НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Живко Янакиев, Бюро по труда – Бургас: Общият брой на регистрираните в бюрото безработни към 28 февруари е 4525 души

Живко Янакиев, Бюро по труда – Бургас: Общият брой на регистрираните в бюрото безработни към 28 февруари е 4525 души

21 Март 2019 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Бургас. Общият брой на регистрираните в Дирекция „Бюро по труда – Бургас“ (ДБТ)-Бургас към 28 февруари 2019 г. безработни е 4525 души. Това каза по време на пресконференция директорът на дирекцията Живко Янакиев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите му в община Бургас безработните са 3651, община Средец – 679, а в община Камено – 195. Спрямо предходния месец е отчетено намаление от 50 души. В община Бургас намалението е с 44 лица, в община Средец има увеличение с 28, а в община Камено - намаление с 34 души. „Равнището на безработица в района на ДБТ, изчислено като дял на регистрираните безработни към икономически активните лица на 15-64 години, установени при преброяване 2011 за месец февруари, е 3,92%, което е намаление с 0,05% спрямо предходния месец“, добави Янакиев.
Той посочи още, че входящият поток е 836 души, което е увеличение спрямо месец януари с 89 души. Заявените свободни работни места на първичния трудов пазар в Дирекция „Бюро по труда“ – Бургас за месец февруари са 716. През изтеклия месец 420 лица са професионално ориентирани и консултирани, а 254 лица са участвали в групови мероприятия за професионално ориентиране, информиране и активно поведение на пазара на труда. „В програми за обучение и заетост по Закона за насърчаване на заетостта са работили 56 лица. По насърчителните мерки за заетост през месец февруари са работили 25 лица, от които 17 лица - в субсидирана заетост“, поясни Живко Янакиев.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенка Кирилова, Регионална служба по заетостта – Бургас: През февруари регистрираните безработни в бюрата по труда в областта са 10 722

Пенка Кирилова, Регионална служба по заетостта – Бургас: През февруари регистрираните безработни в бюрата по труда в областта са 10 722

21 Март 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Бургас. През месец февруари броят на регистрираните безработни лица в бюрата по труда в Бургаска област е 10 722 души. Това каза Пенка Кирилова, директор на Регионална служба по заетостта – Бургас, по време на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите й сравнение с предходния месец показва намаление на хората без работа с 392 души, което е характерно за този месец на годината, когато предлагането на заетост започва да нараства, особено във връзка с предстоящия туристически сезон. Спрямо същия месец на 2018 година се отчита осезаем спад на безработните – с 984 души.
„В шестте дирекции „Бюро по труда“ в областта регистрираните безработни са съответно: Айтос – 1030, Бургас – 4525, Карнобат – 980, Поморие – 1642, Руен – 1678, и Созопол – 867″, добави Кирилова. Тя допълни, че в сравнение с предходния месец намаление на броя на безработните има в пет бюра по труда, най-значително - в Руен – със 177, и най-слабо в Айтос – със 17 души, а в Карнобат безработните са колкото и в края на януари – 980. Спрямо февруари 2017 година намаление на регистрираните безработни има във всички бюра по труда от областта. По думите на Пенка Кирилова в регионален мащаб равнището ма безработица през февруари е най-ниско в община Бургас – 3,4%. Под условната граница са още общините Камено – 5,2%, Карнобат – 5,2%, Приморско – 5,5%, Несебър – 6,0%, Созопол – 7,1%, Царево – 7,3%, Айтос – 8,0%, Малко Търново – 8,1%, и Поморие – 8,4%, а над 10% са общините Сунгурларе, Средец и Руен. Спрямо януари в общините Сунгурларе и Средец се отчита минимално увеличение на безработните, а в сравнение с февруари м. г. това се констатира за общините Камено, Приморско и Средец.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.