НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

EA Daily: Във Великобритания пристигнаха стелт-бомбардировачите на САЩ В-2А. Тяхната цел са руските граници

EA Daily: Във Великобритания пристигнаха стелт-бомбардировачите на САЩ В-2А. Тяхната цел са руските граници

27 Август 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Лондон. От авиобазата „Уайтмен“ в американския щат Мисури на 27 са прехвърлени три тежки стратегически стелт-бомбардировачи Northrop B-2А Spirit на военната база „Феърфорд“ на Кралските Военновъздушни сили за изпълнение на задачи в Европа и конкретно за симулация на ракетно-бомбови удари край границите на Русия, предава агенция EA Daily.
„Spirit of Mississippi, Spirit of Georgia и Spirit of New York – това са имената на трите бомбардировача B-2A, които пристигнаха в британската база „Феърфорд“, отбелязва „Оперативная линия“.
Съобщава се също, че преди това наетият от ВВС на САЩ B-747 Jumbo е донесъл във „Феърфорд“ последната част от американския инженерно-технически състав „Уайтман“, тъй като самолетът B-2A е със скъпа и сложна поддръжка.
Както се очаква, в допълнение към трите B-2A през тази седмица във Великобритания ще бъдат разположени още не по-малко от два стратегически бомбардировача Boeing B-52H Stratofortress.
„С оглед вече намиращият се там от 17 юни един B-52H с непълна техническа готовност, защото му бяха сменени закрепванията на два двигателя към равнината на крилото и бе извършена работа по замяна на изгорял двигател, броя на ударните сили на ВВС на САЩ, разположени във Великобритания (разбирай - на границите на Русия) ще възлиза на шест единици“, отбелязва „Оперативная линия“.
Руската агенция добавя, че от средата на август командването на ВВС на САЩ е пристъпило към практическа реализация на подготвителните мероприятия за поредно разполагане (започвайки от края на август) на стратегически бомбардировачи във Великобритания. B-2A в предназначен за пробиване на плътна противовъздушна отбрана и нанасяне на удар с конвенционално или ядрено оръжие.
EADaily по-рано многократно е съобщавала за полети през март до западните граници на Русия от разположилените шест американски стратегически бомбардировачи Boeing B-52H Stratofortress в британската авиобаза Fairford (един от тях имаше проблеми с двигателя). B-52H достигна условните граници на изстрелванията, получи информация за потенциални цели, въведе съответните данни в прицелните комплекси (системи) на ракетите - и симулира условни изстрелвания върху тях. И тези цели бяха най-важните военни съоръжения на Русия - летища, командни пунктове, позиции за изстрелване на ракети и т.н.
Освен това редовните полети на B-52H край руските граници представляват своего рода отработване на излизане на границата на ракетен удар и нанасянето му извън зоната на идентифициране на радиолокационните средства на ПВО, както и извън пределите на бойния радиус на изтребителите от руските ПВО МиГ-31.
Тогава командването на руските Военнокосмически сили (ВКС) прехвърли от авиобазата в Енгелс (Саратовска област) на едно от летищата зад полярния кръг четири стратегически ракетоносеца Ту-160 и един самолет за далечно радиолокационно идентифициране.
В началото на април американските бомбардировачи B-52H се върнаха от авиобазата „Феърфорд“ у дома в „Барксдейл“ (в южната част на САЩ).

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Три американски ядрени бомбардировача са забелязани край границите на Русия

РИА Новости: Три американски ядрени бомбардировача са забелязани край границите на Русия

25 Март 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Три американски стратегически бомбардировача Boeing-52H Stratofortress са се приближили до границите на Русия, става ясно от данните на мониторинговия ресурс Plane Radar, предава РИА Новости.
Самолетите са летели на височина около три хиляди метра.
Според информацията на портала, горе долу по същото време още един американски Stratofortress е летял в близост до Калининградска област за отработване на бомбардировка по базата на Балтийския флот на Русия.
Освен това за поддръжка на B-52H от британската база Милдънхол е излетял самолет за радиоелектронно разузнаване от ВВС на САЩ Boeing RC-135V River Joint, твърди Plane Radar.
В последно време активността на чуждестранните разузнавателни самолети и дронове по границите на Русия се е увеличила значително, отбелязва руската агенция. Миналата седмица Boeing B-52H на няколко пъти имитира бомбардировка на базите на Балтийския флот и се обръщаше обратно веднага, след като бе прихващан от дежурните средства на руската противовъздушна отбрана. Освен това, Русия на няколко пъти вдига във въздуха изтребители Су-27 заради американските бомбардировачи.
Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков със съжаление отбеляза, че появата на американски B-52H в близост до руските граници създава допълнително напрежение в отношенията между двете страни.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Пентагонът не е съгласен, че руският Су-27 е прогонил американския В-52

РИА Новости: Пентагонът не е съгласен, че руският Су-27 е прогонил американския В-52

22 Март 2019 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Пентагонът не е съгласен с това, че руският изтребител Су-27 е прогонил американският стратегически бомбардировач В-52 над Балтийско море, съобщи пред РИА Новости представителят на американското военно ведомство Ерик Пахън.
„Самолетът от ВВС на САЩ В-52 осъществяваше рутинни операции в международно въздушно пространство, реализирайки принципа на свободна навигация и прелитане. На 20 март В-52 имаше рутинна среща с руски Су-27, който осъществяваше операции над Балтийско море“, заяви Пахън.
„Пилотите използваха радарни сигнали и действаха в съответствие с международното право. Руският самолет не е гонил В-52, както бе заявено, и бомбардировачът успя да завърши своята мисия“, добави представителят на Пентагона.
В четвъртък руското министерство на отбраната публикува видео, на което изтребител Су-27 съпровожда американски стратегически бомбардировач В-52 над Балтийско море.
Беше съобщено, че за идентификация и ескорт във въздуха са вдигнати два изтребителя Су-27 от състава на дежурните сили на противовъздушната отбрана. Министерството също така съобщи, че след като стратегическият бомбардировач B-52H е сменил траекторията на полета далеч от държавната граница на Руската Федерация, руските самолети са се завърнаки на домашното летище.
Говорителят на президента Дмитрий Песков заяви, че появата на B-52 в региона добавя напрежение.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Кремъл коментира полетите на американски бомбардировачи край границите на Русия

РИА Новости: Кремъл коментира полетите на американски бомбардировачи край границите на Русия

21 Март 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Появата на американски бомбардировачи край границите на Русия създава допълнително напрежение, заяви пресскретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.
„Навярно от военно-тактическа гледна точка тук могат да коментират само нашите военни специалисти и аз съм уверен, че те ще го направят. Но, като цяло, аз ще се огранича само с това, че, без съмнение, подобни действия на Съединените щати не водят до укрепване на атмосферата на сигурност и стабилност в региона, намиращ се непосредствено до границите на Руската Федерация“, отбеляза Песков.
Той изрази съжалението си от действията на Вашингтон.
По-рано в четвъртък МО публикува видео как руски изтребители Су-27 съпровождат бомбардировач В-52 над Балтийско море. Според данните на авиодиспечерските ресурси, самолетът е изпълнил имитация на бомбардиране на руския флот.
Аналогичен случай имаше и в понеделник, когато Boeing B-52H Stratofortress също симулира атака по базата на Балтийския флот на Русия, приближавайки се само на 191 км от Санкт Петербург.
РИА Новости припомня, че през последната седмица САЩ прехвърлиха шест бомбардировача В-52 и В-52Н във Великобритания. Самолетите са се приземили на авиобазата във Феърфорд.
В-52 се произвеждат в периода от 1952 до 1962 година и са създадени като стратегически бомбардировачи, способни да доставят две термоядрени бомби с голяма мощност до всяка точка на СССР. И днес той остава основният самолет от далечната бомбардировъчна авиация на американските ВВС.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ прехвърлиха шест стратегически бомбардировача B-52 в Европа

ТАСС: САЩ прехвърлиха шест стратегически бомбардировача B-52 в Европа

21 Март 2019 | 08:04 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Шест стратегически бомбардировача B-52 от военновъздушните сили (ВВС) на САЩ, базирани в базата в щата Луизиана, са прехвърлени в Европа за „интеграция в театъра на действие и участие във въздушни учения“ съвместно със съюзниците и партньорите от НАТО, съобщи в сряда американският телевизионен канал CNN, характеризирайки прехвърлянето като сигнал за Русия по повод петата годишнина от присъединяването на Крим, предава ТАСС.
Според информацията на телевизията, групата В-52 Stratofortress се е приземила на базата Феърфорд във Великобритания в края на миналата седмица. В понеделник четирите бомбардировача са „изпълнили полети на няколко места в Европа, включително над Норвежко и Балтийско море (Естония) и Средиземно море (Гърция)“, привежда CNN данните, получени от ВВС на САЩ.
В-52, разположени в базата Андерсън на остров Гуам в Тихия океан и Феърфорд, са провели „едновременни учения по запознаване с театъра на действия в Индо-Тихоокеания и Европа“, бомбарировачите са „летели на север, в зоната източно от полуостров Камчатка“, цитира ВВС на САЩ телевизионната компания. „Заедно полетите в Индо-Тихоокеания и Европа демонстрираха лоялността на САЩ към техните съюзници и партньори чрез глобално задействане на въоръжените сили“, добавят американските военни.
Както руското министерство на отбраната съобщи по-рано, бомбардировачът B-52 на американските военновъздушни сили с включен транспондер, който прелетя над Балтийско море на 15 март, не се приближи на по-малко от 150 км до границите на Руската Федерация.
Руските военни редовно „засичат“ самолетите на страните от НАТО над Балтийско море, но полетът на стратегически бомбардировач над Балтийско море е рядко явление. Според официални доклади, за последен път B-52 е бил наблюдаван над Балтийско море през 2017 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Американски бомбардировач прелетя над Балтийско море на 150 километра от границите на Русия

ТАСС: Американски бомбардировач прелетя над Балтийско море на 150 километра от границите на Русия

16 Март 2019 | 03:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Бомбардировач В-52 на ВВС на САЩ с включен транспондер в петък е преминал на 150 километра от границите на Руската федерация, прелитайки над Балтийско море. Информацията е предадена на журналистите от Министерството на отбраната на Русия, съобщава ТАСС.
"На 15 март 2019 година самолет В-52 на американските ВВС е извършил полет с включен транспондер над неутрални води в Балтийско море, като е провел курс, успореден на териториалните води на РФ. Той се доближил до границите на РФ на 150 километра, след което е направил обратен завой веднага щом е влязъл в полезрението на дежурните руски противовъздушни сили, които са го съпроводили“, са съобщили от военното ведомство.
Руските военни редовно „засичат“ над Балтийско море самолети от страни, членки на НАТО, но същевременно рядко се случва бомбардировачи да извършват полети. По официални сведения за последен път B-52 е засичан в района през 2017-та година.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.