НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Искането за отвод на прокурор Ангел Кънев по делото на Миню Стайков е адвокатски трик, който е по „правилата на играта“

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Искането за отвод на прокурор Ангел Кънев по делото на Миню Стайков е адвокатски трик, който е по „правилата на играта“

3 Май 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. Искането за отвод на прокурор Ангел Кънев по делото на Миню Стайков е адвокатски трик, който е по „правилата на играта“. Това каза на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с искането на Миню Стайков за отвод на прокурор Ангел Кънев, Гешев коментира: „Към момента в „правилата на играта“ действа и прокуратурата, и защитата на Миню Стайков. Това, което те правят, би направил всеки обвиняем, който се намира в същата ситуация – използва определени законови механизми, за да забави привличането му като качеството на обвиняем по досъдебното производство. И съответно да компрометира един от наблюдаващите прокурори“. Иван Гешев уточни, че не може да си обясни защо е избран точно Ангел Кънев. „Ръководството на прокуратурата – включително главният прокурор и аз, заставаме зад наблюдаващите прокурори и екипите, които работят по тези досъдебни производства не защото те са ни подчинени, а защото проблем няма. Това е адвокатски трик, който е по „правилата на играта“, за да се постигнат определени положителни процесуални резултати за обвиняемите по делото“, заяви Гешев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата е отхвърлила исканията на Миню Стайков за отвод на прокурор Ангел Кънев и смята, че те целят персоналното му компрометиране

Прокуратурата е отхвърлила исканията на Миню Стайков за отвод на прокурор Ангел Кънев и смята, че те целят персоналното му компрометиране

3 Май 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата е отхвърлила исканията на Миню Стайков за отвод на прокурор Ангел Кънев и смята, че те целят персоналното му компрометиране. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата по повод публикации в медии за подадени от Миню Стайков искания за отвод на прокурор от Специализираната прокуратура.
На 18 юли 2018 г. Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за това, че в периода от 2015 г. до 2018 г., на територията на Република България е действала организирана престъпна група по смисъла на чл. 93, т. 20 от Наказателния кодекс (НК), създадена с користна цел и с цел съгласувано извършване на престъпления по чл. 234 от НК – държане и продажба на акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон в немаловажни случаи - престъпление по чл. 321, ал. 3, вр. с ал. 2 от НК. По това досъдебно производство на 06 септември 2018 г. като обвиняемо лице е привлечен и Миню Стайков, на когото са повдигнати и предявени обвинения за участие в посочената по-горе организирана престъпна група, както и за престъпления против данъчната система, извършени при условията на продължавана престъпна дейност. Наблюдаващ прокурор по делото е Ангел Кънев – прокурор от Специализираната прокуратура.
Прокурор Кънев наблюдава и друго досъдебно производство, образувано на 9 октомври 2018 г. за това, че в периода от м. януари 2015 г. до м. октомври 2018 г., на територията на Република България е действала организирана престъпна група по смисъла на чл. 93, т. 20 от НК, създадена с користна цел и с цел извършване на престъпления, наказуеми с лишаване от свобода повече от три години - данъчни престъпления, документни престъпления, както и престъпления против паричната и кредитната система по чл.248а от НК..
На 2 май 2019 г. са постъпили искания от Миню Стайков за отвод на прокурор Ангел Кънев като наблюдаващ двете разследвания. По първото от тях Стайков е обвиняем, а по второто към 2 май 2019 г. няма никакво процесуално качество. Искане за отвод е постъпило и от свидетел, разпитван по второто наказателно производство. Исканията са идентични - с твърдения за неправомерни действия на прокурор Кънев във връзка с извършваните персонални данъчни ревизии на обвинения Миню Стайков и членове на неговото семейство; за упражняване на психологически натиск върху друг обвиняем, с цел даване на лъжливи показания; за свързаност и близки отношения с лица и търговски дружества /собствениците на „Винпром Пещера“/, за които се сочи, че са конкуренти на бизнеса, развиван от обвиняемия Стайков и притежаваните от него търговски дружества. Последното се мотивира с данни за покупки на недвижими имоти, осъществявани от Ангел Кънев.
Съобразно НПК, по исканията за отводи незабавно се е произнесъл прокурор от Апелативната специализирана прокуратура. Те са отхвърлени, със следните мотиви:
- твърденията за неправомерни действия и намеса на прокурор Ангел Кънев при извършваните данъчни ревизии на Миню Стайков и членовете на неговото семейство са голословни и неподкрепени от каквито и да било доказателства;
- същото се отнася и до твърденията на обвиняемия М.Стайков за упражнен натиск от прокурор Ангел Кънев върху обвиняем при провеждането на разпит на 5 септември 2018 г. в гр.Карнобат. От извършената проверка по повод на това твърдение се установи, че на посочената дата прокурор Кънев изобщо не е бил в град Карнобат. Процесуално-следствените действия по делото, по което е привлечен като обвиняем и Миню Стайков, на 5 септември 2018 г. в град Карнобат са извършвани под ръководството на друг прокурор от Специализираната прокуратура;
- напълно неоснователни са и твърденията на Миню Стайков за близки връзки и познанство на прокурор Кънев с физически лица и търговски дружества развиващи конкурентен бизнес.
Проверка на последните твърдения е извършена и от главния прокурор Сотир Цацаров, до когото са били адресирани копия от молбите за отвод, с оглед данни за дисциплинарни нарушения. От информация в Имотния регистър, както и от представените нотариални актове и други документи е установено, че:
- през 2016 г. и 2017 г. прокурор Ангел Кънев е закупувал земеделски имоти в землищата на с. Малък Манастир, община Елхово, на с. Планиново, община Тополовград и на с. Козичино, община Поморие, вкл. и чрез търгове, провеждани на сайта на фирма „Агрион“;
- както тези, така и други притежавани от него земеделски имоти /закупувани от частни лица/, са придобити на пазарни цени и плащанията по всички сделки са извършвани по банков път;
- паричните средства за тези сделки са с ясен и деклариран по съответния законов ред произход.
- прокурор Ангел Кънев не познава и не е имал каквито и да е контакти с лицата, сочени от обвиняемия Стайков като конкуренти.
Ръководството на ПРБ е на становище, че исканията за отвод целят персоналното компроментиране на прокурор Ангел Кънев и отстраняването му като наблюдаващ прокурор по посочените досъдебни производства. Неслучайно тези искания са разпространени в определени медии и така в публичното пространство преди официалното им депозиране в съответната прокуратура. Подаването на исканията за отвод е непосредствено след осъществено претърсване в дома на обвиняемия Стайков в град София и откриването там на документ, който е от съществено значение за ангажиране на наказателната му отговорност.
Ръководството на ПРБ изразява позиция в подкрепа на всеки прокурор, който изпълнява служебните си задължения в съответствие със закона и няма да допусне провеждането на подобни персонални атаки от страна на обвиняеми и свързани лица с цел осуетяване на разследването срещу тях. Ръководството на ПРБ счита, че прокурор Ангел Кънев не е извършил твърдените нарушения и работата му по наблюдаваните от него досъдебни производства заслужава висока оценка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата обжалва мярката за неотклонение на Миню Стайков

Прокуратурата обжалва мярката за неотклонение на Миню Стайков

26 Март 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата обжалва мярката за неотклонение на Миню Стайков, предаде Нова телевизия. Преди седмица спецсъдът освободи алкохолния бос срещу гаранция от половина милиона лева, заради влошеното му здравословно състояние. Миналата година Стайков се появи в съда в инвалидна количка и след прекаран инсулт. Той беше задържан през септември 2018 г. като част от организирана престъпна група за пране на пари. Синът му Стайков се предаде в полицията след почти 5 месеца в неизвестност. Той също е сочен от прокуратурата като част от престъпната група.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд пусна от ареста Миню Стайков срещу гаранция от 500 000 лв.

Специализираният наказателен съд пусна от ареста Миню Стайков срещу гаранция от 500 000 лв.

18 Март 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд пусна от ареста срещу 500 000 лева собственика на "Винпром" - Карнобат Миню Стайков, предаде БНР. Магистратите взеха решението си на закрито заседание заради здравословните проблеми на обвинения за пране на пари и данъчни и акцизни престъпления бизнесмен.
Ареста напуска и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров, но срещу десет пъти по-малка гаранция.
Двамата обаче ще останат в ареста до произнасянето на второинстанционния апелативен спецсъд, пред който прокуратурата ще протестира по-леките мерки за неотклонение. "Съдът прие, че продължава да е налице обосновано предположение за това, че обвиняемият Стайков и обвиняемият Димитров са евентуални извършители на престъпления, за които са привлечени към наказателна отговорност. Съдът прие, че по отношение на обвиняемия Стайков е невъзможно същият да продължи да се лекува в условията на следствия арест и болницата към затвора в София. Считам, че по отношение на двамата обвиняеми тези мерки за неотклонение не биха осигурили целите на мерките за неотклонение, поради което ще изготвя и протест", каза прокурор Ангел Кънев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд ще заседава по исканията на Миню Стайков и Иван Димитров за изменение на мерките им за неотклонение от „задържане под стража“

Специализираният наказателен съд ще заседава по исканията на Миню Стайков и Иван Димитров за изменение на мерките им за неотклонение от „задържане под стража“

18 Март 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. 9 състав на Специализирания наказателен съд ще заседава от 15.00 часа по исканията на Миню Стайков и Иван Димитров за изменение на мерките им за неотклонение от „задържане под стража“ в по-леки. Това съобщиха от съда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.