НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Външният министър на Гърция Катругалос: Северна Македония има напредък в прилагането на Преспанския договор

Външният министър на Гърция Катругалос: Северна Македония има напредък в прилагането на Преспанския договор

19 Март 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос подчерта напредъка на Северна Македония в прилагането на Преспанския договор и прилагането на реформите в страната, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
Той направи това изявление по време на работна закуска за приемането на Северна Македония в Европейския съюз, организирана от румънския му колега и председател на Министерския съвет на ЕС по външните работи Теодор Мелешкану в понеделник, на която участва и техния македонски колега Никола Димитров.
Повече от 20 министри от ЕС са присъствали на мероприятието, проведено преди Съвета по външните работи на ЕС в Брюксел, което е „впечатляващо присъствие“, според дипломатически източници.
Събеседниците на агенцията казват още , че участниците са приветствали сключването на Преспанския договор и политическата смелост на двете правителства, като са подчертали приноса на договора за регионалната стабилност. Освен това те са посочили споразумението като пример за разрешаване на спорове и модел за сътрудничество и сближаване с ЕС.
„Искахме да предадем посланието, че Гърция подкрепя европейските перспективи на всички страни от Западните Балкани, но това е процес, който се преценява според напредъка, който всяка страна прави. Северна Македония доказа, че иска да бъде отворена към европейските перспективи - демонстрира политическа смелост и насърчава, както Преспанския договор, така и важни вътрешни реформи“, отбеляза Катругалос, като добави, че основното послание на Гърция е, че „когато една страна се опитва да се приведе в съответствие с европейското законодателство, ние, европейците, трябва да отговорим по същия начин и да отворим европейския път към нея“.
Запитан за напредъка в прилагането на договора за името, гръцкият министър каза, че е „като цяло доволен“ и поясни, че „двете страни искат да прилагат духа и буквата на споразумението“.
„Има моменти, когато виждаме отклонения от неговото прилагане, но хубавото е, че когато повдигнем този въпрос пред другата страна, проблемът веднага се коригира“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Македонска делегация оглавявана от Зоран Заев ще представи реформите в страната в Брюксел

„Телма“ (Македония): Македонска делегация оглавявана от Зоран Заев ще представи реформите в страната в Брюксел

19 Март 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Македонският премиер Зоран Заев оглавява делегацията на страната на срещата на Съвета за стабилизация и асоциация в Брюксел, където тя ще презентира постиженията на Скопие в реформите, които се изпълняват по пътя към започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз, отбелязва скопският телевизионен канал „Телма“.
Петнадесетият Съвет за стабилизация и асоцииране между Република Северна Македония и ЕС, председателстван от Върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, се счита за първия предварителен тест за динамиката на програмата за реформи, която е съсредоточена в трите стълба - разузнавателната система, публичната администрация и съдебната власт.
Вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, вицепремиерът и министър на отбраната Радмила Шекеринска и външният министър Никола Димитров са част от правителствената делегация.
Според програмата в Европейската комисия е предвидена съвместна пресконференция на Заев, върховния представител Могерини и комисаря на ЕС за разширяването Йоханес Хан.
Високопоставени дипломатически източници от Брюксел, както по-рано съобщи МИА, заявиха, че отварянето на преговорите със Северна Македония ще бъде приоритет на румънското председателство, но неизвестността ще продължи до публикуването на доклада на ЕК.
Все още не е ясен дневният ред на срещата на Съвета на ЕС през юни. Предвид предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се проведат в края на май и чувствителността на европейската общественост относно разширяването, ЕК реши да отложи докладите за страните от Западните Балкани за първата седмица след вота, най-вероятно за 29 май.
Съветът по общи въпроси, от друга страна, е насрочен за 18 юни, което оставя малко време на държавите-членки да се запознаят със заключенията на ЕК и да вземат решение.
По време на престоя си в Брюксел Заев ще се срещне с генералния секретар Йенс Столтенберг в щаба на НАТО, като е предвидена и съвместна пресконференция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Каква е цената, която Скопие ще плати за членство в най-мощния съюз?

„Нова Македония“ (Македония): Каква е цената, която Скопие ще плати за членство в най-мощния съюз?

14 Март 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония изминава последните стъпки към пълноправно членство в НАТО, след което властите в югозападната ни съседка ще трябва да отпуснат значителна сума за отбрана, подчертават в редакцията на първия скопски вестник - „Нова Македония“.
Сред съюзниците в Алианса не стихват споровете за той кой, колко и дали има нужда да инвестира в отбраната. Допълнителни дилеми възникнаха след новината, че дори Германия, като най-силният европейски партньор в НАТО и четвъртата по големина икономика в света, постоянно намалява разходите за армията.
Дали всички държави в най-мощния военен съюз изразходват еднакви средства за отбрана и колко европейски съюзници в НАТО споделят финансовата тежест със САЩ при инвестирането във военно оборудване? Тези въпроси станаха актуални в периода, в който Македония извървява последните стъпки към пълноправно членство в Алианса, след което ще трябва да отдели значителна сума за отбраната, която ще се отрази на държавния бюджет.
Разходите за членство в НАТО се определят според БВП на държавите-членки и като се има предвид, че Македония има малко по-нисък БВП от този на Албания, тя ще плаща приблизително същата сума като западната й съседка - около 1,2. милиона евро годишно.
Военнополитическият анализатор Милан Стефаноски казва, че не трябва да се изненадваме от факта, че някои европейски страни не инвестират достатъчно в защитата си, както е в случая с Германия. Той обяснява, че за съжаление в самия съюз, въпреки че има общи правила за финансиране на отбраната, някои държави просто не ги зачитат. Това състояние на нещата, според Стефаноски, е причината САЩ оправдано да критикува съюзниците от Европа, които, казано направо, след като са направили някои инвестиции в отбраната, са решили напълно да оставят финансирането на американците.
„Що се отнася до Македония, мисля, че всички ние добре знаем какво да очакваме във финансов план, когато влезем в алианса. Аз лично вярвам, че въпреки финансова тежест за нас, ние все пак трябва да я приемем, защото по този начин гарантираме сигурността си, която исторически се нарушава редовно на Балканите и по този начин да сложим край на сътресенията“, коментира Стефаноски .
Наскоро американско списание разкри тревожна информация, според която цялата германска флотилия от подводници не се използва. Изненадващ е фактът, че Германия, като една от най-силните страни в света и пионер в мореплаването, си позволява ситуация, в която всичките й подводници 212А са извън употреба. „Всичките шест немски подводници са излезли от употреба, а причината за това е липсата на финансиране за отбрана, както и липсата на персонал и моряци“,написа Popular Mechanics.
Списанието задава въпросът дали Германия, която е четвъртата по големина в света икономика с БВП от 3,47 трилиона долара, наистина няма достатъчно пари, за да поддържа флота.
„Германия като цяло е намалила разходите за отбрана, което сега значително засяга армията. Така от 244 танка „Леопард 2" са активни само 95. През 2014 г. беше отбелязано, че само 42 от 109-те изтребители са действащи и способни да летят. Освен това нито един от 14-те самолета „А-400“ не може да лети. През 2015 г. страната участва във военни операции в Близкия изток, като 29 от 66-те й изтребители се оказаха способни да изпълняват мисии“, стана ясно още от материала в американското списание.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НОВА ТВ (Македония): Румънският парламент ратифицира Протокола за македонското членство в НАТО

НОВА ТВ (Македония): Румънският парламент ратифицира Протокола за македонското членство в НАТО

13 Март 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Парламентът на Румъния ратифицира Протокола за македонското членство в НАТО, предава македонската НОВА ТВ. На пленарното заседание в законодателния орган в Букурещ присъстваше и председателят на парламента в Скопие Талат Джафери.
„Днес Румъния отново демонстрира своята ангажираност, приятелство и подкрепа към Република Северна Македония за постигането на евроатлантическия ангажимент, като даде възможност за една последователност и общо бъдеще. Позволете ми искрено да благодаря лично, от името на депутатите в Събранието на Република Северна Македония и от името на нашите граждани – за нас е чест, че сте наши истински приятели и партньори“, подчерта Джафери.
Румъния е седмата държава-членка на НАТО, която ратифицира Протокола за членство на Северна Македония в НАТО. Първа бе Гърция, следвана от Словения, Албания, България, Хърватия и Черна гора.
В четвъртък протоколът следва да бъде ратифициран в Сейма на Литва. Както бе обявено, от Букурещ Джафери заминава за Вилнюс, където ще се обърне към депутатите в литовския парламент.
Страните-членки на НАТО подписаха протокола за присъединяване на Северна Македония към Алианса на 6 февруари. След ратифицирането му в парламентите на всичките 29 членове на Алианса, Северна Македония официално ще стане пълноправен член.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Румъния ратифицира протокола за приемане на Македония в НАТО в сряда, а Литва в четвъртък

„Курир“ (Македония): Румъния ратифицира протокола за приемане на Македония в НАТО в сряда, а Литва в четвъртък

13 Март 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Букурещ.Парламентът на Румъния в сряда трябва да ратифицира Протокола за присъединяване на Македония към НАТО, предава скопското електронно издание „Курир“. На заседанието ще присъства и председателят на македонския парламент Талат Джафери, който от вторник е на посещение в Букурещ.
От там Джафери заминава за Вилнюс, където ще присъства и на ратификацията на Протокола в сейма на Литва. Предвидено е председателят на македонското народно събрание да има и обръщение пред депутатите в литовския парламент.
Изданието припомня, че страните-членки на НАТО подписаха Протокола за присъединяване на Северна Македония в Алианса на 6 февруари. След ратификацията на документа в парламентите на всички 29 страни-членки на НАТО, Северна Македония ще стане официално пълноправен член.
Досега Протоколът бе ратифициран от 6 държави: Гърция, Словения, Албания, България, Хърватия и Черна гора.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЕТА (Македония): Талат Джафери заминава за ратификацията на Протокола за членство на Македония в НАТО в Румъния и Литва

МЕТА (Македония): Талат Джафери заминава за ратификацията на Протокола за членство на Македония в НАТО в Румъния и Литва

12 Март 2019 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери от 12 до 14 март ще бъде на работни посещения в Румъния и Литва, където ще присъства на ратификацията за присъединяване на Република Северна Македония в НАТО, предава македонската агенция МЕТА, като се позовава на съобщение от канцеларията на народното събрание.
Заседанието на румънския парламент ще се състои на 13 март, а това на литовския – на 14 март. Джафери ще бъде придружаван от депутата Панчо Минов, който ще се изкаже в Сейма на Литва.
В рамките на тези работни визити, председателят на македонския парламент ще има и двустранни срещи с домакините и други представители на властите на Румъния и Литва.
Протоколът за членство в НАТО бе ратифициран първо от Гърция, а след това от Словения, Албания, Хърватия, Черна гора и България.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.