НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Тодор Деянов, окръжен прокурор на Смолян: Оценката, която ни беше дадена на отчета за дейността на Окръжната прокуратура за 2018 г., беше положителна

Тодор Деянов, окръжен прокурор на Смолян: Оценката, която ни беше дадена на отчета за дейността на Окръжната прокуратура за 2018 г., беше положителна

21 Март 2019 | 18:36 | Агенция "Фокус"
София. Оценката, която ни беше дадена на отчета за дейността на Окръжната прокуратура за 2018 г., беше положителна. Това заяви на пресконференция окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов, в присъствието на директора на ОДМВР – Смолян ст. комисар Николай Димов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. На отчета на Прокуратурата са присъствали представители на Главна прокуратура, Апелативна прокуратура, полицията и представители на прокуратурите в областта. „Нямаме блестящи резултати по определени направления, но като цяло работата ни за 2018 и за предишните 2 години показва една устойчивост и трайно добри резултати. Имаме добра натовареност, не такава каквато е в големите прокуратури, но за нашия съдебен райони и спецификата, която имаме, тя е в рамките на нормалната“, поясни прокурор Деянов. Той уточни, че е бил отчетен фактът, че криминогенната обстановка в област Смолян е добра, което не е изненада. Престъпността в региона е на доста по-ниско ниво, спрямо останалите области в страната. По думите на прокурор Деянов, причините за това са манталитета и възпитанието на местните хора, добрата работа на полицията, която усилено работи превантивно, както и прокурорска работа.
Окръжният прокурор посочи, че процентът на оправдателните присъди и оправданите лица за 2018 г. е много нисък. „По отношение на върнатите дела, те са с 9 повече за 2018 г., като за Окръжната прокуратура те са три, а броят им общо за районните прокуратури е шест. Това се отразява значително на процентите, но в сравнение с предходните години, имаме увеличение за последните три години. Нямаме положителна тенденция по отношение на спрените дела. Има леко увеличение с около 30 броя за цялата година. Сред причините за това е неразкриването на извършители и липса на достатъчно доказателства за привличане на дадено лице като обвиняем“, добави прокурор Деянов.
Той уточни, че през 2018 г. има намаление на броя на делата, както общонаблюдавани, така и решени и внесени актове в съда. Факторите за това са както намаляване на населението и обезлюдяването на района, така и добрата полицейска и прокурорска работа, така че нещата зависят от комплексни фактори, коментира прокурор Деянов. Той отбеляза, че по отношение на разкриваемостта на криминалните престъпление, област Смолян винаги е била една от най-добрите. За тази година ОДМВР – Смолян е с най-добър процент разкриваемост. „По отношение на икономическите престъпления, процентът е по-нисък от средния за страната. Това са по-проблемните дела. Там въпросът опира и до капацитет, подготовка на разследващи полицаи и наблюдаващи прокурори“, каза още прокурор Деянов.
Той заяви също, че проблемът с липсата на прокурори в област Смолян през последните години е перманентен. „Трудно се справяме, в Чепеларе и Мадан има по един прокурор, в Районна прокуратура – Смолян са 4, но там е и един от моите заместници, а предстои пенсиониране на един от прокурорите. Предстои и конкурс за прокурор. Справяме се със ситуацията, но на ръба. Отчита се, че натовареността ни не е голяма, но аз нашия регион е нормална“, уточни прокурор Деянов. Той обясни, че когато се освободи длъжност, минава доста време докато се обяви конкурс и се намери кандидат. По думите на прокурор Деянов, на вътрешните конкурси няма кандидати, а на външните има. „Проблемът е там, че те започват работа след външен конкурс, но с идеята да започнат работа тук и на следващия конкурс да се преместят. За всички тези години проблемът е перманентен. Сега вече се въведе принципът на уседналост. При постъпване на прокурор, три години няма право да се мести, но тепърва ще видим ефекта от тази промяна. Конкуренцията е голяма на външните конкурси. Явяват се по 20-30 човека за едно място. Имаме кандидати от нашия регион, но са по-малко. Явяват се хора от региона, но резултатите не са такива, каквито очакваме“, коментира прокурор Деянов.
Той посочи, че след Смолянската прокуратура, най-натоварена е прокуратурата в Девин, следвана от тези в Мадан, Златоград и Чепеларе, където има най-ниска натовареност. „В момента, след обединяването на Смолян с Чепеларе и Мадан, прокурорите щатовете за прокурори са осем, а са били десет. От тези осем, заети са шест щата. Лятото чакаме младши прокурор да встъпи, така че има динамично равновесие“, поясни прокурор Деянов.
Той допълни, че освен липса на прокурори, в област Смолян има и липса на вещи лица, които да извършват експертизите по делата. „Липсват специалисти по автотехнически експертизи. Всички дела се изпращат до Пловдив, там са ангажирани и лично по мое дело заради това имаше забавяне от порядъка на шест месеца. По отношение на алкохола и наркотиците делата също се изпращат в Пловдив“, каза още прокурор Деянов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.