерството на външните работи на Катар коментира решението на САЩ за Голанските възвишения

РИА „Новости“: Министерството на външните работи на Катар коментира решението на САЩ за Голанските възвишения

26 Март 2019 | 02:16 | Агенция "Фокус"
Катар. „Държавата Катар настоява, че Голанските възвишения са окупирани арабски земи и категорично отхвърля всякакви опити за преразглеждане на международните резолюции, потвърждаващи собствеността на Сирия“, се казва в съобщение на катарското външно министерство, предава РИА „Новости“.
В понеделник американският президент Доналд Тръмп подписа декларация за признаване на израелския суверенитет над Голанските възвишения по време на срещата с израелския премиер Бенямин Нетаняху.
„Насърчаването на израелската окупация подкопава международните резолюции, свързани с окупираните Голански възвишения, по-специално резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 497 от 1981 г., но това няма да промени факта, че тази земя принадлежи на арабска страна и нейният престой под израелска окупация“, заявяват от министерството.
Министерството отбелязва, че налагането от Израел на нейните закони, юрисдикция и администрация в Голан е невалидно и няма правни последици.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Арабската лига заяви, че решението на Тръмп не променя правния статут на Голанските възвишения

ТАСС: Арабската лига заяви, че решението на Тръмп не променя правния статут на Голанските възвишения

25 Март 2019 | 22:08 | Агенция "Фокус"
Кайро. Лигата на арабските държави най-силно осъжда решението на американския президент Доналд Тръмп да признае израелския суверенитет над Голанските възвишения, което е нарушение на международното право. Както е отбелязано в изявлението, публикувано от генералния секретар на регионалната общност Ахмед Абул Гейт, решението на Тръмп не променя правния статут на Голанските възвишения, съобщава агенция TACC.
„Смятаме, че това решение на президента на САЩ по форма и съдържание е абсолютно невалидно - по дух и текст ясно демонстрира отклонението на Вашингтон от международното право и понижава позицията на Съединените щати в региона и в света като цяло“, каза той. „То няма да промени правния статут на Голанските възвишения като окупирани сирийски територии и няма да легитимира суверенитета на Израел над тях“.
„Желанието да се даде легитимност на израелската окупация се превърна в нова тенденция в американската политика, която демонстрира пълната защита на Съединените щати на желанията и стремежите на Израел, а арабите отхвърлят подобен подход“, каза Абул Гейт. „Окупацията е сериозно престъпление и Лигата подкрепя сирийското право на окупираните й земи и тази позиция ще бъде отразена в окончателните решения на срещата на организацията в Тунис следващата седмица“.
Церемонията по подписването на прокламацията се състоя в Белия дом като част от преговорите на Тръмп с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Срещу такива едностранни действия се изказаха не само Сирия и други страни от арабския и ислямския свят, но също и Русия, както и ключови европейски държави, включително Германия и Франция.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Министерството на външните работи на Сирия определи решението на САЩ за Голанските възвишения като нарушение на суверенитета

„Известия“: Министерството на външните работи на Сирия определи решението на САЩ за Голанските възвишения като нарушение на суверенитета

25 Март 2019 | 21:56 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийското външно министерство нарече решението на САЩ да признае Голанските възвишения към територията на Израел грубо нарушение на суверенитета на републиката, съобщава в. „Известия“.
Сирийското външно министерство вярва, че агресивната политика на Вашингтон насърчава международните отношения „в зависимост от посоката на вятъра“.
По-рано руският външен министър Сергей Лавров в разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че намерението на Вашингтон да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения възпрепятства уреждането на положението в Сирия.
Лавров подчерта, че действията на Съединените щати грубо нарушават международното право и влошават ситуацията в Близкия изток.
На 25 март американският президент Доналд Тръмп подписа декларация за признаване на израелския суверенитет над Голанските възвишения. Документът беше подписан по време на срещата на американския лидер с израелския премиер Бенямин Нетаняху във Вашингтон.
По време на изказването си Тръмп заяви, че е направил „историческа стъпка“, чиято цел е да подкрепи сигурността на Израел.
Тръмп заяви намерението да се признае суверенитетът на Израел над Голанските възвишения на 21 март. Нетаняху му благодари за тази стъпка. Въпреки това, редица вашингтонски съюзници осъдиха изявлението на ръководителя на Белия дом.

Превод и резакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Захарова отговори на решението на Тръмп за Голанските възвишения

„Российская газета“: Захарова отговори на решението на Тръмп за Голанските възвишения

25 Март 2019 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Признавайки суверенитета на Израел над Голанските възвишения, американският президент Доналд Тръмп пренебрегна всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН, като тази стъпка може да доведе до ескалация на напрежението в Близкия изток. Това становище беше изразено от официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, пише в. „Российская газета“.
„За съжаление това може да доведе до нова спирала на напрежението в региона на Близкия изток“, заяви дипломатът. Според нея, това решение на Тръмп заплашва да влоши положението в региона.
Посещението на Нетаняху в Съединените щати преминава при ускорен режим, веднага след срещата с Тръмп, той ще замине за родината си, където днес палестинските бойци стреляха по жилищна сграда, а израелските войски започнаха операция срещу Хамас.
До 1967 г. Голанските възвишения бяха част от сирийската провинция Кунейтра, но бяха окупирани от Израел по време на Шестдневната война. Тогава Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 242 и призова израелските войски да напуснат окупираните територии. През 1973 г. Дамаск се опита да ги върне, но без успех. Мироопазващите сили на ООН бяха разположени на Голанските възвишения, но през 1981 г. Кнесетът едностранно провъзгласи суверенитета на Израел над тях. Съветът за сигурност отново осъди тези действия.
На фона на гражданската война в Сирия, израелската армия редовно атакува шиитските части, действащи в граничната зона на сирийската част на Голан, на 60 километра от Дамаск. Израел вижда възвишенията не само като буфер за сигурност на северните граници - те остават най-важният източник на прясна вода за страната. Сирийците също заявяват намерението си да освободят тези земи.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

САЩ признаха Голанските възвишения за територия на Израел (ОБЗОР)

САЩ признаха Голанските възвишения за територия на Израел (ОБЗОР)

25 Март 2019 | 20:35 | Агенция "Фокус"
На 25 март президентът на САЩ Доналд Тръмп призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения. От 1967 година ООН счита, че част от тази територия е окупирана от израелските войски.
Американският президент подписа прокламация, признаваща официално за територия на Израел на тържествена церемония по този повод в Белия Дом, която бе част от преговорите между Тръмп и израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е в САЩ, за да участва на годишната конференция на про-израелското лоби AIPAC, но прекъсна посещението си, след като ракета, изстреляна от контролираната от ХАМАС Ивица Газа, удари къща на север от Тел Авив, като рани седем души и повиши очакванията за ескалация на военните действия.
За първи път американският лидер съобщи за възможно вземане на такова решение на 21 март в своя „Туитър“.
Говорейки преди подписването, Тръмп заяви, че този ход ще „позволи на Израел да се защити срещу „сериозните предизвикателства пред сигурността, с които се сблъсква всеки ден“. Той каза, че Израел „взе Голанските възвишения, за да се защитава от външни заплахи“, като тези, с които в момента се сблъскват от страна на Сирия, Иран и подкрепяната от Иран терористична групировка „Хизбулла“.
Според текста на прокламацията: „Всяко възможно бъдещо мирно споразумение в региона трябва да отчита необходимостта на Израел да се защити от Сирия и други регионални заплахи. Въз основа на тези уникални обстоятелства е целесъобразно да се признае израелския суверенитет над Голанските възвишения.
По-нататък той "заявява, че Съединените щати признават, че Голанските възвишения са част от Държавата Израел."
В изказване след подписването от Овалния кабинет, Тръмп заяви също, че е изучавал въпроса „от години“ и „това трябваше да бъде направено, бих казал, преди много президенти. Но по някаква причина те не са го направили и за мен е чест да го свърша“.
Американският президент обеща да продължи твърдата политика на администрацията си спрямо Иран, като посочи, че решенията за връщане на санкциите срещу Техеран „имат голям ефект“.

Реакцията на Израел

В изказването си израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари на Тръмп за „историческото“ признание на Голанските възвишения и за „невероятната подкрепа“ на неговата администрация за Израел.
"Израел никога не е имал по-добър приятел от теб", каза Нетаняху пред Тръмп.
„Вашето решение да признаете суверенитета е двустранен акт на историческа справедливост: Израел спечели Голанските възвишения в справедлива война на самозащита, а връзката на еврейския народ с тази земя датира от поколения“.
Нетаняху каза, че планинското плато по протежение на сирийската граница е „безценно“ за самозащитата на Израел, а „историческото решение има дълбоко значение за мен, нас и всички израелтяни“.
„Ние държим тази височина и никога няма да я дадем“, добави той.

Статутът на Голанските възвишения

Принадлежащите на Сирия от 1944 година Голани са присъединени от Израел в хода на Шестдневната война от 1967 година.
През 1981 година Кнесетът (израелският парламент) приема закон, с който разпространява суверенитета и законите на еврейската държава над тази територия.
Анексията е призната за недействителна с Резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН, приета единодушно от 15-те членки на органа, включително САЩ, на 17 декември 1981 година.
В момента Голанските възвишения са разделени на три части: територия, контролирана от сирийските власти; територия, окупирана от Израел; и район под контрола на силите на ООН.

Първи реакции

Сирийското правителство обяви в понеделник, че официалното признание на суверенитета на Израел над Голанските възвишения от САЩ е брутална атака срещу суверенитета й.
„В брутална атака срещу суверенитета и териториалния интегритет на Сирия, президентът на САЩ призна анексирането на Голанските възвишения“, са заявили от външното министерство на страната, според държавната агенция SANA.
„Тръмп няма правото, нито законовата власт да легитимира окупацията“, заяви той.
Неназованият източник също така каза, че неограничената подкрепа, която САЩ дават на Израел, прави Вашингтон основния враг на арабите, според SANA.
***
Специалният представител на руския президент за Близкия Изток и африканските страни и заместник-министър на външните работи на Русия Михаил Богданов заяви, че подписаната от Тръмп прокламация не променя позицията на Москва.
„Нищо не се е променило. Нашата принципна позиция и оценки са дадени на уебсайта на МВнР“, подчерта високопоставеният дипломат.
Подписаната от Тръмп прокламация за признаване на суверенитета на Израел над Голанските възвишения може да влоши ситуацията в Близкия Изток, заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова.
„За съжаление това може да доведе до нова ескалация на напрежението в региона на Близкия Изток“, подчерта тя. „Такива неща (...) могат само да влошат ситуацията“.
По-рано от руското външно ведомство заявиха, че Голанските възвишения безусловно са сирийска територия, а заявлението на Вашингтон, че ги признава за част от Израел показва пренебрежението на американската страна към нормите на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.
***
САЩ отново игнорираха нормите на международното право, като признаха суверенитета на Израел над Голанските възвишения, заяви в понеделник министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу.
„САЩ отново игнорираха международното право. Но това решение никога няма да узакони израелската анексия. Това, напротив, ще подкопае усилията за мирно урегулиране на Близкия Изток и ще засили напрежението в региона“, написа политикът на своята страница в „Туитър“.
***
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е „категоричен, че статутът на Голаните не се е променил“, заяви говорителят на световната организация Стефан Дужарич в понеделник, след като американският президент Доналд Тръмп призна Голанските възвишения за територия на Израел.
„Политиката на ООН за Голанските възвишения е отразена в съответните резолюции на Съвета за сигурност и тя не се е променила“, заяви Дужарич.
Резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета единодушно от 15-членния орган през 1981 г., заяви, че „решението на Израел да наложи своите закони, юрисдикция и администрация на окупираните сирийски Голански възвишения е недействително и без международно правно действие“. В нея също се иска Израел да отмени своето решение.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Тръмп подписа прокламация, признаваща суверенитета на Израел над Голанските възвишения

The Times of Israel: Тръмп подписа прокламация, признаваща суверенитета на Израел над Голанските възвишения

25 Март 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Американският президент Доналд Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения, заявявайки, че драматичната промяна в американската политика ще помогне на Израел да се защити срещу регионалните заплахи, отбелязва онлайн изданието The Times of Israel.
„Дълго време това беше в процес на разработване“, заяви американският държавен глава до премиера на Израел Бенямин Нетаняху в Белия Дом, където бе подписана прокламацията.
Говорейки преди подписването, Тръмп заяви, че този ход ще „позволи на Израел да се защити срещу „сериозните предизвикателства пред сигурността, с които се сблъсква всеки ден“. Той каза, че Израел „взе Голанските възвишения, за да се защитава от външни заплахи“, като тези, с които в момента се сблъскват от страна на Сирия, Иран и подкрепяната от Иран терористична групировка „Хизбулла“.
Израел превзема Голанските възвишения от Сирия през Шестдневната война от 1967 г. и разпространи израелския закон на територията през 1981 г., което е стъпка, подобна на анексирането. Но Съединените щати и международната общност отдавна считат това за сирийска територия под израелска окупация. Платото е разположено по стратегическа зона на границата между Израел и Сирия.
Според текста на прокламацията: „Всяко възможно бъдещо мирно споразумение в региона трябва да отчита необходимостта на Израел да се защити от Сирия и други регионални заплахи. Въз основа на тези уникални обстоятелства е целесъобразно да се признае израелския суверенитет над Голанските възвишения.
По-нататък той "заявява, че Съединените щати признават, че Голанските възвишения са част от Държавата Израел."
В изказване след подписването от Овалния кабинет, Тръмп заяви също, че е изучавал въпроса „от години“ и „това трябваше да бъде направено, бих казал, преди много президенти. Но по някаква причина те не са го направили и за мен е чест да го свърша“.
Американският президент обеща да продължи твърдата политика на администрацията си спрямо Иран, като посочи, че решенията за връщане на санкциите срещу Техеран „имат голям ефект“.
„Иран не е същата страна, която беше, когато влязох в длъжност“, каза той.
В изказването си Нетаняху благодари на Тръмп за „историческото“ признание на Голанските възвишения и за „невероятната подкрепа“ на неговата администрация за Израел.
"Израел никога не е имал по-добър приятел от теб", каза Нетаняху пред Тръмп.
„Вашето решение да признаете суверенитета е двустранен акт на историческа справедливост: Израел спечели Голанските възвишения в справедлива война на самозащита, а връзката на еврейския народ с тази земя датира от поколения“.
Нетаняху каза, че планинското плато по протежение на сирийската граница е „безценно“ за самозащитата на Израел, а „историческото решение има дълбоко значение за мен, нас и всички израелтяни“.
„Ние държим тази височина и никога няма да я дадем“, добави той.
В четвъртък Доналд Тръмп написа в „Туитър“, че е „време САЩ да признаят пълния суверенитет на Израел над Голанските възвишения“, слагайки край на десетилетната политика на Вашингтон по този въпрос.
Изявлението бе прието като помощ за Нетаняху, който е изправен пред трудно предизвикателство в предстоящите на 9 април парламентарни избори в Израел.
Нетаняху посети Вашингтон за годишната конференция на про-израелското лоби AIPAC, но прекъсна посещението си, след като ракета, изстреляна от контролираната от ХАМАС Ивица Газа, удари къща на север от Тел Авив, като рани седем души и повиши очакванията за ескалация на военните действия.
Нетаняху каза, че планира да се върне в Израел след срещата с Тръмп.
Тръмп през декември 2017 също стана първият американски президент, който призна Ерусалим за столица на Израел и премества посолството в града месеци по-късно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генералният секретар на ООН: Статутът на Голанските възвишения не се е променил

Генералният секретар на ООН: Статутът на Голанските възвишения не се е променил

25 Март 2019 | 19:42 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е „категоричен, че статутът на Голаните не се е променил“, заяви говорителят на световната организация Стефан Дужарич в понеделник, след като американският президент Доналд Тръмп призна Голанските възвишения за територия на Израел, предава Reuters.
„Политиката на ООН за Голанските възвишения е отразена в съответните резолюции9 на Съвета за сигурност и тя не се е променила“, заяви Дужарич.
Резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета единодушно от 15-членния орган през 1981 г., заяви, че „решението на Израел да наложи своите закони, юрисдикция и администрация на окупираните сирийски Голански възвишения е недействително и без международно правно действие“. В нея също се иска Израел да отмени своето решение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Решението на Доналд Тръмп да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

МВнР на Русия: Решението на Доналд Тръмп да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

25 Март 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Подписаната от президента на САЩ Доналд Тръмп прокламация за признаване на суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя официалната позиция на Москва по този въпрос, заяви пред ТАСС в понеделник специалният представител на руския президент за Близкия Изток и африканските страни, заместник-министър на външните работи Михаил Богданов.
„Нищо не се променя, каквото беше преди това, такова е и сега. Нашата принципна позиция и оценка е представена на уебсайта на МВнР“, подчерта високопоставеният дипломат.
По-рано от руското външно ведомство заявиха, че Голанските възвишения безусловно са сирийска територия, а заявлението на Вашингтон, че ги признава за част от Израел показва пренебрежението на американската страна към нормите на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.
Церемонията по подписването на прокламацията се състоя в понеделник в Белия Дом в рамките на преговорите между Тръмп и премиера на Израел Бенямин Нетаняху.
Принадлежащите на Сирия от 1944 година Голани са анексирани от Израел в хода на Шестдневната война от 1967 година. През 1981 година Кнесетът приема „Закон за Голанските възвишения“, в който едностранно те са обявени за част от еврейската държава. Тази анеския е призната за недействителна с Резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН на 17 декември 1981 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирия обяви, че официалното признание на суверенитета на Израел над Голанските възвишения е директна атака срещу суверенитета й

AFP: Сирия обяви, че официалното признание на суверенитета на Израел над Голанските възвишения е директна атака срещу суверенитета й

25 Март 2019 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийското правителство обяви в понеделник, че официалното признание на суверенитета на Израел над Голанските възвишения от САЩ е брутална атака срещу суверенитета й, предава AFP.
В понеделник американският президент Доналд Тръмп подписа прокламация, с която признава Голанските възвишения, окупирани от еврейската държава по време на Шестдневната война през 1967 година, за територия на Израел.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви признанието за „историческо“ и заяви, че тази територия ще остане завинаги под контрола на Тел Авив.
Решението обаче предизвика критики от сирийското правителство.
„В брутална атака срещу суверенитета и териториалния интегритет на Сирия, президентът на САЩ призна анексирането на Голанските възвишения“, са заявили от външното министерство на страната, според държавната агенция SANA.
„Тръмп няма правото, нито законовата власт да легитимира окупацията“, заяви той.
Неназованият източник също така каза, че неограничената подкрепа, която САЩ дават на Израел, прави Вашингтон основния враг на арабите, според SANA.
Русия в понеделник предупреди за "нова вълна" на напрежение в Близкия изток след решението на САЩ за Голанските възвишения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Турция: САЩ игнорираха международното право, признавайки суверенитета на Израел над Голанските възвишения

МВнР на Турция: САЩ игнорираха международното право, признавайки суверенитета на Израел над Голанските възвишения

25 Март 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. САЩ отново игнорираха нормите на международното право, като признаха суверенитета на Израел над Голанските възвишения, заяви в понеделник министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС.
„САЩ отново игнорираха международното право. Но това решение никога няма да узакони израелската анексия. Това, напротив, ще подкопае усилията за мирно урегулиране на Близкия Изток и ще засили напрежението в региона“, написа политикът на своята страница в „Туитър“.
Американският президент Доналд Тръмп на 25 март в рамките на преговорите с премиера на Израел Бенямин Нетаняху във Вашингтон подписа прокламация, с която призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения.
Принадлежащите на Сирия от 1944 година Голани са анексирани от Израел в хода на Шестдневната война от 1967 година. През 1981 година Кнесетът приема „Закон за Голанските възвпишения“, в който едностранно те са обявени за част от еврейската държава. Тази анеския е призната за недействителна с Резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН на 17 декември 1981 година.
Против едностранни действия, подобни на тези на Доналд Тръмп от понеделник, по-рано се изказаха не само Сирия, но и други страни от арабския и ислямския свят, както и ключови европейски държави, включително Германия и Франция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нетаняху към Тръмп: Израел никога не е имал по-добър приятел от Вас

Нетаняху към Тръмп: Израел никога не е имал по-добър приятел от Вас

25 Март 2019 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза на американския президент Доналд Тръмп в понеделник, че „Израел никога не е имал по добър приятел“ от него, след като държавният глава официално призна суверенитета на еврейската държава върху анексираните по време на Шестдневната война през 1967 година Голански възвишения, пише електронното издание на американския вестник Washington Examiner.
„Господин президент, през годините Израел беше благословен да има много приятели, които са седели в Овалния кабинет. Но Израел никога не е имал по-добър приятел от Вас. Вие го показвате отново и отново“, заяви Нетаняху.
Израелският лидер посочи оттеглянето на Тръмп от подписаната от Барак Обама иранска ядрена сделка и решението му да премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим.
Благодарейки на Тръмп, Нетаняху заяви за Голанските възвишения, които преди това бяха територия на Сирия: „Ние контролираме района и никога няма да го предадем.
Признанието на американския президент идва след половин век физическа окупация на Голанските възвишения от Израел. Преди да бъде анексирана през 1967 година територията беше стратегическа височина за нападения срещу лежащите по-ниско еврейски поселения в района на Галилейско море.
Нетаняху посети Белия Дом преди предстоящите на 9 април парламентарни избори в Израел, преди които Генералният прокурор на еврейската държава повдигна обвинения в корупция срещу министър-председателя.
Визитата се случва и пред реализацията на плана на администрацията на Тръмп да публикува израело-палестинския мирен договор, проект, за който доведеният син на държавния глава и негов съветник Джаред Къшнер обяви, че ще бъде разкрит след изборите в Израел.
Пътуването на Нетяняху във Вашингтон трябваше да продължи два дни, но бе съкратено в понеделник, когато изстреляни от ХАМАС ракети раниха седем израелтяни в района на Тел Авив.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ признаха суверенитета на Израел над Голанските възвишения

AFP: САЩ признаха суверенитета на Израел над Голанските възвишения

25 Март 2019 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник подписа прокламацията, с която Вашингтон признава суверенитетът на Израел над Голанските възвишения, граничен район, окупиран от еврейската държава по време на „Шестдневната война“ през 1967 година, предава AFP.
„Това се готвеше отдавна“, каза Тръмп в присъствието на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Белия Дом.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Майк Пенс потвърди, че Тръмп официално ще признае Голанските възвишения за част от Израел в понеделник

AFP: Майк Пенс потвърди, че Тръмп официално ще признае Голанските възвишения за част от Израел в понеделник

25 Март 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп официално ще признае суверенитета на Израел върху Голанските възвишения с израелския премиер до себе си, съобщи американският вицепрезидент Майк Пенс, цитиран от AFP.
„Днес за първи път от 52 години, с министър-председателя Нетаняху до него, президентът на САЩ официално ще признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения“, каза Пенс пред про-израелското лоби AIPAC, което посрещна думите му с гръмки аплодисменти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Турция възнамерява да постави въпроса за Голанските възвишения в Общото събрание на ООН

РИА „Новости“: Турция възнамерява да постави въпроса за Голанските възвишения в Общото събрание на ООН

24 Март 2019 | 21:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара възнамерява да постави темата за признаването от страна на САЩ на суверенитета на Израел над Голанските възвишения за разглеждане в Общото събрание на ООН, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава агенция РИА „Новости“.
Преди това американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че е време Вашингтон да признае Голанските възвишения като част от Израел. Според него е дошло времето да се направи такава стъпка в интерес на сигурността на Израел и на региона като цяло. Както Ердоган каза по-рано, изявленията на САЩ за необходимостта от признаване на израелския суверенитет над Голанските възвишения поставят региона на ръба на нова криза.
„ООН вече взе окончателно решение по този въпрос. Ще се срещна с Тръмп и ще му кажа, че прави голяма грешка, като предлага на Голанските възвишения на Нетаняху на златен поднос като подарък за изборите. Това заплашва световния мир. Ще пренесем темата за Голанските възвишения в ООН. Не е възможно Общото събрание на ООН да одобри това“, заяви Ердоган за телевизионния канал TGRT.
По-рано представителят на дипломатическата служба на ЕС Мая Кочиянчич заяви, че Европейският съюз все още не признава Голанските възвишения като част от Израел. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че промяната на статута на Голанските възвишения, заобикаляйки Съвета за сигурност, е пряко нарушение на решенията на ООН.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Израел посочи дата на подписване на указа за суверенитета на Тел Авив над Голанските възвишения

ТАСС: Израел посочи дата на подписване на указа за суверенитета на Тел Авив над Голанските възвишения

24 Март 2019 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подпише документа за признаване на израелския суверенитет над Голанските възвишения на 25 март, съобщава агенция TACC.
Това заяви министърът на външните работи Израел Кац.
„Утре президентът Тръмп, в присъствието на премиера Бенямин Нетаняху ще подпише указ за признаване на израелския суверенитет над Голанските възвишения“, се казва в негово изявление. Според думите му, „връзките между Израел и САЩ са здрави, както никога“.
Тръмп заяви, че Вашингтон трябва да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения, които според него, имат стратегическо значение и са важни за сигурността на Израел. Русия, Германия, Иран, Сирия, Франция и други се обявиха срещу подобни едностранни действия. Американският лидер приема израелския министър-председател в Белия дом на 25 и 26 март.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирия призова Съвета за сигурност да гарантира изпълнението на собствените си резолюции за Голан

AFP: Сирия призова Съвета за сигурност да гарантира изпълнението на собствените си резолюции за Голан

23 Март 2019 | 01:04 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. След като президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ признават анексирането на Голанските възвишения, в петък Сирия се обърна към Съвета за сигурност на ООН да одобри резолюции за оттеглянето му от територията, предава AFP.
Сирийският посланик в ООН Башар Джафари призова Съвета „да предприеме практически мерки, за да гарантира, че си изпълнява задълженията по прилагането на собствените си резолюции " относно Голан.
По програма СС на ООН ще обсъжда проблема в сряда по време на среща за подновяване на мандата на мироподдържащите сили на ООН, които са известни като UNDOF (Сили за наблюдение на ООН за прекратяване на военните действия – бел. ред. ).
Когато в четвъртък Тръмп обяви в Туитър, че е време да се признае суверенитета на Израел над Голан, американският президент прекъсна водената от десетилетия политика на САЩ по отношение на Близкия изток .
В писмото, което френската телеграфна агенция е видяла, сирийският посланик се е обърнал към генералния секретар на ООН Антонио Гутереш да потвърди позицията на ООН за окупацията на Израел на Голанските възвишения, които той заграби от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 година.
Запитан за позицията на Тръмп, говорителят на ООН Фархан Хак отговори, че по отношение на статута на Голан политиката на Световната организация се основава на резолюциите на Съвета за сигурност и на Общото събрание.
"Естествено, резолюциите не се променят,"е пояснил Хак. "Нашите политики остават непроменени в този смисъл."
САЩ подкрепиха Резолюция 242/1967, с която Израел се призовава да се оттегли от териториите, окупирани от него при Шестдневната война, и която се отнася до „невъзможността да се допуска придобиване на територия чрез война“.
СС на ООН прие в 1973 година друга резолюция, с която потвърждава искането за оттегляне, а в 1981 година подкрепи отделна мярка, с която се отхвърля израелската анексия на Голан.
След като Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, през 2017 г. група арабски държави представиха резолюция, осъждаща решението, на Общото събрание, която получи подкрепата на голямата част от държавите-членки.
Дипломати от ООН заявиха, че е прибързано да се спекулира дали и сега Общото събрание ще приеме подобна мярка.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Друзите на Голанските възвишения отхвърлиха подкрепата на Тръмп за израелския суверенитет

The Jerusalem Post: Друзите на Голанските възвишения отхвърлиха подкрепата на Тръмп за израелския суверенитет

22 Март 2019 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Маджал Шамс. Друзите, населяващи Голанските възвишения, отхвърлиха подкрепата на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп за израелския суверенитет над стратегическия район, съобщава англоезичният вестник The Jerusalem Post.
По-възрастните жители на град Маждал Шамс си спомнят, че някога той е бил част от Сирия, преди Израел да окупира Голанските възвишения през 1967 г., а по-късно – и да ги анексира.
Друзите – арабско малцинство - и израелските заселници са на противоположни позиции в спора за подкрепата на американския президент Доналд Тръмп за израелския суверенитет над Голанските възвишения.Те обаче са съгласни за едно – позицията на Вашингтон няма да промени нищо на място.
„Тръмп може да направи изявленията си и да каже, че иска да признае Голанските възвишения за част от Израел. Но ние знаем, че те ще останат сирийска земя", заяви шейх Махмуд Назиех
Плодородните склонове на окупираните от Израел Голански възвишения са осеяни със села, населени с 22 000 друзи, арабско малцинство, което изповядва исляма. Мнозина все още имат роднини по сирийската страна на укрепената граница. По-възрастните си спомнят откъде идват.
Анексията от 1981 г. не бе призната в международен план и въпреки че са живели под израелското законодателство повече от половин век, много друзи все още се смятат за сирийци.
Амал Сафади, библиотекар на 54 г., е категоричен: „Нашата кръв е сирийска“.
Израел даде на друзите възможност да получат гражданство, но повечето го отхвърлиха. През октомври миналата година стотици демонстрираха срещу провеждането на общински избори в района, блокираха избирателната секция в Маджал Шамс и размахваха сирийски знамена, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган: Израел не може да претендира за контрол над Голанските възвишения

Ердоган: Израел не може да претендира за контрол над Голанските възвишения

22 Март 2019 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реждеп Тайип Ердоган заяви, че Израел няма право да окупира Голанските възвишения, предава Anadolu Agency.
„Според резолюцията на ООН Израел не може да го направи", каза той.
Съветът на ООН по правата на човека прие по-рано през деня резолюция, която се противопоставя на израелската окупация на Голанските възвишения, призовавайки Израел да спазва резолюциите на международната организаця.
Резолюцията беше приета с 26 гласа "за", 16 "против" и 5 "въздържали се".
Това стана ден след като президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че е време САЩ да признаят напълно суверенитета на Израел над Голанските възвишения.
Израел отдавна принуждава Вашингтон да признае претенциите си за територията, която е завладяла от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 година.
Израел заема приблизително две трети от Голански възвишения като фактически резултат от конфликта. Тя пристъпи към официално присъединяване на територията през 1981 г. - действие, единодушно отхвърлено тогава от Съвета за сигурност на ООН.
Резолюция призова Израел да позволи на сирийците в окупираните Голански възвишения да посетят семействата си, да осигурят достъп на международни институции до региона и да освободят всички задържани сирийци, включително и тези, които са държани 30 години в израелски затвори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

DW: Арабската лига осъди плановете на Доналд Тръмп за Голанските възвишения

DW: Арабската лига осъди плановете на Доналд Тръмп за Голанските възвишения

22 Март 2019 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Кайро. Лигата на арабските държави предупреди, че признаването на израелския суверенитет над Голанските възвишения ще подкопае позициите на САЩ в Близкия изток, съобщава Deutsche Welle.
Арабските страни осъдиха намерението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да признае суверенитета на Израел над стратегическата територия, окупирана от страната след Шестдневната война през 1967 г. „Преразгледайте тази грешна ситуация и се замислете задълбочено за незабелязаните и по-нататъшните последици. Всяко признаване на израелския суверенитет над Голанските възвишения може да има сериозни последствия за позициите на САЩ в арабско-израелския конфликт като цяло, особено след огромната грешка на администрацията на САЩ по палестинския въпрос“, се казва в изявление на генералния секретар на организацията Ахмед Абдул Гейт.
Сирия осъди плановете на САЩ, определяйки ги като безотговорни. Турция, Русия и Европейския съюз направиха същото, като припомниха позициите си за непризнаване на правото на Израел да управлява територията, която по силата на международното право принадлежи на Сирия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Според държавния секретар на САЩ „Бог може би работи с Тръмп, за да спаси Израел"

Washington Examiner: Според държавния секретар на САЩ „Бог може би работи с Тръмп, за да спаси Израел"

22 Март 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Тел Авив. Държавният секретар Майк Помпео допусна като възможно „Бог да работи с президента (на САЩ Доналд)Тръмп, за да спаси Израел от иранската заплаха“, отбелязва американският вестник Washington Examiner.
„Като християнин аз със сигурност вярвам, че това е възможно", увери Помпей в рамките на посещението си е Ерусалим. Той призна, че визитата му е помогнала да осъзнае „работата, която нашата администрация е свършила, за да се увери, че еврейската държава ще я има“.
„Убеден съм, че Господ работи тук“, допълни първият дипломат на Вашингтон.
През 2017 г. администрацията на Тръмп обяви, че САЩ официално ще признаят Ерусалим за столица на Израел, в резултат на което американското посолство в страната бе преместено от Тел Авив в древния град.
В четвъртък Тръмп съобщи, че „е време САЩ напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения" – стъпка, която израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нарече „чудо“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: И ЕС няма да признае израелския суверенитет над Голанските възвишения

Daily Sabah: И ЕС няма да признае израелския суверенитет над Голанските възвишения

22 Март 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз подчерта категорично, че не признава суверенитета на Израел над Голанските възвишения, окупирани след Шестдневната война през 1967 г., отбелязва турският вестник Daily Sabah.
От редакцията поясняват, че изявлението на Брюксел е във връзка със съобщението на американския президент Доналд Тръмп, който ден по-рано обеща да признае израелския суверенитет на стратегическите Голански възвишения.
„Позицията на ЕС не се е променила. Европейският съюз, в съответствие с международното право, не признава суверенитета на Израел над териториите, окупирани от страната от юни 1967 г., включително Голанските възвишения, и не ги счита за част от нейната територията", подчерта представител на Брюксел.
Говорител на германското правителство също осъди призива на Тръмп да признае израелския суверенитет над стратегическата територия. „Ако националните граници трябва да се променят, то това трябва да се направи чрез мирни средства между всички участници", подчерта Улрике Демер, като същевременно допълни, че Берлин „отхвърля едностранните стъпки“.
Израел окупира Голанските възвишения по време на арабско-израелската война през 1967 година. По-късно тя „анексира" територията в ход, единодушно отхвърленот Съвета за сигурност на ООН.
В четвъртък Тръмп обяви: „След 52 години [след войната] е време САЩ напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения, които са от критично значение за сигурността на държавата Израел и регионалната стабилност! "
Забележително е, че Държавният департамент на САЩ миналата седмица официално посочи Голанските възвишения като „контролирана от Израел" територия. Преди това тя последователно наричаше региона „окупиран от Израел“, подчертават от редакцията.
Миналия ноември САЩ за първи път гласуваха срещу резолюция на ООН, осъждаща продължаващата окупация на Израел на Голанските възвишения. 151 други държави се произнесоха в подкрепа на документа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сирия: Позицията на Тръмп за Голанските възвишения противоречи на международното право

Сирия: Позицията на Тръмп за Голанските възвишения противоречи на международното право

22 Март 2019 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Дамаск. В петък сирийското правителство осъди обещанието на американския президент Доналд Тръмп да признае Голанските възвишения за част от Израел, предава AFP.
„Позицията на Америка за сирийските окупирани Голански възвишения ясно отразява неуважението на САЩ към международната легитимност и е грубо нарушение на международното право“, заявиха от Министерството на външните работи на Сирия пред държавната агенция SANA.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия никога няма да признае Голанските възвишения за част от Израел

РИА Новости: Русия никога няма да признае Голанските възвишения за част от Израел

22 Март 2019 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия никога няма да признае Голанските възвишения за част от Израел, заяви пред РИА Новости членът на международната комисия на Съвета на Федерацията Олег Морозов.
„Русия никога няма да признае това“, подчерта ссенаторът.
Той отбеляза също, че „Тръмп усилено дразни световната общност и арабския свят“.
Морозов смята, че американският президент преследва три цели.
„Първата е да привърже още по-тясно към себе си Израел, който трябва да види в САЩ не просто главния, а по същество, единственият си съюзник по този въпрос“, заяви сенаторът.
„Втората цел е да раздели арабския свят. Някои ще се огънат и ще замълчат. Това ще го свърже със САЩ и ще отслаби арабското единство по този въпрос“, добави той. „Третата е удар по Сирия и нейното партньорство с Русия“, заключи политикът.
Първият заместник-председател на международната комисия на Съвета на Федерацията Владимир Джабаров разказа пред РИА Новости, че САЩ не са доволни от започналото мирно регулиране на сирийския конфликт и затова предприемат действия за нагнетяване на напрежението в региона.
„Тъкмо започна да се успокоява ситуацията в Близкия Изток, започва процесът на мирно регулиране в Сирия и САЩ веднага се опитаха да налеят масло в огъня“, отбеляза той.
Джабаров подчерта, че решението на американците прилича на едно от предишните – признаването на Ерусалим за столица на Израел.
„На американците не им трябва мир в този регион, нужна им е война и хаос, те искат да продават оръжието си“, отбеляза сенаторът.
Той изрази съжаление, че това необмислено изказване на Тръмп може да наруши крехкото равновесие в арабския свят, да започнат провокации срещу Израел и в резултат от това сблъсъци.
Джабаров напомни, че на т.нар. спорни територии в момента има подразделения от миротворци.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция разкритикува Тръмп заради Голанските възвишения

Anadolu Agency: Турция разкритикува Тръмп заради Голанските възвишения

22 Март 2019 | 03:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Водещи турски официални лица критикуваха туита на американския президент Доналд Тръмп, с който искаше да легитимира израелското нахлуване на окупираните Голански възвишения, съобщава Anadolu Agency.
„Териториалната цялост на държавите е най-фундаменталният принцип на международното право“, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу в Twitter.
„Опитите на САЩ да легитимират действията на Израел срещу международното право ще доведат само до повече насилие и болка в региона. Турция подкрепя териториалната цялост на Сирия“, добави той.
Говорителят на президента Ибрахим Калън също осъди нелепата претенция.
„Териториалната цялост на страните е защитена от международното право“, написа Калън в Twitter.
„Опитите на правителството на @realDonaldTrump да легитимират незаконните действия на Израел към Голанските възвишения не означават нищо друго, освен да подкрепят израелската политика на окупация и задълбочаване на конфликта в региона“, добави Калън.
По-рано Тръмп заяви, че е време САЩ да признаят контрола на Израел над окупираните Голански възвишения.
Израел отдавна подтиква Вашингтон да признае претенциите му към територията, която е завладяла от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тръмп заяви,че САЩ ще признаят израелския суверенитет над Голанските възвишения

The Guardian: Тръмп заяви,че САЩ ще признаят израелския суверенитет над Голанските възвишения

22 Март 2019 | 02:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения, взети от Сирия през 1967 г., в драматичен ход, който вероятно ще укрепи надеждите на Бенямин Нетаняху да спечели преизбирането си, но което също ще предизвика международна опозиция, пише британският в. The Guardian.
Предишните американски администрации третираха Голанските възвишения като окупирана сирийска територия в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Тръмп обяви прекъсването си с тази политика в Twitter.
Той каза: „След 52 години е време Съединените щати напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения, което е от критично значение за сигурността на държавата Израел и регионалната стабилност!“.
Израелският премиер Нетаняху бързо изрази благодарността си към жеста на Тръмп.
„В момент, когато Иран се стреми да използва Сирия като платформа за унищожаване на Израел, президентът Тръмп смело признава израелския суверенитет над Голанските възвишения“, написа израелският премиер. „Благодаря ви, президент Тръмп!“
Съобщението дойде, когато Нетаняху приемаше американския държавен секретар Майк Помпео в Йерусалим.
„Президентът Тръмп току-що направи история“, каза Нетаняху. „Обадих му се. Благодаря му от името на народа на Израел. Посланието, което президентът Тръмп е дал на света, е, че Америка стои до Израел“.
Съобщението бележи дипломатическа победа за Нетаняху, по-малко от три седмици преди изборите и четири дни преди той да посети Вашингтон.
Тръмп отрече, че съобщението му е било с цел да помогне на Нетаняху да остане на власт.
Служители от администрацията преди това отхвърлиха натиска на Нетаняху за признаване на притежанието на Израел на стратегическата гранична зона, като посочвайки, че Тръмп вече е предал на израелския лидер значителен политически дар, като премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Йерусалим.
Робърт Мали, бивш съветник за Близкия изток на Барак Обама заяви: „Това решение е силно политическо - прието да увеличи шансовете за избиране на Нетаняху; безвъзмездно - няма да промени по никакъв начин контрола на Израел над Голанските възвишения; в нарушение на международното право; и зловеща стъпка във време, когато гласовете в Израел, призоваващи за анексирането на Западния бряг, стават все по-силни“.
Израел напредва към Голанските възвишения постепенно в годините след арабско-израелска война от 1948 г. и ги окупира изцяло във войната през 1967 година. Същата година резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 242 подчерта „недопустимостта на придобиването на територия след война и необходимостта да се работи за справедлив и траен мир, в който всяка държава в района може да живее в сигурност“.
Допълнителна резолюция, подкрепена от администрацията на Рейгън през 1981 г., отхвърля като „нищожен“ ход за поставяне на района под пряка израелска юрисдикция.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Русия не признава Голанските възвишения като част от Израел

РИА „Новости“: Русия не признава Голанските възвишения като част от Израел

21 Март 2019 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия никога няма да признае Голанските възвишения за Израел, заяви пред РИА Новости Олег Морозов, член на международната комисия на Съвета на Федерацията.
Американският президент Доналд Тръмп призова за признаване на спорните територии в полза на Израел.
Той отбеляза също, че „Тръмп е усилено дразни световната общност и арабския свят“. Целите са три. „Първата е да обвързване на Израел още по-близо, който трябва да види в САЩ не само главния, но и по същество единствения съюзник в тази област“, каза Морозов.
Втората цел е да се раздели арабският свят. Някой ще се огъне и ще мълчи. Това ще отслаби арабското единство по този въпрос, добави той. „Третата е удар за Сирия и партньорството й с Русия“, заключава политикът.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: САЩ трябва  напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Доналд Тръмп: САЩ трябва напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения

21 Март 2019 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон трябва да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения, който международната общност оспорва, предава AFP.
„След 52 години е време САЩ напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения“, подчерта Тръмп в съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър“. Той определи територията като такава с „критично значение за стратегията и сигурността на държавата Израел и регионалната стабилност!"
По силата на международното право Голанските възвишения принадлежат на Сирия, но от 1967 г. са окупирани от Израел, вследствие на Шестдневна война. От 1981 г. в областта са в сила и израелските закони.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември 2019
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.