НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Въвеждат се промени в движението на част от градския транспорт заради събитията от програмата за празника на града

Велико Търново: Въвеждат се промени в движението на част от градския транспорт заради събитията от програмата за празника на града

21 Март 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Въвеждат се промени в движението на част от градския транспорт заради събитията от програмата за празника на града. Измененията са свързани с въведената временна организация на движението и ще са валидни само за 22 март, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Линия №5 ще се движи на всеки кръгъл час и на 20-а минута от началната спирка в кв. „Колю Фичето”, за времето от 6.00 часа до 21.20 часа. От площад „Цар Асен I” автобусите ще пътуват на 30-а и 56-а минута от часа, за периода от 6.30 часа до 21.56 часа. След 9.00 часа курсовете ще бъдат изпълнявани до ул. „Крайбрежна”.
Линия №13 ще пътува от 6.10 часа до 20.30 часа от кв. „Бузлуджа”, като автобусите ще тръгват на всяка 10-а и 30-а минута от часа. От ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” курсовете са съответно на 43-та и 03-та минута от часа, за времето от 6.43 часа до 21.03 часа.
Линия №20 ще се движи от 6.40 часа до 20.40 часа от кв. „Бузлуджа” през 60 минути. След 9.30 часа крайна точка става обръщалото пред Летния театър.
Без промени остава разписанието на линия №40. След 9.30 часа и този автобус ще пътува до Летния театър вместо до площад „Цар Асен I”.
Измененията обхващат и линия №50. От квартал „Зона В” автобусите ще се движат по следния начин: 7.00 часа, 7.30 часа, 8.00 часа. От 8.30 часа до 20.30 часа автобусите ще пътуват на интервал от 60 минути.
От спирка „Мавриков” в кв. „Асенов” разписанието е следното: 7.25 часа, 7.55 часа, 8.25 часа. От 8.55 часа до 20.55 часа интервалът на движение е 60 минути. След 9.30 часа до кв. „Асенов” автобусите ще пътуват през кв. „Света гора”.
Линия №110 не променя разписанието си, а след 9.30 часа крайна точка става обръщалото пред Летния театър.
Без изменения в графиците на движение ще бъдат също линиите с номера 1, 2, 4, 9 и 70. За крайградската линия №8 курсът от Автогара „Запад” в 16.20 часа няма да бъде изпълняван.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: „Биг Бенд Велико Търново“ ще изнесат тържествен концерт по повод празника на града

Велико Търново: „Биг Бенд Велико Търново“ ще изнесат тържествен концерт по повод празника на града

21 Март 2019 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. „Биг Бенд Велико Търново“ ще изнесат тържествен концерт по повод празника на града, който се отбелязва на 22 март. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Музикалното събитие ще бъде от 19.00 часа, а входът ще е свободен. В навечерието на 22 март на сцената на Музикално-драматичния театър за жителите и гостите на града ще излязат музикантите от „Биг Бенд Велико Търново“ и техните млади колеги от „Джуниър Бенд“ към Средно училище „Емилиян Станев“. Диригенти ще бъдат Владимир Бошнаков и Йордан Цветанов.
Заедно с двата състава публиката ще види и популярни гост изпълнители – популярният кларнетист Илия Илиев – Професора, синът му Илия Илиев, музикантите Пламен Павлов и Иван Памуков. Специално за концерта ще пристигнат идолите на младото поколение - певиците Нора Караиванова и Маги Джанаварова.
Места ще бъдат предоставяни срещу покани, с които всеки желаещ може да се сдобие на касата на МДТ „Константин Кисимов“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Детски лунапарк отваря врати по повод празника на града – 22 март

Велико Търново: Детски лунапарк отваря врати по повод празника на града – 22 март

18 Март 2019 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Детски лунапарк отваря врати във Велико Търново. Съоръженията вече започнаха да пристигат и ще останат в града до края на седмицата. Поводът за гостуването им е Празника на Велико Търново – 22 март, припомниха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Общината. Люлките, пързалките и сергиите за различни лакомства по традиция ще са разположени на цирковата площадка в района на пътен възел „Качица“ (до бившия Медицински университет). Кметът на старата столица Даниел Панов вече издаде заповед за работното време, което ще е от 08.00 до 22.00 часа.
И тази година малчуганите ще могат да се насладят на виенско колело, детски въртележки, батути, забавни игри, спортно стрелбище и множество сладки изненади. Според заповедта на градоначалника всички търговци, които ще се включат в Празника, трябва да спазват Общинската наредба за опазване на околната среда. За да се гарантира обществения ред и спокойствието на гражданите, администрацията ще следи за спазване на нормите за шум. Освен това за периода от днес до 23 март се забранява паркирането и престоя на моторни превозни средства на територията на атракционния парк. Ограничението не важи за ползвателите на терена. В заповедта е посочено и, че за неспазване на правилата ще се налагат глоби и имуществени санкции.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Безплатен пешеходен тур под надслов „Величието  на столичния  Търновград” ще се проведе за празника на града - 22 март

Велико Търново: Безплатен пешеходен тур под надслов „Величието на столичния Търновград” ще се проведе за празника на града - 22 март

15 Март 2019 | 22:04 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Безплатен пешеходен тур с беседа, посветена на празника на Велико Търново, предлага на 22 март Регионалният исторически музей, съобщиха от музея. Тематичната обиколка под надслов „Величието на столичния Търновград“ ще се проведе от 14.00 до 16.00 часа и включва средновековните църкви в кв. „Асенов“ и Архитектурно-музеен резерват „Царевец“.
Пешеходният тур ще започне от площада пред храм „Св. Димитър“. Групата ще се движи по маршрут: църква „Св. Димитър“ – храм „Св. 40 мъченици“ – черква „Св. Св. Петър и Павел ” – църква „Св. Иван Рилски” – крепост Царевец. Желаещите могат да се присъединят към обиколката на всяка локация. Екскурзоводи ще са Ваня Калчева, Георгина Торлозова и Камелия Раданова.
На празника на Велико Търново ще са отворени за безплатни посещения от 9.00 до 16.00 часа църквата „Св. 40 мъченици“, Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ и музей „Възраждане и Учредително събрание“. Беседите ще се заплащат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С представлението „Теменужката от Монмартр“ Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ отбелязва празника на града – 22 март

Велико Търново: С представлението „Теменужката от Монмартр“ Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ отбелязва празника на града – 22 март

14 Март 2019 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Ново премиерно заглавие подготвят актьорите от Музикално-драматичен театър (МДТ) „Константин Кисимов“ за празника на града – 22 март. Шедьовърът на Имре Калман „Теменужката от Монмартър“ за пръв път се представя в оригиналната версия на Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, които са автори на либретото, не само на търновска, но и като цяло на българска сцена. Това съобщи пред журналисти директорът на търновския театър Васил Вълчев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Режисьор на спектакъла е Бойко Богданов, който за първи път работи с екипа на храма на Мелпомена в старата столица. Диригент-постановчик е Игор Богданов, а диригент самият Васил Вълчев. „Теменужката от Монмартър“ е призната от световната музикална критика за най-зрялата творба на Краля на оперетата – австро-унгареца Имре Калман. Това произведение е поставило основите на жанра мюзикъл. В България има два опита да бъде поставена, за съжаление с твърде преобразено либрето и подменени персонажи заради комунистическата цензура от епохата – не по оригиналния текст на произведението, а по вариации, написани от съветски либретисти. Затова нашият екип реши да постави произведението за първи път у нас в оригиналната му версия“, разказва режисьорът Бойко Богданов.
Костюмите и сценографията са на Лидия Къркеланова, а хореографията е на Катя Богданова.
В оперетата участват солисти, актьори, хор, оркестър и балет на МДТ „Константин Кисимов“. „Две солистки от екипа на театъра се превъплъщават в образа на бедното момиче, което от улична цветарка и певица от квартала на парижката бохема Монмартър се превръща в истинска оперетна звезда. Ролята на Виолета Кавалини изпълняват Симона Кодева и Валерия Пейчев. Новото солистично попълнение в музикалния състав Теодора Петрова ще видим като Нинон. Тя е жената – кокетка, привлекателна, сексапилна и амбициозна, леконравна собретка, която жертва любовта си в името на кариерата. Образът на художника Раул Делакроа е поверен на солистите Момчил Караиванов и Пламен Долапчиев“, обясни още Вълчев.
Премиерата на „Теменужката от Монмартър“ ще е на 19 март, от 19.00 часа, в голямата зала на театъра. Билети се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов“.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.