НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Дипломатическо напрежение заради Закона за вероизповеданията, премиерът Борисов настоя за извинение от Турция (ОБЗОР)

Дипломатическо напрежение заради Закона за вероизповеданията, премиерът Борисов настоя за извинение от Турция (ОБЗОР)

29 Март 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
София. Приетият в четвъртък Закон за вероизповеданията предизвика дипломатическо напрежение между България и Турция. Законодателните промени разрешиха да се отсрочат дълговете на вероизповеданията, натрупани към 31 декември 2018 г. за 10-годишен период. По данни на финансовото министерство регистрираните вероизповеданията у нас имат натрупани задължения към държавата в размер на над 8,2 млн. лева, като над 8 милиона от тази сума формират дълговете на Главното мюфтийство. Парламентът реши още вероизповеданията в България да могат да се финансират и от чужди държави или чужденци - нещо, което първоначалният вариант на законопроекта забраняваше. Именно това изменение предизвика широк отзвук у нас и в южната ни съседка. Същият ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви на митинг пред изселници от България, че промените в българския закон са били насочени срещу мюсюлманската общност, срещу всички видове основни права и свободи. По думите му затова Турция е била принудена да се намеси, след което България променила закона. По-късно през деня вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе телефонен разговор с Чавушоглу относно притесненията му от поправките в българския Закон за вероизповеданията. По време на разговора вицепремиерът Захариева е информирала своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив – гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания. От МВнР отбелязаха, че България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана.
Промените в Закона за вероизповеданията бяха и сред основните политически теми в петък. ПГ на „Обединени патриоти“ внесе в деловодството на парламента искане за изслушване на външния министър за това имало ли е намеса от турската страна. „Очевидно това е намеса. Не може външният министър на друга държава да се изказва по този начин. Мигрантите са едно, тук достойнството на България трябва да се пази“, коментира лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Според него българската страна трябва да заеме позиция за ненамеса във вътрешните ѝ дела. „Има си регламент в дипломацията, ноти, разговор с посланици и т.н. Външно трябва да знаят какво да направят, но трябва да реагират по някакъв начин и да поискат най-малкото обяснение от посланика, да се види какво е изказването на външния им министър“, допълни Сидеров. Според него посланикът трябва да бъде извикан и да се поиска евентуално извинение. По думите на Сидеров се е избързало с приемането на Закона за вероизповеданията и било хубаво законът да бъде изтеглен и дообмислен. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че Турция постоянно прави провокации към България и отбеляза, че случилото се не е нито за първи, нито за последен път. „Това са едни непрекъснати сондажи на турската държава по отношение на жизнеността на инстинкта за самосъхранение на България“, заяви Симеонов. Според него от изслушване на външния министър надали ще се разбере кой знае какво. Той обаче заяви, че приетите текстове в закона са проява на национално предателство, тъй като са позволили на вероизповеданията да получават финансиране от чужбина. На извънредна пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска главният прокурор да разследва дали има намеса във вътрешните ни работи, а президентът да наложи вето върху Закона за вероизповеданията. От опозицията настояват още премиерът Бойко Борисов да отговори кой е въздействал върху правителството за Закона за вероизповеданията, а „Обединени патриоти“ да напуснат кабинета.
В отговор зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който до вчера бе и председател на групата на партията в парламента, бе категоричен не е оказван натиск за Закона за вероизповеданията. Той коментира, че по никакъв начин не е чувал позиция от страна на Турция по темата и уточни, че този закон е бил дискутиран много. „Имаше работна група. Имаше много по-рестриктивни текстове в самото начало, впоследствие на база разговорите с всички представители на вероизповеданията в България, постигнахме това, което приехме във вчерашния ден“, заяви още Цветанов. Той призова БСП да спрат с популизма и попита как може да поискат вето върху закон, при положение, че нито е дин техен представител не е присъствал по време на обсъждането му в пленарна зала.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че няма информация за намеса във вътрешните ни работи от страна на Турция. „Дебатът по приемането на Закона беше публичен, всички участваха - и вероизповеданията, и медиите. Всеки, който е бил заинтересован, имаше възможност да участва“, каза още председателят на ДПС.
Пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Екатерина Захариева заяви, че изказването на турския външен министър е неприемливо и съобщи, че следобед турският посланик у нас е извикан в МВнР. На посланик Хасан Улусой е направен демарш относно думите на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, изречени на предизборен митинг в град Текирдаг. На посланика е обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи. Посланик Улусой твърди, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната. Посланикът е уверил българското МВнР, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес.
От Букурещ, където участва в четиристранна среща между България, Сърбия, Гърция и Румъния премиерът Бойко Борисов настоя за извинение от Турция. "На Балканите намесата във вътрешните работи, на която и да е държава, е много лош сигнал и лошо възпитание, винаги поражда изключително големи конфликти", заяви той. "За изказването на външния министър Чавушоглу- никак не ми е приятно какво са казали", коментира премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: На Балканите намесата във вътрешните работи е много лош сигнал и винаги поражда конфликти, надявам се Турция да поднесе извинение

Премиерът Бойко Борисов: На Балканите намесата във вътрешните работи е много лош сигнал и винаги поражда конфликти, надявам се Турция да поднесе извинение

29 Март 2019 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Букурещ. На Балканите намесата във вътрешните работи, на която и да е държава, е много лош сигнал и лошо възпитание, винаги поражда изключително големи конфликти. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод думи на турския външен министър Мевлют Чавушоглу на предизборен митинг в град Текирдаг, след срещата на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Надявам се те да поднесат своето извинение за това, което са казали“, заяви премиерът. „В началото много се зарадвах, че както ние бяхме поканили във Варна израелския премиер Биби Натаняху, днес вицепрезидентът на Турция е тук“, коментира той. „За изказването на външния министър Чавушоглу- никак не ми е приятно какво са казали там. Сега ще имам среща с вицепрезидента“, посочи Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, "Атака": България да търси съдействие в ЕС и НАТО за решаването на въпроса с провокациите от Турция

Волен Сидеров, "Атака": България да търси съдействие в ЕС и НАТО за решаването на въпроса с провокациите от Турция

29 Март 2019 | 19:48 | Агенция "Фокус"
София. България да търси съдействие в ЕС и НАТО за решаването на въпроса с провокациите от Турция. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на "Атака" Волен Сидеров във връзка с изявлението на турския външен министър по Закона за вероизповеданията. Сидеров заяви, че не е достатъчен направеният от МВнР демарш към турския посланик. „Мисля, че е необходима нота. Необходимо е по-твърдо поведение на България, защото ако това не е случи, от страна на Анкара ще решат, че минава и този номер, и ще си го продължат. При по-твърда реакция съм убеден, че ще има въздействие и ще се разбере, че не може така с България. Премиерът Борисов, правителството и външният министър трябва да потърсят съдействие и подкрепа – да не са само протоколни снимки с Меркел и Макрон, а да се изкажат лидерите в ЕС, като заявят: „Турция, ако обичате, без такива намеси“, каза лидерът на АТАКА. Волен Сидеров заяви, че правителството може да изиска и европейска подкрепа по въпроса за компенсация от турската страна за имотите на тракийските българи. Темата за компенсацията на тракийските българи е инициирана от Атака преди 7-8 години, каза още той и допълни, че понеже оттогава нищо не е направено по нея, то тя може да се превърне в европолитика.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Турският посланик Хасан Улусой твърди, че думите на министър Мевлют Чавушоглу са извадени от контекста и представени погрешно

МВнР: Турският посланик Хасан Улусой твърди, че думите на министър Мевлют Чавушоглу са извадени от контекста и представени погрешно

29 Март 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в сградата на МВнР бе извикан посланикът на Република Турция Хасан Улусой и му бе направен демарш относно думите на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, изречени на предизборен митинг в град Текирдаг. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. На посланика бе обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи. Изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу бе окачествено като неприемливо.
Посланик Улусой твърди, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай г-н Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната. Посланикът увери българското МВнР, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Изказването на турския външен министър е неприемливо, следобед турският посланик е извикан в МВнР

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Изказването на турския външен министър е неприемливо, следобед турският посланик е извикан в МВнР

29 Март 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Изказването на външния министър на Турция, че след тяхна намеса е променен законът за вероизповеданията у нас, е неприемливо. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод напрежението, което създаде изказването на турския ѝ колега, предаде Нова телевизия.
Днес посланикът на Турция у нас ще се срещне с представител на Министерството на външните работи.
„Коментарът ми е, че това е крайно неприемливо изказване. Днес турският посланик е извикан в Министерство на външните работи следобед. Избори идват и си отиват и за съжаление, много често, спомняте си миналата година се наложи няколко пъти да реагирам, преди избори се използва език, който е крайно неприемлив за съседите”, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Бойко Борисов да отговори кой е въздействал върху правителството за Закона за вероизповеданията, а „Обединени патриоти“ да напуснат кабинета

Корнелия Нинова, БСП: Бойко Борисов да отговори кой е въздействал върху правителството за Закона за вероизповеданията, а „Обединени патриоти“ да напуснат кабинета

29 Март 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. Бойко Борисов да отговори кой е въздействал върху правителството за Закона за вероизповеданията – обръщаме се към „Обединени патриоти“ да напуснат кабинета. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на извънредна пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес свиках извънредно заседание на Изпълнителното бюро, на което обсъдихме въпроса със Закона за вероизповеданията и изявленията на външния министър на Турция. За нас то е недопустима намеса във вътрешните работи на България. Конкретно ще прочета в какво се изразява тази намеса: „Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени“. Външният министър посочва: „Главното Мюфтийство има някои дългове, в замяна на тях искаха да продадат собствените му имоти. В опит да се намери решение, той отново се е свързал със София“. Разговорите и намесата е била многократна, не единична. На 6 март тук за пръв път алармирахме за сделката ГЕРБ – ДПС по Закона за вероизповеданията. Вчера този закон се прие, както знаете“, заяви Нинова. Според нея по-важното е, че е останала възможността за финансиране от чужди държави на вероизповеданията. „Видно е от изявлението на външния министър на Турция – тези две неща са свързани. Намеса от страна на чужда държава -промяна в Закон. Затова ние искаме Бойко Борисов да дава отговори кой, кога и по какъв начин е въздействал върху правителството и защо той се е съгласил. Знаем добре, че външният министър Екатерина Захариева и вносителят на законопроекта Цветан Цветанов няма да направят нищо без съгласието на Борисов“, каза още Нинова. Обръщаме се към „Обединени патриоти“ да напуснат веднага правителството“, заяви Нинова. По думите ѝ това означава, че те изповядват същата политика.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Искаме изслушване на външния министър Екатерина Захариева - очевидно  изказването на Мевлют Чавушоглу е намеса във вътрешните ни работи

Волен Сидеров, „Атака“: Искаме изслушване на външния министър Екатерина Захариева - очевидно изказването на Мевлют Чавушоглу е намеса във вътрешните ни работи

29 Март 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. Искаме изслушване на външния министър Екатерина Захариева - очевидно изказването на Мевлют Чавушоглу е намеса във вътрешните ни работи. Това каза лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сидеров прогнозира, че премиерът Бойко Борисов също ще вземе отношение по въпроса. „Мигрантите са едно, тук достойнството на България трябва да се пази“, допълни Сидеров.
„Днес подписахме едно искане да бъде изслушана министър Захариева по този въпрос в сряда. Очевидно това е намеса. Не може външният министър на друга държава да се изказва по този начин“, каза още Сидеров. Във връзка със Закона за вероизповеданията, Сидеров обясни, че мнението му е, че по начало с този закон се е избързало. „Закон за вероизповеданията, даже не знам дали е необходим нов. Това е една много деликатна тема. Този закон не е навременен, но така или иначе те го прокараха“, каза още лидерът на „Атака“. Според него е било хубаво той да бъде изтеглен и дообмислен. На въпрос каква трябва да бъде българската позиция, Сидеров посочи, че тя трябва да бъде за ненамеса. „Има си регламент в дипломацията, ноти, разговор с посланици и т.н. Външно трябва да знаят какво да направят, но трябва да реагират по някакъв начин и да поискат най-малкото обяснение от посланика, да се види какво е изказването на външния им министър“, допълни Сидеров. Според него посланикът трябва да бъде извикан и да се поиска евентуално извинение.
Във връзка с листата на „Атака“ за евроизборите, Сидеров обясни: „Нашата листа ще я води млад човек, който ще го изберат зрителите на ТВ „Алфа“, каза Сидеров. По думите му човекът няма да е случаен гражданин и това ще се случва пред очите на българските граждани. „Абсолютно реалити, само че политическо“, допълни лидерът на „Атака“. По думите му няма да има партийни активисти и хора от ръководството, а само млади хора. Сидеров уточни, че неговата роля ще бъде свързана с участие в журито.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Главният прокурор да разследва дали има намеса във вътрешните ни работи, а президентът да наложи вето върху Закона за вероизповеданията

Корнелия Нинова, БСП: Главният прокурор да разследва дали има намеса във вътрешните ни работи, а президентът да наложи вето върху Закона за вероизповеданията

29 Март 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор да разследва дали има намеса във вътрешните ни работи, а президентът да наложи вето върху Закона за вероизповеданията. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с изявленията на външния министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу за Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Главният прокурор да започне разследване има ли намеса във вътрешните работи на България и кои хора са били проводници на тази намеса. Българските мюсюлмани са български граждани. Изказването от Турция, ДОСТ, външния министър, и мълчанието на Борисов са заплаха за етнически мир в България. Обръщаме се към президента Радев да наложи вето на Закона за вероизповеданията и да свика КСНС", допълни Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Турция постоянно прави провокации към България - текстовете, с които позволихме финансирането на вероизповеданията отвън, са национално предателство

Валери Симеонов, НФСБ: Турция постоянно прави провокации към България - текстовете, с които позволихме финансирането на вероизповеданията отвън, са национално предателство

29 Март 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. Турската държава постоянно прави провокации към България - текстовете, с които позволихме финансирането на вероизповеданията отвън, са национално предателство. Това каза пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов във връзка с с изявленията на външния министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу за приетия от парламента Закон за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него гласуваните текстове в Закона за вероизповеданията са национално предателство, тъй като се е позволило на вероизповеданията да получават финансиране от чужбина. Попитан кой е предателят, Симеонов посочи: „Видяхте кои гласуваха“,отговори Симеонов.
„Както искайте го приемайте. Това не е за първи път, не е за последен. Не мисля, че има пряка връзка с евроизборите. Постоянно си правят някакви провокации, както беше с турските учебници, в които България беше включена в границите на Турция. Както беше с изявленията на Ердоган на предизборен митинг, че са му близки до сърцето региони като Кърждали. Това са едни непрекъснати сондажи на турската държава по отношение на жизнеността на инстинкта за самосъхранение на България“, заяви Симеонов.
Според него от изслушване на външния министър надали ще се разбере кой знае какво.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Кръстев, БСП: Чавушоглу демонстрира, че Анкара налага волята си над България

Иван Кръстев, БСП: Чавушоглу демонстрира, че Анкара налага волята си над България

29 Март 2019 | 08:08 | Агенция "Фокус"
София. „Начинът, по който външният министър на Турция Чавушоглу представи информация, че страната му се е намесила в българското законодателство е ясна демонстрация, че страната му не очаква реакция от София. Да припомним, че това не е първият път, в който настоящото ни правителство се поддава на Анкара. Имаше случай с връщане на политически емигранти от Турция без санкция от нашия съд и правните ни норми.” Това заяви по БСТВ Иван Кръстев, експерт от БСП, съобщиха от пресцентъра на партията. "Турският министър демонстрира, че е в положение да налага волята на Анкара над българската страна и не среща никакво съпротивление от София"- изтъкна той. Експертът припомни, че е последвала реакция от министър Екатерина Захариева, с която потвърждава, че е имала разговор между двамата, на който тя потвърждава притесненията му от казуса със задълженията на Главно мюфтийство. „Ако не беше изказването на Чавушоглу, нямаше да разберем за поредната намеса във вътрешните ни работи от турската държава”, каза Кръстев. „Това правителство упорито крие такива случаи, на фона на колаборацията между ГЕРБ и ДПС, със съдействието на патриотите. От позицията на ВМРО, която излезе малко след позицията на Захариева- че не приемат подобен опит за намеса, ми е трудно да я повярвам, че министър Каракачанов не е бил запознат с въпроса”, отсече експертът. „Или ВМРО са напълно наясно с разигралите се процеси в българо- турските отношения и умишлено го крият, или управляващата коалиция работи така, че силовият вицепремиер е изолиран изцяло от процесите, които се случват в държавата”, добави Кръстев. Според него правителството ни поставя в отношенията с Турция като обслужващ персонал, независимо от това- кой е външният ни министър.
Цветан Цветанов си тръгва, но цветанцветановщината остава в политиката
По темата за оставката на Цветан Цветанов, Кръстев коментира, че последствията ще са – липса на последствия в политиката. По думите му самата му оставка е била пародия- след една командировка и пресконференция. „Той не приема моралния казус, не се счита отговорен, а и не даде въпросите, които всички си задават в България”, отсече Кръстев. Той добави, че освен, че не е отговорил, Цветанов е демонстрирал и нежелание да го направи. „Цветан Цветанов си тръгва, но цветанцветановщината остава в политиката. Освен него, на много места в страната има много хора на ГЕРБ, които провеждат политика на рекет и измами. Той се оттегли от публичните постове, но запази огромен ресурс по отношение на определянето на лицата в листите на ГЕРБ, в парламента, кандидати за кметове, ръководство. Винаги е имало съмнения за честността на провеждането на избори от страна на Цветанов”, посочи експертът. „Има едно свързващо звено на всички скандали и това е Бойко Борисов. Той е източникът на цялата тази среда, която дава предпоставки за корупция на висши държавници. Единственият начин това да спре е с отстраняването на Борисов и неговата клика от властта”, заключи Кръстев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отсрочи задълженията на вероизповеданията (ОБЗОР)

Парламентът отсрочи задълженията на вероизповеданията (ОБЗОР)

28 Март 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие промените в Закона за вероизповеданията на второ четене. Беше решено да се отсрочат дълговете на вероизповеданията, натрупани към 31 декември 2018 г. за до 10-годишен период. Предложението бе направено от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители между двете четения на Закона за вероизповеданията. Първоначалното предложение бе опрощаване на дълговете на религиозните общности към тази дата. В рамките на дебата по този текст Йордан Апостолов от „Обединени патриоти“ посочи, че разполага с информация, че има процедури за продажба на имоти на Мюфтийството, а съгласно закона при тази ситуация не може да се разсрочват дълговете му. Отговор на депутата от „Обединени патриоти“ даде председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, която посочи, че ако се върви по общия ред на Данъчно–осигурителния процесуален кодекс, никога финансовият министър, нито НАП биха дали разрешение за отсрочване на дълговете на вероизповеданията. Стоянова посочи, че именно за това се прави това предложение.
Дебат в пленарна зала се разрази и по предложението на „Обединени патриоти“ субсидирано от България вероизповеданиe да не може да се финансира от чужди държави, което бе отхвърлено. Заради текста дори бе прекъснато заседанието и се проведе Председателски съвет. Павел Шопов от „Атака“ заяви, че текстът за забрана за финансиране на вероизповеданията от чужбина е щял да бъде приет , ако БСП са били в зала. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че Шопов греши и че БСП са пример за политическа хамелеонщина. По думите му, когато едно вероизповедание получава субсидия от държавата, не е редно то да зависи от чужди външни на България финансови потоци. „Вероизповеданията са отделени от държавата и не трябва да забравяме, че всички сме дали клетва да служим на интересите на българските граждани, на българската държава. Интересите на българските граждани не винаги съвпадат с интересите на отделните вероизповедания“, заяви Симеонов. По думите му „Обединени патриоти“ ще изпълнят своя дълг и ще гласуват, както повеляват интересите на българите. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че православната църква е била против ограничаването на даренията им и обяви, че партията ще подкрепи постигнатото с нея съгласие. „Трябва да имаме уважение към всяка една религия. Трябва да бъдем тези, които да приемаме закони, които намаляват всякакво възможно напрежение в обществото. От ПГ на ГЕРБ ще подкрепим законопроекта, за да може да остане вариантът и това, което имаме като съгласие в работните групи с Българската православна църква“, допълни Цветанов. Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев посочи, че е имало консенсус по забраната за финансиране на вероизповеданията отвън, но с изключение на мюсюлманското, всички останали са били против този текст. По думите му така се е наложило всички да се съобразят с това тяхно искане и този текст да отпадне.
Депутатите приеха текстове, свързани с правоотношенията със свещенослужителите и служителите на религиозните институции. Съгласно текстовете те ще се уреждат съгласно устава на религиозната институция. Максималните размери на основните месечни заплати на свещенослужителите не могат да надвишават средната месечна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическа дейност „Образование“ по данни на Националния статистически институт за месец септември предходната година. За служителите на религиозните институции минималните размери на основните месечни възнаграждения не може да надвишава средномесечната заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор за септември 2018 г. Приетите поправки в закона предвиждат още субсидията, отпускана по държания бюджет, да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското. Промените предвиждат още държавната субсидия да остане в размер на 10 лв. за самоопределило се лице към вероизповеданията с над 1% от преброените лица в страната. За останалите вероизповедания се запазва правилото субсидията да не бъде по-малка от 15 млн. лева.
По-късно през деня вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе телефонен разговор с външния министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу. Темата на разговора са били притесненията му от поправките в българския Закон за вероизповеданията и че те са насочени срещу мюсюлманската общност. Вицепремиерът Захариева е информирала своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив – гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания. В информацията от Външно министерство се посочва, че България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева в разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу: Промените в Закона за вероизповеданията не са срещу нито една религиозна общност

Министър Екатерина Захариева в разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу: Промените в Закона за вероизповеданията не са срещу нито една религиозна общност

28 Март 2019 | 18:22 | Агенция "Фокус"
София. По повод изявленията на външния министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу ви информираме, че по негово искане бе проведен телефонен разговор с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. По време на разговора Чавушоглу изрази притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност. Вицепремиерът Захариева информира своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив – гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания. България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана. Обръщаме внимание, че изказването на министър Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция и практиката неведнъж е показвала, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации обикновено не е от полза за никого.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът разреши отсрочването на задълженията на вероизповеданията, натрупани към 31 декември 2018 г.

Парламентът разреши отсрочването на задълженията на вероизповеданията, натрупани към 31 декември 2018 г.

28 Март 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът разреши отсрочването на задълженията на вероизповеданията, натрупани към 31 декември 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Разсрочването на дълговете е до 10-годишен период. Предложението бе направено от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители между двете четения на Закона за вероизповеданията. Първоначалното предложение бе опрощаване на дълговете на религиозните общности към тази дата. Депутатите решиха прие текстове, свързани с правоотношенията със свещеносулжителите и служителите на религиозните институции. Съгласно текстовете те ще се уреждат съгласно устава на религиозната институция. Максималните размери на основните месечни заплати на свещенослужителите не могат да надвишават средната месечна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическа дейност „Образование“ по данни на Националния статистически институт за месец септември предходната година. За служителите на религиозните институции минималните размери на основните месечни възнаграждения не може да надвишава средномесечната заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор за септември 2018 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ако вървим по общия ред на ДОПК, финансовият министър и НАП никога не биха разрешили отсрочване на дълговете на вероизповеданията

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ако вървим по общия ред на ДОПК, финансовият министър и НАП никога не биха разрешили отсрочване на дълговете на вероизповеданията

28 Март 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Ако вървим по общия ред на Данъчно–осигурителния процесуален кодекс, никога финансовият министър, нито НАП биха дали разрешение за отсрочване на дълговете на вероизповеданията. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Бюджетна комисия Менда Стоянова по време на дебата по текстовете за отсрочване на задълженията на вероизповеданията, предаде репортер на Агенция Фокус“. „Неслучайно направихме това предложение между първо и второ четене в един специален закон, който урежда отношенията във вероизповеданията - да го допълним и с текстове, които казват как при определена ситуация, да се действа по отношение на отсрочване на евентуални вземания. Тези текстове важат за всички вероизповедания. Тук през цялото време се говореше за мюсюлманското, шредполагам, защото по медиите излезе, че мюсюлманското вероизповедание има задължения, а православната църква няма. Аз не знам кой колко задължения има, има или няма. Текстът е принципен. Защо се наложи такъв текст да се запише в този закон, а не се приложи редът, за който преждеговорищите приложиха, а именно по ДОПК. По една много важна и основна причина – кодексът и неговите норми са създадени за стопанска дейност“, каза още Менда Стоянова. По думите й в кодекса има редица изисквания във връзка с отсрочванията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Апостолов, „Обединени патриоти“: Имам информация, че има процедури за продажба на имоти на Мюфтийството, а в тази ситуация не може да се разсрочват дълговете му

Йордан Апостолов, „Обединени патриоти“: Имам информация, че има процедури за продажба на имоти на Мюфтийството, а в тази ситуация не може да се разсрочват дълговете му

28 Март 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Имам информация, че има процедури за продажба на имоти на Мюфтийството, а съгласно закона при тази ситуация не може да се разсрочват дълговете му. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Йордан Апостолов по време на дебата по текстовете за отсрочване на задълженията на вероизповеданията, предаде репортер на Агенция Фокус“. "Какво правим в момента с промяната на Закона за вероизподеданията - нарушава се основополагащ кодекс, какъвто е Данъчно-осигурително процесуален кодекс“, каза Апостолов. По думите му разпоредбите на ДОПК предвиждат за разсрочване да се иска становище и съгласие на директора и на управителния съвет на НОИ. Апостолов посочи, че е необходимо и решение на ЕК, че не става въпрос за държавна помощ. „Какво представлява Мюфтийството? То е субект, който трябва да се подчинява на законовите разпоредби и законодателство в Република България. За него трябва да важи редът, какъвто е за всички данъкоплатци“, заяви още Апостолов. Той отчете, че всички пари, които ще бъдат разсрочени, излизат от джоба на данъкоплатеца. „Трябва да видим как се тълкува и през Закона за държавните помощи. Най-накрая г-да от ДПС, бих искал да попитам за нещо. Аз нямам пълната информация, но имам частична такава, че вече има процедури по продажба на имоти на Мюфтийството и при започнала процедура, съгласно разпоредбите на чл. 238 от ДПК не може да се допуска отсрочване или отсрочване“, каза още Апостолов.
Той посочи, че такова разсрочване може да бъде извършено до насрочване на продажбата, а такава вече според него е насрочена.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли предложението на „Обединени патриоти“ субсидирано от България вероизповеданиe да не може да се финансира от чужди държави

Парламентът отхвърли предложението на „Обединени патриоти“ субсидирано от България вероизповеданиe да не може да се финансира от чужди държави

28 Март 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли предложението на „Обединени патриоти“ субсидирано от България вероизповеданиe да не може да се финансира от чужди държави, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението бе внесено от депутата от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов в Закона за вероизповеданията, който парламентът разглежда на второ четене. „За“ текста гласуваха 20 народни представители, „против“ – 5 и „въздържали се“ – 112, с което текстът бе отхвърлен. От „Обединени патриоти“ предлагаха вероизповедание, на което е предоставена държавна субсидия, да може да финансира допълнително дейността си само от източници на доходи в Република България. Освен този текст, се предлагаше дейностите на духовните училища от системата на предучилищното и училищното образование и на висшите духовни училища, да могат да се финансират допълнително само със средства, които се администрират от български държавни и общински институции. Патриотите предлагаха още да не се допуска дарение на финансови средства от чужди държави или чужденци за дейности, които се финансират от предоставената държавна субсидия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Православната църква беше против ограничаването на даренията и ние ще подкрепим постигнато с нея съгласие

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Православната църква беше против ограничаването на даренията и ние ще подкрепим постигнато с нея съгласие

28 Март 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Православната църква беше против ограничаването на даренията им и ние ще подкрепим постигнато с нея съгласие. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по текста за забрана за финансиране на вероизповеданията от чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да припомня всички теми, които са дискутирани както на КСНС и това, което беше в началния етап на дебатите, които се отвориха за Закона за вероизповеданията. Всички ние знаехме, че когато беше внесен първоначалният вариант за ограничаване на всякакви финансирания, от Православната църква имаше сериозно напрежение“, каза Цветанов и припомни, че от Св. Синод са изразили своето несъгласие с това. „В тази връзка имахме срещи при Патриарха. Имаше представители на всички политически сили, с изключение на БСП. Тогава те казаха, че няма да имат съгласие, ако в закона бъде записано, че се ограничават всякакви възможни дарения. „Да, ние трябва да имаме уважение към всяка една религия. Трябва да бъдем тези, които да приемаме закони, които намаляват всякакво възможно напрежение в обществото и ние от ПГ на ГЕРБ ще подкрепим законопроекта, за да може да остане варианта и това, което имаме като съгласие в работните групи с Българската православна църква“, допълни Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Когато едно вероизповедание получава субсидия от държавата, не е редно то да зависи от чужди външни на България финансови потоци

Валери Симеонов, НФСБ: Когато едно вероизповедание получава субсидия от държавата, не е редно то да зависи от чужди външни на България финансови потоци

28 Март 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. Когато едно вероизповедание получава субсидия от държавата, не е редно то да зависи от чужди външни на България финансови потоци. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по текста за забрана за финансиране на вероизповеданията от чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “Вероизповеданията са отделени от държавата и не трябва да забравяме, че ние всички сме дали клетва да служим на интересите на българските граждани, на българската държава. Интересите на българските граждани не винаги съвпадат с интересите на отделните вероизповедания“, заяви Симеонов. По думите му „Обединени патриоти“ ще изпълнят своя дълг и ще гласуват както повеляват интересите на българите. „Когато едно вероизповедание получава субсидия от държавата, не е редно то да зависи от чужди външни на България финансови потоци. Това означава, че то може да бъде използвано като политически инструмент, на което сме свидетели последните 30 години“, подчерта Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът излезе в почивка, за да се проведе Председателски съвет по Закона за вероизповеданията

Парламентът излезе в почивка, за да се проведе Председателски съвет по Закона за вероизповеданията

28 Март 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът излезе в почивка, за да се проведе Председателски съвет по Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Предложението направиха от ПГ на "Обединени патриоти". На Съвета ще се обсъди предложението на Патриотите да не се финансират вероизповеданията от чужбина.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Имахме консенсус по забраната за финансиране на вероизповеданията отвън, но с изключение на мюсюлманското, всички останали бяха против този текст

Йордан Цонев, ДПС: Имахме консенсус по забраната за финансиране на вероизповеданията отвън, но с изключение на мюсюлманското, всички останали бяха против този текст

28 Март 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Имахме консенсус по забраната за финансиране на вероизповеданията отвън, но с изключение на мюсюлманското, всички останали бяха против този текст. Това каза народният представител от ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по Закона за вероизповеданията и във връзка с предложението на Патриотите да не могат да бъдат финансирани вероизповеданията от чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Цонев темата е много сериозна. „С доста от нещата, казани от колегите, съм съгласен. Може би само г-н Шопов от националистите присъстваше в комисията, когато се гледаше закона, а не това изменение на закона“, каза Цонев. Той припомни, че в законопроекта на „Обединени патриоти“ е имало такъв текст и в другия подписан от Мустафа Карадайъ, Цветан Цветанов и Корнелия Нинова, също е имало текст за забрана за финансиране на вероизповеданията отвън. „Тук имахме консенсус. Какво се случи при обсъждането на обединените два законопроекта в един? Всички вероизповедания, без мюсюлманското, се обявиха против този текст. Има изричен запис, в който аз попитах мюсюлманското вероизповедание, в което аз попитах дали са против този текст. Те казаха: „Не, не сме“. Всички останали възразиха много остро и категорично в писмен вид и в устен“, допълни още Цонев. По думите му така се е наложило всички да се съобразят с това тяхно искане и този текст да отпадне.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: БСП нямаше да подкрепят предложението ни в Закона за вероизповеданията – те са  еталон за хамелеонщина

Валери Симеонов, НФСБ: БСП нямаше да подкрепят предложението ни в Закона за вероизповеданията – те са еталон за хамелеонщина

28 Март 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. БСП нямаше да подкрепят предложението ни в Закона за вероизповеданията – те са еталон за хамелеонщина. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на гледането на Закона за вероизповеданията на второ четене и във връзка с предложението на Патриотите да не могат да бъдат финансирани вероизповеданията от чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Абсолютно съм несъгласен с вашето изказване. В голяма грешка сте“, каза Симеонов на колегата си Павел Шопов. „Ако БСП бяха тук, нямаше да подкрепят нашето предложение. Можете да бъдете сигурни. БСП винаги в своето поведение в парламента са били еталон за хамелеонщина“, каза Симеонов.
Той припомни 2016 г., когато се е приемал бюждетът за следващата година. „Тогава бяхме направили предложение за минимална пенсия 300 лв. С техните гласове това предложение щеше да мине. Не ни стигнаха четири гласа. Сега вече можем да разкрием детайли от цялата тази акция, която бяха организирали тогавашния състав на Патриотичен фронт и с вашата подкрепа на „Атака“. Преди заседанието ние проведохме среща с ръководството на БСП. Те поеха ангажимент да подкрепят едно такова предложение и не го направиха в зала. Така че не бъдете наивен, не ви отива на годините“, допълни още Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Павел Шопов, „Атака“: Текстът за забрана за финансиране на вероизповеданията от чужбина щеше да бъде приет, ако БСП бяха в зала

Павел Шопов, „Атака“: Текстът за забрана за финансиране на вероизповеданията от чужбина щеше да бъде приет, ако БСП бяха в зала

28 Март 2019 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. Текстът за забрана за финансиране на вероизповеданията от чужбина щеше да бъде приет, ако БСП бяха в зала. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на ръководството на „Атака“ Павел Шопов по време на Закона за вероизповеданията на второ четене и във връзка с предложението на Патриотите да не могат да бъдат финансирани вероизповеданията от чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Шопов разкритикува БСП за тяхното отсъствие. „Сега този текст изведнъж попадна като изневиделица на този проблем. Ние го решаваме по един начин, който е най-лесният, най-елегантният. Двете вероизповедания, които получават пари от държавата не могат да получават пари от чужбина и толкова. Това е, гласувайте го, но ще видите, че следващите текстове будят не по-малко съмнения и са още по-конфликтни дори“, допълни Шопов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще реши окончателно дали да разсрочи, или опрости дълговете на вероизповеданията

Парламентът ще реши окончателно дали да разсрочи, или опрости дълговете на вероизповеданията

28 Март 2019 | 07:23 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа промените в Закона за вероизповеданията на второ четене. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Законопроектът е внесен с подписите на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Първоначално се предвиждаше дълговете да бъдат опростени към 31 декември 2018 г. Впоследствие обаче ПГ на ГЕРБ направи предложение между двете четения за отсрочването им до 10 години. Между двете четения от „Обединени патриоти“ предлагат вероизповеданията, на които е предоставена държавна субсидия, да бъдат длъжни да уведомяват Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет за всяко дарение или наследство на имущество от български юридически лица или с източник от чужбина. Предложението им бе отхвърлено от водещата Комисия по вероизповедания. Депутатите ще разгледат и текстовете, свързани със субсидиите на вероизповеданията. На вниманието им се поставят текстове, съгласно които държавна субсидия да се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина. Досега субсидия се предоставяше само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква. Приетите поправки в закона предвиждат още субсидията, отпускана по държания бюджет, да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското. Промените предвиждат още държавната субсидия да остане в размер на 10 лв. за самоопределило се лице към вероизповеданията с над 1% от преброените лица в страната. За останалите вероизповедания се запазва правилото субсидията да не бъде по-малка от 15 млн. лева. Предлагат се и разпоредби, според които максималният размер на заплатата на свещенослужителите не бива да надвишава средната месечна заплата на наетите в икономическа дейност „Образование“. Досега заплатата не биваше да надвишава тази на педагогически специалист. За служителите на религиозни институции не е предвидена промяна и остава старата разпоредба, според която заплатата им не бива да надвишава тази на наетите в обществения сектор. Изключение от тези изисквания правят ръководните органи на вероизповеданията. На вниманието на депутатите се поставят изменения в Антикорупционния закон. Промените са внесени от председателя на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов и народния представител от ДПС Хамид Хамид. Законопроектът предвижда разширяване на обхвата на лицата, заемащи висши публични длъжности, като се добави нова категория - директорът на следствената служба, неговите заместници. Вносителите предлагат да се изключат от обхвата на закона и общинските съветници.
Депутатите ще разгледат и промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие на първо четене. Със законопроекта се дава възможност за предварително изпълнение на някои заповеди на министъра на туризма. Сред тях са заповедите, с които се нарежда провеждането на търгове с тайно наддаване за отдаване под наем на обекти – изключителна държавна собственост, представляващи морски плажове, и заповедите за определяне на спечелили проведените търгове с тайно наддаване за отдаване под наем на обекти – изключителна държавна собственост, представляващи морски плажове, да подлежат на предварително изпълнение. Законопроектът предвижда забрана за поставяне на плажни принадлежности и палатки, а също и преминаването, паркирането и престоя на пътни превозни средства, ремаркета и полуремаркета, върху подвижни, неподвижни дюни с тревна растителност и облесени дюни, попадащи в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А", освен в случаите на разрешено строителство.
След пленарното заседание са свикани 5 парламентарни комисии. Комисията по здравеопазване ще проведе съвместно заседание с Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. На заседанието ще бъде изслушан председателя на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и на управителя на Националната здравноосигурителна каса относно готовността й за осъществяване дейностите на Център „Фонд за лечение на деца“ и Комисията за лечение в чужбина към Министерството на здравеопазването от 1 април 2019 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп обяви край на „халифата Ислямска държава“

AFP: Тръмп обяви край на „халифата Ислямска държава“

23 Март 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп обяви тържествено, че с „халифата“ на терористичната групировка „Ислямска държава“(ИД) е свършено, предава AFP. Той обаче предупреди, че САЩ няма да престанат „зорко“ да следят за посветили се на смъртта джихадисти.
"Ще продължим да сме бдителни, докато не пресечем и последния им опит да убиват, където и да е," заяви в събота Тръмп в свое изявление.
"Съединените щати ще защитават американските интереси винаги, щом това е необходимо, в която и да е точка. Ще продължим да работим с нашите партньори и съюзници до пълното окончателно унищожаване на радикалните ислямски терористи."

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене разсрочването на задълженията на вероизповеданията (ОБЗОР)

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене разсрочването на задълженията на вероизповеданията (ОБЗОР)

21 Март 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека прие на второ четене разсрочването на задълженията на вероизповеданията. Първоначално се предвиждаше дълговете да бъдат опростени към 31 декември 2018 г. Впоследствие обаче ПГ на ГЕРБ направи предложение между двете четения за отсрочването им до 10 години.
Друга част от измененията в Закона за вероизповеданията предвижда субсидията, отпускана по държания бюджет, да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство - за мюсюлманското. Според измененията държавната субсидия ще се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина. Досега субсидия се предоставяше само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква. Заложени са и разпоредби, според които максималният размер на заплатата на свещенослужителите не бива да надвишава средната месечна заплата на наетите в икономическа дейност „Образование“. Досега заплатата не биваше да надвишава тази на педагогически специалист. За служителите на религиозни институции не е предвидена промяна и заплатата не бива да надвишава тази на наетите в обществения сектор. Изключение от тези изисквания правят ръководните органи на вероизповеданията. Промените предвиждат още държавната субсидия да остане в размер на 10 лв. за самоопределило се лице към вероизповеданията с над 1% от преброените лица в страната. За останалите вероизповедания се запазва правилото субсидията да не бъде по-малка от 15 млн. лева.
Ресорната парламентарна комисия отхвърли предложението на „Обединени патриоти“ вероизповеданията, на които е предоставена държавна субсидия, да бъдат длъжни да уведомяват Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет за всяко дарение или наследство на имущество от български юридически лица или с източник от чужбина.
Очаква се промените в Закона за вероизповеданията да влязат следващата седмица в пленарна зала за окончателно гласуване.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан: Дори Българската православна църква да има някакви задължения, те са преодолими и не сме искали да бъдат опрощавани

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан: Дори Българската православна църква да има някакви задължения, те са преодолими и не сме искали да бъдат опрощавани

21 Март 2019 | 16:53 | Агенция "Фокус"
София. Дори Българската православна църква да има някакви задължения, те са преодолими и не сме искали да бъдат опрощавани. Това каза пред журналисти Варненският и Великопреславски митрополит Йоан след заседание на Парламентарната комисия по вероизповеданията, на което беше прието предложението за разсрочване на задълженията на вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес премина второ четене на промените в Закона за вероизповеданията. Имаше конструктивен дебат и се случиха неща, които мисля, че в нашата перспектива са нормални“, заяви митрополит Йоан.
Той посочи, че Конституцията и Законът за вероизповеданията са пределно ясни. „Конституцията говори за равноправност на вероизповеданията, а единствената приоритетност на Българската православна църква е отразена в член 10, че ние не се регистрираме – т.е. нямаме съдебна регистрация. Но оттам нататък всичко е равнопоставено и ние не искаме да имаме други привилегии освен това, което ни се дава по закон“, каза още митрополит Йоан. Той посочи, че Българска православна църква – Българска патриаршия няма задължения по данни на Светия Синод. „Дори и да допуснем, че имаме някакви малки задължения, то те са преодолими и ние не сме искали те да бъдат опрощавани“, обясни митрополит Йоан. „Ние не искаме държавата да става посредник между дарителя и надарения – в случая църквата“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по вероизповеданията прие на второ четене държавна субсидия да се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина

Комисията по вероизповеданията прие на второ четене държавна субсидия да се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина

21 Март 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната комисия по вероизповеданията прие на второ четене промени в Закона за вероизповеданията, с които се предвижда държавна субсидия вече да се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Досега субсидия се предоставяше само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква. Приетите поправки в закона предвиждат още субсидията, отпускана по държания бюджет, да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското. Приети бяха и разпоредби, според които максималният размер на заплатата на свещенослужителите не бива да надвишава средната месечна заплата на наетите в икономическа дейност „Образование“. Досега заплатата не биваше да надвишава тази на педагогически специалист. За служителите на религиозни институции не е предвидена промяна и остава старата разпоредба, според която заплатата им не бива да надвишава тази на наетите в обществения сектор. Изключение от тези изисквания правят ръководните органи на вероизповеданията. Промените предвиждат още държавната субсидия да остане в размер на 10 лв. за самоопределило се лице към вероизповеданията с над 1% от преброените лица в страната. За останалите вероизповедания се запазва правилото субсидията да не бъде по-малка от 15 млн. лева.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ресорната парламентарна комисия отхвърли предложението вероизповеданията с държавна субсидия да са длъжни да уведомяват Министерския съвет за всяко дарение или наследство

Ресорната парламентарна комисия отхвърли предложението вероизповеданията с държавна субсидия да са длъжни да уведомяват Министерския съвет за всяко дарение или наследство

21 Март 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека отхвърли предложението на „Обединени патриоти“ вероизповеданията, на които е предоставена държавна субсидия, да бъдат длъжни да уведомяват Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет за всяко дарение или наследство на имущество от български юридически лица или с източник от чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението беше отхвърлено с един глас „за“, един „против“ и осем въздържали се.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по вероизповедания ще реши окончателно за дълговете на религиозните общности

Комисията по вероизповедания ще реши окончателно за дълговете на религиозните общности

21 Март 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по вероизповедания ще разгледа промените в Закона за вероизповеданията на второ четене. Това предвижда дневният ред на комисията. Заседанието ще се проведе от 15.00 часа. Законопроектът бе внесен с подписите на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателя на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ. Първоначално се предвиждаше да бъдат опростени дълговете на вероизповеданията към 31 декември 2018 г. Впоследствие ПГ на ГЕРБ направи предложение между двете четения за отсрочването им до 10 години. Друга част от измененията предвижда субсидията, отпускана по държания бюджет да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското. Според измененията държавната субсидия ще се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина. Досега субсидия се предоставяше само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква. Заложени са разпоредби, според които максималният размер на заплатата на свещенослужителите не бива да надвишава средната месечна заплата на наетите в икономическа дейност „Образование“. Досега заплатата не биваше да надвишава тази на педагогически специалист. За служителите на религиозни институции не е предвидена промяна и заплатата не бива да надвишава тази на наетите в обществения сектор. Изключение от тези изисквания правят ръководните органи на вероизповеданията. Промените предвиждат още държавната субсидия да остане в размер на 10 лв. за самоопределило се лице към вероизповеданията с над 1% от преброените лица в страната. За останалите вероизповедания се запазва правилото субсидията да не бъде по-малка от 15 млн. лева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съветът по сигурността към Министерския съвет проведе извънредно заседание заради ситуацията след терористичните актове на територията на Нова Зеландия и Холандия

Съветът по сигурността към Министерския съвет проведе извънредно заседание заради ситуацията след терористичните актове на територията на Нова Зеландия и Холандия

20 Март 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов свика Съвета по сигурността към Министерския съвет. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. На извънредното заседание беше обсъдена ситуацията след терористичните актове на територията на Нова Зеландия и Холандия.
Направен бе изводът, че осъществената терористична атака в Нова Зеландия е индивидуален акт. Не са налице данни за контакти с български граждани на задържания за атаката, който е бил в България в края на миналата година. По случая се работи съвместно със съюзнически и партньорски служби в други страни и с международни организации. МВР и службите за сигурност на страната извършват действия за проверка, разширяване и конкретизиране на постъпилите данни.
Съветът по сигурността разгледа също темата за осъществяваните в Източното Средиземноморие енергийни проекти с оглед на националните интереси на България в тази сфера. Изразено бе становището, че намирането на решение на някои различия или противоречия между ангажираните страни е в полза за регионалната стабилност и енергийната сигурност на европейските страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Ердоган: Ще ви накараме да си платите за това, което направихте, ако не го направи Нова Зеландия

Yeni Safak: Ердоган: Ще ви накараме да си платите за това, което направихте, ако не го направи Нова Зеландия

19 Март 2019 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът Тайип Ердоган призова Нова Зеландия да възстанови смъртното наказание за стрелеца, който уби 50 души в две джамии в Крайстчърч, предупреждавайки, че Турция ще накара нападателя да плати за акта си, ако Нова Зеландия не го направи, съобщава онлайн изданието на вестник Yeni Safak.
Говорейки на предизборен митинг, Ердоган заяви, че Турция ще накара австралийския терорист Брентън Тарант да плати за това, което е направил „по един или друг начин“.
„Вие убихте 50 от нашите братя. Ще платите за това. Ако Нова Зеландия не ви държи отговорeн, ние знаем как да ви накараме да платите за това по един или друг начин“, каза Ердоган.
Най-малко 50 души бяха убити, когато терорист откри огън по поклонниците по време на петъчните молитви миналата седмица в джамиите Ан Нуур и Линууд в Крайстчърч, Нова Зеландия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Стефан Балабанов: МВР, ДАНС и другите специализирани структури работят изключително добре по един от основните приоритети – борбата с тероризма

Зам.-министър Стефан Балабанов: МВР, ДАНС и другите специализирани структури работят изключително добре по един от основните приоритети – борбата с тероризма

19 Март 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. МВР, ДАНС и другите специализирани структури работят изключително добре по един от основните приоритети – борбата с тероризма. Това каза на пресконференция в Пазарджик заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. По думите му още много институции са ангажирани в тази борба и в превенцията на подобни прояви. „Прави се това, което е нужно, но нито една държава или регион в света не са застраховани от извършването на подобни действия като тези в Нова Зеландия“, обясни Балабанов. Той допълни, че в страната има контратерористичен център, който обединява усилията на различни структури и работи доста успешно, но спецификата на работата му не бива да става обществено достояние на всички.
Той заяви също, че е много доволен от работата на ОДМВР – Пазарджик, тъй като се отчита сериозен ръст по отношение на разкриваемостта на криминалните и икономическите престъпления. „Добре се работи в малките населени места и в 106-те села. Като приоритет извеждаме работата със самотно живеещите хора в тях, тъй като те могат да станат обект на престъпления“, коментира Балабанов.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Турция обеща да върне новозеландците „в ковчези“, след като Ердоган е споменат в манифеста на терориста

The Daily Express: Турция обеща да върне новозеландците „в ковчези“, след като Ердоган е споменат в манифеста на терориста

19 Март 2019 | 05:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Лондон. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да изпрати обратно терористите, които взеха на прицел мюсюлманите в страната, „в ковчези“. Неговото име беше споменато в списъка на световните лидери в манифеста на нападателя от Нова Зеландия, пише в днешния си брой The Daily Express.
В петък самотен стрелец извърши нападения в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, като уби 50 души и нарани още дузина. Заподозреният Брентън Тарант публикува онлайн „манифест“, в който има призиви да бъдат убити кметът на Лондон Садик Кхан, германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Документът, озаглавен Великото заместване“, дава, макар и смътна, представа как Тарант е бил повлиян от крайнодесния норвежки масов убиец Андерс Брейвик, който уби 77 души през 2011 година.
В понеделник, по време на възпоминателна церемония в памет на избитите през 1915 година османски войници в кампанията край Галиполи срещу британските, австралийските и новозеландските сили, Ердоган предупреди новозеландците, че ще им върне всеки заподозрян в тероризъм „в ковчег“, ако се опитат да пренесат антимюсюлманските нападения в Турция.
Като използва шока от терористичните нападения като доказателство за световния сантимент срещу мюсюлманите и като една по-голяма заплаха за самата Турция, Ердоган се обърна към тълпата в Канаккале с думите: „Ние сме тук от 1 000 години и ще останем тук до времето, когато настъпи апокалипсис.Това е волята на Господ. Те се опитват да ни проверяват от 16,500 клм разстояние, от Нова Зеландия, с посланията, които ни изпращат. Това не е отделен акт, това е организирано.”
Като намекваше за името на Истанбул преди идването на мюсюлманите, по времето, когато градът е бил християнски, той заяви „Никога няма да превърнете Истанбул в Константинопол“.
“Вашите деди дойдоха тук … и се върнаха в ковчези. Вън от съмнение е, че и вас ще ви изпратим обратно по същия начин.“
Тези думи са произнесени след новината, че по време на срещите в предизборната кампания, проведени часове след атаките, г-н Ердоган е показал снимки от убийствата на негови привърженици от проислямистката му партия „Справедливост и развитие“. Това негово поведение е било критикувано в Крайстчърч като заплашващо живота на новозеландците, които пътуват по света.
Външният министър на островната държава Уинстън Питър е говорил след заседание на кабинета на Нова Зеландия, като е споменал на своя турски колега, че е грешка по време на предизборната си кампания Ердоган да използва подобни снимки и видеоматериали.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Терористите разчитат на страха, обвит в мистерия, и това им помага да постигат своите цели

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Терористите разчитат на страха, обвит в мистерия, и това им помага да постигат своите цели

18 Март 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
София. Терористите разчитат страшно много на страха, който е обвит в мистерия, и това им помага да постигат своите цели и да разпространят своите послания. Това каза в специално интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Браян Дженкинс, експерт по проблемите на сигурността и тероризма, който бе в България за представяне на книгата си „Размисли за сенките“. Браян Дженкинс уточни, че е посветил много години от живота си на това да се опита да разбера процеса на радикализация – процеса, който превръща един човек в терорист. „Без значение дали ще говорим за джихадистите или ще говорим за крайнолевите, като например Червените бригади и Червените армии в Германия, или ще говорим за крайнодесните екстремисти. Във всеки случай това, което е изключително важно, е да разбереш, не да съдиш или да симпатизираш, а просто да се опиташ да вложиш своите усилия и експертиза, да обясниш начина на мислене и кое е провокирало това мислене, конкретните действия на терориста. Всъщност нашата работа, това, което ние правим, е да повишим информацията, да повишим разбирането и да намалим истерията, а това от своя страна като резултат да намали терора. Или с други думи, в резултат на нашите усилия, действия, знания, експертиза, ние се опитваме, обяснявайки тероризма, да намалим следващата му поява и да намалим аурата“, добави експертът. Браян Дженкинс обясни, че при посещението си в България терористът Брентън Тарант остава фокусиран само в миналото, тоест той не може да направи анализ на България днес. „В България днес има турско малцинство, което живее в мир с останалата част от населението. Аз не казвам, че тук-таме няма някакво напрежение, но такова срещаме във всяко общество. Това е турско малцинство, което е представено от собствена политическа партия. България днес е успяла да надживее тези битки от историята и те не са отражение на днешните въпроси, които вълнуват обществото. И тук е редно да се отбележи големият успех, който България е успяла да извоюва, за разлика от много други държави, където за съжаление това не се наблюдава, а именно при наличие на турско малцинство в страната, това малцинство да не се радикализира и това малцинство да не стане последовател на крайните екстремистки идеи на джихадизма, каквито виждаме в много други общества, включително западни. Това е големият напредък на България. Войната и робството са останали в миналото“, коментира експертът. По думите му днес предстоят предизвикателства, с които държавата трябва да се справи, но те са по-скоро в икономическите сфери. „А битките, вековните войни на противопоставяне на религии, за щастие, за България са останали в миналото“, допълни Браян Дженкинс.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Медиите работят извънредно, за да хвърлят вината за атаката в Нова Зеландия върху мен

Доналд Тръмп: Медиите работят извънредно, за да хвърлят вината за атаката в Нова Зеландия върху мен

18 Март 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник обвини медиите в страната за това, че са хвърлили вината върху него за убийствата в две новозеландски джамии миналата седмица, пише американският вестник The Hill.
„Медиите са фалшиви новини работят извънредно, за да хвърлят вината върху мен за ужасяващите атаки в Нова Зеландия. Ще трябва доста да се потрудят, за да го докажат. Толкова е смешно!“ – написа Тръмп в „Туитър“.
Някои медии в САЩ, обяснява вестникът, се съсредоточиха върху манифеста на убиеца, в който Тръмп е определен за „символ на обновената бяла идентичност“, а някои експерти твърдят, че той е разпалил белия националистически плам по целия свят.
Генералният прокурор на Минесота Кийт Елисън (Д) направи този аргумент по време на участието си в понеделник сутрин по CNN.
„Мисля, че понякога просто трябва да се съгласите с обективните доказателства и те сочат, че той е съпричастен към тази гледна точка“, казва Елисън, който е първият мюсюлманин, избран в Конгреса. Елисън реагира на коментарите на Тръмп от петък, когато президентът заяви, че не вярва белият национализъм да е във възход въпреки стрелбите, при които загинаха 49 души.
„Не мисля, че е така. Смятам, че това е малка група от хора, които имат много сериозни проблеми“, заяви американският президент пред журналистите.
Тръмп също е попаднал под обстрел за изявлението си от август 2017 г., че има „много хубави хора от двете страни“ на митинг на бели националисти Шарлътсвил, Вирджиния, където мъж, присъстващ на митинга, уби контрапротестиращ.
Представители на Белия дом многократно отричаха Тръмп да има бели националистически възгледи.
„Президентът не е бял „супремасист“. Не знам колко пъти трябва да го кажа“, заяви началникът на канцеларията на Белия Дом пред Fox News.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Терористът от Нова Зеландия вижда себе си не само като воин, но и като рицар, който ще поведе група от хора на кръстоносен поход

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Терористът от Нова Зеландия вижда себе си не само като воин, но и като рицар, който ще поведе група от хора на кръстоносен поход

18 Март 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Терористът от Нова Зеландия вижда себе си не само като воин, но и като рицар, който ще поведе група от хора на кръстоносен поход. Това каза в специално интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Браян Дженкинс, експерт по проблемите на сигурността и тероризма. „И както навремето рицарите са се заклевали преди битка, по този начин той идва в България, вижда се като такъв, вижда местата, изписва ги, след това по време на терористичния акт търси умело и играе с този символизъм, което е част от сюжета, който се опитва да разкаже. А сюжетът го издига в главна роля на рицар, подобно на рицарите от 13-15 век, които се заклеват в името на преследване на дадена идея. И от тази гледна точка можем да търсим много символизъм“, допълни Браян Дженкинс. Според него посещението на Брентън Тарант до България има за цел да му даде статут на рицар и да оправдае неговите действия. „Но всъщност и това посещение до България, и манифеста, който той публикува, и видеото, което прави, това са само част от инструментите, които използва, за да разкаже своята история и да вдъхнови хората. Тук е много важно да отбележим, че той не се е самоубил, както други терористи, той все още е жив. И поради акта, който е извършил, е привлякъл вниманието на обществото към себе си. Това означава, че той е готов да разкаже още. Вече има сцената, на която да го направи. И вярва, че разказвайки го, ще увлече една макар и малка група от хора, мотивирани да го последват и да следват неговия пример“, каза още Браян Дженкинс.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Атентатът в Нова Зеландия е част от пъзела на засилващ се екстремизъм, който най-често е свързан с увеличаването на крайнодесните и неонацистки формации

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Атентатът в Нова Зеландия е част от пъзела на засилващ се екстремизъм, който най-често е свързан с увеличаването на крайнодесните и неонацистки формации

18 Март 2019 | 20:13 | Агенция "Фокус"
София. Атентатът в Нова Зеландия е малка част от пъзела на засилващ се екстремизъм, който най-често е свързан с увеличаването на крайнодесните и неонацистки формации, които проповядват антисемитизъм, занимават се с противовес на имиграцията или искане на предотвратяване на миграционните процеси. Това каза в специално интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Браян Дженкинс, експерт по проблемите на сигурността и тероризма. „Това е една цяла голяма вселена от нарастване на напрежението. И този атентат е само част от тази обща картина“, добави експертът. Според Браян Дженкинс има редица причини за терористични атаки, сред които влизането на бежанци в Европа, мигрантски вълни, хора, които влизат от Близкия Изток и опитът на европейците да се противопоставят на това. „Със сигурност трябва да отчетем също икономическите трудности и неравенства, които водят до ескалация на напрежението. Например в САЩ в момента сме свидетели на нарастваща имигрантска ксенофобска вълна. Винаги е имало такива настроения в САЩ в различни степени, но в момента наблюдаваме увеличаване на броя на хората, които смятат, че трябва да се противопоставят на тези процеси. Във всички случаи говорим за ескалация на страх, ескалация на гняв и те дават своя резултат в такива терористични атаки“, каза още Браян Дженкинс. По думите му основната мотивация за подобна ескалация на терористични актове е свързана с това, че голяма част от хората вярват в една теория на конспирацията, която казва, че националните правителства, които са ръководени от капиталистите, имат дългосрочна цел да заместят белите, християните с имигранти най-често от Близкия Изток или от Африка. „И всъщност, тези процеси на нашествия, които ние виждаме, се смесват с вярванията на хората в такава теория на конспирацията и те виждат в мигрантите или в бежанците нашественици, които тук ще ги изместят. В конкретния случай за терориста от Нова Зеландия, от публикувания от него манифест всъщност виждаме, че при него има голяма смесица от различни идеологии. От една страна той открито симпатизира на комунистическия режим в Китай, но също толкова подкрепя и фашизма по време на Втората световна война, изказва се по различни екотеми. Но това, което при него е последователната линия на развитие на неговата мисъл, е, че той вижда инвазия на мюсюлманите сред бялото християнско население и счита, че трябва да предприеме мерки, поне според него, да спре тази инвазия“, коментира експерт по проблемите на сигурността и тероризма Браян Дженкинс.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Няма засилени мерки на полицията в Сливен по ключовите инфраструктурни обекти след атентата в Нова Зеландия

Сливен: Няма засилени мерки на полицията в Сливен по ключовите инфраструктурни обекти след атентата в Нова Зеландия

18 Март 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Сливен. Няма засилени мерки на полицията в Сливен по ключовите инфраструктурни обекти, съобщиха за Радио „Фокус“ – Сливен от Областната дирекция на МВР – Сливен. От дирекцията допълниха, че обекти като гари и автогари традиционно са обект на повишено внимание от страна на полицията, но допълнителни мерки след атентата в Нова Зеландия не са предприемани.
Целите, които си поставя ръководството на ОДМВР - Сливен са свързани с повишаване ефективността на дейностите по превенция и разкриваемост на престъпленията против личността и собствеността на гражданите с акцент върху малките населени места и рисковите групи, и по отношение на икономическите престъпления с акцент контрабанда, измами, злоупотреби с ДДС, престъпления с акцизни стоки, корупция и други, ощетяващи държавния бюджет. Запазване на тенденциите по намаляване на пътния травматизъм и повишаване на ефективността при контрола и организацията на движението по пътищата. Осигуряване на спокойна обстановка за произвеждане на предстоящите избори кампании за 2019 година е също цел на ОДМВР – Сливен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Чавдар Червенков: Всеки непремерен коментар за терористичния акт в Нова Зеландия може да доведе до недопустимо напрежение между християни и мюсюлмани

Ген. Чавдар Червенков: Всеки непремерен коментар за терористичния акт в Нова Зеландия може да доведе до недопустимо напрежение между християни и мюсюлмани

18 Март 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. Всеки непремерен коментар за терористичния акт в Нова Зеландия може да доведе до надопустимо напрежение между християни и мюсюлмани. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ бившият ръководител на военното разузнаване и бивш министър на вътрешните работи ген. Чавдар Червенков. Той обясни, че всички коментари за посещението на атентатора Брентън Тарант у нас са излишни. Ясно е, че той има негативно отношение към исляма, но повече ще се разбере след изслушването му в съда, на което Тарант пожела да се защитава сам, без адвокат. „ От тук нататък е ясно, че вниманието трябва да се съсредоточи както върху ислямския екстремизъм, така и към християнския. Коментарите и действията в този случай не трябва да се правят прибързано. Необходима е спокойна оценка на всичко, защото всяка непремерена оценка или действие може да доведе до повишаване на напрежението между общностите. На някои от съседните ни страни е необходимо малко, за да пламне огън“, каза той. Той припомни напрежението между Сърбия и Косово, където проблемите още не са решени. Бившият началник на военното разузнаване посочи, че понякога едно изпуснато изречение може да взриви дадена ситуация. „Трябва да бъдем много внимателни, нека да изчакаме действията и резултатите на съответните органи в Нова Зеландия“, каза още той.
Ген. Чавдар Червенков припомни случая с атентата срещу папата от близкото минало, коментарите и действията около терористът Мехмет Али Агджа, който в един момент е бил изкаран едва ли не български възпитаник. В следствие на това и до ден днешен не могат да се заличат съмненията върху участието на българска страна в атентата, въпреки че такова няма, каза още той.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Чуков:  Терористът Брентън Тарант най-вероятно  не е автор на манифеста, изпратен на министър-председателя на Нова Зеландия, преди атентата

Боян Чуков: Терористът Брентън Тарант най-вероятно не е автор на манифеста, изпратен на министър-председателя на Нова Зеландия, преди атентата

18 Март 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Терористът Брентън Тарант най-вероятно не е автор на манифеста, изпратен на министър-председателя на Нова Зеландия, преди атентата. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио "Фокус" експертът в борбата с тероризма Боян Чуков. „Тези енциклопедични знания, които трябва да притежава дадената личност, за да напише този текст означава, че той трябва да стои денонощно пред книгите и да се образова, за да постигне това професорско ниво. А в случая става дума за 28 годишен младеж, който признава, че е бил изключително посредствен ученик, едва е преминавал от един клас в друг, а след това заявява пак в своя документ, че е безсмислица и безумие човек да ходи в университетите, защото няма какво да научи“, обясни експертът. Боян Чуков каза още, че на снимките от домът на Тарант няма библиотека и не са открити книги. Освен това той демонстрира бедност, но в същото време притежава уникална колекция от скъпо струващи оръжия. Притеснителен е фактът, че след случилото се в Нова Зеландия в джихадистките сайтове се публикуват различни заплашителни закани, като не става ясно към кого точно са отправени, добави експертът.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Новозеландският атентатор не се е познавал с български граждани

Министър Младен Маринов: Новозеландският атентатор не се е познавал с български граждани

18 Март 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. МВР няма информация нападателят срещу джамиите в Нова Зеландия да е имал контакти с български граждани по време на престоя си у нас. Това съобщи от Вашингтон вътрешният министър Младен Маринов, предаде БНР. „Категорично на този етап можем да твърдим, че неговата цел тук е била единствено туризъм и до този момент нямаме информация той да се е срещал с български граждани или да е познавал такива“, заяви Маринов. Той припомни, че нападателят е бил в България в периода 9-15 ноември миналата година. Вътрешният министър определи атаката в Нова Зеландия като недопустим терористичен акт.
Маринов е на посещение в Съединените щати, което включва срещи с ръководството на ФБР, Сикрет Сървис и службите за гранична сигурност. Той коментира още, че очаква в скоро време българите да могат да получават паспорти с по-дълъг срок на годност. „Тече обществена поръчка, която сме обявили. Надяваме се 2020-та година да започне подмяната, като се предвижда и това международният паспорт да бъде удължен, неговият срок на действие да е десет-годишен“, заяви той. Според проект за промени кандидатстващите за документа ще имат възможност за избор и на действащата в момента валидност от пет години.
По време на визитата си в САЩ Маринов ще посети границата с Мексико. Той обясни, че целта му е да разгледа съоръженията по американската южна граница с надеждата да обмени опит за противодействие на „мигрантския натиск“ в България.
По темата за мигрантите вътрешният министър коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ за човешките права, който посочва грубото отношение към мигранти и превишаване правомощията на властите като едни от проблемните области за страната ни. „Категорично по отношение на мигрантите и лицата, които са задържани, мога да кажа, че се спазва изцяло законът и техните права. На всеки един от тях се дава пълната възможност, включително и адвокатска защита и възможност да поиска убежище и всички процедури, които свързани с това. Всеки един случай и сигнал за превишаване на правомощията от полицейски служители се извършва незабавна проверка. Ние сме го доказали, че там, където сме констатирали някакви нарушения сме предприели незабавни действия“, посочи Маринов и увери, че властите разследват всеки един сигнал за език на омразата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Чуков: Терористичният акт в Нова Зеландия е малък, но точен импулс, който може да активира кървавите граници на исляма

Боян Чуков: Терористичният акт в Нова Зеландия е малък, но точен импулс, който може да активира кървавите граници на исляма

18 Март 2019 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. Терористичният акт в Нова Зеландия е точен импулс, който може да активира кървавите граници на исляма. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио "Фокус" експертът в борбата с тероризма Боян Чуков. Според него това може да реанимира конфронтацията на Балканите. „Трябва да имаме предвид, че последните години сериозните анализи и монографии, които излязоха в Западна Европа недвусмислено посочват Балканите като основна база на джихадизма в Европа. България като част от Балканите винаги трябва да бъдем нащрек. Основното е да предпазим нашите мюсюлмани, които са лоялни граждани към България, но са изложени на опасност с външна намеса да бъдат радикализирани. Засега това не се получава. Но в този план ние трябва много внимателно да подсилим нашите специални служби. Да им оказваме по-голямо съдействие, да бъдат отпуснати повече финансови средства и да се отнасяме с много по-голямо уважение към тяхната работа“, каза той. Боян Чуков обясни, че в историческите препратки на манифеста изпратен от стрелеца Брентън Тарант до премиера на Нова Зеландия, касае нашият регион и битката на християните срещу мюсюлманите. Тероризмът е инструмент, който се ползва и за регионални и за глобални фактори и трудно прозира дали зад даден терористичен акт стои мощна служба или е местна инициатива, каза още той.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Магдалинчев, ВСС: Председателят на Върховния касационен съд не спазва законите на България

Боян Магдалинчев, ВСС: Председателят на Върховния касационен съд не спазва законите на България

18 Март 2019 | 08:01 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Върховния касационен съд не спазва законите на България. Това Боян Магдалинчев, представляващ Висш съдебен съвет, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3” и „Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.
Той заяви позиции по следните теми:
Мониторингов механизъм на съдебната ни система на ЕК
Илиана Беновска посрещна госта си съдия Боян Магдалинчев, който ще разкаже за разговорите, които е провел с представители на ЕК относно мониторинговия механизъм на съдебната ни система по механизма за проверка и сътрудничество – т.нар. мониторинг на това дали в държавата има законност. Водещата сподели впечатлението си, че румънската министър-председателка е обвинила Европа в организирана престъпна група и иска да създаде дублиращ орган на тези, които създават докладите за България и Румъния. „Искаме ли ние, България, също дублиране?“ попита Илиана Беновска, а Боян Магдалинчев ясно заяви, че не искаме. Той допълни, че до момента има положително развитие по отношение на мониторинга за страната ни. „Тоест Румъния остава на второ място?“ попита Беновска, а събеседникът й потвърди и каза, че вероятно може да има такова разминаване между нас и тях. Г-н Магдалинчев каза, че изминалия вторник са имали среща с мисията на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, на която са се отчели резултатите на българската съдебна система в периода 5 октомври – 20 февруари. На 5 октомври миналата година е била предишната среща с представители на мисията. При отчитането на резултатите от българска страна са направили анализ пред ЕК на нещата, които се развиват в България по повод на този механизъм. „Засегнахме нещата от януарския доклад от 2017 година, когато ЕК по механизма за сътрудничество и проверка практически даваше отговор на всички въпроси, които са от момента на 2007 година до 2017 година.“ допълни г-н Магдалинчев. В този доклад по 6 показателя със 17 препоръки са се поставяли условия и при тяхното изпълнение да се счита, че страната ни ще изпълни всички препоръки на ЕК. „Непрекъснато се опитват определени фактори да отричат постигнатото.“ каза гостът и сподели, че е припомнил тези неща пред представителите на ЕК, както и ноемврийския доклад от 2017 година, в който се подчертава, че България има значителен напредък по редица показатели, но остават още, които страната ни трябва да изпълни, за да отпадне Механизма за сътрудничество и проверка в рамките на тази Европейска комисия, чийто мандат изтича октомври 2019 година. Боян Магдалинчев допълни, че са били 6 показателя и един от основните показатели с оставащите 17 препоръки. „Ние от 2017 година до ноември месец трябваше да изпълним по три основни показателя и след това още три.“ каза той. Г-н Магдалинчев заяви, че докладът от месец ноември 2018 година е отчел категорично, че от 6те показателя България е изпълнила 3, поради което се счита за временно прекратен механизма за наблюдение по отношение на тях. Останалите са 1. неравномерната натовареност по отношение на органите на съдебната власт и конкретно по-натоварените съдилища в страната; 2. въвеждане на електронното правосъдие. Боян Магдалинчев заяви, че по тези показатели от октомври 2018 България е работила много активно. Беновска попита: „С какво становище си тръгнахте, или това ще го очакваме чак през октомври?“ Стана ясно, че накрая на срещата ръководителят на мисията на ЕК е подчертал, че сме постигнали добри резултати до тук и че трябва да се стремим в рамките на оставащия период да изпълним и другите препоръки, за да падне Механизма за сътрудничество и проверка. Гостът сподели, че се надява това да се случи, защото сме в изпълнение на показателя за неравномерната натовареност в съдилищата, за което са предприети практически мерки от Комисия съдебна карта и натовареност към съдийската колегия на ВСС. Водещата отбеляза, че това интересува тях, а българите не се интересуват как ще го постигнат и върна събеседника си към миналия вторник.
Лозан Панов на срещата с представители на ЕК
На срещата с представители на ЕК е имало и един основен оратор на ВСС – председателя на Върховния касационен съд, който се е опитал да направи политическа реч. „Какво каза той точно и какво впечатление остави?“, попита Илиана Беновска, а събеседникът й подчерта, че той не е бил там, защото изслушването на председателите на ВКС е било от 13 до 14 часа, а представителите на ВСС са били от 14 до 15 часа. „Имахме съдийска колегия и г-н Панов излезе, за да присъства на изслушването на ЕК и аз не съм бил, не мога да кажа с подробности какво е казал“ заяви г-н Магдалинчев, но каза, че е дочул, че г-н Панов е говорил старите приказки, че има проблеми в българската съдебна система и че тя е зависима и се повтарят думите му, които е заявил в публичното пространство. До колкото е ясно, той е засегнал и въпроса за съдия Мирослава Тодорова за образованото дисциплинарно производство за забавено правосъдие. „До колкото знам Лозан Панов цитира един единствен случай.“ каза Беновска, а събеседникът й потвърди, но допълни, че този въпрос е обсъждан на заседанието във вторник, когато Панов е излязъл, за да присъства на срещата с ЕК. Тогава по негово искане се е отложило разискването от страна на съдийската колегия по въпроса с Мирослава Тодорова.
Дело срещу Мирослава Тодорова за забавяне на произнасяне
Стана ясно, че производство срещу нея е образувано в следствие на дело, в което тя е трябвало да разкрие банкова тайна. Тя е забавила произнасянето с 20 дни, при задължение да се произнесе до 24 часа. Беновска попита кой е обектът на банковата тайна, но събеседникът й не можа да отговори. По този повод главният прокурор е сезирал инспектората към ВСС да извърши проверка. При цялостната проверка се е оказало, че има над 200 забавени дела от Мирослава Тодорова, затова е образувано и гореспоменатото производство. Илиана Беновска попита за намеците на Лозан Панов към Мирослава Тодорова за властово отмъщение, а г-н Магдалинчев подчерта, че едно дело е станало повод за проверка от инспектората, но проверката показва, че са близо 250 дела забавени. Водещата попита каква санкция ще бъде наложена и след дисциплинарното производство кой ще се произнесе. Стана ясно, че Комисията за атестиране и конкурсите към съдийската колегия на ВСС е внесла искане за намаляване на възнаграждението й в срок до 6 месеца с 10 на 100. Беновска попита тези 200 дела какво процентно съдържание представляват от нейната натовареност. Боян Магдалинчев отговори, че зависи от натовареността и не може да каже точно, но при Мирослава Тодорова натовареността е толкова, колкото на представителите от Софийския районен съд. Гостът добави, че през това време тя е гледала и дела в Софийския градски съд, но тя все още изтърпява наказанието в Софийския градски съд, което й е наложено в предишно дисциплинарно производство. От първото производство, което тя изпълнява, има промяна в Закона за съдебната власт от 2016 година, където дисциплинарните наказания са с по-малък размер от преди. Г-н Магдалинчев каза, че проверката е на етап произнасяне от съдийската колегия на ВСС по предложение на председателя на Върховния административен съд, което е направено на предишното заседание на колегията и то е понижаване в длъжност в Софийския районен съд за срок до 1 година.
Илиана Беновска каза, че е имало показателно становище на Съюза на съдиите в България по отношение на избор на ръководен кадър на съда в Благоевград, в което се казва, че компрометирани хора не бива да заемат такива длъжности. „Как ще отнесете това становище на Съюза на съдиите по случая в Благоевград към влязлата в сила осъдителна присъда от Административен съд София-град по прикритите данни от Лозан Панов, председателя на ВКС, за негово имущество и неплатената от него 1000 лева глоба?“, попита тя. Боян Магдалинчев определи нещата като различни и каза, че едното няма връзка с другото. Той поясни, че проблемът в Благоевград е бил поставен по повод сигнал във връзка с организационни проблеми, които стоят в съда и каза, че съдийската колегия е взела решение този въпрос да бъде предоставен на възможността на председателя на Софийския апелативен съд, който да провери нещата и да изготви доклад, който да го представи пред тях. Г-н Магдалинчев допълни, че Съюза на съдиите е реагирал по различен начин – „ едва ли не съдийската колегия малко надменно се е отнесла към въпроса и не го е разгледала тя, въпреки, че тя е била сезирана, е предоставила това на председателя на Софийския апелативен съд.“ Според госта Съюза на съдиите в Благоевград и преди години е имал напрежение, но няма спомен да е реагирал по това време. Той дължи това на председателя по това време, но каза, че няма да споменава имена. „Не е еднакво третирането на едни и същи въпроси, когато говорим за организационен момент.“ допълни г-н Магдалинчев.„Софийският районен съд отхвърли жалбата на г-н Панов срещу санкцията на Комисията на отнемане на незаконно придобитото имущество за наложено му административно наказание – глоба в размер на 1000 лева за това, че не е подал декларация пред сметната палата.“, каза гостът. Тогава решението на Софийския районен съд е било, че се отхвърля жалбата срещу глобата в размер на 1000 лева. Стана ясно, че то е било обжалвано с касационна жалба. Беновска обобщи, че има влязло в сила решение, че Лозан Панов трябва да внесе тази глоба и попита: „Не е ли малко парадоксално, че председателят на най-висшия съд ВКС си позволява да оспорва законови разпоредби, че даже и да ги оспорва в съда и да бъде осъждан? Трябва ли той да продължи да бъде на този пост?“ Боян Магдалинчев се позова на Закона за съдебната власт, в който се казва какви качества трябва да притежава кандидата за председател на ВКС и Върховния административен съд – безупречна репутация и отдаденост на правото. Беновска попита дали Лозан Панов отговаря на тези две условия, но събеседникът й не можа да отговори на този етап, защото това е въпрос на лична преценка и законът не забранява на който и да е да защити своите интереси пред съда. Съдът на две инстанции е решил, че Панов е нарушил закона. Водещата попита: „Председателят на Върховния касационен съд не спазва законите на България, така ли е?“ Г-н Магдалинчев потвърди.Така приключи разговорът между Боян Магдалинчеви Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3” и „Радио К2” на 17 март 2019 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Станишев е доказал - работи за България във всяко качество

Калоян Паргов, БСП: Станишев е доказал - работи за България във всяко качество

18 Март 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. Станишев е доказал - работи за България във всяко качество. Това каза Калоян Паргов, БСП-София, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Той заяви позиции по следните теми:
БСП – настояще и бъдеще; Йончева, а не Станишев за водач на евролистата
„Утре ще съмне ли по-добър ден за БСП след като избрахте неочаквано за обществото за водач на евролистата на БСП не Сергей Станишев, а не-членката на БСП Елена Йончева?“ бе въпросът, с който Беновска посрещна Паргов. Паргов попита защо да е неочаквано при положение, че тези две имена са били най-обсъжданите. „Логиката показва, че лидерът на ПЕС 3 мандата – Сергей Станишев, дългогодишен член на БСП някак си е естественият водач“ заяви Беновска. „Елена Йончева също набра скорост. Това беше тема на днешния пленум на националния съвет, който прикова вниманието на всички Вас – медиите“ коментира Паргов и използва израза „Глас народен-глас Божий“ за разликата от 20 гласа, с който изборът на Йончева е надделял. Лидерът на БСП-София съобщи, че от утре започва нов етап. Водещата попита госта си защо БСП не са приели предложението на Станишев да се гласуват първите двама. Паргов обясни, че предложението е било извън процедурата и заяви, че Станишев има място в евролистата, „но все пак националният съвет след толкова часове дебати и спорове, дискусии и аргументи в различните посоки… след таен вот определи за водач Елена Йончева“. „Сергей Станишев е водач на втората по големина европейска партия. По пакета „Макрон“ 1 и 2 и други въпроси засягащи България той не търсеше политическо противопоставяне с ГЕРБ, а напротив заставаше на национално отговорни позиции като представител на България в парламента. Сега, за да продължи да застъпва националните интереси на България, ако иска да влезе в парламента и да говори с представителите на ЕНП, трябва да помоли някого да му пуснат пропуск“ коментира Беновска и заяви, че БСП „обезкървява“ страната ни. В отговор на това Паргов заяви, че Станишев е доказал, че може да работи за България във всяко едно качество и затова предложи отправна точка в анализа да е противопоставянето на ГЕРБ и БСП при избора на Елена Йончева и битката за Европа. Лидерът на БСП-София съобщи, че в началото на април националният съвет на партията ще се събере, за да подреди отново чрез таен вот излъчените членове за европарламента.
Паркоматите и шофьорите в градския транспорт; Предстоящите избори
„Споменахте напускането на БСП на 44-то НС. Дадохте една странна пресконференция Вие като лидер на БСП-София и зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. Бяха обявили в имейла до медиите, че ще давате пресконференция „зад вратата“ на НС. Темата беше много важна и Вие работите по нея вече много време, но защо „зад вратата“ на НС Вие трябва да говорите за шофьорските заплати, за терминалите за паркинг и т.н.? На улицата ли се прави политиката? И какво общо имате Вие, лично като председател на БСП-София с парламента, за да има създавате практически аудитория за пресконференция с присъствието и темите си“ попита Беновска. Паргов отговори, че проблемът с паркоматите касае района около Парламента и журналистите са били поканени там, за да им е по-удобно и да има възможност да се демонстрира какъв е проблемът с паркоматите – най-голямата община в България „за пореден път да се чувства над закона, както се е случвало не един или два пъти, когато НС приеме едни закони, а общината години след това се чуди дали да ги изпълни, или да оспори тяхното изпълнение“. Беновска попита защо никой не е забелязал проблема досега. Паргов обясни, че няма кой освен тях да го забележи, а относно предназначението им изясни, че позволява на водачите на МПС да закупят талони за паркиране. Лидерът на БСП-София подчерта, че устройството не е фискализирано, а отговорът на кметът на София е бил, че се работи по проблема, но „не е лошо да си признаеш, когато грешиш“. „Кой е председател на транспортната комисия?“ попита Беновска, а Паргов отговори, че това е човек, който се чуди в какво качество е председател – дали синдикален лидер, или представител на работодателите – Екатерина Йорданова, която очевидно не е обърнала внимание на проблема с паркоматите. Беновска коментира, че когато работиш с много хора разчиташ на това всеки да си свърши работата и затова Фандъкова е очаквала Йорданова да изпълни задълженията си. Паргов допълни, че и Градска мобилност имат задължения по този казус. Лидерът на БСП-София заяви, че изчаква 31 март, защото е обещано проблемът да бъде решен и ако това не се случи в срок – тогава ще поискат наказания. Беновска коментира, че „успехът е общ, провалът е твой“ и когато други се провалят – пак Фандъкова е виновна. Паргов не се съгласи, защото ролята на опозицията е да решава проблеми като посочва на управляващите какво са забравили или с какво са се забавили – фискализацията на паркоматите, шофьорите в градския транспорт и редица други проблеми.
Относно проблема с шофьорите на градския транспорт Паргов заяви, че това е кауза на БСП-София и на групата съветници. Водещата попита дали БСП са доволни от увеличението на заплатите. Лидерът на БСП-София отговори, че ще бъде удовлетворен, когато шофьорите са удовлетворени. Беновска коментира, че никога един работещ не е съвършено доволен от работодателя си. „А, как Ви се струва хипотезата общината с 1,7 милиарда, която ни продъни ушите с рекорден бюджет да каже „нямаме пари за Вас или не може да намерим“?“ попита Паргов, а Беновска подчерта, че много средства са инвестирани в ремонти, в изграждането на метро, в чистотата на въздуха. Паргов благодари на групата съветници и на всички, които са ги подкрепили в каузата и се обърна към работещите в градския транспорт с обещанието, че на шестмесечието, когато предстои актуализация на бюджета – отново ще настояват за увеличаване на заплатите. Паргов заяви, че е призовал кмета на София да поеме ангажимент. Беновска поздрави госта си за това, че е погледнал в камерата, за да може зрителите да му видят погледа и обръщението да е към гражданите, което доказва, че се чувства сигурен като лидер на БСП-София. Паргов отговори, че 5 години е начело и се чувства като председател, а това дали е лидер – хората го определят. Беновска посъветва госта си БСП да са внимателни на предстоящите избори. „Вече Ви подадоха картите, така че независимо, че в София имахте най-много номинации с изключение на „Оборище“ на Сергей Станишев – Елена Йончева ще води“ каза Беновска по повод евроизборите и стремежът трябва да е към постигане на най-голям брой гласове. Паргов отбеляза, че все пак изборът е национален, а не софийски, но има най-голям брой избиратели. Той заяви, че на европейски избори БСП-София се представя много добре, но има тенденция на евроскептицизъм – в големите градове европейската идея се приема по-радушно и Европа се усеща по-близко, докато в малките населени места Европа не присъства толкова отчетливо и скептицизмът расте и заради ниския стандарт на живот, а очакванията през 2007 година са били за изобилие, но за повече от 10 години членство – това не е постигнато. Лидерът на БСП-София подчерта, че постигнатото е – Европа на 2 или дори на 3 скорости и двойни стандарти на продукцията. Беновска попита госта си дали той ще придружава Елена Йончева на мероприятията по агитация в София. „Моята роля и като председател на предизборния щаб е да организирам кампания за европейските избори. Благодаря на всички, които ме номинираха за член на ЕП и да им кажа, че моето място е тук сред тях и продължавам да работя като председател на градския съвет и няма да се опитвам да избягвам в ЕП“ каза Паргов.
„Ще плувате ли добре във водите на местните избори? Битката ще бъде на кръв казано образно. Говореше се за Елена Йончева като един от претендентите за мястото на г-жа Фандъкова, но тя очевидно ще намери друго поприще. Говореше се за колегата Ви Свиленски, че той също би бил претендент. Споменаваше се и Вашето име. Днес Румен Овчаров доста двусмислено по БНТ каза, че той е бил ръководител на БСП-София, но не дава съвети, не спомена Вашето име“ коментира Беновска и поясни, че търси възможност за успех на БСП, тъй като от 90-та година БСП няма кмет на София. „Всички председатели и първи секретари, които са живи, на БСП – като започнем от Георги Йорданов – всеки месец имаме срещи, на които обсъждаме вътрешнопартийни, национални и международни въпроси. Искам да им благодаря за това, че имат желание и са активни и искат да бъдат полезни със своя опит“ отговори Паргов, а Беновска веднага попита дали не намеква, че някой от тях ще е сред кандидатите за кмет на столицата. Лидерът на БСП-София поясни, че им благодари, взимайки предвид това, което Беновска се опитва „да внуши“, а водещата подчерта, че е получила такова „внушение“ от изказването на Овчаров. Паргов разтълкува изказването на Овчаров като знак, че неговото време е минало и има други ръководители, които да поемат отговорност, но самият той ще продължава да помага. „Ще капитализирате онова, което идентифицирате като недобре свършено в София като аргумент срещу г-жа Фандъкова, или ще очертаете една Ваша визия за София?“ попита Беновска. Паргов отговори, че това е амбицията на БСП и не започва от вчера, защото през последните 2-3 години групата съветници и депутатите от София са много активни и е разбираемо, че ще се направи оценка на 10-годишното управление на ГЕРБ, но най-важното е да се очертае друга перспектива за София. „Кое ще преобладава – отрицанието на сегашното управление или плюсът на това какво обещавате Вие?“ попита Беновска. Паргов отговори, че отрицанието не е в стила му и е нормално да задава тона като председател на БСП-София, затова ще създадат позитивна кампания, но минусите няма да бъдат спестени.
„Мая Манолова – говори се, че тя може да бъде един от претендентите за кмет на София“ отбеляза Беновска. Паргов отговори, че много неща са възможни, а април месец започват номинациите в основните партийни организации и в края на юни – началото на юли ще имаме градска конференция, на която ще се обсъдят всички номинации и ще се избере най-подходящата – тази, която може да пребори Фандъкова. На въпроса на Беновска дали лично Калоян Паргов може да надделее над Йорданка Фандъкова гостът отговори, че „където има съгласие – там е победата“
Така завърши разговорът между Калоян Паргов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 17-ти март 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Адемов, ДПС: Нинова  не се повтаря -  Борисов през  2009-та говори срещу корупцията и ДПС и спечели

Хасан Адемов, ДПС: Нинова не се повтаря - Борисов през 2009-та говори срещу корупцията и ДПС и спечели

18 Март 2019 | 07:32 | Агенция "Фокус"
София. Нинова не се повтаря - Борисов през 2009-та говори срещу корупцията и ДПС и спечели. Това каза Хасан Адемов, народен представител от ДПС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3” и „Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.
Той заяви позиции по следните теми:
Водача на листата на БСП за евроизборите
Илиана Беновска посрещна госта си Хасан Адемов и постави темата за настоящето и бъдещето, защото очевидно е на дневен ред. Тя обясни, че на него този въпрос особено му приляга, защото той е в политиката много време. Преди да говорят за ДПС, водещата постави въпросът за БСП и именно избора на партията Елена Йончева да е водач на евролистата, която победи бившата си половинка Сергей Станишев. „Разбира се, тя не го победи сама. За това й помогна Корнелия Нинова с активни усилия. Как ще коментирате този факт – един нечлен на БСП отскоро в политиката -Елена Йончева, ще представлява България в Европейския парламент, а председателят на втората по големина европейска партия, трети мандат председател, Сергей Станишев ще трябва да моли някой да му издаде пропуск, за да влезе в Европейския парламент, за да агитира за интересите на България.“, попита Илиана Беновска. Хасан Адемов определи като интересно случващото се в БСП и каза, че като че ли те се опитват дареактивират своята идентичност,„защото това, което се предлага от Националния съвет след тези травми с тайните гласувания и т.н. ме насочва като към опит за търсене на подкрепа от периферията от гледна точка на профила на Елена Йончева като активен борец срещу корупционните практики.“ Според него по този начин се търси нова идентичност на БСП против корупцията в България. Беновска припомни думите на предния си гост Тома Биков, според когото не й се получават антикорупционните обвинения на Елена Йончева. Хасан Адемов заяви, че БСП мислят по друг начин и каза, че условията, в които се намира в момента БСП, натежава и още един опит за промяна на профила - фиксацията върху Движението за права и свободи. Той допълни, че това може да върши работа на социалистите в краткосрочен план, но не и в дългосрочен и го определи като стратегическа грешка и опит да се възползват от друг исторически факт – победата на Борисов 2009 година, когато той е бил борец срещу корупцията. Адемов припомни, че тогава Борисов е обвинявал ДПС в какви ли не грехове, а Беновска определи историческата му препратка като много интересна. „Ако те смятат, че по този начин се печелят избори, нека видим дали това ще се потвърди.“ каза гостът и подчерта, че ДПС по никакъв начин не могат да се месят във вътрешните работи на която и да е партия.
Илиана Беновска се спря на думите на госта си за положението на БСП и попита какво е имал предвид и какво му е на сегашното положение на БСП. „Какво по-ясно доказателство за това, че в тази партия има проблеми, от резултата на гласуването?“, отговори Хасан Адемов и добави, че начинът на тайно гласуване за определяне на водач на евролистата показва, че в БСП има разнобой и различни мнения. „Разнобойът кой да бъде водач на листата вероятно ще доведе до разцепление в позициите на членовете и симпатизантите на Социалистическата партия, ако те не успеят по някакъв начин да консолидират своята позиция.“ категорично заяви Адемов. Той изрази предположението си, че в предизборната кампания на БСП няма да се говори за европейски ценности и принципи. „А какви са подозренията Ви – че ще се говори анти-ДПС и анти-ГЕРБ, така ли?“ Гостът отговори, че вече се говори и Нинова споменава за щяло и нещяло Движението за права и свободи. Беновска попита: „Нарекохте го фиксация, хайде да го разнищим.“ и отново се върна на препратката на Адемов от 2009 година, в която Борисов е бил антикорупционен и анти-ДПС. На въпроса на госта си, който попита Нинова дали така се печелят избори, Беновска отговори, че по този начин почти 10 години Борисов е на власт. Според Хасан Адемов в историята много рядко се повтарят едни и същи събития и отново призова ДПС да не се фиксират върху вътрешните работи на БСП, които са столетна партия и могат да си решат проблемите. „Да се оправят, както се казва.“ завърши водещата темата и върна госта си към фиксацията в ДПС
Фиксацията в ДПС
„Какво лошо има, ако вие намирате общ език с някоя партия по важни за България проблеми, за да бъдете обвинявани ДПС като скришом коалиционен партньор на ГЕРБ, че даже и на ОП, срещу които и Вие и те непрекъснато се лаете?“, попита Беновска. Хасан Адемов каза, че тайната надежда на патриотите и БСП е един ден заедно да тръгнат да управляват страната и допълни: „Има ли нещо загадъчно в една такава хипотеза? Аз мисля, че не.“ Беновска го попита от къде вади тези изводи, а той се обоснова с фиксацията върху ДПС – от една страна от Обединените патриоти и от друга – от страна на БСП. Вторият аргумент на Хасан Адемов е проявата на националистическо уклон в тази фиксация и на двете страни.
„Какво цели Корнелия Нинова като обвинява ДПС, че сте скришом партньор на ГЕРБ?“ попита водещата. Хасан Адемов каза, че в предизборната ситуация, в която се намираме, е важно партиите, които кандидатстват за ЕП да потърсят свой профил и да се опитат да разширят електоралното си представителство. Беновска припомни вчерашните думи на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ от село Барутин, че държавата ни е по инерция, защото няма визия и приоритети за развитие на страната и определи това като пряко нападение срещу ГЕРБ. Тя припомни и обвинението на Нинова, че ДПС и ГЕРБ външно играят театър и обвиняват ГЕРБ, но си стискат ръцете зад завесата. Стана ясно, че Мустафа Карадайъ е попитал Беновска по време на централния съвет на ДПС дали не разпознава ГЕРБ като нарушители на конституцията. Хасан Адемов каза, че БСП непрекъснато се съмнява за тайни уговорки и споразумения извън правилата и защо те да нямат право на такъв тип съмнения. Той даде пример с единогласието на ГЕРБ, БСП и ОП срещу предложенията на ДПС, които са обвързани с конституционните текстове, а именно искането на ДПС всички български граждани да имат право да гласуват, независимо къде се намират. Беновска припомни и искането им майчиният език да може да бъде използван за агитация и цитира думите на Йордан Цонев, който е казал, че на английски, френски, немски може да се разговаря, а на турски – не. Хасан Адемов каза, че с това се нарушава резолюцията на ЕП, на Съвета на Европа, на Венецианската комисия. Той допълни, че хората, които гласуват против тези текстове нарушават резолюцията на европейските институции, както и конституционни текстове. За него не е ясно защо българският народ и журналистите не питат дали има тайна коалиция между ГЕРБ, БСП и ОП, когато гласуват против тези текстове. Беновска каза, че ще зададе този въпрос.
Беновска попита дали е имало тайна коалиция при гласуването на Изборния кодекс преди Борисов да нареди задна скорост и при първото гласуване на Закона за вероизповеданията, с който да бъдат опростени 8 милиона на мюфтийството. Хасан Адемов отбеляза, че никога не е ставало въпрос за опрощаване, а за данъчна амнистия. Беновска обърна внимание, че единствени със задължения към бюджета е мюфтийството според годишните доклади на вероизповеданията. Хасан Адемов върна малко назад и спомена за целта на Консултативния съвет на Национална сигурност при президента – религиозните изповедания в България да се откъснат от чужда финансова зависимост. „Това предложение на Консултативния съвет мина през изготвяне на проект, който беше внесен от г-н Карадайъ и г-н Цветанов.“ допълни гостът и подчерта, че това е била основната цел.
Закона за вероизповеданията
Илиана Беновска отвори скоба и припомни какво е питала Данаил Кирилов миналата седмица във връзка с това, че има много търговски дружества, включително и медии. Ако вероизповеданията са еманацията на религията, медиите са еманацията на гражданското общество, каза тя и попита защо в такъв случай да не се въведе данъчна амнистия и на медиите, за да няма чуждо влияние върху тях – Сорос, Америка за България и др. Гостът определи този въпрос като интересен и отговори, че финансовият министър би дал коректен отговор. Беновска каза, че Законът за радио и телевизията не работи в частта му за финансирането, а Адемов припомни, че ДПС е бил вносител на закон, с който да бъде осветено финансирането на медиите. Водещата каза, че всички вероизповедания взимат такси за ритуалите, които изпълняват, но тя не си спомня да е получавала касов бон при плащане на такса за кръщене. Хасан Адемов помоли да не влизат в подробности и каза, че по-важно е дали с този законопроект ще се изпъни поставената цел. Водещата каза, че тази платформа е ясна, а тя отбелязва сравнимост на условията и критериите – ако има по-широка данъчна амнистия в чувствителните сфери. „Данъчната амнистия е уредена в Данъчно- осигурителния процесуален кодекс. Уредена е за търговските дружества, но не и за религиозните вероизповедания. Тук големият въпрос е по какъв начин ще бъде извършвано това разсрочване.“ каза Хасан Адемов и допълни, че търговски дружества са тези, които могат да разсрочат своите задължения. Беновска изрази мнението си, че никога няма да има десетгодишна отсрочка на задълженията на търговските дружества. Гостът подчерта, че не е имало никаква сделка по въпроса между ГЕРБ и ДПС. „Не го наричайте сделка. Може да има рационално разбирателство.“, каза водещата, а гостът се обоснова, че не те са го наричали сделка. Илиана Беновска припомни изложените от ДПС аргументи – вероизповеданията трябва да бъдат под особен надзор, а Адемов допълни важен аргумент: „За какво да се договаряме с ГЕРБ - За това да отхвърлим ветото на президента, след като ние сме вносители на законопроекта за Изборния кодекс? Защо трябва да ни убеждават ГЕРБ да гласуваме против собствените си решения и как биха могли да го направят?“ Той каза, че няма аргументи за такава договорка.
Напускането на Воля на парламента
Илиана Беновска определи ДПС като умел дипломат в политиката и каза, че се говори, че напускането на Марешки на парламента, което още не е факт, е привличане на Марешки към ДПС с цел да се изравнят мнозинствата на ГЕРБ и ОП от една страна и ДПС и Воля, от друга и с това да нарасне влиянието на ДПС.Гостът отрече ДПС да се договаря с Воля по този въпрос, а по отношение на поведенията на Воля, ГЕРБ и БСП са се казали достатъчно сериозни аргументи. Той спомена отново за това, което вчера се е случило в село Барутен, община Доспат и изказването на председателя на ДПС. Хасан Адемов заяви, че е по-важно да коментира това, което предлага ДПС, а не другите политически партии. „За да прозвучи вашият глас, трябва да има достатъчно въздух, достатъчно чиста атмосфера, а ние сме в замърсена.“, добави водещата. Гостът очерта приоритетите на ДПС, които и Мустафа Карадайъ вчера е заявил – чиста вода, чист въздух, чисти храни. „Разбрах, че намеквате за нашите приоритети. Ние сме за зелена енергия. Ние сме за това активните и свободни граждани да участват при вземането на решения.“ каза Хасан Адемов, а Беновска им го пожела от сърце и добави, че това трябва да е политика на всички партии. Гостът каза, че искат да чуят приоритетите и на другите политически партии, за да може всяко едно правителство да изпълнява общонационални приоритети. Той допълни, че преди 10-15 години България е имала национални приоритети – членство в НАТО, членство в ЕС, които са ни обединявали. Според него сега всеки иска властта, без да знае какви са приоритетите му.
„Изборът на Елена Йончева за водач на листата на БСП ще промени ли възгледа на ДПС за вашата листа?“, попита за финал Илиана Беновска. Адемов отрече ДПС да се интересува за това кои са водачи на другите партии. Той допълни, че до края на месеца тече процедурата по номинациите в ДПС, за които има решение и критерии. „Независимо кои са водачите на другите партии, ние си имаме наша стратегия.“ завърши гостът. Така приключи разговорът между Хасан Адемов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3” и „Радио К2” на 17 март 2019 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Решението Станишев да не води листата на БСП е хабене на политически ресурс

Тома Биков, ГЕРБ: Решението Станишев да не води листата на БСП е хабене на политически ресурс

18 Март 2019 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Решението Станишев да не води листата на БСП е хабене на политически ресурс. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването. Той коментира актуалните политически теми:
Решението на НС на БСП Елена Йончева да оглави евролистата на партията.
„Поканила съм Тома Биков да представи новина си книга, но събитията сякаш ни изпреварват и не ни позволяват планиране, така че за момент отлагам книгата Ви и Ви питам веднага, новината на деня, Сергей Станишев не беше избран за водач на листата за евроизборите на БСП. Беше избрана неговата бивша половинка, която не е член на БСП, представител е от гражданската квота и според Корнелия Нинова е „говорител и флагман на търсенето на истината за ГЕРБ“ – Елена Йончева. 20 гласа ги делят. Как ще коментирате това обстоятелство?“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че извън литературните метафори, които са били употребени за Елена Йончева, това си е работа на БСП. Той подчерта, че ГЕРБ нямат притеснения кой ще бъде водач на листата на левицата, а БСП изпитва дефицит на партийни кадри и логично се опитва да ги попълни през някаква гражданска квота. „Доколкото г-жа Йончева може да се каже, че не е свързана с БСП, тя все пак има такъв тип биография и преди да стане депутат очевидно е симпатизирала на левицата. А доколко тя е „флагман“ и „носител“ на истината е съвсем друг въпрос, защото дотук, през последните 2 години, освен някакви компромати, друго не е правила! Нито един от тези компромати не успя да намери някаква реализация дори на ниво обвинение. Това са едни сигнали, които по-скоро имат литературен характер, включително и последната им сценка, която разиграха преди 2 дни пред АПИ, където пак внасяха едни велики сигнали!“, уточни народният представител. „Искат проверка от европейски специалисти на редица пътища, магистрали!“, уточни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че няма нищо лошо в това, самите пътища са строени с европейски средства и вече са минали една проверка. По-важното според него е, че нито една акция на Йончева не се е превърнала в сигнал до прокуратурата. „Това, което се превърна в сигнал, е нейната свързаност с Цветан Василев и подозренията за това как са били превеждани пари на нейна фирма от страна на г-н Василев. Това се материализира като разследване и като обвинение!“, заяви Тома Биков.
„Добре, но все пак коментирайте този „кастинг“, ще го нарека, за водач на евролистата, който Станишев не можа да спечели. Какъв знак дава Корнелия Нинова не само на самия Сергей Станишев, на вътрешната опозиция в БСП, но и на вас, ГЕРБ?“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че някакви знаци могат да се дават вътре в БСП, а за ГЕРБ е ясно, че БСП им е основният политически опонент. Той продължи, че вътрешният сигнал в БСП е, че всеки, който има несъгласия с решенията на Корнелия Нинова, няма път в социалистическата партия. Народният представител обясни, че гласуването не е било толкова за Станишев или Йончева, а в БСП има две групи, които са на диаметрално противоположни позиции по отношение на политиката и това разделение на гласовете много ясно показва, че БСП не е успяла да преодолее това разкрачено положение от 1990 г. насам и да реши каква партия е и за какво се бори. „Това е проблем и за нас, защото ние бихме били много по-спокойни, ако нашата алтернатива е наясно със себе си и един ден, когато евентуално спечели парламентарни избори, страната няма да бъде подложена под риск отново да се окаже в криза, заради кризата на идентичността в БСП, нещо, което се е случвало в предишни години!“, заяви Биков.
Искането на БСП за предсрочни избори.
„В представянето на Елена Йончева в своята реч пред пленума на БСП Корнелия Нинова за пореден път съобщава амбицията си да има предсрочни избори, БСП да е на власт, само не споменава, че тя също се стреми към министър-председателския пост, но обвиненията към вас са отново – че сте превърнали корупцията в държавна политика, че задкулисието също е държавна политика и сте узаконили политическия рекет, като сте допуснали един компрометиран с няколко обвинения бизнесмен да попадне в политиката, кого визира тя?“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че в ГЕРБ няма бизнесмен с обвинения, който да е в парламента. Той продължи, че има един много прост начин Корнелия Нинова да стане министър-председател и той е да спечели изборите. Тя обаче ги е загубила и то не защото ГЕРБ са ги фалшифицирали, тъй като изборите са били организирани от президента Радев, а защото лидерът на БСП е допуснала няколко тежки политически грешки, които граничат с гафове, по време на предизборната кампания. „Така че ако тя не знае защо е загубила изборите през 2017 г. и сега не е министър-председател заради това, аз мога да й кажа – заради самата нея! И ако беше анализирала своите грешки в онзи момент, вероятно в момента нейната партия нямаше да бъде на второ място и най-вероятно нямаше да загуби предстоящите избори за ЕП. Защото поведението на БСП показва, че те не само, че не са си извадили никакви поуки за себе си. Сега малко сексистки ще се изразя, има един такъв тип жени, които винаги търсят проблема извън себе си, а много често проблемът е в тях самите!“, заяви Тома Биков. „И много мъже го правят това, не мога да остана мълчалива, има такъв тип хора!“, отвърна водещата. Гостът й добави, че този тип хора натоварват с напрежение, което води до влизане в следващата лична драма, която се опитват да излекуват с нова конфронтация.
Евролистата на ГЕРБ.
„Елена Йончева ще промени ли възгледа на ГЕРБ, трябва и вие да обявите вашия водач и вашата листа, възгледа на ГЕРБ за водача и листата? Говори се, че Мария Габриел ще води листата, съпоставими ли са например Мария Габриел и Елена Йончева?“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че според него двете не са съпоставими. Той продължи, че въпросът не е в това кой ще води листата. „Но едно е Бойко Борисов да е председател на ГЕРБ, друго е някой друг, всеки дава своята осанка на процеса, така че, който води листата, той ще я озарява!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че е така и затова ГЕРБ толкова задълбочено мислят кой да бъде водач на евролистата им. Въпросът е обаче какво ще правят после евродепутатите на ГЕРБ и на БСП. Народният представител заяви, че евродепутатите на ГЕРБ, независимо кои са те, в началото на следващия ЕП ще подкрепят за председател на ЕК Манфред Вебер. Тук Елена Йончева, като водач на листата на БСП и Корнелия Нинова, като председател на БСП трябва да кажат много ясно те участват ли в кампанията на Франс Тимерманс за председател на ЕК. Самият Тимерманс е един от най-големите поддръжници на Истанбулската конвенция, което за Корнелия Нинова е пречка. „Така че те първо трябва да отговорят на този въпрос преди да говорят за задкулисието, корупцията и какво ли не там!“, категоричен бе Биков.
Фактът, че Сергей Станишев не е водач на листата на БСП, ще отслаби ли българските позиции в Брюксел?
„Г-н Биков, искам да Ви задам един малко парадоксален въпрос, но той е важен, няма ли да обезсилят България БСП, Корнелия Нинова и Елена Йончева, като покажат на целия свят, че те не предпочитат за водач на своята евролиста лидера трети мандат на ПЕС Станишев? Казвам, че е парадоксален, защото става дума за вашата противопоставима, втората по големина партия в ЕП!“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че със сигурност БСП ще имат по-слаби позиции поне в лявото политическо пространство в Европа. „Но когато трябва да се борим срещу „Макрон“ 1 и „Макрон“ 2, когато трябва да обединим българските усилия и виждате, че със Станишев нямате противоречия по тези въпроси!“, продължи водещата. Събеседникът й се съгласи и подчерта, че лидерът на ПЕС е оказал влияние да се постигне единство на българските евродепутати, независимо в кое политическо семейство са, защото именно в ПЕС е имало колебания по отношение на пакета „Макрон“, защото той засяга социалните придобивки. Народният представител заяви, че може би Елена Йончева има някаква тежест в ПЕС през Сергей Станишев, а Корнелия Нинова няма никаква тежест дори и през него. Според Биков това е хабене на политически ресурс.
„Не искам да употребявам силна формулировка, но и вие казвате „хабене на политически ресурс“, това не граничи ли малко с национално предателство – ти да имаш единствения българин на такава висока позиция, който поддържа на принципна основа решаването на важни за България проблеми в Европа и ти го обезсиляваш? Той, за да влезе в парламента, трябва да се обажда на някого си и да го помоли да му пусне пропуск само да влезе, за да разговаря с другите членове на тази партия и да агитира в полза на България!“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че това поведение е доста неразумно. При ГЕРБ е точно обратното, използват се възможностите на всеки човек, който има някакви позиции в Европа.
Решението на „Воля” да напусне парламента и проблема с кворума.
„Купи ли си ДПС Марешки?“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че не мисли така. „Ще Ви кажа как изглежда отвън ситуацията, сега се изравниха нещата – ГЕРБ със своя кворум и ДПС плюс „Воля“ със своя кворум!“, обясни водещата. Събеседникът й отговори, че не смята, че игрите с кворума са нещо толкова важно. „Това е ключът към парламентарната дейност, ако този ключ не се завърти в 9 часа да има 121, няма закони!“, подчерта водещата. Гостът й отговори, че всеки в крайна сметка ще плати политическата цена за това какво е правил. Той изрази мнение, че ДПС няма връзка с решението на Веселин Марешки да излезе от парламента.
„А той защо излезе тогава, ако ДПС няма връзка?“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че лидерът на „Воля“ е целял да привлече внимание към себе си, за да постави свои приоритети. В рамките на предизборната кампания това може би са някакви легитимни средства. Той изрази очакване на срещата с ГЕРБ предложенията на Марешки да бъдат обсъдени и той ще преосмисли решението си да напусне парламента. Освен в това самата ПГ на „Воля“ е направила така, че да има кворум.
Законът за вероизповеданията.
„А не на нарушихте ли вие джентълменските си отношения с ДПС най-малко в два аспекта – Закона за вероизповеданията като дадохте заден за опрощаване на задълженията на вероизповеданията, но главният герой там за опрощаване беше мюфтийството и за Изборния кодекс с агитацията на майчин език, преференциите, броя на изборните секции в държави извън ЕС и ред други неща?“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че не е имало някакви джентълменски споразумения между ГЕРБ и ДПС. Той продължи, че в Закона за вероизповеданията е имало една основна цел, постигната от всички партии на КСНС – религиозните общности в България да бъдат български религиозни общности. Опрощаването на дълговете на мюфтийството е било с цел то да получи тази държавна субсидия и да се издържа от държавата. Поради обществения скандал и заиграването с темата, която е много деликатна, управляващите решават въпроса по друг начин. През разсрочване на дълга мюфтийството пак ще получи тази субсидия, която му се полага и в крайна сметка мюфтийството ще бъде българска институция. „Ние трябва да знаем, че мюфтийството не е само някаква религиозна структура, която обгрижва мюсюлманите в България, това е една от най-ефективните прегради за навлизане на радикални течения в страната, защото българските ислямски духовници са първите, които разпознават този ислям, който не е характерен за българските мюсюлмани!“, обясни народният представител.
Имат ли службите ни ресурс да установят кой е поръчал България в атентата в Крайстчърч?
„Веднага преди да ми отговорите за Изборния кодекс да вклиня и това, което запитах в коментара си президента Радев и министър-председателя Борисов – имаме ли ние в България аналитичен ресурс, научен и разузнавателен, който да проанализира кой поръча България в атентата в Нова Зеландия? Няма да ме оборите, че този фитнес инструктор, нямащ 30 години и със средно образование, надали има историческите познания и вдъхновение да се занимава с България и с Балканите. И кой го финансира, той си напуска работата и тръгва да пътешества? Чухте изявлението на Ердоган, който моментално казва, че счита този атентат за атентат срещу Турция, турския народ и себе си. Какво ще стане, ако Ердоган махне с ръка на негласното споразумение с Борисов и каже – бежанците ги пускам към Европа?”, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че на турския президент едва ли му минава през мисълта, че страната ни участва в това. „Но България е употребена, аз не казвам че участва. България е употребена като входна врата!”, поясни водещата. Гостът й отговори, че едва ли този атентат ще се окаже повод за вражда между България и Турция. „Не за вражда между България и Турция, а към Европа и България ще бъде входната врата!”, още веднъж подчерта водещата. Народният представител заяви, че не може да се каже за нито една европейска държава, че е помогнала на този атентатор. Той изрази надеждата си, че българското разузнаване притежава необходимия потенциал. Според него реакцията на българското правителство е била доста бърза, събрал се е и съветът за сигурност към МС. Народният представител изрази своята убеденост, че ако атентаторът от Крайстчърч е имал някакви връзки с български граждани, те ще бъдат разкрити.
Новата му книга.
Тома Биков обясни, че новата му книга представлява опит за анализ на политическите кризи от последните 30 години. И понеже по конституция всяка политическа криза е съпътствана от служебно правителство е направен анализ на тези служебни правителства. „Много хубаво пожелание – „Паметта е гаранция, че всеки въпрос рано или късно ще получи своя отговор! Корелира със заглавието Ви, защото Вие разглеждате политически кризи и процеси, какъв отговор смятате, че ще получим с Вашата книга?”, попита водещата. Събеседникът й отговори, че кризите са времена на промяна и всяка промяна е криза по един или друг начин. „Политическите кризи водят до политически промени, затова е добре да сме готови за промените, защото промените винаги са болезнени, а ако не бъдем подготвени, промените могат да бъдат и към лошо, не само към добро. Ние сме свикнали, че промяната е нещо хубаво, а тя не винаги е нещо хубаво, защото е добре, когато е неизбежна да се опитаме да я насочим към някакъв позитивен изход!”, завърши Тома Биков разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 17 март 2019 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Нова Зеландия ще приеме затягане на законодателството за оръжия

AFP: Нова Зеландия ще приеме затягане на законодателството за оръжия

18 Март 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
Уелингтън. Премиерът на Нова Зеландия Джакинда Ардърн обяви, че кабинетът й се е съгласил на мерки за затягане на законите за контрол над оръжията, предава AFP.
„Взехме решението като кабинет, единни сме", заяви Ардърн, като увери, че реформите ще бъдат въведени в рамките на няколко дни.
При нападението в Крайстчърч от петък загинаха 50 души, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Полицията в Австралия претърсва жилища, свързани със заподозрения за атаките в Крайстчърч

Independent: Полицията в Австралия претърсва жилища, свързани със заподозрения за атаките в Крайстчърч

18 Март 2019 | 02:29 | Агенция "Фокус"
Сидни. Австралийската полиция е претърсила две жилища, свързани със заподозрения в стрелбата в новозеландската джамия, пише британският вестник Independent.
Екип за борба с тероризма в Нов Южен Уелс изпълни заповеди в жилища в градовете Санди Бийч и Лорънс в 8,30 часа местно време.
Съобщава се, че сестрата на предполагаемия стрелец Брентън Тарант живее в дома в Санди Бийч, докато майка му живее в Лорънс.
„Основната цел на тази дейност е официално да се сдобием с материал, който може да подпомогне на новозеландската полиция в текущото им разследване“, се казва в съвместна декларация на австралийската федерална полиция и полицията на Нов Южен Уелс.
„Обществото може да бъде уверено, че няма информация, която да предполага настояща или предстояща заплаха, свързана със заповедта за претърсване“, се казва в изявлението.
Полицията съобщи, че семейството на Тарант съдейства при разследването на атаките в Крайстчърч.
Последните събития станаха два дни, след като 28-годишният австралиец се появи в съда, обвинен в убийство, при което 50 души загинаха.
Казва се, че е публикувал онлайн манифест от 74 страници и го е изпратил по електронна поща на министър-председателя на Нова Зеландия Джасинда Ардерн, преди да извърши атаката.
В неделя хиляди хора отдадоха почит на импровизирани паметници на жертвите на клането, оставяйки цветя, свещи, балони и съболезнования пред джамията Ан Нуур и ботаническите градини на града.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Австралийската полиция претърсва къщи, свързани с нападателят от Нова Зеландия

AFP: Австралийската полиция претърсва къщи, свързани с нападателят от Нова Зеландия

18 Март 2019 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Сидни. Австралийската полиция нахлу в две къщи, свързани с масовите стрелби, при които бяха убити 50 души в две новозеландски джамии миналата седмица, съобщи полицията, предава AFP.
Къщите бяха в Нов Южен Уелс, където обвиняемият стрелец, Брентън Тарант, е израснал, въпреки че прекарал по-голямата част от последното десетилетие в чужбина.
„Основната цел на дейността е официално да се сдобием с материал, който може да помогне на новозеландската полиция в текущото им разследване“, се казва в полицейско изявление.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Стрелецът от Нова Зеландия е посетил Гърция през 2016 г.

Kathimerini: Стрелецът от Нова Зеландия е посетил Гърция през 2016 г.

18 Март 2019 | 00:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Полицията съобщава, че Брентън Тарант, който е обвинен в смъртоносните стрелби в две новозеландски джамии, е бил на гръцките острови Крит и Санторини и е преминал през страната два пъти през 2016 г., съобщава в. Kathimerini.
Властите в България, Турция, Хърватия и Унгария също потвърдиха посещенията на Тарант между 2016-2018 г., като е проучвал битките между християните и Османската империя.
„Що се отнася до 29-годишния извършител на терористичната атака в Нова Зеландия на 15 март 2019 г., беше установено, че той е влязъл в страната ни два пъти през 2016 г. чрез транзитни полети (29 ноември 2016 г. и 10 декември 2016 г.). Освен това, през същата година (20 март 2016 г.) той е влязъл в страната ни с полет от Истанбул и е останал за няколко дни в Ираклион, Крит и Санторини“, се казва в изявление на полицията.

Преводи редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.