НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румен Петков, АБВ: Първоначалната ни позиция за Червен бряг е да подкрепим досегашния кмет инж. Данаил Вълов на местните избори

Румен Петков, АБВ: Първоначалната ни позиция за Червен бряг е да подкрепим досегашния кмет инж. Данаил Вълов на местните избори

30 Юли 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Плевен. Първоначалната позиция на ПП АБВ за Червен бряг е да подкрепим досегашния кмет инж. Данаил Вълов на местните избори. Това каза председателят на партията Румен Петков по време на пресконференция в Плевен, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. „Прокуратурата там проведе действия, които окачествихме като формено безобразие. Досега няма никакво движение по прокурорската преписка. Водим активни разговори с инж. Вълов и е въпрос на време да ги приключим и да оформим окончателната позиция“, заяви Румен Петков.
Той изрази надежда, че прокуратурата ще преустанови необоснования натиск. „Трябва да се направят ясни разграничения. Да се търси сметка за прекратена обществена поръчка, по която даже няма подадена жалба, какъвто е случая в Червен бряг не ми се струва сериозно и убедително. Да подкрепим инж. Вълов е силно решение и се надявам да направим една прилична, почтена кампания, без външна интервенция“, подчерта Румен Петков.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отстраненият кмет на Червен бряг Данаил Вълов: След приключването на всички проверки и дела, ще си потърсим правата

Отстраненият кмет на Червен бряг Данаил Вълов: След приключването на всички проверки и дела, ще си потърсим правата

11 Април 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Плевен. След приключването на всички проверки и дела, ние- аз и хората, които бяха водени на разпит ще си потърсим правата по съответния ред. Това заяви на пресконференция Данаил Вълов, временно отстранен от длъжността кмет на Червен бряг, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. „Кметът работи с екип. Екипът на Община Червен бряг си е на място. Надявам се, да не се правят повторни опити да се въздейства върху част от моя екип“, коментира той. „Визирам начина, по който членовете на комисията, подписали обществената поръчка, бяха водени на разпити като свидетели. Как 5 човека, от които три жени, се водят от маскирани жандармеристи на 150 м. в качеството им на свидетели“, заяви Данаил Вълов. „Все още се надявам, че всеки е невинен до доказване на обратното. Подчертавам, че съм временно отстранен от длъжност по време на разследването“, обяви той. „Благодаря на хората, направили изявление в моя полза. Публична тайна е, че екипът на общината е в добри отношения с партиите на Румен Петков и Найден Зеленогорски, които като бивши кметове съзнават отговорността на този пост“, каза още Вълов.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отстраненият кмет на Червен бряг Данаил Вълов: Разследването срещу мен е заради политически интереси за управление на проектите в общината, които са за над 42 млн. лв.

Отстраненият кмет на Червен бряг Данаил Вълов: Разследването срещу мен е заради политически интереси за управление на проектите в общината, които са за над 42 млн. лв.

11 Април 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Плевен. Разследването срещу мен е заради политически интереси за управление на проектите в общината, които са за над 42 млн. лв. Това заяви на пресконференция в Плевен Данаил Вълов, временно отстранен от длъжност кмет на Червен бряг, предаде кореспондент на Радио ,,Фокус". ,,Поводът за отстраняването ми е разследване на прекратена обществена поръчка по проект ,,Топъл обяд", която съм прекратил е от преди 2 г. Първият факт е, че съм лишил от възможност да сключи договор същата тази фирма. Тя не си е потърсила правата, не е завела иск да оспори прекратяването на поръчката, иск, че Общината е нанесла имуществени или неимуществени щети. Факт е, че няма заведени искове срещу заповедта ми и действията на общината, с които сме прекратили. Това навява на размисъл. Второ, обвинението, че съм причинил неимуществени щети на институция ме кара да си взема сериозна бележка за критикуването на институциите. Единствено се притеснявам от сроковете на разследването. Не се притеснявам от другите проверки. Сериозният въпрос е защо сме стигнали дотук? По мое скромно мнение причините са политически и икономически. Политическите причини се определят от предстоящите местни избори. В общината се изпълняват проекти за над 42. млн. лв. и интересите към бъдещото управление на тези средства не са малки. Основният въпрос, който ще се решава на местните избори, не е дали Вълов е ощетил някаква фирма преди 2 г и тя не го е търсила да го съди. Нито дали Вълов е безгрешен. Основният въпрос ще бъде към нашите съграждани как се управлява Общината. Не съм решил дали ще се кандидатирам за кмет, в ситуация съм, която изисква изчакване. Това не значи, че екипът, който ръководя, няма да участва, без значение под каква форма и с какъв водач", каза още Вълов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Червен бряг Данаил Вълов

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Червен бряг Данаил Вълов

27 Март 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Червен бряг Данаил Вълов по искане на Специализираната прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.
На 20 март 2019 г. той бе обвинен за длъжностно престъпление - за това, че през 2017 г., като публичен възложител по Закона за обществените поръчки, е нарушил служебните си задължения и без да са били налице основания в закона, е прекратил обществена поръчка за доставка на топъл обяд за социално слаби в Червен бряг и гр. Койнаре. По този начин той е облагодетелствал две свързани с него фирми. На Вълов бе взета паричната гаранция в размер на 75 000 лева.
Съдът мотивира отстраняването от длъжност с това, че са налице достатъчно основания да се счита, че служебното положение на обвиняемия ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото. Този извод се извежда от отговорното служебно положение на обвиняемия и правомощията му да ръководи дейността на цялата общинска администрация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Задържаха кмета на Червен бряг Данаил Вълов и петима общински служители, разследват се длъжностни престъпления (ОБЗОР)

Задържаха кмета на Червен бряг Данаил Вълов и петима общински служители, разследват се длъжностни престъпления (ОБЗОР)

20 Март 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. При акция на Специализираната прокуратура бяха задържани петима общински служители и кмета на Червен бряг Данаил Вълов. Оперативно-издирвателните действия са възложени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Наказателното производство е започнало по материали, изпратени от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и след журналистическо разследване, излъчено на 7 май 2018 г. Установено е, че кметът е нарушил задълженията си като длъжностно лице и възложител на обществени поръчки по програмата „Топъл обяд“, финансирана по Оперативна програма за храни и основно материално подпомагане. Програмата е на стойност над 229 хил. лв. и е съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица. През април 2017 г. Община Червен бряг обявява обществена поръчка с две обособени позиции - „Приготвяне и доставяне на храна „Топъл обяд“ в Червен бряг“ и „Приготвяне и доставяне на храна „Топъл обяд“ в Койнаре“. Документи по образец, отговарящи на условията на обществената поръчка, са подали три фирми. Тогава кметът Данаил Вълов не сключва договор с фирмата предлагаща най-ниска цена и прекратява обществената поръчка. Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година. Зам. главният прокурор Иван Гешев обясни, че в хода на действията се претърсват обекти и жилища в Червен бряг. Той посочи, че най-вероятно на 21 март ще бъде ясно на кои от задържаните лица ще бъдат повдигнати обвинения. По думите му в десетки съдебни производства се наблюдава ситуацията като с издаването на фалшиви ТЕЛК решения. „Пари изтичат отвсякъде. Пари има, но се краде много. Казвам го откровено и не визирам конкретния човек“, коментира Гешев. „Независимо в какъв цвят, от коя политическа партия са кметовете, в голямата си част ситуацията е една и съща. Става въпрос за масово нарушение на обществените поръчки, по които те са възложители. Далеч от мисълта съм, че това е в интерес на общината и на гражданите“, каза още зам. главният прокурор.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Шестима общински служители са задържани в Червен бряг, сред тях е и кметът

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Шестима общински служители са задържани в Червен бряг, сред тях е и кметът

20 Март 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. В Червен бряг са задържани 6 лица. Всички са служители на общината, включително и кмета. Това каза пред журналисти зам. главният прокурор Иван Гешев за акцията на Специализираната прокуратура в Червен бряг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В хода на действията се претърсват обекти и жилища в Червен бряг. Досъдебното производство касае престъпление по служба. Има данни за извършени престъпления по служба от кмета на Червен бряг“, посочи той и уточни, че и към момента продължават действията по разследването. „Може би утре ще бъде ясно спрямо кои лица, дали по отношение на кмета на Червен бряг или на други лица освен него ще бъдат повдигнати обвинения“, съобщи Гешев. „Една от линиите на разследването е обществена поръчка за „топъл обяд“. Делото е започнало по сигнал на журналисти“, каза той. „Към момента няма да обяснявам подробности. Това се констатира по десетки дела, наблюдавани от Специализираната прокуратура- повечето кметове са възложители на определени обществени поръчки. Накратко става въпрос за лобиране за определени фирми да спечелят обществени поръчки“, коментира зам. главният прокурор. „Каква е целта- всеки може да се сети. Констатираме по десетките съдебни производства, че ситуацията е като с ТЕЛК и други държавни структури“, обясни Иван Гешев. „Пари изтичат отвсякъде. Пари има, но се краде много. Казвам го откровено и не визирам конкретния човек“, коментира той. „Независимо в какъв цвят, от коя политическа партия са кметовете, в голямата си част ситуацията е една и съща. Става въпрос за масово нарушение на обществените поръчки, по които те са възложители. Далеч от мисълта съм, че това е в интерес на общината и на гражданите“, каза още зам. главният прокурор.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура провежда действия по разследване срещу кмета на Червен бряг

Специализираната прокуратура провежда действия по разследване срещу кмета на Червен бряг

20 Март 2019 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Плевен. Специализираната прокуратура провежда действия по разследването в рамките на образувано досъдебно производство срещу Данаил В., кмет на Червен бряг, обл. Плевен. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България. Оперативно-издирвателните действия са възложени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Наказателното производство е започнало по материали, изпратени от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и след журналистическо разследване на „Господари на ефира“, излъчено на 7 май 2018 г.
Установено е, че Данаил В. е нарушил задълженията си като длъжностно лице (чл. 93, ал. 1, б. „а“ от НК), и възложител на обществени поръчки (по смисъла на чл.5 ал.2 т.9 от ЗОП) по програмата „Топъл обяд“, финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане“ и съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица. Стойността на програмата е 229 106, 22 лв. с ДДС.
През м. април 2017 г. община Червен бряг обявява обществена поръчка с две обособени позиции - „Приготвяне и доставяне на храна „топъл обяд“ в Червен бряг“ и №2 „Приготвяне и доставяне на храна „топъл обяд“ в гр.Койнаре“. Документи по образец, отговарящи на условията на обществената поръчка, са подали три фирми. На базата на критерий „най-ниска цена“ е отговаряла фирмата „М.-П.“ ЕАД, гр. София. Вместо да сключи договор със спечелилата фирма и да обезпечи безвъзмездното изхранване на социално слаби в община Червен бряг, Данаил В. е прекратил обществената поръчка на 16.05.2017 г. Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година. Деянията му са съставомерни по чл.282, ал.2, пр.2-ро вр. ал.1 от НК.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.