НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: 9.4 млн. дка е площта на горите в обхвата на предприятието, от тях близо 7 млн. дка са държавни горски територии

Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: 9.4 млн. дка е площта на горите в обхвата на предприятието, от тях близо 7 млн. дка са държавни горски територии

24 Март 2019 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград.9.4 млн. дка е площта на горите на в обхвата на предприятието, от тях близо 7 млн. дка са държавни горски територии. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите“ в Югозападно държавно предприятие по повод 21 март – Световния ден на горите. По думите ѝ всеки един от нас е длъжен да пази това природно богатство. „Освен това трябва да пазим горите, да се грижим за тях и да ги възстановяваме и възобновяваме където е необходимо“, каза още инж. Станишева. Тя отбеляза, че за нея гората може да се опише с една дума – живот. „Моят апел към хората е – бъдете повече човеци, обичайте себе си, защото човек, който обича себе си, обича ѝ природата. Бъдете здрави“, добави инж. Станишева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: Малка част от зрялото българско общество има култура по опазването на горите

Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: Малка част от зрялото българско общество има култура по опазването на горите

23 Март 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Благоевград.За съжаление малка част от зрялото българско общество има култура по опазването на горите. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите“ в Югозападно държавно предприятие по повод 21 март – Световния ден на горите. По думите ѝ другите смятат, че всичко е в техните ръце, казвайки, че ще запалят един огън, а след това ще го загасят. „Но в момента, в който задуха вятър, нещата излизат извън контрол. Тогава отново трябва да се намесваме ние, лесовъдите, за да се потуши пожара“, каза още инж. Станишева. Тя отбеляза, че точно поради тази причина през последните около 10 дни зачестиха пожарите. „Колегите ми непрестанно се борят с овладяването на пожари, което си обясняваме с това, че по-рано настъпи топлото време и хората започнаха да палят стърнища. По този начин предизвикват пожари“, уточни инж. Станишева. Тя отбеляза, че най-важното в момента е да се работи с младото поколение, защото те са бъдещето. „Хора, които вече са „пречупени“ след 40 – 50 годишна възраст вече имат свои, утвърдени виждания за живота, поради което е много трудно да се промени мисленето им. Докато децата, които растат са като книга – тях лесно можем да възпитаваме в любов към природата и гората. Тогава вече нещата ще се променят. Може да не е утре, но ще се случи. Така в бъдеще нашите поколения ще бъдат облагодетелствани“, отбеляза инж. Станишева. Тя коментира, че Югозападно държавно предприятие ежедневно работи в посока – да възпитава децата в любов към гората. „Едно от нещата, които направихме е, че обучихме доста колеги да работят с деца или така наречената горска педагогика. Освен това непрекъснато, целогодишно провеждаме мероприятия. Дори днес имаме залесяване на смърчово дърво, което е подарък от Югозападно държавно предприятие за 3 ОУ „Димитър Талев“ – Благоевград. То се засажда в двора на учебното заведение от 2 „В“ клас. По този начин децата ще честват Световния ден на гората. Това всъщност е показателно за нашата работа. Тези деца, които са 2 клас още от сега преподавателите и ние ги възпитаваме да обичат природата“, подчерта инж. Станишева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: Гората трябва да се пази, защото тя е като човек – расте и диша

Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: Гората трябва да се пази, защото тя е като човек – расте и диша

21 Март 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Гората трябва да се пази, защото тя е като човек – расте и диша. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите“ в Югозападно държавно предприятие по повод Световния ден на горите. „Има и една пределна възраст, в рамките на която трябва да се отгледа. Когато започне да изсъхва, тя се отсича, а на нейно място се създава нова гора. Важно е да отбележим, че в нейния процес на растеж не трябва да нарушаваме нейната цялост, трябва да се грижим за нея. Най-важното е да не позволяваме на бракониерите да я секат. В най-общи линии това представлява грижата за гората“, каза още инж. Станишева. Тя добави, че процесът по възобновяването на горите, които са пострадали заради болести или пожари е различен. „Когато гората е пострадала от болести, то важно е да отбележим, че не всички дървета се разболяват. Затова ние махаме болните дървета, но на терена си остават здравите, които пускат своите семена и гората по-лесно се възобновява. Но при един пожар от първостепенно значение е нашата роля като лесовъди“, добави инж. Станишева. По думите ѝ причината е, че в повечето случаи говорим за много големи площи, които са били опожарени, както например при пожарите от 2017 и 2018 година. „Тогава опожарени бяха много големи площи и на тях няма останали нито едно живо дърво. В тази връзка бе извършена сеч, а след това трябва да залесим площите, за да може по-бързо да се възстановят тези гори“, заяви инж. Станишева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.