НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Регионалният исторически музей ще представи изложбата „Да бъде благословен хляба и живота“

София: Регионалният исторически музей ще представи изложбата „Да бъде благословен хляба и живота“

21 Март 2019 | 08:20 | Агенция "Фокус"
София. Регионален исторически музей - София ще представи изложбата „Да бъде благословен хляба и живота“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Тя съдържа експонати от колекцията на Антонио Василев. Официалното откриване е от 17.30 часа в Музея на пл. „Бански“ 1). Тематиката на временната експозиция е обвързана с православното християнство. Съкровените човешки вярвания са онагледени чрез показваната за първи път най-голяма колекция от печати за просфора и домашни обредни хлябове.
В изложбата са включени също йерусалимии, щампи и икони. Всички представени експонати са използвани както в храма, така и в дома през втората половина на XVIII – средата на XX в.
Печатите за просфора и домашни обредни хлябове са изработени от различни материали: дърво, мрамор, алабастър, бронз. Употребяват се за благославяне на хляба в храма, както и за домашни обреди и обичаи.
Друг акцент в изложбата са йерусалимиите (изображения върху платно), щампите (отпечатъци върху хартия) и иконите (използвани в бита). Те идват от светите места, най-често в резултат на поклоннически пътувания. Впоследствие, попадайки в дома, йерусалимиите се излагат в най-хубавата стая, а щампите, заедно с иконите, в домашния иконостас и са обект на особена почит.
Изложбата включва съпътстващи събития под надслов „Колекционерство, изкуство и религиозна философия“. За участие са поканени български учени, студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ и Националната художествена академия, ученици от НУИИ „Илия Петров“, НГПИ „Св. Лука“, НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“.
„Да бъде благословен хляба и живота“ се намира в зала „Временни експозиции“ на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1) и се открива непосредствено преди големия християнски празник Благовещение. Периодът на изложбата е 21 март – 30 юни 2019 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.