НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румен Петков, АБВ: Турският посланик трябваше да бъде изгонен, а Патриотите като протестират да излязат от правителството

Румен Петков, АБВ: Турският посланик трябваше да бъде изгонен, а Патриотите като протестират да излязат от правителството

2 Април 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
София. Турският посланик трябваше да бъде изгонен, а Патриотите като протестират да излязат от правителството. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в „Сутрешен блок“ по БНТ във връзка с изказването на турския външен министър за Закона за вероизповеданията. „Какво правим с турското вмешателство във вътрешните ни работи? Мълчим си честно и по партийному. Ако това го беше направил руски политик, на часа щяхме да изгоним Макаров, Калашников, Стечкин, Туполев“, каза още Петков.
По думите му лошото е, че не се говори за политика. „Държавата няма адекватни инструменти за самозащита. Турският външен министър, когото очакваме да ни гостува, ясно казва, че са се вмешали във вътрешните работи на Република България и премиерът пет часа хленчи някой да му се извини. Това е такова унижение за държавата само че в парламента няма кой да го пита какво прави. Всички си мълчат. Едните от „Ограда и паспорти“ обявиха, че щели да правят митинг пред турското посолство. Турската държава има своя политика, къде е нашата? Викаш посланика, ама не да си бъбрите - нота и му обясняваш, че си тръгва. Ние не можем да защитим интереса си, хленчим някой да ни се извини“, коментира още Петков. Той разкритикува и „Обединени патриоти“ и заяви, че когато участваш в правителството, си съучастник си в унижението. „Няма как да имаш стабилна и силна позиция. Ти си част от това накърняване на националното достойнство и самочувствие. Протестираш, като казваш „Вън“. Тук не можеш да имаш поведение: „Ние протестираме срещу едни лоши хора“. Като протестираш излез от правителството“, посочи още лидерът на АБВ. Според него обаче Патриотите няма да излязат от правителството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дипломатическо напрежение заради Закона за вероизповеданията, премиерът Борисов настоя за извинение от Турция (ОБЗОР)

Дипломатическо напрежение заради Закона за вероизповеданията, премиерът Борисов настоя за извинение от Турция (ОБЗОР)

29 Март 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
София. Приетият в четвъртък Закон за вероизповеданията предизвика дипломатическо напрежение между България и Турция. Законодателните промени разрешиха да се отсрочат дълговете на вероизповеданията, натрупани към 31 декември 2018 г. за 10-годишен период. По данни на финансовото министерство регистрираните вероизповеданията у нас имат натрупани задължения към държавата в размер на над 8,2 млн. лева, като над 8 милиона от тази сума формират дълговете на Главното мюфтийство. Парламентът реши още вероизповеданията в България да могат да се финансират и от чужди държави или чужденци - нещо, което първоначалният вариант на законопроекта забраняваше. Именно това изменение предизвика широк отзвук у нас и в южната ни съседка. Същият ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви на митинг пред изселници от България, че промените в българския закон са били насочени срещу мюсюлманската общност, срещу всички видове основни права и свободи. По думите му затова Турция е била принудена да се намеси, след което България променила закона. По-късно през деня вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе телефонен разговор с Чавушоглу относно притесненията му от поправките в българския Закон за вероизповеданията. По време на разговора вицепремиерът Захариева е информирала своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив – гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания. От МВнР отбелязаха, че България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана.
Промените в Закона за вероизповеданията бяха и сред основните политически теми в петък. ПГ на „Обединени патриоти“ внесе в деловодството на парламента искане за изслушване на външния министър за това имало ли е намеса от турската страна. „Очевидно това е намеса. Не може външният министър на друга държава да се изказва по този начин. Мигрантите са едно, тук достойнството на България трябва да се пази“, коментира лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Според него българската страна трябва да заеме позиция за ненамеса във вътрешните ѝ дела. „Има си регламент в дипломацията, ноти, разговор с посланици и т.н. Външно трябва да знаят какво да направят, но трябва да реагират по някакъв начин и да поискат най-малкото обяснение от посланика, да се види какво е изказването на външния им министър“, допълни Сидеров. Според него посланикът трябва да бъде извикан и да се поиска евентуално извинение. По думите на Сидеров се е избързало с приемането на Закона за вероизповеданията и било хубаво законът да бъде изтеглен и дообмислен. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че Турция постоянно прави провокации към България и отбеляза, че случилото се не е нито за първи, нито за последен път. „Това са едни непрекъснати сондажи на турската държава по отношение на жизнеността на инстинкта за самосъхранение на България“, заяви Симеонов. Според него от изслушване на външния министър надали ще се разбере кой знае какво. Той обаче заяви, че приетите текстове в закона са проява на национално предателство, тъй като са позволили на вероизповеданията да получават финансиране от чужбина. На извънредна пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска главният прокурор да разследва дали има намеса във вътрешните ни работи, а президентът да наложи вето върху Закона за вероизповеданията. От опозицията настояват още премиерът Бойко Борисов да отговори кой е въздействал върху правителството за Закона за вероизповеданията, а „Обединени патриоти“ да напуснат кабинета.
В отговор зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който до вчера бе и председател на групата на партията в парламента, бе категоричен не е оказван натиск за Закона за вероизповеданията. Той коментира, че по никакъв начин не е чувал позиция от страна на Турция по темата и уточни, че този закон е бил дискутиран много. „Имаше работна група. Имаше много по-рестриктивни текстове в самото начало, впоследствие на база разговорите с всички представители на вероизповеданията в България, постигнахме това, което приехме във вчерашния ден“, заяви още Цветанов. Той призова БСП да спрат с популизма и попита как може да поискат вето върху закон, при положение, че нито е дин техен представител не е присъствал по време на обсъждането му в пленарна зала.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че няма информация за намеса във вътрешните ни работи от страна на Турция. „Дебатът по приемането на Закона беше публичен, всички участваха - и вероизповеданията, и медиите. Всеки, който е бил заинтересован, имаше възможност да участва“, каза още председателят на ДПС.
Пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Екатерина Захариева заяви, че изказването на турския външен министър е неприемливо и съобщи, че следобед турският посланик у нас е извикан в МВнР. На посланик Хасан Улусой е направен демарш относно думите на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, изречени на предизборен митинг в град Текирдаг. На посланика е обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи. Посланик Улусой твърди, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната. Посланикът е уверил българското МВнР, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес.
От Букурещ, където участва в четиристранна среща между България, Сърбия, Гърция и Румъния премиерът Бойко Борисов настоя за извинение от Турция. "На Балканите намесата във вътрешните работи, на която и да е държава, е много лош сигнал и лошо възпитание, винаги поражда изключително големи конфликти", заяви той. "За изказването на външния министър Чавушоглу- никак не ми е приятно какво са казали", коментира премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: На Балканите намесата във вътрешните работи е много лош сигнал и винаги поражда конфликти, надявам се Турция да поднесе извинение

Премиерът Бойко Борисов: На Балканите намесата във вътрешните работи е много лош сигнал и винаги поражда конфликти, надявам се Турция да поднесе извинение

29 Март 2019 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Букурещ. На Балканите намесата във вътрешните работи, на която и да е държава, е много лош сигнал и лошо възпитание, винаги поражда изключително големи конфликти. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод думи на турския външен министър Мевлют Чавушоглу на предизборен митинг в град Текирдаг, след срещата на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Надявам се те да поднесат своето извинение за това, което са казали“, заяви премиерът. „В началото много се зарадвах, че както ние бяхме поканили във Варна израелския премиер Биби Натаняху, днес вицепрезидентът на Турция е тук“, коментира той. „За изказването на външния министър Чавушоглу- никак не ми е приятно какво са казали там. Сега ще имам среща с вицепрезидента“, посочи Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, "Атака": България да търси съдействие в ЕС и НАТО за решаването на въпроса с провокациите от Турция

Волен Сидеров, "Атака": България да търси съдействие в ЕС и НАТО за решаването на въпроса с провокациите от Турция

29 Март 2019 | 19:48 | Агенция "Фокус"
София. България да търси съдействие в ЕС и НАТО за решаването на въпроса с провокациите от Турция. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на "Атака" Волен Сидеров във връзка с изявлението на турския външен министър по Закона за вероизповеданията. Сидеров заяви, че не е достатъчен направеният от МВнР демарш към турския посланик. „Мисля, че е необходима нота. Необходимо е по-твърдо поведение на България, защото ако това не е случи, от страна на Анкара ще решат, че минава и този номер, и ще си го продължат. При по-твърда реакция съм убеден, че ще има въздействие и ще се разбере, че не може така с България. Премиерът Борисов, правителството и външният министър трябва да потърсят съдействие и подкрепа – да не са само протоколни снимки с Меркел и Макрон, а да се изкажат лидерите в ЕС, като заявят: „Турция, ако обичате, без такива намеси“, каза лидерът на АТАКА. Волен Сидеров заяви, че правителството може да изиска и европейска подкрепа по въпроса за компенсация от турската страна за имотите на тракийските българи. Темата за компенсацията на тракийските българи е инициирана от Атака преди 7-8 години, каза още той и допълни, че понеже оттогава нищо не е направено по нея, то тя може да се превърне в европолитика.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Турският посланик Хасан Улусой твърди, че думите на министър Мевлют Чавушоглу са извадени от контекста и представени погрешно

МВнР: Турският посланик Хасан Улусой твърди, че думите на министър Мевлют Чавушоглу са извадени от контекста и представени погрешно

29 Март 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в сградата на МВнР бе извикан посланикът на Република Турция Хасан Улусой и му бе направен демарш относно думите на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, изречени на предизборен митинг в град Текирдаг. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. На посланика бе обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи. Изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу бе окачествено като неприемливо.
Посланик Улусой твърди, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай г-н Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната. Посланикът увери българското МВнР, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Изказването на турския външен министър е неприемливо, следобед турският посланик е извикан в МВнР

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Изказването на турския външен министър е неприемливо, следобед турският посланик е извикан в МВнР

29 Март 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Изказването на външния министър на Турция, че след тяхна намеса е променен законът за вероизповеданията у нас, е неприемливо. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод напрежението, което създаде изказването на турския ѝ колега, предаде Нова телевизия.
Днес посланикът на Турция у нас ще се срещне с представител на Министерството на външните работи.
„Коментарът ми е, че това е крайно неприемливо изказване. Днес турският посланик е извикан в Министерство на външните работи следобед. Избори идват и си отиват и за съжаление, много често, спомняте си миналата година се наложи няколко пъти да реагирам, преди избори се използва език, който е крайно неприемлив за съседите”, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Категорично не ни е оказван натиск за Закона за вероизповеданията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Категорично не ни е оказван натиск за Закона за вероизповеданията

29 Март 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Категорично не ни е оказван натиск за Закона за вероизповеданията. Това каза пред журналисти заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с изказването на турския външен министър за Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По никакъв начин не съм чувал позиция от страна на Турция по темата за Закона за вероизповеданията“, каза Цветанов и уточни, че този закон е бил дискутиран много. „Имаше работна група. Имаше много по-рестриктивни текстове в самото начало, впоследствие на база разговорите с всички представители на вероизповеданията в България, постигнахме това, което приехме във вчерашния ден“, заяви още Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джемал Фаик, Главното мюфтийство: Крайно време е България да се отърси от комплекса на малкия народ

Джемал Фаик, Главното мюфтийство: Крайно време е България да се отърси от комплекса на малкия народ

29 Март 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Това е новост за нас. Ние го чухме от разговор по БНР. Нямам достоверен източник на информация, която да потвърждава изказването на турския външен министър. Ние не сме страна по това политическо говорене”. Това каза Джемал Фаик – главен секретар на Главното мюфтийство в предаването „Здравей България” по Нова телевизия във връзка с изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който на публична реч заяви, че се е обаждал в София и е настоявал за определени моменти в религиозния ни закон, като казва, че промените са настъпили вследсвие на турска намеса.
„Крайно време е България да се отърси от комплекса на малкия народ. Ние сме суверенна държава и не мисля, че който и да е външен министър би повлиял на политиците в страната”, каза Фаик.
Той коментира и промените в закона, които разрешават външното финансиране на религиозните организации. Според него дарението било свободен акт, поощрен от всички аврамови религии – „да се харчи в името на Алах”. „Няма как на 100% държавата да поеме всичко относно религията. Всички, които внесоха законопроекта бяха против да се ограничава външното финансиране”, добави главният секретар. По думите му от това външно финансиране най-малко получавало мюсюлманското вероизповедание и по най-прозрачния начин. Това били 2 милиона годишно от Дианета за подпомагане на три духовни училища и висшия ислямски институт.
„Когато се направи среща с патриарх Неофит, премиерът каза, че по никакъв начин няма да се излезе от думата на Светия синод. Благодарени на тях не се спря външното финансиране”, заяви Фаик.
„Не сме си плащали данъците защото Главно мюфтийство не беше оставено да работи нормално от редица хора, няма да споменавам имена. От 2006 г. до 2012 г. когато бяха големите бружения в главно мюфтийство – в него имаше децентрализация по местни поделения и след направена проверка се откриха много нарушения”. Така Фаик отговори на въпроса защо мюфтийството не си е плащало данъците. Най-важното според него било, че не били укривали данъците и били декларирали всичко „до стотинка”
Той добави, че дали предишния главен мюфтия е крал данъци или не – ще бъде казано от съда.
„Изплащането на субсидията ще бъде на 4-ри транша. Първият ще бъде в началото на април, след което ще подадем молба за погасителен план към НАП и това ще бъде разсрочено в годините”, допълни главният секретар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Бойко Борисов да отговори кой е въздействал върху правителството за Закона за вероизповеданията, а „Обединени патриоти“ да напуснат кабинета

Корнелия Нинова, БСП: Бойко Борисов да отговори кой е въздействал върху правителството за Закона за вероизповеданията, а „Обединени патриоти“ да напуснат кабинета

29 Март 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. Бойко Борисов да отговори кой е въздействал върху правителството за Закона за вероизповеданията – обръщаме се към „Обединени патриоти“ да напуснат кабинета. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на извънредна пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес свиках извънредно заседание на Изпълнителното бюро, на което обсъдихме въпроса със Закона за вероизповеданията и изявленията на външния министър на Турция. За нас то е недопустима намеса във вътрешните работи на България. Конкретно ще прочета в какво се изразява тази намеса: „Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени“. Външният министър посочва: „Главното Мюфтийство има някои дългове, в замяна на тях искаха да продадат собствените му имоти. В опит да се намери решение, той отново се е свързал със София“. Разговорите и намесата е била многократна, не единична. На 6 март тук за пръв път алармирахме за сделката ГЕРБ – ДПС по Закона за вероизповеданията. Вчера този закон се прие, както знаете“, заяви Нинова. Според нея по-важното е, че е останала възможността за финансиране от чужди държави на вероизповеданията. „Видно е от изявлението на външния министър на Турция – тези две неща са свързани. Намеса от страна на чужда държава -промяна в Закон. Затова ние искаме Бойко Борисов да дава отговори кой, кога и по какъв начин е въздействал върху правителството и защо той се е съгласил. Знаем добре, че външният министър Екатерина Захариева и вносителят на законопроекта Цветан Цветанов няма да направят нищо без съгласието на Борисов“, каза още Нинова. Обръщаме се към „Обединени патриоти“ да напуснат веднага правителството“, заяви Нинова. По думите ѝ това означава, че те изповядват същата политика.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Искаме изслушване на външния министър Екатерина Захариева - очевидно  изказването на Мевлют Чавушоглу е намеса във вътрешните ни работи

Волен Сидеров, „Атака“: Искаме изслушване на външния министър Екатерина Захариева - очевидно изказването на Мевлют Чавушоглу е намеса във вътрешните ни работи

29 Март 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. Искаме изслушване на външния министър Екатерина Захариева - очевидно изказването на Мевлют Чавушоглу е намеса във вътрешните ни работи. Това каза лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сидеров прогнозира, че премиерът Бойко Борисов също ще вземе отношение по въпроса. „Мигрантите са едно, тук достойнството на България трябва да се пази“, допълни Сидеров.
„Днес подписахме едно искане да бъде изслушана министър Захариева по този въпрос в сряда. Очевидно това е намеса. Не може външният министър на друга държава да се изказва по този начин“, каза още Сидеров. Във връзка със Закона за вероизповеданията, Сидеров обясни, че мнението му е, че по начало с този закон се е избързало. „Закон за вероизповеданията, даже не знам дали е необходим нов. Това е една много деликатна тема. Този закон не е навременен, но така или иначе те го прокараха“, каза още лидерът на „Атака“. Според него е било хубаво той да бъде изтеглен и дообмислен. На въпрос каква трябва да бъде българската позиция, Сидеров посочи, че тя трябва да бъде за ненамеса. „Има си регламент в дипломацията, ноти, разговор с посланици и т.н. Външно трябва да знаят какво да направят, но трябва да реагират по някакъв начин и да поискат най-малкото обяснение от посланика, да се види какво е изказването на външния им министър“, допълни Сидеров. Според него посланикът трябва да бъде извикан и да се поиска евентуално извинение.
Във връзка с листата на „Атака“ за евроизборите, Сидеров обясни: „Нашата листа ще я води млад човек, който ще го изберат зрителите на ТВ „Алфа“, каза Сидеров. По думите му човекът няма да е случаен гражданин и това ще се случва пред очите на българските граждани. „Абсолютно реалити, само че политическо“, допълни лидерът на „Атака“. По думите му няма да има партийни активисти и хора от ръководството, а само млади хора. Сидеров уточни, че неговата роля ще бъде свързана с участие в журито.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Главният прокурор да разследва дали има намеса във вътрешните ни работи, а президентът да наложи вето върху Закона за вероизповеданията

Корнелия Нинова, БСП: Главният прокурор да разследва дали има намеса във вътрешните ни работи, а президентът да наложи вето върху Закона за вероизповеданията

29 Март 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор да разследва дали има намеса във вътрешните ни работи, а президентът да наложи вето върху Закона за вероизповеданията. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с изявленията на външния министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу за Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Главният прокурор да започне разследване има ли намеса във вътрешните работи на България и кои хора са били проводници на тази намеса. Българските мюсюлмани са български граждани. Изказването от Турция, ДОСТ, външния министър, и мълчанието на Борисов са заплаха за етнически мир в България. Обръщаме се към президента Радев да наложи вето на Закона за вероизповеданията и да свика КСНС", допълни Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Турция постоянно прави провокации към България - текстовете, с които позволихме финансирането на вероизповеданията отвън, са национално предателство

Валери Симеонов, НФСБ: Турция постоянно прави провокации към България - текстовете, с които позволихме финансирането на вероизповеданията отвън, са национално предателство

29 Март 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. Турската държава постоянно прави провокации към България - текстовете, с които позволихме финансирането на вероизповеданията отвън, са национално предателство. Това каза пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов във връзка с с изявленията на външния министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу за приетия от парламента Закон за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него гласуваните текстове в Закона за вероизповеданията са национално предателство, тъй като се е позволило на вероизповеданията да получават финансиране от чужбина. Попитан кой е предателят, Симеонов посочи: „Видяхте кои гласуваха“,отговори Симеонов.
„Както искайте го приемайте. Това не е за първи път, не е за последен. Не мисля, че има пряка връзка с евроизборите. Постоянно си правят някакви провокации, както беше с турските учебници, в които България беше включена в границите на Турция. Както беше с изявленията на Ердоган на предизборен митинг, че са му близки до сърцето региони като Кърждали. Това са едни непрекъснати сондажи на турската държава по отношение на жизнеността на инстинкта за самосъхранение на България“, заяви Симеонов.
Според него от изслушване на външния министър надали ще се разбере кой знае какво.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Кръстев, БСП: Чавушоглу демонстрира, че Анкара налага волята си над България

Иван Кръстев, БСП: Чавушоглу демонстрира, че Анкара налага волята си над България

29 Март 2019 | 08:08 | Агенция "Фокус"
София. „Начинът, по който външният министър на Турция Чавушоглу представи информация, че страната му се е намесила в българското законодателство е ясна демонстрация, че страната му не очаква реакция от София. Да припомним, че това не е първият път, в който настоящото ни правителство се поддава на Анкара. Имаше случай с връщане на политически емигранти от Турция без санкция от нашия съд и правните ни норми.” Това заяви по БСТВ Иван Кръстев, експерт от БСП, съобщиха от пресцентъра на партията. "Турският министър демонстрира, че е в положение да налага волята на Анкара над българската страна и не среща никакво съпротивление от София"- изтъкна той. Експертът припомни, че е последвала реакция от министър Екатерина Захариева, с която потвърждава, че е имала разговор между двамата, на който тя потвърждава притесненията му от казуса със задълженията на Главно мюфтийство. „Ако не беше изказването на Чавушоглу, нямаше да разберем за поредната намеса във вътрешните ни работи от турската държава”, каза Кръстев. „Това правителство упорито крие такива случаи, на фона на колаборацията между ГЕРБ и ДПС, със съдействието на патриотите. От позицията на ВМРО, която излезе малко след позицията на Захариева- че не приемат подобен опит за намеса, ми е трудно да я повярвам, че министър Каракачанов не е бил запознат с въпроса”, отсече експертът. „Или ВМРО са напълно наясно с разигралите се процеси в българо- турските отношения и умишлено го крият, или управляващата коалиция работи така, че силовият вицепремиер е изолиран изцяло от процесите, които се случват в държавата”, добави Кръстев. Според него правителството ни поставя в отношенията с Турция като обслужващ персонал, независимо от това- кой е външният ни министър.
Цветан Цветанов си тръгва, но цветанцветановщината остава в политиката
По темата за оставката на Цветан Цветанов, Кръстев коментира, че последствията ще са – липса на последствия в политиката. По думите му самата му оставка е била пародия- след една командировка и пресконференция. „Той не приема моралния казус, не се счита отговорен, а и не даде въпросите, които всички си задават в България”, отсече Кръстев. Той добави, че освен, че не е отговорил, Цветанов е демонстрирал и нежелание да го направи. „Цветан Цветанов си тръгва, но цветанцветановщината остава в политиката. Освен него, на много места в страната има много хора на ГЕРБ, които провеждат политика на рекет и измами. Той се оттегли от публичните постове, но запази огромен ресурс по отношение на определянето на лицата в листите на ГЕРБ, в парламента, кандидати за кметове, ръководство. Винаги е имало съмнения за честността на провеждането на избори от страна на Цветанов”, посочи експертът. „Има едно свързващо звено на всички скандали и това е Бойко Борисов. Той е източникът на цялата тази среда, която дава предпоставки за корупция на висши държавници. Единственият начин това да спре е с отстраняването на Борисов и неговата клика от властта”, заключи Кръстев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отсрочи задълженията на вероизповеданията (ОБЗОР)

Парламентът отсрочи задълженията на вероизповеданията (ОБЗОР)

28 Март 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие промените в Закона за вероизповеданията на второ четене. Беше решено да се отсрочат дълговете на вероизповеданията, натрупани към 31 декември 2018 г. за до 10-годишен период. Предложението бе направено от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители между двете четения на Закона за вероизповеданията. Първоначалното предложение бе опрощаване на дълговете на религиозните общности към тази дата. В рамките на дебата по този текст Йордан Апостолов от „Обединени патриоти“ посочи, че разполага с информация, че има процедури за продажба на имоти на Мюфтийството, а съгласно закона при тази ситуация не може да се разсрочват дълговете му. Отговор на депутата от „Обединени патриоти“ даде председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, която посочи, че ако се върви по общия ред на Данъчно–осигурителния процесуален кодекс, никога финансовият министър, нито НАП биха дали разрешение за отсрочване на дълговете на вероизповеданията. Стоянова посочи, че именно за това се прави това предложение.
Дебат в пленарна зала се разрази и по предложението на „Обединени патриоти“ субсидирано от България вероизповеданиe да не може да се финансира от чужди държави, което бе отхвърлено. Заради текста дори бе прекъснато заседанието и се проведе Председателски съвет. Павел Шопов от „Атака“ заяви, че текстът за забрана за финансиране на вероизповеданията от чужбина е щял да бъде приет , ако БСП са били в зала. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че Шопов греши и че БСП са пример за политическа хамелеонщина. По думите му, когато едно вероизповедание получава субсидия от държавата, не е редно то да зависи от чужди външни на България финансови потоци. „Вероизповеданията са отделени от държавата и не трябва да забравяме, че всички сме дали клетва да служим на интересите на българските граждани, на българската държава. Интересите на българските граждани не винаги съвпадат с интересите на отделните вероизповедания“, заяви Симеонов. По думите му „Обединени патриоти“ ще изпълнят своя дълг и ще гласуват, както повеляват интересите на българите. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че православната църква е била против ограничаването на даренията им и обяви, че партията ще подкрепи постигнатото с нея съгласие. „Трябва да имаме уважение към всяка една религия. Трябва да бъдем тези, които да приемаме закони, които намаляват всякакво възможно напрежение в обществото. От ПГ на ГЕРБ ще подкрепим законопроекта, за да може да остане вариантът и това, което имаме като съгласие в работните групи с Българската православна църква“, допълни Цветанов. Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев посочи, че е имало консенсус по забраната за финансиране на вероизповеданията отвън, но с изключение на мюсюлманското, всички останали са били против този текст. По думите му така се е наложило всички да се съобразят с това тяхно искане и този текст да отпадне.
Депутатите приеха текстове, свързани с правоотношенията със свещенослужителите и служителите на религиозните институции. Съгласно текстовете те ще се уреждат съгласно устава на религиозната институция. Максималните размери на основните месечни заплати на свещенослужителите не могат да надвишават средната месечна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическа дейност „Образование“ по данни на Националния статистически институт за месец септември предходната година. За служителите на религиозните институции минималните размери на основните месечни възнаграждения не може да надвишава средномесечната заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор за септември 2018 г. Приетите поправки в закона предвиждат още субсидията, отпускана по държания бюджет, да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското. Промените предвиждат още държавната субсидия да остане в размер на 10 лв. за самоопределило се лице към вероизповеданията с над 1% от преброените лица в страната. За останалите вероизповедания се запазва правилото субсидията да не бъде по-малка от 15 млн. лева.
По-късно през деня вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе телефонен разговор с външния министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу. Темата на разговора са били притесненията му от поправките в българския Закон за вероизповеданията и че те са насочени срещу мюсюлманската общност. Вицепремиерът Захариева е информирала своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив – гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания. В информацията от Външно министерство се посочва, че България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева в разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу: Промените в Закона за вероизповеданията не са срещу нито една религиозна общност

Министър Екатерина Захариева в разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу: Промените в Закона за вероизповеданията не са срещу нито една религиозна общност

28 Март 2019 | 18:22 | Агенция "Фокус"
София. По повод изявленията на външния министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу ви информираме, че по негово искане бе проведен телефонен разговор с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. По време на разговора Чавушоглу изрази притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност. Вицепремиерът Захариева информира своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив – гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания. България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана. Обръщаме внимание, че изказването на министър Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция и практиката неведнъж е показвала, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации обикновено не е от полза за никого.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът разреши отсрочването на задълженията на вероизповеданията, натрупани към 31 декември 2018 г.

Парламентът разреши отсрочването на задълженията на вероизповеданията, натрупани към 31 декември 2018 г.

28 Март 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът разреши отсрочването на задълженията на вероизповеданията, натрупани към 31 декември 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Разсрочването на дълговете е до 10-годишен период. Предложението бе направено от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители между двете четения на Закона за вероизповеданията. Първоначалното предложение бе опрощаване на дълговете на религиозните общности към тази дата. Депутатите решиха прие текстове, свързани с правоотношенията със свещеносулжителите и служителите на религиозните институции. Съгласно текстовете те ще се уреждат съгласно устава на религиозната институция. Максималните размери на основните месечни заплати на свещенослужителите не могат да надвишават средната месечна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическа дейност „Образование“ по данни на Националния статистически институт за месец септември предходната година. За служителите на религиозните институции минималните размери на основните месечни възнаграждения не може да надвишава средномесечната заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор за септември 2018 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ако вървим по общия ред на ДОПК, финансовият министър и НАП никога не биха разрешили отсрочване на дълговете на вероизповеданията

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ако вървим по общия ред на ДОПК, финансовият министър и НАП никога не биха разрешили отсрочване на дълговете на вероизповеданията

28 Март 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Ако вървим по общия ред на Данъчно–осигурителния процесуален кодекс, никога финансовият министър, нито НАП биха дали разрешение за отсрочване на дълговете на вероизповеданията. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Бюджетна комисия Менда Стоянова по време на дебата по текстовете за отсрочване на задълженията на вероизповеданията, предаде репортер на Агенция Фокус“. „Неслучайно направихме това предложение между първо и второ четене в един специален закон, който урежда отношенията във вероизповеданията - да го допълним и с текстове, които казват как при определена ситуация, да се действа по отношение на отсрочване на евентуални вземания. Тези текстове важат за всички вероизповедания. Тук през цялото време се говореше за мюсюлманското, шредполагам, защото по медиите излезе, че мюсюлманското вероизповедание има задължения, а православната църква няма. Аз не знам кой колко задължения има, има или няма. Текстът е принципен. Защо се наложи такъв текст да се запише в този закон, а не се приложи редът, за който преждеговорищите приложиха, а именно по ДОПК. По една много важна и основна причина – кодексът и неговите норми са създадени за стопанска дейност“, каза още Менда Стоянова. По думите й в кодекса има редица изисквания във връзка с отсрочванията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Апостолов, „Обединени патриоти“: Имам информация, че има процедури за продажба на имоти на Мюфтийството, а в тази ситуация не може да се разсрочват дълговете му

Йордан Апостолов, „Обединени патриоти“: Имам информация, че има процедури за продажба на имоти на Мюфтийството, а в тази ситуация не може да се разсрочват дълговете му

28 Март 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Имам информация, че има процедури за продажба на имоти на Мюфтийството, а съгласно закона при тази ситуация не може да се разсрочват дълговете му. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Йордан Апостолов по време на дебата по текстовете за отсрочване на задълженията на вероизповеданията, предаде репортер на Агенция Фокус“. "Какво правим в момента с промяната на Закона за вероизподеданията - нарушава се основополагащ кодекс, какъвто е Данъчно-осигурително процесуален кодекс“, каза Апостолов. По думите му разпоредбите на ДОПК предвиждат за разсрочване да се иска становище и съгласие на директора и на управителния съвет на НОИ. Апостолов посочи, че е необходимо и решение на ЕК, че не става въпрос за държавна помощ. „Какво представлява Мюфтийството? То е субект, който трябва да се подчинява на законовите разпоредби и законодателство в Република България. За него трябва да важи редът, какъвто е за всички данъкоплатци“, заяви още Апостолов. Той отчете, че всички пари, които ще бъдат разсрочени, излизат от джоба на данъкоплатеца. „Трябва да видим как се тълкува и през Закона за държавните помощи. Най-накрая г-да от ДПС, бих искал да попитам за нещо. Аз нямам пълната информация, но имам частична такава, че вече има процедури по продажба на имоти на Мюфтийството и при започнала процедура, съгласно разпоредбите на чл. 238 от ДПК не може да се допуска отсрочване или отсрочване“, каза още Апостолов.
Той посочи, че такова разсрочване може да бъде извършено до насрочване на продажбата, а такава вече според него е насрочена.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли предложението на „Обединени патриоти“ субсидирано от България вероизповеданиe да не може да се финансира от чужди държави

Парламентът отхвърли предложението на „Обединени патриоти“ субсидирано от България вероизповеданиe да не може да се финансира от чужди държави

28 Март 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли предложението на „Обединени патриоти“ субсидирано от България вероизповеданиe да не може да се финансира от чужди държави, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението бе внесено от депутата от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов в Закона за вероизповеданията, който парламентът разглежда на второ четене. „За“ текста гласуваха 20 народни представители, „против“ – 5 и „въздържали се“ – 112, с което текстът бе отхвърлен. От „Обединени патриоти“ предлагаха вероизповедание, на което е предоставена държавна субсидия, да може да финансира допълнително дейността си само от източници на доходи в Република България. Освен този текст, се предлагаше дейностите на духовните училища от системата на предучилищното и училищното образование и на висшите духовни училища, да могат да се финансират допълнително само със средства, които се администрират от български държавни и общински институции. Патриотите предлагаха още да не се допуска дарение на финансови средства от чужди държави или чужденци за дейности, които се финансират от предоставената държавна субсидия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Православната църква беше против ограничаването на даренията и ние ще подкрепим постигнато с нея съгласие

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Православната църква беше против ограничаването на даренията и ние ще подкрепим постигнато с нея съгласие

28 Март 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Православната църква беше против ограничаването на даренията им и ние ще подкрепим постигнато с нея съгласие. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по текста за забрана за финансиране на вероизповеданията от чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да припомня всички теми, които са дискутирани както на КСНС и това, което беше в началния етап на дебатите, които се отвориха за Закона за вероизповеданията. Всички ние знаехме, че когато беше внесен първоначалният вариант за ограничаване на всякакви финансирания, от Православната църква имаше сериозно напрежение“, каза Цветанов и припомни, че от Св. Синод са изразили своето несъгласие с това. „В тази връзка имахме срещи при Патриарха. Имаше представители на всички политически сили, с изключение на БСП. Тогава те казаха, че няма да имат съгласие, ако в закона бъде записано, че се ограничават всякакви възможни дарения. „Да, ние трябва да имаме уважение към всяка една религия. Трябва да бъдем тези, които да приемаме закони, които намаляват всякакво възможно напрежение в обществото и ние от ПГ на ГЕРБ ще подкрепим законопроекта, за да може да остане варианта и това, което имаме като съгласие в работните групи с Българската православна църква“, допълни Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Когато едно вероизповедание получава субсидия от държавата, не е редно то да зависи от чужди външни на България финансови потоци

Валери Симеонов, НФСБ: Когато едно вероизповедание получава субсидия от държавата, не е редно то да зависи от чужди външни на България финансови потоци

28 Март 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. Когато едно вероизповедание получава субсидия от държавата, не е редно то да зависи от чужди външни на България финансови потоци. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по текста за забрана за финансиране на вероизповеданията от чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “Вероизповеданията са отделени от държавата и не трябва да забравяме, че ние всички сме дали клетва да служим на интересите на българските граждани, на българската държава. Интересите на българските граждани не винаги съвпадат с интересите на отделните вероизповедания“, заяви Симеонов. По думите му „Обединени патриоти“ ще изпълнят своя дълг и ще гласуват както повеляват интересите на българите. „Когато едно вероизповедание получава субсидия от държавата, не е редно то да зависи от чужди външни на България финансови потоци. Това означава, че то може да бъде използвано като политически инструмент, на което сме свидетели последните 30 години“, подчерта Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът излезе в почивка, за да се проведе Председателски съвет по Закона за вероизповеданията

Парламентът излезе в почивка, за да се проведе Председателски съвет по Закона за вероизповеданията

28 Март 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът излезе в почивка, за да се проведе Председателски съвет по Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Предложението направиха от ПГ на "Обединени патриоти". На Съвета ще се обсъди предложението на Патриотите да не се финансират вероизповеданията от чужбина.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Имахме консенсус по забраната за финансиране на вероизповеданията отвън, но с изключение на мюсюлманското, всички останали бяха против този текст

Йордан Цонев, ДПС: Имахме консенсус по забраната за финансиране на вероизповеданията отвън, но с изключение на мюсюлманското, всички останали бяха против този текст

28 Март 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Имахме консенсус по забраната за финансиране на вероизповеданията отвън, но с изключение на мюсюлманското, всички останали бяха против този текст. Това каза народният представител от ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по Закона за вероизповеданията и във връзка с предложението на Патриотите да не могат да бъдат финансирани вероизповеданията от чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Цонев темата е много сериозна. „С доста от нещата, казани от колегите, съм съгласен. Може би само г-н Шопов от националистите присъстваше в комисията, когато се гледаше закона, а не това изменение на закона“, каза Цонев. Той припомни, че в законопроекта на „Обединени патриоти“ е имало такъв текст и в другия подписан от Мустафа Карадайъ, Цветан Цветанов и Корнелия Нинова, също е имало текст за забрана за финансиране на вероизповеданията отвън. „Тук имахме консенсус. Какво се случи при обсъждането на обединените два законопроекта в един? Всички вероизповедания, без мюсюлманското, се обявиха против този текст. Има изричен запис, в който аз попитах мюсюлманското вероизповедание, в което аз попитах дали са против този текст. Те казаха: „Не, не сме“. Всички останали възразиха много остро и категорично в писмен вид и в устен“, допълни още Цонев. По думите му така се е наложило всички да се съобразят с това тяхно искане и този текст да отпадне.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: БСП нямаше да подкрепят предложението ни в Закона за вероизповеданията – те са  еталон за хамелеонщина

Валери Симеонов, НФСБ: БСП нямаше да подкрепят предложението ни в Закона за вероизповеданията – те са еталон за хамелеонщина

28 Март 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. БСП нямаше да подкрепят предложението ни в Закона за вероизповеданията – те са еталон за хамелеонщина. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на гледането на Закона за вероизповеданията на второ четене и във връзка с предложението на Патриотите да не могат да бъдат финансирани вероизповеданията от чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Абсолютно съм несъгласен с вашето изказване. В голяма грешка сте“, каза Симеонов на колегата си Павел Шопов. „Ако БСП бяха тук, нямаше да подкрепят нашето предложение. Можете да бъдете сигурни. БСП винаги в своето поведение в парламента са били еталон за хамелеонщина“, каза Симеонов.
Той припомни 2016 г., когато се е приемал бюждетът за следващата година. „Тогава бяхме направили предложение за минимална пенсия 300 лв. С техните гласове това предложение щеше да мине. Не ни стигнаха четири гласа. Сега вече можем да разкрием детайли от цялата тази акция, която бяха организирали тогавашния състав на Патриотичен фронт и с вашата подкрепа на „Атака“. Преди заседанието ние проведохме среща с ръководството на БСП. Те поеха ангажимент да подкрепят едно такова предложение и не го направиха в зала. Така че не бъдете наивен, не ви отива на годините“, допълни още Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Павел Шопов, „Атака“: Текстът за забрана за финансиране на вероизповеданията от чужбина щеше да бъде приет, ако БСП бяха в зала

Павел Шопов, „Атака“: Текстът за забрана за финансиране на вероизповеданията от чужбина щеше да бъде приет, ако БСП бяха в зала

28 Март 2019 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. Текстът за забрана за финансиране на вероизповеданията от чужбина щеше да бъде приет, ако БСП бяха в зала. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на ръководството на „Атака“ Павел Шопов по време на Закона за вероизповеданията на второ четене и във връзка с предложението на Патриотите да не могат да бъдат финансирани вероизповеданията от чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Шопов разкритикува БСП за тяхното отсъствие. „Сега този текст изведнъж попадна като изневиделица на този проблем. Ние го решаваме по един начин, който е най-лесният, най-елегантният. Двете вероизповедания, които получават пари от държавата не могат да получават пари от чужбина и толкова. Това е, гласувайте го, но ще видите, че следващите текстове будят не по-малко съмнения и са още по-конфликтни дори“, допълни Шопов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще реши окончателно дали да разсрочи, или опрости дълговете на вероизповеданията

Парламентът ще реши окончателно дали да разсрочи, или опрости дълговете на вероизповеданията

28 Март 2019 | 07:23 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа промените в Закона за вероизповеданията на второ четене. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Законопроектът е внесен с подписите на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Първоначално се предвиждаше дълговете да бъдат опростени към 31 декември 2018 г. Впоследствие обаче ПГ на ГЕРБ направи предложение между двете четения за отсрочването им до 10 години. Между двете четения от „Обединени патриоти“ предлагат вероизповеданията, на които е предоставена държавна субсидия, да бъдат длъжни да уведомяват Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет за всяко дарение или наследство на имущество от български юридически лица или с източник от чужбина. Предложението им бе отхвърлено от водещата Комисия по вероизповедания. Депутатите ще разгледат и текстовете, свързани със субсидиите на вероизповеданията. На вниманието им се поставят текстове, съгласно които държавна субсидия да се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина. Досега субсидия се предоставяше само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква. Приетите поправки в закона предвиждат още субсидията, отпускана по държания бюджет, да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското. Промените предвиждат още държавната субсидия да остане в размер на 10 лв. за самоопределило се лице към вероизповеданията с над 1% от преброените лица в страната. За останалите вероизповедания се запазва правилото субсидията да не бъде по-малка от 15 млн. лева. Предлагат се и разпоредби, според които максималният размер на заплатата на свещенослужителите не бива да надвишава средната месечна заплата на наетите в икономическа дейност „Образование“. Досега заплатата не биваше да надвишава тази на педагогически специалист. За служителите на религиозни институции не е предвидена промяна и остава старата разпоредба, според която заплатата им не бива да надвишава тази на наетите в обществения сектор. Изключение от тези изисквания правят ръководните органи на вероизповеданията. На вниманието на депутатите се поставят изменения в Антикорупционния закон. Промените са внесени от председателя на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов и народния представител от ДПС Хамид Хамид. Законопроектът предвижда разширяване на обхвата на лицата, заемащи висши публични длъжности, като се добави нова категория - директорът на следствената служба, неговите заместници. Вносителите предлагат да се изключат от обхвата на закона и общинските съветници.
Депутатите ще разгледат и промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие на първо четене. Със законопроекта се дава възможност за предварително изпълнение на някои заповеди на министъра на туризма. Сред тях са заповедите, с които се нарежда провеждането на търгове с тайно наддаване за отдаване под наем на обекти – изключителна държавна собственост, представляващи морски плажове, и заповедите за определяне на спечелили проведените търгове с тайно наддаване за отдаване под наем на обекти – изключителна държавна собственост, представляващи морски плажове, да подлежат на предварително изпълнение. Законопроектът предвижда забрана за поставяне на плажни принадлежности и палатки, а също и преминаването, паркирането и престоя на пътни превозни средства, ремаркета и полуремаркета, върху подвижни, неподвижни дюни с тревна растителност и облесени дюни, попадащи в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А", освен в случаите на разрешено строителство.
След пленарното заседание са свикани 5 парламентарни комисии. Комисията по здравеопазване ще проведе съвместно заседание с Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. На заседанието ще бъде изслушан председателя на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и на управителя на Националната здравноосигурителна каса относно готовността й за осъществяване дейностите на Център „Фонд за лечение на деца“ и Комисията за лечение в чужбина към Министерството на здравеопазването от 1 април 2019 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан: Дори Българската православна църква да има някакви задължения, те са преодолими и не сме искали да бъдат опрощавани

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан: Дори Българската православна църква да има някакви задължения, те са преодолими и не сме искали да бъдат опрощавани

21 Март 2019 | 16:53 | Агенция "Фокус"
София. Дори Българската православна църква да има някакви задължения, те са преодолими и не сме искали да бъдат опрощавани. Това каза пред журналисти Варненският и Великопреславски митрополит Йоан след заседание на Парламентарната комисия по вероизповеданията, на което беше прието предложението за разсрочване на задълженията на вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес премина второ четене на промените в Закона за вероизповеданията. Имаше конструктивен дебат и се случиха неща, които мисля, че в нашата перспектива са нормални“, заяви митрополит Йоан.
Той посочи, че Конституцията и Законът за вероизповеданията са пределно ясни. „Конституцията говори за равноправност на вероизповеданията, а единствената приоритетност на Българската православна църква е отразена в член 10, че ние не се регистрираме – т.е. нямаме съдебна регистрация. Но оттам нататък всичко е равнопоставено и ние не искаме да имаме други привилегии освен това, което ни се дава по закон“, каза още митрополит Йоан. Той посочи, че Българска православна църква – Българска патриаршия няма задължения по данни на Светия Синод. „Дори и да допуснем, че имаме някакви малки задължения, то те са преодолими и ние не сме искали те да бъдат опрощавани“, обясни митрополит Йоан. „Ние не искаме държавата да става посредник между дарителя и надарения – в случая църквата“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене разсрочване на задълженията на вероизповеданията за срок до 10 години

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене разсрочване на задълженията на вероизповеданията за срок до 10 години

21 Март 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене промените в Закона за вероизповеданията, с които се предвижда разсрочване на задълженията на вероизповеданията към 31 декември 2018 г. за срок до 10 години, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението беше внесено от ПГ на ГЕРБ между първо и второ четене. Според вносителите по този начин ще се даде възможност да бъдат погасени натрупаните задължения на регистрираните вероизповедания, както и регулярно изплащане на нововъзникналите задължения без да се допуска възможност от застрашаване на националната сигурност. По данни на Министерството на финансите 8,267 млн. лв. са задълженията на шест регистрирани вероизповедания, като най-голям дял - над 8 млн. лв., са задълженията на Главното мюфтийство.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по вероизповеданията прие на второ четене държавна субсидия да се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина

Комисията по вероизповеданията прие на второ четене държавна субсидия да се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина

21 Март 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната комисия по вероизповеданията прие на второ четене промени в Закона за вероизповеданията, с които се предвижда държавна субсидия вече да се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Досега субсидия се предоставяше само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква. Приетите поправки в закона предвиждат още субсидията, отпускана по държания бюджет, да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското. Приети бяха и разпоредби, според които максималният размер на заплатата на свещенослужителите не бива да надвишава средната месечна заплата на наетите в икономическа дейност „Образование“. Досега заплатата не биваше да надвишава тази на педагогически специалист. За служителите на религиозни институции не е предвидена промяна и остава старата разпоредба, според която заплатата им не бива да надвишава тази на наетите в обществения сектор. Изключение от тези изисквания правят ръководните органи на вероизповеданията. Промените предвиждат още държавната субсидия да остане в размер на 10 лв. за самоопределило се лице към вероизповеданията с над 1% от преброените лица в страната. За останалите вероизповедания се запазва правилото субсидията да не бъде по-малка от 15 млн. лева.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ресорната парламентарна комисия отхвърли предложението вероизповеданията с държавна субсидия да са длъжни да уведомяват Министерския съвет за всяко дарение или наследство

Ресорната парламентарна комисия отхвърли предложението вероизповеданията с държавна субсидия да са длъжни да уведомяват Министерския съвет за всяко дарение или наследство

21 Март 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека отхвърли предложението на „Обединени патриоти“ вероизповеданията, на които е предоставена държавна субсидия, да бъдат длъжни да уведомяват Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет за всяко дарение или наследство на имущество от български юридически лица или с източник от чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението беше отхвърлено с един глас „за“, един „против“ и осем въздържали се.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по вероизповедания ще реши окончателно за дълговете на религиозните общности

Комисията по вероизповедания ще реши окончателно за дълговете на религиозните общности

21 Март 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по вероизповедания ще разгледа промените в Закона за вероизповеданията на второ четене. Това предвижда дневният ред на комисията. Заседанието ще се проведе от 15.00 часа. Законопроектът бе внесен с подписите на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателя на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ. Първоначално се предвиждаше да бъдат опростени дълговете на вероизповеданията към 31 декември 2018 г. Впоследствие ПГ на ГЕРБ направи предложение между двете четения за отсрочването им до 10 години. Друга част от измененията предвижда субсидията, отпускана по държания бюджет да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското. Според измененията държавната субсидия ще се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина. Досега субсидия се предоставяше само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква. Заложени са разпоредби, според които максималният размер на заплатата на свещенослужителите не бива да надвишава средната месечна заплата на наетите в икономическа дейност „Образование“. Досега заплатата не биваше да надвишава тази на педагогически специалист. За служителите на религиозни институции не е предвидена промяна и заплатата не бива да надвишава тази на наетите в обществения сектор. Изключение от тези изисквания правят ръководните органи на вероизповеданията. Промените предвиждат още държавната субсидия да остане в размер на 10 лв. за самоопределило се лице към вероизповеданията с над 1% от преброените лица в страната. За останалите вероизповедания се запазва правилото субсидията да не бъде по-малка от 15 млн. лева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съветът по сигурността към Министерския съвет проведе извънредно заседание заради ситуацията след терористичните актове на територията на Нова Зеландия и Холандия

Съветът по сигурността към Министерския съвет проведе извънредно заседание заради ситуацията след терористичните актове на територията на Нова Зеландия и Холандия

20 Март 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов свика Съвета по сигурността към Министерския съвет. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. На извънредното заседание беше обсъдена ситуацията след терористичните актове на територията на Нова Зеландия и Холандия.
Направен бе изводът, че осъществената терористична атака в Нова Зеландия е индивидуален акт. Не са налице данни за контакти с български граждани на задържания за атаката, който е бил в България в края на миналата година. По случая се работи съвместно със съюзнически и партньорски служби в други страни и с международни организации. МВР и службите за сигурност на страната извършват действия за проверка, разширяване и конкретизиране на постъпилите данни.
Съветът по сигурността разгледа също темата за осъществяваните в Източното Средиземноморие енергийни проекти с оглед на националните интереси на България в тази сфера. Изразено бе становището, че намирането на решение на някои различия или противоречия между ангажираните страни е в полза за регионалната стабилност и енергийната сигурност на европейските страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Турция обеща да върне новозеландците „в ковчези“, след като Ердоган е споменат в манифеста на терориста

The Daily Express: Турция обеща да върне новозеландците „в ковчези“, след като Ердоган е споменат в манифеста на терориста

19 Март 2019 | 05:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Лондон. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да изпрати обратно терористите, които взеха на прицел мюсюлманите в страната, „в ковчези“. Неговото име беше споменато в списъка на световните лидери в манифеста на нападателя от Нова Зеландия, пише в днешния си брой The Daily Express.
В петък самотен стрелец извърши нападения в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, като уби 50 души и нарани още дузина. Заподозреният Брентън Тарант публикува онлайн „манифест“, в който има призиви да бъдат убити кметът на Лондон Садик Кхан, германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Документът, озаглавен Великото заместване“, дава, макар и смътна, представа как Тарант е бил повлиян от крайнодесния норвежки масов убиец Андерс Брейвик, който уби 77 души през 2011 година.
В понеделник, по време на възпоминателна церемония в памет на избитите през 1915 година османски войници в кампанията край Галиполи срещу британските, австралийските и новозеландските сили, Ердоган предупреди новозеландците, че ще им върне всеки заподозрян в тероризъм „в ковчег“, ако се опитат да пренесат антимюсюлманските нападения в Турция.
Като използва шока от терористичните нападения като доказателство за световния сантимент срещу мюсюлманите и като една по-голяма заплаха за самата Турция, Ердоган се обърна към тълпата в Канаккале с думите: „Ние сме тук от 1 000 години и ще останем тук до времето, когато настъпи апокалипсис.Това е волята на Господ. Те се опитват да ни проверяват от 16,500 клм разстояние, от Нова Зеландия, с посланията, които ни изпращат. Това не е отделен акт, това е организирано.”
Като намекваше за името на Истанбул преди идването на мюсюлманите, по времето, когато градът е бил християнски, той заяви „Никога няма да превърнете Истанбул в Константинопол“.
“Вашите деди дойдоха тук … и се върнаха в ковчези. Вън от съмнение е, че и вас ще ви изпратим обратно по същия начин.“
Тези думи са произнесени след новината, че по време на срещите в предизборната кампания, проведени часове след атаките, г-н Ердоган е показал снимки от убийствата на негови привърженици от проислямистката му партия „Справедливост и развитие“. Това негово поведение е било критикувано в Крайстчърч като заплашващо живота на новозеландците, които пътуват по света.
Външният министър на островната държава Уинстън Питър е говорил след заседание на кабинета на Нова Зеландия, като е споменал на своя турски колега, че е грешка по време на предизборната си кампания Ердоган да използва подобни снимки и видеоматериали.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Терористите разчитат на страха, обвит в мистерия, и това им помага да постигат своите цели

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Терористите разчитат на страха, обвит в мистерия, и това им помага да постигат своите цели

18 Март 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
София. Терористите разчитат страшно много на страха, който е обвит в мистерия, и това им помага да постигат своите цели и да разпространят своите послания. Това каза в специално интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Браян Дженкинс, експерт по проблемите на сигурността и тероризма, който бе в България за представяне на книгата си „Размисли за сенките“. Браян Дженкинс уточни, че е посветил много години от живота си на това да се опита да разбера процеса на радикализация – процеса, който превръща един човек в терорист. „Без значение дали ще говорим за джихадистите или ще говорим за крайнолевите, като например Червените бригади и Червените армии в Германия, или ще говорим за крайнодесните екстремисти. Във всеки случай това, което е изключително важно, е да разбереш, не да съдиш или да симпатизираш, а просто да се опиташ да вложиш своите усилия и експертиза, да обясниш начина на мислене и кое е провокирало това мислене, конкретните действия на терориста. Всъщност нашата работа, това, което ние правим, е да повишим информацията, да повишим разбирането и да намалим истерията, а това от своя страна като резултат да намали терора. Или с други думи, в резултат на нашите усилия, действия, знания, експертиза, ние се опитваме, обяснявайки тероризма, да намалим следващата му поява и да намалим аурата“, добави експертът. Браян Дженкинс обясни, че при посещението си в България терористът Брентън Тарант остава фокусиран само в миналото, тоест той не може да направи анализ на България днес. „В България днес има турско малцинство, което живее в мир с останалата част от населението. Аз не казвам, че тук-таме няма някакво напрежение, но такова срещаме във всяко общество. Това е турско малцинство, което е представено от собствена политическа партия. България днес е успяла да надживее тези битки от историята и те не са отражение на днешните въпроси, които вълнуват обществото. И тук е редно да се отбележи големият успех, който България е успяла да извоюва, за разлика от много други държави, където за съжаление това не се наблюдава, а именно при наличие на турско малцинство в страната, това малцинство да не се радикализира и това малцинство да не стане последовател на крайните екстремистки идеи на джихадизма, каквито виждаме в много други общества, включително западни. Това е големият напредък на България. Войната и робството са останали в миналото“, коментира експертът. По думите му днес предстоят предизвикателства, с които държавата трябва да се справи, но те са по-скоро в икономическите сфери. „А битките, вековните войни на противопоставяне на религии, за щастие, за България са останали в миналото“, допълни Браян Дженкинс.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Медиите работят извънредно, за да хвърлят вината за атаката в Нова Зеландия върху мен

Доналд Тръмп: Медиите работят извънредно, за да хвърлят вината за атаката в Нова Зеландия върху мен

18 Март 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник обвини медиите в страната за това, че са хвърлили вината върху него за убийствата в две новозеландски джамии миналата седмица, пише американският вестник The Hill.
„Медиите са фалшиви новини работят извънредно, за да хвърлят вината върху мен за ужасяващите атаки в Нова Зеландия. Ще трябва доста да се потрудят, за да го докажат. Толкова е смешно!“ – написа Тръмп в „Туитър“.
Някои медии в САЩ, обяснява вестникът, се съсредоточиха върху манифеста на убиеца, в който Тръмп е определен за „символ на обновената бяла идентичност“, а някои експерти твърдят, че той е разпалил белия националистически плам по целия свят.
Генералният прокурор на Минесота Кийт Елисън (Д) направи този аргумент по време на участието си в понеделник сутрин по CNN.
„Мисля, че понякога просто трябва да се съгласите с обективните доказателства и те сочат, че той е съпричастен към тази гледна точка“, казва Елисън, който е първият мюсюлманин, избран в Конгреса. Елисън реагира на коментарите на Тръмп от петък, когато президентът заяви, че не вярва белият национализъм да е във възход въпреки стрелбите, при които загинаха 49 души.
„Не мисля, че е така. Смятам, че това е малка група от хора, които имат много сериозни проблеми“, заяви американският президент пред журналистите.
Тръмп също е попаднал под обстрел за изявлението си от август 2017 г., че има „много хубави хора от двете страни“ на митинг на бели националисти Шарлътсвил, Вирджиния, където мъж, присъстващ на митинга, уби контрапротестиращ.
Представители на Белия дом многократно отричаха Тръмп да има бели националистически възгледи.
„Президентът не е бял „супремасист“. Не знам колко пъти трябва да го кажа“, заяви началникът на канцеларията на Белия Дом пред Fox News.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Терористът от Нова Зеландия вижда себе си не само като воин, но и като рицар, който ще поведе група от хора на кръстоносен поход

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Терористът от Нова Зеландия вижда себе си не само като воин, но и като рицар, който ще поведе група от хора на кръстоносен поход

18 Март 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Терористът от Нова Зеландия вижда себе си не само като воин, но и като рицар, който ще поведе група от хора на кръстоносен поход. Това каза в специално интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Браян Дженкинс, експерт по проблемите на сигурността и тероризма. „И както навремето рицарите са се заклевали преди битка, по този начин той идва в България, вижда се като такъв, вижда местата, изписва ги, след това по време на терористичния акт търси умело и играе с този символизъм, което е част от сюжета, който се опитва да разкаже. А сюжетът го издига в главна роля на рицар, подобно на рицарите от 13-15 век, които се заклеват в името на преследване на дадена идея. И от тази гледна точка можем да търсим много символизъм“, допълни Браян Дженкинс. Според него посещението на Брентън Тарант до България има за цел да му даде статут на рицар и да оправдае неговите действия. „Но всъщност и това посещение до България, и манифеста, който той публикува, и видеото, което прави, това са само част от инструментите, които използва, за да разкаже своята история и да вдъхнови хората. Тук е много важно да отбележим, че той не се е самоубил, както други терористи, той все още е жив. И поради акта, който е извършил, е привлякъл вниманието на обществото към себе си. Това означава, че той е готов да разкаже още. Вече има сцената, на която да го направи. И вярва, че разказвайки го, ще увлече една макар и малка група от хора, мотивирани да го последват и да следват неговия пример“, каза още Браян Дженкинс.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Атентатът в Нова Зеландия е част от пъзела на засилващ се екстремизъм, който най-често е свързан с увеличаването на крайнодесните и неонацистки формации

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Атентатът в Нова Зеландия е част от пъзела на засилващ се екстремизъм, който най-често е свързан с увеличаването на крайнодесните и неонацистки формации

18 Март 2019 | 20:13 | Агенция "Фокус"
София. Атентатът в Нова Зеландия е малка част от пъзела на засилващ се екстремизъм, който най-често е свързан с увеличаването на крайнодесните и неонацистки формации, които проповядват антисемитизъм, занимават се с противовес на имиграцията или искане на предотвратяване на миграционните процеси. Това каза в специално интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Браян Дженкинс, експерт по проблемите на сигурността и тероризма. „Това е една цяла голяма вселена от нарастване на напрежението. И този атентат е само част от тази обща картина“, добави експертът. Според Браян Дженкинс има редица причини за терористични атаки, сред които влизането на бежанци в Европа, мигрантски вълни, хора, които влизат от Близкия Изток и опитът на европейците да се противопоставят на това. „Със сигурност трябва да отчетем също икономическите трудности и неравенства, които водят до ескалация на напрежението. Например в САЩ в момента сме свидетели на нарастваща имигрантска ксенофобска вълна. Винаги е имало такива настроения в САЩ в различни степени, но в момента наблюдаваме увеличаване на броя на хората, които смятат, че трябва да се противопоставят на тези процеси. Във всички случаи говорим за ескалация на страх, ескалация на гняв и те дават своя резултат в такива терористични атаки“, каза още Браян Дженкинс. По думите му основната мотивация за подобна ескалация на терористични актове е свързана с това, че голяма част от хората вярват в една теория на конспирацията, която казва, че националните правителства, които са ръководени от капиталистите, имат дългосрочна цел да заместят белите, християните с имигранти най-често от Близкия Изток или от Африка. „И всъщност, тези процеси на нашествия, които ние виждаме, се смесват с вярванията на хората в такава теория на конспирацията и те виждат в мигрантите или в бежанците нашественици, които тук ще ги изместят. В конкретния случай за терориста от Нова Зеландия, от публикувания от него манифест всъщност виждаме, че при него има голяма смесица от различни идеологии. От една страна той открито симпатизира на комунистическия режим в Китай, но също толкова подкрепя и фашизма по време на Втората световна война, изказва се по различни екотеми. Но това, което при него е последователната линия на развитие на неговата мисъл, е, че той вижда инвазия на мюсюлманите сред бялото християнско население и счита, че трябва да предприеме мерки, поне според него, да спре тази инвазия“, коментира експерт по проблемите на сигурността и тероризма Браян Дженкинс.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Няма засилени мерки на полицията в Сливен по ключовите инфраструктурни обекти след атентата в Нова Зеландия

Сливен: Няма засилени мерки на полицията в Сливен по ключовите инфраструктурни обекти след атентата в Нова Зеландия

18 Март 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Сливен. Няма засилени мерки на полицията в Сливен по ключовите инфраструктурни обекти, съобщиха за Радио „Фокус“ – Сливен от Областната дирекция на МВР – Сливен. От дирекцията допълниха, че обекти като гари и автогари традиционно са обект на повишено внимание от страна на полицията, но допълнителни мерки след атентата в Нова Зеландия не са предприемани.
Целите, които си поставя ръководството на ОДМВР - Сливен са свързани с повишаване ефективността на дейностите по превенция и разкриваемост на престъпленията против личността и собствеността на гражданите с акцент върху малките населени места и рисковите групи, и по отношение на икономическите престъпления с акцент контрабанда, измами, злоупотреби с ДДС, престъпления с акцизни стоки, корупция и други, ощетяващи държавния бюджет. Запазване на тенденциите по намаляване на пътния травматизъм и повишаване на ефективността при контрола и организацията на движението по пътищата. Осигуряване на спокойна обстановка за произвеждане на предстоящите избори кампании за 2019 година е също цел на ОДМВР – Сливен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Чавдар Червенков: Всеки непремерен коментар за терористичния акт в Нова Зеландия може да доведе до недопустимо напрежение между християни и мюсюлмани

Ген. Чавдар Червенков: Всеки непремерен коментар за терористичния акт в Нова Зеландия може да доведе до недопустимо напрежение между християни и мюсюлмани

18 Март 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. Всеки непремерен коментар за терористичния акт в Нова Зеландия може да доведе до надопустимо напрежение между християни и мюсюлмани. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ бившият ръководител на военното разузнаване и бивш министър на вътрешните работи ген. Чавдар Червенков. Той обясни, че всички коментари за посещението на атентатора Брентън Тарант у нас са излишни. Ясно е, че той има негативно отношение към исляма, но повече ще се разбере след изслушването му в съда, на което Тарант пожела да се защитава сам, без адвокат. „ От тук нататък е ясно, че вниманието трябва да се съсредоточи както върху ислямския екстремизъм, така и към християнския. Коментарите и действията в този случай не трябва да се правят прибързано. Необходима е спокойна оценка на всичко, защото всяка непремерена оценка или действие може да доведе до повишаване на напрежението между общностите. На някои от съседните ни страни е необходимо малко, за да пламне огън“, каза той. Той припомни напрежението между Сърбия и Косово, където проблемите още не са решени. Бившият началник на военното разузнаване посочи, че понякога едно изпуснато изречение може да взриви дадена ситуация. „Трябва да бъдем много внимателни, нека да изчакаме действията и резултатите на съответните органи в Нова Зеландия“, каза още той.
Ген. Чавдар Червенков припомни случая с атентата срещу папата от близкото минало, коментарите и действията около терористът Мехмет Али Агджа, който в един момент е бил изкаран едва ли не български възпитаник. В следствие на това и до ден днешен не могат да се заличат съмненията върху участието на българска страна в атентата, въпреки че такова няма, каза още той.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Чуков:  Терористът Брентън Тарант най-вероятно  не е автор на манифеста, изпратен на министър-председателя на Нова Зеландия, преди атентата

Боян Чуков: Терористът Брентън Тарант най-вероятно не е автор на манифеста, изпратен на министър-председателя на Нова Зеландия, преди атентата

18 Март 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Терористът Брентън Тарант най-вероятно не е автор на манифеста, изпратен на министър-председателя на Нова Зеландия, преди атентата. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио "Фокус" експертът в борбата с тероризма Боян Чуков. „Тези енциклопедични знания, които трябва да притежава дадената личност, за да напише този текст означава, че той трябва да стои денонощно пред книгите и да се образова, за да постигне това професорско ниво. А в случая става дума за 28 годишен младеж, който признава, че е бил изключително посредствен ученик, едва е преминавал от един клас в друг, а след това заявява пак в своя документ, че е безсмислица и безумие човек да ходи в университетите, защото няма какво да научи“, обясни експертът. Боян Чуков каза още, че на снимките от домът на Тарант няма библиотека и не са открити книги. Освен това той демонстрира бедност, но в същото време притежава уникална колекция от скъпо струващи оръжия. Притеснителен е фактът, че след случилото се в Нова Зеландия в джихадистките сайтове се публикуват различни заплашителни закани, като не става ясно към кого точно са отправени, добави експертът.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Чуков: Терористичният акт в Нова Зеландия е малък, но точен импулс, който може да активира кървавите граници на исляма

Боян Чуков: Терористичният акт в Нова Зеландия е малък, но точен импулс, който може да активира кървавите граници на исляма

18 Март 2019 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. Терористичният акт в Нова Зеландия е точен импулс, който може да активира кървавите граници на исляма. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио "Фокус" експертът в борбата с тероризма Боян Чуков. Според него това може да реанимира конфронтацията на Балканите. „Трябва да имаме предвид, че последните години сериозните анализи и монографии, които излязоха в Западна Европа недвусмислено посочват Балканите като основна база на джихадизма в Европа. България като част от Балканите винаги трябва да бъдем нащрек. Основното е да предпазим нашите мюсюлмани, които са лоялни граждани към България, но са изложени на опасност с външна намеса да бъдат радикализирани. Засега това не се получава. Но в този план ние трябва много внимателно да подсилим нашите специални служби. Да им оказваме по-голямо съдействие, да бъдат отпуснати повече финансови средства и да се отнасяме с много по-голямо уважение към тяхната работа“, каза той. Боян Чуков обясни, че в историческите препратки на манифеста изпратен от стрелеца Брентън Тарант до премиера на Нова Зеландия, касае нашият регион и битката на християните срещу мюсюлманите. Тероризмът е инструмент, който се ползва и за регионални и за глобални фактори и трудно прозира дали зад даден терористичен акт стои мощна служба или е местна инициатива, каза още той.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Нова Зеландия ще приеме затягане на законодателството за оръжия

AFP: Нова Зеландия ще приеме затягане на законодателството за оръжия

18 Март 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
Уелингтън. Премиерът на Нова Зеландия Джакинда Ардърн обяви, че кабинетът й се е съгласил на мерки за затягане на законите за контрол над оръжията, предава AFP.
„Взехме решението като кабинет, единни сме", заяви Ардърн, като увери, че реформите ще бъдат въведени в рамките на няколко дни.
При нападението в Крайстчърч от петък загинаха 50 души, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Австралийската полиция претърсва къщи, свързани с нападателят от Нова Зеландия

AFP: Австралийската полиция претърсва къщи, свързани с нападателят от Нова Зеландия

18 Март 2019 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Сидни. Австралийската полиция нахлу в две къщи, свързани с масовите стрелби, при които бяха убити 50 души в две новозеландски джамии миналата седмица, съобщи полицията, предава AFP.
Къщите бяха в Нов Южен Уелс, където обвиняемият стрелец, Брентън Тарант, е израснал, въпреки че прекарал по-голямата част от последното десетилетие в чужбина.
„Основната цел на дейността е официално да се сдобием с материал, който може да помогне на новозеландската полиция в текущото им разследване“, се казва в полицейско изявление.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Стрелецът от Нова Зеландия е посетил Гърция през 2016 г.

Kathimerini: Стрелецът от Нова Зеландия е посетил Гърция през 2016 г.

18 Март 2019 | 00:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Полицията съобщава, че Брентън Тарант, който е обвинен в смъртоносните стрелби в две новозеландски джамии, е бил на гръцките острови Крит и Санторини и е преминал през страната два пъти през 2016 г., съобщава в. Kathimerini.
Властите в България, Турция, Хърватия и Унгария също потвърдиха посещенията на Тарант между 2016-2018 г., като е проучвал битките между християните и Османската империя.
„Що се отнася до 29-годишния извършител на терористичната атака в Нова Зеландия на 15 март 2019 г., беше установено, че той е влязъл в страната ни два пъти през 2016 г. чрез транзитни полети (29 ноември 2016 г. и 10 декември 2016 г.). Освен това, през същата година (20 март 2016 г.) той е влязъл в страната ни с полет от Истанбул и е останал за няколко дни в Ираклион, Крит и Санторини“, се казва в изявление на полицията.

Преводи редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Г-да Радев и Борисов, имате ли научно-разузнавателен аналитичен екип да разкрие геополитическия поръчител на България срещу Турция в Нова Зеландия

Илиана Беновска: Г-да Радев и Борисов, имате ли научно-разузнавателен аналитичен екип да разкрие геополитическия поръчител на България срещу Турция в Нова Зеландия

17 Март 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Г-да Радев и Борисов, имате ли научно-разузнавателен аналитичен екип да разкрие геополитическия поръчител на България срещу Турция в Нова Зеландия? Това е въпросът на журналиста Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и К2, съобщиха от екипа на предаването.
Светът беше потресен от избиването на невинни хора и дори, деца в джамията Ал-Нуур в град Крайстчърч в Нова Зеландия. Извършителят Брентън Тарант се оказа 28-годишен фитнес инструктор, който, забележете, напуска работа и обикаля Европа и Азия, като отделя специално внимание на Балканите и, забележете, на България. Кой го „вдъхнови“ за това проучване - историческата му грамотност, със сигурност, не е налице. И кой го финансира – заплатата му, със сигурност, не покрива този воаяж? И кой го мотивира да стане нечовешки масов убиец?
Вероятно, г-да Радев и Борисов, сте обърнали внимание на гневната реакция на президента на Турция Реджеп Ердоган, че отношение към исляма ескалира към масово избиване. „Атентатът, явно, е дълго планирано и мотивирано действие. Това не може да се подмине само като спонтанна атака. Разбирането, което олицетворява този убиец, е взело за мишена нашата страна, нашата нация и лично мен, ясно се вижда как това разбиране заразява като раково образувание и западните общества“, категоричен беше Ердоган.
Най-важното за България е кой и защо „поръча“ България? Кой поръча надписи на кирилица на оръжията на извършителя за боевете при връх Шипка през 1877 г., битката при Булаир 1913 г., имената на Константин II Асен и Фружин - синове на българските царе Иван Срацимир и Иван Шишман, останали в историята като организаторите на първото въстание срещу османските нашественици след завладяването на България?
Най-важното за България днес е Ердоган да не погази в гнева си споразумението с Борисов и да пусне бежанците към Европа. Защото България ще бъде буквално прегазена.
За това питам: Г-да Радев и Борисов, имате ли научно-разузнавателен аналитичен екип да разкрие геополитическия поръчител на България срещу Турция в Нова Зеландия?
Аз съм Беновска. И питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов: Терористичният акт в Нова Зеландия е сериозна акция, зад която стоят умни хора и не малко пари

Проф. Николай Радулов: Терористичният акт в Нова Зеландия е сериозна акция, зад която стоят умни хора и не малко пари

16 Март 2019 | 19:32 | Агенция "Фокус"
София. Терористичният акт в Нова Зеландия е сериозна акция, зад която стоят умни хора и не малко пари. Това каза за Агенция „Фокус“ проф. Николай Радулов, бивш секретар на МВР и бивш зам.- вътрешен министър по повод нападението в Нова Зеландия. Според проф. Радулов е притеснително това, че атентатът е извършен в изключително спокоен град, в който мюсюлмани и християни са живеели, разбирайки се помежду си. На въпрос, как приема теорията извършителят да е има поръчител, той отговори: „Не бих казал, че тук е възможно да става дума за поръчител, по-скоро някой, който му е въздействал. Какви са целите и дали този някой е последната брънка на веригата, това е друг въпрос“. „Най-вероятно зад този терористичен акт стои някой, който въобще не е глупав. Тук става въпрос за дългосрочна стратегия с ясно изразена цел, с ясно определени последствия. Има някой зад този човек, определено, но това не е поръчково убийство. Това не е елементарно убийство с поръчков убиец, това е индоктриниран човек, който вярва в това, което иска да демонстрира“, подчерта проф. Радулов. „Направил е всичко възможно да представи пред света всички свои мисли с всички тези надписи по пълнителите. Така, че не става дума за обикновено наемно убийство. Става дума за сериозна акция и операция, зад която стоят умни хора и не малко пари“, изтъкна бившият секретар на МВР. По думите му действията на нашите служби не се различават от тези в останалите страни. „Главният прокурор и министърът на вътрешните работи подробно и обилно ни запознават с това, къде е бил, как се е движел, от къде влязъл и от къде излязъл от България и т.н. Това, разбира се, е нужно, защото за предотвратяване на подобни престъпление, трябва да бъде изяснен и почерка на престъпника“, отбеляза още той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Проф. Николай Радулов: Извършителят на атентата в Нова Зеландия не е луд, а обзет от идеята, че християнството е в опасност и той е един от защитниците

Проф. Николай Радулов: Извършителят на атентата в Нова Зеландия не е луд, а обзет от идеята, че християнството е в опасност и той е един от защитниците

16 Март 2019 | 19:14 | Агенция "Фокус"
София. Не бих казал, че извършителят на атентата в Нова Зеландия е луд, по-скоро обзет от идеята, че християнството е в опасност, и той е един от защитниците. Това каза за Агенция „Фокус“ проф. Николай Радулов, бивш секретар на МВР и бивш зам.- вътрешен министър по повод нападението в Нова Зеландия. Според него е много трудно на база информацията до момента да се направи профил на извършителя. „Трябва да признаем, че информацията, която изглежда обилна, когато я разгледаме много внимателно и я подредим, всъщност не изглежда толкова обилна“, отбеляза той. „Имаме визия за един човек, който се интересува от историята, по един определен ъгъл. Години наред се е занимавал с това да научи подборни военни факти, който да му дават вдъхновения и вероятно да го подкрепят да вземе едно такова тежко решение, което е самоубийствено“, коментира проф. Радулов. „Не бих казал, че този човек е луд, но бих казал, че този човек е обзет от идеята, че християнството е в опасност и той е един от защитниците. Определено погрешна идея. Вероятно някой му я е внушил. Тук разследващите трябва много внимателно да се опитат да разплетат ситуацията около него, дали няма подбудители. Дали няма някой, който е много умен и с този акт се опитва да постигне обратното – последващи терористични актове от мюсюлмани. Много неща би могло да излязат при едно внимателно разследване и да се надаваме, че такова ще има“, отбеляза бившият главен секретар на МВР. „Виждате, че той по България е ходил по места, които за нас са свещени, свързани са с нашето Освобождение. Но, в крайна сметка там са се сблъсквали поробителите и войските освободители. Там пак имаме едно противопоставяне на мюсюлманството и християнството. Той, когато е ходил по тези места, най-вероятно си е правил записки, както всеки туристи. Правил си е снимки с телефона и камерата си, знаете, че на всички паметници от едната страна има надпис, от гледна точка на туризма, на български от друга на английски“, поясни проф. Радулов. Според него извършителят е използват тези материали, за да предаде своето послание, която е крайнодясно.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов: След нападението в Нова Зеландия е възможно да се разгори огън на противопоставяне между християни и мюсюлмани в световен мащаб

Проф. Николай Радулов: След нападението в Нова Зеландия е възможно да се разгори огън на противопоставяне между християни и мюсюлмани в световен мащаб

16 Март 2019 | 18:30 | Агенция "Фокус"
София. Нападението в Нова Зеландия не е просто терористичен акт, напълно възможно е да се разгори голям огън на противопоставяне между християни и мюсюлмани в световен мащаб. Това каза за Агенция „Фокус“ проф. Николай Радулов, бивш секретар на МВР и бивш зам.- вътрешен министър по повод нападението в Нова Зеландия. „Мисля, че никой няма съмнение, още повече специалните служби, че е нужна мобилизация. Този случай е много особен. Той е нещо, за което аз от няколко години говоря“, обясни проф. Радулов. „След поредица от терористични актове, в които основните движещи лица и евентуалните вдъхновители на тези акции са мюсюлмани и въздействат с помощта на светите мюсюлмански книги. Въпреки, че по един много изкривен начин, тази радикализация, свързана с мюсюлманството, няма как да не доведе до крайнодясна радикализация, която да се опре на християнството като противопоставяне на мюсюлманството“, изтъкна той. „Това е изключително опасно, защото, сега имаме не просто един терористичен акт, при който са загинали много хора. Вероятно това е искра, от която е напълно възможно да се разгори един голям огън на едно модерно противопоставяне между християни и мюсюлмани в световен мащаб“, изтъкна Радулов. „Може да се окаже, че това е по-опасно от всички неща, които си ги говорим през последните няколко години - за това как Западът има враг в лицето на Русия за хибридните войни и т.н“, коментира бившият секретар на МВР. Според него може да се окаже, че опасността е изключително близко до нас. „Съвсем наскоро имаше новина, че нашите специални служби са получили информация за евентуални, ако не терористични клетки, то такива, свързани с радикализирани ислямисти в Родопите. Възможно е и това да е фалшива информация, но аз мисля, че е твърде възможно да е истинска“, посочи Николай Радулов. По думите му сега в Европа няма специална служба, която да не се е мобилизирала заради случилото се в Нова Зеландия.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владимир Чуков, арабист: Вероятността Тарант да се е срещал с паравоенни групи в България е малка, по-скоро би се учил от националистите на Балканите

Проф. Владимир Чуков, арабист: Вероятността Тарант да се е срещал с паравоенни групи в България е малка, по-скоро би се учил от националистите на Балканите

16 Март 2019 | 16:11 | Агенция "Фокус"
София. Вероятността Тарант да се е срещал с паравоенни групи в България е малка, той по-скоро би се учил от националистите на Балканите. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с пребиваването в България на терориста Брентън Тарант. „Вероятността Тарант да се е срещал с паравоенни групи в България е твърде малка. По време на следствието е добре да бъде попитан защо е избрал тези конкретни градове – видяхме ги много добре изложени от нашите следствени органи“, посочи Чуков. „Считам, че той в това си битие по-скоро би се учил от националистите тук, би попил нещо от действията, които се създават на Балканите. Т.е. той по-скоро е ученик на онова, което имаме като конструирани отношения на Балканите, отколкото човек, който би придавал, който би допринасял за тях“, коментира арабистът. Според него няма конкретна заплаха за България. „Ако излезе цялата фактология, много въпроси ще излязат наяве. Човек, който е убил 50 души, е терорист и няма как да бъде оправдан. Както видяхме, всички се разграничиха от него – и нашите власти, и външният министър на Сърбия“, посочи арабистът. „Това е нещо, което ние като европейци трябва категорично да осъдим. Трябва обаче да си направим сериозни изводи като цяло за това, какво послание изпраща той към европейците, издигайки лозунга „Европа на европейците“, подчерта Владимир Чуков.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владимир Чуков, арабист: Брентън Тарант е посетил Източна Европа, защото счита, че тя отстоява християнските ценности и истинските позиции на бялата раса

Проф. Владимир Чуков, арабист: Брентън Тарант е посетил Източна Европа, защото счита, че тя отстоява християнските ценности и истинските позиции на бялата раса

16 Март 2019 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Брентън Тарант е посетил държави от Източна Европа, защото счита, че тази част от света отстоява християнските ценности и истинските позиции на бялата раса. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в интервю за Агенция „Фокус“ по повод терористичния акт в Нова Зеландия. Чуков посочи като интересен факт това, че Тарант не се е опрял на Кръстоносните походи, където много ясно се очертават сблъсъците между християнство и ислям, а се насочва към Източна Европа, взимайки нашата история. „Според мен това се дължи и на един факт, който може би в последствие ще излезе, че той всъщност счита по-скоро източната част на Европа като онази, която отстоява християнските ценности и истинските позиции на бялата раса. Той дори казва, че първият враг на Турция, това е Русия“, обясни арабистът. „И естествено трябва да кажем, че много силно е повлиян от историята на Република Сръбска и дори говори за декларацията за независимост на Република Сръбска от Сърбия“, коментира Чуков. Той припомни, че днес Тарант е изправен пред съда и посочи, че ще му бъде интересно ако процесът бъде предаван публично. „Всичко при него е видимо, терорът, който той вся, е видим и той дори се гордее с това. И всъщност ето една пряка причина защо Нова Зеландия – той осъществява своя акт в Крайстчърч, което на английски означава „християнска черква“. Той напада богомолците в две джамии в Крайстчърч – т.е. той счита, че в града, който е създаден от християнски проповедници, трябва да има само християни и той трябва да ги изчисти по начин, по който това са правили европейските владетели от 12-и чек до 18-и век в нашата част на Европа“, обясни проф. Чуков. „Има и още нещо – пак поставяйки акцент върху източната част на Европа, той отправя заплахи към Турция, към турския президент Реджеп Ердоган. Той оправя заплахи и към канцлера Ангела Меркел. Отправя заплахи и към кмета на Лондон. Ето там според мен има някои прикрити компоненти, които по време на съдебното дело може би ще излязат“, изтъкна той. Според него прави впечатление, че освен в европейските държави като България, Румъния, Унгария, Хърватска и Черна гора, терористът е ходил и в Турция и Пакистан. „И ето тук е въпросът – какво е търсил в Пакистан? Неща, които може би ще излязат по време на процеса“, попита Владимир Чуков. По думите му ако процесът не бъде публичен, а скрит за медиите, тогава може би има детайли, които не са много лицеприятни за днешната политическа класа и въобще за онази част от християнския свят. „Така че покрай терористичния акт, който е извършен от един бял расист, от един човек, който очевидно е мотивирал своите действия с расовата сегрегация, ще се открият някои елементи, които протичат в геополитически план“, заяви проф. Чуков и уточни, че става дума за нови процеси, които текат в западното общество. „Виждаме детайли, които непрекъснато излизат на повърхността, и много от фактите, които се добавят, насочват към различни мисли, водещи до появата на този тип тероризъм – бял, расов, антимюсюлмански. Но дори и само детайлите, които се появяват на повърхността, ни карат да се позамислим“, подчерта Владимир Чуков.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.