НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Христина Капинарова, 7 СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград: 495 ученици от училището взеха участие в проекта „Живей здравословно“

Христина Капинарова, 7 СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград: 495 ученици от училището взеха участие в проекта „Живей здравословно“

21 Март 2019 | 21:52 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 495 ученици от 7-мо СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград взеха участие в проекта „Живей здравословно“. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин педагогическият съветник в училището Христина Капинарова във връзка с проекта, резултатите от който бяха представени в Общината. Тя посочи, че проекта е обхванал всички ученици от всички паралелки в училището от първи до четвърти клас. „Това са 21 паралелки като организирахме различни мисии и всеки един клас отговаряше за определена мисия“, допълни Христина Капинарова. Тя каза още, че една от мисиите е била спасяване на бедстващи туристи в планината. „Организирахме събиране на реколта на фермери, които бяха закъсали сред бурни дъждове“, заяви Капинарова. По думите й включването на учениците в проекта е било много активно, а децата са били ентусиазирани и са се забавлявали по време на проекта. „Партньори на нашия проект бяха и родителите на първи и втори клас като те взеха ролята на бедстващи туристи“, добави Христина Капинарова.
Ивона Василинова, възпитаник на 8-мо СУ „Арсени Костенцев“, отбеляза, че в рамките на проекта е разгледана и темата за агресията. Тя посочи, че в инициативата се е включил целият клас с класен ръководител Емилия Ненкова. „По време на проекта ние говорихме за агресията в училище и за агресията вкъщи“, допълни Ивона Василинова. Тя каза, че е разглеждан въпросът как трябва да разговаряме с другите без да ги нараним. „Разгледахме и въпроса как трябва да се отнасяме към по-възрастните и те как трябва да се отнасят към нас“, съобщи Василинова. По думите й в рамките на проекта са организирани също занимания с родителите. „Родители разговаряха с учители като, се разгледа въпросът как родителите трябва да се отнасят с нас“, добави Василинова. Тя каза още, че в рамките на инициативата са изготвени и брошури. „На брошурите представихме 10-те причини защо и как да запазиш приятелите си. Също така на тях са разгледани въпросите как да се спре кръгът на агресията, каква агресия съществува и защо трябва да се спре“, коментира Ивона Василинова.
По думи на Катя Овнарска, учител по биология и химия в 2-ро ОУ „Димитър Благоев“, е избрана темата за агресията, насилието и тормоза в проекта „Живей здравословно“, защото това е изключително наболял и актуален проблем. „В проекта включихме седем дейности, като към момента сме осъществили всяка една от тях“, посочи Овнарска. Тя допълни, че изпълнението на проекта е започнало с анкета, която е била изработена от психолога на училището. „Организирахме родителска среща, на която отчетохме резултатите и направихме анализ на анкетите. Коментирахме, че алкохола е един от факторите за насилието“, каза Катя Овнарска. По думите й насилието се среща и на пътя, като по тази причина заедно с автопатрул на „Пътна полиция“ е проведена анкета между ученици и шофьори и се е оказало, че на територията на Благоевград няма много агресивни шофьори. „Учениците раздаваха стикери на шофьорите за колите с пожелание за добър път“, информира Катя Овнарска. Тя добави, че е била организирана и спортна среща по народна топка. „На учениците им е доста интересно да участват в подобен тип проекти, като приключихме проекта с изложба“, каза още Катя Овнарска.
Денис НИКИФОРОВ


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Тънова, ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград: Включихме се в проекта „Живей здравословно“ с темата „Бездимни цигари – модерни, но вредни“

Елена Тънова, ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград: Включихме се в проекта „Живей здравословно“ с темата „Бездимни цигари – модерни, но вредни“

21 Март 2019 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Включихме се в проекта „Живей здравословно“ с темата „Бездимни цигари – модерни, но вредни“. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Елена Тънова, ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград във връзка с проекта, резултатите от който бяха представени в Общината. Тя посочи, че са избрали конкретната тема, защото този проблем засяга в момента доста голяма част от обществото. „За съжаление хората не са запознати с това колко са вредни бездимните цигари. Много от тях си мислят, че като пушат бездимни цигари се намалява вредата, което не е така“, посочи Елена Тънова. Тя коментира, че тези цигари съдържат доста по-вредни вещества дори от обикновените цигари вещества. „Не е важно да сме модерни, а е важно да мислим повече за нашето здраве“, заяви Тънова.
Тя допълни, че темата е насочена към подрастващите гимназисти от училището, които са най-уязвими в тази възраст към риска да започнат да пушат. „Разгледахме много проучвания от чуждестранни учени, които са направили изследвания, като направихме и анкета, за да може да видим какво мислят по въпроса нашите съученици и приятели. Въпросите, които присъстваха в анкетата, бяха дали те пушат и от двата вида цигари, какво им е мнението за бездимните цигари и дали са получавали странични ефекти от тях“, добави Елена Тънова. По думите й хората пушат бездимни цигари на закрито, а на открито - обикновени. „Главната цел на нашия проект е да намалим пушачите на всички видове цигари. Идеята е да накараме хората да се замислят повече за здравето си“, каза още Елена Тънова. Тя посочи, че в проекта участва целият 12 „Б“ клас от ПМГ „Акад. С. П. Корольов“. „Въпреки предстоящите ни изпити и кандидатствания, съумяхме да намерим време и за този прекрасен проект“, допълни Елена Тънова.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград : В Общината ще се проведе среща, на която ще бъдат оповестени резултатите по проект „Живей здравословно“

Благоевград : В Общината ще се проведе среща, на която ще бъдат оповестени резултатите по проект „Живей здравословно“

21 Март 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Благоевград. От 10.30 часа в Община Благоевград ще се проведе среща, на която ще бъдат оповестени резултатите по проект „Живей здравословно“, в който участват представители на всички учебни заведения в Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.