НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сергей Лавров: Работата по формирането на Конституционен комитет за Сирия е към своя край

Сергей Лавров: Работата по формирането на Конституционен комитет за Сирия е към своя край

7 Април 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Аман. Създаването на сирийския конституционен комитет приключва, скоро трябва да започне работа в Женева. Това съобщи в неделя руският външен министър Сергей Лавров след разговори с неговия йордански колега Айман ал Сафади, предава TACC
Подчертахме липсата на алтернатива на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и решенията на конгреса на сирийския национален диалог за урегулиране на конфликта в Сирия, който се състоя миналия януари в Сочи, каза той. - Въз основа на тези решения в момента се работи по създаването на конституционен комитет. Надявам се, че в най-близко бъдеще колегите ни от ООН ще могат да започнат да изпълняват призива за принос към работата на този комитет, който трябва да започне да работи в Женева. "
Министърът също така обърна внимание на общия интерес на Русия и Йордания при разработването на съвместни "усилия за връщане на Сирия в арабското семейство". "Ние сме съгласни с йорданските приятели, че това трябва да бъде двупосочен процес", добави той. "Ще направим всичко възможно, за да помогнем на това."
Ал-Сафади, от своя страна, потвърди, че по време на преговорите, обсъждайки сирийската криза, страните изразиха взаимно желание "сирийската криза да бъде решена с политически и дипломатически средства и Сирия да се върне към арабското семейство като силна държава и да продължи да играе традиционната си роля". Йорданският външен министър похвали сътрудничеството с Русия в търсенето на начини за разрешаване на сирийската криза и говори за продължаване на координацията на взаимните усилия, включително тристранния формат с участието на САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ердоган обясни защо Турция е избрала руските С-400

РИА Новости: Ердоган обясни защо Турция е избрала руските С-400

5 Април 2019 | 23:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че сделката за закупуване на системите С-400 от Русия е завършена, предава РИА Новости.
Той отбеляза, че тази тема ще бъде обсъдена на 8 април на заседание на Съвета за сътрудничество, председателстван от президентите на двете страни.
Турският лидер подчерта, че Съединените щати не са предоставили на Анкара същите благоприятни условия за закупуване на системи за противовъздушна отбрана Patriot, като Русия.
„На този етап не ни интересува закупуването на Patriot. През юли ще започнат доставките на С-400“, добави той.
По думите на президента, въпреки заплахите на САЩ да блокират участието на Турция в програмата за F-35 поради закупуването на C-400, обучението на турски пилоти в рамките на програмата продължава.
„Съединените щати вече ни предадоха трети изтребител F-35, на ред е четвърти. Нашите пилоти продължават обучението си в САЩ по програмата за F-35. Налагането на санкции – това е грешна политика“, каза Ердоган.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: САЩ ще доставят четвъртия изтребител F-35 днес, заяви министърът на отбраната Хулуси Акар

Daily Sabah: САЩ ще доставят четвъртия изтребител F-35 днес, заяви министърът на отбраната Хулуси Акар

5 Април 2019 | 22:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на отбраната на Турция заяви, че три от четири самолета F-35 са доставени от САЩ, а последният се очаква да бъде доставен в петък, съобщава турският Daily Sabah.
„За да защитим правото ни и закона, поддържаме нашите контакти и преговори“, каза Хулуси Акар по време на посещение в казарма, където присъстваше турският военен представител в мироопазващите сили на НАТО в Косово (КФОР).
Акар заяви, че Турция е изпълнила всичките си задължения.
„Ние сме един от осемте партньори на този проект. Дадохме сериозна сума, изпълнихме всичките си отговорности. В рамките на постигнатото споразумение са доставени три самолета и четвъртият ще бъде доставен днес“, съобщи той.
Акар добави, че Турция все още се интересува от закупуването на американската система за противоракетна отбрана Patriot, която американците се колебаят да продадат.
„Защитата на страната и нацията ни е най-важното задължение. Единствената цел на Турция е да защити своята територия и народ“, каза той.
„Работихме по този въпрос. Казваме, че можем да получим американските системи за въздушна и ракетна отбрана Patriot едновременно, докато получаваме С-400. Нашите власти продължават преговорите, така че ние ясно показахме, че сме желаещи да закупим Patriot“, добави министърът на отбраната.
По-рано Акар пристигна в Косово от Скопие след срещите си с висши държавни служители от Северна Македония.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Майк Помпео отхвърли призива на Турция за формиране на работна група за С-400

Washington Examiner: Майк Помпео отхвърли призива на Турция за формиране на работна група за С-400

5 Април 2019 | 20:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон не е заинтересован във формирането на „техническа работна група“ за обсъждане на това, дали придобиването на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 от Турция би могло да застраши западните оръжейни системи, пише електронното издание на вестник Washington Examiner в материал, представен без редакторска намеса.
Турция предизвика международен скандал с настояването си да придобие С-400, които съюзникът на САЩ в НАТО иска да използва заедно със западните оръжейни системи. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отхвърли твърденията на САЩ, че сделката ще помогне на Русия да се научи как да засича произвежданите от Америка F-35 и призова за формиране на работна група, която да обсъди въпроса, но екипа на Помпео смята, че това би било загуба на време.
„САЩ и Турция вече имаха работна група за сигурността и отбраната на 5 февруари за обсъждане на набора проблеми около С-400“, заяви официално лице от Държавния департамент пред Washington Examiner. „Нашата позиция по въпроса е пределно ясна, а тя е, че F-35 и С-400 са несъвместими и ние го повтаряме при всяка възможност, включително на разговорите на най-високо равнище“.
Официалните представители на САЩ твърдят, че използването на С-400 заедно с F-35 ще даде на Русия безценна възможност да научи как да засича и да се прицелва в изтребителите. Този отговор е безцеремонно отхвърляне на идеите на Чавушоглу, който в сряда призова за такива преговори.

„Не е нужно тя (системата С-400) да бъде интегрирана в системите на НАТО“, заяви Чавушоглу, докато пътуваше към Вашингтон за мероприятията по повод 70-ата годишнина от създаването на Алианса. „Много ясно показахме, че тази система няма да вижда каквато и да е система на НАТО, включително F-35, като враг. Затова предложихме на Съединените щати да създадат техническа работна група, която да гарантира, че тази система няма да бъде заплаха нито за F-35, нито за системите на НАТО“.
Той също така омаловажи стойността на предложението на президента Тръмп да продаде на Турция системи за противоракетна отбрана на „Пейтриът“ и каза, че САЩ нямат право да изключат Анкара от програмата за F-35.
„Турция е част от тази програма [F-35] и ние въведохме много части от този F-35“, каза той в Семинарите на НАТО, поредица от дискусии, организирани от Атлантическия съвет, германския фонд "Маршал" и Мюнхенската конференция за сигурността. „Така че това не е нещо, което САЩ произвеждат и САЩ продават на съюзниците на НАТО, включително Турция. Така че, ние сме част от тази програма и не би трябвало нещата да са толкова прости“.
Турските пилоти се обучават в Аризона да управляват двата самолета F-35, за които Турция плати преди ескалацията на спора. Lockheed Martin, която произвежда изтребителите, имаше планове да продаде до 100 такива самолета на Турция.
Чавушоглу твърди, че президентът Тръмп е „длъжен“ да помогне на Турция да убеди Конгреса да не приема закони, които биха блокирали предаването на тези самолети, независимо от споровете около С-400. Но вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отговори така: „Турция трябва да избере“ между военното сътрудничество с Русия и съюзниците от НАТО. Двама ключови депутати повториха това послание след срещата в сряда следобед с Чавушоглу.
„Няма средно положение, при което Турция да избере значително военно сътрудничество и с Русия, и със САЩ“, заяви председателят на комисията по отбраната на американския конгрес Елиът Енгел в хода на съвместна пресконференция с друг изтъкнат сенатор – Майкъл МакКол. „Задълбочаването на връзките с Москва може да предизвика санкции и изключване на Турция от програмата за F-35”.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Путин и Ердоган ще обсъдят в Москва доставките на С-400

Yeni Safak: Путин и Ердоган ще обсъдят в Москва доставките на С-400

5 Април 2019 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Доставките на системите С-400 от Русия за Турция, могат да бъдат в дневния ред на срещата между лидерите на двете държави, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak, като се позовава на помощника на руския президент Юрий Ушаков.
Планираното изтегляне на американските войски от Сирия също може да бъде дискутирано по време на разговорите между президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговия руски колега Владимир Путин на 8 Април, съобщи Ушаков пред репортери в Москва.
„Ще бъдат обсъдени американските планове за частичното изтегляне на войските им от Сирия. Следващия въпрос е за изпълнението на високопрофилния проект за доставките на най-модерните руски противовъздушни системи С-400 на турските военновъздушни сили (ВВС)“, добави той.
Ушаков отбеляза, че на срещата лице в лице между Ердоган и Путин ще намери място и „дискусия по най-чувствителните теми“.
Двамата президенти по-късно ще вземат участие в церемонията по откриването на турско-руската културна година в Болшой театър.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: САЩ не можаха да предложат на Турция същите условия за „Пейтриът“, каквито Русия за С-400

Реджеп Таийп Ердоган: САЩ не можаха да предложат на Турция същите условия за „Пейтриът“, каквито Русия за С-400

5 Април 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вашингтон не можа да предложи на Анкара същите условия за американските противоракетни системи „Пейтриът“, каквито Русия е предложила за зенитно-ракетните системи С-400, заяви в петък президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от ТАСС.
„Финализирахме споразумението за С-400 и продължаваме да изплащаме вноските по контракта. Предлагахме на САЩ да купим от тях „Пейтриъ“, но те не ни предложиха подходящи условия. Така че сделката за С-400 се реализира и през юли очакваме доставката на първите системи“, заяви той в ефира на телевизионния канал Haberturk.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция ще разгледа възможността за закупуване на F-35

Kathimerini: Гърция ще разгледа възможността за закупуване на F-35

5 Април 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция ще разгледа възможността за закупуване на американски изтребители от пето поколение F-35 като част от усилията да модернизира военновъздушните си сили (ВВС), заяви министърът на отбраната на страната Евангелос Апостолакос в петък, след като американско официално лице съобщи, че Вашингтон планира да увеличи продажбите на тези самолети, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Според съобщения на медиите, представител на Пентагона е заявил пред Конгреса на САЩ в четвъртък, че страната обмисля да увеличи продажбите на произведения от Lockheed Martin изтребител F-35 на нови държави, включително Румъния, Гърция и Полша.
„Освен модернизацията на изтребителите F-16, ние сме в процес на избиране на нов самолет за Гърция, за да можем постепенно да преминем към новото поколение самолети“, каза той пред журналисти по време на посещението си в базата Андравида, Западен Пелопонес.
„Изявлението на Конгреса на САЩ помага в тази перспектива. Ще разгледаме всичките му елементи и ще видим какво ще се случи“.
Новината е последното събитие в разрива в отношенията между САЩ и Турция във връзка с придобиването на руски системи за противоракетна отбрана С-400, за които САЩ смятат, че ще застрашат техните самолети F-35.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пентагонът не обмисля възможността за създаване на работна група с Турция за доставката на С-400

ТАСС: Пентагонът не обмисля възможността за създаване на работна група с Турция за доставката на С-400

5 Април 2019 | 06:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министерството на отбраната на САЩ не обмисля възможността за създаване на техническа работна група с Турция за разрешаване на различията по отношение на снабдяването с руски противоракетни системи С-400. Това съобщи официалният представител на американското министерство на отбраната Ерик Пахон.
„Няма нужда от техническа работна група, която представителите на Турция предложиха да създадат тази седмица, и Съединените щати не считат този вариант за изход от ситуацията“, каза той.
„Въпреки сегашното спиране на доставките и свързаните с F-35 дейности в Турция, ние категорично заявихме, че продължаваме да работим с нашите турски съюзници за решение, приемливо за двете страни“, добави Пахон.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ВЗГЛЯД“: Анкара нарече исканията за отказване от С-400 нарушение на суверенитета на Турция

„ВЗГЛЯД“: Анкара нарече исканията за отказване от С-400 нарушение на суверенитета на Турция

5 Април 2019 | 01:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Говорителят на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик заяви, че исканията, отправени към Анкара да се откаже от споразумението за руските системи С-400, са неуважение към суверенитета на Турция, пише руският в. „ВЗГЛЯД“.
„Изискванията към Турция да се откаже от вече сключената сделка за С-400 са неуважителни спрямо суверенитета на Турция“, заяви говорителят на Партията на справедливостта и развитието.
Припомняме, че вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс даде ултиматум на Турция: да направи избор между партньорството с НАТО и закупуването на зенитни системи С-400 от Русия. Турският вицепрезидент Фуат Октай отговори на ултиматума на Съединените щати, като попита дали Вашингтон „остава съюзник на Турция или рискува приятелството, като обединява сили с терористи“.
Турският външен министър обяви, че въпросът за закупуването на С-400 от Русия е приключен.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Турция и САЩ заговориха за разрив

„Коммерсант“: Турция и САЩ заговориха за разрив

5 Април 2019 | 01:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. За първи път Вашингтон и Анкара допуснаха възможността да се прекъснат съюзническите отношения в рамките на НАТО, ако конфликтът с придобиването на руските С-400 не бъде разрешен. Вицепрезидентите на Съединените щати и Турция Майк Пенс и Фуат Октай размениха съобщения от този вид в Twitter. Турските и руските експерти, интервюирани от „Комерсант“, са сигурни, че какъвто и да е изходът от конфликта, възможността за оттегляне на Турция от алианса не е възможна, пише в. „Коммерсант“.
„Турция трябва да избере. Желае ли тя да остане най-важният партньор в най-успешния военен съюз в историята или да изложи на риск сигурността на това партньорство, като взема такива безразсъдни решения, които подкопават нашия съюз?“ написа вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, имайки предвид закупуването на руските зенитни системи С-400 от Анкара.
Отговорът на нападките от страна на Майк Пенс последва час по-късно. „САЩ трябва да изберат. Те искат ли да поддържат съюза с Турция или да изложат нашето приятелство на риск, обединявайки войски с терористи, за да подкопаят защитата на съюзник в НАТО срещу враговете му?“, написа турският вицепрезидент Фуат Октай в Twitter. Под врагове Фуат Октай е имал предвид кюрдските подразделения на партията „Демократичен съюз“ (PYD), които получават подкрепа от САЩ. Според турските власти тази организация е свързана с Кюрдската работническа партия, която те считат за терористична организация.
Отбелязваме, че още преди тази размяна на реплики въпросът за запазването на съюзническите отношения между Вашингтон и Анкара беше повдигнат от постоянния представител на САЩ в алианса Кей Бейли Хътчисън. „Искаме Турция да остане в алианса, но те не трябва да имат руската система на тяхна територия“, каза тя. Тя не отговори на въпроса може ли Турция да бъде изключена от НАТО.
Турски експерти, които участват в дискусионния клуб „Валдай“, недвусмислено отговориха на въпроса. И отговорът им беше отрицателен. „НАТО е организация, която има свои институции, а Турция има право на вето в нея“, припомни на Хасан Ялчин, директор на Центъра за стратегически проучвания на SETA (Анкара). „ И Съединените щати не могат да решат дали Турция е член на НАТО или не“.
Друг експерт от центъра SETA, Енес Байракли, също отбеляза, че механизъм за изключване на Турция от НАТО просто не съществува. Всъщност, той вярва, че САЩ нямат желание за това. „Цената на подобен ход ще бъде твърде висока“, каза той. „Турция не може да бъде заменена от никого и това ще бъде геополитическо земетресение. Ако Турция напусне НАТО, това ще бъде напълно различна НАТО“.
Според Тимур Ахметов, експерт от Руския съвет по международни въпроси (RIAC), който живее в Анкара, разговорите за евентуалното оттегляне на Турция от НАТО не са нищо повече от реторически прийом. Като възможно решение Ахметов на свой ред допуска направата на компромис. „Турция все още може да закупи комплексите, да ги достави на базата на предполагаемото разполагане, но в крайна сметка никога да не ги разгръща“, каза той в интервю за „Комерсант“. „Така комплексите ще бъдат държани в готовност в случай на ракетна заплаха, но всъщност няма да бъдат използвани срещу американска техника, от което се страхуват във Вашингтон. Но Турция винаги ще има лост за натиск върху Съединените щати в бъдеще, за което Анкара ще бъде много доволна“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Турски експерти са недоволни от натиска на САЩ заради С-400

„Российская газета“: Турски експерти са недоволни от натиска на САЩ заради С-400

5 Април 2019 | 00:28 | Агенция "Фокус"
Москва. Ескалира конфронтацията между Турция и Съединените щати, свързана с плановете на Анкара за закупуване на руски зенитни комплекси С-400. Във връзка с това Вашингтон заяви на 1 април, че прекратява всички операции и доставки за Турция, свързани с изпълнението на споразумението за снабдяване на турските военновъздушни сили с американски изтребители-бомбардировачи от пето поколение F-35, пише в. „Российская газета“.
Както обясни в тази връзка руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, изявленията на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, че Турция, купувайки руски оръжия, заплашва единството на НАТО, „проследяват икономическия интерес на Вашингтон“.
Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че доставката на С-400 за Турция е „решен въпрос, неподлежащ на обсъждане“.
Според директорът на стратегическите изследвания към SETA, Хасан Ялчин, САЩ, вероятно ще увеличат натиска върху Турция във връзка с договора за доставка на С-400. „Но от това“, подчерта той, „Турция няма да се доближи до Вашингтон“.
Ялчин припомни, че Турция е пълноправен член на НАТО, който има право на вето в тази организация, а Съединените щати нямат право да смятат НАТО за свое владение и самостоятелно да решават как да действат другите членове на Алианса.
„Системите С-400 са важен елемент от турската архитектура за сигурност“, подчерта експертът. „Освен това Анкара повече не може да зависи от американските обещания, които не винаги се изпълняват“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Помпео е уверен, че САЩ и Турция ще намерят решение в ситуацията с С-400

РИА Новости: Помпео е уверен, че САЩ и Турция ще намерят решение в ситуацията с С-400

4 Април 2019 | 23:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изрази увереност, че САЩ и Турция ще намерят „път напред“ по въпроса за закупуването на руските комплекси С-400 от Анкара, съобщава РИА Новости.
„Продължаваме дискусиите. Надявам се, че турските власти ясно ще разберат позицията на САЩ. Тя не се е променила. Има отлични възможности за САЩ и Турция да работят по-тясно заедно. Вчера имахме дълъг добър разговор с външния министър на Турция. Сигурен съм, че ще намерим път напред“, заяви той пред репортери след срещата на външните министри на НАТО във Вашингтон.
По-рано Турция заяви, че няма да се откаже от плановете си за закупуване на С-400 и, че първата партида трябва да пристигне в страната тази година. Съединените щати твърдят, че системите С-400 са несъвместими със стандартите на НАТО, заплашват със санкции за евентуалното им придобиване и многократно са заявявали, че могат да забавят или да отменят процеса на продажба на Турция на най-новите самолети F-35.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Пентагонът потвърди продължаване на обучението на турски пилоти за управление на F-35

Reuters: Пентагонът потвърди продължаване на обучението на турски пилоти за управление на F-35

4 Април 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От Пентагона увериха, че обучението на турски пилоти за управление на изтребителите F-35 във военновъздушната база в щата Аризона ще продължи, въпреки напрежението между Вашингтон и Анкара заради плановете на последната за доставка на руски зенитно-ракетни системи С-400, предава Reuters.
„Обучението ще продължи“, увери говорителят на Пентагона Чарли Съмърс, като подчерта, че САЩ не планират да взимат обратно двата F-35, които бяха предадени на Турция по-рано.
От месеци решението на Турция да закупи руските зенитно-ракетни системи С-400 „Триумф“ внася напрежение в отношенията със съюзника и в НАТО в лицето на САЩ. След като Вашингтон не успе да откаже Анкара от сделката, нито да я убеди да закупи системите за протоворакетна отбрана „Пейтриът“, заплахите й се претвориха в дейстия. В рамките на по-малко от 24 часа след публикуването на резултатите от местните избори в Турция, САЩ обявиха, че спират доставката на оборудване и ръководства за управление на изтребителите F-35 като първа стъпка за окончателно блокиране на споразумението с Атина за покупката на 100 от машините. По-рано от Пентагона потвърдиха, че САЩ имат сериозни намерения да изключат Турция от програмата за производство на изтребителите F-35, ако Анкара не се откаже от амбицията си да закупи системите за ПРО С-400.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Помпео предупреждава Турция за намеренията й да удари Сирия

AFP: Помпео предупреждава Турция за намеренията й да удари Сирия

4 Април 2019 | 01:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският държавен секретар Майк Помпео в сряда предупреди Турция, че тя удари Сирия, това ще има „опустошителни“ последици, предава AFP. Предупреждението той е отправил в лична среща с външния министър Мевлют Чавушоглу във Вашингтон.
"Държавният секретар Помпео изрази подкрепа за преговорите, които в момента се водят относно североизточна Сирия, но предупреди за потенциално опасните последици, ако Турция предприеме едностранни военни действия в района“, се казва в съобщение на Държавния департамент след разговорите между двамата.
Турция нееднократно заплашва да нанесе удар по доминираните от кюрдите Сирийски демократични сили, които се присъединиха към западните сили в битката с групировката „Ислямска държава“ (ИД). Турция ги свързва със сепаратистко движение на ПКК в страната си.
Страхове за сигурността на бойците принудиха САЩ да отложат изпълнението на решението на президента Тръмп за оттегляне на американските войски от Сирия.
Чавушоглу е във Вашингтон по повод честването на70-та годишнина от създаването на НАТО. По-рано в сряда, той е бил попитан дали мисли, че САЩ имат ясна политика за Сирия. Отговорът на турския дипломат номер едно гласи: „Не, и това е проблемът“.
Държавният секретар Помпео го е притиснал за плановете на Турция да купи от Русия ракетната система за отбрана С-400.
В понеделник САЩ суспендираха участието на Турция в програмата за бомбардировачите F-35 заради руската сделка.
Помпео е изразил загриженост и за задържането в Турция на служители от американското консулство, както и на американския гражданин и учен Серкан Гьолге, с обвинения за връзки с провалилия се опит за държавен преврат.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тръмп обеща на Ердоган да реши проблема с доставката на F-35

ТАСС: Тръмп обеща на Ердоган да реши проблема с доставката на F-35

3 Април 2019 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп е обещал на Реджеп Тайип Ердоган, че ще реши въпроса за закупуването на С-400 от Русия и доставката на изтребители F-35 от САЩ, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред журналисти, предава агенция TACC.
„Тръмп призна по телефона, че Съединените щати са сгрешили, като не са продали Patriot на Турция. Той обеща на Ердоган, че ще се погрижи за него. Той обеща, че ще направи всичко възможно, за да разреши този въпрос относно F-35. а също и проблемът около С-400“ заяви той.
По думите на министъра телефонният разговор се е провел скоро.
По-рано Турция заяви, че няма да се откаже от плановете си за закупуване на С-400 и, че първата партида системи за противовъздушна отбрана трябва да пристигне в страната тази година. Съединените щати твърдят, че системите С-400 са несъвместими със стандартите на НАТО, заплашват със санкции при евентуалното им придобиване и многократно са заявявали, че могат да забавят или да отменят процеса на продажба на най-новите си самолети F-35.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah:  Сделката за С-400 е приключена, заяви Чавушоглу

Daily Sabah: Сделката за С-400 е приключена, заяви Чавушоглу

3 Април 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Закупуването на система за противоракетна отбрана С-400 от Русия е свършена сделка, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, добавяйки, че Анкара е предложила на САЩ да сформира работна група, която да покаже, че С-400 не са заплаха, съобщава турският в. Daily Sabah.
Във Вашингтон, където външните министри на страните-членки на НАТО се събират за 70-годишнина на НАТО, Чавушоглу каза, че „С-400 е приключена сделка. Програмата за F-35 е всеобхватна. Докато ние произвеждаме много части за F-35, Турция е част от нея“.
Коментарите на Чавушоглу дойдоха след съобщения, според които САЩ спряха доставката на оборудване, свързано с изтребителите F-35, заради споразумението за С-400 с Москва.
„С-400 няма да бъдат интегрирани в системата на НАТО... затова предлагаме Съединените щати да създадат техническа работна група, която да гарантира, че тази система няма да бъде заплаха - нито за F-35, нито за системите на НАТО“, каза той.
Чавушоглу добави, че Турция не може да бъде принудена да избира между Западния блок и Русия и, че Анкара няма да влезе в подобен курс.
Министърът каза, че САЩ са направили последно предложение за продажба на Patriot на Турция, но няма гаранция за сключване на сделка.
Той съобщи, че администрацията на Тръмп е признала, че правителството на Обама е предложило лоша сделка на Турция, като подчертава, че и двете администрации продължават процеса.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турският външен министър заяви, че няма връщане назад за сделката с Русия

AFP: Турският външен министър заяви, че няма връщане назад за сделката с Русия

3 Април 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турция няма да се откаже от мащабната оръжейна сделка с Русия, въпреки спирането на съвместната работа по изтребителите F-35 от САЩ, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, съобщава AFP.
„Сделката за С-400 е завършена и ние няма да се оттеглим“, каза той във Вашингтон, където участва в честванията по случай 70-та годишнина на НАТО.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турция получи първи части от руските противоракетни системи С-400

Yeni Safak: Турция получи първи части от руските противоракетни системи С-400

3 Април 2019 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Първите части на руските системи за противоракетна отбрана С-400 са доставени на Турция, според източници от сигурността, съобщава турският в. Yeni Safak.
Говорейки ексклузивно за всекидневника Yeni Safak, източниците от сферата на сигурността потвърдиха, че Турция наистина е получила „малки части“ от съществено значение за системната интеграция от Русия през последните няколко дни.
Същите източници, които са добре запознати с въпроса, заявиха, че решението на САЩ да спре всички доставки на оборудване за F-35 и други части за Турция дойде в резултат на тази доставка.
Този ход се очаква да доведе до по-нататъшно напрежение между натовските съюзници Анкара и Вашингтон.
Вашингтон многократно критикуваше Турция за закупуването на С-400, предупреждавайки, че може да се използва за получаване на критична информация за F-35, включително за обхвата на откриване, която след това може да бъде предадена на Русия.
Изтъквайки, че доставените части не са свързани със стрелкови или радарни механизми на С-400, източниците потвърдиха, че фрагментите са много важни за процеса на интеграция.
САЩ спряха доставките на оборудване за Турция, необходимо за придобиването на изтребителя F-35, поради намерението на Анкара да закупи руската противовъздушна система С-400.
Въпреки това действащият американски министър на отбраната Патрик Шанахан заяви пред репортери, че смята, че Вашингтон и Анкара ще „решат проблема, така че да имат подходяща отбранителна техника по отношение на Patriots и F-35“.
След продължителни усилия за закупуване на системи за противовъздушна отбрана от САЩ, завършили без успех, през 2017 г. Анкара реши да закупи С-400.
Анкара също така планира да закупи 100 изтребителя F-35 от САЩ, а пилотите й в момента се обучават в Аризона.
Турция се присъедини за първи път към програмата за F-35 през 2002 г. и е инвестирала повече от 1,25 млрд. долара в проекта.
С-400 е най-напредналата руска противовъздушна ракетна система за далечни разстояния и може да носи три вида ракети, способни да унищожават цели, включително балистични и крилати ракети.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Анадолска агенция“: Путин и Ердоган ще проведат трета среща от началото на годината

„Анадолска агенция“: Путин и Ердоган ще проведат трета среща от началото на годината

3 Април 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 8 април турският президент Реджеп Таийп Ердоган ще посети Москва, където ще се срещне с руския си колега Владимир Путин, съобщава „Анадолската агенция“, като отбелязва, че това ще е третата среща между двамата от началото на 2019 година.
Според информацията на турската държавна агенция, в рамките на визитата в Москва Ердоган ще участва в откриването на Годината на културата и туризма на Русия и Турция и заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между двете страни.
Годината на културата и туризма на Русия и Турция ще бъде открита с постановката на турската опера „Троя“ в Болшой театър, където ще присъстват двамата лидери.
Медията припомня, че на 23 януари 2019 година Ердоган беше на еднодневна работна визита в руската столица, където се срещна с Путин.
В рамките на посещението се състояха преговори с участието на министри и други официални лица от двете страни. Освен двустранните отношения, страните обсъдиха актуални въпроси от регионалния и международния дневен ред и най-вече ситуацията в Сирия.
На 14 февруари турският държавен глава участва в четвъртата по ред тристранна среща на върха на лидерите на страните-гаранти на примирието в Сирия в руския черноморски курорт Сочи. На срещата лидерите на Турция, Русия и Иран обсъдиха съвместните усилия за разрешаване на конфликта в Сирия.
През 2018 година Путин и Ердоган проведоха 18 телефонни разговора и 7 двустранни срещи.
На 3 април 2018 година руският президент посети Турция. В хода на преговорите лидерите на двете страни се разбраха за съкращаване на сроковете за доставка на руските системи за ПВО С-400 в Турция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Пентагонът е сигурен, че Турция ще изостави С-400 и ще купи „Пейтриът“

AFP: Пентагонът е сигурен, че Турция ще изостави С-400 и ще купи „Пейтриът“

2 Април 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахън във вторник изрази убеждението си, че Анкара ще изостави плановете си за закупуване на руски системи за противовъздушна отбрана (ПВО) С-400 и ще купи американския аналог „Пейтриът“, предава AFP.
Ден след като Вашингтон замрази съвместната си програма за производство на изтребители от пето поколение F-35 с Турция в знак на протест срещу сделката за С-400, Шанахан заяви, че очаква Анкара да избере системата „Пейтриът“.
„Разговарял съм многократно с министъра на отбраната (Хулуси) Акар и наистина смятам, че ще разрешим тази ситуация със стратегическите си партньори“, увери той.
„Много съм уверен в предложението за „Пейтриът“, което сме предоставили на Турция, неговата наличност, ценообразуването и, което е много важно, индустриалното участие, което идва заедно със системата“, продължи Шанахън.
Запитан дали това означава, че очаква Турция да купи системата „Пейтриът“, тойотговори: „Очаквам, че ще решим проблема, така че да разполагат с подходяща отбранителна техника, т.е., с „Пейтриът“ и F-35“.
Що се отнася до планираната доставка на изтребители за Анкара, военният министър на САЩ заяви: „Очаквам те да бъдат предадени“.
В понеделник Пентагонът заяви, че спира всички доставки и съвместната работа с Турция по F-35, ако Анкара продължи да настоява за закупуване на системата С-400 от Русия, което тревожи съюзниците на Турция от НАТО.
Трудната стъпка дойде след месеци на предупреждения от Вашингтон, че приемането от Турция на руска ракетна технология заедно с американски изтребители би представлявало заплаха за технологията F-35 и застрашава отбраната на Запада.
„В очакване на недвусмислено турско решение да се откаже от доставката на С-400, доставките и дейностите, свързани с поддържането на оперативния капацитет на F-35 в Турция, бяха преустановени, докато нашият диалог по този важен въпрос продължи“, съобщи Пентагонът чрез декларация.
Закупуването на руска система е изключително необичайно за член на Организацията на Северноатлантическия договор, Западният алианс, създаден за противопоставяне на Съветския съюз.
Съобщението за американските мерки дойде два дни преди външните министри от 29-те членове на НАТО да бъдат във Вашингтон, за да отпразнуват 70-годишнината на Алианса.
Миналата седмица външният министър Мевлут Чавушоглу се срещна в Турция със своя руски колега Сергей Лавров и настоя, че покупката на С-400 продължава по план.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

To Vima: Нов „шамар“ за Ердоган от САЩ за доставките на F-35

To Vima: Нов „шамар“ за Ердоган от САЩ за доставките на F-35

2 Април 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. В рамките на по-малко от 24 часа след публикуването на резултатите от местните избори в Турция, настъпи нова промяна в отношенията между Анкара и Вашингтон: САЩ спират доставката на оборудване и ръководства за управление на изтребителите F-35 като първа стъпка за окончателно блокиране на споразумението, съобщава електронното издание на гръцкия ежедневник To Vima.
Според медийни съобщения, още преди няколко дни представители на САЩ са информирали турците, че преустановяват доставките на части, свързани с оборудването на изтребителя. Информацията е потвърдена от анонимни източници, които уверяват, че са отменени всички последващи доставки за F-35.
Турция и държавният й глава Реджеп Тайип Ердоган отказаха да анулират сделката за доставката на руските зенитно-ракетни системи С-400. В отговор САЩ заплашиха да отменят доставките на F-35 за Анкара. Впоследствие й предложиха да закупи системите „Пейтриът“.
Проблемът около С-400 е само един от поредицата дипломатически спорове между САЩ и Турция. Друг такъв е въпросът за екстрадирането на ислямския духовник Фетхуллах Гюлен. Все още има значителни различия в политиката за Близкия изток, войната в Сирия и санкциите срещу Иран.
Официален представител на Пентагона заяви пред медии, че САЩ имат сериозно намерения да изключат Турция от програмата за производство на изтребителите F-35, ако Анкара не се откаже от амбицията си да притежава системата С-400.
Очаква се решението на САЩ за F-35 да усложни планираното посещение в страната на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу по-късно тази седмица.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пентагонът: Ако Турция купи С-400, участието й в програмата за F-35 ще бъде под заплаха

ТАСС: Пентагонът: Ако Турция купи С-400, участието й в програмата за F-35 ще бъде под заплаха

2 Април 2019 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Закупуването на руските противовъздушни ракетни системи С-400 от Турция застрашава продължаващото участие на Анкара в програмата за създаване на най-новите американски изтребители-бомбардировачи F-35. Това се посочва в изявление на говорителя на Пентагона Чарлс Самърс.
„Съединените щати дадоха да се разбере, че придобиването на С-400 от Турция е неприемливо <...>. Ако Турция купи С-400, по-нататъшното й участие в програмата за F-35 ще бъде застрашено“, каза той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ спират доставките на F-35 в Турция заради руските оръжия

AFP: САЩ спират доставките на F-35 в Турция заради руските оръжия

1 Април 2019 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати заявиха, че спират доставките за Турция, свързани с програмата за изтребители F-35, след като съюзникът в НАТО купи руската система за противоракетна отбрана С-400, съобщава AFP.
„В очакване на просто и ясно турско решение да се откаже от доставката на С-400, доставките и дейностите, свързани с поддържането на оперативния капацитет на F-35 в Турция, бяха преустановени, докато нашият диалог по този важен въпрос продължи с Турция“, каза говорител на Пентагона.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Русия): Американски сенатори представиха закон за забрана за предоставяне на Турция на самолетите F-35

Sputnik (Русия): Американски сенатори представиха закон за забрана за предоставяне на Турция на самолетите F-35

29 Март 2019 | 06:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американски сенатори представиха закон за забрана за предоставяне на Турция на самолетите F-35, предава руската агенция Sputnik.
Отношенията между Вашингтон и Анкара се движат по низходяща спирала заради плановете на Турция да придобие руски системи за противовъздушна отбрана С-400. САЩ предупредиха Турция, че може да преустановят доставката на самолетите F-35 в страната заради опасенията, че радарите на руските системи С-400 могат да открият слабостите на самолетите, въпреки че Турция произвежда някои от частите на изтребителя.
Американските сенатори представиха двупартиен законопроект за преустановяване на трансфера на изтребители F-35 в Турция на фона на сериозен разрив между съюзниците от НАТО за закупуването на руската система за противоракетна отбрана С-400.
Един от четиримата съавтори на законопроекта, сенаторът-демократ Жана Шахин заяви, че "перспективата на Русия да има достъп до американски самолети и технологии в страна от НАТО - Турция, е сериозен национален и глобален риск за сигурността".
Това се случва скоро след като Reuters съобщи, цитирайки анонимни източници, че САЩ обмислят не само да се откажат от доставката на F-35 в Анкара на фона на напрежението около руската сделка С-400, но и да извади Анкара от веригата за производството на самолетите.
В момента турските фабрики произвеждат около 800 части за самолета от пето поколение - някои от тях се произвеждат само от Турция. Въпреки този факт, САЩ смятат, че Турция може да бъде заменена от компании, разположени в други страни.
Намирането на заместители на турското производство на части за F-35 ще отнеме време и ще забави доставката на самолета "за период от три месеца", добави източникът. Нито Пентагонът, нито компанията „Локхийд Мартин“, която сглобява изтребителите, не са направили официални коментари по доклада.
По-рано Кейти Уилбъргър, изпълняващ длъжността помощник-секретар на отбраната по въпросите на международната сигурност, заяви пред Reuters, че Вашингтон е започнал подготовката за замразяване на пратките, които би трябвало да предшестват доставките на F-35 за Турция, за да се изпратят сигнали до Анкара. Уилбъргър също така намекна, че САЩ може да намерят алтернатива на турското "депо за двигатели" - става дума за завода за двигатели в Ескишехир.
Освен частите на двигателя, Турция произвежда фюзелажи, дисплеи на пилотската кабина и шаси за F-35. Този въпрос се превърна в пречка за САЩ в плановете си да спре доставките на самолети от пето поколение в Турция, след като започна спора за ракетите С-400.
Вашингтон се опасява, че радарите на руските системи за противовъздушна отбрана могат да се научат да откриват най-новия американски самолет, ако Турция получи и С-400 и F-35. В светлината на тези опасения, САЩ нееднократно призоваха Турция да се откаже от споразумението за С-400 и да закупи по-скъпите американски системи „Пейтриът“ , които са способни само да свалят балистични ракети, за разлика от руската С-400, която е способна да сваля вражески самолети, безпилотни самолети и ракети.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомолская Правда“: Закупените от Белгия изтребители F-35 поставят в опасност живота на екипажа

„Комсомолская Правда“: Закупените от Белгия изтребители F-35 поставят в опасност живота на екипажа

29 Март 2019 | 00:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Мултифункционалните изтребители F-35 пето поколение на Белгия са непригодни за бойни действия и застрашават екипажите им. Такова заключение направиха експерти от американската неправителствена организация „Проект за държавен надзор“ (POGO), цитирани от руският вестник „Комсомолская Правда“
Според белгийското списание Le Vif експертите на POGO са изготвили доклад, в който показват, че F-35 има много технически недостатъци, като недълготрайна конструкция , ниска точност при стрелба. Както посочват авторите на доклада, някои от недостатъците могат да бъдат изключително сериозни. Освен това самолетът не е достатъчно добре защитен срещу кибератаки.
"Тези дефекти правят изтребителите неподходящи за бойни операции и застрашават живота на екипажите им", казват експертите на организацията.
Руският вестник припомня, че през октомври миналата година Министерството на отбраната на САЩ реши да прекрати полетите на F-35 поради откриването на нови технически проблеми в системата за подаване на гориво, довело до инцидент с машина от този тип. Малко преди това Пентагонът прекъсна полетите на всички самолети от този тип. Причината е катастрофата на F-35 в окръг Бофор, Южна Каролина. Дори и тогава, експертите са обърнали внимание на дефектите в горивната система.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Производството на F-35 е възможно и без участието на Турция

Reuters: Производството на F-35 е възможно и без участието на Турция

28 Март 2019 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Изключването на Турция от програмата за изтребители F-35 би било предизвикателство поради важната роля на Анкара в производствения процес на машините, но не и невъзможно, твърдят източници от САЩ, цитирани от Reuters.
Миналата седмица стана ясно, че САЩ може да замразят подготовката за доставка на F-35 в Турция. В основата на спора между Анкара и Вашингтон стои ангажиментът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да закупи руската система за противовъздушна отбрана С-400, за която САЩ твърдят, че ще компрометира сигурността на изтребителите F-35.
Вашингтон и други съюзници на НАТО, които притежават изтребители F-35, се страхуват, че радарът на руската ракетна система С-400 ще научи как да разпознава и проследява самолета, което ще намали способността му да избягва руските оръжия в бъдеще.
Поради тази причина САЩ предложиха на Турция по-скъпата противоракетна система „Пейтриът“ с отстъпка, но при условие, че Анкара откаже плановете си да закупи С-400. Крайният срок, в който Турция трябва да вземе решение, изтича в края на месец март.
Досега Анкара не е показала желание да се откаже от покупката на С-400, което може да принуди САЩ да обмислят бъдеще на програмата за F-35 без участието на Турция. Агенцията припомня, че страната произвежда фюзелажа и кабината на изтребителите.
Два източника от САЩ, запознати със сложния производствен процес на F-35 и мнението на Вашингтон по въпроса, твърдят, че Турция може да бъде заменена. Длъжностни лица от Пентагона и турското посолство отказаха да коментират информацията.
„Има около 800 части, които Турция прави за F-35, и от тях много малко са единствен източник", разкрива един от събеседниците на агенцията, запознат с позицията на САЩ по проблема. Той също така твърди, че по-рано изпълнител е предложил конкретна оферта за производството на компонентите за F-35, които прави Турция.
Подмяната или намирането на заместители на турските компоненти би забавило производството на изтребителите за период от три месеца, твърди още източникът на агенцията. Компанията „Локхийд Мартин“ отказа коментар.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви през декември миналата година, че Анкара играе значителна роля в производството на изтребителя и следователно изключването й от програмата няма да бъде лесно, припомня агенцията.
Действащият министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан заяви във вторник, че иска Турция да остане в програмата на F-35 за изтребители, но добави, че Анкара трябва да закупи системата за противоракетна отбрана „Пейтриът“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет“ (Турция): С-400 е повече от покупка на оръжие

„Джумхуриет“ (Турция): С-400 е повече от покупка на оръжие

27 Март 2019 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ако Турция използва изтребители F-35 заедно със С-400, тогава ще се изясни, дали действително радарите на руските средства за противовъздушна отбрана (ПВО) не виждат тези самолети, и Анкара ще е първата, която ще узнае това. Оттук идва и страхът на Пентагона. В съвременната военна литература има две важни доктрини, които определят задължителните параметри за защита на независимостта и суверенитета на държавите. Защото, съгласно съвременните военни стратегии, преди да бъде осъществено нахлуване в която и да е страна или регион, трябва да се осигури контролът над въздушното пространство на този регион. Войните в Персийския залив са едни от най-ясните примери от съвременната история, пише турският ежедневник „Джумхуриет“ в материал, представен без редакторска намеса.

Една от споменатите доктрини е концепцията за превъзходство във въздуха (airsuperiority), а другата е господство във въздуха (airdominance). Първата доктрина предполага постигане на тактическо превъзходство в своето въздушно пространство при неговото нарушаване от чуждестранни самолети чрез изпращане на собствената бойна авиация, която да прихване и отстрани нежелания самолет от региона с помощта на предупреждение, въздушен бой, или неговото унищожаване. А господството във въздуха подразбира способността на страната да обезвреди всеки нежелателен въздушен обект в границите на собственото въздушно пространство на по-стратегическо ниво. Това може да бъде вражески самолет, безпилотен летателен апарат (БПЛА), ударен БПЛА, или изстреляна от врага ракета клас „въздух-земя“ или „земя – земя“.
Турция все още има потенциала да си осигури въздушно превъзходство в региона, но е най-уязвима от ракетна атака отвън. За да посрещне тази неотложна нужда, през 2017 г. страната се споразумя с Русия за закупуването на най-ефективните системи за противовъздушна отбрана на далечни разстояния и противоракетна отбрана на пазара. Представителите на Секретариата по военна промишленост на Турция съобщават, че С-400 ще бъдат доставени в страната през 2019 година, а първите две системи ще влязат на бойно дежурство през ноември с.г., като на тях ще бъде установено турско програмно осигуряване на системата за разпознаване „свой-чужд“. Тези системи ще дадат на Турция сериозно стратегическо превъзходство в региона. Но има страна, която се обявява решително против този ход на Турция: САЩ.

Има ли опасност за НАТО?

САЩ обясняват своите възражения така: 1) страна-член на НАТО не може да използва оръжие руско производство; 2) С-400 не могат да бъдат интегрирани в системата за ПВО на НАТО. Освен това Пентагонът отбелязва, че ако Турция купи системи С-400, няма да й бъдат предадени изтребителите от пето поколение F-35 и дори заплашва да й наложи оръжейно ембарго.
Очевиден факт е обаче, че от съседните страни, освен Гърция, която използва системи С-300, подобни оръжейни системи използват и България, и Словакия.
По някакъв начин те успяха да интегрират тези комплекси в системата за въздушно наблюдение на НАТО. САЩ знаят това. Тогава защо те заемат толкова твърда позиция по отношение на Турция? Какво ще се случи и ще се промени, ако Турция получи С-400? Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.

Системите за ПВО С-400 използват многодиапазонни радарни системи и различни ракети за унищожаването на целите. С-400 могат автоматично да избират ракета за изстрелване, въз основа на характеристиките на целите. Благодарение на тези радарни и ракетни системи, комплексите, разположени например в Хатай, могат да засекат целта на разстояние от 600 километра, тоест да обхванат въздушното пространство на почти цялата Сирии, Източното Средиземноморие и Кипър по едно и също време.
По същия начин, комплексите, разположени в Измир, могат да контролират въздушното пространство на Западното Средиземноморие, цялата Гърция, включително и Егейския регион. Тези комплекси могат да хванат на прицел въздушен обект на разстояние от 400 километра и да го унищожат на разстояние от 250 километра. Това означава, че тези системи не само дават на Турция способността да неутрализира заплахите, които могат да идват от значителна част от Близкия изток, главно от Иран, Ирак, Сирия и Израел, но в същото време да й дадат абсолютно стратегическо превъзходство, което да й позволи да предотврати всякакви стратегически превъзходства, което позволява да не се допуснат никакви военни операции без съгласието на Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие и особено с оглед на всички газови находища около Кипър. Може би, именно това безпокои САЩ. Защото Съединените щати, които предоставиха системите за ПВО „Пейтриът“ (Paitriot) даже на Саудитска Арабия, използват спрямо Турция дългогодишни тактики за отлагане.Ту Пентагонът, ту Конгресът препятстват продажбата на „Пейтриът“ на Анкара.

Ще осуетят плана за създаване на терористически коридор

По-рано Турция, която желаеше да купи от Китай HQ-9, аналог на системата за противовъздушна отбрана S-300, също се сблъска с натиска на САЩ и се отказа от сделката. Но когато президентът Ердоган обяви подписването на споразумение за С-400 и плащането в аванс, протестните гласове от САЩ звучаха още по-силно. Руската страна също така казва, че първата доставка ще се състои в средата на 2019 г., а през ноември тази година системите ще започнат работа. Докато САЩ години наред заблуждаваха Турция, без да им дават „Пейтриът“, използването на системите С-400 от Турция очевидно трябваше да раздразни Вашингтон. В допълнение, американски експерти признават, че C-400 е по-добър от „Пейтриът“ по своите характеристики.
Освен това доставката на С-400 в Турция и активното им използване от турската армия до голяма степен ще попречи на изпълнението на плана на САЩ за създаване на терористичен коридор, за който те прехвърлиха 23 хиляди камиона с оръжие на изток от Ефрат. Да допуснем, че Турция обяви северната част на Сирия за забранена за полети зона. В момента Турция няма оръжия за това. С разгръщането на системите С-400 Турция ще може да гарантира сигурността не само на сухопътните и морските си граници, но също така и на прочистената от терористите зона в Сирия.

Истинският страх на Пентагона

Сега да се занимаем с въпроса за оръжейното ембарго на САЩ и доставката на изтребителите F-35, както и причините за налагането на това ембарго... Да, ако САЩ не предоставят на Турция изтребители F-35, то от 2024 до 2030 година Турция може да се сблъска с проблеми в осигуряването на въздушно превъзходство, докато същевременно САЩ могат да започнат предаването на самолетите F-16 на Гърция през 2023-2024 година. Тези самолети ще превъзхождат по своите характеристики тези, с които в момента разполагат въоръжените сили (ВС) на Турция. Но, когато на въоръжение в Турция започнат да влизат националните бойни самолети от пето поколение (TFX), което, според плана на Организацията за военна промишленост, трябва да се случи не по-късно от 2030 година, този проблем ще бъде преодолян. САЩ и така от дълго време прилагат негласно оръжейно ембарго на Турция. На Анкара не се предоставят, например, пистолети за специалните части. А на терористите дават оръжия, които ВС на Турция нямат. Но историята показва, че от всички наложени ембарго от времената на Операцията за поддържане на мира в Кипър е печелила Турция. Всеки път вътрешното производство с използване на националните възможности получаваше нов импулс. Освен това самолетите F-35 са важен продукт, но не са единственият вариант за Турция. Анкара, като партньор в проекта също има сериозен принос в производството на F-35. Изключването й от проекта ще струва на САЩ и пари, и време. Турция, на свой ред, разбира тревогите на САЩ и обещава да им обърне нужното внимание.

Ако Турция използва самолетите F-35 заедно със С-400, тогава ще се изясни действително ли радарите на руските системи за ПВО не виждат тези изтребители, и Турция ще бъде първата, която ще го разбере. Оттук идва и страхът на Пентагона. Чрез системите С-400, разположени в Турция, радиоелектронните следи на самолетите F-35 могат да стигнат до Русия и, което може и да е по-важно – СВАщ мислят за последствията, които ще възникнат за проекта, ако тази информация бъде намерена... Програмата за F-35 бе започната през 1992 година и се очаква тя да действа до 2070 година; предполага се, че за това време общият бюджет за строителството на изтребители заедно със закупените ще бъде 1,6 трилиона долара. Проектът, на който Конгресът на САЩ многократно удължаваше сроковете и увеличаваше бюджета, повече от веднъж беше на път да бъде отменен; според някои прогнози, проектът може да спре много преди 2070 г., защото дори и днес неговото анулиране ще доведе до големи загуби. В тази ситуация, проектът, който и така вече е толкова компрометиран, забавен и скъп, може да бъде спрян напълно, ако получените от Турция С-400 могат да „видят“ F-35 и да „ги ударят“. Ще пропаднат и продажбите на стойност 650 милиарда долара, които трябва да бъдат получени от продажбата на близо пет хиляди F-35 само в страните от Европейския съюз. Ето какво лежи в основата на проблема.
А въпросът за това, че САЩ няма да продадат F-35 на Турция, която има С-400, сам по себе си е предмет на отделно изследване. Може да се каже, че Вашингтон едва ли ще предприеме такива мерки. Ако САЩ не продадат F-35 на Турция, т.е. я изключат от програмата, това ще направи производството на тези самолети по-скъпо и ще забави доставката им за непредвидим период.

Ходът на Анкара е от критично значение

Турция казва, че може да намери решение на тези проблеми. Други страни-членки на НАТО, които са въоръжени с С-300, успяха да направят това.
Всичко ще стане ясно в скоро време. Не мисля, че тези, които десетки години след Студената война все още се ръководят от такъв начин на мислене, ще получат кой знае каква голяма изгода. Днес даже и Европейският съюз разработва планове за създаване на своя армия извън НАТО. Това означава, че политическото ръководство в Германия и Франция също е наясно с това. Както преди много години каза Исмет паша (Исмет Иньоню, турски военачалник, вторият президент на Турция – бел. прев.), „ще се създаде нов свят и Турция ще заеме своето място в него“. Оттогава измина близо век и сега този нов свят се създава. В новата структура Турция може да заеме по-силна и важна позиция и да играе по-активна роля.
Покупката на С-400 е най-големият и мъжествен ход, направен през 96-годишната история на Републиката в съответствие с доктрините на Мустафа Кемал Ататюрк, че „бъдещето е на небесата“ и „няма защита на фронтовата линия, има отбрана на територията, която е цялата страна“. На турския ход със С-400 трябва да се гледа по-широко и да се вникне в общата картина.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Последващите трусове в Западна Турция продължават интензивно

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Последващите трусове в Западна Турция продължават интензивно

21 Март 2019 | 18:46 | Агенция "Фокус"
София. Във вчерашния ден някои български медии, включително ИА Фокус, съобщиха за земетресение в Западна Турция. Сведенията по-долу допълват, а когато се налага и коригират, изнесената информация. Това съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
В Западна Турция, вилает Денизли, в сряда 09:34 време в епицентъра (08:34 в България) стана умерено-силно земетресение. Земетресението е с магнитуд 5.7 според най-добрите решения – на Европейския център и на Центъра за наблюдение на земетресения и цунами в Истанбул. Епицентърът на земетресението е на десетина километра (км) от селището Аджъпеям и на 50 км югоизточно от Денизли-административен център на вилаета, около 170 км северозападно от Анталия и 230 югоизточно от Измир. Усетено е в Денизли, Бурдур, Мугла, Айдън, Испарта до Анталия и Измир. Според турския сеизмологичен център в Истанбул, след земетресението с магнитуд 5.7 в зоната на активност са регистрирани 330 вторични труса с магнитуд над 1.3-1.4. Сред тях 30 са с магнитуди между 3.0 и 3.9 и шест между 4.0 и 4.5. Все още честотата на поява на слаби събития е висока – понякога през 2-3 минути, както и в началните четири чáса на активизацията. Голяма част от вторичните трусове (около 50%) имат достатъчно енергия, за да бъдат усещани. Особено като се има предвид малката дълбочина, в която се зараждат – един до дванадесет километра и единични случаи до 23-25 км, т.е. в горния слой на земната кора. Само да си представим, че през изминалите 33 чáса населението в епицентъра е отбелязало 150 земни потръпвания!? Според турските колеги земетресението с магнитуд 5.7 е предизвикано от раздвижвания по нормален разлом с направление север-северозапад – юг-югоизток. Последното предположение се съгласува с тектониката на региона, като ориентацията на сеизмогенната структура съответства на разпределението на вторичните сеизмични събития.
В предхождащите 28 чáса също е регистрирана повишена активност. Тя се състои от едно земетресение с магнитуд 3.6 (3.7 според решение на Европейския център) и 13 микро-земетресения.
През 1887 година земетресение с епицентър на около 40 км в север-северозападна посока от Аджъпеям е предизвикало сътресения с максимална интензивност от IX степен по 12-степенната скáла. През миналия век – 12 май 1971 година – най-силното земетресение в местата на новата сеизмична активност е с магнитуд 5.2.
Земетресението с магнитуд 5.7, станало в сряда на територията на Западна Турция, е съсипало множество стари сгради (илюстрация). Причина за тежките последствия е не интензивността на сътресение в епицентралната област, която не надвишава VII степен, а лошото строителство и некачественият строителен материал.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пентагонът: Програмата за обучение на турски пилоти за управление на F-35 може да бъде паузирана

Пентагонът: Програмата за обучение на турски пилоти за управление на F-35 може да бъде паузирана

21 Март 2019 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Пентагонът заплаши да преустанови процеса по предаването на Турция на изтребителите от пето поколение F-35 в опит да убеди Анкара да се откаже от придобиването на руските зенитно-ракетни системи С-400. Помощник-министърът на отбраната на САЩ Кетрин Уилбаргър подчерта, че „програмата за обучение на турски пилоти за управление на F-35 може да бъде паузирана“, предава TACC, като се позовава на медийни доклади.
Съгласно думите на Уилбаргър, подобна мярка „ще стане сигнал за Анкара за сериозността на нашите намерения“.
Представителят на Пентагона припомни, че САЩ нееднократно са предупреждавали Турция, че доставките на С-400 заплашва сигурността на всички съюзници в НАТО, които приемат на въоръжение F-35. „С-400 е компютър, F-35 – също. Никой не би искал да включва своя компютър към този на противника, точно за това става въпрос“, поясни Уилбаргър.
Турция е един от участниците в програмата за развитие на F-35, произвеждайки набор от компоненти за изтребителя. По-рано Анкара обяви, че възнамерява да закупи до 100 такива самолета. Първите два бяха прехвърлени на Турция през юни 2018 г., за да се обучат пилоти и технически персонал във военновъздушната база Люк в щата Аризона. Предполага се, че в края на пилотната програма за обучение тези два F-35 ще бъдат изпратени в Турция - приблизително през ноември тази година.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): 19 души са ранени при земетресението в Турция

„Плюс Инфо“ (Македония): 19 души са ранени при земетресението в Турция

20 Март 2019 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер е регистрирано в западната част на Турция тази сутрин, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център, пише скопското електронно издание „Плюс Инфо“.
При земетресението са ранени 19 души и са причинени материални щети.
Епицентърът на земетресението е бил на 236 километра югоизточно от Измир, на дълбочина от два километра.
Регистрирани са още три земетресения, от които най-силното е било от 4.5 степен.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): Най-малко трима души са пострадали при земетресението в Турция

РСЕ (Македония): Най-малко трима души са пострадали при земетресението в Турция

20 Март 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Измир. По данни на губернатора на турската провинция Измир Хасан Карахан най-малко трима души са пострадали в резултат на земетресението, което удари района в сутрешните часове на деня, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Трусът е нанесъл и материални щети, но към настоящия момент се очакват резултатите от оценката на властите.
Припомня се, че през 1999 г. Турция бе ударена от земетресение от 7,4 по Рихтер, в резултат на което загинаха над 17 хил. души.
Земетресение с магнитуд от 6,2 по скалата на Рихтер е регистрирано в Западна Турция в 6:34 часа местно време (съвпада с българското време), показва справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).
Епицентърът на труса е бил на 232 км югоизточно от Измир, на 51 югоизточно от Денизли и на 27 км западно от Йешилова, с дълбочина от два километра под земната кора. Не се привеждат данни за пострадали или материални щети.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: САЩ решиха да доставят още 2 самолета F-35 в Турция

Anadolu Agency: САЩ решиха да доставят още 2 самолета F-35 в Турция

20 Март 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. САЩ са готови да доставят още два изтребителя F-35 на Турция, съобщи говорител на програмата за самолетите, предава Anadolu Agency.
Според Джо ДелаВедова турската програма ЗА F-35, включително продължаващото обучение на пилоти и персонал в американска база, продължава, „докато не бъде насочено в друго отношение".
„В момента Турция разполага с два F-35A в база Люк на военновъздушните сили на САЩ, а други два самолета са в последна подготовка" за предаване, разкри ДелаВедова. „Първите два самолета в момента са планирани да бъдат предадени на Турция през ноември".
Източници, запознати с въпроса обаче, твърдят, че доставката на най-новата двойка ще бъде извършена в рамките на седмици. Както те, така и ДелаВедова отказаха да дадат конкретна дата заради окончателни подготовки, технически проблеми, метеорологични условия и график на полетите.
В съответствие с условията на графика, САЩ се очаква да предадат самолетите на Турция в рамките на една до две години след завършване на летателните тренировки в САЩ.
Турция прие първите два F-35 на тържествена церемония през юни миналата година, припомня агенцията.
Турция се присъедини за пръв път към програмата F-35 Joint Strike Fighter (JSF) през 2002 г. и е инвестирала повече от 1,25 млрд. долара. Тя също така произвежда различни части за самолети за всички F-35 модели и клиенти.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция е подложена на натиск за С -400, докато Гърция изпълнява целта на НАТО за разходите за отбрана

Kathimerini: Турция е подложена на натиск за С -400, докато Гърция изпълнява целта на НАТО за разходите за отбрана

15 Март 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара/Атина. САЩ увеличават натиска върху съюзника си от НАТО Турция за планираните доставки на зенитно-ракетните системи С-400 от Русия, отбелязва електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Пред Комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите на САЩ, командващият силите на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти предупреди, че Вашингтон не трябва да продава изтребители F-35 на Анкара, ако тя не се откаже от плановете си за закупуване на С-400.
Според американците руските не са оперативно съвместими с тези на НАТО и биха компрометирали сигурността на F-35.
Говорител на Държавния департамент на САЩ припомни последните коментари на вицепрезидента Майк Пенс на конференцията по сигурността в Мюнхен през февруари, съгласно САЩ няма да „стоят кротко, докато съюзниците на НАТО купуват оръжие от нашите противници”.
Турция обаче изглежда необезпокоявана от предупрежденията на САЩ, коментира гръцкото издание.
В сряда министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар заяви, че закупуването на С-400 е ключово за сигурността на страната. „Не можем да гарантираме сигурността си, като разчитаме на временни мерки", привежда изданието думите му.
Той добави, че доставката на американските самолети се очаква през ноември, както е планирано.„Въпреки някои твърдения, процесът за F-35 върви гладко; нашите пилоти, екипът по поддръжката продължават обучението си в САЩ“, увери Акар, като добави, че Турция продължава да допринася за проектирането и изграждането на части от самолета.
Междувременно според доклада на НАТО за 2018 г., публикуван в четвъртък, Гърция е сред шестте европейски съюзници, постигнали целта за отделяне на от 2% БВП на страната за отбрана. Останалите са Естония, Полша, Латвия, Литва и Великобритания.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.