НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Караджич обжалва доживотната присъда за военни престъпления в Босна

AFP: Караджич обжалва доживотната присъда за военни престъпления в Босна

28 Март 2019 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Хага. Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич обжалва решението на съда на ООН за увеличаване на присъдата му на доживотен затвор за военни престъпления, съобщава AFP.
„Президентът Радован Караджич обжалва... наложената му доживотна присъда“ на 20 март, се казва в съобщение пуснато от съда в Хага.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“МКД“ (Македония): Реакции в световните медии на доживотната присъда на Радован Караджич

“МКД“ (Македония): Реакции в световните медии на доживотната присъда на Радован Караджич

23 Март 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Хага. Какви са реакциите във водещите световни медии на доживотната присъда на лидера на босненските сърби Радован Караджич обобщава македонското електронно издание “МКД“.
Процесът срещу Караджич е "най-важният в 23-годишната история на Трибунала на ООН" и обикновено се смята за тест, дали съвременната международна наказателна система може да наложи отговорност на военните лидери, според авторитетното американско издание The New York Times
Mного хора са били съдени в Хага за престъпления във войната в Югославия, но Караджич, заедно с босненско-сръбския военен командир Ратко Младич, който все още очаква своята присъда, е най-високопоставеният босненски сръбски, съден от този съд. Весникът припомня, че бившият сръбски президент Слободан Милошевич, "чийто краен национализъм подтикна и позволи кръвожадни конфликти", почина в затвора в края на процеса.
Прокуратурата поиска увеличение на 40-годишната присъда до доживотен затвор, което е до голяма степен символичен ход, тъй като е малко вероятно Караджич да живее достатъчно, за да изтърпи дългата си присъда, посочва вестникът, добавяйки, че решението за увеличаване на присъдата, "символично или не", предизвика аплодисменти сред роднините на жертвите от Босна и Херцеговина.
Роднините на жертвите от две десетилетия, търсеха правосъдие между Хага и полетата на смъртта, където все още има човешки кости, коментира BBC. На жертвите и техните близки, които наблюдаваха политическия организатор на изтезанията, бе казано, че той ще остане в затвора за цял живот, това е нещо "най-близо до правосъдието, което искат да получат", според британската обществена медия.
Подобна оценка направи и Американското обществено радио (NPR), коeто напомня, че Караджич е бил изправен пред най-тежките обвинения в геноцид, унищожение, убийство и етническо прочистване и че е следвал примера на Милошевич, използвайки съдебната зала като политическа сцена.
Въпреки това, Караджич, стар играч, който обичаше покера, "загуби последната ръка срещу международното правосъдие" в сряда в Хага.
Босна и Херцеговина обаче почти 25 години след края на войната все още е разделена и поляризирана от наследството на Караджич, пише Financial Times.
Член на председателството на Босна и Херцеговина и бивш президент на Република Сръбска Милорад Додик, който даде показания в защита на процеса срещу Караджич, твърди след присъдата на Караджич, че Хагският трибунал не е справедлив, а председателят на Асоциацията на жертвите и свидетелите на геноцида Мурат Тахирович казва, че "Пълното правосъдие не е възможно, но присъдата е удовлетворение за жертвите", се казва в лондонския вестник.
„Президентът, психиатърът, поетът и ню-ейдж лечителят живееше различни животи“, пише AFP, и посочва, че "военният престъпник" с хиляда лица и след окончателната присъда остава човек, който причинява разделения в обществото.
За международната общност и неговите врагове, босненски хървати и мюсюлмани, той е чудовището, отговорно за смъртта на десетки хиляди хора, докато за много сърби той остава герой от сръбската епична поезия, смята френската агенция.
Присъдата на Караджич за етническо прочистване като защита на западната цивилизация от мюсюлманите го направи икона сред крайните десни екстремисти, пише The Guardian.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радован Караджич: Сръбският народ и аз вече спечелихме

Радован Караджич: Сръбският народ и аз вече спечелихме

22 Март 2019 | 23:54 | Агенция "Фокус"
Хага/Белград. След като излезе съдебното решение срещу него, Радован Караджич изпрати послание от Хага по Марко Сладойевич, един от неговите защитници, до Сръбското радио и телевизия, предава белградското радио В92.
"Сръбският народ и аз, заедно, спечелихме вече. Създадена е Република Сръбска, а сърбите са свободни в своя собствена държава," медиите цитират посланието на Караджич и добавят, че той пише още: „Жертвата, която аз правя е далеч по-малка от жертвите на други хора. Хиляди и хиляди младежи изградиха Република Сръбска със своя живот. Мнозина останаха ветерани инвалиди. Най-големите жертви направиха майките, чиито единствени синове дадоха живота си за свободата на сръбския народ. Това са истинските жертви."

Според адвоката, който обяви, че е говорил с Караджич близо час и половина след обявяване на съдебното решение, решението на Хагския трибунал е „кухо“ отмъщение, тъй като е насочено срещу един старец, той няма да бъде засегнат от него.
"Ние не се отказахме дори, когато беше много по-тежко, тъй че дори и затворен, както съм сега, аз никога няма да спра да се боря за истината за нашата справедлива битка в тази война, която ни беше натрапена и в която и трите народа пострадаха. Всяка война, особено гражданската, води до престъпления, които нашата държава, ако си дава сметка за тях, ги заклеймява и преследва. Ние се бихме достойно за свободата и равенството на сръбския народ в Босна и Херцеговина. Затова позволете ни винаги и на всяко място да бъдем уважавани, позволете да не мразим другите и нека с гордост да пазим онова, което е по-велико от нас – Република Сръбска“, заявява Караджич.
В сряда Апелативната Камара по механизма за местожителство към Наказателния трибунал в Хага обяви доживотен затвор за Караджич с обвинения за геноцид и военни престъпления, като отхвърли предишната присъда за 40 години затвор. Караджич беше първият президент на Република Сръбска и политически лидер на сърбите в Босна и Херцеговина по време на войната от 1992-95 година.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Къде ще изтърпи наказанието си Радован Караджич?

„Независен“ (Македония): Къде ще изтърпи наказанието си Радован Караджич?

21 Март 2019 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Хага. Осъденият за военни престъпления Радован Караджич ще изтърпи наказанието си за доживотно лишаване от свобода в затвор в една от 14 страни в Европа, отбелязва електронното издание на македонския вестник „Независен“, като пояснява, че Трибуналът в Хага има договори с такъв брой държави.
Италия е първата страна, която предложи своите затвори за настаняване на осъдени от Международния наказателен съд за бивша Югославия. В затворите й има петима признати за виновни.
Във финландските затвори има седем, изтърпяващи присъди, докато в Германия, Норвегия и Австрия има по шест. В Испания има петима осъдени, а в съседна Португалия - само един. Франция, Холандия и Швеция настаниха четирима военнопрестъпници в затворите си, а Естония и Великобритания – по трима.
Двама от осъдените военни престъпници излежават присъдите си в Полша. Има и един в Швеция.
Засега обаче няма информация къде ще бъде разпределен Караджич. От редакцията подчертават, че независимо в коя страна той ще изтърпи наказанието си, една от основните разпоредби на споразумението за приемане на осъдени военнопрестъпници е, че трябва да се зачитат нормите на международното право, както и да се осигурява достъп на „Червения кръст“ по всяко време за посещения и да разговори със затворници.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Присъдата на Радован Караджич е арогантна и цинична

Милорад Додик: Присъдата на Радован Караджич е арогантна и цинична

21 Март 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Представителят на Република Сръбска в тричленния Президиум на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик заяви, че присъдата на първия президент на Република Сръбска Радован Караджич е много арогантна и цинична и не се различава по нищо от миналите решения на Трибунала в Хага, пише електронното издание на белградския ежедневник „Политика“.
Додик посочи, че мисията на Трибунала в Хага е да осигури помирение, но сега то е станало още по-несигурно и почти невъзможно.
Той подчерта, че Република Сръбска отдавна няма доверие в Хагския трибунал, а потвърждение за това е доживотната присъда на първия президент на Република Сръбска.
„Мнозина в този район си мислиха, че когато бъде формиран Хагския трибунал, ще бъде осигурена някаква справедливост от авторитета на тези, които го създадоха. С течение на времето това се загуби, защото този трибунал в значителна степен бе селективен в присъдите си“, заяви Додик пред журналистите в Баня Лука.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Dnevni Avaz (БиХ): Правителството на Хърватия смята, че присъдата на Караджич е още една причина да се отхвърли великосръбската политика

Dnevni Avaz (БиХ): Правителството на Хърватия смята, че присъдата на Караджич е още една причина да се отхвърли великосръбската политика

21 Март 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Загреб. Правителството на Република Хърватия приветства присъдата на Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм за наказателни съдилища, с която Радован Караджич е осъден на доживотен затвор, предава електронното издание на сараевския ежедневник „Дневни аваз“.
Апелативната камара установи, че са извършени престъпления от безпрецедентен мащаб и бруталност и затова е отменена първоинстанционната присъда от 40 години лишаване от свобода.
С тази присъда Радован Караджич вече е осъден за престъплението геноцид, престъпленията срещу човечеството и нарушаването на законите и обичаите на войната. Апелативната камара потвърди, че тези престъпления са извършени чрез участие в четири съвместни престъпни начинания с цел трайно отстраняване на босненците и хърватите от определени райони в Босна и Херцеговина, заяви на своя уебсайт правителството на Република Хърватия.
„Надяваме се, че потвърждението на личната отговорност на Радован Караджич за някои от най-ужасните престъпления след Втората световна война, като геноцида в Сребреница, когато са убити повече от 7 хиляди мъже и момчета от босненски произход и или обсада на Сараево, ще осигури поне минимално удовлетворение на жертвите и техните семейства. В същото време смятаме, че това е още една причина да се изправим пред миналото и да отхвърлим великосръбската политика и идеология, чиито основни цели и методи в това решение са обявени за престъпления срещу човечеството“, се казва в изявлението.
Правителството съжалява, че Апелативната камара не е определила отговорността на Радован Караджич и за извършването на геноцид в други общини на БиХ, освен в Сребреница, които то счита за неразделна част от неговата престъпна политика.
„Освен това, ъз основа на доказателства и други решения на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, ние вярваме, че в процедурата по обжалване участието на Радован Караджич в всеобхватно съвместно престъпно начинание в БиХ трябва да бъде свързано с политическия и военния връх на тогавашната Федерална република Югославия, водена от Слободан Милошевич“, се заключва в изявлението на хърватското правителство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радован Караджич след присъдата: Сръбският народ вече победи, Хага не може да ми направи нищо; Гордо защитавахме Република Сръбска

Радован Караджич след присъдата: Сръбският народ вече победи, Хага не може да ми направи нищо; Гордо защитавахме Република Сръбска

21 Март 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Хага. Адвокатът и член на защитата на Радован Караджич, Марко Сладойевич, предаде пред телевизия РТРС думите на първия президент на Република Сръбска към сръбския народ след произнасянето на присъдата му за доживотно лишаване от свобода, предава електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
„Сръбският народ и аз, заедно с него, вече сме спечелили. Република Сръбска е създадена и сръбският народ е свободен в собствената си страна“, заяви той.
„Жертвата, която поднасям, е много по-малка от тази на другите. Хиляди млади мъже изградиха Република Сръбска. Много от тях станаха военни инвалиди... Най-голямата жертва дадоха майките, чиито синове, често единствени, дадоха живота си за свободата на сръбския народ. Това са истинските жертви“, обясни Караджич.
„Това ялово отмъщение на Хагския трибунал не ми причинява нищо, на мен, стареца. Не се предадохме дори, когато беше много по-тежко и дори в затвора аз няма никога да престана да се боря за истината за нашата праведна борба във войната, която ни беше наложена и в която страдаха всички три народа“, продължи Караджич.
„Във всяка война, особено гражданска, изроди извършват престъпления, които нашата държава би предотвратила, ако знаеше за тях. Ние се борихме честно за свободата и равнопоставеността на сръбския народ в Босна и Херцеговина. Затова винаги и навсякъде, нека бъдем достойни, не мразим другите и гордо пазим това, което е над нас - нашата Република Сръбска“, каза Караджич.
В сряда апелативният съвет на Международния остатъчен механизъм за криминални трибунали осъди на доживотен затвор първия президент на Република Сръбска Радован Караджич заради геноцида в Сребреница, престъпления срещу човечеството и нарушение на законите и обичаите на войната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор на съда в Хага: Това не е присъда срещу сръбския народ

Главният прокурор на съда в Хага: Това не е присъда срещу сръбския народ

20 Март 2019 | 23:54 | Агенция "Фокус"
Хага. Главният прокурор на Хагския трибунал Серж Брамерц заяви, че присъдата срещу бившия босненски сръбски лидер Радован Караджич не е "присъда срещу сръбския народ", цитира думите му македонското електронно издание “МКД“
"Противниците на трибунала ще твърдят, че това е присъда срещу сръбския народ. Аз го отхвърлям категорично. Вината на Караджич е само негова, а не на общността му. Други ще кажат, че Караджич е герой и че е защитавал хората си. Този процес показа обратното. Караджич ще се запомни от историята като военен престъпник, отговорен за ужасното човешко страдание ”, заяви Брамерц в писмено изявление.
С доживотната присъда на Караджич, съдът в Хага, според Брамерц, е "изпратил важно послание, че правосъдието може да преодолее злото".
„Днес жертвите на престъпленията му най-накрая го видяха да отговаря за това, което е направил. Следователно отговорните длъжностни лица трябва да приемат фактите, установени по време на този процес, като основа за помирението. Пренебрегването на престъпления и прославянето на военни престъпници не трябва да се толерират ”, каза Брамерц.
Според него днешната присъда потвърждава, че Караджич "е злоупотребил с политическите си и военни правомощия, заедно с други лидери, за провеждане на невъобразими престъпни кампании, невероятни злодеяния и унищожаване на страната".
"Караджич е водил мащабна кампания за етническо прочистване, която е прогонила милиони, убила десетки хиляди, а много обикновени, невинни хора са понесли изнасилвания, мъчения, сексуално робство и друг тормоз", каза Брамерц, добавяйки, че според присъдата Караджич е надзиравал обсадата в Сараево за повече от три години, разпространявайки ужас в града за постигане на политическите си цели. „Той използва мироопазващите сили на ООН като живи щитове“.
"И в Сребреница, през юли 1995 г., той се присъедини към Ратко Младич и други в прогонването на 30 000 жени, момичета и възрастни хора от домовете им и убийството на хиляди мъже и момчета мюсюлмани", заключи Брамерц.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония):Реакции в Република Сръбска на присъдата на Радован Караджич

A1 On (Македония):Реакции в Република Сръбска на присъдата на Радован Караджич

20 Март 2019 | 21:36 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Какви са реакциите на властите и обществените организации в Република Сръбска (РС) в Босна и Херцеговина след доживотната присъда на първия президент на републикатa, обобщава македонският електронен портал A1 On.
Премиерът на Република Сръбска Радован Вишкович заяви, че присъдата за Радован Караджич е очаквана и че практиката на Хагския съд по отношение на сърбите се е потвърдила.
Според Вишкович това е политически съд, а не такъв, който съди по справедливост.
"Сърбите, които са били преследвани за престъпления в този съд, са получили хиляда години, а никой не е отговарял за престъпленията срещу сърби", каза Вишкович.
Председателят на Народното събрание на Република Сръбска Неделко Чубрилович каза, че присъдата потвърждава уверенията на народа на РС, че Хагският трибунал е предубеден, действа избирателно и е създаден с единствената цел изключително сърбите и техните лидери да бъдат признати за виновни за войната в Босна и Херцеговина.
Сдруженията на ветераните заявиха, че това е срамно решение на Хагския трибунал и че за пореден път е потвърдено абсолютното пристрастие и нетолерантност към сръбския народ.
Сръбската демократическа партия заяви, че това е преднамерено и скандално несправедливо решение.
Президентът на Обединената сръбска общност Ненад Стевандич заяви, че убежденията на трибунала в Хага ще влязат в историята като инструмент на силата, а не в правосъдието.
Президентът на Републиканската организация на семействата на пленени, изчезнали бойци и изчезнали цивилни лица Неделко Митрович оцени, че след подобна присъда сръбският народ ще бъде изправен пред голям натиск и следователно трябва да бъде по-обединен в РС от всякога.
Решението беше отхвърлено от Организацията на ветераните от армията на РС, от където заявиха че Радован Караджич "ще остане човек, който по време на отбранително-отечествената война е показал висока степен на отговорност, патриотизъм, честност и хуманизъм към противника, давайки безкористен принос за отбраната на сръбския народ и създаването на Република Сръбска."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Караджич: Това няма нищо общо с правосъдието

„Макфакс“ (Македония): Караджич: Това няма нищо общо с правосъдието

20 Март 2019 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Хага. „Това няма нищо общо с правосъдието“, това е първата реакция на Радован Караджич, който беше осъден на доживотен затвор за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Босна и Херцеговина, съобщава информационна агенция „Макфакс“.
Това изявление предаде адвокатът Горан Петрониевич, член на неговия правен екип, който присъстваше в съдебната зала при обявяването на присъдата.
Адвокат Питър Робинсън заяви, че неговият клиент чувства морална отговорност за военните престъпления, извършени по време на въоръжения конфликт. Караджич обаче не се съгласи с международния съд, че трябва да понесе индивидуална наказателна отговорност.
Робинсън добави, че Караджич е решен да продължи борбата за премахване на петното от името му.
„Той каза, че днес политиката триумфира над справедливостта.“, добави Робинсън.
Адвокатът заяви, че Караджич е призовал своите поддръжници да не се ангажират с никакво насилие.
Международния остатъчен механизъм осъди Караджич на доживотен затвор. През 2016 г. Караджич беше осъден за първи път на 40 години лишаване от свобода.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Караджич беше осъден на доживотен затвор за геноцида в Сребреница

Daily Sabah: Караджич беше осъден на доживотен затвор за геноцида в Сребреница

20 Март 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Хага. Съдиите на ООН потвърдиха присъдите на бившия сръбски политик Радован Караджич, известен като „Касапинът от Босна“ за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството и увеличи присъдата му от 40 години на доживотен затвор, пише Daily Sabah.
Караджич не е показа почти никаква реакция, след като датският съдия Даниел Вагн Йоенсен прочете осъдителната присъда, което означава, че 73-годишният силен човек в Босна ще прекара остатъка от живота си зад решетките.
Караджич обжалва присъдите си от 2016 г. за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, както и присъдата си за организиране на жестокостите в опустошителната война в страната от 1992 до 1995 г. - най-кървавият конфликт в Европа след Втората световна война.
Бившият лидер е един от най-високопоставените фигури, съдени от Хагския съд за военни престъпления. Неговият случай се смята за ключов в предоставянето на правосъдие на жертвите на конфликта, който остави над 100 хиляди души мъртви и милиони без дом.
Йоенсен заяви, че съдебният състав е сгрешил, когато е наложил само 40-годишна присъда.
В публичната зала избухнаха аплодисменти, когато Йоенсен издаде новата присъда.
Роднините на жертвите на войната, най-кървавият конфликт в Европа след Втората световна война, се събраха пред съдебната зала преди изслушването. В мемориалния център в Сребреница беше поставен екран. Оцелелите и босненските граждани също се събраха в столицата Сараево, за да гледат забавеното предаване от Холандия. Майките на жертвите, някои възрастни хора и ходещи с бастуни, плачеха с видимо облекчение, след като видяха постановлението.
Военният командир Ратко Младич също очакваше решение за обжалване на присъдата му за геноцид и военни престъпления, което му осигури доживотна присъда.
И двамата мъже бяха осъдени за геноцид за ролята им в клането на 8000 мъже и момчета мюсюлмани в Сребреница през юли 1995 г.
Караджич винаги е твърдял, че босненските кампании по време на войната, включително кървавата обсада на столицата Сараево, са били насочени към защита на сърбите.
След обвинението му в трибунала в Хага Караджич остава на свобода години преди да бъде арестуван в Сърбия през 2008 г., дегизиран като терапевт.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Караджич осъден на доживотен затвор

„Плюс Инфо“ (Македония): Караджич осъден на доживотен затвор

20 Март 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Хага. Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм постанови втора присъда за бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич, с която той е осъден на доживотен затвор, съобщава скопското електронно издание „Плюс Инфо“.
През март 2016 г. съдебният състав на Хагския трибунал осъди Караджич на 40 години затвор за геноцид в Сребреница и престъпления, извършени срещу човечеството в Босна и Херцеговина от 1992 до 1995 г.
Апелативната камара днес се съгласи с прокуратурата, че 40-годишната присъда е недостатъчна предвид сериозността на престъпленията на Караджич и, че решението на съдебния състав е неразумно и несправедливо и, че е допуснал грешка, когато е наложил присъда от 40 години затвор.
Апелативната камара частично прие само една от жалбите на Караджич срещу присъдата и отхвърли всички останали, включително отговорността му за „клането в Сараево“, „тероризиране на жителите на Сараево“ и за престъпления в 20 босненски селища.
С първата присъда Караджич е оправдан само по едно обвинение - за геноцид срещу несръбското население в седем общини в Босна и Херцеговина, но осъден по останалите 10 точки.
Също така според първата инстанция Караджич носи индивидуална наказателна отговорност за преследване, изтребване, убийства, депортиране и принудително разселване на населението в посочените общини.
Караджич, както и прокуратурата на Хагския трибунал, обжалваха това решение. Прокурорите искат доживотен затвор, а защитата - оправдателна присъда.
Караджич беше арестуван в Белград на 21 юли 2008 г., а девет дни по-късно беше екстрадиран в Хага. В продължение на много години той се крие в Сърбия под фалшивата самоличност Драган Дабич, доктор по алтернативна медицина.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сакам да кажам“ (Македония): Съдът в Хага осъди Радован Караджич на доживотен затвор

„Сакам да кажам“ (Македония): Съдът в Хага осъди Радован Караджич на доживотен затвор

20 Март 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Хага. Съдът в Хага осъди бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич на доживотен затвор, след като потвърди почти цялата присъда на първата инстанция, съобщава скопското електронно издание „Сакам да кажам“.
В окончателната присъда Караджич, който беше осъден на 40 години затвор през 2016 г., беше признат за виновен за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушения на законите и обичаите на войната.
В едно от последните останали съдебни дела, произтичащи от разпадането и кървавата война в Югославия, 73-годишният Караджич се оплака от 40-годишна присъда за геноцид и военни престъпления, главно във връзка с избиването на над 8000 мъже в Сребреница през 1995 г. година. Той поиска оправдателна присъда или повторно разглеждане, което беше отхвърлено.
Съдът потвърди вината на Караджич за етническо прочистване, геноцид в Сребреница, многогодишен терор срещу Сараево и за отвличане на членове на ООН.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Шешел нарече „скандална“ присъдата на трибунала в Хага срещу Караджич

ТАСС: Шешел нарече „скандална“ присъдата на трибунала в Хага срещу Караджич

20 Март 2019 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Белград. Увеличаването на присъдата от Международния остатъчен механизъм на 73-годишния бивш лидер на босненските сърби от 40 години затвор на доживотен затвор е скандално и непрофесионално. Това съобщи за bTACC ръководителят на Сръбската радикална партия Войслав Шешел.
„Присъдата е скандална и продължава най-лошите традиции на трибунала. Присъдата се основава на фалшиви твърдения и наложени факти. Очевидно, присъдата е произнесена от некомпетентни хора, те са и хора, които нямат морална основа“, заяви сръбският политик.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доживотна присъда за Караджич заради геноцида в Босна

AFP: Доживотна присъда за Караджич заради геноцида в Босна

20 Март 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Хага. Съдиите на ООН наредиха бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич да прекара остатъка от живота си в затвора за геноцид и военни престъпления, увеличавайки първоначалната му 40-годишна присъда, съобщава AFP.
Група от съдии в Хага „налагат присъда за доживотен затвор“, след като отхвърлиха обжалването на Караджич срещу първоначалната му присъда от 2016 г. за зверствата, включително клането в Сребреница през 1995 г., каза главният съдия Ван Йоенсен.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Съдът осъди Радован Караджич на доживотен затвор

РИА „Новости“: Съдът осъди Радован Караджич на доживотен затвор

20 Март 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Хага. Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм осъди Радован Караджич, бивш президент на Република Сръбска, на доживотен затвор. На по-ниска инстанция той беше осъден на 40 години затвор за военни престъпления 1992-1995, съобщава РИА „Новости“.
На 24 март 2016 г. Международният трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ) в Хага призна за виновен бившия босненски сръбски лидер по 10 от 11 обвинения за престъпления в Босна и Херцеговина по време на въоръжения конфликт от 1992-1995 г., включително етническо прочистване, масови депортации и геноцида в Сребреница. Караджич беше осъден на 40 години затвор, а през същата година защитата на бившия президент на Република Сръбска подаде жалба.
През април 2018 г. обвинението поиска доживотна присъда за Караджич.
„Апелативната камара осъжда Радован Караджич на доживотен затвор“, обяви присъдата главен съдия Ван Йоенсен.
Караджич - бивш политик, психиатър по професия и поет, е президент на Република Сръбска от 1992 до 1996 година. През 1992 г. Босна и Херцеговина обяви оттеглянето си от Югославия, след което в републиката започна война с участието на босненски мюсюлмани, сърби и хървати, която продължи до 1995 година. Според експерти около 100 хиляди души са загинали в конфликта. По време на избухването на войната населението на Босна и Херцеговина е повече от 4 милиона души.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Адвокат „не е оптимист“ пред окончателната присъда на Караджич

B92 (Сърбия): Адвокат „не е оптимист“ пред окончателната присъда на Караджич

20 Март 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Белград. „По своята същност, аз не съм оптимист. Има вероятност присъдата му да бъде увеличена“, каза Тома Фила, коментирайки присъдата, която ще бъде произнесена по-късно през деня от Апелативната камара в Хага, съобщава сръбското радио B92.
На 24 март 2016 г. Караджич беше осъден на 40 години затвор на първа инстанция, но решението е обжалвано както от прокуратурата, така и от защитата. Тогава той беше признат за виновен по 10 от 11-те обвинения.
Фила уточни, че Караджич е бил обвинен за геноцид, за пет престъпления срещу човечеството, и четири - за нарушения на правилата на. Той също е обвинен заради обсадата на Сараево, за експулсиране на населението от Сребреница и вземането на заложници.
Фила отбеляза, че Караджич е признат за виновен по всички с изключение на геноцид в общините Братунац, Брчко, Фоча, Ключ, Котор, Варош, Приедор, Сански Мост, Вишеград, Власеница и Зворник.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Съдът в Хага ще произнесе присъда срещу Радован Караджич

Danas (Сърбия): Съдът в Хага ще произнесе присъда срещу Радован Караджич

20 Март 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Белград/Хага. В Сърбия очакват освобождаването на Радован Караджич, отбелязва електронното издание на белградския ежедневник Danas, като цитира бившия следовател от Международния наказателен съд за бивша Югославия Невенка Тромп, според която присъдата на бившия президент на Република Сръбска може да бъде намалена или дори оправдателна.
От месеци насам в медиите циркулират информации, че Караджич може да бъде освободен от наказателна отговорност с окончателната присъда, която Хагският трибунал ще издаде в рамките на деня.
„За жертвите тази възможност е ясна научна фантастика, но за адвокатите и съдиите част тя е от непредсказуемостта, която има всеки наказателен процес", казва Тромп, преподавател в Амстердамския университет и бивш сътрудник на прокуратура от Хага Джефри Ница, написал книга за процеса срещу Слободан Милошевич, озаглавена „Незавършен процес".
Според Тромп във всички наказателни производства силата на доказателствата понякога е по-маловажна от спазването на правните процедури. „Караджич разбира това много добре и - както и Милошевич, се защитаваше сам, но беше по-мъдър и по-практичен от него. Караджич нае Петър Робинсън, висококвалифициран американски адвокат, който е съсредоточил всичките си усилия върху правните процедури, като например правилата за това какво и как да бъде взето предвид като доказателство. Този адвокат се съсредоточи върху потенциалните грешки на Прокуратурата по отношение на задължението им да публикуват материали, които биха могли да улеснят Караджич“, поясни Тромп.
Вниманието на защитата в процеса на обжалване беше насочено към искания за справедлив процес и правата на Караджич като обвиняем. Самият Караджич твърди, че срещу него се води „политически процес, който не е справедлив“.
Ето защо, според Тромп, „страхът от жертвите е оправдан, въпреки многото свидетелства, в които дори самият Караджич описва своите престъпни намерения, съдът все още може да стигне до присъда, която значително да намали наказанието му или дори да го оправдае".
Радован Караджич бе осъден на 40 години затвор от Хагския трибунал. Присъдата на втора инстанция ще бъде прочетена на 20 март в 14:00 часа местно време в Хага.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио В 92(Сърбия): Милорад Додик посети Сърбия

Радио В 92(Сърбия): Милорад Додик посети Сърбия

20 Март 2019 | 00:41 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателя на президиума на Босна и Херцеговина посети Сърбия, информира сръбското радио В 92.
Милорад Додик, бивш президент на сръбската общност в Босна и Херцеговина (БиХ), Република (РС), изрази "благодарност и удовлетворение от желанието, решителността и намерението на Сърбия и президента Александър Вучич да подпомагат постоянно гражданите и общините на РС“, заяви на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич . Той оцени високо постигнатото споразумение за подпомагане на гражданите на РС - проектите, които ще се финансират от Сърбия в 62 общини в РС и го определи като „най-конкретното досега“.
„Реализацията на този договор и проект ще означава, че Сърбия ще присъства във всички общини в РС и става дума за сериозни пари“, каза Додик.
Той добави, че фактът, че Сърбия ще помага по този начин на РС, е окуражаващ, "когато знаем, че Сърбия трябва да направи много".
Додик каза, че е разговарял и с Вучич по въпроса за отношенията между БиХ и Сърбия, особено по въпроса за границата, която, както той каза, остава нерешен поради отношението на босненската (босненско-мюсюлманската) страна, която има своя , различен подход към въпроса. "
Що се отнася до него, каза той, вариантът, който първоначално беше предложен, е приемлив.
"Сърбия и РС показват сътрудничество, което е насочено към стабилизиране на целия регион. За нас Сърбия е най-важната за стабилността на целия регион и за откритите въпроси, които съществуват, за да бъдат решени", каза Додик, добавяйки, че "това, което Сърбия прави за РС, е добър пример за всички, особено за сърбите в БиХ."
Според Додик президентът Вучич е информиран за усилията за формирането на правителство на държавно ниво в БиХ, където сръбската и хърватската страни са показали готовност, но е „налице очевидна обструкция от страна на босненската страна, за да се запази тези, които ги устройват на министерски позиции“
Затова, посочи той, не става дума само за техническо закъснение, но и за организирано препятствие, което ще продължи повече време, каза Додик и добави, че сръбската страна не възнамерява "да го търпи".
„Поведението на Вучич по време на протестите през уикенда (в Белград) и посланието, изпратено по този начин - посланието за защита на институциите и държавността - срещна одобрението на гражданите в РС, докато никой не одобрява насилието“, каза Додик.
Запитан как гледат на събитията в Белград в БиХ, той отговори:
"Няма значение как гледат на тях в БиХ. В РС това се вижда по следния начин - Сърбия винаги се гледа от РС с много любов и желание всички най-добри неща да й се случат. Това, което видяхме, със сигурност не беше хубава гледка, целта беше да се дестабилизира Сърбия и да се срине преговорната, регионалната и международната позиция на Сърбия.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): В Хага се страхуват Радован Караджич да не погълне отрова

„Независен“ (Македония): В Хага се страхуват Радован Караджич да не погълне отрова

19 Март 2019 | 23:39 | Агенция "Фокус"
Хага. Обявяването на окончателната присъда за Радован Караджич, насрочено за 20 март, ще бъде излъчено със закъснение от 30 минути. Предполага се, че тази мярка е направена поради пропуски в произнасянето на присъдата за Слободан Праляк, предаде скопският вестник “Независен“, като се позовава на британския The Telegraph.
Изданието припомня,че след произнасянето на присъдата, с която бе осъден на 20 години затвор, хърватският генерал изпи отрова, след което почина.
Всяко записване на предавания на живо е строго забранено, както е посочено по "оперативни причини".Обявяването на окончателната присъда по обвинението срещу Радован Караджич, насрочено за утре в 14.00 часа в Хагския трибунал, ще бъде предавано със закъснение от 30 минути.
Остава несигурно дали Радован Караджич планира да действа като Праляк.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Не може само сърбите да са виновни

Милорад Додик: Не може само сърбите да са виновни

19 Март 2019 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Председателят на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви, че не вярва в справедливостта на Хагския трибунал, защото смята, че не е предоставил основа за помирение, предава думите му македонското електронно издание “МКД“.
Според него е невъзможно само една страна да бъде виновна.
Додик заяви, че в Република Сръбска не се доверяват на Хагския трибунал, който утре ще обяви окончателната присъда срещу бившият президент Радован Караджич, но все пак вярва, че "справедливостта може да победи".
"Вземал ли е Караджич някакво решение за нападение над цивилни?" Не - каза Додик на посещение в сръбската телевизия „Пинк“ и добави, че командната отговорност изглежда е валидна само за сърбите.
Той каза, че "недоверието в съда в Хага" в Република Сръбска се засилва и от слухове, че някои доказателства са изчезнали, или са премахнати.
"Лично аз не вярвам в правилността на този съд, той не е изпълнил мисията си с решенията си да осигури основа за помирение", каза Додик.
"Политическото и военното ръководство на Република Сръбска е обвинено, а Насер Орич, военният командир на Сребреница, за чийто зверства се снимат филми, е освободен", каза Додик.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Майките от Сребреница заминаха за Хага, за да чуят присъдата на Радован Караджич

„Сител“ (Македония): Майките от Сребреница заминаха за Хага, за да чуят присъдата на Радован Караджич

19 Март 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Сараево. Майките на жертвите от клането в Сребреница заминаха във вторник сутринта за Хага, където в сряда ще присъстват на произнасянето на присъдата на военновременния лидер на босненските сърби Радован Караджич, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм за наказателни съдилища насрочи за утре, 20 март, издаването на присъда по жалба по делото на прокурора срещу Радован Караджич.
Бившият босненски сръбски лидер е обвинен по две точки за геноцид, пет - за престъпления срещу човечеството и четири - за нарушения на законите и обичаите на войната, извършени от сръбските сили по време на въоръжения конфликт през 1992-1995 г. в Босна и Херцеговина .

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Srbija Danas (Сърбия): Радован Караджич може да се завърне в Сърбия след пет дни – при това като свободен човек

Srbija Danas (Сърбия): Радован Караджич може да се завърне в Сърбия след пет дни – при това като свободен човек

15 Март 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Белград/Хага. Има голям шанс след пет дни – на 20 март, осъденият в Хага за военни престъпления Радован Караджич да се завърне в Сърбия – при това като свободен човек, съобщава електронното издание на белградския ежедневник Srbija Danas.
Съответното обяви Милорад Коич, директор на Републикански център за разследване на военните престъпления на Република Сръбска, както и братът на осъдения - Лука Караджич.
Радован Караджич бе осъден на 40 години затвор от Хагския трибунал. Присъдата на втора инстанция ще бъде прочетена на 20 март в 14 часа в Хага. Очакванията са да го оправдаят, подчертават от редакцията.
Според Милорад Коич в процедурата по обжалване ясно и недвусмислено се доказва, че Караджич няма отговорност за политическото ръководство. „Самият той е много развълнуван от постановяването на присъдата, чуваме се няколко пъти на ден и много обсъждаме бъдещите му планове“, разкри Коич пред белградските медии.
Брат му, Лука Караджич, на свой ред заяви, че цялото му семейство с нетърпение очаква 20 март, защото са уверени, че Радован ще бъде освободен от Хага.
„Радваме се на връщането на Радован, с брат ми непрекъснато се чувам телефона, той е най-големият оптимист и е уверен в издаването на положително решение. Хубаво е да вярваш, справедливостта ще излезе на бял свят, колкото и да е спорна. Те освободиха Насер Орич, който бе на 15 км от Сребреница, когато бе извършено клане над сърбите, живели там. Това беше геноцид над Сърбия, стари хора, деца и жени бяха убити, а той лично ръководеше тези действия. Правосъдието ще възтържествува“, изрази увереност Лука Караджич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.