НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил отбеляза официалния си празник – „Кюстендилска пролет” (ОБЗОР)

Кюстендил отбеляза официалния си празник – „Кюстендилска пролет” (ОБЗОР)

21 Март 2019 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Кюстендил отбеляза официалния си празник – „Кюстендилска пролет”. Празникът се отбелязва всяка година в деня на пролетното равноденствие – 21 март, което съвпада със старото честване на Свети четиридесет мъченици. Символи на празника са ябълковият цвят, трите лястовици и избраната девойка „Кюстендилска пролет”. Тази година официални гости на празника бяха президентът на Република България Румен Радев, обмудсманът Мая Манолова, Белоградчишки епископ Поликарп, игуменът на Рилския манастир – Адрианополският епископ Евлогий.
За 53-ти път Кюстендил изпраща своя пролетен поздрав към света. Това каза в празничното си обръщение към жителите и гостите на града кметът на Община Кюстендил Петър Паунов. По думите му притихнал пред троичното лице на небесния създател, вперил поглед в трите лястовици хванати за ръка, на символа на пролетта и неразделни като вечните добродетели – вярата, надеждата и любовта. От Кюстендил тръгва тържеството на пролетта, наслаждавайки се на тихото ухание на всяко цвете, галено от тихия полъх на аромата, пленено от красотата на великото в малкото. Това тържество носи на всеки от нас глътка утеха, щипка нежност, капчица любов, за да изпълни сърцата ни с онази неизказана радост и божествена сладост, която е неизменна цел и щастие на нашия живот. Кметът изрази надежда, че това тържество ще нахлуе отново в домовете на хората, в многобройните дни. Кметът пожела Честита пролет на всички, един прекрасен и благословен празник.
Президентът Румен Радев посочи, че красотата на хората, вкусът на черешите, богатата палитра на природата са отредили особено място на Кюстендил в сърцата на всички българи. По думите му не случайно градът на Майстора е избрал именно възкръсването на природата за свой празник. Според държавния глава в днешните чествания си дават среща красотата и младостта, почитта към древните обичаи и традиции, към народния календар, надеждата за плодородие и чисто човешкият стремеж към обновление. Според президента днешният Кюстендил е резултат от дълбоки културни наслагвания, на множество исторически пластове от най-дълбока древност. Дълбоките корени на региона и днешното многообразие превръщат града в една от емблемите на България.
Девойка „Кюстендилска пролет” за 2019 година - Снежанка Пенова, посочи, че настъпването на пролетта е едно ново начало и нови надежди за всички. Тя пожела на всички много здраве, много щастие и повече усмивки. Тя и нейните две подгласнички приеха на специална церемония символите на града – минералната вода, плодовете и хлябът. Жителите и гостите на Кюстендил бяха приветствани по повод празника – „Кюстендилска пролет”. Празник, чрез който Кюстендил се зарежда от магията на древния град и от красотата на младостта, а младостта и пролетта вървят заедно. Бяха отправени пожелания за това да бъдат благословени хлябът и трудът на хората, всяко добро начало за жителите на Кюстендил. Да тече вода в изворите на града и да не пресъхва, да носи здраве, сили и живот. Да напоява плодородната земя. Да царува благоденствие, да има мир, любов, успех и изобилие във всеки дом. Девойка „Кюстендилска пролет” поднесе на старото оброчище в лесопарк „Хисарлъка”, посветено на Свети четиридесет мъченици, плодове. Тя запали свещ в чест на светците.
Белоградчишки епископ Поликарп отправи пожелание кюстендилската пролет да бъде благословение за всеки един от присъстващите. Той поздрави събралите се хора на централния площад „Велбъжд” от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Белоградчишки епископ Поликарп пожела кюстендилската пролет да бъде благословение за всеки един. Да се радва, да се весели, в труд, в добродетелен живот. Да бъде по този начин достоен член на светата ни Църква, достойно чедо на Майка България. Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Той отслужи и традиционният за празника на Кюстендил молебен за здравето и успехите на града и на неговите жители.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: За поредна година в града се проведе изложба на декоративни птици „Кюстендилска пролет”

Кюстендил: За поредна година в града се проведе изложба на декоративни птици „Кюстендилска пролет”

21 Март 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. За поредна година в града се проведе изложба на декоративни птици „Кюстендилска пролет”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. В изложбата бяха представени гълъби, папагал, кокошки и канари. Изложбата се организира от гълъбовъдно дружество „Руен” и читалище „Братство”, със съдействието на Община Кюстендил. Традицията на изложбата е от 1984 година. Тази година се показват близо 100 видове птици. В кюстендилското дружество членуват 16 гълъбовъди.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Теодора Александрова, „Девойка Кюстендилска пролет” за 1998 година: Празникът има своя смисъл, отбелязва се възраждането на живота

Теодора Александрова, „Девойка Кюстендилска пролет” за 1998 година: Празникът има своя смисъл, отбелязва се възраждането на живота

21 Март 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Девойка „Кюстендилска пролет” трябва да излъчва сияние, щастие и доброта. Да бъде усмихната и около нея да има светлина. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Теодора Александрова, девойка „Кюстендилска пролет” за 1998 година. „В тази година конкурсът беше най-популярното събитие в Кюстендил. Аз бях на 16 години и това беше една емоция, която трябваше да бъде изживяна. Спомням си, че беше много вълнуващо. Най-запомнящият се спомен е този, когато Георги Минчев предложи заедно на сцената да изпеем „Бяла тишина”, а аз пея толкова фалшиво. Приех предизвикателството, публиката се забавлява, доволна съм много. Тогава за първи път имаше и избор за „Девойка на публиката” и аз спечелих този избор”, отбеляза Теодора Александрова.
По думите й този период е бил преди промените, всичко е било за едната слава. „Аз си останах същата. Амбициите ми бяха в съвсем различна посока”, каза Теодора Александрова. Според нея спечелването на конкурса е било един успех, една лична победа, една поредна стъпка. „Конкурсът сега е коренно променен, в сравнение с този, в който бях аз. Тогава беше много различно. Тогава имаше своя чар, сега също го има. Сега конкурсът е по-различен. Времената са различни, културата е различна, възприятията на хората са различни”, посочи Теодора Александрова. По думите й конкурсът „Девойка Кюстендилска пролет” е най-старият конкурс в България, единственият оцелял. Той има смисъл, защото се празнува възраждането на живота, олицетворението на който е една млада девойка.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любляна Начева, Община Кюстендил: „Кюстендилска пролет” е вкоренен в местното съзнание на хората от стотици години

Любляна Начева, Община Кюстендил: „Кюстендилска пролет” е вкоренен в местното съзнание на хората от стотици години

21 Март 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Празникът „Кюстендилска пролет” е вкоренен в местното съзнание на хората от, може би, стотици години. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Любляна Начева, старши специалист „Координатор – направление духовно развитие и работа с подрастващи“ към Община Кюстендил. „Това е един от най-обичаните празници на град Кюстендил, тъй като той е вкоренен в местното съзнание на хората, от може би стотици години честват идването на пролетта в този град, в тази древна земя на България. Първо празникът е празнуван под различни форми от жителите на града. Още от времето на траките със съответните култове към слънцето, след това заимстван от римляните, утвърден от славяните и в последствие с тези вярвания оброци, различни преклонния пред природните стихии. В последствие той е припознат от християнското население на града и започва да се почита на същата дата като почит към Свети Четиридесет мъченици. За нас, като християни и българи, това е един много тачен и обичан празник, дата, която е наситена с много история”, каза Любляна Начева. По думите ѝ победите на българските царе отново са свързани с тези дати, датата на празнуване на Свети Четиридесет мъченици и не само в Кюстендил, но и в Търново, в старата столица на България има такава черква „Свети Четиридесет мъченици”. „Тук свети 40 мъченици са много почитани и обичани светци през цялото време на християнската епоха, защото тук имаме минерални извори. Това е природна даденост, от която винаги са се възползвали хората и населението на Кюстендил. Свети 40 мъченици са покровители на минералната вода, на изворите, на водата и затова Кюстендил по един естествен начин е свързан с тази дата и почитането им”, каза Любляна Начева. Според нея в последствие празникът е модернизиран отново на тези пролетни дати. Смесена е нова семантика, която е свързана с със съвремието на този празник. На този ден се избира красотата, младостта в лицето на девойките „Кюстендилска пролет” и съответно се прави всяка година този избор много години. Празникът е осъвременен с концертите, с шоупрограмите, с културните мероприятия, които през целия месец март се случват и в художествената галерия с изложби и концерти и с различни други събития, свързани с култура и изкуство.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белоградчишки епископ Поликарп: Нека Кюстендилската пролет да бъде благословение за всеки един

Белоградчишки епископ Поликарп: Нека Кюстендилската пролет да бъде благословение за всеки един

21 Март 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Нека Кюстендилската пролет да бъде благословение за всеки един. Това каза в своето обръщение Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. „В този прекрасен ден ви поздравявам от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Честит и благословен празник! Нека Кюстендилската пролет да бъде благословение за всеки един. Да се радва, да се весели, в труд, в добродетелен живот. Да бъде по този начин достоен член на светата ни Църква, достойно чедо на Майка България. Бъдете изпълнени с радост и мир. Божието благословение да бъде върху всички вас”, каза Белоградчишки епископ Поликарп. Той отслужи и традиционният за празника на Кюстендил молебен за здравето и успехите на града и на неговите жители.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Снежанка Пенова, девойка „Кюстендилска пролет”: Настъпването на пролетта е едно ново начало и нови надежди за всички

Снежанка Пенова, девойка „Кюстендилска пролет”: Настъпването на пролетта е едно ново начало и нови надежди за всички

21 Март 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Настъпването на пролетта е едно ново начало и нови надежди за всички. Това каза девойка „Кюстендилска пролет 2019” Снежанка Пенова, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. „Пожелавам на всички много здраве, много щастие и повече усмивки. Честит празник!”, каза Снежанка Пенова. Тя и нейните две подгласнички приеха на специална церемония символите на града – минералната вода, плодовете и хлябът. Жителите и гостите на града бяха приветствани по повод празника – „Кюстендилска пролет”, чрез който Кюстендил се зарежда от магията на древния град и от красотата на младостта, а младостта и пролетта вървят заедно. Бяха отправени пожелания за това да бъдат благословени хлябът и трудът на хората, всяко добро начало за жителите на Кюстендил. Да тече вода в изворите на града и да не пресъхва, да носи здраве, сили и живот. Да напоява плодородната земя. Да царува благоденствие, да има мир, любов, успех и изобилие във всеки дом. Девойка „Кюстендилска пролет” поднесе на старото оброчище в лесопарк „Хисарлъка”, посветено на Свети четиридесет мъченици, плодове. Тя запали свещ в чест на светците.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Паунов, кмет на Кюстендил: За 53-ти път Кюстендил изпраща своя пролетен поздрав към света

Петър Паунов, кмет на Кюстендил: За 53-ти път Кюстендил изпраща своя пролетен поздрав към света

21 Март 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. За 53-ти път Кюстендил изпраща своя пролетен поздрав към света. Това каза в празничното си обръщение към жителите и гостите на града кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. „Притихнал пред троичното лице на небесния създател, вперил поглед в трите лястовици хванати за ръка, на символа на пролетта и неразделни като вечните добродетели – вярата, надеждата и любовта. От тук тръгва тържеството на пролетта, наслаждавайки се на тихото ухание на всяко цвете, галено от тихия полъх на аромата, пленено от красотата на великото в малкото. Това тържество носи на всеки от нас глътка утеха, щипка нежност, капчица любов, за да изпълни сърцата ни с онази неизказана радост и божествена сладост, която е неизменна цел и щастие на нашия живот”, каза Петър Паунов. Той изрази надежда, че това тържество ще нахлуе отново в домовете на хората, в многобройните дни. Кметът пожела честита пролет на всички, един прекрасен и благословен празник.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Красотата на хората, вкусът на черешите и богатата палитра на природата са отредили особено място на Кюстендил в сърцата на всички българи

Президентът Румен Радев: Красотата на хората, вкусът на черешите и богатата палитра на природата са отредили особено място на Кюстендил в сърцата на всички българи

21 Март 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Красотата на хората, вкусът на черешите и богатата палитра на природата са отредили особено място на Кюстендил в сърцата на всички българи. Това каза в приветствието си към жителите и гостите на Кюстендил президентът на Република България Румен Радев, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. „За мен е радост и привилегия да споделя с вас този красив и обичан от всички ни празник – „Кюстендилска пролет”. Да бъда свидетел на предаването на символите на Кюстендил, които олицетворяват красотата и богатството на града. Вярвам, че не случайно градът на Майстора е избрал именно възкръсването на природата за свой празник”, каза Румен Радев. По думите му в днешните чествания си дават среща красотата и младостта, почитта към древните обичаи и традиции, към народния календар, надеждата за плодородие и чисто човешкият стремеж към обновление. Според президента днешният Кюстендил е резултат от дълбоки културни наслагвания, на множество исторически пластове от най-дълбока древност. Дълбоките корени на региона и днешното многообразие превръщат града в една от емблемите на България. „Красотата на хората, вкусът на черешите, богатата палитра на природата са отредили особено място на Кюстендил в сърцата на всички българи. Не се съмнявам, че празникът „Кюстендилска пролет” е една от запазените марки на града. Убеден съм, че с всяка следваща година този уникален празник ще събира все повече приятели от всички краища на България, за да съпреживеят с вас невероятната атмосфера и да дишат от животворната енергия на Кюстендил. Нека дългоочакваната среща с настъпващата пролет ви донесе здраве и много нови надежди. Честит празник!”, каза Румен Радев.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: С молебен за здраве в града започнаха тържествата по повод празника „Кюстендилска пролет”

Кюстендил: С молебен за здраве в града започнаха тържествата по повод празника „Кюстендилска пролет”

21 Март 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. С молебен за здраве започнаха тържествата по повод празника „Кюстендилска пролет”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Сред официалните гости на празника са президентът на Република България Румен Радев, обмудсманът Мая Манолова, Адрианополският епископ и игумен на Рилския манастир Евлогий.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев беше посрещнат в Кюстендил от кмета на Общината Петър Паунов

Президентът Румен Радев беше посрещнат в Кюстендил от кмета на Общината Петър Паунов

21 Март 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Президентът Румен Радев беше посрещнат от кмета на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Президентът е официален гост на празника „Кюстендилска пролет”. Той ще проведе среща с кмета Петър Паунов и с представители на общинското ръководство. По-късно президентът Радев ще участва в тържествената програма, посветена на празника на Кюстендил. Ще бъде отслужен молебен за здравето на гражданите, след което ще се състои и ритуал по предаването на символите на града. Минералната вода, хлябът и плодовете ще бъдат предадени от миналогодишната девойка „Кюстендилска пролет" Милица Стойчева на новата девойка, олицетворяваща пролетта – Снежанка Пенова.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Засилено е полицейското присъствие в центъра на града

Кюстендил: Засилено е полицейското присъствие в центъра на града

21 Март 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Засилено е полицейското присъствие в центъра на града, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Кюстендил. В централната градска част са разположени екипи на Полицията и на Общинска охрана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дима Укалска, Община Кюстендил: С отбелязването на празника „Кюстендилска пролет” ние продължаваме и претворяваме една традиция в града

Дима Укалска, Община Кюстендил: С отбелязването на празника „Кюстендилска пролет” ние продължаваме и претворяваме една традиция в града

21 Март 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. С отбелязването на празника „Кюстендилска пролет” ние продължаваме и претворяваме една традиция в града. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. По думите ѝ традицията за отбелязването на пролетта в Кюстендил съществува от дълги времена. „През тракийско и римско време празникът е бил свързан със соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Аполон и Дионис, а през Средновековието със Свети Четиридесет мъченици, чиято памет се почита по стар стил на дата 21 март”, каза Дима Укалска. По думите ѝ традицията повелява на този ден жените да месят пити и да ги раздават за здраве и успех – раздават успеха на дома на целия град. „Пролетта е символ на новото начало, на красотата, на този ден всеки се докосва до природата, до естественото човешко общуване, което се свързва с усмивката и с този типичен за Кюстендил поздрав – Честита пролет”, каза Дима Укалска. По думите ѝ жителите на Кюстендил чакат с нетърпение този празник, защото още от детството си те са съхранили онзи приказен ден, в който са сядали на поляните в лесопарк „Хисарлъка”, бабите са разчупвали питките и всичко е било от сърце. „Община Кюстендил прави всичко възможно този празник да остане в сърцата на кюстендилци и на гостите на града”, каза Дима Укалска.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Музейните експозиции в града ще бъдат без входна такса по повод празника „Кюстендилска пролет”

Кюстендил: Музейните експозиции в града ще бъдат без входна такса по повод празника „Кюстендилска пролет”

21 Март 2019 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Музейните експозиции в Кюстендил ще бъдат без входна такса по повод празника на града. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Валентин Дебочички, директор на Регионален исторически музей – Кюстендил „Акад. Йордан Иванов”. „Това е традиция. Свободният вход на музейните експозиции е начин да отбележим официалния празник на града и да уважим всички жители и гости на Кюстендил”, каза Валентин Дебочички. Посетителите на музея могат да разгледат археологическа и нумизматична експозиция в зала „Асклепий”, музеен кът за деца и любопитни възрастни, както и етнографската изложба в зала „Стримон”. В къща музей „Димитър Пешев” е представена експозиция, посветена на Димитър Пешев и спасяването на българските евреи през Втората световна война. Там е разположена и изложбата „Български офицери, родени извън пределите на Княжество България”. В изложбена зала на джамията „Ахмед бей” е уредена изложбата „Пътят: време без граници” – спасителни археологически проучвания по трасето на автомагистрала „Струма” Лот 2”. Къща музей „Ильо Войвода” представя експозицията „Национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край”. В емфиеджиевата къща е представена експозицията “Градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на XIX и началото на XX век”. Отворен е и музейният комплекс „Свети Георги” в който се представя изложбата „Храмови иконописания от Пернишко”.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: С молебен за здраве ще започнат проявите за отбелязване на официалния празник на града – „Кюстендилска пролет”

Кюстендил: С молебен за здраве ще започнат проявите за отбелязване на официалния празник на града – „Кюстендилска пролет”

21 Март 2019 | 07:41 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Градът отбелязва официалния си празник – „Кюстендилска пролет”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развити” към Община Кюстендил. По думите ѝ тържествата ще започнат от 11.00 часа на площад „Велбъжд”, където ще бъде отслужен молебен за здравето на кюстендилци, след което ще се състои и ритуал по предаването на символите на града. В празничната програма ще участват народният певец Иван Дяков, емблематичният глас на българската музика Тони Димитрова и танцови състави от Кюстендил. В местността Хисарлъка от 13.00 часа ще започне традиционното посрещане на Девойка „Кюстендилска пролет“ и концерт със специалното участие на Цвети Веселинова и местни танцови състави, а от 15.00 часа на новоизградената сцена „Базиликата“, ще се представят Професионален духов оркестър, Кюстендил и Джаз бенд към Национално музикално училище „Любомир Пипков” - София. „Този празник е знаков за нашия град. Патентован в патентното ведомство на Република България. Обявен е за официален за Кюстендил и типично на 21-ви март хората тук се поздравяват с „Честита пролет”, каза Дима Укалска.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще посети град Кюстендил

Президентът Румен Радев ще посети град Кюстендил

21 Март 2019 | 07:08 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Президентът Румен Радев ще посети Кюстендил. Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. Той ще бъде посрещнат в 10.45 часа пред сградата на Община Кюстендил, след което Румен Радев ще проведе среща с кмета Петър Паунов и с представители на общинското ръководство.
От 11.00 часа на площад „Велбъжд“ президентът Радев ще участва в тържествената програма, посветена на празника на Кюстендил.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.